Δυο κρίσιμες «μάχες» θέλει να δώσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, ρίχνοντας βάρος στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες την πρώτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, με αντικείμενο το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού. Σήμερα θα επισκεφθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ έχει ανοίξει η συζήτηση για πρόσθετες κινήσεις που μπορεί να γίνουν στο πεδίο των τιμών.
Εκτός τραπεζιού η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα
Αδιαμφισβήτητα η μάχη κατά της ακρίβειας αποτελεί τη βασική κυβερνητική προτεραιότητα, καθώς οι πολίτες αναμένουν περισσότερα σ’ αυτό τον τομέα. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με δημοσκόπηση της Interview στο ερώτημα για ποιον από τους λόγους θέλατε να στείλετε μήνυμα στην κυβέρνηση η ακρίβεια συγκεντρώνει το 40% των απαντήσεων (ψηλά στις απαντήσεις είναι και το φορολογικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες με ποσοστό 15%).
Στο Μαξίμου εκτιμούν πως λύση στο πρόβλημα των τιμών μπορεί να είναι η υλοποίηση μόνιμων μέτρων στήριξης των πολιτών. Άλλωστε μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ μέχρι το τέλος του 2027. Στο τραπέζι είναι και πρόσθετα μέτρα στήριξης των συνταξιούχων όπως για παράδειγμα το ψαλίδισμα της Εισφοράς Αλληλεγγύης (κάτι βέβαια που εξαρτάται από τα δημοσιονομικά δεδομένα).
Το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ παραμένει εκτός τραπεζιού με το επιχείρημα πως ένα τέτοιο μέτρο δεν το αντέχει η ελληνική οικονομία. Ωστόσο στο θέμα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες επιμέρους διορθώσεις, χωρίς να αλλάζει ο κεντρικός πυρήνας της πολιτικής
Μία από τις κυριότερες μάχες που θα δοθεί είναι στο στεγαστικό πεδίο καθώς η πορεία των ενοικίων συνεχίζει να είναι ανηφορική. Από το κυβερνών κόμμα θέλουν να βάλουν σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» που θα αφορά ζευγάρια μέχρι 50 ετών, εξετάζουν βελτίωση του πλαισίου στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» και συζητούν πρόσθετες παρεμβάσεις στο Airbnb σε περιοχές που υπάρχει πρόβλημα με την στέγη.
Παράλληλα βέβαια στόχος είναι να ξεδιπλωθεί ένα ευρύτερο πλέγμα παρεμβάσεων, ενώ έμφαση δίνεται στην αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας. «Αποτελεί προτεραιότητά μας η θεσμική ενίσχυση και περαιτέρω θωράκιση της ανεξάρτητης Επιτροπής Ανταγωνισμού» σημείωσε πρόσφατα ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Όπως επεσήμανε «πιστεύουμε στον ανεξάρτητο πόλο ελέγχου των αγορών, που είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η ανεξάρτητη Επιτροπή για την αγορά ενέργειας, για τις τηλεπικοινωνίες».
Τέλος από την κυβέρνηση εστιάζουν και στην ευρωπαϊκή συζήτηση που θα γίνει, αφού βέβαια πρώτα κλειδώσουν τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις θέσεις κλειδιά. Πριν από τις ευρωκάλπες ο πρωθυπουργός είχε στείλει επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την διαφοροποιημένη τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν οι πολυεθνικές. Στο κυβερνών κόμμα γνωρίζουν πως είναι ένα θέμα που δεν θα λυθεί εν μία νυχτί, ωστόσο επισημαίνεται πως είναι ένα θέμα που δεν είναι ελληνικό και επομένως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ζητούμενο η επιτάχυνση των προσλήψεων
Η επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων στον δημόσιο τομέα βρέθηκε χθες το απόγευμα στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και η Υφυπουργός Εσωτερικών Παρασκευή Χαραλαμπογιάννη παρουσίασαν προτάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών που προβλέπονται για τις νέες αιτήσεις που εξετάζονται από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).
Να σημειωθεί εδώ πως σε πρόσφατη συνέντευξη του ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «έχουμε σημαντικότατες δουλειές να κάνουμε στα θέματα του κράτους. Θέλω να δώσω ένα παράδειγμα: το ΑΣΕΠ. Δεν λειτουργεί το ΑΣΕΠ. Λυπάμαι που το λέω έτσι ξερά. Οι ρυθμοί του είναι απογοητευτικοί». Προσέθεσε μάλιστα πως «δεν γίνεται να περιμένουμε τόσο χρόνο για να πάνε να διοριστούν οι νοσηλευτές στα νοσοκομεία μας, πρέπει κάτι να κάνουμε. Είναι πρώτη προτεραιότητα για εμένα αυτό το ζήτημα. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πρέπει να το αντιμετωπίσω».
Όπως έγινε γνωστό συζητήθηκε :
- Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών που ακολουθούνται σήμερα, με σκοπό τον ταχύτερο έλεγχο των αιτήσεων μέσω της άντλησης δεδομένων από υπηρεσίες όπως το Ptyxia.gov.gr και το Taxisnet. Με τον τρόπο αυτόν, τα πιστοποιημένα προσόντα των υποψηφίων θα επικαιροποιούνται άμεσα, περιορίζοντας έτσι τους ελέγχους που γίνονται από το ΑΣΕΠ και συμβάλλοντας στη μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων.
- Η ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας του ΑΣΕΠ με κρατικούς φορείς που εμπλέκονται στις διαδικασίες πρόσληψης στον δημόσιο τομέα, ώστε να αντιμετωπιστούν περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια που σήμερα καθυστερούν την πλήρωση θέσεων και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το κύρος του ΑΣΕΠ.
Έμφαση στις μεταρρυθμίσεις
«Έχουμε την ευκαιρία να στραφούμε ακόμα πιο δυναμικά εναντίον των προβλημάτων, που είναι και οι αληθινοί μας αντίπαλοι. Ακολουθώντας αυτόν τον δρόμο, οι μεταρρυθμίσεις μας θα αποκτούν πραγματικό νόημα» σημείωσε στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Προσέθεσε δε πως «μεταρρυθμίσεις σημαίνει ένα αποτύπωμα στην καθημερινότητα, πείθοντας και τους καχύποπτους πολίτες για τις προθέσεις μας, ενώ παράλληλα θα οικοδομούν αυτή την ισχυρή Ελλάδα, την οποία θέλουμε, του 2027».
Αποκωδικοποιώντας το μήνυμα των ευρωεκλογών στην κυβέρνηση επισημαίνουν πως οι πολίτες ζητούν να τρέξουν πιο γρήγορα μια σειρά αλλαγών και να μη γίνουν βήματα πίσω. «Αυτό που μας είπαν οι πολίτες και στην κάλπη των ευρωεκλογών είναι να λύσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα προβλήματά τους. Να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα, για το οποίο μας ψήφισαν πριν από έναν χρόνο, με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.