Σάββατο, 29 Ιουνίου 2024 11:36

Εστίαση: «Πικρός» ο καφές από την 1η Ιουλίου

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αντιμέτωποι με αυξήσεις στον καφέ που σερβίρεται στα καταστήματα εστίασης αναμένεται να βρεθούν από τη Δευτέρα 1 Ιουλίου, οι καταναλωτές λόγω της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ, στο 24%.

Υπενθυμίζεται πως ο μειωμένος ΦΠΑ 13% στον καφέ, όπως και σε κακάο, τσάι και χαμομήλι παραμένει μόνο στις περιπτώσεις που ο καταναλωτής τα παραλαμβάνει από το κατάστημα ή παραγγέλνει μέσω delivery.

Η επαναφορά του ΦΠΑ στο 24% στα σερβιζόμενα ροφήματα, αντίστοιχα δηλαδή με τα μη αλκοολούχα ποτά, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των επαγγελματιών της εστίασης. Όπως υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, μέσα στο περιβάλλον των έντονων πληθωριστικών πιέσεων της τελευταίας τριετίας, με το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων να έχει αυξηθεί κατακόρυφα, αδυνατούν πλέον να απορροφήσουν την όποια επιπλέον επιβάρυνση. Την ίδια στιγμή μάλιστα, που η διεθνής τιμή του καφέ βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε ανοδικό «ράλι».

Έρχονται αυξήσεις

Παρότι κάθε επιχείρηση αποφασίζει εκείνη πως θα διαμορφώσει τις τιμές των υπηρεσιών που παρέχει, στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με όσα επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της εστίασης, φαίνεται δύσκολο να αποφευχθούν οι αυξήσεις στην τελική τιμή προς τους καταναλωτές.

«Είναι αδύνατο να απορροφηθεί ο, σχεδόν διπλάσιος πλέον, ΦΠΑ. Τα περιθώρια για τις επιχειρήσεις έχουν εξαντληθεί λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης που έχουν δεχθεί την τελευταία τριετία από την αύξηση του λειτουργικού κόστους» σημειώνει χαρακτηριστικά στο CNN Greece, o Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος. Ο ίδιος επισημαίνει μάλιστα πως μεσούσης της καλοκαιρινής σεζόν και των αυξημένων τουριστικών αφίξεων, η χώρα μας έχει πλέον υψηλότερο ΦΠΑ σε σχέση με τις ανταγωνίστριες, σε επίπεδο τουρισμού, χώρες.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς σημείωνε στο CNN Greece πως «είναι σαφές ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στην τιμή του καφέ» εξηγώντας πως «η εστίαση έχει αυξημένα κατά 42% λειτουργικά έξοδα, ενώ στον καταναλωτή έως τώρα έχει περάσει μόνο το 12%». Υπενθυμίζεται πως για το συγκεκριμένο ζήτημα, η ΠΟΕΣΕ, έχει αποστείλει και σχετική επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 13% σε όλη την εστίαση, πλην των αλκοολούχων ποτών.

Σε ό,τι αφορά το ύψος της αύξησης που θα δουν οι καταναλωτές από τη Δευτέρα στα καταστήματα, αυτή αναμένεται να διαμορφωθεί, σύμφωνα με την πολιτική που θα ακολουθήσει κάθε επιχείρηση. Εάν δηλαδή θα επιλέξει να «περάσει» στην τιμή το σύνολο της επιπλέον επιβάρυνσης από τον ΦΠΑ ή θα απορροφήσει έστω ένα μέρος αυτής.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 29 Ιουνίου 2024 10:18

Σχετικά Άρθρα

  • ΑΑΔΕ: Έρχεται η αυτόματη είσπραξη ΦΠΑ - Τέλος οι περιοδικές δηλώσεις
    ΑΑΔΕ: Έρχεται η αυτόματη είσπραξη ΦΠΑ - Τέλος οι περιοδικές δηλώσεις

    Την αυτόματη βεβαίωση και είσπραξη του ΦΠΑ κατά τη στιγμή της συναλλαγής, χωρίς να απαιτείται η υποβολή δηλώσεων από τους συναλλασσόμενου έχει ξεκινήσει να σχεδιάζει η ΑΑΔΕ. Πρόκειται για το επόμενο βήμα το οποίο δρομολογείται στα πλαίσια της νέας ψηφιακής εποχής της εφορίας με στόχο η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ να φτάσει στο 100%.

    Διαβάστε περισσότερα στο imerisia.gr

  • Στο ΦΕΚ ο νέος Κώδικας ΦΠΑ – Τι αναφέρει για ειδικό και κανονικό καθεστώς αγροτών
    Στο ΦΕΚ ο νέος Κώδικας ΦΠΑ – Τι αναφέρει για ειδικό και κανονικό καθεστώς αγροτών

    Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νέος νόμος 5144/2024 με τίτλο: «Κώδικας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας», όπου επί των άρθρων 48 και 49 έχει συγκεκριμένες προβλέψεις για τους αγρότες.

    Άρθρο 48

    Ειδικό καθεστώς αγροτών

    1. Οι αγρότες, οι οποίοι κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος πραγματοποίησαν προς οποιοδήποτε πρόσωπο παραδόσεις αγροτικών προϊόντων καθώς και παροχές αγροτικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το άρθρο 49, των οποίων η αξία αθροιστικά ήταν κατώτερη των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ και έλαβαν επιδοτήσεις των οποία η αξία ήταν κατώτερη των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, δύνανται, αντί της εφαρμογής του κανονικού καθεστώτος, να εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου με την επιφύλαξη της παρ. 2.

    Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου ως αξία για τις παραδόσεις αγροτικών προϊόντων και τις παροχές αγροτικών υπηρεσιών λαμβάνεται αυτή που προκύπτει από τα οικεία νόμιμα λογιστικά στοιχεία (παραστατικά), εφόσον η παραγωγή προϊόντων και η παροχή υπηρεσιών προέρχονται από εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων που είτε ανήκουν στον αγρότη κατά κυριότητα είτε ο αγρότης έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης με οποιαδήποτε έννομη σχέση. Σε περίπτωση παράδοσης αγροτικών προϊόντων από τρίτους υποκείμενους στον φόρο, για λογαριασμό των παραγωγών αγροτών, η παραπάνω αξία λαμβάνεται χωρίς φόρο και προμήθεια. Για τον προσδιορισμό της αξίας λαμβάνεται υπόψη και αυτή που αναγράφεται στο ειδικό στοιχείο της παρ. 5.

    2. Δεν εντάσσονται στο καθεστώς του παρόντος άρθρου, αλλά στο κανονικό καθεστώς, οι αγρότες που:

    α) ασκούν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και παρέχουν τις αγροτικές υπηρεσίες του άρθρου 49, με τη μορφή εταιρείας οποιουδήποτε τύπου ή αγροτικών συνεταιρισμών,
    β) πωλούν αγροτικά προϊόντα παραγωγής τους ύστερα από επεξεργασία που μπορεί να προσδώσει σε αυτά χαρακτήρα βιομηχανικών ή βιοτεχνικών προϊόντων,
    γ) ασκούν παράλληλα και άλλη οικονομική δραστηριότητα, για την οποία έχουν υποχρέωση να τηρούν λογιστικά αρχεία (βιβλία),
    δ) παραδίδουν προϊόντα παραγωγής τους από λαϊκές αγορές ή από δικό τους κατάστημα ή πραγματοποιούν εξαγωγές ή παραδόσεις των προϊόντων τους προς άλλο κράτος μέλος, κατ’ εφαρμογή των άρθρων 29 και 33 αντίστοιχα.

    3. Οι αγρότες που εντάσσονται στο καθεστώς του παρόντος άρθρου δεν επιβαρύνουν με ΦΠΑ τις παραδόσεις των αγαθών και τις παροχές των υπηρεσιών της παρ. 1 και δικαιούνται επιστροφής του ΦΠΑ που επιβάρυνε τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποίησαν για την άσκηση της αγροτικής τους εκμετάλλευσης ή την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις παρ. 4 και 5.

    4. Το ποσό της επιστροφής προκύπτει με την εφαρμογή κατ’ αποκοπή συντελεστή έξι τοις εκατό (6%) στην αξία των παραδιδόμενων αγαθών και των παρεχόμενων υπηρεσιών της παρ. 1 προς άλλους υποκείμενους στον φόρο. Για την επιστροφή υποβάλλεται δήλωση – αίτηση επιστροφής.

    5. Η παρ. 4 δεν εφαρμόζεται για παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών της παρ. 1 προς άλλους αγρότες ενταγμένους στο καθεστώς του παρόντος άρθρου, ή προς μη υποκείμενα στον φόρο πρόσωπα. Για τις πράξεις του πρώτου εδαφίου εκδίδεται ειδικό στοιχείο που περιλαμβάνει το είδος, την ποσότητα και την αξία των παραδιδόμενων αγαθών, ή το είδος και την αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών.

    6. Οι αγρότες που επιθυμούν την ένταξή τους στο καθεστώς του παρόντος άρθρου, κατά την έναρξη αγροτικών εκμεταλλεύσεων και υπηρεσιών του άρθρου 49, υποβάλλουν δήλωση ένταξης σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ, ν. 5104/2024, Α’ 58).

    Οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος που επιθυμούν την υπαγωγή στο καθεστώς του παρόντος άρθρου υποβάλλουν δήλωση μεταβολών σύμφωνα με τον ΚΦΔ αποκλειστικά από την έναρξη του φορολογικού έτους, με την προϋπόθεση ότι πληρούνται τα κριτήρια της παρ. 1 και δεν υφίστανται οι περιορισμοί της παρ. 2.

    Η υποχρέωση των προηγούμενων εδαφίων καταλαμβάνει και τους αγρότες που πραγματοποιούν αποκλειστικά τις πράξεις της παρ. 5.
    Η δήλωση ένταξης στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου υποβάλλεται πριν από την υποβολή της δήλωσης – αίτησης επιστροφής της παρ. 4. Προκειμένου να παρέχεται δικαίωμα επιστροφής για παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών της παρ. 1 που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος η δήλωση ένταξης στο καθεστώς υποβάλλεται με δηλούμενη ημερομηνία τουλάχιστον την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου φορολογικού έτους.

    Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος του παρόντος άρθρου υποβάλλουν δήλωση για την απένταξή τους από αυτό, η οποία μπορεί να έχει και αναδρομική ισχύ, με την επιφύλαξη της διακοπής της αγροτικής εκμετάλλευσης κατά τον χρόνο απένταξης.

    7. Κατά τη μετάταξη από το κανονικό καθεστώς στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου οι μετατασσόμενοι έχουν υποχρέωση:

    α) Να υποβάλλουν, μέσα σε δύο (2) μήνες από τη μετάταξη, δήλωση αποθεμάτων μετάταξης, που να περιλαμβάνει:
    αα) τα αποθέματα των αγροτικών προϊόντων, στα οποία περιλαμβάνονται όσα έχουν συλλεχθεί, οι ηρτημένοι καρποί και οι καλλιέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη,
    αβ) τα αποθέματα των πρώτων υλών της αγροτικής παραγωγής, όπως σπόρων, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών και λοιπών συναφών, κατά συντελεστή φόρου,
    αγ) τα αγαθά επένδυσης, εφόσον χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς της επιχείρησης και δεν παρήλθε η πενταετής περίοδος του διακανονισμού του άρθρου 38.
    Τα αποθέματα της υποπερ. αα) απογράφονται σε τιμές πώλησης κατά τον χρόνο της μετάταξης και τα αποθέματα των υποπερ. αβ) και αγ) απογράφονται σε τιμές κόστους.
    β) Να καταβάλλουν τον φόρο:
    βα) που αναλογεί στα αποθέματα των αγροτικών προϊόντων, τα οποία θεωρούνται ως παραδόσεις αγαθών κατά τον χρόνο της μετάταξης, υποκείμενων στον φόρο με την εφαρμογή του κατ’ αποκοπή συντελεστή,
    ββ) που έχουν επιβαρυνθεί τα αποθέματα των πρώτων υλών της αγροτικής παραγωγής, καθώς και τα αγαθά επένδυσης κατά το μέρος του φόρου που αναλογεί στα υπόλοιπα έτη του διακανονισμού.
    γ) Να υποβάλλουν έκτακτη δήλωση ΦΠΑ για την καταβολή του φόρου που προκύπτει σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. β), μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν που υποβάλλεται η δήλωση αποθεμάτων μετάταξης.

    8. Τα άρθρα 35, 36 και 37 δεν εφαρμόζονται για τους αγρότες που υπάγονται στο καθεστώς του παρόντος άρθρου. Το ίδιο ισχύει και για τα άρθρα 41 και 43, με εξαίρεση τις υποχρεώσεις που αφορούν σε ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών.

    9. Οι αγρότες που αρχίζουν για πρώτη φορά τις εργασίες τους και επιθυμούν να υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς υποβάλλουν δήλωση έναρξης σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ΚΦΔ. Οι αγρότες που εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου μετατάσσονται στο κανονικό καθεστώς, προαιρετικά ή υποχρεωτικά, με υποβολή δήλωσης μεταβολών σύμφωνα με τον ΚΦΔ. Η μη υποβολή της δήλωσης μεταβολών δεν επηρεάζει την υποχρεωτική μετάταξη στο κανονικό καθεστώς. Η μετάταξη στο κανονικό καθεστώς πραγματοποιείται υποχρεωτικά, από την έναρξη του επόμενου φορολογικού έτους σε περίπτωση μη πλήρωσης των προϋποθέσεων που αναφέρονται στην παρ. 1 εντός του τρέχοντος φορολογικού έτους, ή από τον χρόνο που συντρέχει μία από τις προϋποθέσεις που ορίζονται στις περ. α) έως δ) της παρ. 2. Η μετάταξη στο κανονικό καθεστώς πραγματοποιείται προαιρετικά σε οποιοδήποτε χρόνο. Σε περίπτωση που η προαιρετική μετάταξη πραγματοποιείται από την έναρξη του φορολογικού έτους, η δήλωση υποβάλλεται εντός της προθεσμίας που ορίζεται στον ΚΦΔ και δεν δύναται να ανακληθεί πριν από την πάροδο τριετίας. Σε περίπτωση που η προαιρετική μετάταξη πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους ισχύει αποκλειστικά από την ημερομηνία υποβολής της ανωτέρω δήλωσης και δεν δύναται να ανακληθεί πριν από την πάροδο τριετίας, η οποία αρχίζει από την έναρξη του επόμενου από τη μετάταξη φορολογικού έτους.

    10. Αν η ένταξη στο κανονικό καθεστώς πραγματοποιείται εντός του φορολογικού έτους, οι αγρότες έχουν δικαίωμα επιστροφής, σύμφωνα με τις παρ. 4 και 5, για πράξεις που πραγματοποιούνται από τον χρόνο ένταξής τους στο καθεστώς του παρόντος άρθρου και έως την ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς.

    11. Κατά τη μετάταξη από το ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου στο κανονικό καθεστώς οι μετατασσόμενοι έχουν:

    α) Υποχρέωση να υποβάλλουν, μέσα σε δύο (2) μήνες από τη μετάταξη, δήλωση αποθεμάτων μετάταξης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. α) της παρ. 7.
    β) Δικαίωμα έκπτωσης του φόρου:
    βα) που αναλογεί στα αποθέματα των αγροτικών προϊόντων, τα οποία θεωρούνται ως αγορές του κανονικού καθεστώτος, κατά τον χρόνο της μετάταξης, με την εφαρμογή του κατ’ αποκοπή συντελεστή,
    ββ) που έχουν επιβαρυνθεί τα αποθέματα των πρώτων υλών της αγροτικής παραγωγής, καθώς και τα αγαθά επένδυσης κατά το μέρος του φόρου που αναλογεί στα υπόλοιπα έτη του διακανονισμού. Ο φόρος αυτός εκπίπτει με τη δήλωση ΦΠΑ που αφορά στη φορολογική περίοδο εντός της οποίας υποβάλλεται η δήλωση αποθεμάτων μετάταξης.

    12. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μπορεί να ορίζεται ότι:

    α) η επιστροφή του φόρου ενεργείται από τον αγοραστή των αγροτικών προϊόντων ή τον λήπτη των αγροτικών υπηρεσιών, και

    β) οι αγροτικοί συνεταιρισμοί συνιστούν φορείς που μεσολαβούν στην υποβολή των δηλώσεων – αιτήσεων επιστροφής και γενικά στη διαδικασία επιστροφής του φόρου.

    13. Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ ορίζονται:

    α) Ο τρόπος και ο χρόνος υποβολής της δήλωσης – αίτησης επιστροφής, ο τύπος και το περιεχόμενο αυτής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και κάθε σχετικό θέμα για την εκκαθάριση και την απόδοση του επιστρεπτέου φόρου.
    β) Ο τύπος και το περιεχόμενο του ειδικού στοιχείου που προβλέπει η παρ. 5, καθώς και κάθε άλλο διαδικαστικό θέμα.
    γ) Ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης αποθεμάτων που προβλέπει το παρόν άρθρο, καθώς επίσης τα συνυποβαλλόμενα με αυτές στοιχεία.

    Άρθρο 49

    Αγρότες, αγροτικά προϊόντα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και υπηρεσίες

    Για την εφαρμογή του άρθρου 48 θεωρούνται:

    1. Ως αγρότες, αυτοί που ασκούν προσωπικά ή με τα μέλη της οικογένειάς τους ή με μισθωτούς ή εργάτες τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και υπηρεσίες των παρ. 3 και 4.

    2. Ως αγροτικά προϊόντα, τα αγαθά που παράγονται από τους αγρότες στο πλαίσιο των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων.

    3. Ως αγροτικές εκμεταλλεύσεις:

    α) η γεωργία γενικά και ιδίως η καλλιέργεια δημητριακών, κηπευτικών, καπνού, βαμβακιού, οπωροφόρων και καρποφόρων δέντρων, αρωματικών και διακοσμητικών φυτών, η αμπελουργία, η ανθοκομία, η παραγωγή μανιταριών, μπαχαρικών, σπόρων και φυτών,
    β) η εκτροφή ζώων γενικά, στην οποία περιλαμβάνονται ιδίως η κτηνοτροφία, η πτηνοτροφία, η κονικλοτροφία, η μελισσοκομία, η σηροτροφία και η σαλιγκαροτροφία,
    γ) η δασοκομία γενικά,
    δ) η αλιεία σε γλυκά νερά, η ιχθυοτροφία, η βατραχοτροφία, η καλλιέργεια μυδιών, στρειδιών και η εκτροφή μαλακίων και μαλακοστράκων,
    ε) οι μεταποιητικές δραστηριότητες του αγρότη, που πραγματοποιούνται με συνήθη μέσα, στο πλαίσιο των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, σε προϊόντα τα οποία προέρχονται κατά κύριο λόγο από την αγροτική του παραγωγή.

    4. Ως αγροτικές υπηρεσίες, οι παρεχόμενες από τους αγρότες με χειρωνακτική εργασία ή με το συνήθη εξοπλισμό της εκμετάλλευσής τους, οι οποίες συμβάλλουν στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Στις υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνονται κυρίως:
    α) οι εργασίες σποράς και φύτευσης, καλλιέργειας, θερισμού, αλωνίσματος, δεματοποίησης, περισυλλογής και συγκομιδής,
    β) οι εργασίες προπαρασκευής για την πώληση προϊόντων, όπως η διαλογή, η ξήρανση, ο καθαρισμός, η άλεση, η έκθλιψη, η απολύμανση, η συσκευασία και η αποθήκευση,
    γ) η φύλαξη, η πάχυνση και η εκτροφή ζώων,
    δ) η μίσθωση μηχανικών μέσων και εξοπλισμού γενικά, που χρησιμοποιούνται στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις,
    ε) η τεχνική βοήθεια,
    στ) η καταπολέμηση επιβλαβών φυτών και ζώων, καθώς και ο ψεκασμός φυτών και εδάφους,
    ζ) η χρησιμοποίηση αρδευτικών, αποξηραντικών μέσων και εξοπλισμού,
    η) η υλοτομία, η κοπή ξύλων, καθώς και άλλες δασοκομικές υπηρεσίες.

    5. Σε κάθε περίπτωση ως αγροτικά προϊόντα και αγροτικές υπηρεσίες νοούνται τα αγαθά και οι υπηρεσίες του Παραρτήματος IV.

    Διαβάστε το ΦΕΚ εδώ

    Πηγή: Etheas.gr

  • Καφές: Πώς επηρεάζει την καρδιά;
    Καφές: Πώς επηρεάζει την καρδιά;

    Ο καφές είναι απαραίτητος για το πρωινό μας ξύπνημα. Όμως κάνει καλό ή κακό στην καρδιά;

    Καφές: ποιος μπορεί να του πει όχι; Εκατομμύρια άνθρωποι πίνουμε κάθε πρωί για να ενισχύσουμε την εγρήγορσή μας, ενώ συνηθίζουμε να τον καταναλώνουμε και μέσα στην ημέρα για τη γεύση αλλά και τα πολλά άλλη οφέλη του για την υγεία.

    Η πιο πρόσφατη μελέτη σχετικά με το θέμα «καφές και καρδιά» που δημοσιεύθηκε στο Rheumatology αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερης καφεΐνης, η οποία βρίσκεται σε πηγές όπως ο καφές, το τσάι και το κακάο, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό που έκανε την εν λόγω μελέτη ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν ότι διεξήχθη σε ασθενείς με λύκο, μια αυτοάνοση ασθένεια που έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και καρδιαγγειακής νόσου.

    Τι λένε όμως όλα τα μέχρι τώρα στοιχεία; Μπορεί ο καφές να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς ή η υπερβολική ποσότητα προκαλεί βλάβη; Ας δούμε τα νεότερα ευρήματα σχετικά με τις επιπτώσεις της καφεΐνης στην καρδιά και τη γενική υγεία.

    Μπορεί η κατανάλωση καφέ να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακών παθήσεων;

    Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, η κατανάλωση καφεΐνης με μέτρο σε τακτική βάση θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη καταστάσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2, η στεφανιαία νόσος και το εγκεφαλικό. Η ποσότητα που οι ερευνητές βρήκαν ότι είχε τα περισσότερα προστατευτικά αποτελέσματα ήταν περίπου 2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

    Πιο συγκεκριμένα, για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές συνέκριναν άτομα που δεν κατανάλωναν καθόλου καφεΐνη ή που έπιναν λιγότερα από 100 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα με άτομα που έπιναν περίπου 200 έως 300 mg καφεΐνης την ημέρα. Η δεύτερη ομάδα που κατανάλωνε μέτρια ποσότητα καφεΐνης, είχε 48,1% ή 40,7% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικών παθήσεων.

    Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου με μεγάλο μέγεθος δείγματος άνω των 360.000 ατόμων ηλικίας 37-73 ετών.

    Οι ειδικοί εξήγησαν ότι ο μηχανισμός μέσω του οποίου η καφεΐνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 είναι η ενίσχυση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, καθώς και η ενίσχυση του μεταβολισμού του λίπους για την υποστήριξη της συνολικής καρδιομεταβολικής υγείας.

    «Τόσο ο καφές όσο και το τσάι είναι σύνθετα ποτά που περιέχουν εκατοντάδες βιοδραστικές ενώσεις και είναι πιθανό τα βιολογικά τους αποτελέσματα να εκτείνονται πέρα από αυτά της ίδιας της καφεΐνης. Ενώσεις όπως τα φλαβονοειδή, τα αλκαλοειδή και οι πολυφαινόλες, πιστεύεται ότι έχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και μπορεί επίσης να εμπλέκονται στο μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων», εξήγησαν οι επιστήμονες.

    Μπορεί η υπερβολική καφεΐνη να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

    Άλλη έρευνα που παρουσιάστηκε στο ACC (American College of Cardiology) Asia 2024 στην Ινδία αποκάλυψε ότι τα άτομα που καταναλώνουν χρόνια υψηλές ποσότητες καφεΐνης τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Αυτό ίσχυε ακόμη και αν οι συμμετέχοντες ήταν κατά τα άλλα καλά στην υγεία τους.

    Για αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές όρισαν τη χρόνια κατανάλωση καφεΐνης ως την κατανάλωση οποιουδήποτε καφεϊνούχου ροφήματος πέντε ημέρες την εβδομάδα για περισσότερο από ένα χρόνο. Η κατανάλωση ισοδυναμούσε με περίπου 400 χιλιοστόγραμμα (mg) καφεΐνης ημερησίως- περίπου τέσσερα φλιτζάνια καφέ.

    Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τουλάχιστον 400 mg είχαν αυξημένους καρδιακούς παλμούς και αρτηριακή πίεση με την πάροδο του χρόνου, και αυτό ήταν ακόμη πιο έντονο για άτομα που κατανάλωναν 600 mg καφεΐνης την ημέρα.

    Σχολιάζοντας τα ευρήματα, οι ερευνητές είπαν: «Λόγω της επίδρασής της στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, η τακτική κατανάλωση καφεΐνης θα μπορούσε να θέσει τα κατά τα άλλα υγιή άτομα σε κίνδυνο υπέρτασης και άλλων καρδιαγγειακών επεισοδίων. Η αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με αυτούς τους κινδύνους είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς για όλους μας».

    Καρδιά: Πώς επηρεάζει η κατανάλωση καφέ ή τσαγιού τον κίνδυνο εγκεφαλικού;

    Σύμφωνα με ακόμη μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Stroke, ο πολύς καφές μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας. Ωστόσο, οι κίνδυνοι που συνδέονται με τα ροφήματα με καφεΐνη, διέφεραν ανάλογα με τον πληθυσμό και τον τόπο διαμονής των συμμετεχόντων.

    Πιο αναλυτικά, η κατανάλωση περισσότερων από 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα αύξησε την πιθανότητα ενός ατόμου να υποστεί εγκεφαλικό κατά 37%. Ωστόσο, η κατανάλωση λιγότερων ή μιας μέτριας ποσότητας καφέ καθημερινά δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

    Τα δεδομένα που συνέλεξαν οι ερευνητές προέρχονταν από μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων από 32 χώρες.

    Μεταξύ άλλων ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τριών έως τεσσάρων φλιτζανιών μαύρου τσαγιού την ημέρα, μείωσε τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 29%. Ωστόσο, τα αποτελέσματα διέφεραν ανάλογα με την περιοχή στην οποία ζούσαν οι άνθρωποι.

    Ενώ η καφεΐνη στον καφέ μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης και, επομένως, να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, οι επιστήμονες τελικά καταλήγουν στο εξής:

    «Όπως για τα περισσότερα πράγματα που καταναλώνουμε, το μέτρο είναι πάντα πιο ασφαλές από την υπερβολή. Διατηρήστε το για να είναι η καρδιά σας προστατευμένη».

    Πηγή: Vita - Ιn.gr

  • Οι συντελεστές ΦΠΑ πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας – 27η μεταξύ των 38 χωρών του ΟΟΣΑ
    Οι συντελεστές ΦΠΑ πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας – 27η μεταξύ των 38 χωρών του ΟΟΣΑ

    Σύμφωνα με το ΚΕΦιΜ, η χώρα μας έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στον ΟΟΣΑ, με μία από τις πιο περιορισμένες φορολογικές βάσεις

    Την 27η θέση ανάμεσα στις 38 χώρες του ΟΟΣΑ καταλαμβάνει η Ελλάδα στον φετινό Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας που δημοσιεύει σήμερα το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) στη χώρα μας σε συνεργασία με το Tax Foundation. Η κατάταξη της Ελλάδας παραμένει αμετάβλητη ως προς το 2023.
    Συγκεκριμένα, για το 2023 η Ελλάδα συγκεντρώνει συνολική βαθμολογία 60,9 στον Δείκτη. Ως προς τις επιμέρους κατηγορίες του Δείκτη, η Ελλάδα κατατάσσεται:

    - στη 17η θέση στην εταιρική φορολόγηση,
    - στην 9η θέση στη φορολόγηση φυσικών προσώπων,
    - στην 34η θέση στη φορολόγηση της κατανάλωσης,
    - στην 27η θέση στους φόρους επί της ιδιοκτησίας,
    και στην 21η θέση ως προς τη φορολόγηση των κερδών στο εξωτερικό.

    Οι συγγραφείς του φετινού Δείκτη, υπογραμμίζουν τις παρακάτω αδυναμίες του φορολογικού συστήματος της Ελλάδας:

    - Οι εταιρείες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν αυστηρούς περιορισμούς ως προς τα ποσά των καθαρών ζημιών χρήσης με τα οποία μπορούν να αντισταθμίσουν μελλοντικά κέρδη. Επίσης, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ζημιές για να μειώσουν προηγούμενο φορολογητέο εισόδημα.
    - Η Ελλάδα έχει ένα σχετικά περιορισμένο δείκτη φορολογικών συμβάσεων (58 συμβάσεις έναντι 75 του μέσου όρου του ΟΟΣΑ).
    - Η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στον ΟΟΣΑ (24%) με μία από τις πιο περιορισμένες φορολογικές βάσεις, καθώς καλύπτει μόλις το 37% της τελικής κατανάλωσης.

    Διαβάστε περισσότερα στο newmoney
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ηλεία: Ελπιδοφόρα αύξηση σε εστίαση και κρατήσεις καταλυμάτων Ιούλιο & Αύγουστο 2024
    Ηλεία: Ελπιδοφόρα αύξηση σε εστίαση και κρατήσεις καταλυμάτων Ιούλιο & Αύγουστο 2024

    Τα υψηλότερα ποσοστά στη Δυτική Ελλάδα

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Ενθαρρυντικές είναι οι ενδείξεις, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) αναφορικά με τους κλάδους της εστίασης και των καταλυμάτων στο νομό Ηλείας την καλοκαιρινή περίοδο που βάζουν την περιοχή. Για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο υπήρξε ανοδική πορεία της τάξεως του 13,5% και 5,5% συγκριτικά με το ίδιο διάστημα της προηγούμενη χρονιάς με την Ηλεία να σημειώνει τους πιο ανοδικούς δείκτες σε σύγκριση με τις άλλες Περειφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το πλήθος των επιχειρήσεων στους κλάδους των Καταλυμάτων και των Υπηρεσιών Εστίασης ανέρχεται στην Ηλεία στις 1.407. Ο κύκλος εργασιών για το 2023 συνολικά άγγιξε τα 96.106.533 ευρώ με τη συμμετοχή του νομού στο συνολικό κύκλο εργασιών της χώρας να ανέρχεται στο 0.5%. Την ίδια στιγμή, στην Αχαΐα ο αριθμός των επιχειρήσεων στους παραπάνω κλάδους είναι 2.190 με κύκλο εργασιών 212.858.747 ευρώ που μεταφράζεται σε συμμετοχή 1,1% του συνολικού κύκλου εργασιών, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία οι 1.936 επιχειρήσεις έκαναν κύκλο εργασιών 122.288.739 ευρώ με 0,6% συμμετοχή.

    Ανοδική η πορεία το 2024

    Τα πρώτα δείγματα για το 2024 μιλούν για μια ανοδική πορεία, που δημιουργεί ελπίδες για το τουριστικό μέλλον της Ηλείας. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στο νομό σημειώθηκαν τα πιο υψηλά ποσοστά σε σχέση με τις άλλες δύο Περιφερειακές Ενότητες (Αχαΐα-Αιτωλοακαρνανία).

    Όπως δείχνουν οι αριθμοί, τον περασμένο Ιούλιο ο κύκλος εργασιών των συγκεκριμένων επιχειρήσεων ανήλθε στα 6.765.743 ευρώ ενώ τον Ιούλιο 2023 στα 5.963.521 ευρώ σημειώνοντας μια αυξητική μεταβολή της τάξεως του 13,5% για το συγκεκριμένο διάστημα. Τον Αύγουστο του 2024 οι οικονομικοί δείκτες ανήλθαν στα 8.660.415 έναντι 8.208.598 ευρώ για τον Αύγουστο του 2023 με θετικό πρόσημο 5,5%.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο διάστημα, η Ηλεία σημείωσε την υψηλότερη ανοδική μεταβολή των δεικτών σε σχέση με τις άλλες δύο Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας. Έτσι, στην Αχαΐα τον Ιούλιο του 23 ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 6.925.385 ευρώ ενώ τον ίδιο μήνα του 24 υπήρξε μια μικρή άνοδο με 6.975.905 ευρώ που μεταφράζεται σε μόλις 0,7% άνοδο ενώ για το μήνα Αύγουστο της ίδιας περιόδου το ποσοστό ανέρχεται στο 9,6% με κύκλο εργασιών για το 2023, 7.662.405 ευρώ και το 2024 8.394.455 ευρώ.

    Αντίστοιχα στην Αιτωλοακαρνανία τον Ιούλιο του 2023 ο κύκλος εργασιών ήταν στα 3.973.307 ευρώ με τον Ιούλιο του 2024 να ανεβαίνει μόλις στα 4.052.211 ευρώ με ποσοστό 2 %, ενώ ο Αύγουστος του 2023 έκλεισε με κύκλο εργασιών στα 4.610.080 και ο αντίστοιχος του 2024 με μια μικρή άνοδο στα 4.773.429 που μεταφράζεται σε 3,5%.

  • ΙΕΛΚΑ: Πού ξοδεύουν τα χρήματα τους τα νοικοκυριά - Το 10% πάει στην εστίαση
    ΙΕΛΚΑ: Πού ξοδεύουν τα χρήματα τους τα νοικοκυριά - Το 10% πάει στην εστίαση

    Στα 22 δισ. ευρώ εκτιμάται η ετήσια δαπάνη των Ελλήνων για είδη παντοπωλείου, ενώ το 10% των ετήσιων αγορών των νοικοκυριών πάει στην εστίαση, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ)

    Με αφορμή και την ημέρα διατροφής 2024, το ΙΕΛΚΑ κάνει λόγο για σημαντικές αλλαγές στη διατροφή τη τελευταία δεκαπενταετία όσον αφορά τις δαπάνες και τη κατανάλωση σε ποσότητες, με αξιοσημείωτες μειώσεις στην κατανάλωση πρωτεϊνών, γαλακτοκομικών, ελαιόλαδου, φρέσκων φρούτων.

    Αναλυτικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης η δαπάνη κατά κεφαλήν σε είδη παντοπωλείου διαμορφώθηκε το 2023 στα 2,144 ευρώ αυξημένη κατά 3,37% σε σχέση με το 2022 κάτι που αποδίδεται στον συνδυασμό των ανατιμήσεων και της μείωσης στον όγκο αγορών των νοικοκυριών, και κατά 10,69% σε σχέση με το 2009 τη χρονιά πριν την έναρξη της πρώτης δημοσιονομικής κρίσης.

    Με βάση τα στοιχεία αυτά εκτιμάται ότι η συνολική δαπάνη των Ελλήνων για είδη παντοπωλείου το 2023 ανέρχεται σε 21,6 δισ. ευρώ (έναντι 22,1 δισ. ευρώ το 2009).

    Το ποσό αυτό περιλαμβάνει μόνο τη δαπάνη των Ελλήνων (π.χ. όχι τη δαπάνη μέσω Ho.Re.Ca., τουρισμού, εστίασης κλπ) και αφορά μόνο τα είδη παντοπωλείου (π.χ. δεν περιλαμβάνονται λοιπά είδη που βρίσκονται σε καταστήματα σουπερμάρκετ όπως γραφική ύλη, είδη για κατοικίδια, βρεφικό γάλα, είδη bazaar, καπνός κλπ).

    Συγκεκριμένα η δαπάνη για τρόφιμα διαμορφώθηκε σε 1,670 ευρώ ανά έτος κατά κεφαλήν και ποσοστό 19,58% των συνολικών δαπανών, η δαπάνη για άλλα είδη παντοπωλείου σε 474 ευρώ και 5,56% και η εστίαση σε 866 ευρώ και 10,15%.

    1728557151663-921370316-1.jpg

    Συνολικά οι βασικές δαπάνες της διατροφής, του παντοπωλείου, της εστίασης, του ηλεκτρισμού και των υγρών καυσίμων αντιπροσωπεύουν το 44,61% των συνολικών δαπανών το 2023, έναντι 37,90% το 2009.

    Όπως φαίνεται από μία σε μεγαλύτερο βάθος ανάλυση, η δαπάνη ανά κατηγορία αγαθών έχει διαφοροποιηθεί αρκετά στις επιμέρους κατηγορίες προϊόντων κάτι το οποίο αποδίδεται στις αλλαγές σε καταναλωτικές και διατροφικές συνήθειες.

    Τα στοιχεία της χρηματικής δαπάνης

    Τα στοιχεία της χρηματικής δαπάνης δείχνουν πως η αύξηση στη δαπάνη των αγορών σε βασικές πηγές υδατανθράκων, ενδεικτικά αύξηση της δαπάνης για ψωμί κατά 10% το 2023 σε σχέση με το 2022 και κατά 23% σε σχέση με το 2009. Ανάλογη αύξηση και για τα ζυμαρικά κατά 10% και 23% αντίστοιχα.

    Αλλαγές καταγράφηκαν και στην αναλογία της δαπάνης για πηγές πρωτεϊνης

    Ενδεικτικά το μοσχαρίσιο κρέας και το κρέας από αιγοπρόβατα αν και διαχρονικά παρουσιάζει μείωση κατά 13% και 2% αντίστοιχα, το 2023 παρουσίασε αύξηση κατά 6% και 64%. Αντίθετα το χοιρινό και το κοτόπουλο παρουσιάζουν διαχρονικά αύξηση.

    Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα γαλακτοκομικά, με το πλήρες γάλα να παρουσιάζει μείωση σε αντίθεση με το γάλα με χαμηλά λιπαρά, τα αυγά και τα τυροκομικά.

    Παράλληλα σημειώνεται:

    • Αύξηση της δαπάνης για ελαιόλαδο κατά 28% το 2023 έναντι του 2022, αλλά μόλις κατά 7% σε σχέση με το 2009.

    • Αύξηση της δαπάνης για φρούτα 14%, για λαχανικά 15% σε σχέση με το 2009, αλλά με σταθεροποίηση για τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς.

    • Αύξηση της δαπάνης για καφέ κατά 6% και για τα αλκοολούχα ποτά από 9% έως 21%.

    • Αύξηση της δαπάνης για τα προϊόντα μη τροφίμων, την οικιακή και προσωπική φροντίδα κατά 16%, αλλά παραμένει μειωμένη σε σχέση με το 2009.

    Ισχυρή αύξηση σε εστίαση και ενοίκια

    Η αγορά της εστίασης παρουσιάζει αύξηση κατά σχεδόν 40% το 2023 σε σχέση με το 2022, αλλά ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση παρουσιάζει το φαγητό σε πακέτα.

    Η σημαντική αύξηση της δαπάνης για φαγητό εκτός σπιτιού στην Ελλάδα συνάδει με παγκόσμιες τάσεις, όπου παρατηρείται αύξηση στη ζήτηση έτοιμων γευμάτων και φαγητού σε πακέτο.

    4.jpg

    Τέλος, όσον αφορά τις υπόλοιπες αγορές, τα ενοίκια κατέγραψαν την μεγαλύτερη αύξηση το 2023 κατά 16%, αλλά ο ηλεκτρισμός έχει την μεγαλύτερη αύξηση διαχρονικά κατά 74% σε σχέση με το 2009.

    Σημειώνεται όμως ότι αυτές οι αυξήσεις δεν ακολούθησαν την πορεία της κατανάλωσης και έχουν να κάνουν αποκλειστικά με την αξία των αγορών αυτών.

    2.jpg
    3.jpg

    Καταναλώθηκαν μικρότερες ποσότητες

    Ακόμα πιο ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία της κατανάλωσης σε ποσότητες τα οποία καταγράφουν μεγάλες μεταβολές πλέον σε επίπεδο διατροφής.

    Συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν πως η μηνιαία κατανάλωση κατά κεφαλήν σε ψωμί και είδη αρτοποιίας παρουσιάζει μείωση κατά 6% σε περίπου 4 κιλά μηνιαίως.

    Παράλληλα, μείωση καταγράφεται και στην κατανάλωση των βασικών ζωικών πρωτεϊνών κατά περίπου 16%, με περίπου 6 κιλά λιγότερο κρέας ανά έτος με εξαίρεση τα πουλερικά τα οποία παρουσιάζουν αύξηση (είναι άλλωστε πιο οικονομική λύση).

    • Μείωση στα γαλακτοκομικά και ιδιαίτερα στο φρέσκο γάλα κατά 42% με εξαίρεση το γάλα με χαμηλά λιπαρά και τα αυγά.

    • Μείωση στην κατανάλωση ελαιόλαδου κατά περίπου 35% και κατά 7% μόνο το 2023. Περίπου 5 λίτρα λιγότερο ελαιόλαδο ανά έτος κατά κεφαλήν.

    • Μείωση στα φρέσκα φρούτα κατά 11% περίπου, με μείωση κατά 10 κιλό λιγότερα ανά έτος φρούτα.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Καφεΐνη: Οι αλλαγές που θα δείτε στο σώμα σας εάν κόψετε τον καφέ για 10 ημέρες
    Καφεΐνη: Οι αλλαγές που θα δείτε στο σώμα σας εάν κόψετε τον καφέ για 10 ημέρες

    Τα μακροπρόθεσμα οφέλη της διακοπής της καφεΐνης είναι εκπληκτικά.

    Είτε πρόκειται για σκέτη απόλαυση, είτε για αφύπνιση του εγκεφάλου, είμαστε όλοι εξαρτημένοι από τουλάχιστον μία κούπα καφέ μέσα στην ημέρα μας.

    Αν και η καφεΐνη μπορεί να μας κάνει να είμαστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση, την ίδια στιγμή μπορεί να έχει και κάποιες πολύ σημαντικές παρενέργειες.

    Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τρέμουλο, αϋπνία, πονοκεφάλους και ζάλη.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί να χρειαστούν έως και 10 ώρες για να φύγει η καφεΐνη από την κυκλοφορία του αίματός μας, αλλά τι συμβαίνει όταν την κόψετε εντελώς από τη διατροφή σας; Στο ερώτημα έρχεται να απαντήσει η επιστήμη.

    Τα πρώτα συμπτώματα

    Τα κακά νέα είναι ότι τα συμπτώματα στέρησης μπορεί να εμφανιστούν πολύ σύντομα.

    Μέσα σε 12 έως 24 ώρες από τη διακοπή του καφέ, μπορεί να διαπιστώσετε ότι αντιμετωπίζετε έντονους πονοκεφάλους, έντονη κόπωση, ακόμη και ναυτία ή εμετό.

    Οι ειδικοί προειδοποιούν να μην κόψετε απότομα τη λήψη καφεΐνης, αλλά σταδιακά αντικαθιστώντας την με ντεκαφεϊνέ ροφήματα

    Το άγχος και η ευερεθιστότητα, η εφίδρωση, το αίσθημα κατάθλιψης και η αδυναμία συγκέντρωσης είναι επίσης μερικά από τα συμπτώματα.

    Αυτά μπορεί να διαρκέσουν έως και 10 ημέρες, σύμφωνα με το WebMD.

    Τα οφέλη

    Όσο απαίσιο κι αν ακούγεται αυτό, τα μακροπρόθεσμα οφέλη αξίζουν τόσο πολύ.

    Με τον καιρό, θα διαπιστώσετε ότι τα επίπεδα άγχους σας έχουν μειωθεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όσο λιγότερη καφεΐνη καταναλώνετε, τόσο λιγότερο ενεργοποιείτε την αντίδραση μάχης ή φυγής του οργανισμού, υποστηρίζει η ιστοσελίδα.

    Καθώς το σώμα σας εξαρτάται λιγότερο από την καφεΐνη, θα μπορείτε να απολαμβάνετε και καλύτερη ποιότητα ύπνου.

    Όχι μόνο θα έχετε περισσότερο ποιοτικό χρόνο στο κρεβάτι, αλλά και λιγότερο χρόνο στο μπάνιο. Η καφεΐνη δρα ως καθαρτικό, οπότε η διακοπή της σημαίνει ότι θα υπάρχουν λιγότερες επισκέψεις στην τουαλέτα και πιο τακτικές κινήσεις του εντέρου.

    Δέρμα και δόντια

    Το δέρμα σας, το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, θα σας ευχαριστήσει επίσης, καθώς η διακοπή της καφεΐνης επιβραδύνει τα σημάδια γήρανσης. Αυτό συμβαίνει επειδή μειώνει τον ρυθμό με τον οποίο το σώμα σας παράγει κολλαγόνο, το οποίο βοηθά το δέρμα να παραμείνει σφιχτό και ελαστικό.

    Ένα άλλο όφελος είναι τα δυνατά και λευκά δόντια. Τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη έχουν συνήθως έντονο χρώμα και είναι όξινα, με αποτέλεσμα να λεκιάζουν τα όχι και τόσο λαμπερά λευκά μας δόντια.

    Το στόμα μας θα παράγει περισσότερο σάλιο χωρίς η καφεΐνη να μας ξηραίνει, το οποίο είναι βασικό συστατικό για την καταπολέμηση των βακτηρίων. Οπότε, περιμένετε πιο υγιή δόντια σε όλους τους τομείς.

    Τέλος, η αρτηριακή μας πίεση αυξάνεται όταν πίνουμε καφέ. Η ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Μια πιο σταθερή αρτηριακή πίεση μειώνει τον κίνδυνο.

    Ωστόσο μην τρέξετε να πετάξετε τον καφέ σας στα σκουπίδια. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι καλύτερο να μην προχωρήσετε σε απότομη αποτοξίνωση. Η σταδιακή αντικατάσταση του ροφήματος της επιλογής σας με ντεκαφεϊνέ επιλογές είναι ο καλύτερος τρόπος για να διευκολύνετε τα συμπτώματα στέρησης.

    Πηγή: In.gr
  • Το πασίγνωστο διεγερτικό που μειώνει κατά 50% τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο – Τρία φλιτζάνια κάνουν τη διαφορά
    Το πασίγνωστο διεγερτικό που μειώνει κατά 50% τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο – Τρία φλιτζάνια κάνουν τη διαφορά

    Σε μια ποσότητα όπως τρία εσπρεσσάκια, τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, όπως ο καφές και το τσάι, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιομεταβολικής πολυνοσηρότητας

    Ο καφές και άλλες πηγές καφεΐνης, όπως το τσάι, μπορούν να προφυλάξουν από την καρδιομεταβολική πολυνοσηρότητα (ΚΠ), την παρουσία δηλαδή τουλάχιστον δύο καρδιομεταβολικών νοσημάτων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η στεφανιαία νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο, ισχυρίζεται πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

    Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η τακτική κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ και καφεΐνης θα μπορούσε να έχει προστατευτική δράση σε κάθε στάδιο εξέλιξης της ΚΠ, ένα αυξανόμενο πρόβλημα δημόσιας υγείας σε χώρες με γηράσκοντες πληθυσμούς.

    «Η κατανάλωση τριών φλιτζανιών καφέ ή 200-300 mg καφεΐνης την ημέρα μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιομεταβολικής πολυνοσηρότητας σε άτομα χωρίς καρδιομεταβολική νόσο» δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Chaofu Ke, M.D., Ph.D., από το Τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Ιατρικού Κολεγίου του Πανεπιστημίου Soochow, στην Σουτσόου της Κίνας.

    48,1% μικρότερος κίνδυνος

    Η μελέτη έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν 200-300 mg καφεΐνης την ημέρα (τρία φλιτζάνια καφέ) διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο νεοεμφανιζόμενης ΚΠ κατά 48,1% και 40,7% συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου ή λιγότερο από 100 mg καφεΐνης την ημέρα αντίστοιχα.

    Η κατανάλωση καφέ και καφεΐνης σε όλα τα επίπεδα συσχετίστηκε αντιστρόφως ανάλογα με τον κίνδυνο νεοεμφανιζόμενης ΚΠ στους συμμετέχοντες χωρίς καρδιομεταβολικά νοσήματα. Η μέτρια πρόσληψη καφέ ή καφεΐνης συσχετίστηκε με τον χαμηλότερο κίνδυνο, σύμφωνα με τη μελέτη, και αντιστρόφως ανάλογα με όλα σχεδόν τα στάδια ανάπτυξης της ΚΠ.

    Τα ευρήματα προέκυψαν από την έρευνα σε δεδομένα της Βιοτράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Biobank), μιας μεγάλης και διαχρονική μελέτη με περισσότερους από 500.000 συμμετέχοντες ηλικίας 37-73 ετών. Στο τελικό δείγμα για τις αναλύσεις της κατανάλωσης καφέ και τσαγιού, είχαν συμπεριληφθεί 172.315 άτομα συνολικά, χωρίς εγκατεστημένο καρδιομεταβολικό νόσημα κατά την έναρξη της μελέτης και 188.091 άτομα που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

    Οι εκβάσεις των καρδιομεταβολικών νοσημάτων προσδιορίστηκαν από ιατρικές καταστάσεις που ανέφεραν οι συμμετέχοντες, δεδομένα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, συνδεδεμένα νοσοκομειακούς φακέλους νοσηλείας και αρχεία μητρώου θανάτων συνδεδεμένων με τη UK Biobank.

    «Τα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι η προώθηση της μέτριας πρόσληψης καφέ ή καφεΐνης ως διατροφική συνήθειας για τους υγιείς ανθρώπους μπορεί να έχει ισχυρή προληπτική δράση έναντι της ΚΠ» υπογράμμισε ο Δρ Ke.

    Επταπλάσιος κίνδυνος θανάτου

    Σειρά από επιδημιολογικές μελέτες ρίχνουν φως στις προστατευτικές ιδιότητες του καφέ, του τσαγιού και της καφεΐνης εν γένει έναντι μεμονωμένων καρδιομεταβολικών ασθενειών, αφήνοντας στο σκοτάδι τα πιθανά οφέλη για την περίπτωση πολυνοσηρότητας.

    Οι συγγραφείς διέτρεξαν την υφιστάμενη βιβλιογραφία και διαπίστωσαν ότι άτομα με μία καρδιομεταβολική ασθένεια διατρέχουν πιθανώς διπλάσιο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αίτιο σε σύγκριση με εκείνους που δεν πάσχουν από κάποια καρδιομεταβολική νόσο.

    Εντούτοις, η προκείμενη ανάλυση για τα άτομα με πολλαπλά καρδιομεταβολικά νοσήματα έδειξε ότι η ΚΠ αυξάνει κατά τέσσερις έως επτά φορές τον κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αίτιο. Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι η ΚΠ μπορεί να ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας φυσικής λειτουργικότητας και ψυχικού στρες από ό,τι οι μεμονωμένες ασθένειες.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο