Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024 19:56

Σε Πύργο και Πάτρα το TEE Roadshow για να φέρει την καμπάνια εορτασμού των 100 χρόνων του ΤΕΕ κοντά στην κοινωνία

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Με κεντρικό μήνυμα «100 χρόνια ΤΕΕ: εκατό χρόνια σχεδιάζουμε την Ελλάδα του αύριο. Και συνεχίζουμε», το ΤΕΕ Roadshow ταξιδεύει αυτήν την εβδομάδα σε πόλεις της Πελοποννήσου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για να φέρει τον εορτασμό των 100 χρόνων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κοντά στην κοινωνία. Το ΤΕΕ Roadshow είναι μια άρτια οργανωμένη κινητή πλατφόρμα για τη διεξαγωγή των εορταστικών δράσεων που θα επισκεφτεί περισσότερες από 45 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Ταξιδεύει επί τρίμηνο περίπου σε όλη τη χώρα, όπου μέσα από διαδραστικές εμπειρίες, διαγωνισμούς και άλλες εκπλήξεις, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την πλούσια ιστορία του ΤΕΕ αλλά και το σημαντικό έργο που προσφέρει στον τόπο, φέρνοντας το ΤΕΕ, τα Περιφερειακά Τμήματά του και τις Νομαρχιακές Επιτροπές πιο κοντά στο ευρύ κοινό αλλά και στα μέλη του ανά την Ελλάδα, με μια πολυποίκιλη δράση ενημέρωσης.

Το «ταξίδι» του TEE Roadshow στην Πελοπόννησο εξελίσσεται ήδη αυτή την εβδομάδα και θα βρίσκεται στην Κόρινθο (Πλατεία Παναγή Τσαλδάρη), το Σάββατο 27 Απριλίου. Το «ταξίδι» της κινητής πλατφόρμας συνεχίζεται σε πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, την Κυριακή 28 Απριλίου στον Πύργο (Θεματικό Πάρκο Ξυστρή) και τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου στην Πάτρα (Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Α'), σε όλες τις πόλεις από 10:00 ως 15:00.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός θα βρίσκεται στο ΤΕΕ Roadshow στην Πάτρα τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου στις 11:00 πμ, για επαφή με μηχανικούς και πολίτες και δηλώσεις προς τα τοπικά ΜΜΕ.

Η καμπάνια για τα 100 χρόνια ΤΕΕ «ταξιδεύει» σε όλη τη χώρα, με δεκάδες τοπικές δράσεις και εκδηλώσεις, ημερίδες και συνέδρια, που θα εξελιχθούν μέχρι το φθινόπωρο και θα ολοκληρωθούν στα τέλη Οκτωβρίου. Στόχος είναι μεταφερθεί σε όλη την Ελλάδα το μήνυμα για το ρόλο και το έργο των Ελλήνων Μηχανικών και του επαγγελματικού τους φορέα, του ΤΕΕ, στην ανόρθωση και ανάπτυξη της χώρας, τον τελευταίο αιώνα και για τη μετάβαση στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, με έμφαση στην ανθεκτικότητα, σήμερα και στη νέα εποχή. Η καμπάνια πραγματοποιείται με τη συμμετοχή των Περιφερειακών Τμημάτων του ΤΕΕ και των Νομαρχιακών Επιτροπών, υπό το συντονισμό του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του ΤΕΕ και τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις και δράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας γενικότερα.

Όπως δήλωσε και αναφέρει συχνά ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, το ΤΕΕ, ο μεγαλύτερος επιστημονικός φορέας της πατρίδας μας, τόσο σε αριθμό μελών, όσο και για λόγους ουσιαστικής προσφοράς και ιστορικά, έχει έναν στόχο, πάντα: την Ελλάδα του αύριο. Με 13 βασικές ειδικότητες μηχανικών, με 17 περιφερειακά τμήματα, με περισσότερα από 130 χιλιάδες μέλη διπλωματούχους μηχανικούς, με πράξεις, έργα και νέες υπηρεσίες, συνεχίζει σήμερα για τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό, την ευημερία της κοινωνίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.

tee 110 road pel 4

tee 110 road pel 2

tee 110 road pel 3

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024 19:29

Σχετικά Άρθρα

  • Υψηλόβαθμα στελέχη της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδας ελέγχονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος
    Υψηλόβαθμα στελέχη της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδας ελέγχονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

    Δύο υψηλόβαθμα πρόσωπα στην ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος και πέντε ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου βρίσκονται στο.. στόχαστρο της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από έρευνα η Αρχή, με επικεφαλής τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπο Βουρλιώτη, διαπίστωσε ότι μεγάλα χρηματικά ποσά, που αγγίζουν τα 3.000.000 ευρώ, έφυγαν από τα τα ταμεία της Καθολικής Εκκλησίας και επενδύθηκαν σε νυχτερινά κέντρα.

    Συγκεκριμένα, η Αρχή εντόπισε πως αυτά τα ποσά έφευγαν από συγκεκριμένους λογαριασμούς που χειρίζονταν οι δύο ιερείς και κατέληγαν σε λογαριασμούς συγκεκριμένων ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων με αποτέλεσμα να φαίνονται ως επενδύσεις σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

    Στο πλαίσιο της έρευνας προέκυψαν ενδείξεις για την τέλεση σοβαρών αξιόποινων πράξεων μεταξύ αυτών της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

    Κατά πληροφορίες, η τελευταία ύποπτη διαδρομή εντοπίστηκε πριν από λίγες ημέρες και αφορούσε το ποσό των 50.000 ευρώ.

    Με εντολή του κ. Βουρλιώτη δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και τα περιουσιακά στοιχεία των πέντε επιχειρηματιών που φέρονται ως αποδέκτες των μεγάλων χρηματικών ποσών και διαβιβάστηκε το πόρισμα στον αρμόδιο εισαγγελέα προκειμένου να διεξάγει έρευνα για το κακούργημα της υπεξαίρεσης για τους δύο ιερείς και για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα για τους ιδιώτες- επιχειρηματίες.

    Πηγή: Cnn.gr
  • 100 χρόνια ΤΕΕ: Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμμετοχή μηχανικών η εκδήλωση στην Πάτρα
    100 χρόνια ΤΕΕ: Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμμετοχή μηχανικών η εκδήλωση στην Πάτρα

    Γ. Στασινός: Ο προσεισμικός έλεγχος των δημοσίων κτιρίων αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του κοινωνικού ρόλου των μηχανικών

    - Ν. Φαρμάκης: «Η πορεία του ΤΕΕ και της Περιφέρειας είναι κοινή και έτσι πρέπει να συνεχίσει»

    - Κ. Πελετίδης: «Πιστεύουμε ότι όλοι μαζί θα δημιουργήσουμε προϋποθέσεις τα παιδιά μας να ζουν καλύτερα από εμάς»

    - Β. Καραχάλιος: «Το ΤΕΕ στη Δυτική Ελλάδα έχει βάλει την επιστημονική του σφραγίδα σε μεγάλα έργα»

    Στο εμβληματικό έργο του προσεισμικού ελέγχου δημόσιων κτιρίων, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και συνολικά στα έργα ανθεκτικότητας που έχουν δρομολογηθεί, εστίασε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, μιλώντας, την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, στην Πάτρα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα 100 χρόνια ΤΕΕ, παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θεσμικών εκπροσώπων και μηχανικών.Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ επισήμανε τις αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια «με νέα καθήκοντα και νέες δουλειές για τους μηχανικούς, με νέες ψηφιακές υπηρεσίες από το ΤΕΕ για τους μηχανικούς που εν τέλει εξυπηρετούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό ολόκληρης της κοινωνίας και της Πολιτείας».

    Στο επίκεντρο του μετασχηματισμού βρίσκεται, σύμφωνα με τον Γιώργο Στασινό, η ανθεκτικότητα της πατρίδας συνολικά και της κοινωνίας, ενώ το πλέον εμβληματικό έργο σε αυτή την κατεύθυνση είναι ο προσεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων και συγκεκριμένα των σχολείων, πανεπιστημίων, νοσοκομείων, πυροσβεστικών σταθμών και αστυνομικών τμημάτων. Χαρακτηρίζοντάς το «έργο - ορόσημο», υπογράμμισε τη συμβολή του ΤΕΕ και των μηχανικών για την υλοποίησή του καθώς, σύμφωνα με τον Γιώργο Στασινό «το κράτος δεν μπόρεσε να το κάνει τα τελευταία 25 χρόνια και αν κάποτε ξεκινούσε υπό κανονικές συνθήκες δημόσιας διοίκησης θα χρειαζόταν 10 και πλέον χρόνια να το ολοκληρώσει». Έκανε γνωστό ότι ήδη έχουν ελεγχθεί εκατοντάδες κτίρια από το καλοκαίρι, οπότε και ξεκίνησε το πρόγραμμα, ενώ στόχος είναι να ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες.

    «Ο προσεισμικός έλεγχος είναι δουλειά αλλά είναι και προσφορά»

    «Ο προσεισμικός έλεγχος των δημοσίων κτιρίων αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του κοινωνικού ρόλου των μηχανικών γιατί μέσα από μια κατεξοχήν επιστημονική εργασία βοηθάμε την κοινωνία και την Πολιτεία να διασφαλίσει την ασφάλεια και τη ζωή των συνανθρώπων μας» τόνισε ο Γιώργος Στασινός και πρόσθεσε ότι «είναι δουλειά αλλά είναι και προσφορά».

    Εξηγώντας τον ρόλο του ΤΕΕ στην υλοποίηση του προσεισμικού ελέγχου σε δημόσια κτίρια, σημείωσε ότι «δεν ήταν εύκολο να πειστεί μια κυβέρνηση να γίνει προτεραιότητα και να βρεθούν χρήματα, ήταν όμως απαραίτητο, πιέσαμε και έγινε πραγματικότητα με προσωπική πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού». «Ο προσεισμικός έλεγχος ήταν ένα αίτημα του ΤΕΕ επί δεκαετίες που τώρα υλοποιείται. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως οι μηχανικοί προσφέρουν στην κοινωνία μέσα από τη δουλειά τους» υπενθύμισε.

    «Με το Εθνικό Μητρώο Υποδομών θα κάνουμε όλοι μαζί τη χώρα μας καλύτερη και πιο ανθεκτική»

    Σύμφωνα με τον Γιώργο Στασινό, το ΤΕΕ και οι μηχανικοί αντιλαμβάνονται τη διάσταση της ανθεκτικότητας ως κυρίαρχη στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό. Έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ψηφιακά έργα που υλοποιεί το ΤΕΕ όπως το Εθνικό Μητρώο Υποδομών που έχει ως κύριο στόχο την ανθεκτικότητα μέσα από τη συντήρηση των υποδομών.Μάλιστα, απηύθυνε δημόσια πρόσκληση προς όλους τους μηχανικούς που υπηρετούν στο δημόσιο, ειδικά στις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών αλλά και στους εκλεγμένους στην Αυτοδιοίκηση, λέγοντας: «αγκαλιάστε το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, με τη δική σας συμμετοχή, καταχωρώντας τα έργα που έχετε στην περιοχή σας, θα κάνουμε όλοι μαζί τη χώρα μας καλύτερη και πιο ανθεκτική».

    Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ πρόσθεσε ότι: «και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου έχει στόχο και την Ανθεκτικότητα, δίνοντας όπλα στην Πολιτεία σε περίπτωση καταστροφών, το ίδιο και ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και η Ηλεκτρονική Έκδοση Οικοδομικών Αδειών».

    Σε ό,τι αφορά τα νέα έργα που βελτιώνουν άμεσα την ανθεκτικότητα των Υποδομών και γίνονται με ευθύνη του ΤΕΕ, ο Γιώργος Στασινός ανέφερε:

    • τις Έξυπνες Γέφυρες, όπου το ΤΕΕ ανέλαβε να προχωρήσει ένα κεντρικό σύστημα παρακολούθησης με αισθητήρες σημαντικών οδικών και σιδηροδρομικών γεφυρών.
    • τις Έξυπνες Διαβάσεις, με το οποίο προσπαθούμε να φέρουμε στο παρόν την οδική και αστική ασφάλεια.
    • τον Οδοφωτισμό μεγάλων οδικών αξόνων.

    «Βρισκόμαστε δίπλα στην Πολιτεία σε κάθε πρωτοβουλία που προωθεί έμπρακτα την Ανθεκτικότητα, δηλαδή την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών αλλά και τη βιωσιμότητα και την αειφορία των ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων» επισήμανε.

    «Τώρα είναι η ώρα μεγάλων έργων και αποφάσεων και στην Αχαΐα»

    100 xr tee ekd 2

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Γιώργος Στασινός στην κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας προκειμένου να αλλάξει επίπεδο η χώρα και η ζωή των πολιτών, τονίζοντας ότι «τώρα είναι η ώρα της ανάταξης και της δουλειάς, για το πέρασμα σε μια νέα εποχή». Έκανε λόγο για μια αληθινή ανάπτυξη που θα προέλθει και από ιδιωτικά και από δημόσια έργα, με σαφές πράσινο πρόσημο και περιβαλλοντικούς στόχους. Εστιάζοντας στην Αχαΐα σημείωσε ότι τώρα είναι η ώρα μεγάλων έργων και αποφάσεων, όπως:

    • Η ολοκλήρωση του Νέου Οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος
    • Ο σιδηρόδρομος και η σχέση του με την πόλη
    • Τα μεγάλα και μικρά έργα αστικών αναπλάσεων, με έμφαση στην Ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιματική κρίση και στην ποιότητα της ζωής των πολιτών
    • Η δημιουργία, επιτέλους, ολοκληρωμένου χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.
    • Οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και η αναβάθμιση όλων των δικτύων ενέργειας και τηλεπικοινωνιών.
    • Οι επενδύσεις σε λιμενικές υποδομές και μαρίνες.
    • Έργα ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης που άμεσα απαιτούνται για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
    • Ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός με έργα ουσίας και μακροπρόθεσμης απόδοσης για τη διάβρωση των ακτών.
    • Οι εμβληματικές επενδύσεις αξιοποίησης σχολάζουσας δημόσιας περιουσίας με νέες χρήσεις.
    • Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος με στόχους τόσο διατήρησης των προστατευόμενων περιοχών και ειδών όσο και βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινοτήτων.

    «Δεν είναι η ώρα να μεμψιμοιρούμε, το κρίσιμο είναι η αποτελεσματικότητα, όχι τα λόγια, τα έργα και τα αποτελέσματα, όχι οι φωνές» επισήμανε ο Γιώργος Στασινός.

    Κλείνοντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ μίλησε για την ανάγκη διασφάλισης του υψηλού επιπέδου των Πολυτεχνείων και των Πολυτεχνικών Σχολών καθώς και των Ελλήνων Μηχανικών μέσα και από τη διασφάλιση υψηλότερων αμοιβών για το κατεξοχήν επιστημονικό έργο τους.

    Τέλος, έκανε μία προσωπική αναφορά λέγοντας: «έχω την τιμή να είμαι απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και γνωρίζω καλά ότι εδώ προετοιμάζονται, επί πολλά χρόνια, επιστήμονες υψηλής στάθμης. Έζησα για χρόνια στην Πάτρα, έχω φίλους και συνεργάτες εδώ, γνωρίζω καλά την επαγγελματική και επιστημονική δυναμική που δίνει το Πανεπιστήμιο στον τόπο».

    Ν. Φαρμάκης: Η πορεία του ΤΕΕ και της Περιφέρειας είναι κοινή και έτσι πρέπει να συνεχίσει

    100 xr tee ekd 3

    Στη σημασία που αποδίδει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στη σχέση με το ΤΕΕ αναφέρθηκε, στο πλαίσιο του χαιρετισμού του, ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης.

    «Ζούμε σε μία Περιφέρεια που έχει την τύχη να διαθέτει ισχυρό ανθρώπινο δυναμικό μηχανικών και ισχυρά παραρτήματα του ΤΕΕ με καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη. Η Περιφέρεια αντιλαμβάνεται τη σχέση της με το ΤΕΕ ως γέφυρα διαλόγου για το σήμερα και αύριο. Ξέρουμε ότι έχουμε έναν πολύτιμο σύμβουλο και συνεργάτη για να παρέχει τεκμηριωμένες απαντήσεις» τόνισε.

    Έκανε μία αναδρομή στην εποικοδομητική συμπόρευση, όπως τη χαρακτήρισε, σημειώνοντας ότι «η πορεία του ΤΕΕ και της Περιφέρειας είναι κοινή και έτσι πρέπει να συνεχίσει». Μεταξύ των παραδειγμάτων αυτής της συνεργασίας ανέφερε, την ανάπτυξη δικτύων χαμηλής και μέσης πίεσης φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα, καθώς και της ανάπτυξης αυτόνομων, έξυπνων, τηλεδιαχειριζόμενων δικτύων φωτισμού στους οδικούς άξονες και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας όπου διαπιστώνεται ελλιπής φωτισμός.

    «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήταν από τις πρώτες που ανταποκρίθηκε στη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΤΕΕ για την υλοποίηση ενός έργου που βελτιώνει τα επίπεδα οδικής ασφάλειας σε μήκος 900 και πλέον χιλιομέτρων» όπως επισήμανε ο Νεκτάριος Φαρμάκης.Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, αναφέρθηκε και στη νέα σιδηροδρομική γραμμή προς το λιμάνι της Πάτρας εκφράζοντας την ελπίδα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας να σταθεί αρωγός στη διεκδίκηση.

    Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο του ΤΕΕ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός των προσπαθειών για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο.«Εύχομαι η νέα 100ετία να αποδειχθεί το ίδιο δημιουργική και καρποφόρα για το ΤΕΕ. Όσο περισσότεροι είμαστε τόσο καλύτερα είναι, όλοι μαζί λοιπόν» είπε κλείνοντας τον χαιρετισμό του.

    Κ. Πελετίδης: «Πιστεύουμε ότι όλοι μαζί θα δημιουργήσουμε προϋποθέσεις τα παιδιά μας να ζουν καλύτερα από εμάς»

    100 xr tee ekd 5

    Από την πλευρά του ο Δήμαρχος ΠατρέωνΚώστας Πελετίδης αναγνώρισε τη συμβολή του ΤΕΕ και των μηχανικών, χαρακτηρίζοντας «μεγάλη υπόθεση τα 100 χρόνια».

    Ο Κώστας Πελετίδης έκανε λόγο για «υποστελέχωση σε μηχανικούς στους Δήμους» επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι «φεύγουν μηχανικοί με συνταξιοδότηση και μεγάλη εμπειρία κάτι που χαρακτήρισε «μεγάλο θέμα». «Πρέπει να υπάρχει στελέχωση όλων των υπηρεσιών του Δημόσιου τομέα και οι δήμοι να είναι πλήρως στελεχωμένοι για να μην χαθεί η γνώση» υπογράμμισε.

    Στη συνέχεια μίλησε για την ανάπτυξη καλώντας να εξετάσουμε τι γίνεται σήμερα με τη νέα γενιά και διερωτώμενος αν ζει καλύτερα. «εμείς ζήσαμε καλύτερα από τους γονείς μας, η νέα γενιά ζει καλύτερα από εμάς; Έχει καλύτερες προοπτικές;» είπε και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, χρήσιμοι είμαστε όλοι και θα πρέπει να παλέψουμε για σημαντικά ζητήματα». Στο σημείο αυτό, έφερε ως παράδειγμα τη χωροθέτηση έργων ΑΠΕ.Ο Κώστας Πελετίδης τοποθετήθηκε και για το τρένο στην Πάτρα αναφέροντας ότι «είναι αδιανόητο το 2024 η τεχνική να βρίσκεται στο απόγειο και να κάθεσαι να συζητάς ότι θα περάσει επιφανειακά μία βαριά κατασκευή από μία πόλη. Είναι πρόκληση».«Για κανένα λόγο δεν μπορείς να θάψεις το μέλλον μίας πόλης» σημείωσε και πρόσθεσε «σας θέλουμε συμπαραστάτες».

    «Πιστεύουμε ότι όλοι μαζί θα δημιουργήσουμε προϋποθέσεις τα παιδιά μας να ζουν καλύτερα από εμάς», τόνισε ο Δήμαρχος Πατρέων.

    Β. Καραχάλιος:Το ΤΕΕ στη Δυτική Ελλάδα έχει βάλει την επιστημονική του σφραγίδα σε μεγάλα έργα

    100 xr tee ekd 4

    Στην καθοριστική συμβολή και το εύρος των παρεμβάσεων του ΤΕΕ στα 100 χρόνια από την ίδρυσή του καθώς και στον ρόλο του Περιφερειακού Τμήματος της Δυτικής Ελλάδας αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος Δυτικής Ελλάδας του ΤΕΕ Βαγγέλης Καραχάλιος.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΤΕΕ στη Δυτική Ελλάδα, ως σύμβουλος της Πολιτείας, έχει καταθέσει τα τελευταία χρόνια τεκμηριωμένες θέσεις και έχει βάλει την επιστημονική του σφραγίδα σε μεγάλα έργα όπως η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η Ολυμπία Οδός, το φράγμα Πείρου, Παραπείρου και άλλα. Τόνισε ότι το Περιφερειακό Τμήμα στήριξε σε «χαλεπούς καιρούς» τεκμηρίωσε τη βιωσιμότητα της έλευσης του φυσικού αερίου στη ΒΙΠΕ της Πάτρας, στις πόλεις της Πάτρας, του Αγρινίου και του Πύργου μέσω μεταφοράς υγροποιημένου αερίου και αποκεντρωμένων δικτύων, υπενθύμισε.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις σημαντικές προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά όπως η ενεργειακή μετάβαση, οι ΑΠΕ και τα έργα διάβρωσης ακτών. Ο Βαγγέλης Καραχάλιος στάθηκε ιδιαίτερα στη σιδηροδρομική σύνδεση της Δυτικής Πελοποννήσου, συναρτώντας τη με το αναπτυξιακό μέλλον της Δυτικής Ελλάδας, ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη χρηματοδότησης της υπογειοποίησης της νέας διπλής ηλεκτροκίνητης γραμμής.

    Σχετικά με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Περιφερειακό Τμήμα, ο Βαγγέλης Καραχάλιος ανέφερε το «Δυτική Ελλάδα 2040» που θα αποτελέσει, όπως είπε, «σταθερό όργανο διαλόγου και παρακολούθησης θεμάτων μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανάπτυξης που θα χρησιμοποιεί τις γνώσεις των μηχανικών», όπως εξήγησε.

    Υπογράμμισε ότι «τα τελευταία χρόνια είναι σίγουρο ότι το ΤΕΕ ανέβηκε στα μάτια της κεντρικής διοίκησης που το εμπιστεύθηκε σε μεγάλο βαθμό» και επισήμανε τη σημασία που έχει «να παράγει επιστημονικό έργο και να απαντά με τη γλώσσα της επιστήμης στα προβλήματα της κοινωνίας».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Εναλλακτικές διακοπές για το φετινό καλοκαίρι και “κρυφοί” προορισμοί
    Εναλλακτικές διακοπές για το φετινό καλοκαίρι και “κρυφοί” προορισμοί

    Όσο η πλειονότητα του κόσμου συνωστίζεται σε κάποιους πολύ δημοφιλείς προορισμούς, η αναζήτηση για λίγες μέρες διακοπών και μάλιστα on budget φαντάζει ουτοπικό σενάριο.

    Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική ακόμη και για τον πιο “δύσκολο” μήνα στην Ελλάδα, δηλαδή τον Αύγουστο. Όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι, η χώρα μας διαθέτει πολλές δυνατότητες για να κάνει κάποιος τις διακοπές του και να απολαύσει τη φύση αλλά και τα μπάνια του, να χαλαρώσει και να ξεφύγει από την καθημερινότητα, χωρίς να χρειαστεί να δαπανήσει πάρα πολλά χρήματα σε μια περίοδο που λόγω της υψηλής ζήτησης οι τιμές είναι αυξημένες.

    Σε πολλές περιοχές της Ελλάδος υπάρχουν προορισμοί, που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα ή άλλες δραστηριότητες στη φύση και αποτελούν εξαιρετική επιλογή.
    Όπως υπογραμμίζει ο Άγγελος Καλλίας, Γενικός Γραμματέας στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «τα βουνά δίνουν την λύση για ξεκούραστες διακοπές και προσιτές τιμές που κυμαίνονται γύρω στα 50-100 ευρώ το δίκλινο. Υπάρχει η επιλογή της θάλασσας σε κοντινές αποστάσεις, τα ποτάμια και άλλου είδους εμπειρίες όπως η ποδηλασία, η γαστρονομία κτλ. Γενικότερα όμως υπάρχουν πολλές ευκαιρίες σε περιοχές όπως η Θράκη, η Πελοπόννησος, η Πιερία και τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου»

    Το γεγονός ότι ο Έλληνας επιλέγει ακόμα να πηγαίνει διακοπές κυρίως τον Αύγουστο δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα, σύμφωνα με τον ΓΓ της ΠΟΞ, γιατί οι πληρότητες είναι πολύ υψηλές και δυσκολεύεται. «Χρειάζεται να αλλάξουμε φιλοσοφία και γενικώς να εξετάζουν και άλλες λύσεις όπου μπορούμε να ξεκουραστούμε δροσερά και οικονομικά».
    Σύμφωνα με τον κ.Καλλία, υπήρχαν ορεινοί προορισμοί που το καλοκαίρι οι πληρότητες ξεπερνούσαν το 70%, όπως τα Ζαγόρια, το Πήλιο, η Αρκαδία, και η Πελοπόννησος γενικότερα, φέτος όμως η κίνηση είναι κατά τι μειωμένη.

    zagoroxoria

    Να σημειωθεί ότι από τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία, μένουν ανοιχτά και τους θερινούς μήνες γύρω στο 40%, δηλαδή περίπου 800 μονάδες.
    «Φέτος, η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή γενικότερα, γιατί ενώ έχουμε αύξηση των αφίξεων περίπου 14% συνολικά, τα ξενοδοχεία θα “κλείσουν” τη χρονιά με πτώση του τζίρου περίπου 7%, καθώς παρόλο που ανέβηκαν οι τιμές, τα λειτουργικά κόστη είναι πάρα πολύ υψηλά και δεν αφήνουν περιθώριο κέρδους. Να προσθέσουμε εδώ, ότι την τελευταία 8ετια έγιναν 50.000 ξενοδοχειακές κλίνες ενώ τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης υπολογίζονται σε 800.000 και αυτό δημιουργεί ένα ακόμη ζήτημα για τον ξενοδοχειακό κλάδο», εξηγεί ο κ.Καλλίας.

    Στην Ήπειρο οι δυνατότητα να καταλήξει κάποιος σε μια επιλογή που θα τον “αποζημιώσει” είναι ακόμη μεγαλύτερη φέτος, καθώς όπως επισημαίνει ο Σπύρος Σουρέλης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων ν. Ιωαννίνων ορισμένες παραδοσιακές αγορές χάθηκαν ή μειώθηκαν, όπως το Ισραήλ και χώρες της κεντρικής Ευρώπης και έτσι οι πληρότητες κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 30% εκτός από ορισμένα Σαββατοκύριακα και φυσικά τον Δεκαπενταύγουστο που μέχρι στιγμής κυμαίνονται γύρω στο 60%. «Οι πιο τουριστικές περιοχές είναι το Μέτσοβο, τα Τζουμέρκα, η Κόνιτσα και τα Ζαγοροχώρια όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει λίγες μέρες διακοπών σε τιμές που αρχίζουν από 50 ευρώ το δίκλινο. Είναι πολλοί επίσης εκείνοι που επιλέγουν τα Ιωάννινα και από εκεί κάνουν εξορμήσεις σε Σύβοτα, Πάργα, Πρέβεζα ενώ φυσικά υπάρχουν και τα last minute. Στο βουνό μπορεί να μην έχει θάλασσα αλλά έχει ποτάμια και δυνατότητες για rafting, πεζοπορίες κτλ που αποτελούν εξαιρετική επιλογή», σημειώνει ο κ.Σουρέλης.

    vikos

    Καταλύματα που ξεκινούν από 50 ευρώ και ξενοδοχεία από 80, συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα μπορεί να βρει κανείς και στην περιοχή των Καλαβρύτων, όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Δαφαλιάς Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων & Τουριστικών Καταλυμάτων Καλαβρύτων.
    «Σε εμάς οι πληρότητες δεν είναι υψηλές αυτήν την περίοδο, εκτός από τα Σαββατοκύριακα που φτάνουν γύρω στο 60% και με δεδομένο ότι μόνο το 40% των καταλυμάτων παραμένουν ανοιχτά αυτήν την περίοδο. Ωστόσο η περιοχή αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή καθώς ο επισκέπτης μπορεί να κάνει το μπάνιο του σε κοντινή απόσταση και να κοιμηθεί το βράδυ στη δροσιά, χωρίς κλιματισμό. Η θάλασσα απέχει περίπου 30 χλμ, καθώς έχουμε κοντά τις παραλίες της Αιγιάλειας, όπως η Πούντα, η Ακράτα κτλ αλλά και το Διακοπτό. Επίσης μπορεί κανείς να πάρει τον οδοντωτό και να κατέβει Διακοπτό σαν εκδρομή. Επιπλέον, υπάρχει και η δυνατότητα για θρησκευτικό τουρισμό, όπου μπορεί κανείς να επισκεφθεί το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας και το Μέγα Σπήλαιο την παλαιότερη μονή στην Ελλάδα.

    Συνδυαστικά μπορεί να επισκεφθεί το Σπήλαιο των λιμνών και τους καταρράκτες στον Ταξιάρχη, την Άνω Βλασιά, την περιοχή της Κλειτοριάς, όπως και τις πηγές του Αροάνιου ποταμού που βρίσκονται στο χωριό Πλανητέρο μέσα σε πλατανόδασος. Η Ζαρούχλα και η κάτω Ζαχλωρού είναι επίσης πολύ όμορφα παραδοσιακά χωριά. Εκτός όμως από την περιοχή των Καλαβρύτων και τα Τρίκαλα Κορινθίας είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, καθώς σε κοντινή απόσταση βρίσκονται οι παραλίες του Ξυλόκαστρου».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Συνεργασία της ΠΔΕ με το ΤΕΕ για την ενίσχυση του οδοφωτισμού στους οδικούς άξονες της Δυτ. Ελλάδας με αυτόνομα «έξυπνα» συστήματα
    Συνεργασία της ΠΔΕ με το ΤΕΕ για την ενίσχυση του οδοφωτισμού στους οδικούς άξονες της Δυτ. Ελλάδας με αυτόνομα «έξυπνα» συστήματα

    Ένα ακόμα σημαντικό έργο που θα βελτιώσει τα επίπεδα οδικής ασφάλειας σε τμήματα του οδικού δικτύου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με ενίσχυση του οδοφωτισμού, ξεκινά μέσω της συνεργασίας με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η σύναψη της οποίας, εκκρίθηκε από την Περιφερειακή Επιτροπή, μετά από σχετική εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων, Βασίλη Γιαννόπουλου, στην συνεδρίαση της Δευτέρας 29 Ιουλίου 2024.

    perf tee odof 2

    Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη αυτόνομων έξυπνων τηλεδιαχειριζόμενων δικτύων φωτισμού στους οδικούς άξονες και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, με έμφαση στα τμήματα του επαρχιακού (ή και εθνικού εντός των γεωγραφικών ορίων αρμοδιότητας της ΠΔΕ) οδικού δικτύου, στα οποία διαπιστώνεται ελλιπής φωτισμός. Το εν λόγω έργο αφορά και τις 13 Περιφέρειες της χώρας, ωστόσο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υπό την καθοδήγηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη και με την καθοριστική του συμβολή, να είναι από τις πρώτες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΤΕΕ.

    «Τμήματα του οδικού δικτύου της Περιφέρειας μας, τα οποία μέχρι σήμερα δεν φωτίζονται επαρκώς ή και καθόλου, λόγω έλλειψης υποδομής (υπόγειου δικτύου και ιστών φωτισμού) δημιουργώντας συνθήκες επικινδυνότητας για τους οδηγούς, πλέον θα αποκτήσουν επαρκή φωτισμό με εύκολο και οικονομικό τρόπο. Επιτυγχάνεται έτσι η ασφαλής διέλευση των οχημάτων αλλά και των πεζών, σε οικισμούς που αναπτύσσονται στο επαρχιακό μας δίκτυο καθώς και η αισθητική αναβάθμιση αυτών των περιοχών», σημειώνει ο κ. Γιαννόπουλος, τονίζοντας μάλιστα ότι η οδική ασφάλεια αποτελεί για την Περιφερειακή Αρχή βασική προτεραιότητα στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση έργων, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και η εν λόγω συνεργασία με το Τ.Ε.Ε.

    Οι Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων των Περιφερειακών Ενοτήτων, έχουν ήδη ξεκινήσει την καταγραφή των επικίνδυνων σημείων, με στόχο στην κάλυψη των αναγκών οδοφωτισμού σε μήκος 900 και πλέον χιλιομέτρων στο σύνολο, σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΤΕΕ, προκειμένου άμεσα να ξεκινήσει και η υλοποίηση του έργου.

    Ειδικότερα, κάθε αυτόνομος, έξυπνος, τηλεδιαχειριζόμενος στύλος φωτισμού θα διαθέτει κατάλληλο φωτοβολταϊκό πάνελ και μπαταρία λιθίου ή νικελίου η οποία θα φορτίζει την ημέρα και θα ρευματοδοτεί το φωτιστικό LED τις νυχτερινές ώρες με απόλυτη επάρκεια ισχύος. Επίσης, το σύστημα αυτονόμου φωτισμού θα διαθέτει και ένα έξυπνο ελεγκτή ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει δυναμικά, και σε πραγματικό χρόνο, την ένταση του φωτισμού που παρέχεται από το φωτιστικό, ενώ θα επικοινωνεί μέσω sim κάρτας με το κεντρικό λογισμικό τηλεδιαχείρισης.

    Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι η απουσία υπόγειου δικτύου και διασύνδεσης των στύλων – καθώς ο κάθε ένας θα είναι αυτόνομος – διασφαλίζει την άμεση και εύκολη εγκατάστασή τους και συνεπώς την ολοκλήρωση του έργου, ενώ μηδενίζει τις πιθανότητες δολιοφθοράς από τους «κυνηγούς χαλκού», φαινόμενο σε διαρκή έξαρση από το οποίο «ταλαιπωρούνται» μέχρι σήμερα τα υπάρχοντα δίκτυα φωτισμού σε όλη τη χώρα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πανώλη αιγοπροβάτων: Οι στοχευμένοι έλεγχοι «κλειδί» για τον έλεγχο της νόσου - Αγωνία για την εξάπλωση σε Αττική και δυτική Πελοπόννησο
    Πανώλη αιγοπροβάτων: Οι στοχευμένοι έλεγχοι «κλειδί» για τον έλεγχο της νόσου - Αγωνία για την εξάπλωση σε Αττική και δυτική Πελοπόννησο

    Πάνω από 10.000 ζώα έχουν θανατωθεί - Πρώτο κρούσμα στη Δυτική Αττική - «Πρώτα θα καταπολεμήσουμε και θα εκριζώσουμε τη νόσο και στη συνέχεια θα δώσουμε απαντήσεις», λένε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

    Σχεδόν 20 ημέρες μετά την είσοδο της πανώλης των αιγοπροβάτων, για πρώτη φορά στην χώρα μας, οι κτηνιατρικές αρχές και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιχειρούν με κάθε μέθοδο να φρενάρουν την μετάδοση της νόσου, που οδήγησε ήδη πάνω από 10.000 ζώα σε θανάτωση. Είναι ένα έργο δύσκολο, καθώς οι εστίες απλώνονται πλέον και εκτός της Θεσσαλίας, κάτι που μάρτυρα πως υπήρξε διασπορά των μολυσμένων ζώων που εισήχθησαν σε διαφορά σημεία της χώρας.
    Την Κυριακή και ενώ η Θεσσαλία έδειχνε να πάει καλά σε κρούσματα, σε σχέση με τον αριθμό των τεστ, εντοπίστηκε σε στοχευμένο έλεγχο το κρούσμα στην Κορινθία. Σε στοχευμένο έλεγχο, χθες, είχαμε το πρώτο κρούσμα στην Δυτική Αττική και συγκεκριμένα σε μονάδα εκτροφής στον Ασπρόπυργο.
    Πώς θα κερδηθεί η μάχη της εξάπλωσης

    Στις δυο τελευταίες εστίες σε Κορινθία και Αττική εφαρμόζεται το μοντέλο της Θεσσαλίας , με τις δυο ζώνες ελέγχου και επιτήρησης , τριών και 10 χιλιομέτρων αντίστοιχα.

    Όσα κρούσματα και να εμφανιστούν σε αυτές τις ζώνες , αφού μιλάμε για ελεγχόμενες περιοχές, δεν ανησυχούν τις αρχές, όσα ζώα τελικά κι αν θανατωθούν.

    Το μεγάλο στοίχημα για το «φρένο» της εξάπλωσης έχει κωδική ονομασία «στοχευμένοι έλεγχοι». Αυτοί γίνονται μετά από πληροφορίες που συλλέγουν οι αρχές και δείχνουν την πορεία των μολυσμένων ζώων εντός της χώρας. Έτσι εντοπίστηκαν τα κρούσματα στην Ελασσόνα , τον δήμο Τεμπών , στην Φαλάνη της Λάρισας και βέβαια στην Κορινθία και την Αττική . Όσο πιο γρήγορα εντοπιστούν τέτοιες περιοχές, τόσο πιο γρήγορα και άμεσα θα «φρενάρουμε» την νόσο . Άρα οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να αναφέρουν άμεσα στις αρχές αν τα ζώα έχουν συμπτώματα, πριν αρχίσουν να τα χάνουν.

    Το σημαντικό ερώτημα που ζητά απάντηση

    Το επόμενο ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι σε πόσες άλλες περιοχές μπορεί να έχει φτάσει η πανώλη. Αυτό είναι που «καίει» και τις κτηνιατρικές αρχές της χώρας που καλούνται να δώσουν απάντηση , κάνοντας σχεδόν σε όλη την Ελλάδα στοχευμένους ελέγχους . Αυτοί οι έλεγχοι δεν έβγαλαν μόνο θετικά αποτελέσματα , αλλά και αρνητικά , κάνοντας τους ανθρώπους που κυνηγάνε την νόσο να πάρουν μια βαθιά ανάσα , καθώς γλιτώσαμε νέες εστίες και κατά συνέπεια νέες ζώνες ελέγχου και επιτήρησης. Τις επόμενες ημέρες , αυτοί οι έλεγχοι θα ενταθούν προκειμένου να σχηματιστεί μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την εξάπλωση της νόσου στην χώρα.

    Η επόμενη ημέρα

    Στο υπουργείο τις 20 τελευταίες ημέρες λένε με ένταση πως «πρώτα θα καταπολεμήσουμε και θα εκριζώσουμε την νόσο και στην συνέχεια θα δώσουμε απαντήσεις, με στοιχεία, με ποιον τρόπο τρύπωσε η πανώλη στην Ελλάδα, αποδίδοντας τις ευθύνες εκεί που πρέπει»

    Από αυτήν την διαδικασία προφανέστατα θα εξαρτηθούν και οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν, ώστε η χώρα να θωρακιστεί απέναντι στην πανώλη την επόμενη ημέρα. Είναι μια συζήτηση που θα γίνει στην συνέχεια, όμως θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα περιλαμβάνει σημαντικές δικλείδες ασφαλείας ανάμεσα στους κρίκους της αλυσίδας της εισαγωγής αιγοπροβάτων στη χώρα.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Σε Αττική και Πελοπόννησο έφτασε η ηφαιστειακή τέφρα της Αίτνας
    Σε Αττική και Πελοπόννησο έφτασε η ηφαιστειακή τέφρα της Αίτνας

    Μείγμα ηφαιστειακής τέφρας και θειικών αερίων που εκτοξεύθηκαν από το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, την Αίτνα, έφτασε χθες το απόγευμα και στην Ελλάδα.

    Η Αίτνα «ξύπνησε» και πάλι το βράδυ της Δευτέρας 22 Ιουλίου και η δραστηριότητα του ηφαιστείου κορυφώθηκε χθες, 23 Ιουλίου, στις 10.30 το πρωί ώρα Ελλάδας.

    Χθες το απόγευμα μείγμα ηφαιστειακής τέφρας και θειικών αερίων έφτασε πάνω από την Αττική και το βόρειο τμήμα της Πελοποννήσου, σε ύψος έως οκτώ χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

    Το Ινστιτούτο σημειώνει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ότι παρακολουθεί το φαινόμενο, καθώς τα χαμηλά νέφη τέφρας και αερίων επηρεάζουν το σήμα του συστήματος PollyXT lidar του Αστεροσκοπείου που λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2018 στο Παρατηρητήριο ΠΑΓΓΑΙΑ.

    Το Ινστιτούτο έχει αναπτύξει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τη μεταφορά ηφαιστειακής τέφρας και θειικών αιωρημάτων και μέσα από την επεξεργασία των δεδομένων έχει τη δυνατότητα να παρέχει προγνώσεις για τα φαινόμενα αυτά.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ελβετικό ενδιαφέρον για το σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου
    Ελβετικό ενδιαφέρον για το σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου

    Την προοπτική σταδιακής επανεργοποίησης του ιστορικού μετρικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου, που είναι το μακρύτερο ανάλογο δίκτυο στην Ευρώπη, συζήτησαν ο Πρόεδρος του ΟΣΕ κ. Γιάννος Γραμματίδης με τον Πρέσβη της Ελβετίας κ. Stefan Estermann.

    Το δίκτυο θα μπορούσε δυνητικά να εξυπηρετήσει τόσο πολιτιστικές και τουριστικές διαδρομές, όσο και τοπικές επιβατικές ανάγκες.

    Ο Ελβετός Πρέσβης ενημέρωσε τον κ. Γραμματίδη για την απόφαση της Ελβετικής πλευράς να υποστηρίξει την ολοκλήρωση μίας λεπτομερούς μελέτης σκοπιμότητας που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και που στοιχεία της θα συζητηθούν στα πλαίσια μίας επόμενης συνάντησης όλων των εμπλεκομένων πλευρών και φορέων στο Ναύπλιο στις αρχές Δεκεμβρίου 2024.

    Ο κ. Γραμματίδης υπογράμμισε την σημασία της αναγέννησης του Πελοποννησιακού Σιδηροδρόμου για επιβατικούς, πολιτιστικούς και τουριστικούς σκοπούς με τελικό στόχο να συνδέσει τόπους φυσικής καλλονής και ιστορικού ενδιαφέροντος όπως π.χ. η Κόρινθος, το Ναύπλιο, η Καλαμάτα, οι Μυκήνες, η Αρχαία Ολυμπία και τόσοι άλλοι εξυπηρετώντας απόλυτα την στρατηγική της Ελλάδας για έναν πιο βιώσιμο, πολυδιάστατο και λιγότερο εποχιακό τουρισμό.

    Ο Πρόεδρος του ΟΣΕ κατέληξε ότι τελικά ένα τέτοιο έργο θα συνεισέφερε στην προστασία και μετάδοση μιας μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς και αναγέννηση της Πελοποννησιακής υπαίθρου.

    Τέλος, από την πλευρά του ο Ελβετός Πρέσβης τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να προσκαλέσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε μια κοινή προσπάθεια προσφέροντας την Ελβετική εμπειρία λειτουργίας μετρικών ορεινών σιδηροδρομικών συστημάτων και δημιουργίας ελκυστικών τουριστικών προγραμμάτων έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί η ανάγκη της όσο το δυνατόν ευρύτερης προβολής ενός επανεργοποιημένου Πελοποννησιακού Σιδηροδρόμου.

    Μετά την συνάντηση αυτή ο Πρόεδρος τού ΟΣΕ ενημέρωσε σχετικά τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Δημήτριο Πτωχό και για επόμενες κοινές συντονισμένες ενέργειες σχετικές με το ανωτέρω έργο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Εκλογές ΤΕΕ: Πρώτη δύναμη στην Ηλεία ξανά η ΔΗ.ΣΥ.Μ. - Αυξημένη προσέλευση Μηχανικών στις κάλπες
    Εκλογές ΤΕΕ: Πρώτη δύναμη στην Ηλεία ξανά η ΔΗ.ΣΥ.Μ. - Αυξημένη προσέλευση Μηχανικών στις κάλπες

    Στόχος της επόμενης ημέρας η ανάκαμψη του κλάδου

    της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Η Δημοκρατική Σύμπραξη Μηχανικών (ΔΗ.ΣΥ.Μ) αναδείχτηκε για πέμπτη φορά, πρώτη δύναμη στην Ηλεία, στις εκλογές των Μηχανικών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Περιφερειακού Τμήματος Δυτικής Ελλάδας/ΤΕΕ Ν.Ε. Ηλείας, η ΔΗ.ΣΥ.Μ πήρε συνολικά 104 ψήφους, η ΔΚΜ 83, η Ε.Α.Κ. 23 και η Πανεπιστημονική Κίνηση 19 ψήφους.

    Η εκλογική διαδικασία διεξήχθη χθες Κυριακή, με ιδιαίτερα αυξημένη προσέλευση στο εκλογικό τμήμα του Νομού, στο μικρό συνεδριακό κέντρο του Διοικητηρίου της Π.Ε. Ηλείας. Ένα μεγάλο ποσοστό Μηχανικών προσήλθε στις κάλπες για να ψηφίσει για το Περιφερειακό Τμήμα, την Κεντρική Αντιπροσωπεία , τις επιστημονικές επιτροπές και τα πειθαρχικά όργανα (τοπικό και κεντρικό).

    Tee Ekloges 3

    Για το διακύβευμα της επόμενης ημέρας των εκλογών έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας Χρήστος Γεωργακόπουλος, υπογραμμίζοντας πως στόχος είναι να αυξηθούν τα ενεργά μέλη στο νομό. “Να δουλέψουμε, να συνεργαστούμε ούτως ώστε τα παιδιά μας, οι επιστήμονες που παράγει αυτός ο τόπος να επιστρέψουν στη βάση τους και να βοηθήσουν για ένα καλύτερο αύριο. Η συμμετοχή των συναδέλφων στις εκλογές, μας κάνει αισιόδοξους. Το ευχάριστο είναι ότι καταφέραμε να ενισχύσουμε το ρόλο του ΤΕΕ στην τοπική κοινωνία και οι μηχανικοί ξέρουν ότι είμαστε δίπλα τους”. Αναφορικά με την πορεία του κάδου, ο κ. Γεωργακόπουλος υπογράμμισε ότι διαφαίνεται μια άνοδος της οικοδομικής δραστηριότητας, με την ελπίδα να παραμείνει και να αυξηθεί.

    “Φαίνεται ότι υπάρχει μια ακτίνα ελπίδας και ανάκαμψης στην οικοδομική δραστηριότητα. Περιμένουμε να δούμε αν θα συνεχιστεί αυτή η τάση γιατί δυστυχώς μετά την οικονομική κρίση, όποτε πηγαίνει να ανακάμψει ο τομέας, εμφανίζεται κάτι άλλο, όπως πανδημία, ενεργειακή κρίση κ.α.”

    Tee Ekloges 2

    Την ικανοποίησή του για την αυξημένη προσέλευση μηχανικών στην εκλογική διαδικασία εξέφρασε και ο Πρόεδρος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Παναγόπουλος. “Βλέπω σε σχέση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις πολλά νέα παιδιά. Στις προηγούμενες εκλογές είχαμε μια προσέλευση κάτω του 50%, φέτος είναι πολύ πιο πάνω και αυτό είναι θετικό.Όσον αφορά στα προβλήματα του κλάδου, είναι πολύ έντονα και αυτά απορρέουν απο την υποστελέχωση των ΥΔΟΜ, την έλλειψη όλων των ειδικοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εικόνα και να βοηθήσουν στις μελέτες και γενικά στα έργα ώστε να έχουμε μεγαλύτερη απορρόφηση από το ΕΣΠΑ. Και αυτό συμβαίνει γιατί οι προσλήψεις έχουν ελαχιστοποιηθεί” τονίσει ο κ. Παναγόπουλος και προτείνει στις προκηρύξεις που βγαίνουν να μοριοδοτείται η εντοπιότητα για την καλύτερη διαβίωση των μηχανικών. “ Σε προκηρύξεις που γίνονται, έρχονται πολλοί συνάδελφοι απο άλλα μέρη και δεν μπορούν να επιβιώσουν με τον μισθό τους. Γι’ αυτό εκτιμώ ότι θα πρέπει να υπάρχει μοριοδότηση στην εντοπιότητα”.

    Tee Ekloges 4

    Tee Ekloges 5

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch