«Οι αφίξεις ξένων επισκεπτών της χώρας ενδέχεται το 2024 να αυξηθούν έως και 10% σε σχέση με το 2023» εκτίμησε η υφυπουργός Τουρισμού στην «Η»
ετά την απογείωση του ελληνικού τουρισμού το 2023, χρονιά ορόσημο στις αφίξεις ξένων επισκεπτών, το 2024 αναμένεται να φέρει νέα ρεκόρ.
Τα πρώτα στοιχεία της νέας χρονιάς είναι ενθαρρυντικά, οι αεροπορικές κρατήσεις παρουσιάζουν θετικό μομέντουμ και δείχνουν την πολυπόθητη επέκταση της τουριστικής σεζόν, με τις πρώτες αφίξεις να αναμένονται τον Μάρτιο.
Η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη, μιλώντας στην «Η», εξέφρασε την αισιοδοξία της για σημαντική δυναμική και προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του τουρισμού το 2024.
«Οι αφίξεις ξένων επισκεπτών της χώρας ενδέχεται το 2024 να αυξηθούν έως και 10% σε σχέση με το 2023» εκτίμησε η κ. Ράπτη.
Η υφυπουργός ανέτρεξε στα εντυπωσιακά στοιχεία του 2023, σημειώνοντας ότι: «Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 15,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 (17,3 δισ. ευρώ) και διαμορφώθηκαν στα 20 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 17,3% και διαμορφώθηκε σε 32 εκατ. ταξιδιώτες».
Θετικοί οιωνοί για το 2024
Οι οιωνοί είναι θετικοί και για φέτος, με τις προβλέψεις να αναφέρουν ότι το 2024 τα μεγέθη θα ξεπεράσουν την περσινή χρονιά. «Από τα δεδομένα που συνεχώς ανανεώνονται του «airdata tracker» του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) προκύπτει πως εντείνεται η δυναμική της αύξησης των κρατήσεων αεροπορικών θέσεων αλλά και των προγραμματισμένων θέσεων από πλευράς αεροπορικών εταιρειών καθώς προχωράει το 2024, προμηνύοντας σημαντική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού» τόνισε η κ. Ράπτη.
Οι κίνδυνοι
H γεωπολιτική αστάθεια και απρόβλεπτα γεγονότα εντός της χώρας είναι οι κορυφαίοι κίνδυνοι που μπορεί να... φρενάρουν τον τουρισμό.
Έχοντας κατά νου τις αβεβαιότητες, η κ. Ράπτη προβλέπει: «Εφόσον η δυναμική αυτή συνεχιστεί και δεν υπάρξουν απρόβλεπτα διεθνή ή εγχώρια γεγονότα που θα επηρεάσουν αρνητικά τη ζήτηση, οι αφίξεις ξένων επισκεπτών της χώρας ενδέχεται να αυξηθούν έως και 10% σε σχέση με το 2023, που αποτέλεσε νέα χρονιά-ρεκόρ».
Επέκταση της τουριστικής σεζόν με εκθεσιακό και συνεδριακό τουρισμό
Η πολυπόθητη επέκταση της σεζόν που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων είναι ορατή, με την υφυπουργό Τουρισμού να επισημαίνει «Φέτος η σεζόν για την Ελλάδα θα ξεκινήσει τον Μάρτιο, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Κάτι που σημαίνει πως αρχίζει να επιτυγχάνεται ο στόχος της επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν πέραν του καλοκαιριού».
Εκθεσιακός και συνεδριακός τουρισμός φέρνουν επισκεψιμότητα 12 μήνες το χρόνο
Η κ. Ράπτη προσβλέπει και στα κέρδη που μπορεί να φέρουν ο εκθεσιακός και ο συνεδριακός τουρισμός, καθώς η Ελλάδα αποτελεί τη δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά εκθέσεων στον κόσμο μετά την Ινδία, ενώ είναι με διαφορά η πρώτη στην Ευρώπη.
«Στο υπουργείο Τουρισμού έχουμε προτάξει τον εκθεσιακό τουρισμό, σε διακριτή θέση και στρατηγική από τον συνεδριακό τουρισμό. Και οι δύο αυτές μορφές τουρισμού και ιδιαίτερα ο εκθεσιακός, είναι ιδιαίτερα σημαντικές γιατί εξασφαλίζουν επισκεψιμότητα στη χώρα 12 μήνες τον χρόνο και γιατί το επίπεδο των επισκεπτών είναι ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με τον μαζικό ή άλλες μορφές τουρισμού».
Χαρακτηριστικό της δυναμικής του εκθεσιακού τουρισμού είναι τα έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ περίπου από επισκέπτες, εκθέτες και πρόσθετες δαπάνες που σχετίζονται με εκθέσεις, ενώ ο κλάδος δημιούργησε πάνω από 4.000 θέσεις εργασίας συνεισφέροντας στο ΑΕΠ της χώρας περί τα 246 εκατ. ευρώ, το 2022, χρονιά ανάκαμψης του τουριστικού κλάδου από την πανδημία του κορονοϊο, σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης της Oxford Economics. Ακόμα πιο εντυπωσιακά είναι τα μεγέθη της συνολικής συμβολής του στην οικονομία της χώρας τη συγκεκριμένη χρονιά, με έσοδα (άμεσα, έμμεσα και προκαλούμενα) της τάξης του 1,062 δισ. ευρώ, συμβολή 499 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ και υποστήριξη 8.400 θέσεων εργασίας.
Πηγή: .imerisia.gr