Οικονομία

Έρχεται βαρύς χειμώνας για τα νοικοκυριά: Ανησυχία για ντόμινο ανατιμήσεων στα τρόφιμα

Έρχεται βαρύς χειμώνας για τα νοικοκυριά: Ανησυχία για ντόμινο ανατιμήσεων στα τρόφιμα

Ένας δύσκολος χειμώνας, στο μέτωπο της ακρίβειας, προμηνύεται για τα ελληνικά νοικοκυριά καθώς στο υφιστάμενο περιβάλλον των έντονων πληθωριστικών πιέσεων στην κατηγορία των τροφίμων, έρχονται να προστεθούν και οι επιπτώσεις από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Το ακριβές μέγεθος των ζημιών στην περιοχή όπου μεταξύ άλλων, έως τώρα γινόταν η μισή ελληνική παραγωγή τυριών, το 43,5% της παραγωγής μήλων, το 34% του σκληρού σιταριού για την παρασκευή ζυμαρικών και περί το 16% και 30% της συνολικής παραγωγής χοιρινού και πρόβειου κρέατος αντίστοιχα, δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Ωστόσο με βάση τα παραπάνω στοιχεία σχετικά με τη συνεισφορά της Θεσσαλίας στον πρωτογενή τομέα και ενώ η περιοχή ακόμα μετρά τις πληγές της, ο φόβος για ελλείψεις το επόμενο διάστημα αυξάνεται.

Παραγωγοί και κτηνοτρόφοι όλες τις προηγούμενες μέρες αντιμετώπιζαν δυσκολίες ακόμη και να προσεγγίσουν τα χωράφια και τα ζώα τους που γλίτωσαν από την καταστροφή, ενώ καταγράφονταν ελλείψεις τόσο στις ζωοτροφές όσο και στον επαγγελματικό εξοπλισμό τους. Παράλληλα, σημαντικές υλικές ζημιές υπέστησαν μεγάλες παραγωγικές μονάδες της περιοχές και γαλακτοβιομηχανίες όπως για παράδειγμα το εργοστάσιο της ΤΥΡΑΣ που ανήκει στην εταιρεία «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» όπου παράγονται γιαούρτι και τυροκομικά σχεδόν όλων των brands της, με την επαναλειτουργία του να υπολογίζεται στο τέλος της εβδομάδας. Την ίδια στιγμή και οι παραγωγικές εγκαταστάσεις που δεν είχαν ζημιές, αντιμετώπιζαν προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς λόγω των πλημμυρισμένων δρόμων.

Τυροκομικά, κρέας και φρούτα

Ακόμη ωστόσο κι αν τα προβλήματα με τις υλικές ζημιές και τους πλημμυρισμένους δρόμους τελικά αποκατασταθούν, η καταστροφή που υπέστη η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της περιοχής πυροδοτεί έντονες ανησυχίες για νέο γύρο ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα διατροφής.

Αρχικά, σε γαλακτοκομικά και τυροκομικά που αποτελούν μάλιστα κατηγορίες τροφίμων οι οποίες έχουν υποστεί σημαντικές ανατιμήσεις τον τελευταίο 1,5 χρόνο, εγείρονται φόβοι σχετικά με ελλείψεις και νέες αυξήσεις το επόμενο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικά όσα ανέφερε για τη φέτα μιλώντας τις προηγούμενες μέρες στο CNN Greece o πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Χρήστος Αποστολόπουλος για την οποία αναμένεται φέτος σημαντικά μειωμένη παραγωγή ενώ την ίδια στιγμή εκτός από τις εγχώριες ανάγκες θα πρέπει να καλυφθούν κι εκείνες των εξαγωγών για τις οποίες υπάρχουν συμβόλαια. Όπως εξήγησε, ο κ. Αποστολόπουλος οι απώλειες στο αιγοπρόβειο γάλα λόγω των καταστροφών δεν μπορούν να καλυφθούν με εισαγωγές, ούτε για παράδειγμα με γάλα από την Κρήτη, καθώς εκείνο με το οποίο παρασκευάζεται η φέτα, που αποτελεί ΠΟΠ προϊόν πρέπει να είναι ελληνικό παστεριωμένο αιγοπρόβειο και να προέρχεται αποκλειστικά από τις περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και του Νομού Λέσβου. Αντίστοιχα προβλήματα επίσης αναμένονται και για άλλα τυροκομικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή.

Έντονη είναι η ανησυχία και για επερχόμενες αυξήσεις στην τιμή του κρέατος καθώς ήδη έχουν καταγραφεί περισσότερα από 85.000 συνολικά νέκρα αιγοπρόβατα, χοίρους και βοοειδή στην περιοχή. Επιπλέον οι κτηνοτρόφοι έχουν απώλειες και σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, ελλείψεις σε ζωοτροφές ενώ την ίδια στιγμή αρκετοί δηλώνουν απογοητευμένοι ώστε να ξεκινήσουν ξανά από την αρχή τη δραστηριότητά τους. Στελέχη του κλάδου των κρεοπωλών σημείωναν πως αφού αποτιμηθεί η ζημιά στη ζωική παραγωγή, οι όποιες ελλείψεις προκύψουν μπορεί να χρειαστεί καλυφθούν με εισαγωγές από το εξωτερικό. Σε ό,τι αφορά ωστόσο τις τιμές, κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει αυτή τη στιγμή,πού θα κυμανθούν το επόμενο διάστημα.

Μεγάλος είναι ο προβληματισμός και για τις τιμές στα αγροτικά προϊόντα όπως και ο φόβος για φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά. Ενδεικτικό είναι ότι την Παρασκευή, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ανακοίνωσή του διευκρίνιζε ότι οι ζημίες που υπέστη ο πρωτογενής τομέας στη Θεσσαλία, δεν δικαιολογούν οποιαδήποτε αύξηση στις τιμές αγοράς των οπωροκηπευτικών. «Η παραγωγή στο Θεσσαλικό κάμπο εστιάζεται κυρίως στο βαμβάκι, στον αραβόσιτο, στα καπνά, στα σιτηρά, στα μήλα και στη βιομηχανική ντομάτα και όχι στα οπωροκηπευτικά» σημείωνε το αρμόδιο υπουργείο, τονίζοντας ότι «κάθε αύξηση σε τιμές οπωροκηπευτικών, μόνο ως ξεκάθαρη αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών, μπορεί να χαρακτηρισθεί. Και ως τέτοια θα αντιμετωπισθεί από την κυβέρνηση».

Αξίζει να σημειωθεί σε ό,τι αφορά τα φρούτα και συγκεκριμένα τα μήλα που παράγονται στην περιοχή χαρακτηριστικά για την εικόνα που επικρατεί ήταν όσα επεσήμαινε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου. Σημείωνε ότι η πρωτοφανής κακοκαιρία «χτύπησε» παραμονές της συγκομιδής και με σύνολο σχεδόν της παραγωγής μήλων στα δέντρα, υπογραμμίζοντας τις ανεκτίμητες ζημίες αλλά και την αδυναμία οι παραγωγοί να προσεγγίσουν ακόμα και τα αγροκτήματα όπου διασώθηκαν.

Πηγή: cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα