Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2024 07:21

Εστίαση: Ακριβότερος από σήμερα 1η Ιουλίου ο καφές

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αντιμέτωποι με αυξήσεις στον καφέ που σερβίρεται στα καταστήματα εστίασης είναι από σήμερα Δευτέρα 1 Ιουλίου, οι καταναλωτές λόγω της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ, στο 24%.

Υπενθυμίζεται πως ο μειωμένος ΦΠΑ 13% στον καφέ, όπως και σε κακάο, τσάι και χαμομήλι παραμένει μόνο στις περιπτώσεις που ο καταναλωτής τα παραλαμβάνει από το κατάστημα ή παραγγέλνει μέσω delivery.

Η επαναφορά του ΦΠΑ στο 24% στα σερβιζόμενα ροφήματα, αντίστοιχα δηλαδή με τα μη αλκοολούχα ποτά, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των επαγγελματιών της εστίασης. Όπως υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, μέσα στο περιβάλλον των έντονων πληθωριστικών πιέσεων της τελευταίας τριετίας, με το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων να έχει αυξηθεί κατακόρυφα, αδυνατούν πλέον να απορροφήσουν την όποια επιπλέον επιβάρυνση. Την ίδια στιγμή μάλιστα, που η διεθνής τιμή του καφέ βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε ανοδικό «ράλι».\

Έρχονται αυξήσεις

Παρότι κάθε επιχείρηση αποφασίζει εκείνη πως θα διαμορφώσει τις τιμές των υπηρεσιών που παρέχει, στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με όσα επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της εστίασης, φαίνεται δύσκολο να αποφευχθούν οι αυξήσεις στην τελική τιμή προς τους καταναλωτές.

«Είναι αδύνατο να απορροφηθεί ο, σχεδόν διπλάσιος πλέον, ΦΠΑ. Τα περιθώρια για τις επιχειρήσεις έχουν εξαντληθεί λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης που έχουν δεχθεί την τελευταία τριετία από την αύξηση του λειτουργικού κόστους» σημειώνει χαρακτηριστικά στο CNN Greece, o Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος. Ο ίδιος επισημαίνει μάλιστα πως μεσούσης της καλοκαιρινής σεζόν και των αυξημένων τουριστικών αφίξεων, η χώρα μας έχει πλέον υψηλότερο ΦΠΑ σε σχέση με τις ανταγωνίστριες, σε επίπεδο τουρισμού, χώρες.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς σημείωνε στο CNN Greece πως «είναι σαφές ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στην τιμή του καφέ» εξηγώντας πως «η εστίαση έχει αυξημένα κατά 42% λειτουργικά έξοδα, ενώ στον καταναλωτή έως τώρα έχει περάσει μόνο το 12%». Υπενθυμίζεται πως για το συγκεκριμένο ζήτημα, η ΠΟΕΣΕ, έχει αποστείλει και σχετική επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 13% σε όλη την εστίαση, πλην των αλκοολούχων ποτών.

Σε ό,τι αφορά το ύψος της αύξησης που θα δουν οι καταναλωτές από τη Δευτέρα στα καταστήματα, αυτή αναμένεται να διαμορφωθεί, σύμφωνα με την πολιτική που θα ακολουθήσει κάθε επιχείρηση. Εάν δηλαδή θα επιλέξει να «περάσει» στην τιμή το σύνολο της επιπλέον επιβάρυνσης από τον ΦΠΑ ή θα απορροφήσει έστω ένα μέρος αυτής.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2024 09:37

Σχετικά Άρθρα

  • Καφές: Πώς επηρεάζει την καρδιά;
    Καφές: Πώς επηρεάζει την καρδιά;

    Ο καφές είναι απαραίτητος για το πρωινό μας ξύπνημα. Όμως κάνει καλό ή κακό στην καρδιά;

    Καφές: ποιος μπορεί να του πει όχι; Εκατομμύρια άνθρωποι πίνουμε κάθε πρωί για να ενισχύσουμε την εγρήγορσή μας, ενώ συνηθίζουμε να τον καταναλώνουμε και μέσα στην ημέρα για τη γεύση αλλά και τα πολλά άλλη οφέλη του για την υγεία.

    Η πιο πρόσφατη μελέτη σχετικά με το θέμα «καφές και καρδιά» που δημοσιεύθηκε στο Rheumatology αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερης καφεΐνης, η οποία βρίσκεται σε πηγές όπως ο καφές, το τσάι και το κακάο, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό που έκανε την εν λόγω μελέτη ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν ότι διεξήχθη σε ασθενείς με λύκο, μια αυτοάνοση ασθένεια που έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και καρδιαγγειακής νόσου.

    Τι λένε όμως όλα τα μέχρι τώρα στοιχεία; Μπορεί ο καφές να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς ή η υπερβολική ποσότητα προκαλεί βλάβη; Ας δούμε τα νεότερα ευρήματα σχετικά με τις επιπτώσεις της καφεΐνης στην καρδιά και τη γενική υγεία.

    Μπορεί η κατανάλωση καφέ να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακών παθήσεων;

    Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, η κατανάλωση καφεΐνης με μέτρο σε τακτική βάση θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη καταστάσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2, η στεφανιαία νόσος και το εγκεφαλικό. Η ποσότητα που οι ερευνητές βρήκαν ότι είχε τα περισσότερα προστατευτικά αποτελέσματα ήταν περίπου 2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

    Πιο συγκεκριμένα, για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές συνέκριναν άτομα που δεν κατανάλωναν καθόλου καφεΐνη ή που έπιναν λιγότερα από 100 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα με άτομα που έπιναν περίπου 200 έως 300 mg καφεΐνης την ημέρα. Η δεύτερη ομάδα που κατανάλωνε μέτρια ποσότητα καφεΐνης, είχε 48,1% ή 40,7% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικών παθήσεων.

    Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου με μεγάλο μέγεθος δείγματος άνω των 360.000 ατόμων ηλικίας 37-73 ετών.

    Οι ειδικοί εξήγησαν ότι ο μηχανισμός μέσω του οποίου η καφεΐνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 είναι η ενίσχυση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, καθώς και η ενίσχυση του μεταβολισμού του λίπους για την υποστήριξη της συνολικής καρδιομεταβολικής υγείας.

    «Τόσο ο καφές όσο και το τσάι είναι σύνθετα ποτά που περιέχουν εκατοντάδες βιοδραστικές ενώσεις και είναι πιθανό τα βιολογικά τους αποτελέσματα να εκτείνονται πέρα από αυτά της ίδιας της καφεΐνης. Ενώσεις όπως τα φλαβονοειδή, τα αλκαλοειδή και οι πολυφαινόλες, πιστεύεται ότι έχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και μπορεί επίσης να εμπλέκονται στο μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων», εξήγησαν οι επιστήμονες.

    Μπορεί η υπερβολική καφεΐνη να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

    Άλλη έρευνα που παρουσιάστηκε στο ACC (American College of Cardiology) Asia 2024 στην Ινδία αποκάλυψε ότι τα άτομα που καταναλώνουν χρόνια υψηλές ποσότητες καφεΐνης τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Αυτό ίσχυε ακόμη και αν οι συμμετέχοντες ήταν κατά τα άλλα καλά στην υγεία τους.

    Για αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές όρισαν τη χρόνια κατανάλωση καφεΐνης ως την κατανάλωση οποιουδήποτε καφεϊνούχου ροφήματος πέντε ημέρες την εβδομάδα για περισσότερο από ένα χρόνο. Η κατανάλωση ισοδυναμούσε με περίπου 400 χιλιοστόγραμμα (mg) καφεΐνης ημερησίως- περίπου τέσσερα φλιτζάνια καφέ.

    Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τουλάχιστον 400 mg είχαν αυξημένους καρδιακούς παλμούς και αρτηριακή πίεση με την πάροδο του χρόνου, και αυτό ήταν ακόμη πιο έντονο για άτομα που κατανάλωναν 600 mg καφεΐνης την ημέρα.

    Σχολιάζοντας τα ευρήματα, οι ερευνητές είπαν: «Λόγω της επίδρασής της στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, η τακτική κατανάλωση καφεΐνης θα μπορούσε να θέσει τα κατά τα άλλα υγιή άτομα σε κίνδυνο υπέρτασης και άλλων καρδιαγγειακών επεισοδίων. Η αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με αυτούς τους κινδύνους είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς για όλους μας».

    Καρδιά: Πώς επηρεάζει η κατανάλωση καφέ ή τσαγιού τον κίνδυνο εγκεφαλικού;

    Σύμφωνα με ακόμη μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Stroke, ο πολύς καφές μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας. Ωστόσο, οι κίνδυνοι που συνδέονται με τα ροφήματα με καφεΐνη, διέφεραν ανάλογα με τον πληθυσμό και τον τόπο διαμονής των συμμετεχόντων.

    Πιο αναλυτικά, η κατανάλωση περισσότερων από 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα αύξησε την πιθανότητα ενός ατόμου να υποστεί εγκεφαλικό κατά 37%. Ωστόσο, η κατανάλωση λιγότερων ή μιας μέτριας ποσότητας καφέ καθημερινά δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

    Τα δεδομένα που συνέλεξαν οι ερευνητές προέρχονταν από μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων από 32 χώρες.

    Μεταξύ άλλων ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τριών έως τεσσάρων φλιτζανιών μαύρου τσαγιού την ημέρα, μείωσε τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 29%. Ωστόσο, τα αποτελέσματα διέφεραν ανάλογα με την περιοχή στην οποία ζούσαν οι άνθρωποι.

    Ενώ η καφεΐνη στον καφέ μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης και, επομένως, να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, οι επιστήμονες τελικά καταλήγουν στο εξής:

    «Όπως για τα περισσότερα πράγματα που καταναλώνουμε, το μέτρο είναι πάντα πιο ασφαλές από την υπερβολή. Διατηρήστε το για να είναι η καρδιά σας προστατευμένη».

    Πηγή: Vita - Ιn.gr

  • Ηλεία: Ελπιδοφόρα αύξηση σε εστίαση και κρατήσεις καταλυμάτων Ιούλιο & Αύγουστο 2024
    Ηλεία: Ελπιδοφόρα αύξηση σε εστίαση και κρατήσεις καταλυμάτων Ιούλιο & Αύγουστο 2024

    Τα υψηλότερα ποσοστά στη Δυτική Ελλάδα

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Ενθαρρυντικές είναι οι ενδείξεις, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) αναφορικά με τους κλάδους της εστίασης και των καταλυμάτων στο νομό Ηλείας την καλοκαιρινή περίοδο που βάζουν την περιοχή. Για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο υπήρξε ανοδική πορεία της τάξεως του 13,5% και 5,5% συγκριτικά με το ίδιο διάστημα της προηγούμενη χρονιάς με την Ηλεία να σημειώνει τους πιο ανοδικούς δείκτες σε σύγκριση με τις άλλες Περειφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το πλήθος των επιχειρήσεων στους κλάδους των Καταλυμάτων και των Υπηρεσιών Εστίασης ανέρχεται στην Ηλεία στις 1.407. Ο κύκλος εργασιών για το 2023 συνολικά άγγιξε τα 96.106.533 ευρώ με τη συμμετοχή του νομού στο συνολικό κύκλο εργασιών της χώρας να ανέρχεται στο 0.5%. Την ίδια στιγμή, στην Αχαΐα ο αριθμός των επιχειρήσεων στους παραπάνω κλάδους είναι 2.190 με κύκλο εργασιών 212.858.747 ευρώ που μεταφράζεται σε συμμετοχή 1,1% του συνολικού κύκλου εργασιών, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία οι 1.936 επιχειρήσεις έκαναν κύκλο εργασιών 122.288.739 ευρώ με 0,6% συμμετοχή.

    Ανοδική η πορεία το 2024

    Τα πρώτα δείγματα για το 2024 μιλούν για μια ανοδική πορεία, που δημιουργεί ελπίδες για το τουριστικό μέλλον της Ηλείας. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στο νομό σημειώθηκαν τα πιο υψηλά ποσοστά σε σχέση με τις άλλες δύο Περιφερειακές Ενότητες (Αχαΐα-Αιτωλοακαρνανία).

    Όπως δείχνουν οι αριθμοί, τον περασμένο Ιούλιο ο κύκλος εργασιών των συγκεκριμένων επιχειρήσεων ανήλθε στα 6.765.743 ευρώ ενώ τον Ιούλιο 2023 στα 5.963.521 ευρώ σημειώνοντας μια αυξητική μεταβολή της τάξεως του 13,5% για το συγκεκριμένο διάστημα. Τον Αύγουστο του 2024 οι οικονομικοί δείκτες ανήλθαν στα 8.660.415 έναντι 8.208.598 ευρώ για τον Αύγουστο του 2023 με θετικό πρόσημο 5,5%.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο διάστημα, η Ηλεία σημείωσε την υψηλότερη ανοδική μεταβολή των δεικτών σε σχέση με τις άλλες δύο Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας. Έτσι, στην Αχαΐα τον Ιούλιο του 23 ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 6.925.385 ευρώ ενώ τον ίδιο μήνα του 24 υπήρξε μια μικρή άνοδο με 6.975.905 ευρώ που μεταφράζεται σε μόλις 0,7% άνοδο ενώ για το μήνα Αύγουστο της ίδιας περιόδου το ποσοστό ανέρχεται στο 9,6% με κύκλο εργασιών για το 2023, 7.662.405 ευρώ και το 2024 8.394.455 ευρώ.

    Αντίστοιχα στην Αιτωλοακαρνανία τον Ιούλιο του 2023 ο κύκλος εργασιών ήταν στα 3.973.307 ευρώ με τον Ιούλιο του 2024 να ανεβαίνει μόλις στα 4.052.211 ευρώ με ποσοστό 2 %, ενώ ο Αύγουστος του 2023 έκλεισε με κύκλο εργασιών στα 4.610.080 και ο αντίστοιχος του 2024 με μια μικρή άνοδο στα 4.773.429 που μεταφράζεται σε 3,5%.

  • ΙΕΛΚΑ: Πού ξοδεύουν τα χρήματα τους τα νοικοκυριά - Το 10% πάει στην εστίαση
    ΙΕΛΚΑ: Πού ξοδεύουν τα χρήματα τους τα νοικοκυριά - Το 10% πάει στην εστίαση

    Στα 22 δισ. ευρώ εκτιμάται η ετήσια δαπάνη των Ελλήνων για είδη παντοπωλείου, ενώ το 10% των ετήσιων αγορών των νοικοκυριών πάει στην εστίαση, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ)

    Με αφορμή και την ημέρα διατροφής 2024, το ΙΕΛΚΑ κάνει λόγο για σημαντικές αλλαγές στη διατροφή τη τελευταία δεκαπενταετία όσον αφορά τις δαπάνες και τη κατανάλωση σε ποσότητες, με αξιοσημείωτες μειώσεις στην κατανάλωση πρωτεϊνών, γαλακτοκομικών, ελαιόλαδου, φρέσκων φρούτων.

    Αναλυτικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης η δαπάνη κατά κεφαλήν σε είδη παντοπωλείου διαμορφώθηκε το 2023 στα 2,144 ευρώ αυξημένη κατά 3,37% σε σχέση με το 2022 κάτι που αποδίδεται στον συνδυασμό των ανατιμήσεων και της μείωσης στον όγκο αγορών των νοικοκυριών, και κατά 10,69% σε σχέση με το 2009 τη χρονιά πριν την έναρξη της πρώτης δημοσιονομικής κρίσης.

    Με βάση τα στοιχεία αυτά εκτιμάται ότι η συνολική δαπάνη των Ελλήνων για είδη παντοπωλείου το 2023 ανέρχεται σε 21,6 δισ. ευρώ (έναντι 22,1 δισ. ευρώ το 2009).

    Το ποσό αυτό περιλαμβάνει μόνο τη δαπάνη των Ελλήνων (π.χ. όχι τη δαπάνη μέσω Ho.Re.Ca., τουρισμού, εστίασης κλπ) και αφορά μόνο τα είδη παντοπωλείου (π.χ. δεν περιλαμβάνονται λοιπά είδη που βρίσκονται σε καταστήματα σουπερμάρκετ όπως γραφική ύλη, είδη για κατοικίδια, βρεφικό γάλα, είδη bazaar, καπνός κλπ).

    Συγκεκριμένα η δαπάνη για τρόφιμα διαμορφώθηκε σε 1,670 ευρώ ανά έτος κατά κεφαλήν και ποσοστό 19,58% των συνολικών δαπανών, η δαπάνη για άλλα είδη παντοπωλείου σε 474 ευρώ και 5,56% και η εστίαση σε 866 ευρώ και 10,15%.

    1728557151663-921370316-1.jpg

    Συνολικά οι βασικές δαπάνες της διατροφής, του παντοπωλείου, της εστίασης, του ηλεκτρισμού και των υγρών καυσίμων αντιπροσωπεύουν το 44,61% των συνολικών δαπανών το 2023, έναντι 37,90% το 2009.

    Όπως φαίνεται από μία σε μεγαλύτερο βάθος ανάλυση, η δαπάνη ανά κατηγορία αγαθών έχει διαφοροποιηθεί αρκετά στις επιμέρους κατηγορίες προϊόντων κάτι το οποίο αποδίδεται στις αλλαγές σε καταναλωτικές και διατροφικές συνήθειες.

    Τα στοιχεία της χρηματικής δαπάνης

    Τα στοιχεία της χρηματικής δαπάνης δείχνουν πως η αύξηση στη δαπάνη των αγορών σε βασικές πηγές υδατανθράκων, ενδεικτικά αύξηση της δαπάνης για ψωμί κατά 10% το 2023 σε σχέση με το 2022 και κατά 23% σε σχέση με το 2009. Ανάλογη αύξηση και για τα ζυμαρικά κατά 10% και 23% αντίστοιχα.

    Αλλαγές καταγράφηκαν και στην αναλογία της δαπάνης για πηγές πρωτεϊνης

    Ενδεικτικά το μοσχαρίσιο κρέας και το κρέας από αιγοπρόβατα αν και διαχρονικά παρουσιάζει μείωση κατά 13% και 2% αντίστοιχα, το 2023 παρουσίασε αύξηση κατά 6% και 64%. Αντίθετα το χοιρινό και το κοτόπουλο παρουσιάζουν διαχρονικά αύξηση.

    Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα γαλακτοκομικά, με το πλήρες γάλα να παρουσιάζει μείωση σε αντίθεση με το γάλα με χαμηλά λιπαρά, τα αυγά και τα τυροκομικά.

    Παράλληλα σημειώνεται:

    • Αύξηση της δαπάνης για ελαιόλαδο κατά 28% το 2023 έναντι του 2022, αλλά μόλις κατά 7% σε σχέση με το 2009.

    • Αύξηση της δαπάνης για φρούτα 14%, για λαχανικά 15% σε σχέση με το 2009, αλλά με σταθεροποίηση για τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς.

    • Αύξηση της δαπάνης για καφέ κατά 6% και για τα αλκοολούχα ποτά από 9% έως 21%.

    • Αύξηση της δαπάνης για τα προϊόντα μη τροφίμων, την οικιακή και προσωπική φροντίδα κατά 16%, αλλά παραμένει μειωμένη σε σχέση με το 2009.

    Ισχυρή αύξηση σε εστίαση και ενοίκια

    Η αγορά της εστίασης παρουσιάζει αύξηση κατά σχεδόν 40% το 2023 σε σχέση με το 2022, αλλά ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση παρουσιάζει το φαγητό σε πακέτα.

    Η σημαντική αύξηση της δαπάνης για φαγητό εκτός σπιτιού στην Ελλάδα συνάδει με παγκόσμιες τάσεις, όπου παρατηρείται αύξηση στη ζήτηση έτοιμων γευμάτων και φαγητού σε πακέτο.

    4.jpg

    Τέλος, όσον αφορά τις υπόλοιπες αγορές, τα ενοίκια κατέγραψαν την μεγαλύτερη αύξηση το 2023 κατά 16%, αλλά ο ηλεκτρισμός έχει την μεγαλύτερη αύξηση διαχρονικά κατά 74% σε σχέση με το 2009.

    Σημειώνεται όμως ότι αυτές οι αυξήσεις δεν ακολούθησαν την πορεία της κατανάλωσης και έχουν να κάνουν αποκλειστικά με την αξία των αγορών αυτών.

    2.jpg
    3.jpg

    Καταναλώθηκαν μικρότερες ποσότητες

    Ακόμα πιο ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία της κατανάλωσης σε ποσότητες τα οποία καταγράφουν μεγάλες μεταβολές πλέον σε επίπεδο διατροφής.

    Συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν πως η μηνιαία κατανάλωση κατά κεφαλήν σε ψωμί και είδη αρτοποιίας παρουσιάζει μείωση κατά 6% σε περίπου 4 κιλά μηνιαίως.

    Παράλληλα, μείωση καταγράφεται και στην κατανάλωση των βασικών ζωικών πρωτεϊνών κατά περίπου 16%, με περίπου 6 κιλά λιγότερο κρέας ανά έτος με εξαίρεση τα πουλερικά τα οποία παρουσιάζουν αύξηση (είναι άλλωστε πιο οικονομική λύση).

    • Μείωση στα γαλακτοκομικά και ιδιαίτερα στο φρέσκο γάλα κατά 42% με εξαίρεση το γάλα με χαμηλά λιπαρά και τα αυγά.

    • Μείωση στην κατανάλωση ελαιόλαδου κατά περίπου 35% και κατά 7% μόνο το 2023. Περίπου 5 λίτρα λιγότερο ελαιόλαδο ανά έτος κατά κεφαλήν.

    • Μείωση στα φρέσκα φρούτα κατά 11% περίπου, με μείωση κατά 10 κιλό λιγότερα ανά έτος φρούτα.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Καφεΐνη: Οι αλλαγές που θα δείτε στο σώμα σας εάν κόψετε τον καφέ για 10 ημέρες
    Καφεΐνη: Οι αλλαγές που θα δείτε στο σώμα σας εάν κόψετε τον καφέ για 10 ημέρες

    Τα μακροπρόθεσμα οφέλη της διακοπής της καφεΐνης είναι εκπληκτικά.

    Είτε πρόκειται για σκέτη απόλαυση, είτε για αφύπνιση του εγκεφάλου, είμαστε όλοι εξαρτημένοι από τουλάχιστον μία κούπα καφέ μέσα στην ημέρα μας.

    Αν και η καφεΐνη μπορεί να μας κάνει να είμαστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση, την ίδια στιγμή μπορεί να έχει και κάποιες πολύ σημαντικές παρενέργειες.

    Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τρέμουλο, αϋπνία, πονοκεφάλους και ζάλη.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί να χρειαστούν έως και 10 ώρες για να φύγει η καφεΐνη από την κυκλοφορία του αίματός μας, αλλά τι συμβαίνει όταν την κόψετε εντελώς από τη διατροφή σας; Στο ερώτημα έρχεται να απαντήσει η επιστήμη.

    Τα πρώτα συμπτώματα

    Τα κακά νέα είναι ότι τα συμπτώματα στέρησης μπορεί να εμφανιστούν πολύ σύντομα.

    Μέσα σε 12 έως 24 ώρες από τη διακοπή του καφέ, μπορεί να διαπιστώσετε ότι αντιμετωπίζετε έντονους πονοκεφάλους, έντονη κόπωση, ακόμη και ναυτία ή εμετό.

    Οι ειδικοί προειδοποιούν να μην κόψετε απότομα τη λήψη καφεΐνης, αλλά σταδιακά αντικαθιστώντας την με ντεκαφεϊνέ ροφήματα

    Το άγχος και η ευερεθιστότητα, η εφίδρωση, το αίσθημα κατάθλιψης και η αδυναμία συγκέντρωσης είναι επίσης μερικά από τα συμπτώματα.

    Αυτά μπορεί να διαρκέσουν έως και 10 ημέρες, σύμφωνα με το WebMD.

    Τα οφέλη

    Όσο απαίσιο κι αν ακούγεται αυτό, τα μακροπρόθεσμα οφέλη αξίζουν τόσο πολύ.

    Με τον καιρό, θα διαπιστώσετε ότι τα επίπεδα άγχους σας έχουν μειωθεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όσο λιγότερη καφεΐνη καταναλώνετε, τόσο λιγότερο ενεργοποιείτε την αντίδραση μάχης ή φυγής του οργανισμού, υποστηρίζει η ιστοσελίδα.

    Καθώς το σώμα σας εξαρτάται λιγότερο από την καφεΐνη, θα μπορείτε να απολαμβάνετε και καλύτερη ποιότητα ύπνου.

    Όχι μόνο θα έχετε περισσότερο ποιοτικό χρόνο στο κρεβάτι, αλλά και λιγότερο χρόνο στο μπάνιο. Η καφεΐνη δρα ως καθαρτικό, οπότε η διακοπή της σημαίνει ότι θα υπάρχουν λιγότερες επισκέψεις στην τουαλέτα και πιο τακτικές κινήσεις του εντέρου.

    Δέρμα και δόντια

    Το δέρμα σας, το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, θα σας ευχαριστήσει επίσης, καθώς η διακοπή της καφεΐνης επιβραδύνει τα σημάδια γήρανσης. Αυτό συμβαίνει επειδή μειώνει τον ρυθμό με τον οποίο το σώμα σας παράγει κολλαγόνο, το οποίο βοηθά το δέρμα να παραμείνει σφιχτό και ελαστικό.

    Ένα άλλο όφελος είναι τα δυνατά και λευκά δόντια. Τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη έχουν συνήθως έντονο χρώμα και είναι όξινα, με αποτέλεσμα να λεκιάζουν τα όχι και τόσο λαμπερά λευκά μας δόντια.

    Το στόμα μας θα παράγει περισσότερο σάλιο χωρίς η καφεΐνη να μας ξηραίνει, το οποίο είναι βασικό συστατικό για την καταπολέμηση των βακτηρίων. Οπότε, περιμένετε πιο υγιή δόντια σε όλους τους τομείς.

    Τέλος, η αρτηριακή μας πίεση αυξάνεται όταν πίνουμε καφέ. Η ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Μια πιο σταθερή αρτηριακή πίεση μειώνει τον κίνδυνο.

    Ωστόσο μην τρέξετε να πετάξετε τον καφέ σας στα σκουπίδια. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι καλύτερο να μην προχωρήσετε σε απότομη αποτοξίνωση. Η σταδιακή αντικατάσταση του ροφήματος της επιλογής σας με ντεκαφεϊνέ επιλογές είναι ο καλύτερος τρόπος για να διευκολύνετε τα συμπτώματα στέρησης.

    Πηγή: In.gr
  • Τρόφιμα: Ρεκόρ 18μήνου στους διεθνείς δείκτες τιμών – Φόβοι για τον πληθωρισμό
    Τρόφιμα: Ρεκόρ 18μήνου στους διεθνείς δείκτες τιμών – Φόβοι για τον πληθωρισμό

    Ραγδαίες αυξήσεις τιμών σε όλα τα βασικά τρόφιμα που εμπορεύονται τα διεθνή χρηματιστήρια κατέγραψε ο FAO τον Σεπτέμβριο. Ράλι για τη ζάχαρη, τα σιτηρά, τα φυτικά έλαια και τα γαλακτοκομικά.

    Έντονο προβληματισμό για νέες αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα, όσο συνεχίζεται η πορεία χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, προκαλούν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

    Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές μιας σειράς παγκόσμιων εμπορευμάτων τροφίμων, κατέγραψε την ταχύτερη άνοδό του σε 18 μήνες τον Σεπτέμβριο, με τις τιμές να αυξάνονται σε όλες τις καλυπτόμενες ομάδες εμπορευμάτων, με επικεφαλής τη ζάχαρη.

    Ειδικότερα, ο δείκτης διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 124,4 μονάδες, αυξημένος κατά 3% από τον Αύγουστο και κατά 2,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα έναν χρόνο νωρίτερα.

    Οι δείκτες του FAO

    Η μεγαλύτερη άνοδος με ποσοστό 10,4% σημειώθηκε στον δείκτη τιμών της ζάχαρης. Αυτό οφείλεται στην επιδείνωση των προοπτικών καλλιέργειας στη Βραζιλία και στις ανησυχίες ότι η απόφαση της Ινδίας να άρει τους περιορισμούς στη χρήση ζαχαροκάλαμου για την παραγωγή αιθανόλης μπορεί να επηρεάσει τις διαθεσιμότητες εξαγωγών από τη χώρα.

    Ο δείκτης τιμών σιτηρών του FAO αυξήθηκε κατά 3,0 τοις εκατό κατά τη διάρκεια του μήνα, λόγω των υψηλότερων τιμών εξαγωγής σιταριού και αραβοσίτου.

    Οι διεθνείς τιμές σιταριού αυξήθηκαν κυρίως λόγω των ανησυχιών για τις υπερβολικά υγρές συνθήκες στον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και αυτό αντισταθμίστηκε εν μέρει από τις ανταγωνιστικές τιμές από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Οι παγκόσμιες τιμές του καλαμποκιού αυξήθηκαν επίσης, επηρεαζόμενες από τα χαμηλά επίπεδα νερού σε βασικές συγκοινωνιακές διαδρομές κατά μήκος του ποταμού Μαδέρα στη Βραζιλία και του ποταμού Μισισιπή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Αντίθετα, ο δείκτης τιμών του FAO All Rice μειώθηκε κατά 0,7%, αντανακλώντας εν μέρει τις γενικά ήρεμες εμπορικές δραστηριότητες.

    Νέα άνοδος στα φυτικά έλαια

    Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO αυξήθηκε κατά 4,6 τοις εκατό από τον Αύγουστο, με υψηλότερες τιμές για το φοινικέλαιο, τη σόγια, το ηλιέλαιο και το κραμβέλαιο. Η άνοδος των διεθνών τιμών φοινικέλαιου οφειλόταν στη χαμηλότερη από την αναμενόμενη παραγωγή στις μεγάλες χώρες παραγωγής της Νοτιοανατολικής Ασίας, ενώ η ανάκαμψη στις τιμές του σογιέλαιου οφειλόταν κυρίως στη χαμηλότερη από την αναμενόμενη σύνθλιψη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

    Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων FAO αυξήθηκε κατά 3,8% τον Σεπτέμβριο, με τις τιμές να ανεβαίνουν για το πλήρες γάλα σε σκόνη, το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη, το βούτυρο και το τυρί.

    Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO αυξήθηκε κατά 0,4%, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών του κρέατος πουλερικών λόγω της έντονης ζήτησης εισαγωγών για το προϊόν της Βραζιλίας. Οι παγκόσμιες τιμές βοείου και χοιρινού κρέατος παρέμειναν σταθερές, ενώ αυτές για το αιγοπρόβειο κρέας υποχώρησαν ελαφρά από τα επίπεδα του Αυγούστου.

    Οι προβλέψεις του FAO για την παγκόσμια παραγωγή

    Ο FAO αύξησε οριακά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών το 2024 σε 2.853 εκατομμύρια τόνους, αντανακλώντας ανοδικές αναθεωρήσεις στην παραγωγή ρυζιού και σιταριού που αντιστάθμισαν μια μικρή μείωση στην παγκόσμια παραγωγή χονδροειδών σιτηρών. Ο νέος αριθμός, που δημοσιεύτηκε επίσης την Παρασκευή στη νέα Έκθεση Προμήθειας και Ζήτησης Δημητριακών, παραμένει μετρίως χαμηλότερος από την παραγωγή ρεκόρ του 2023.

    Η παγκόσμια παραγωγή σιταριού αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,5% το 2024 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς οι βελτιωμένες προοπτικές απόδοσης στην Αυστραλία υπεραντισταθμίζουν τη σημαντική μείωση των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω των υπερβολικά υγρών συνθηκών.

    Αντίθετα, η παγκόσμια παραγωγή χονδροειδών σιτηρών αναμένεται τώρα να μειωθεί κατά 0,8 τοις εκατό από το 2023, με τις μικρότερες καλλιέργειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αναμένεται να αντισταθμίσουν την υψηλότερη παραγωγή αραβοσίτου που αναμένεται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού το 2024/2025 προβλέπεται τώρα να αυξηθεί κατά 0,9% και να φτάσει στο ιστορικό υψηλό των 539,2 εκατομμυρίων τόνων.

    Η παγκόσμια συνολική χρήση δημητριακών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,4% σε 2 853 εκατομμύρια τόνους το 2024/25, ενώ τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1,2%, με τα αποθέματα ρυζιού να αυξάνονται τρεις φορές ταχύτερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια παγκόσμια αναλογία αποθεμάτων δημητριακών προς χρήση 30,6%, την οποία ο FAO θεωρεί «επαρκείς προοπτικές εφοδιασμού τη νέα σεζόν».

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

  • Το πασίγνωστο διεγερτικό που μειώνει κατά 50% τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο – Τρία φλιτζάνια κάνουν τη διαφορά
    Το πασίγνωστο διεγερτικό που μειώνει κατά 50% τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο – Τρία φλιτζάνια κάνουν τη διαφορά

    Σε μια ποσότητα όπως τρία εσπρεσσάκια, τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, όπως ο καφές και το τσάι, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιομεταβολικής πολυνοσηρότητας

    Ο καφές και άλλες πηγές καφεΐνης, όπως το τσάι, μπορούν να προφυλάξουν από την καρδιομεταβολική πολυνοσηρότητα (ΚΠ), την παρουσία δηλαδή τουλάχιστον δύο καρδιομεταβολικών νοσημάτων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η στεφανιαία νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο, ισχυρίζεται πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

    Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η τακτική κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ και καφεΐνης θα μπορούσε να έχει προστατευτική δράση σε κάθε στάδιο εξέλιξης της ΚΠ, ένα αυξανόμενο πρόβλημα δημόσιας υγείας σε χώρες με γηράσκοντες πληθυσμούς.

    «Η κατανάλωση τριών φλιτζανιών καφέ ή 200-300 mg καφεΐνης την ημέρα μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιομεταβολικής πολυνοσηρότητας σε άτομα χωρίς καρδιομεταβολική νόσο» δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Chaofu Ke, M.D., Ph.D., από το Τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Ιατρικού Κολεγίου του Πανεπιστημίου Soochow, στην Σουτσόου της Κίνας.

    48,1% μικρότερος κίνδυνος

    Η μελέτη έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν 200-300 mg καφεΐνης την ημέρα (τρία φλιτζάνια καφέ) διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο νεοεμφανιζόμενης ΚΠ κατά 48,1% και 40,7% συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου ή λιγότερο από 100 mg καφεΐνης την ημέρα αντίστοιχα.

    Η κατανάλωση καφέ και καφεΐνης σε όλα τα επίπεδα συσχετίστηκε αντιστρόφως ανάλογα με τον κίνδυνο νεοεμφανιζόμενης ΚΠ στους συμμετέχοντες χωρίς καρδιομεταβολικά νοσήματα. Η μέτρια πρόσληψη καφέ ή καφεΐνης συσχετίστηκε με τον χαμηλότερο κίνδυνο, σύμφωνα με τη μελέτη, και αντιστρόφως ανάλογα με όλα σχεδόν τα στάδια ανάπτυξης της ΚΠ.

    Τα ευρήματα προέκυψαν από την έρευνα σε δεδομένα της Βιοτράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Biobank), μιας μεγάλης και διαχρονική μελέτη με περισσότερους από 500.000 συμμετέχοντες ηλικίας 37-73 ετών. Στο τελικό δείγμα για τις αναλύσεις της κατανάλωσης καφέ και τσαγιού, είχαν συμπεριληφθεί 172.315 άτομα συνολικά, χωρίς εγκατεστημένο καρδιομεταβολικό νόσημα κατά την έναρξη της μελέτης και 188.091 άτομα που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

    Οι εκβάσεις των καρδιομεταβολικών νοσημάτων προσδιορίστηκαν από ιατρικές καταστάσεις που ανέφεραν οι συμμετέχοντες, δεδομένα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, συνδεδεμένα νοσοκομειακούς φακέλους νοσηλείας και αρχεία μητρώου θανάτων συνδεδεμένων με τη UK Biobank.

    «Τα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι η προώθηση της μέτριας πρόσληψης καφέ ή καφεΐνης ως διατροφική συνήθειας για τους υγιείς ανθρώπους μπορεί να έχει ισχυρή προληπτική δράση έναντι της ΚΠ» υπογράμμισε ο Δρ Ke.

    Επταπλάσιος κίνδυνος θανάτου

    Σειρά από επιδημιολογικές μελέτες ρίχνουν φως στις προστατευτικές ιδιότητες του καφέ, του τσαγιού και της καφεΐνης εν γένει έναντι μεμονωμένων καρδιομεταβολικών ασθενειών, αφήνοντας στο σκοτάδι τα πιθανά οφέλη για την περίπτωση πολυνοσηρότητας.

    Οι συγγραφείς διέτρεξαν την υφιστάμενη βιβλιογραφία και διαπίστωσαν ότι άτομα με μία καρδιομεταβολική ασθένεια διατρέχουν πιθανώς διπλάσιο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αίτιο σε σύγκριση με εκείνους που δεν πάσχουν από κάποια καρδιομεταβολική νόσο.

    Εντούτοις, η προκείμενη ανάλυση για τα άτομα με πολλαπλά καρδιομεταβολικά νοσήματα έδειξε ότι η ΚΠ αυξάνει κατά τέσσερις έως επτά φορές τον κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αίτιο. Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι η ΚΠ μπορεί να ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας φυσικής λειτουργικότητας και ψυχικού στρες από ό,τι οι μεμονωμένες ασθένειες.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Σουβλάκι μόνο για λίγους: Θα «φλερτάρει» με τα 5 ευρώ μετά τις αυξήσεις «φωτιά» και την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας
    Σουβλάκι μόνο για λίγους: Θα «φλερτάρει» με τα 5 ευρώ μετά τις αυξήσεις «φωτιά» και την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας

    Είδος... πολυτελείας τείνει να γίνει το σουβλάκι με τους επιχειρηματίες και τους εμπόρους της αγοράς να εκτιμούν πως πολύ σύντομα θα φλερτάρει με τα 4,5 Ευρώ στην Αθήνα και με τα 6 ευρώ στη Θεσσαλονίκη.

    Η αύξηση των πρώτων υλών (στο κρέας, στις πατάτες και στα ζαρζαβατικά), το μεγάλο ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, την άνοδο των ημερομισθίων και την είσοδο της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας θα εκτοξεύσουν την τιμή τόσο στο τυλιχτό σουβλάκι όσο και στο τεμαχιακό, δηλαδή, τα σκέτα καλαμάκια.

    Αύξηση 20%

    Σήμερα στην Αθήνα και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας τα τυλιχτά πωλούνται από 3,20 έως 3,60 ανάλογα την επιχείρηση, την περιοχή, την ποιότητα, την ποσότητα και τον ανταγωνισμό και το τεμαχιακό κυμαίνεται από 2 έως 2,30 ευρώ έκαστο. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς μέχρι τα Χριστούγεννα και κυρίως από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας τα τυλιχτά θα φτάσουν 4,20 με 4,50 ευρώ και τα τεμαχιακά από 2,5 έως 2,7 Ευρώ.

    Στα 6 Ευρώ στη Θεσσαλονίκη

    Ξεχωριστή περίπτωση είναι η Θεσσαλονίκη όπου η ποσότητα των προϊόντων στο κάθε τυλιχτό σουβλάκι είναι διπλάσια και τριπλάσια σε σχέση με την Αθήνα και σήμερα κοστίζει από 4,5 έως 5 ευρώ. Μετά τις αυξήσεις θα αγγίζει ίσως και ξεπεράσει τα 6 ευρώ και ήδη πολλοί επιχειρηματίες βάζουν νερό στο κρασί τους μειώνοντας τις μερίδες ώστε να απορροφήσουν τις αυξήσεις.

    Αυξήσεις 15% στο κρέας

    «Μόνο τα κρέατα έχουν αυξηθεί 15% το τελευταίο δίμηνο. Τεράστια είναι η αύξηση στις τιμές της πατάτας που είναι βασικό συστατικό αλλά και των λαχανικών όπως ντομάτα, κρεμμύδι και ότι άλλο περιέχει ένα σουβλάκι. Ειδικά μετά το άνυδρο καλοκαίρι τα λαχανικά έχουν αυξηθεί δραματικά. Δεν αναφέρομαι στις διάφορες σάλτσες. Υπολογίστε επίσης τις τιμές του ρεύματος που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Σημειώστε ακόμα την έλλειψη προσωπικού που ανεβάζουν τα μεροκάματα. Τους τελευταίους μήνες όλες αυτές τις αυξήσεις τις έχουν απορροφήσει οι επιχειρήσεις καθώς όπως αντιλαμβάνεστε δε μπορούμε να αλλάζουμε κάθε μέρα τους τιμοκαταλόγους όπως ενδεχομένως κάνουν στα σούπερ μάρκετ. Ενόψει της χειμερινής σεζόν όλοι οι επιχειρηματίες θα κάνουν τους λογαριασμούς τους και θα διαπιστώσουν πως δεν θα βγαίνουν και θα πρέπει να προβούν στις αυξήσεις. Ναι, πιστεύω πως σύντομα το τυλιχτό σουβλάκι που γνωρίζουμε όλοι θα φτάσει μέχρι και 4,5 ευρώ», λέει στο ethnos.gr ο Αναστάσιος Μοναστηριώτης ιδιοκτήτης δύο επιχειρήσεων με συνολικό προσωπικό 68 εργαζομένους.

    Η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας

    «Ένας από τους βασικούς παράγοντες που θα ανεβάσει το κόστος μιας επιχείρησης είναι η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας. Ο λόγος είναι απλός. Σήμερα οι επιχειρηματίες για να αποσβέσουν τις ζημιές δεν είναι καθ΄ όλα νόμιμοι. Με την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας που όλα θα είναι ξεκάθαρα και θα ελέγχεται ανά πάσα στιγμή το προσωπικό και θα πέφτουν πρόστιμα οι επιχειρηματίες θα πρέπει να συμμορφωθούν ανεβάζοντας το κόστος λειτουργίας σε ασφαλιστικές εισφορές, μεροκάματα, υπερωρίες κλπ. Επίσης οι επιχειρήσεις με πολυάριθμο προσωπικό θα αντιμετωπίσουν και λειτουργικά προβλήματα εφαρμογής του μέτρου. Ο εργαζόμενος θα πρέπει να αφήνει το σερβίρισμα και να ασχολείται με τον έλεγχο του ωραρίου του. Το ίδιο πρέπει να κάνει και ο επιχειρηματίας», λέει ο λογιστής Γεράσιμος Παπαδάτος.

    Πιο ευάλωτες οι μεγαλές επιχειρήσεις

    «Εάν η επιχείρηση είναι οικογενειακή αυτό ας υποθέσουμε πως μπορεί να ελεγχθεί. Εάν η επιχείρηση έχει πολυάριθμο προσωπικό αυτό είναι πρακτικά αδύνατο να συντονίζεται εν ώρα φόρτου εργασίας. Επομένως χρειάζεται ένας ειδικευμένος υπάλληλος που θα επωμιστεί με αυτή την ευθύνη. Η επί πλέον θέση εργασίας και οι υποδομές είναι ένα επι πλέον κόστος και όσο πιο πολλοί εργαζόμενοι υπάρχουν τόσο πιο μεγάλη είναι η διαδικασία», προσθέτει ο Γεράσιμος Παπαδάτος.

    «Δεν μπορεί να είναι φτηνό το σουβλάκι»

    Όπως τονίζει ο Αναστάσιος Μοναστηριώτης: «Με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά το σουβλάκι δε μπορεί να είναι πλέον φτηνό. Μέσα στην τιμή που πρέπει να έχει το σουβλάκι περιλαμβάνεται το 25% κόστος μισθοδοσίας, το 35% του κόστους των πρώτων υλών, το 15% των παγίων και περίπου ένα 10% οι επισφάλειες, συντηρήσεις, διαφήμιση. Από 8% έως 10% είναι το κέρδος. Εάν τα υπολογίσετε με τις τιμές που υπάρχουν σήμερα το 3,40 και το 3,60 είναι πλέον ασύμφορο».

    «Ξεκαθάρισμα το 2025»

    «Εκτιμώ δε πως πολύ σύντομα πολλές επιχειρήσεις εστίασης θα αναγκαστούν να κλείσουν. Πολλές από αυτές έχουν τζίρο αλλά έχουν τεράστια κόστη και εν τέλει ζημιές που μετακυλίονται ή καλύπτονται. Αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί, επομένως θεωρώ το 2025 θα είναι μία χρονιά που θα γίνει ξεκαθάρισμα στον κλάδο μας».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Η μέτρια κατανάλωση καφέ και καφεΐνης σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλών καρδιομεταβολικών νοσημάτων
    Η μέτρια κατανάλωση καφέ και καφεΐνης σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλών καρδιομεταβολικών νοσημάτων

    Η τακτική κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ και καφεΐνης μπορεί να έχει προστατευτική δράση έναντι της εμφάνισης πολλαπλών καρδιομεταβολικών νοσημάτων. Αυτό διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism» της Endocrine Society.

    Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από τη βρετανική βάση δεδομένων UK Biobank για περισσότερα από 170.000 άτομα για τις αναλύσεις της καφεΐνης και περίπου 188.000 για τις αναλύσεις της κατανάλωσης καφέ. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν κανένα καρδιομεταβολικό νόσημα κατά την έναρξη της μελέτης. Η έκβαση των καρδιομεταβολικών νοσημάτων των συμμετεχόντων προσδιορίστηκε από ιατρικές καταστάσεις που ανέφεραν οι ίδιοι, δεδομένα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, συνδεδεμένα νοσοκομειακά δεδομένα και αρχεία μητρώου θανάτων.

    Όπως διαπίστωσαν, η τακτική κατανάλωση καφέ ή καφεΐνης σε μέτρια επίπεδα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικής πολυνοσηρότητας, δηλαδή συνύπαρξης τουλάχιστον δύο καρδιομεταβολικών νοσημάτων, όπως του διαβήτη τύπου 2, της στεφανιαίας νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

    Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με τους μη καταναλωτές ή τους καταναλωτές ποσότητας μικρότερης από 100 mg καφεΐνης ημερησίως, όσοι κατανάλωναν μέτρια ποσότητα καφέ (τρία φλυτζάνια την ημέρα) ή καφεΐνης (200-300 mg ημερησίως) είχαν αντίστοιχα 48,1% και 40,7% μειωμένο κίνδυνο για νεοεμφανιζόμενη καρδιομεταβολική πολυνοσηρότητα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο