Οικονομία

Ασφάλιση ακινήτων: Ουραγός η Ελλάδα - Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% επαναφέρει την συζήτηση για υποχρεωτικότητα

Ασφάλιση ακινήτων: Ουραγός η Ελλάδα - Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% επαναφέρει την συζήτηση για υποχρεωτικότητα

Οι ζημιές στην Ελλάδα από φυσικές καταστροφές το 2021 ανήλθαν στο 0,15% του ΑΠΕ, ποσοστό που είναι το τέταρτο υψηλότερο στο στην ΕΕ - Μόνο το ¼ των απωλειών της ΕΕ από καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα είναι σήμερα ασφαλισμένες

Tο κίνητρο μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10% ώστε να ασφαλίσουν οι ιδιοκτήτες τα ακίνητα τους έναντι φυσικών καταστροφών, που νομοθετεί η κυβέρνηση, επανέφερε στο προσκήνιο την συζήτηση περί αναγκαιότητας της ασφάλισης της ιδιωτικής περιουσίας από φυσικές καταστροφές. Φαίνεται, ωστόσο, να απέχουμε ακόμα από την καθιέρωση υποχρεωτικότητας αν και πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι η κλιματική αλλαγή την καθιστά αναγκαία.

Οι ζημιές στην Ελλάδα από φυσικές καταστροφές το 2021 ανήλθαν στο 0,15% του ΑΠΕ, ποσοστό που είναι το τέταρτο υψηλότερο στο στην ΕΕ, μετά τη Σλοβενία, την Τσεχία και την Πορτογαλία, όπως ανέφεραν σε πρόσφατη έκθεση τους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕCB) και η Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή των ασφαλιστικών εταιρειών (ΕIOPA). Την ίδια στιγμή διαπιστώνουν ότι μόνο το ¼ των απωλειών της ΕΕ από καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα είναι σήμερα ασφαλισμένες.

Οι δύο ευρωπαϊκές αρχές ζητούν ενίσχυση των μέτρων πρόληψης – ασφάλισης προκρίνοντας το λιγότερο κράτος με περισσότερα κίνητρα για ασφάλιση από φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα.

Χαμηλά η σεισμογενής Ελλάδα

Σε ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, το ποσοστό των ασφαλίσεων από φυσικές καταστροφές είναι κάτω από 5% (1980-2020).

Στην περίπτωση της Ελλάδας, προστίθεται και ο κίνδυνος καταστροφών από σεισμούς, καθώς είναι μια σεισμογενής περιοχή και σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας οι ασφαλισμένες κατοικίες αντιπροσωπεύουν μόλις το 16% των συνολικού αριθμού των κτιρίων που ανέρχονται, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε 6,5 εκατ.

Τα συμβόλαια ασφάλισης ακίνητης περιουσίας καλύπτουν το κατασκευαστικό κόστος το οποίο είναι υποπολλαπλάσιο της αντικειμενικής αξίας. Πρακτικά, αν η ζημιά είναι μεγάλη, ισούται με την ανακατασκευή του ακινήτου.

Επί αυτού το κόστους οι εταιρείες εφαρμόζουν ασφάλιστρο για όλες τις καταστροφές πλην σεισμού. Αν κάποιος αποφασίσει να ασφαλίσει το ακίνητο του για σεισμό θα πρέπει να υπολογίσει το υψηλότερο ασφάλιστρο –ανάλογα την τιμολογιακή πολιτική κάθε εταιρείας- για καταστροφή λόγω σεισμού.

Σημειώνεται ότι τα ακίνητα προ του 1960 δεν ασφαλίζονται κατά σεισμού από όλες τις εταιρείες. Οι εταιρείες που ασφαλίζουν τα εν λόγω ακίνητα όταν υπάρχει πιστοποιητικό τρωτότητας του ακινήτου που εξετάζει τη στατικότητα και την αντοχή των υλικών κατασκευής. Επίσης, ασφαλίζονται - πλην σεισμού- όλα τα ακίνητα ακόμη και τα εκτός σχεδίου και τα αυθαίρετα αρκεί να έχουν με κάποιον τρόπο νομιμοποιηθεί.

Υποχρεωτική η ασφάλιση για ενυπόθηκη κατοικία

Σε περίπτωση ενυπόθηκης κατοικίας που έχει αγοραστεί με τραπεζικό δανεισμό η ασφάλιση είναι υποχρεωτική και οι ελάχιστες καλύψεις είναι για σεισμό και φωτιά.

Ενδεικτικά, για μια κατοικια 100.000 τμ. αξιας 1.800 ευρώ/τμ τα ασφάλιστρα για κάλυψη κινδύνων περιουσίας φτάνουν τα 220 ευρώ ετησίως.

Οσα περισσότερα ακίνητα είναι ασφαλισμένο τόσο μικρότερη είναι επιβάρυνση του κράτους σε περιπτώσεις μαζικών καταστροφών που μπορεί να προκαλέσει ένας σεισμός ή μια θεομηνία.

Από την άλλη πλευρά, με δεδομένο ότι το κράτος δεν μπορεί να καλύψει το συνολικό μέγεθος της ζημιάς, «εάν οι ζημίες δεν καλύπτονται από ασφάλιση, η ταχύτητα με την οποία τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους μειώνεται, επιβραδύνοντας την οικονομική ανάκαμψη, όπως τονίζεται από ΕΚΤ και ΕΙOPA. .

Πηγή: imerisia.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup