Τρίτη, 29 Αυγούστου 2023 18:34

Φορολογικές δηλώσεις: Tα πρόστιμα και ποιες δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν έως 31/12

Γράφτηκε από

Αντιμέτωποι με πρόστιμα μπορεί να βρεθούν οι χιλιάδες φορολογούμενοι που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με χρεωστικό ποσό φόρου.

Διαβάστε περισσότερα στο imerisia.gr

Πηγή: Ethnos.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Αυγούστου 2023 18:18

Σχετικά Άρθρα

  • Τέλος στη διορία για τα ταξί - Ποιοι κινδυνεύουν με «τσουχτερά» πρόστιμα Τέλος στη διορία για τα ταξί - Ποιοι κινδυνεύουν με «τσουχτερά» πρόστιμα

    Έληξε η διορία που είχαν οι ιδιοκτήτες ταξί για να τοποθετήσουν το ειδικό αυτοκόλλητο σήμα στο πίσω δεξί τζάμι των οχημάτων τους

    Το σήμα αυτό τοποθετείται για να γνωρίζουν οι πελάτες ότι δικαιούνται να πληρώνουν με κάρτα μέσω POS για την κάθε διαδρομή, αντί για μετρητά.

    Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει ότι, σε περίπτωση μη επικόλλησης της αυτοκόλλητης ταμπέλας, το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 1.000 ευρώ.

    Αυτό είναι το πολυσυζητημένο αυτοκόλλητο:

     Γιατί αντιδρούν οι οδηγοί ταξί

    Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Κλήμης Λεοντιάδης, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Θεσσαλονίκης, «δεν υπάρχει αντίρρηση για το σήμα αλλά για τη θέση που επιλέχθηκε να μπει και για το μέγεθός του. Θα μπορούσε κάλλιστα να τοποθετηθεί στο παρμπρίζ ή πίσω από τα μπροστινά καθίσματα». 

    Υπενθυμίζεται πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινήτων Ταξί και Αγοραίων, οι Σύνδεσμοι Επαγγελματιών Αυτοκινητιστών Οχημάτων με Μετρητή Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρας, Ηρακλείου, Μυτιλήνης και ο Σύνδεσμος Ραδιοταξί κατέθεσαν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το αυτοκόλλητο για το POS.

    Με την προσφυγή τους ζητούν να ανασταλεί και να ακυρωθεί η σχετική υπουργική απόφαση και κάνουν λόγο για ζήτημα ασφαλείας από την τοποθέτηση του αυτοκόλλητου στο συγκεκριμένο σημείο του οχήματος, καθώς εμποδίζεται ο οπτικός έλεγχος από το κάθισμα του οδηγού και προξενείται βλάβη στους υαλοκαθαριστήρες.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Παιδιά και γονείς... στα κελιά: Άραγε έτσι θα μπει τέλος στη βία των ανηλίκων; Τι εξηγούν ειδικοί
    Παιδιά και γονείς... στα κελιά: Άραγε έτσι θα μπει τέλος στη βία των ανηλίκων; Τι εξηγούν ειδικοί

    Ομάδα ανηλίκων ξυλοκοπά άγρια 14χρονη σε κεντρικό σημείο της Γλυφάδας. Μαθητής στη Ζάκυνθο κυκλοφορεί με μαχαίρι και επιχειρεί να ληστέψει συμμαθητές του. Στον Βόλο ομάδα ανηλίκων κουρεύει 16χρονο και του σπάει τα δόντια. Περιστατικά σαν αυτά έκαναν την κυβέρνηση να προσδώσει χαρακτήρα «κρίσης» στην παραβατικότητα των ανηλίκων. Κρίσης που προτίθεται να αντιμετωπίσει με το φόβητρο της φυλάκισης και του προστίμου. Έχουν όμως έτσι τα πράγματα; Είναι τα σχολεία μας ο πιο επικίνδυνος χώρος στον οποίο μπορεί να βρεθεί κανείς;

    Οι ειδικοί καλούν να δούμε το πρόβλημα νηφάλια και να αναλογιστούμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες, που μπορεί να έχουν τα ποινικού τύπου μέτρα.

    Είναι η βία των ανηλίκων σε έξαρση;

    «Από τα διαθέσιμα ποσοτικά στοιχεία για παράδειγμα από την Eurostat δεν προκύπτει να υπάρχει συγκυριακά τώρα μια αύξηση των κρουσμάτων παραβατικότητας ή βίας με δράστες ανήλικους. Προκύπτει ότι υπήρξε μία αύξηση που είχε ήδη συντελεστεί τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης και μετέπειτα έχει σταθεροποιηθεί εκεί», επισημαίνει, μιλώντας στο ethnos.gr ο Γιώργος Νικολαΐδης, διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού. «Δεν λέω ότι είναι όλα τέλεια. Αλλά θα πρέπει να αποφύγουμε τη δημιουργία ενός ηθικού πανικού. Να μη θεωρούμε το παιδί του διπλανού μας δυνητικά απειλή για το δικό μας το παιδί. Το να γίνουμε μία κοινωνία που φοβάται τα ίδια της τα παιδιά», συμπληρώνει.

    Τις επιφυλάξεις της εκφράζει και η καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντιεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Βιδάλη. Παρατηρεί, ωστόσο, πως υπάρχουν κάποιες ποιοτικές διαφοροποιήσεις. «Αυτό που φαίνεται να αλλάζει είναι η ένταση και οι όροι. Επίσης, το γεγονός ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης το έχουν κάνει πρώτο θέμα», λέει και προσθέτει «αυτό που βλέπουμε ότι πολλοί δέρνουν έναν δεν το είχαμε παλιά. Ότι γίνεται ο ξυλοδαρμός θέαμα. Να μαζεύονται πολλοί εκεί και να μην παρεμβαίνουν».

    Το στερεότυπο θέλει τα παιδιά χαμηλότερων μορφωτικών και οικονομικών στρωμάτων να είναι πιο επιρρεπή σε παραβατικές συμπεριφορές, ωστόσο, όπως παρατηρεί ο Γιώργος Νικολαΐδης, «αυτό που διαβάζουμε και ενδεχομένως αναπαράγεται είναι μια παλαιότερη εικόνα για το ποιο είναι το προφίλ των παιδιών. Σήμερα ξέρουμε ότι είναι πιο πολύπλοκο και πολλαπλό. Διατέμνει μορφωτικά κοινωνικά και οικονομικά στρώματα».

    Από τα ερευνητικά δεδομένα προκύπτει, επίσης, ότι ο ανήλικος που περνάει στον ρόλο του θύτη σε άλλες περιστάσεις της ζωής του μπορεί να έχει υπάρξει σε αυτόν του θύματος. «Αντιδρά σε αυτό προβαίνοντας σε πράξεις βίας. Από την άλλη είναι τα πρότυπα. Ότι με το να ασκήσει βία γίνεται άνδρας, τον σέβονται. Μαθαίνει ότι καταξιώνει τον εαυτό του, ασκώντας βία», λέει η Σοφία Βιδάλη.

    Παιδιά και γονείς στα κελιά;

    Από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ξεχωρίζει η μείωση του ορίου της ανηλικότητας στα 14 έτη από τα 15 έτη, που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι παιδιά 14 ετών και άνω θα μπορούν να οδηγηθούν σε κατάστημα κράτησης. Μάλιστα, οι ποινές που θα εκτίουν θα φτάνουν έως και τα 5 έτη. «Το μόνο που θα κάνουν είναι θα γεμίσουν τα κρατητήρια και οι φυλακές. Θα διαμορφωθεί μια νέα οικονομία κράτησης. Θα έχουμε τα παιδιά, που θα γίνουν δακτυλοδεικτούμενα και τα θύματα θα εξακολουθούν να ζουν με όρους φόβου», σχολιάζει η καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντιεγκληματικής Πολιτικής και παρατηρεί ότι τα μέτρα διακρίνονται από την ίδια «αντίληψη καταστολής, που διέπει όλη την αντιεγκληματική πολιτική, που έχει διαμορφώσει τα τελευταία 5 χρόνια».

    «Αναρωτιέμαι στ' αλήθεια αυτοί που προτείνουν τέτοια πράγματα στις πολιτικές ηγεσίες δεν αναλογίζονται ότι ένα παιδί που θα το βάλεις σε αναμορφωτήριο, σε φυλακή ανηλίκων, σε τόσο σε νεαρή ηλικία κατά τεκμήριο θα κλειδώσει τη ζωή του στο ποινικό έγκλημα;», λέει, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και υπενθυμίζει ότι, «οι ίδιοι κύκλοι είχαν προτείνει πριν ένα χρόνο στη διαδικασία αναθεώρησης του ποινικού κώδικα το ηλικιακό όριο της νομικής υπαιτιότητας να πέσει από τα 12 στα 10 έτη».

    Η επιστροφή στη φυλακή μετά την αποφυλάκιση δεν είναι μονόδρομος, ωστόσο, ο ποινικός στιγματισμός στενεύει τα περιθώρια επανένταξης. «Εξαρτάται από το έγκλημα, την κοινωνική θέση. Την ηλικία. Πολύ σημαντικό, σε ποια ηλικία βγήκε. Πολλές φορές έχουμε μια υποτροπή, ακριβώς, γιατί έχει στιγματιστεί νομικά. Άλλες φορές είναι ένα τυχαίο γεγονός. Δεν είναι ενιαίο. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οποίος έρχεται από χαμηλά κοινωνικά στρώματα και μπλέκεται με το ποινικό σύστημα, δύσκολα μετά μπορεί να απεμπλακεί τελείως. Όχι, γιατί κάνει παρανομίες, αλλά γιατί δεν υπάρχει διέξοδος», τονίζει η Σοφία Βιδάλη.

    Σύμφωνα με τα προωθούμενα μέτρα οι γονείς των παιδιών που παραβατούν θα τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον δυο χρόνων, ενώ προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ σε περίπτωση που η πράξη τους θα χαρακτηριζόταν κακούργημα, αν ήταν ενήλικες. «Και μετά τι γίνονται τα παιδιά;» αναρωτιέται η καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντιεγκληματικής Πολιτικής και προσθέτει «οι γονείς ελέγχουν τα παιδιά; Τι νομίζουμε ότι είναι παιδονόμοι; Υπάρχει μία αμέλεια και μία κακή διαπαιδαγώγηση, αλλά το να βάζεις πρόστιμο στους γονείς και να επιβάλεις ποινές κράτησης είναι ακραίο. Ουσιαστικά καταργεί τον διαπαιδαγωγικό χαρακτήρα που είχε μέχρι τώρα το δίκαιο ανηλίκων. Είναι τιμωρητικό αλλάζει παράδειγμα».

    Το μέτρο θα επηρεάσει δυσανάλογα πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες εκτιμά ο Γιώργος Νικολαΐδης. «Σε αυτή την κοινωνική κατάσταση που ζούμε, μην μου πείτε ότι θα πάει στη φυλακή ο εύπορος ο μορφωμένος ο καλά ενταγμένος γονιός ενός ανηλίκου, που παραβατεί. Αυτός κατά τεκμήριο θα έχει νομική εκπροσώπηση και θα τη γλιτώσει. Αυτός που θα οδηγηθεί στη φυλακή θα είναι ο μετανάστης, η σεξεργάτρια, ο Ρομά, ο κοινωνικά αποκλεισμένος. Οι ομάδες που έτσι κι αλλιώς έχουν πάρα πολλά προβλήματα και οικογενειακές δυσλειτουργίες».

    Τι πρέπει να γίνει;

    Αν η καταστολή και τα ποινικού τύπου μέτρα είναι αναποτελεσματικά και δυνητικά επικίνδυνα, τότε τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπισή του υπαρκτού προβλήματος της ανήλικης παραβατικότητας;

    «Υπάρχουν αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας μέτρα και προγράμματα που κινούνται σε ακριβώς αντιδιαμετρική κατεύθυνση. Τα προγράμματα αυτά θα μπορούσαν να γενικευτούν σε εθνικό επίπεδο. Θα μπορούσαν να τα υλοποιήσουν σε σχολεία, που να προάγουν την αλληλεγγύη και τη συλλογικότητα. Αντί να πάμε να φοβίσουμε τα παιδιά και να τους πούμε ότι ο διπλανός του είναι κίνδυνος και στη βία να απαντήσουμε με μεγαλύτερη βία θα πρέπει να πάμε στην αντίθετη κατεύθυνση και να δουλέψουμε με τα παιδιά για εμπεδώσουν την αίσθηση ότι οποτεδήποτε βλέπω τα δικαιώματα ενός ανίσχυρου να παραβιάζονται δεν χαζογελάω, δεν τρέχω να πάρω θέση ως ισχυρός και να θυματοποιήσω έναν ανίσχυρο, δεν κοιτάω αδιάφορα τη δουλειά μου και την πάρτη μου. Άλλα παρεμβαίνω ενεργά», καταλήγει ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Φορολογικές δηλώσεις: Πότε θα υποβάλλονται - Τα κίνητρα για ταχεία καταβολή φόρου
    Φορολογικές δηλώσεις: Πότε θα υποβάλλονται - Τα κίνητρα για ταχεία καταβολή φόρου

    Σε προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου, θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας σε συνέντευξη Τύπου για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

    Όπως ανακοινώθηκε, το χρονικό αυτό πλαίσιο δεν θα αλλάζει κάθε χρονιά, ώστε να γνωρίζουν εξαρχής όλοι οι υπόχρεοι πότε ξεκινάει η υποβολή και πότε τελειώνει.

    Δίνονται επίσης σημαντικά κίνητρα για τις καταβολές φόρου και συγκεκριμένα:

    • 4% αν η δήλωση υποβληθεί στον πρώτο 1,5 μήνα της προθεσμίας και πληρωθεί εφάπαξ έως 31 Ιουλίου ο φόρος που αναλογεί,
    • 3% αν η διαδικασία υποβληθεί στον δεύτερο 1,5 μήνα της προθεσμίας,
    • 2% αν η υποβολή και πληρωμή γίνει στο μήνα εκπνοής.

    Μονιμοποιείται, επίσης, η καταβολή του φόρου σε οκτώ ισόποσες δόσεις.

    Ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία συνιστά το γεγονός πως το κράτος δεν θα ζητάει μόνο από τους φορολογούμενους να είναι εντάξει με τις προθεσμίες, αλλά και από την ΑΑΔΕ και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του Δημοσίου, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις.

    «Δεν έχει ξαναγίνει έως τώρα στην Ελλάδα, είναι μια αλλαγή συμπεριφοράς εκ μέρους του δημοσίου. Έχει ένα χρώμα εκσυχρονισμού και δικαιοσύνης» υπογράμμισε ο υπουργός.
    Πηγή: Cnn.gr
  • Πότε θα γίνεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων - Τα κίνητρα για ταχεία καταβολή φόρου
    Πότε θα γίνεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων - Τα κίνητρα για ταχεία καταβολή φόρου

    Σε προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου, θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας σε συνέντευξη Τύπου για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

    Όπως ανακοινώθηκε, το χρονικό αυτό πλαίσιο δεν θα αλλάζει κάθε χρονιά, ώστε να γνωρίζουν εξαρχής όλοι οι υπόχρεοι πότε ξεκινάει η υποβολή και πότε τελειώνει.

    Δίνονται επίσης σημαντικά κίνητρα για τις καταβολές φόρου και συγκεκριμένα:

    • 4% αν η δήλωση υποβληθεί στον πρώτο 1,5 μήνα της προθεσμίας και πληρωθεί εφάπαξ έως 31 Ιουλίου ο φόρος που αναλογεί,
    • 3% αν η διαδικασία υποβληθεί στον δεύτερο 1,5 μήνα της προθεσμίας,
    • 2% αν η υποβολή και πληρωμή γίνει στο μήνα εκπνοής.

    Μονιμοποιείται, επίσης, η καταβολή του φόρου σε οκτώ ισόποσες δόσεις.

    Ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία συνιστά το γεγονός πως το κράτος δεν θα ζητάει μόνο από τους φορολογούμενους να είναι εντάξει με τις προθεσμίες, αλλά και από την ΑΑΔΕ και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του Δημοσίου, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις.

    «Δεν έχει ξαναγίνει έως τώρα στην Ελλάδα, είναι μια αλλαγή συμπεριφοράς εκ μέρους του δημοσίου. Έχει ένα χρώμα εκσυχρονισμού και δικαιοσύνης» υπογράμμισε ο υπουργός.
    Πηγή: Cnn.gr
  • Φορολογικές δηλώσεις: Πότε αρχίζει η υποβολή τους - Έκπτωση στην εφάπαξ πληρωμή φόρων
    Φορολογικές δηλώσεις: Πότε αρχίζει η υποβολή τους - Έκπτωση στην εφάπαξ πληρωμή φόρων

    Τις τέσσερις αλλαγές που προωθεί στη φορολογία το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη Τύπου που παρουσίασε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

    Αναφορικά με τις φορολογικές δηλώσεις, αυτές θα υποβάλλοντα σε προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου.

    Παράλληλα ανακοινώθηκε, πως το χρονικό αυτό πλαίσιο δεν θα αλλάζει κάθε χρονιά, ώστε να γνωρίζουν εξαρχής όλοι οι υπόχρεοι πότε ξεκινάει η υποβολή και πότε τελειώνει.

    Δίνονται επίσης σημαντικά κίνητρα για τις καταβολές φόρου και συγκεκριμένα:

    • 4% αν η δήλωση υποβληθεί στον πρώτο 1,5 μήνα της προθεσμίας και πληρωθεί εφάπαξ έως 31 Ιουλίου ο φόρος που αναλογεί,
    • 3% αν η διαδικασία υποβληθεί στον δεύτερο 1,5 μήνα της προθεσμίας,
    • 2% αν η υποβολή και πληρωμή γίνει στο μήνα εκπνοής.

    Μονιμοποιείται, επίσης, η καταβολή του φόρου σε οκτώ ισόποσες δόσεις.

    Πηγή: Εthnos.gr
  • Με αλλαγές οι φορολογικές δηλώσεις του 2025 - Μπόνους 4% για όσους καταθέσουν πρώτοι
    Με αλλαγές οι φορολογικές δηλώσεις του 2025 - Μπόνους 4% για όσους καταθέσουν πρώτοι

    Πρόστιμα σε διοικητές φορέων που καθυστερούν στοιχεία - Καρότο και μαστίγιο για «εξπρές» υποβολές δηλώσεων φόρου εισοδήματος - Οι παγίδες για τους συνεπείς

    Νέα ήθη στις υποβολές φορολογικών δηλώσεων από το 2025. Με κίνητρα αλλά και ποινές, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σκοπεύει να συμπιέσει σε μόλις 4 μήνες τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων, αποκλείοντας στο εξής τις απανωτές παρατάσεις που είχαν καταστεί θεσμός στη χώρα μας.
    Θα επιβραβεύει με μεγαλύτερη έκπτωση φόρου όσους υποβάλουν πιο γρήγορα τη δήλωση Ε1, θα περιορίσει την ελάφρυνση στους φορολογούμενους «της τελευταίας στιγμής», αλλά και θα τιμωρεί τους διοικητές ή διευθυντές φορέων μισθοδοσίας (του δημοσίου κατά κύκλιο λόγο) αν καθυστερούν την προσυμπλήρωση των εισοδημάτων των φορολογουμένων, δημιουργώντας πρόβλημα στους πολίτες, στους λογιστές τους και σε όλη τη διαδικασία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, με νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή, από το 2025 θα προβλέπεται:

    1. μόνιμη περίοδος υποβολής φορολογικών δηλώσεων, από Μάρτιο έως Ιούνιο. Το χρονοδιάγραμμα θα καθορίζεται πλέον «δια νόμου» και η διαδικασία δεν θα ξεκινά ή θα τελειώνει με ad hoc αποφάσεις και διορίες που αλλάζουν κάθε χρόνο.

    2. «μπόνους» συνέπειας με έκπτωση φόρου 4% (η μεγαλύτερη που έχει δοθεί ποτέ) σε όσους σπεύσουν να υποβάλουν πρώτοι δήλωση Ε1, από τον Μάρτιο κιόλας, αμέσως μόλις ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Η έκπτωση θα παραμείνει στο 3% (όσο ισχύει σήμερα) για όσους επιλέξουν να υποβάλουν τη δήλωση στα μέσα της περιόδου. Η έκπτωση θα μειώνεται στο 2% για όσους υποβάλουν δήλωση προς τη λήξη της διορίας, τον Ιούνιο.

    3. Πρόστιμα θα επιβάλλονται πλέον σε όσους αμελήσουν υποβάλουν εγκαίρως τη δήλωση, που θα είναι κλειδωμένη και θα απαιτείται να περάσει νέος νόμος από τη Βουλή, αν τυχόν χρειαστεί να αλλάξει.

    4. Για πρώτη φορά, θα καθορίζονται και θα επιβάλλονται συγκεκριμένες ποινές σε φορείς μισθοδοσίας (εργοδότες, ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιο, ΟΠΕΚΑ κλπ) που το είχαν κάνει σύστημα -ελλείψει τιμωρίας- να μην αποστέλλουν ως είχαν υποχρέωση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου τα στοιχεία εισοδημάτων των φορολογουμένων δικαιούχων, όπως προβλέπεται να γίνεται κάθε χρόνο προκειμένου να προσυμπληρωθούν και να υποβληθούν εγκαίρως οι φορολογικές δηλώσεις των πολιτών. Σε περίπτωση ασυνέπειας και καθυστερήσεων αποστολής των στοιχείων εισοδημάτων (που έφταναν να παραδίδονται μέχρι και τον Μάιο ή Ιούνιο αντί τον Φεβρουάριο) οι υπεύθυνοι των φορέων θα πληρώνουν πρόστιμο της τάξεως των 2.500 ευρώ από την τσέπη τους.

    Παγίδες και κίνδυνοι

    Παρόλα αυτά, μένει να φανεί αν το πρόστιμο αυτό μπορεί να σταθεί αρκετό για να μην ανακύπτουν συνεχώς προβλήματα που οδηγούν σε παρατάσεις ή αν, αντιθέτως, προκαλέσει νέα και μεγαλύτερα προβλήματα στους πολίτες, την αγορά και στο ίδιο το κράτος.

    Για παράδειγμα, εκφράζεται ανησυχία μήπως, προκειμένου να αποφύγουν τα πρόστιμα, οι υπεύθυνοι μισθοδοσίας επιλέξουν να αποστέλλουν εγκαίρως αλλά «όπως-όπως» τα στοιχεία εισοδήματος των δικαιούχων (συνταξιούχων, μισθωτών κλπ). Σε τέτοια περίπτωση, η εμπρόθεσμη αποστολή θα περιείχε λάθη που θα δημιουργούσε προβλήματα στους πολίτες και στους λογιστές, στην περίπτωση που εκ των υστέρων -και χωρίς κυρώσεις- οι υπεύθυνοι αποστείλουν νέα διορθωμένα στοιχεία, ακόμα και αφού οι υπόχρεοι έχουν ήδη υποβάλει τις δηλώσεις τους.

    Σε τέτοια περίπτωση, οι πολίτες θα κινδύνευαν και πάλι να υποστούν κυρώσεις και πρόστιμα, αν δεν κάνουν (ξανά και ξανά ενδεχομένως) τροποποιητικές δηλώσεις για να διορθώνουν τα στοιχεία που οι φορείς απέστειλαν εμπρόθεσμα μεν, αλλά λανθασμένα δε.

    Πηγή: newmoney - Protothema.gr
  • Εκπτώσεις έως 50% στα πρόστιμα για όσες επιχειρήσεις παραδεχτούν φοροδιαφυγή
    Εκπτώσεις έως 50% στα πρόστιμα για όσες επιχειρήσεις παραδεχτούν φοροδιαφυγή

    Έκπτωση έως 50% στα πρόστιμα που έχει βεβαιώσει η εφορία, μπορούν να κερδίσουν οι επιχειρήσεις που θα παραδεχτούν πως έχουν διαράξει φοροδιαφυγή, συμπληρώνοντας την «δήλωση αποδοχής πράξεων στο πλαίσιο του φορολογικού ελέγχου».

    Συγκεκριμένα, με μια δήλωση αποδοχής των φορολογικών παραβάσεων που έχουν διαπράξει και με εξόφληση του 25% της οφειλής τους εντός 3 ημερών, θα μπορούν οι φορολογούμενοι να κερδίσουν έκπτωση στα πρόστιμα που ξεκινούν από 25% και φθάνουν έως και 50%.

    Σημειώνεται πως μπορείτε να βρείτε την «Δήλωση αποδοχής πράξεων στο πλαίσιο φορολογικού ελέγχου σύμφωνα με το άρθρο 75 του ν. 5104/2024 (Α' 58) - ΚΦΔ και μείωσης προστίμων», στο site της ΑΑΔΕ, και πιο συγκεκριμένα στον Κατάλογο Εντύπων.

    Τι να προσέξετε

    Στο έντυπο με την επωνυμία «Δήλωση αποδοχής πράξεων στο πλαίσιο του φορολογικού ελέγχου» οι φορολογούμενοι θα πρέπει:

    1. Να σμπληρώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία, την επωνυμία της εταιρείας, το είδος της δραστηριότητας

    2. Να δηλώσουν ότι αποδέχονται την πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, τέλους η εισφοράς

    3. Να δηλώσουν ότι εντός 3 ημερών από την κοινοποίηση η παραλαβή του σχετικού μηνύματος στη θυρίδα του ηλεκτρονικού λογαριασμού θα καταβάλλουν το 25% του κύριου φόρου.

    Το υπόλοιπο ποσό θα μπορεί να καταβληθεί εφάπαξ ή σε έως 12 δόσεις.

    Έκπτωση έως και 50%

    Συγκεκριμένα η νέα διαδικασία προβλέπει «κούρεμα» των προστίμων ως εξής:

    • Έκπτωση 25%

    Εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της έναρξης συζήτησης ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου.

    • Έκπτωση 30%

    Εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της υποβολής προσφυγής σε αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο.

    • Έκπτωση 40%

    Εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου μετά την κοινοποίηση οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου αλλά πριν την προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ). Ο ελεγχόμενος έχει προθεσμία 30 ημερών από την κοινοποίηση οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, για να προσφύγει στη ΔΕΔ και στο διάστημα αυτό, μπορεί να αποδεχτεί το αποτέλεσμα του ελέγχου και να μειώσει το πρόστιμο, για να μην ρισκάρει την απόρριψη της προσφυγής του από τη ΔΕΔ και τη βεβαίωση ολόκληρου του προστίμου.

    • Έκπτωση 50%

    Εφόσον η παραδοχή των παραβάσεων (μη υποβολή δηλώσεων ή υποβολής ανακριβών δηλώσεων) γίνει μετά την έκδοση και κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή πρόσκλησης παροχής πληροφοριών, και έως την παρέλευση της προθεσμίας για την υποβολή εκπρόθεσμης αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης από την κοινοποίηση προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου.

    Για να εξασφαλίσει την έκπτωση ο ελεγχόμενος, θα πρέπει να υποβάλει τις σχετικές εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις πριν την κοινοποίηση της πράξης προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου (με την έκδοση της εντολής ελέγχου) ή να υποβάλει τις σχετικές δηλώσεις εντός 10 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.

    Πηγή: cnn.gr

  • Έρχονται «ραβασάκια» για αδήλωτα εισοδήματα – Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο
    Έρχονται «ραβασάκια» για αδήλωτα εισοδήματα – Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο

    Οι φοροελεγκτές τρέχουν να προλάβουν να ελέγξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό υποθέσεων για να προλάβουν την παραγραφή τους στις 31 Δεκεμβρίου 2024

    Χιλιάδες «ραβασάκια» με φόρους και πρόστιμα για «αμαρτίες» του παρελθόντος στέλνει η ΑΑΔΕ σε φορολογούμενους που εντοπίζονται να έχουν κρύψει εισοδήματα ή να μην έχουν υποβάλει δηλώσεις.

    Στο «μάτι» των φορο-ελεγκτών βρίσκονται εργαζόμενοι και συνταξιούχοι με αδήλωτα αναδρομικά και αποδοχές, φορολογούμενοι με αποδοχές από το εξωτερικό, ιδιοκτήτες ακινήτων με αδήλωτα εισοδήματα, επαγγελματίες που υποβάλουν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ αλλά έχουν σημαντική δραστηριότητα. Κατά προτεραιότητα ελέγχονται οι ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις του 2018 ενώ από έλεγχο περνούν και παλαιότερες υποθέσεις.

    Ο λογαριασμός με τους έξτρα φόρους και τα πρόστιμα θα πρέπει να έχει εκδοθεί πριν την εκπνοή του 2024

    Οι φοροελεγκτές τρέχουν να προλάβουν να ελέγξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό υποθέσεων για να προλάβουν την παραγραφή τους στις 31 Δεκεμβρίου 2024 ενώ βιάζονται να στείλουν τα σημειώματα στους φορολογούμενους έως τις αρχές Δεκεμβρίου.

    Σημειώνεται ότι χρόνος παραγραφής κάθε υπόθεσης, είναι ανάλογος της κατηγορίας φόρου που αφορά (εισόδημα, ΦΠΑ, ακίνητα κ.λπ.) αν υπάρχει φοροδιαφυγή ή αν δεν έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση.

    Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει η ΑΑΔΕ οι εφοριακοί ελέγχουν και διασταυρώνουν:

    – Τα ηλεκτρονικά αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα.

    – Διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν λοιπά εισοδήματα και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποστέλλονται ετησίως ή περιλαμβάνονται στην τελευταία προ του έτους για το οποίο εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου, υποβληθείσα δήλωση φόρου εισοδήματος και στην περιουσιακή κατάσταση του εκάστοτε έτους, όπως αυτή προκύπτει από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ.

    – Την ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που είναι διαθέσιμη στην ΑΑΔΕ και δύνανται να αφορούν την άσκηση επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς επίσης και από στοιχεία που λήφθηκαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών για την εφαρμογή της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας στο πεδίο της άμεσης φορολογίας.

    – Κάθε διαθέσιμη πληροφορία από τρίτους.

    Ποιες υποθέσεις παραγράφονται

    Στο στόχαστρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού βρίσκονται:

    – Φορολογούμενοι οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση το 2019 για τα εισοδήματα του 2018.

    – Φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει ανακριβή δήλωση ή να μην έχουν δηλώσει αναδρομικά ποσά αποδοχών που εισπράχθηκαν εντός του 2018 και αφορούν παλαιότερα έτη.

    – Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει ανακριβή δήλωση ακαθάριστων εσόδων ή δαπανών της διαχειριστικής περιόδου 2018.

    – Ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων που δεν υπέβαλαν ή υπέβαλαν ανακριβή δήλωση για εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τα οποία απέκτησαν το 2018.

    – Φορολογούμενοι με εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης που δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση.

    Ο λογαριασμός με τους έξτρα φόρους και τα πρόστιμα θα πρέπει να έχει εκδοθεί πριν την εκπνοή του 2024 καθώς σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ το δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στο φορολογούμενο τη καταλογιστική πράξη.

    Πηγή: OT - In.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ