Οικονομία

Αραβικό ενδιαφέρον για την ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά

Αραβικό ενδιαφέρον για την ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά

Το ενδιαφέρον μεγάλων τηλεπικοινωνιακών ομίλων από τη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο έχει αρχίσει να προσελκύει η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η Ελλάδα.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι τα δημοσιεύματα που φέρουν την Emirates Telecommunications, γνωστή παλαιότερα ως Etisalat και πλέον ως e&, να ενδιαφέρεται για την εξαγορά της United Group. Η τελευταία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς «παίκτες» στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και ελέγχει, ως γνωστόν, την ελληνική Nova.

Το ενδιαφέρον της e& δημοσιοποίησε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το οποίο έκανε λόγο για μία συμφωνία που μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 8,6 δισ. δολάρια. Σημειωτέον πως η e& έσπευσε να πάρει αποστάσεις από το δημοσίευμα υποστηρίζοντας ότι δεν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις ή συζητήσεις για την εξαγορά της United Group. Όμως, το Bloomberg επεσήμαινε ότι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη επίσημες συζητήσεις, ενώ υπενθυμίζεται ότι η BC Partners, βασικός μέτοχος της United Group, δεν έχει ακόμη ανοίξει «επίσημα» τη διαδικασία πώλησης αν και έχει αποστείλει υλικό προς πιθανούς ενδιαφερόμενους.

Πάντως, το ενδιαφέρον της e& για τη United Group θα αποτελούσε μία λογική εξέλιξη δεδομένου ότι τον Αύγουστο του 2023 η εταιρεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απέκτησε -έναντι 2,2 δις. ευρώ το 50% συν μία μετοχή της PPF Telecom, η οποία ελέγχει εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία και την Σλοβακία. Επιπλέον, η e& έχει αποκτήσει σημαντικό ποσοστό στο Vodafone Group, έχοντας φθάσει να ελέγχει περίπου το 14,5% των μετοχών του βρετανικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου.

Επιπλέον, δεν είναι η πρώτη φορά που η United Group που είναι πιθανό να συνδιαλλαγεί με αραβικό όμιλο. Τον περασμένο Αύγουστο είχε προχωρήσει στην πώληση της μονάδας υποδομών πύργων κινητής τηλεφωνίας στη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Σλοβενία στην Tawal, θυγατρική του STC Group από τη Σαουδική Αραβία έναντι του ποσού των 1,22 δισ. ευρώ.

Η σαουδαραβική STC είναι, επίσης, από τους «παίκτες» με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη ΝΑ Ευρώπη. Πέραν της προαναφερθείσας εξαγοράς από την Tawal, η STC είναι ο βασικός μέτοχος (72%) της κοινοπραξίας για την κατασκευή του EMC (East Media Corridor), ενός επίγειου και υποβρυχίου καλωδιακού συστήματος μετάδοσης δεδομένων που θα ξεκινά από τη Μασσαλία και θα φθάνει στη Σαουδική Αραβία με ενδιάμεσες στάσεις σε Αθήνα και Κρήτη. Στην κοινοπραξία συμμετέχει με 25% και η ΔΕΗ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η επένδυση για την πρώτη φάση του συστήματος ανέρχεται στα 550 εκατ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον των Αράβων δεν περιορίζεται μόνο σε παρόχους και καλωδιακά συστήματα. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Φεβρουαρίου το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Επενδύσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και το κρατικό επενδυτικό fund ADQ με σκοπό την προώθηση επενδύσεων σε ψηφιακές υποδομές στην Ελλάδα. Στο μνημόνιο συνεργασίας προβλέπεται η δημιουργία data centers, μέγιστης συνολικής δυναμικότητας 500 megawatts, νούμερο το οποίο θεωρείται εξαιρετικά μεγάλο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Το αραβικό ενδιαφέρον για ελληνικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες δεν είναι πάντως όψιμο. Το 2007 ήταν η Weather Investments του Αιγύπτιου επιχειρηματία Naguib Sawiris που εξαγόρασε την τότε ΤΙΜ Hellas για να τη μετονομάσει στη συνέχεια σε Wind Hellas και να τη συγχωνεύσει με την Tellas πριν τελικώς την πουλήσει το 2010 σε μία ομάδα από επενδυτικά funds που ήταν οι βασικοί πιστωτές της εταιρείας.

Επιπλέον, από το 2013 η Hellas Sat αποτελεί μέλος του ομίλου Arabsat που είναι ο κύριος παρόχων υπηρεσιών δορυφορικών επικοινωνιών στη Μέση Ανατολή και συμμετέχουν σε αυτόν σχεδόν το σύνολο των κρατών του αραβικού κόσμου.
Πηγή: cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup