Σάββατο, 24 Αυγούστου 2024 20:28

Αυξήσεις μισθών και συλλογικές συμβάσεις - Τι αλλάζει στην αγορά εργασίας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Το μοντέλο της «Glassdoor» και των συλλογικών συμβάσεων προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην αγορά εργασίας, η οποία αξιοποιεί το εργαλείο της «διαφάνειας» προκειμένου να καταπολεμήσει τη φτώχεια των εργαζομένων και να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας.

Συγκεκριμένα, η ευρωπαϊκή οδηγία για επαρκείς μισθούς στην ΕΕ καλεί τα κράτη – μέλη να κάνουν υποχρεωτική στροφή» προς τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ως μέσο διαμόρφωσης των αμοιβών.

Μάλιστα, προβλέπει πως οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα καλύπτουν τουλάχιστον το 80% των εργαζομένων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση έχει περιθώριο έως τον ερχόμενο Οκτώβριο, προκειμένου να ενσωματώσει τη σχετική οδηγία στην ελληνική νομοθεσία, χωρίς ωστόσο να ορίζεται συγκεκριμένο επίπεδο κατώτατου μισθού.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο του 30%.

Τι φέρνει ο νέος νόμος

Ειδικότερα, ο νέος νόμος που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, όπως έχει προαναγγείλει η υπουργός Νίκη Κεραμέως, θα περιλαμβάνει κίνητρα για αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογική σύμβαση, με στόχο την αύξηση τους στο 80%.

Σε αυτό το πλαίσιο, πηγές αναφέρουν πως δεν αποκλείεται η άρση των περιορισμών που ισχύουν στην υπογραφή κλαδικών συμβάσεων και η κήρυξη τους ως υποχρεωτικών. Παράλληλα, αναμένεται να ενισχυθεί ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων στη διαμόρφωση του εκάστοτε κατώτατου μισθού.

Ο στόχος είναι να εξασφαλιστούν καλύτεροι μισθοί για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, βάσει της κοινοτικής οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς μισθούς στην ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως στο υπουργείο Εργασίας έχει συσταθεί επιτροπή ειδικών (επί ηγεσίας Δόμνας Μιχαηλίδου) που θα υποβάλλει νομοθετική πρόταση τον ερχόμενο Οκτώβριο για τον τρόπου που θα εφαρμοστούν οι αλλαγές που δρομολογεί η κοινοτική οδηγία στο σύστημα καθορισμού των αμοιβών.

Σενάρια για μια πλατφόρμα τύπου «Glassdoor»

Το πρότυπο της αμερικάνικης πλατφόρμας Glassdoor, η αποκαλύπτει τα εύρη μισθών σε μια μεγάλη γκάμα επαγγελμάτων και εργασιακών βαθμίδων φαίνεται πως εξετάζει να υιοθετήσει το υπουργείο Εργασίας.

Στις ΗΠΑ η Glassdoor επιτρέπει την ανώνυμη δημοσίευση μισθών, μπόνους και συνολικών αμοιβών για 2.757.904 εταιρείες, κάτι που δίνει την δυνατότητα σε εργαζόμενους και εταιρείες να βρουν με ασφαλή και αντικειμενικό τρόπο την πραγματική μισθολογική κλίμακα, ανά επάγγελμα και περιοχή.

Σε αυτό το μοτίβο, το υπουργικό επιτελείο εξετάζει την δημιουργία μιας αξιόπιστης βάσης δεδομένων για εργοδότες και εργαζόμενους, ώστε οι δύο πλευρές να προσέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέτοντας ρεαλιστικά αιτήματα.

Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο, οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν εξωπραγματικές απαιτήσεις και οι εργοδότες δεν θα μπορούν να επικαλούνται έλλειψη κερδών.

Πηγή: Cnn.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Αυγούστου 2024 11:06

Σχετικά Άρθρα

  • Οι χαμηλοί μισθοί οδηγούν τους καθηγητές σε απεργίες και κινητοποιήσεις: Τα οικονομικά αιτήματα και τι ζητούν για τους φοιτητές
    Οι χαμηλοί μισθοί οδηγούν τους καθηγητές σε απεργίες και κινητοποιήσεις: Τα οικονομικά αιτήματα και τι ζητούν για τους φοιτητές

    Τα μισθολογικά και οικονομικά αιτήματα οδηγούν τους καθηγητές των πανεπιστημίων σε απεργιακές ή άλλες κινητοποιήσεις

    Τα μισθολογικά και οικονομικά αιτήματα οδηγούν τους καθηγητές των πανεπιστημίων σε απεργιακές ή άλλες κινητοποιήσεις για πολλές ημέρες και συγκριμένα κατά το χρονικό διάστημα από 12/11/24 έως 20/11/24.

    Οι καθηγητές υπογραμμίζουν, ότι η διαχρονική μισθολογική υποβάθμιση των μελών ΔΕΠ δεν μπορεί να συνεχιστεί, τονίζοντας, ότι η ουσιαστική μισθολογική αναβάθμιση των καθηγητών Πανεπιστημίου αποτελεί στοιχειώδη προϋπόθεση για τη θωράκιση, ενίσχυση και αναβάθμιση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου.

    Δηλώνουν επίσης ότι οι σημερινές αποδοχές των μελών ΔΕΠ είναι σε ονομαστικές τιμές χαμηλότερες από το 2003, κατά 9%. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία άλλη κατηγορία υπαλλήλων ή λειτουργών του δημοσίου. Συγκριτικά, το 2024 ως προς το 2003, σε ονομαστικές τιμές ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έχει αυξηθεί 45%, το ΑΕΠ έχει αυξηθεί 25% και ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί 60%.

    Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών

    Οι απώλειες μόνο από την παράλειψη της πολιτείας να συμμορφωθεί ήδη από το 2014 με την απόφαση του ΣτΕ για το ελάχιστο επίπεδο των αποδοχών μας, αντιστοιχούν σε έναν ετήσιο μισθό, ενώ οι συσσωρευμένες απώλειες εξαιτίας της παράλειψης των μελών ΔΕΠ από αυξήσεις που δόθηκαν στα ειδικά μισθολόγια την περίοδο 2008-2009, ανέρχονται σε 3,5 ετήσιους μισθούς τουλάχιστον. Οι απώλειες της περιόδου αυτής έχουν αντίστοιχη σημαντική επίπτωση και στις συντάξιμες αποδοχές.

    Η ΠΟΣΔΕΠ

    • τονίζοντας ότι η ουσιαστική μισθολογική αναβάθμιση των καθηγητών Πανεπιστημίου αποτελεί στοιχειώδη προϋπόθεση για τη θωράκιση, ενίσχυση και αναβάθμιση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου,
    • και επισημαίνοντας ότι οι ρυθμίσεις του Ν.5045/2023 για το νέο μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ δεν επέφεραν την πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση 1911/2022 του ΣτΕ που ορίζει ένα ελάχιστο επίπεδο αποδοχών, και προφανώς δεν καλύπτουν τις πολυετείς μισθολογικές απώλειες των μελών ΔΕΠ,

    διεκδικεί

    • νέο μισθολόγιο για την αποκατάσταση των αποδοχών των μελών ΔΕΠ, που πρακτικά αμείβονται με το μισθολόγιο του 2003, σε επίπεδα αντάξια του λειτουργήματος τους και ανταγωνιστικά συγκριτικά με τις αποδοχές στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, αλλά και τις αποδοχές άλλων κατηγοριών δημοσίων λειτουργών που αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο,
    • σημαντική αύξηση του προσωπικού, όλων των κατηγοριών, στα Πανεπιστήμια με στόχο τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των Ιδρυμάτων
    • γενναία αύξηση της χρηματοδότησης, τακτικής και έκτακτης, των Πανεπιστημίων ώστε να αντιμετωπισθούν επαρκώς τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα, να εκσυγχρονισθούν και να επεκταθούν οι υλικοτεχνολογικές υποδομές και να ενισχυθεί ουσιαστικά, ειδικά στα περιφερειακά ιδρύματα, το πλέγμα παρεμβάσεων φοιτητικής μέριμνας.

    Για την προώθηση των αιτημάτων των πανεπιστημιακών καθηγητών η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ

    • αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη διάδοση και προβολή των οικονομικών αιτημάτων, και θα παρουσιάσει τεκμηριωμένα τα αιτήματα αυτά στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τα μέσα ενημέρωσης
    • καλεί τους Συλλόγους μελών ΔΕΠ στη λήψη αποφάσεων για δράσεις και απεργιακές ή άλλες κινητοποιήσεις κατά το χρονικό διάστημα από 12/11/24 έως 20/11/24, με στόχο την προβολή και διεκδίκηση των παραπάνω αιτημάτων
    • καλεί σε πανελλαδικό συντονισμό των δράσεων των Συλλόγων ΔΕΠ και των λοιπών κατηγοριών προσωπικού ειδικότερα για την Τρίτη 12 Νοεμβρίου, ενώ για την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, ημέρα πανυπαλληλικής - πανεργατικής απεργίας που έχουν εξαγγείλει ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, καλεί σε συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις
    • συμπαραστέκεται και στηρίζει τις δίκαιες οικονομικές διεκδικήσεις άλλων κατηγοριών εργαζομένων

    Βασικά αιτήματα των καθηγητών

    • επικαιροποίηση των δύο επιδομάτων (ειδικού επιδόματος έρευνας και διδασκαλίας και επιδόματος βιβλιοθήκης), καθότι σχετίζονται με το κόστος ζωής και τις ειδικές συνθήκες άσκησης του λειτουργήματος των καθηγητών Πανεπιστημίου
    • χορήγηση του επιδόματος παραμεθορίου στα μέλη ΔΕΠ που υπηρετούν σε απομακρυσμένες και παραμεθόριες περιοχές με στόχο τη διευκόλυνση των μετακινήσεών τους για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς, καθώς και την παροχή οικονομικών κινήτρων (π.χ. επιδοτούμενο στεγαστικό δάνειο) για την προσέλκυση και παραμονή νέων συναδέλφων στα περιφερειακά Ιδρύματα
    • αποφορολόγηση του ειδικού επιδόματος βιβλιοθήκης, σύμφωνα με την 2306/2014 απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, προς αποφυγή κατάθεσης χιλιάδων ατομικών φορολογικών προσφυγών
    • ριζική αναπροσαρμογή της ειδικής αμοιβής για την παροχή κλινικού και εργαστηριακού έργου σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή των νοσοκομείων που ανήκουν σε Πανεπιστήμια, κατ’ αναλογία των αμοιβών των υπηρετούντων στο ΕΣΥ συναδέλφων
    • επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού
    • καταβολή της πλήρους μισθολογικής διαφοράς που αναγνωρίζεται από τις αποφάσεις 4741/2014 και 1911/2022 του ΣΤΕ για το χρονικό διάστημα από τον Γενάρη του 2017 έως τον Οκτώβρη του 2022 σε όλα τα μέλη ΔΕΠ ανεξαιρέτως
    • θέσπιση της σύνταξης των αφυπηρετησάντων μελών ΔΕΠ τουλάχιστον στο 80% του τελευταίου μισθού τους, προς αναγνώριση των σημαντικών υπηρεσιών που παρείχαν στον εργάσιμο βίο τους, ο οποίος, συγκριτικά με άλλες κατηγορίες εργαζομένων, είναι περιορισμένος λόγω των πολλών ετών που απαιτούνται για απόκτηση των αυξημένων προσόντων.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Έρχονται αλλαγές σε μισθούς και συντάξεις – Τι θα γίνει με εισφορά αλληλεγγύης και προσωπική διαφορά
    Έρχονται αλλαγές σε μισθούς και συντάξεις – Τι θα γίνει με εισφορά αλληλεγγύης και προσωπική διαφορά

    Μόνιμες αυξήσεις αποδοχών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στοχευμένες ενισχύσεις στα επιδόματα και παροχές σε συνταξιούχους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στα μέτρα της κυβέρνησης.

    Tα οφέλη είναι πολλαπλά για τους εργαζόμενους, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αθροιζόμενα, «μεταφράζονται» σε μισό ή έναν ή και περισσότερους μισθούς επιπλέον για πολλούς, μέσα στο 2025.

    Η οριζόντια αύξηση των αποδοχών τους θα ισχύσει από την 1/4/2025 φτάνοντας στα 100 ευρώ έως το 2027 με τον εισαγωγικό μισθό στο Δημόσιο να διαμορφώνεται στα 950 ευρώ όπως είναι ο στόχος για τον βασικό μισθό στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

    Συντάξεις

    – Αυξήσεις: Περίπου 2,5%

    – Θα δοθούν: Δεκέμβριο 2024

    – Προϋπόθεση: Χωρίς προσωπική διαφορά

    – Επίδομα Προσ. Διαφοράς: 100 έως 200 €

    – Εισφορά αλληλεγγύης: Διορθώσεις όχι μειώσεις

    – Αναδρομικά 11μηνου: Αναμένεται απόφαση

    Παράδειγμα αύξησης σύνταξης 1.100 €:

    – Καθαρά σήμερα: 980 €

    – Καθαρά 1/1/2025: 998 €

    – Αύξηση: + 1,83% ή 18 €

    Μισθοί ιδιωτικού τομέα

    – Κατώτατος μισθός: Αύξηση στα 870 €

    – Εφαρμογή: Απρίλιος 2025

    – Εισφορές: Μείωση 1% από 1/1/2025

    Σε μισθό 1.000 €: Αύξηση 5 €

    Μισθοί 700.000 δημ. υπαλλήλων

    – Από Απρίλιο: Σύνδεση με κατώτατο μισθό

    – Ετήσια αύξηση: 4% (συνολικά έως 100 €)

    – Εισαγωγικός μισθός: 950 € έως το 2027

    Επίδομα προσωπικής διαφοράς

    -Επίδομα Προσ. Διαφοράς: 100 έως 200 €

    – Επίδομα Προσ. Διαφοράς: 100 έως 200 €

    * 200 €: Συντάξεις έως 700 €

    * 150 €: Συντάξεις 701 – 1.100 €

    * 100 €: Συντάξεις 1.101 € – 1.600 €

    – Εισφορά αλληλεγγύης: Ετοιμάζονται διορθώσεις

    * Στόχος: Να μην ψαλιδίζουν τις αυξήσεις

    Πηγή: newsbomb.gr

  • Μισθοί: Οι κλάδοι στην αγορά εργασίας που δίνουν αυξήσεις – Τι συμβαίνει σε βιομηχανία και λιανεμπόριο
    Μισθοί: Οι κλάδοι στην αγορά εργασίας που δίνουν αυξήσεις – Τι συμβαίνει σε βιομηχανία και λιανεμπόριο

    Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Πελαγίδης μιλά στον ΟΤ για την ακρίβεια – «Κλειδί» οι μισθοί

    Η αγορά εργασίας είναι «τεμαχισμένη». Έχει δύο, τρεις ακόμη και ίσως και τέσσερις ταχύτητες. Οι επιχειρησιακές συμβάσεις ιδιαίτερα στον χώρο της βιομηχανίας είναι ελάχιστες όσες προβλέπουν ότι οι μισθοί θα αυξηθούν, που κινούνται σε επίπεδα υψηλότερα του καθοριζόμενου κατώτατου μισθού.

    Είναι ακριβώς το αντίθετο απ’ ότι συμβαίνει στο λιανεμπόριο, όπου κατά τεκμήριο, οι επιχειρησιακές συμβάσεις προβλέπουν υψηλότερο εισαγωγικό μισθό.

    Η ακρίβεια και οι χαμηλές αμοιβές

    Όμως οι χαμηλές αμοιβές του ιδιωτικού τομέα πυροδοτούν την κοινωνική δυσαρέσκεια, η οποία συμπυκνώνεται στην έννοια της «ακρίβειας».

    Μιλώντας προς τον ΟΤ ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Πελαγίδης επισημαίνει ότι «το πρόβλημα της ακρίβειας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο με την αύξηση των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα, εφόσον το επιτρέπει η παραγωγικότητα της βιομηχανίας, που είναι το αποτέλεσμα της επενδυτικής δραστηριότητας των ίδιων των επιχειρήσεων».

    Οι συμβάσεις

    Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος που αφορούν όμως το 2023, στο δωδεκάμηνο του προηγούμενου έτους υπογράφηκαν 209 νέες επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες αφορούν 137.179 μισθωτούς. Όμως από αυτές μόνο οι 59 συμβάσεις προβλέπουν αυξήσεις μισθών!

    Και αναφερόμενη στο 2024 η Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνει πως οι μέσες αποδοχές και το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αναμένεται ότι θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται με ρυθμούς ανάλογους του 2023, ενώ η άνοδος της παραγωγικότητας θα παραμείνει περιορισμένη.

    Οι αντιδράσεις από τις ΜμΕ

    Κι όπως έλεγε πηγή της αγοράς είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι όταν τον περασμένο Μάρτιο συζητούνταν το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού, οι μεγαλύτερες αντιδράσεις προήλθαν από τις οργανώσεις των μικρομεσαίων, αλλά κι από ένα τμήμα της βιομηχανίας, που βασίζει την ανταγωνιστικότητα του στις χαμηλές αμοιβές των εργαζομένων.

    Ίσως παρόμοιας έντασης θα είναι και οι αντιδράσεις το 2025 – περί τον Μάρτιο – όταν θα αρχίσει να συζητείται το ύψος της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού.

    Ο αντίθετος δρόμος του λιανεμπορίου

    Ωστόσο στον αντίποδα της βιομηχανίας κινείται το λιανεμπόριο – πρωτίστως οι επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ και ακολούθως οι άλλες επιχειρήσεις του κλάδου. Οπως έλεγε πηγή του κλάδου των σούπερ μάρκετ μιλώντας προς τον ΟΤ οι επιχειρήσεις που συγκεντρώνουν το 95% του ετήσιου τζίρου, απασχολούν 118.000 εργαζομένους.

    Όλοι αυτοί αμείβονται υψηλότερα – κατά πολύ ή λιγότερο εξαρτάται από τις οικονομικές δυνατότητες της κάθε επιχείρησης – από την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Εκτός όμως από τον υψηλότερο εισαγωγικό μισθό – έναντι του καθοριζόμενου κατώτατου, δηλαδή των 830 ευρώ το μήνα – οι εργαζόμενοι των αλυσίδων έχουν και διάφορες άλλες παροχές.

    Οπως επί παραδείγματι οι εργαζόμενοι στα καταστήματα των τουριστικών περιοχών, για το διάστημα που διαρκεί η τουριστική περίοδος απολαμβάνουν μία έξτρα αμοιβή.

    Η έλλειψη προσωπικού

    Όλα αυτά βέβαια συμβαίνουν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, λόγω του γεγονότος ότι οι «οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν εύκολα προσωπικό και για να μην χάσουν υπαλλήλους δίνουν υψηλότερο μισθό και διάφορες επιμέρους παροχές».

    Μάλιστα παρατηρείται ένας ιδιότυπος ανταγωνισμός μεταξύ των αλυσίδων στο θέμα του «πακέτου» προσφέρει η κάθε επιχείρηση για να κρατήσει τους εργαζομένους της και να μην μεταπηδήσουν στην ανταγωνίστρια της.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι για αρκετά χρόνια προ της κρίσης η εργασία σε ένα σούπερ μάρκετ θεωρούνταν «υποδεέστερη» και ως εκ τούτου ευκαιριακή, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στον κλάδο.

    Πηγή: ΟΤ

  • Πώς διαμορφώνονται συντάξεις και μισθοί το 2025
    Πώς διαμορφώνονται συντάξεις και μισθοί το 2025

    Αυξήσεις από 2,2% έως 2,5% θα λάβουν περίπου 2 εκατ. συνταξιούχοι - Από την ερχόμενη άνοιξη θα δοθούν οριζόντιες αυξήσεις έως και 100 ευρώ τον μήνα σε 700.000 δημοσίους υπαλλήλους

    Σε τέσσερα επίπεδα θα αυξηθούν μισθοί και συντάξεις το 2025 με τους συνταξιούχους, ωστόσο, να είναι οι χαμένοι των κυβερνητικών μέτρων. Διότι πέραν της μικρής αύξησης που θα λάβουν το νέο έτος (περίπου 2,5%) δεν θα έχουν καμία αύξηση όσοι έχουν προσωπική διαφορά (πριν από το 2016).

    Οι συνταξιούχοι με σύνταξη άνω των 1.400 ευρώ, οι οποίοι επιβαρύνονται με το χαράτσι της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που τελικά δεν θα αναμορφωθεί αλλά θα παγώσει ώστε να μην υπάρχουν απώλειες.

    Ειδικότερα:

    1. Συντάξεις

    Αυξήσεις μεταξύ 2,2% έως 2,5% για το 2025 θα λάβουν περίπου 2 εκατ. συνταξιούχοι. Η αύξηση θα δοθεί με τη σύνταξη μηνός Ιανουαρίου που θα αναμένεται να πληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα. Το τελικό ποσοστό βρίσκεται ήδη υπό επεξεργασία, καθώς εξαρτάται από την τελική πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό του τρέχοντος έτους. Αυτά είναι τα δύο μεγέθη βάσει των οποίων καθορίζονται οι αυξήσεις συντάξεων από το 2023 και μετά. Οι αυξήσεις θα αφορούν και τους υφιστάμενους συνταξιούχους και όσους υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης ως τον Δεκέμβριο του 2024. Οσοι αποχωρήσουν το 2025 θα λάβουν την ανταποδοτική σύνταξη, βάσει των νέων κριτηρίων που είναι το επίπεδο μισθών και τα έτη ασφάλισης, αλλά και την αυξημένη εθνική σύνταξη.

    2. Προσωπική διαφορά

    Οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά και άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.600 ευρώ θα λάβουν τον Δεκέμβριο έκτακτη οικονομική ενίσχυση 100-200 ευρώ ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

    3. Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ)

    Παγώνουν οι μειώσεις συντάξεων που συνοδεύονται από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, όπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ». Η νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί μέχρι τις γιορτές θα παγώνει την ΕΑΣ όμως θα παγώσουν και οι αυξήσεις στις συντάξεις των συνταξιούχων μέχρι το ποσό του ανώτατου κλιμακίου όπου ανήκει ο συνταξιούχος για να μην αλλάξει κλίμακα. Με το νέο σύστημα η σύνταξη του ασφαλισμένου θα παγώνει στα 1.700 ευρώ και δεν θα αυξάνεται για να μη μεταβεί στο επόμενο κλιμάκιο και να καταβάλει υψηλότερη κλίμακα ΕΑΣ.

    4. Μισθοί.

    Από την ερχόμενη άνοιξη θα δοθούν οριζόντιες αυξήσεις έως και 100 ευρώ τον μήνα σε περίπου 700.000 δημοσίους υπαλλήλους.

    Η αύξηση των μισθών στο Δημόσιο αποσκοπεί στο να ισοσκελίσει τον εισαγωγικό μισθό των νέων υπαλλήλων, προκειμένου να μην υπολείπεται του επιπέδου του κατώτατου μισθού. Το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, θα προσδιορίσει και την αύξηση των μισθών στο Δημόσιο, που θα εφαρμοστεί από 1ης Απριλίου 2025.

    Πηγή: Premium Έκδοση Τα Νέα - In.gr

  • Ποια είναι τα νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας - Τι δείχνει έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
    Ποια είναι τα νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας - Τι δείχνει έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

    Μεγάλες είναι οι αλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια σε σχέση με πριν την πανδημία.

    Έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μεταξύ 46 μεγάλων μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων επιβεβαίωσε πέντε βασικά χαρακτηριστικά της αγοράς εργασίας τα τελευταία χρόνια:

    • Δυσκολία εύρεσης εργαζομένων, ιδιαίτερα εξειδικευμένων,

    • Αύξηση της απασχόλησης παρά τη στασιμότητα της οικονομικής δραστηριότητας και κατ' επέκταση τη μείωση της παραγωγικότητας,

    • Σημαντική μείωση των ωρών εργασίας ανά απασχολούμενο,

    • Αύξηση της τηλεργασίας και

    • Χρήση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης (generative AI).

    Οι επιχειρήσεις απάντησαν για το αν ισχύουν για αυτές τα παραπάνω χαρακτηριστικά και - σε καταφατική περίπτωση - για τους λόγους. Πάνω από το 90% συμφώνησαν ότι η εξεύρεση εργαζομένων είναι δυσκολότερη σε σχέση με 5-10 χρόνια πριν. Από αυτό το 90%, ένα αντίστοιχα μεγάλο ποσοστό θεωρεί ότι υπάρχει έλλειψη εργαζομένων με τις αναγκαίες δεξιότητες, ενώ ένα ποσοστό λίγο μικρότερο από το 50% δήλωσαν ότι υπάρχει γενικότερα έλλειψη εργαζομένων, ανεξάρτητα από τις δεξιότητες. Για το 60% των επιχειρήσεων, η προσέλκυση εργαζομένων με τις δεξιότητες που θέλουν γίνεται δυσκολότερη λόγω των επιπέδων των μισθών που ισχύουν.

    Περισσότεροι από ένας στους τρεις ερωτηθέντες ανέφεραν ότι οι εταιρείες τους προτιμούν να κρατάνε τους εργαζόμενους όταν επιδεινώνονται οι συνθήκες για τη δραστηριότητά τους και σχεδόν όλοι απέδωσαν αυτό στην αναμενόμενη δυσκολία να βρουν προσωπικό όταν θα βελτιώνονταν το επιχειρηματικό περιβάλλον. Περίπου οι μισές εταιρείες θεωρούν ωστόσο ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι που τις κάνει να διατηρούν το προσωπικό τους. Η μία στις τρεις σημείωσε ως σημαντικό παράγοντα ότι αναμένουν αύξηση συνταξιοδοτήσεων στο άμεσο μέλλον και ότι η κερδοφορία τους επιτρέπει να διατηρούν το προσωπικό τους. Μία στις πέντε, εξ άλλου, ανέφεραν ότι η μείωση των πραγματικών μισθών ήταν ένα κίνητρο για τη διατήρηση της απασχόλησης.

    Ποια πολιτική ακολουθούν οι επιχειρήσεις

    Περίπου μία στις τρεις επιχειρήσεις ανέφεραν μείωση των ωρών εργασίας ανά απασχολούμενο, την οποία απέδωσαν στη μεγάλη πλειονότητά τους, τουλάχιστον εν μέρει, στην προτίμηση των ίδιων των εργαζόμενων, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό επιχειρήσεων (δύο στις τρεις) την απέδωσε στις απουσίες από την εργασία και μόνο μία στις τρεις απάντησαν ότι η μείωση των ωρών εργασίας έγινε επειδή το προτιμούσαν οι ίδιες.

    Όσον αφορά την τηλεργασία, επιβεβαιώνεται ότι γίνεται ευρεία χρήση της, με πάνω από το 80% των επιχειρήσεων να συμφωνούν ότι με αυτή διευρύνονται και οι προοπτικές προσέλκυσης εργαζομένων. Περίπου οι μισές εταιρείες απάντησαν ότι η τηλεργασία τις επιτρέπει να μειώσουν τους χώρους των γραφείων τους και το σχετικό πάγιο κόστος, ενώ μόνο μία στις τέσσερις συμφώνησαν ότι μειώνονται οι μισθολογικές απαιτήσεις των εργαζομένων. Για τέσσερις στις δέκα εταιρείες, η αύξηση της τηλεργασίας έχει επηρεάσει αρνητικά την παραγωγικότητά τους, με αντίστοιχο ποσοστό να αναφέρει ότι σκοπεύουν να την περιορίσουν στο μέλλον. Αντίθετα, τρεις στις δέκα εταιρείες δεν διαπιστώνουν ότι μειώθηκε η παραγωγικότητά τους λόγω της τηλεργασίας.

    Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης

    Η χρήση της δημιουργικής ΑΙ έχει μπει για τα καλά στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Σχεδόν τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες απάντησαν ότι τη χρησιμοποιούν ήδη. Οι περισσότερες εταιρείες ξεκίνησαν το 2023 να την υιοθετούν, αλλά σε περιορισμένη κλίμακα καθώς περίπου οι μισές ανέφεραν ότι λιγότερο από το 10% των εργαζομένων τους τη χρησιμοποιούσε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

    Όσον αφορά στα κίνητρα για την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, ως πρώτο αναφέρθηκε η βελτίωση της πρόσβασης των εργαζομένων σε πληροφορίες, που θεωρείται σημαντικό ή πολύ σημαντικό από περισσότερες από το 90% των εταιρειών. Ένα λίγο μικρότερο ποσοστό ανέφερε ότι επιδιώκει τη χρήση της ΑΙ για την παραγωγή περιεχομένου, την ανάπτυξη λογισμικού και τις επαφές με τους πελάτες.

    Για περίπου τις μισές εταιρείες, η μείωση του προσωπικού τους ήταν επίσης ένα σημαντικό κίνητρο για τη χρήση της τεχνητής ΑΙ.. Επιπλέον, αρκετοί απάντησαν ότι η χρήση της βρίσκεται ακόμη σε πειραματική φάση, με τις επιχειρήσεις να επιδιώκουν να εντοπίσουν περιπτώσεις που θα χρησιμοποιείται και θα αυξάνεται η την παραγωγικότητα, η ποιότητα και η αποδοτικότητά τους.

    Πηγή: cnn.gr

  • Εργαζόμενοι σε καταλύματα: Από 830 έως 896 ευρώ κυμαίνονται οι νέοι μισθοί
    Εργαζόμενοι σε καταλύματα: Από 830 έως 896 ευρώ κυμαίνονται οι νέοι μισθοί

    Aυξήσεις 7% προβλέπει η νέα σύμβαση των εργαζομένων σε μη κύρια τουριστικά καταλύματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια ώστε οι μισθοί για το 2024 να κυμαίνονται από 830 έως 896 ευρώ.

    Όπως ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) η εξάμηνη προσπάθεια για την ανανέωση της σύμβασης στέφθηκε με επιτυχία, χάρη στη συμβολή του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

    Η απόφαση της τριμελούς διαιτησίας, με αριθμό ΤΡΜ.ΔΑ 11/2024, προβλέπει αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων από την 1η Απριλίου 2024, λαμβάνοντας υπόψη την πρόταση του μεσολαβητή και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Οι μισθοί στον κλάδο διαμορφώνονται ως εξής: από 1η Ιανουαρίου 2024 έως 31η Μαρτίου 2024, οι μισθοί κυμαίνονται από 818 έως 884, ενώ από την 1η Απριλίου 2024 έως την 31η Δεκεμβρίου 2024, οι μισθοί αυξάνονται σε εύρος από 830 έως 896.

    Επιπλέον, διατηρούνται όλοι οι θεσμικοί όροι της σύμβασης και τα επιδόματα, με τη συλλογική σύμβαση να έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024. Η ΠΟΕΕΤ εξέφρασε τις ευχαριστίες Δτης στις υπηρεσίες του ΟΜΕΔ για τη μεσολάβηση και διαιτησία, ενώ τόνισε τη σημασία της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία.

    Τις επόμενες ημέρες, η ΠΟΕΕΤ θα καταθέσει τη σύμβαση στο Υπουργείο Εργασίας, ζητώντας την κήρυξή της ως γενικώς υποχρεωτική. Η ανακοίνωση καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι η απόπειρα των εργοδοτών να επιβάλουν τον κατώτατο μισθό απέτυχε, με τις αυξήσεις να κυμαίνονται στα επίπεδα του 7%.

    Οι μισθοί στον κλάδο αυτόν διαμορφώνονται ως εξής:

    Από 01/01/2024 έως 31/03/2024

    Α’ 884,00€

    Β’ 861,00€

    Γ’ 838,00€

    Δ’ 818,00€

    Από 01/04/2024 έως 31/12/2024

    Α’ 896,00€

    Β’873,00€

    Γ’ 850,00€

    Δ’ 830,00€

    Παράλληλα διατηρούνται όλοι οι θεσμικοί όροι της σύμβασης και τα επιδόματα, ενώ η ΣΣΕ έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/24.

    Πηγή: imerisia.gr

  • Αγορά εργασίας: Οι κλάδοι με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας [γραφήματα]
    Αγορά εργασίας: Οι κλάδοι με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας [γραφήματα]

    Οι αναλυτές της Alpha Bank εξετάζουν τη δυναμική της αγοράς σε σχέση με τις κενές θέσεις εργασίας - Καταλύματα και εστίαση στις πρώτες θέσεις αναζήτησης εργατικού δυναμικού

    Η εντεινόμενη «στενότητα» στην αγορά εργασίας (Labour market tightness), η οποία εκφράζεται με τη συνεχή αύξηση του ποσοστού των κενών θέσεων εργασίας, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού της ανεργίας, περιορίζουν το δυνητικά διαθέσιμο εργατικό δυναμικό. Αυτό, στον βαθμό που θα λάβει μονιμότερα χαρακτηριστικά, δύναται να δημιουργήσει στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας και ιδιαίτερα στους κλάδους που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά κενών θέσεων εργασίας, κλάδοι οι οποίοι έχουν σημαντική συμμετοχή στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ).

    Τα παραπάνω επισημαίνει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, στο οποίο εξετάζεται η δυναμική της αγοράς σε σχέση με τις κενές θέσεις εργασίας, με έμφαση στους κλάδους στους οποίους καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά, όπως είναι οι κλάδοι του τουρισμού και των κατασκευών.

    Πιο συγκεκριμένα, οι αναλυτές διαπιστώνουν πως οι συνθήκες στην αγορά εργασίας συνεχίζουν να βελτιώνονται, με το εποχικά διορθωμένο ποσοστό της ανεργίας να υποχωρεί, προσεγγίζοντας τα προ της οικονομικής κρίσης επίπεδα και την απασχόληση να αυξάνεται. Επιπλέον, η «υποτονικότητα» της αγοράς εργασίας (Labour market slack), η οποία αντανακλά τον βαθμό υποχρησιμοποίησης του ανθρώπινου κεφαλαίου, καταγράφει, την τελευταία τριετία, τη μεγαλύτερη βελτίωση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, παραμένοντας, ωστόσο, σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την πλειονότητα αυτών. Παράλληλα, παρατηρείται εντεινόμενη «στενότητα» στην αγορά εργασίας, όπως αποτυπώνεται στην αύξηση των κενών θέσεων εργασίας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

    Αύξηση της απασχόλησης και μείωση του ποσοστού της ανεργίας

    Το ποσοστό της ανεργίας, τον Μάιο του 2024, συνέχισε την πτωτική του πορεία και διαμορφώθηκε σε 10,6%, επιστρέφοντας περίπου στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2009 (10,5%). Σημειώνεται, ωστόσο, ότι από τις αρχές του περασμένου έτους το ποσοστό της ανεργίας υποχωρεί με πολύ ηπιότερο ρυθμό σε σύγκριση με την υποχώρηση που καταγράφηκε από τα μέσα περίπου του 2021 μέχρι τις αρχές του 2023. Παράλληλα, η απασχόληση καταγράφει συνεχή αύξηση από τον Απρίλιο του 2021 έως σήμερα, με εξαίρεση δύο μήνες εντός του 2023. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η απασχόληση κατέγραψε ετήσια αύξηση κατά 1,3% τον Μάιο του 2024, ενώ οι απασχολούμενοι ανήλθαν περίπου σε 4,25 εκατομμύρια άτομα, επιστρέφοντας σε παρόμοια επίπεδα με τα τέλη του 2010. Ωστόσο, ο αριθμός των απασχολούμενων υπολείπεται κατά περίπου 371 χιλιάδες από το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε τον Οκτώβριο του 2008.

    Σημαντική βελτίωση της «υποτονικότητας» της αγοράς εργασίας (Labour market slack)

    Η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας αντανακλάται, επιπρόσθετα, στη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση του ποσοστού της υποχρησιμοποίησης των πόρων της εργασίας, όπως αυτή μετριέται από το ποσοστό «υποτονικότητας» της αγοράς εργασίας της Eurostat. Η «υποτονικότητα» της αγοράς εργασίας ορίζεται ως το ποσοστό του ανθρώπινου κεφαλαίου που εμπίπτει σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες: είτε είναι άνεργοι, είτε υποαπασχολούνται με μερική απασχόληση, είτε είναι διαθέσιμοι για εργασία αλλά όχι σε αναζήτηση εργασίας, είτε βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας αλλά δεν είναι άμεσα διαθέσιμοι.

    Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η «υποτονικότητα» της αγοράς εργασίας υποχώρησε στο 16,1%, το πρώτο τρίμηνο του 2024, έναντι 16,4%, το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και 17,3% το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Η μείωση που καταγράφει το εν λόγω ποσοστό την τελευταία τριετία (9,5 ποσοστιαίες μονάδες) είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και αποδίδεται, κατά κύριο λόγο, στη μείωση των ανέργων και, δευτερευόντως, στην υποχώρηση των ποσοστών των λοιπών κατηγοριών. Ωστόσο, παρά την αύξηση της χρησιμοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, το ποσοστό της «υποτονικότητας» της αγοράς εργασίας στη χώρα μας είναι το τέταρτο υψηλότερο στην Ευρωζώνη, μετά από τα αντίστοιχα ποσοστά της Ισπανίας (19,7%), της Φινλανδίας (16,9%) και της Ιταλίας (16,7%), υπερβαίνοντας κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες τον μέσο όρο αυτής.

    Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα οι κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα

    Παράλληλα με τη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, σημειώνεται σημαντική αύξηση των κενών θέσεων εργασίας από το 2022 και μετά. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι κενές θέσεις εργασίας ανήλθαν στα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 70.826 θέσεων, καταγράφοντας αύξηση κατά 115,6% σε ετήσια βάση. Επιπρόσθετα, το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας διαμορφώθηκε σε 3,1%, ποσοστό υπερδιπλάσιο έναντι του πρώτου τριμήνου του 2023 (1,5%). Σημειώνεται ότι το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας στην Ελλάδα ακολουθεί ανοδική πορεία τα τελευταία τρίμηνα, σε αντίθεση με την πλειονότητα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ-27) στα οποία το εν λόγω ποσοστό υποχωρεί.

    Τα υψηλότερα ποσοστά των κενών θέσεων εργασίας, το πρώτο τρίμηνο του 2024, καταγράφονται στους κλάδους των καταλυμάτων και εστίασης (18,4%), στις τέχνες (9,6%), στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας (7,3%), στην παροχή νερού (6,8%) και στις κατασκευές (6,5%).

    Αξίζει να αναφερθεί ότι το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας στον κλάδο των καταλυμάτων και της εστίασης είναι το υψηλότερο στην ΕΕ-27, ακολουθούμενο από αυτό της Τσεχίας (8,1%), ενώ σε Μεσογειακές χώρες, στις οποίες ο τουρισμός συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομική δραστηριότητα, τα αντίστοιχα ποσοστά των κενών θέσεων εργασίας είναι αρκετά χαμηλότερα (Ισπανία: 0,5%, Γαλλία: 4,9%, Ιταλία 5,3%, Πορτογαλία: 1,7%, Κροατία 4,9% και Κύπρος 7,8%). Επιπρόσθετα, τα ποσοστά των κενών θέσεων εργασίας στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας και στις κατασκευές είναι το δεύτερο και το τέταρτο υψηλότερο στην ΕΕ-27, αντίστοιχα.

    Πηγή: ΟΤ

  • Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα οι μισθοί για τα στελέχη στην τεχνολογία
    Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα οι μισθοί για τα στελέχη στην τεχνολογία

    Σε επίπεδα σαφώς υψηλότερα σε σχέση με τους περισσότερους από τους υπόλοιπους κλάδους της ελληνικής οικονομίας κινούνται οι οικονομικές απολαβές όσων απασχολούνται σε θέσεις που σχετίζονται με το χώρο της τεχνολογίας.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σε μία θέση που δεν απαιτεί ιδιαίτερες τεχνολογικές γνώσεις όπως είναι αυτή σε ένα τμήμα υποστήριξης υπολογιστικών συστημάτων (IT support), ο χαμηλότερος μισθός φθάνει στα 1500 ευρώ ανά μήνα (μικτές αποδοχές με 14 μισθούς ανά έτος). Για θέσεις όπως είναι αυτή του γενικού διευθυντή τεχνολογίας (chief technology officer) ή του γενικού διευθυντή πληροφοριακών συστημάτων (chief information officer) ο μηνιαίος μισθός μπορεί να φθάσει ακόμη και στις 15.000 ευρώ!

    Όπως προκύπτει από την έρευνα Technology HR Trends της Randstad, οι μισθοί για όσους ασχολούνται με τον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών, κινούνται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Η έλλειψη που υπάρχει σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό -τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο- σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση έχει οδηγήσει τους μισθούς προς τα πάνω. Και δεν είναι τυχαίο η έρευνα έδειξε ότι το 66% των εργαζομένων αλλάζει δουλειά λόγω καλύτερων οικονομικών προσφορών. Οπότε είναι μάλλον λογικό που το 80% των ερωτηθέντων στην έρευνα (σ.σ. συμμετείχαν 157 στελέχη από τμήματα ανθρώπινου δυναμικού από διάφορες ελληνικές πόλεις) δηλώνει ότι η προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει.

    Οι μισθοί ποικίλλουν, προφανώς, και ανάλογα με το επίπεδο δεξιοτήτων αλλά και τις ανάγκες της αγοράς. Για παράδειγμα, η στροφή προς το cloud έχει οδηγήσει τις αντίστοιχες θέσεις εργασίας πιο ψηλά αναφορικά με τις οικονομικές απολαβές. Ένας cloud architect ξεκινά από τα 3500 ευρώ το μήνα και μπορεί να φθάσει στις 5000 ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα ποσά για έναν cloud engineer είναι 2800 και 3500 ευρώ.

    Επίσης, η έμφαση στην αξιοποίηση των δεδομένων έχει ως αποτέλεσμα ένας data engineer να κινείται μετά 2100 και 4300 ευρώ, ενώ ένας big data engineer είναι μεταξύ 2200 και 4600 ευρώ. Αν μιλάμε για data scientist, ο μισθός κινείται μεταξύ 2300 και 4300 ευρώ. Ακόμη, η κυβερνοασφάλεια κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα με τους μισθούς να ξεκινάνε από τα 2000 ευρώ και να φθάνουν στα 4600 ευρώ.

    Η αίσθηση ότι οι δημιουργοί λογισμικού και εφαρμογών πληρώνονται καλύτερα επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της έρευνας. Ένας software developer που τώρα ξεκινά (junior) ξεκινά από τα 1800 ευρώ και μπορεί να φθάσει μέχρι τα 2800 ευρώ. Και οι μισθοί ανεβαίνουν με έναν senior software developer να είναι μεταξύ 3500 και 4700 ευρώ ενώ ένας διευθυντής (software engineering manager) κινείται μεταξύ 5200 και 7000 ευρώ.

    Γενικώς, οι διευθυντικές θέσεις πληρώνουν καλύτερα αλλά ένας επιπλέον λόγος είναι ότι υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη έλλειψη στον συγκεκριμένο τομέα. Έτσι, δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι ένας CIO ή CTO κινείται μεταξύ 7000 και 15000 ευρώ και ότι ο χαμηλότερος μισθός για ένα διευθυντή τμήματος πληροφορικής είναι στα 4000 ευρώ και μπορεί να φθάσει στις 8000 ευρώ.

    Πρόθυμες για αυξήσεις

    Η έρευνα έδειξε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δείχνουν διατεθειμένες να πληρώσουν. Το 86% των ερωτηθέντων στην έρευνα της Randstad δήλωσε ότι σχεδιάζει αύξηση των μισθολογικών επιπέδων (σε σύγκριση με το 72% του συνόλου των επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους), με το 32% των εταιρειών να προτίθεται να προσφέρει αυξήσεις κατά 10%. Επιπλέον, στον κλάδο της τεχνολογίας, οι επιχειρήσεις επιδιώκουν ενεργά να προσελκύσουν και να διατηρήσουν κορυφαία ταλέντα, προσφέροντας προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης (89%), τη δυνατότητα εργασίας από το σπίτι (87%), καθώς και ευέλικτα προγράμματα εργασίας (64%), ενώ, αναφορικά με τις οικονομικές παροχές, επιλέγουν την ιατροφαρμακευτική ασφάλιση (80%), τα επισιτιστικά κουπόνια (71%) και το κινητό τηλέφωνο (70%).

    Από την άλλη πλευρά, στην ερώτηση για το πιο σημαντικό εμπόδιο όσον αφορά στην προσέλκυση ταλέντων στην αγορά τεχνολογίας, στην κορυφή βρέθηκαν με ποσοστό 70% οι μη ρεαλιστικές μισθολογικές προσδοκίες των εργαζομένων. Και ακολουθούν η περιορισμένη ή μηδενική εργασιακή εμπειρία στον τομέα εξειδίκευσης (53%) και ο απαιτούμενος χρόνος εργασιακής εμπειρίας (50%).

    Σε κάθε περίπτωση, το 72% των επιχειρήσεων σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων του μέχρι το τέλος του 2024, με το 21% να μην σχεδιάζει κάποια αλλαγή στον αριθμό των εργαζομένων του και μόλις το 3% των εταιρειών να αναμένει μείωση του αριθμού του ανθρώπινου δυναμικού του. Η ανάγκη για επέκταση και ανάπτυξη της επιχείρησης (88%) προωθεί την αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (63%) αντικατοπτρίζει την γενικότερη αισιοδοξία για την πορεία της αγοράς και την ανάπτυξη του τομέα της τεχνολογίας, σύμφωνα με τη Randstad.

    Πηγή: cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο