Οικονομία

Κατώτατος μισθός: Αυξάνεται από 1η Απριλίου - Τα 19 επιδόματα που «κερδίζουν»

Κατώτατος μισθός: Αυξάνεται από 1η Απριλίου - Τα 19 επιδόματα που «κερδίζουν»

Η Ζήτημα ημερών είναι πλέον η ανακοίνωση της αύξησης που θα γίνει στις απολαβές τους από την 1η Απριλίου, όσοι εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό , καθώς στις 27/3 θα μάθουμε την απόφαση του οικονομικού επιτελείου στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Μέχρι στιγμής το μόνο σίγουρο είναι πως ο νέος μισθός θα «ξεκινά» από τον αριθμό «8», όπως συχνά επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της κυβέρνησης.

Αυτό που μένει να δούμε πλέον, είναι το ακριβές ποσοστό της αύξησης, με το επικρατέστερο σενάριο να τοποθετηθεί κοντά στο 5%, αν και σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, το ποσοστό της αύξησης δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμα και στο 6,4% .

Μάλιστα, σε δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Η Δόμνα Μιχαηλίδου , σημείωσε πως στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους, οι εισηγήσεις κυμάνθηκαν από το 3,5% - από τους εργοδότες σε μικρότερες επιχειρήσεις - και έφτασαν έως και 12%.

Σύμφωνα με αυτές τις δηλώσεις, ένα μέσο ποσοστό αύξησης 5,2% τον Απρίλιο, θα διαμορφώσει τον κατώτατο μισθό στα 821 (μικτά) ευρώ, αντί για 780 ευρώ (μικτά) σήμερα, για έναν εργαζόμενο χωρίς τριετίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι μισθολογικές αυξήσεις έχουν 600.000 εργαζόμενους που μοιάζουν με τον κατώτατο μισθό και με την αναλογία, ανά τριετία.

Τι ισχύει για όσους έχουν τριετίες

Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος έχει κατοχυρώσει τριετίες, τα ποσά ενδέχεται να διαμορφωθούν ως εξής:

  • 1 τριετία: 902 ευρώ, από 858 ευρώ
  • 2 τριετίες: 984 ευρώ, από 936 ευρώ
  • 3 τριετίες: 1.066 ευρώ, από 1.014 ευρώ
  • Έγγαμοι: + 83 ευρώ

Στόχος τα 950 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού, στην οποία προχωρά η κυβέρνηση, με στόχο, το 2027, ο μέσος μισθός να είναι 1.500 ευρώ και ο κατώτατος 950 ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, από 650 ευρώ το 2019, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σε:

  • 663 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022
  • 713 ευρώ τον Μάιο του 2022
  • 780 ευρώ τον Απρίλιο του 2023

Αυξήσεις και σε 19 επιδόματα

Η αύξηση του κατώτατου μισθού που τέθηκε από την 1η Απριλίου 2023 ενισχύθηκε συνολικά 19 επιδόματα και βοηθήματα , κάτι που επαναλήφθηκε και φέτος, με κυριότερο το επίδομα ανεργίας.

Παράλληλα, θα αυξηθούν τα ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικούς και επισιτιστικούς κλάδους, οικοδόμους, δασεργάτες κ.ά., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητοι αποδοχές, η αφορμή του εργοδότη, η παροχή, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίες Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, μεταξύ άλλων.

Ειδικότερα:

  1. Επίδομα τακτικής επιδότησης ανεργίας: Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως του αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο. Προβλέπεται προσαύξηση κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.
  2. Ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτασαν ποινή στερητική της ελευθερίας :Το επίδομα ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
  3. Ειδικό εποχικό βοήθημα: Το επίδομα για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη. Για τους σμυριδεργάτες, ορίζεται στο 70% των 50 κατ. ημερομισθίων, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών-τραγουδιστών, ηθοποιών κ.λπ. στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη. Σε άλλα εποχικά ( δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών – κεραμοποιών – πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγικής ζώνης) ορίζεται στο 70% των 35 κατ. ημερομισθίων
  4. Βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων-ασφαλισμένων : Το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, το οποίο εξαρτάται από το κατώτατο νομοθετημένο ημερομίσθιο.
  5. Ειδικό βοήθημα ΔΥΠΑ: Το συγκεκριμένο επίδομα ανέρχεται σε 718 ευρώ και αφορά 18.000 άτομα, μονογονεϊκές οικογένειες, θύματα έμφυλης βίας και βίας εμπορίας ανθρώπων, αποφυλακισμένους και απεξαρτημένους.
  6. Επιχορήγηση προϊόντων για απασχόληση σπουδαστών Α.Τ.Ε.Ι-ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ): Το ποσό ισούται με το 50% του 80% του νόμου κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.
  7. Αποζημίωση για τους μαθητές - σπουδαστές που απέχουν από την εργασία τους για συμμετοχή στις γραπτές εξετάσεις της σχολής που φοιτούν: Για τους προπτυχιακούς φοιτητές το ποσό ισούται με το 30πλάσιο του νόμου κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και για τους μεταπτυχιακούς με το 10πλάσιο αυτού.
  8. Αποζημίωση απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας: Το πρόγραμμα προβλέπει αμοιβή που καταβάλλεται στους ωφελούμενους ίση με τον κατώτατο μισθό.
  9. Αποζημίωση προγράμματος κοινωφελών χαρακτήρα: Προβλέπεται η καταβολή καθαρών αμοιβών οι οποίοι αντιστοιχούν στις κατώτατες νομοθετημένες μεικτές αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη, ενώ καλύπτεται και το μη μισθολογικό κόστος.
  10. Επιδότης νέων θέσεων εργασίας: Οι αμοιβές συνδέονται έμμεσα με τον κατώτατο μισθό, καθώς η επιχορήγηση κυμαίνεται από 50% έως 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

Παράλληλα, από την αύξηση του κατώτατου επηρεάζονται επίσης, η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής αδείας, το βοηθητικό τέλος της ανεργίας, το βοηθητικό τρίμηνο παραμονής στη μητρώα ανέργων, αλλά και τα επιδόματα επίσχεσης, φερεγγυότητας και η αποζημίωση Μαθητών ΕΠΑΣ.

Πηγή: cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα