Οικονομία

Κλιματική αλλαγή: Κατά 1/5 θα μειωθεί το μέσο εισόδημα έως το 2050 – Η πρόβλεψη νέας έρευνας

Κλιματική αλλαγή: Κατά 1/5 θα μειωθεί το μέσο εισόδημα έως το 2050 – Η πρόβλεψη νέας έρευνας

Η νέα μελέτη για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής υποδεικνύει το χειρότερο – μέχρι στιγμής – οικονομικό σενάριο για τον πλανήτη.

Το μέσο εισόδημα θα μειωθεί σχεδόν κατά ένα πέμπτο μέσα στα επόμενα 26 χρόνια ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δείχνει ότι το κόστος των ζημιών είναι έξι φορές υψηλότερο από το τίμημα του περιορισμού της παγκόσμιας θέρμανσης στους 2 βαθμούς Κελσίου.

Η άνοδος της θερμοκρασίας, οι βαρύτερες βροχοπτώσεις και τα συχνότερα και εντονότερα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να προκαλέσουν καταστροφές ύψους 38 εκατ. δολαρίων κάθε χρόνο μέχρι τα μέσα του αιώνα, όπως δείχνει η έρευνα στο περιοδικό «Nature», η οποία είναι η πιο ολοκληρωμένη ανάλυση του είδους της που έχει γίνει ποτέ, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Guardian.

Το βαρύ τίμημα – το οποίο είναι πολύ υψηλότερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις – έχει ήδη «κλειδώσει» στην παγκόσμια οικονομία κατά τις επόμενες δεκαετίες ως αποτέλεσμα των τεράστιων εκπομπών που έχουν διοχετευθεί στην ατμόσφαιρα της Γης μέσω της καύσης φυσικού αερίου, πετρελαίου, άνθρακα και δέντρων.

Αυτό θα επιφέρει καταστροφικές απώλειες σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, αλλά με δυσανάλογα σοβαρές επιπτώσεις στις χώρες που ευθύνονται λιγότερο για τις κλιματικές διαταραχές, επιδεινώνοντας περαιτέρω την ανισότητα.

Τα ευρήματα της σχετικής μελέτης για την κλιματική αλλαγή

Αναλυτικά, η έρευνα αυτή αναφέρει ότι η μόνιμη μέση απώλεια εισοδήματος παγκοσμίως θα είναι 19% μέχρι το 2049. Μάλιστα, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη η μείωση είναι περίπου 11%, ενώ στην Αφρική και τη Νότια Ασία είναι 22%, με μεμονωμένες χώρες κινούνται σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

«Είναι καταστροφικό», δήλωσε η Leonie Wenz, επιστήμονας στο Ινστιτούτο Potsdam για την Έρευνα των Κλιματικών Επιπτώσεων και μία από τις συγγραφείς της σχετικής μελέτης που δημοσιεύεται στο Nature, προσθέτοντας: «Έχω συνηθίσει η δουλειά μου να μην έχει ένα ωραίο κοινωνικό αποτέλεσμα, αλλά εξεπλάγην από το πόσο μεγάλες ήταν οι ζημιές. Η διάσταση της ανισότητας ήταν πραγματικά σοκαριστική».

Η μελέτη εξέτασε, επίσης, το δεύτερο μισό αυτού του αιώνα, κατά το οποίο οι ανθρώπινες ενέργειες μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά. Εάν συνεχιστεί η συνήθης λειτουργία, οι συγγραφείς προέβλεψαν απώλειες του μέσου εισοδήματος άνω του 60% έως το 2100. Αν, όμως, οι εκπομπές μειωθούν στο μηδέν μέχρι τα μέσα του αιώνα, τότε η μείωση του εισοδήματος θα σταθεροποιηθεί στα μέσα του αιώνα σε περίπου 20%.

Το οικονομικό πλήγμα που προβλέπει η εν λόγω μελέτη, μάλιστα, είναι υπερδιπλάσιο από κάθε προηγούμενη ανάλυση. Πίσω από αυτή τη διαφορά κρύβεται μια πιο εξελιγμένη μεθοδολογία. Ενώ οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες εξέταζαν μόνο τις ζημίες που σχετίζονται με την άνοδο της θερμοκρασίας σε εθνικό επίπεδο, η συγκεκριμένη έρευνα ενσωμάτωσε, επίσης, τις επιπτώσεις των βροχοπτώσεων και των ακραίων καιρικών φαινομένων, χρησιμοποιώντας δεδομένα 40 ετών από 1.600 υποεθνικές περιοχές. Αυτό είναι σημαντικό επειδή ο καιρός είναι ένα τοπικό και όχι εθνικό φαινόμενο. Η μελέτη εξέτασε, ακόμα, τον τρόπο με τον οποίο οι επιπτώσεις τείνουν να επιμένουν επί μήνες και χρόνια αντί να προκαλούν μόνο βραχυπρόθεσμα πλήγματα.

Οι χώρες που φαίνεται ότι θα επηρεαστούν περισσότερο

Πάντως, οι προηγούμενες προβλέψεις ήταν αισιόδοξες ότι οι περισσότερες οικονομίες του βόρειου ημισφαιρίου θα συνέχιζαν να αναπτύσσονται. Αντίθετα, η νέα μελέτη αναφέρει ότι χώρες όπως η Γερμανία (-11%), η Γαλλία (-13%), οι ΗΠΑ (-11%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (-7%) θα έχουν απώλειες μέχρι τα μέσα του αιώνα. Χειρότερα θα πληγούν χώρες σε ήδη θερμές περιοχές, όπως η Μποτσουάνα (-25%), το Μάλι (-25%), το Ιράκ (-30%), το Κατάρ (-31%), το Πακιστάν (-26%) και η Βραζιλία (-21%).

Ο Maximilian Kotz, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε:«Ισχυρές μειώσεις εισοδήματος προβλέπονται για την πλειονότητα των περιφερειών, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, με τη νότια Ασία και την Αφρική να επηρεάζονται περισσότερο. Αυτές οφείλονται στον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής σε διάφορες πτυχές που έχουν σημασία για την οικονομική ανάπτυξη, όπως οι γεωργικές αποδόσεις, η παραγωγικότητα της εργασίας ή οι υποδομές».

Παρ' όλο που το νέο σενάριο είναι πολύ χειρότερο από τα προηγούμενα, οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι εξακολουθεί να είναι συντηρητικό και ελλιπές. Υπάρχουν πολλές σημαντικές κλιματικές επιπτώσεις που δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί στην ανάλυσή τους, όπως οι καύσωνες, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, οι τροπικοί κυκλώνες, τα σημεία καμπής και οι ζημιές στα φυσικά οικοσυστήματα και στην ανθρώπινη υγεία. Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι οι παράγοντες αυτοί θα προστεθούν σε μελλοντικά μοντέλα.

Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι η μελέτη δείχνει την ανάγκη για ισχυρότερες στρατηγικές προσαρμογής, ιδίως στις φτωχότερες και περισσότερο πληγείσες χώρες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αλλαγές έως το 2050, οι οποίες έχουν ήδη ενσωματωθεί στο κλιματικό σύστημα.

Επίσης, αποδείχθηκε ότι η μείωση των εκπομπών είναι πολύ φθηνότερη από το να μην κάνουμε τίποτα και να υποστούμε πιο σοβαρές επιπτώσεις. Μέχρι το 2050, υπολογίστηκε ότι το κόστος μετριασμού – για παράδειγμα, από τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και την αντικατάστασή τους με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – θα ανέρχεται σε έξι τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή λιγότερο από το ένα έκτο του μέσου κόστους ζημιών για εκείνο το έτος, που ανέρχεται σε 38 εκατ. δολάρια.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup