Κυριακή, 25 Αυγούστου 2024 19:27

Φοιτητική κατοικία: «Σαφάρι» για μία γκαρσονιέρα – Ακριβά και δυσεύρετα τα διαμερίσματα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Σε είδος προς εξαφάνιση έχουν μετατραπεί τα διαμερίσματα με προσιτό ενοίκιο που απευθύνονται σε φοιτητές, με αποτέλεσμα η προσπάθεια εύρεσης κατοικίας από τις οικογένειες με παιδιά που θα σπουδάσουν σε άλλες πόλεις να γίνεται κάθε χρόνο ακόμη πιο δύσκολη.

Η διαθεσιμότητα σε μικρά διαμερίσματα που διατίθενται προς ενοικίαση είναι ιδιαίτερα χαμηλή - ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και στις τουριστικές περιοχές- οι τιμές των ενοικίων ακόμη και στις άλλοτε οικονομικές περιοχές τραβούν διαρκώς την ανηφόρα, την ίδια στιγμή που η ακρίβεια της καθημερινότητας συνεχίζει να πιέζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Το «σαφάρι της γκαρσονιέρας» ξεκίνησε όπως κάθε χρόνο μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελλαδικών εξετάσεων και κορυφώνεται όσο πλησιάζουμε προς το φθινόπωρο. Βασικοί παράγοντες για την επιλογή φοιτητικής κατοικίας παραμένουν ο όροφος, η επίπλωση και ο αριθμός των υπνοδωματίων, σύμφωνα με τα στοιχεία των αναζητήσεων, της πλατφόρμας Spitogatos. Στην πραγματικότητα πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τελικά αναγκάζονται να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, όπως μικρότερα διαμερίσματα από εκείνα που επιθυμούσαν αρχικά, παλαιότερης κατασκευής, ισόγεια ή ημιυπόγεια ή ακόμη και να στραφούν στη συγκατοίκηση προκειμένου να μοιράζονται τα έξοδα.

Η εικόνα σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Οι ζητούμενες τιμές στις περιοχές της Αττικής όπου οι φοιτητές συνήθως αναζητούν σπίτια, είναι μεσοσταθμικά αυξημένες έως και κατά 21,6% σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας Spitogatos. Ακόμη και στις οικονομικότερες περιοχές, Νίκαια και Πατησίων, η μέση τιμή ενοικίου ξεπερνά τα 8 ευρώ το τ.μ ενώ στις ακριβότερες, Μετς και Κολωνάκι - Λυκαβηττός, φτάνουν ακόμη και πάνω από τα 15 ευρώ το τμ. Σε ό,τι αφορά τις δημοφιλείς φοιτητικές περιοχές, είναι ενδεικτικό ότι ένα διαμέρισμα κάτω από 65 τ.μ. στην περιοχή του Ζωγράφου, στοιχίζει κατά μέσο όρο 516 ευρώ.

Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα ενοίκια είναι φέτος ακριβότερα κατά 9,4% μεσοσταθμικά, με τις αυξήσεις όμως να αγγίζουν ακόμη και το 14% σε ορισμένες περιοχές. Στα 6,7 ευρώ το τμ. διαμορφώνεται η τιμή στην οικονομικότερη περιοχή, τη Σταυρούπολη, στην οποία καταγράφηκε αύξηση 10,8% σε σχέση με πέρσι και στα 10,3 ευρώ το τμ. στην ακριβότερη, στο κέντρο της πόλης.

Άλμα στα ενοίκια και στην υπόλοιπη Ελλάδα

Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και σε άλλες πόλεις της χώρας. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σχέση με πέρσι παρατηρήθηκαν σε Χαλκίδα (16%), Τρίκαλα (14,9%) και Καρδίτσα (14%). Τα ακριβότερα ενοίκια στην υπόλοιπη Ελλάδα εντοπίζονται πάντως σε περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση, προφανώς και λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας καθώς οι ιδιοκτήτες στις περισσότερες περιπτώσεις, επιλέγουν να τα βάλουν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ενδεικτικά, στην Κέρκυρα το μέσο ενοίκιο φτάνει τα 11,4 ευρώ το τμ., στο Ρέθυμνο τα 11 ευρώ το τμ. ενώ σε Ηράκλειο και Χανιά τα 9,9 και 9,8 ευρώ το τμ. αντίστοιχα.

Πηγή: cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 25 Αυγούστου 2024 17:51

Σχετικά Άρθρα

  • Ακίνητα: Οι αλλαγές που έρχονται για ιδιοκτήτες και οι κόφτες για Airbnb
    Ακίνητα: Οι αλλαγές που έρχονται για ιδιοκτήτες και οι κόφτες για Airbnb

    Ποιοι κερδίζουν έξτρα έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ και η παγίδα για φορολογούμενους με μεγάλης αξίας ακίνητα – Το όφελος για τους ιδιοκτήτες που θα ανοίξουν τα «κλειστά» διαμερίσματα

    Φοροκίνητρα σε ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας έως 500.000 ευρώ, οι οποίοι θα ασφαλίσουν τα ακίνητά τους έναντι φυσικών καταστροφών με διπλασιασμό της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ και σε όσους ανοίξουν τα κλειστά διαμερίσματα τους ή επιστρέψουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση στο καθεστώς της μακροχρόνιας μίσθωσης με απαλλαγή από το φόρο για τα ενοίκια που θα εισπράξουν για τρία χρόνια περιλαμβάνει το φορολογικό πακέτο της ΔΕΘ που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Επίσης, ο Πρωθυπουργός άνοιξε τη βεντάλια των ελεύθερων επαγγελματιών που θα δικαιούται έκπτωση 50% στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα καθώς τη μείωση θα δικαιούνται και όσοι κατοικούν σε οικισμούς έως 1.500 κατοίκους από 500 κατοίκους που είναι σήμερα το όριο. Στις φορολογικές παρεμβάσεις που εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ περιλαμβάνεται η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους από το 2025 αλλά και η φοροαπαλλαγή για ποσά έως 5.000 ευρώ που θα χορηγούν οι εργοδότες στους εργαζόμενους τους που είναι νέοι γονείς.

    Ειδικότερα το φορολογικό πακέτο της ΔΕΘ περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

    1. Ελεύθεροι επαγγελματίες: Έρχονται τρεις παρεμβάσεις:

    – Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος με ετήσιο όφελος 325 ευρώ για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση από το 2025.

    – Το ελάχιστο φορολογητέο ποσό των ελεύθερων επαγγελματιών θα μειώνεται και σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500,

    – Το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου δεν θα υπολογίζεται προσθετικά αλλά μόνο συγκριτικά.

    2. Μείωση ΕΝΦΙΑ: Αυξάνεται κατά 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρες). Όμως όσοι έχουν ακίνητα αξίας άνω 500.000 ευρώ διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ αν ασφαλιστούν ενώ εάν δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς.

    3. «Κλειστά» διαμερίσματα: Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση.

    4. Υποχρεωτική ασφάλιση για φυσικές καταστροφές. Όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει, υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Διαφορετικά, δεν θα αποζημιώνονται. Κάτι που θα ισχύσει και για κάθε νέο συμβόλαιο, όπως και για την ανανέωση παλαιάς σύμβασης οχημάτων ιδιωτικής ή επαγγελματικής χρήσης.

    5. Σταθερή τηλεφωνία. Καταργείται ο Ειδικός Φόρος Σταθερής Τηλεφωνίας που ανέρχεται σε 5% για συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες άνω των 100Mbps.

    6. Φοροαπαλλαγή για εργοδότες. Οι εργοδότες που διευκολύνουν το προσωπικό τους με παροχές έως και 5.000 ευρώ ετησίως σε νέους γονείς, θα απαλλάσσονται από τον φόρο για αυτό το ποσό, το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας.

    7. Αναβάθμιση παλαιών κατοικιών. Πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο και στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων παλαιών κατοικιών. Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση.

    Airbnb

    8. «Κόφτης» στο Airbnb. Απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο.

    9. Νέο τέλος στις πλατφόρμες. Στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών θα ισχύσει νέο, αυξημένο τέλος.

    10. Αύξηση τέλους Ανθεκτικότητας. Αυξάνεται από Απρίλιο έως Οκτώβριο το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, αναλογικά, για ξενοδοχεία, καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα μέσω πλατφορμών. Το τέλος ανέρχεται σήμερα έως 10 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Τα έσοδα που θα εισπραχθούν θα επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες για να οργανώσουν καλύτερα τις υποδομές τους απέναντι στο βάρος που δέχονται κάθε καλοκαίρι.

    Πηγή: ot.gr

  • Φοιτητική κατοικία: Οι 22 εναλλακτικές περιοχές για φοιτητές με στόχο τη συγκατοίκηση
    Φοιτητική κατοικία: Οι 22 εναλλακτικές περιοχές για φοιτητές με στόχο τη συγκατοίκηση

    Όσοι φοιτητές επιλέξουν να διαμείνουν πλησίον του κέντρου της Αθήνας, μπορούν να επιλέξουν περιοχές που διαθέτουν διαμερίσματα με 2 Υ/Δ άνω των 60τμ με το ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα να διαμορφώνεται από τα 550€ -600€ κατά μέσο όρο, όταν στις δημοφιλείς περιοχές του κέντρου το μηνιαίο ζητούμενο μίσθωμα των 500€-550€, αφορά μικρά δυαράκια ή/και επιπλωμένες γκαρσονιέρες.

    Oι βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας ανακοινώθηκαν και οι γονείς ξεκίνησαν «επίσημα» το σαφάρι αναζήτησης της φοιτητικής στέγης. Η κορύφωση της αναζήτησης θα καταγραφεί κυρίως με την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου. Θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι όσοι γονείς ήταν σίγουροι για την Πανεπιστημιακή σχολή που θα εισαχθεί ο νέος φοιτητής, ξεκίνησαν το «σαφάρι» αναζήτησης μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών.

    Aυξήσεις στα μισθώματα

    Όσον αφορά τα ζητούμενα μισθώματα, τη φετινή χρονιά καταγράφονται αυξητικές τάσεις που αγγίζουν ακόμη και το 8%-12% για τα μη ανακαινισμένα ακίνητα και 12%-16% για τα πλήρως ανακαινισμένα, επιπλωμένα και με το σύνολο των οικοσυσκευών ακίνητα.

    Σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, καταγράφεται αύξηση των διαθέσιμων ακινήτων στα υψηλότερα μισθώματα και συρρίκνωση στα οικονομικότερα.

    Συγκεκριμένα, στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, η αναζήτηση κατοικίας με μίσθωμα έως 300€ καταγράφεται μηδενική. Πλέον, 7 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα (άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ) έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€/μήνα , εκ των οποίων τα 5 έχουν ζητούμενο μίσθωμα που κυμαίνεται άνω των 500€ .

    Σε πρώτο πλάνο η συγκατοίκηση

    Σύμφωνα με τα άνωθεν, πολλοί φοιτητές αναμένουμε να υιοθετήσουν τη συγκατοίκηση, αναζητώντας «οικονομικές» για την εποχή κατοικίες σε περιοχές όμορες των σχολών τους και παράλληλα κοντά σε μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως σε στάση του μετρό.

    Είναι εντελώς λογικό όταν ένα νέο παιδί από την επαρχία έρχεται στην Αθήνα, να θεωρεί ότι όλες τις αποστάσεις θα πρέπει να τις καλύπτει εντός 10-15 λεπτών.

    Όταν όμως εγκλιματιστεί στους ρυθμούς της πρωτεύουσας, θα κατανοήσει ότι ακόμη και μεταφορικό μέσω να διαθέτει, οι ρυθμοί, οι αποστάσεις και ο χρόνος μετακίνησης είναι εντελώς διαφορετικοί.

    Ενώ, ακόμη και στην καθημερινότητα του, όταν θελήσει να συναντηθεί με συμφοιτητές του ή συντοπίτες του που διαμένουν σε άλλες περιοχές της Αττικής, θα πρέπει να δαπανήσει ακόμη και 30-35 λεπτά για τη μετακίνησή του.

    Τι να προσέξουν οι φοιτητές

    Είναι σημαντικό ο νέος φοιτητής να ελέγχει την διασύνδεση των μέσω μαζικής μεταφοράς προς τη σχολή του στην εκάστοτε περιοχή που επιλέγει να αναζητήσει φοιτητική στέγη. Μη ξεχνάμε ότι στην Αθήνα λειτουργούν τρόλεϊ, τραμ, λεωφορεία, ηλεκτρικός και μετρό όπου εύκολα, οικονομικά και με ασφάλεια μπορείς να μετακινηθείς .

    Πολλοί φοιτητές που έχουν περάσει στο πρώην ΑΤΕΙ Αιγάλεω, πλέον Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, επιλέγουν και το Περιστέρι, περιοχή όμορη με το Αιγάλεω που διαθέτει στάση μετρό για άμεση μετακίνηση στο κέντρο των Αθηνών αλλά και σ΄ όλες τις περιοχές του Ν.Αττικής που διαθέτουν σταθμό . Ενώ, μέσω λεωφορείου, εύκολα και εντός 10-15 λεπτών μέσω της Λ. Θηβών ή/και Λ. Αθηνών ( Λ.Καβάλας ), μπορείς να βρεθείς στην πύλη της σχολής στο Αιγάλεω. 

    Το Κερατσίνι, τον Κορυδαλλό, το Μοσχάτο και τη Νίκαια επιλέγουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά όπου μπορούν να αναζητήσουν κατοικίες με 2 υπνοδωμάτια με στόχο την συγκατοίκηση, μη ξεχνάμε ότι η Νίκαια και ο Κορυδαλλός διαθέτουν σταθμό του μετρό από τον Ιουλίου του 2020.

    Δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που επιλέγουν  τις άνωθεν περιοχές και φοιτούν στο Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής – πρώην ΑΤΕΙ Αιγάλεω , διότι μέσω της Λ. Θηβών με ένα λεωφορείο μπορούν να επιστρέψουν στη φοιτητική τους κατοικία εύκολα και γρήγορα.

    Οι φοιτητές της Γυμναστικής Ακαδημίας και της Παντείου μπορούν εύκολα να διαμείνουν στον Υμηττό, στη Δάφνη, στον Βύρωνα  και στην Ηλιούπολη.

    Μη ξεχνάμε ότι η Ηλιούπολη και η Δάφνη διαθέτουν στάση μετρό όπου εύκολα μπορείς να μετακινηθείς σ’ όλη την Αθήνα, ενώ πρόκειται για περιοχές που επιλέγουν κυρίως οικογένειες.  Ενώ από τον Υμηττό και τον Βύρωνα εύκολα με το λεωφορείο μπορείς να μετακινηθείς μέσω της Λ. Βουλιαγμένης – Ηλιουπόλεως  σε στάση του μετρό .

    Σημαντικές αυξήσεις τη φετινή χρονιά καταγράφονται και στις άλλοτε οικονομικότερες περιοχές, όπως η Νίκαια και ο Κορυδαλλός που από τον Ιούλιο του 2020 απέκτησαν σταθμό του μετρό. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα περισσότερα ακίνητα πλέον που διατίθενται προς μίσθωση, είναι ακίνητα που στην πλειονότητά τους είναι μερικώς ή/και ολικώς ανακαινισμένα .

    Όσοι φοιτητές επιλέξουν να διαμείνουν πλησίον του κέντρου της Αθήνας, μπορούν να επιλέξουν περιοχές που διαθέτουν διαμερίσματα με 2 Υ/Δ άνω των 60τμ με το ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα να διαμορφώνεται από τα 550€ -600€ κατά μέσο όρο, όταν στις δημοφιλείς περιοχές του κέντρου το μηνιαίο ζητούμενο μίσθωμα των 500€-550€, αφορά μικρά δυαράκια ή/και επιπλωμένες γκαρσονιέρες .

    Αξίζει να αναφέρουμε ότι πολλές περιοχές του ευρύτερου κέντρου των Αθηνών, διαθέτουν πολύ καλή μεταφορική διασύνδεση μέσω των σταθμών του μετρό και του ηλεκτρικού που αποτελούν τα «γρηγορότερα» μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Στις 2.000€ το ετήσιο φοιτητικό επίδομα

    Δεδομένου ότι τόσο η αναζήτηση κατοικίας για στέγαση φοιτητών, όσο και το κόστος μίσθωσης είναι ιδιαίτερα αυξημένα, κρίθηκε αναγκαία η αναπροσαρμογή του ύφους του ετήσιου στεγαστικού επιδόματος, για τη μεγαλύτερη ενίσχυση των δικαιούχων φοιτητών.

    Στους προπτυχιακούς φοιτητές των Ανώτατων και Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού της Ελλάδας, καθώς και των Σχολών της Κύπρου που περιλαμβάνονται στο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων/Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ. Το επίδομα ορίζεται στο ποσό των 2.000 ευρώ αποκλειστικά για τους δικαιούχους που φοιτούν σε ΑΕΙ εκτός της Περιφέρειας Αττικής ή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

    Σε περίπτωση δικαιούχου που συγκατοικεί με άλλο φοιτητή στην ίδια μισθωμένη κατοικία, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ. Αποκλειστικά στην περίπτωση δικαιούχου που φοιτά σε ΑΕΙ εκτός της Περιφέρειας Αττικής ή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και συγκατοικεί με άλλο φοιτητή στην ίδια μισθωμένη κατοικία, το επίδομα ορίζεται στο ποσό των 2.500 ευρώ.

    Δεν δικαιούνται το επίδομα της παρούσας όσοι φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου.

    Αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων κατά 75% το χρονικό διάστημα 2017-2027

    Η φετινή χρονιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πιο δύσκολη χρονιά ακόμη και από τα χρόνια των μνημονίων. Η εξίσωση θα είναι πολύ δύσκολη για τις οικογένειες που θα έχουν τη χαρά το παιδί τους να περάσει στο πανεπιστήμιο, αλλά παράλληλα η σχολή να μην βρίσκεται στη πόλη της οικογενειακής κατοικίας.

    Το κόστος στέγασης για κατοικία κατάλληλη για νέους στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που αγγίζει το 60%-70% του μέσου μηνιαίου μισθού.

    Η σκέψη για αγορά φοιτητικής κατοικίας κερδίζει έδαφος

    Η αύξηση της ζήτησης, η δυσκολία εύρεσης φοιτητικής κατοικίας με προσιτό ενοίκιο – λόγω της αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων και η θετική πορεία της κτηματαγοράς τα τελευταία 4-5 χρόνια , επαναφέρει στο προσκήνιο τη λογική αγοράς φοιτητικής κατοικίας όσον αφορά τους γονείς που διαθέτουν αποταμιεύσεις.

    Οι γονείς που διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα, θα αναζητήσουν κατοικίες κατάλληλες για φοιτητές με στόχο την αγορά. Τα διαθέσιμα ιδία κεφάλαια υπολογίζονται έως 60.000€-80.000€, ενώ αν προβούν σε δανεισμό που σε πολλές περιπτώσεις η δόση του δανείου μπορεί να είναι ίση ή/και μικρότερη από το μηνιαίο μίσθωμα (εφόσον καταβληθεί η ίδια συμμετοχή που αποτελεί βασική προϋπόθεση χορήγησης του δανείου), τότε το διαθέσιμο κεφάλαιο μπορεί να αγγίξει και τις 120.000€ – 150.000€ για την Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τις μεγάλες τουριστικές πόλεις όπως τα Χανιά, Ρόδος κ.λπ.

    Η αγορά φοιτητικής κατοικίας, με τα σημερινά δεδομένα αποτελεί μια «ασφαλή» επένδυση (ιδιαίτερα αν αναζητήσουν κατοικία που χρειάζεται ανακαίνιση) τόσο λόγω των θετικών αποτελεσμάτων που καταγράφει η κτηματαγορά, αλλά παράλληλα, ελάχιστοι φοιτητές που σπουδάζουν στην Αθήνα, επιστρέφουν στη πόλη καταγωγής μετά την ολοκλήρωση τους.

    Ενώ παράλληλα θα μπορούν, να «εκμεταλλευτούν» το φοιτητικό διαμέρισμα για το χρονικό διάστημα που ο φοιτητής δεν θα έχει ακαδημαϊκές υποχρεώσεις και θα βρίσκεται στην οικογενειακή οικία στη πόλη καταγωγής του.

    Εναλλακτικές περιοχές αναζήτησης φοιτητικής κατοικίας – Ακίνητα κατάλληλα για συγκατοίκηση με 2 ΥΔ άνω των 60τμ

    Περιοχή

    Ζητούμενη τιμή σε €/μήνα

    Από 60τμ. – 2Y/Δ

    Κέντρο Αθήνα

    Κολωνός Λόφος Σκουζέ

    2019:300-400

    2020:350-450

    2021:Από 500

    2022:Από 580

    2023:Από 550

    2024:Από 550

    Ακαδημία Πλάτωνος

    2019:380-480

    2020:440-500

    2021:Από 500

    2022:Από 590

    2023:Από 600

    2024:Από 580

    Άγιος Ελευθέριος

    2019:380-450

    2020:400-500

    2021:Από 480

    2022: Από 500

    2023:Από 600

    2024:Από 600*

    Άγιος Κωνσταντίνος - Πλατεία Βάθης

    2019:340-380

    2020:350-450

    2021:Από 450

    2022:Από 500

    2023:Από 600

    2024:Από 570

    Άνω Κυψέλη

    2019:320-380

    2020:380-450

    2021:Από 480

    2022:Από 480

    2023:Από 550

    2024:Από 550

    Άνω Πατήσια ( σύνορα με Γαλάτσι)

    2019:300-400

    2020:400-450

    2021:Από 500

    2022:Από 550

    2023:Από 600

    2024:Από 650

    Αμπελόκηποι

    2019:400-450

    2020:400-500

    2021:Από 470

    2022:Από 550

    2023:Από 630

    2024:Από 700

    Γκύζη

    2019:400-500

    2020:400-500

    2021:Από 450

    2022:Από 550*

    2023:Από 630

    2024:Από 630

    Πατήσια

    2019:320-380

    2020:350-400

    2021: Από 400

    2022: Από 450

    2023:Από 500

    2024:Από 550

    Σεπόλια

    2019:380-450

    2020:380-450

    2021:Από 450

    2022:Από 550

    2023:Από 600

    2024:Από 580

    Σταθμός Λαρίσης

    2019:350-450

    2020:400-450

    2021:Από 450

    2022:Από 500

    2023:Από 570

    2024:Από 580

    Κεντρικά & Δυτικά Προάστια

    Γαλάτσι

    2019:350-450

    2020:380-450

    2021:Από 480

    2022:Από 500

    2023:Από 580

    2024:Από 620

    Νέα Ιωνία

    2019:350-450

    2020:370-450

    2021:Από 550

    2022:Από 550

    2023:Από 570

    2024:Από 650

    Περιστέρι

    2019:250-350

    2020:350-400

    2021:Από 500

    2022:Από 480

    2023:Από 550

    2024:Από 580

    Κεντρικά & Νότια Προάστια

    Δάφνη

    2019:300-450

    2020:400-450

    2021:Από 450

    2022:Από 500

    2023:-

    2024:Από 640

    Υμηττός

    -

    2020:430

    2021: -

    2022:Από 600

    2023:Από 650

    2024:Από 730

    Βύρωνας

    2019:400-450

    2020:400-450

    2021:Από 480

    2022:Από 530

    2023:Από 580

    2024:Από 670

    Ηλιούπολη

    2019:400-450

    2020:480-500

    2021:Από 490

    2022:Από 520

    2023:Από 630

    2024:Από 690

    Υπόλοιπο Πειραιά

    Κερατσίνι

    2019:300-350

    2020:300-380

    2021:Από 430

    2022:Από 460

    2023: -

    2024:Από 550

    Κορυδαλλός

    2019:270-350

    2020:350-450

    2021:Από 450

    2022:Από 450

    2023:Από 500

    2024:Από 580

    Μοσχάτο

    2019:350-420

    2020:400-450

    2021:Από 560*

    2022:Από 580*

    2023:Από 650*

    2024:Από 650*

    Νίκαια

    2019:320-370

    2020:340-400

    2021:Από 450

    2022:Από 480

    2023:Από 500

    2024:Από 550*

    Πηγή/Επεξεργασία : Ιστοσελίδες Αγγελιών ακινήτων / Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, διαμερίσματα άνω του 1ου ορόφου, *ολικώς ανακαινισμένο ή/και νεόδμητο. ** Επιπλωμένο διαμέρισμα & πλήρως ανακαινισμένο. Η ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται βάση της διαθεσιμότητας.

    Πηγή: imerisia.gr

  • Ακίνητα: Στα ύψη τα ενοίκια – Πιο ακριβά τα μικρά διαμερίσματα [πίνακες]
    Ακίνητα: Στα ύψη τα ενοίκια – Πιο ακριβά τα μικρά διαμερίσματα [πίνακες]

    Το ενοίκιο μάλιστα στα ακίνητα αυξάνεται κατά πολύ αν πρόκειται για επιπλωμένα διαμερίσματα

    Όσο πιο μικρά ακίνητα τόσο πιο ακριβά. Οι τιμές των ενοικίων διαφοροποιούνται ανάλογα με την περιοχή αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου.

    Οι αγγελίες που δημοσιεύονται αυτή την περίοδο έρχονται να αποτυπώσουν τη μεγάλη ζήτηση αυτή τη στιγμή στην αγορά για μικρά διαμερίσματα των 50-60 τ.μ., τα οποία πραγματικά γίνονται ανάρπαστα εντός και εκτός του κέντρου της πρωτεύουσας. Το ενοίκιο μάλιστα αυξάνεται κατά πολύ αν πρόκειται για επιπλωμένα διαμερίσματα, τα οποία έχουν αυξηθεί στις αγγελίες το τελευταίο διάστημα.

    Ενοίκια: Τι ψάχνουν οι ενοικιαστές [διαγράμματα]

    Ακίνητα και ενοίκια

    Τα τελευταία χρόνια η ενοικίαση έχει αποδειχτεί δύσκολο «σπορ», καθώς οι τιμές ανεβαίνουν ραγδαία και η προσφορά είναι ιδιαίτερα μικρή, σε σχέση με την ζήτηση.

    Μιλώντας στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος τόνισε ότι «όσο μικραίνουν τα τ.μ. στα διαμερίσματα τόσο μεγαλώνει το κοινό. Πρώτα στη ζήτηση αλλά ακριβότερα ανά τετραγωνικό τα ακίνητα έως 55 τ.μ., που εξυπηρετούν πολλές κατηγορίες ενοικιαστών όπως δηλαδή φοιτητές, ζευγάρια.

    Δεν είναι τυχαίο ότι το πρόβλημα των ακριβών ενοικίων εντοπίζεται κυρίως στα μικρότερα ακίνητα. Όμως τα 100 τ.μ. είναι συνήθως αυτά που απευθύνονται σε οικογένειες».

    Επίσης, πρόσθεσε ότι «τα μικρά διαμερίσματα είναι ανάρπαστα στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως στην Αθήνα, στην Πάτρα, στη Λάρισα και στην Θεσσαλονίκη.

    Για παράδειγμα, ένα ανακαινισμένο διαμέρισμα 100 τ.μ. στην Κυψέλη ενοικιάζεται από 7 ευρώ έως 9 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ η τιμή ενοικίασης ενός διαμερίσματος στην ίδια περιοχή 50 τ.μ κυμαίνεται από 8 έως 11 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

    Στοιχεία για ακίνητα και ενοίκια

    Με βάση και τον δείκτη τιμών του Spitogatos (SPI) κατά το 2ο τρίμηνο του 2024, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών αυξήθηκε κατά 8,9% σε σχέση με την ίδια περίοδο την προηγούμενη χρονιά.

    Τα ακριβότερα σημεία της Ελλάδας για ενοικίαση κατοικίας κατά το 2ο τρίμηνο του 2024 είναι οι Κυκλάδες, τα Νότια και τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, η Κέρκυρα και το κέντρο της Αθήνας.

    Ο νομός Χαλκιδικής επίσης φιγουράρει ψηλά σε μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης, η οποία όμως δεν είναι συγκρίσιμη λόγω του μεγάλου αριθμού ακινήτων για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση, με τις μηνιαίες τους τιμές να είναι πολύ υψηλότερες από αυτές της μακροπρόθεσμης ενοικίασης.

    Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση, κεντρικές περιοχές της Αθήνας, των Νοτίων αλλά των Βορείων Προαστίων μονοπωλούν την κατάταξη των πέντε πιο ακριβών περιοχών της Αττικής για ενοικίαση κατοικίας, με τη Βουλιαγμένη να βρίσκεται και εδώ στην πρώτη θέση με μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης 18,8 €/τ.μ.

    Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση κατοικιών, το Πέραμα αναδεικνύεται ως η πιο οικονομική περιοχή για ενοικίαση κατοικίας το 2ο τρίμηνο του 2024 με μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης 6,9 €/τ.μ., ενώ ακολουθεί ο Άγιος Ιωάννης Ρέντης, οι Αχαρνές, η Αγία Βαρβάρα και οι Άγιοι Ανάργυροι στα Δυτικά Προάστια.

    Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση, οι μεγαλύτερες αυξήσεις μέσης ζητούμενης τιμής κατά το 2ο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με την ίδια περίοδο την περσινή χρονιά, εντοπίζονται στο Κορωπί (29,3%), στη Σταμάτα (19,0%) και στην περιοχή Καμίνια-Παλαιά Κοκκινιά (17,8%).

    Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση, οι πιο ακριβές περιοχές κατά το 2ο τρίμηνο του 2024 είναι το κέντρο της Θεσσαλονίκης (10,4 €/τ.μ.), η περιοχή Βαρδάρης-Λαχανόκηποι (9,7 €/τ.μ.) και η περιοχή Φάληρο-Ιπποκράτειο (9,2 €/τ.μ.). Στις πιο οικονομικές περιοχές για ενοικίαση κατοικίας κατά το 2ο τρίμηνο του 2024 περιλαμβάνονται και πάλι η Μυγδονία (4,1 €/τ.μ.) και τα Βασιλικά (4,2 €/τ.μ.). Ακολουθεί η περιοχή Χορτιάτης (4,4 €/τ.μ.).

    Πηγή: ot.gr

  • Φοιτητική Κατοικία: Μηδενική διαθεσιμότητα με μίσθωμα έως 300€ - Ανω των 500€ το 50% των κατοικιών
    Φοιτητική Κατοικία: Μηδενική διαθεσιμότητα με μίσθωμα έως 300€ - Ανω των 500€ το 50% των κατοικιών

    Οικονομικά ακίνητα, κατοικίες με ενοίκιο της τάξεως των 300€-350€, αποτελούν «Όνειρο Θερινής Νυκτός» την τελευταία τετραετία, ιδιαίτερα στις φοιτητικές περιοχές της Αθήνας

    Έον δισεπίλυτο γρίφο της εξερεύσης φθηνής φοιτητικής κατοικίας θα πρέπει να λύσουν οι οικογένειες, που έχουν επιτυχόντες σε ΑΕΙ, εκτός του τόπου κατοικίας τους. Η εύρεση κατάλληλου σπιτιού για τα επόμενα τουλάχιστον τέσσερα χρόνια αποτελεί μια ιδιαίτερα δύσκολη και δαπανηρή διαδικασία. Οι οικογένειες των νέων φοιτητών που θα ξεκινήσουν το «σαφάρι» αναζήτησης φοιτητικής κατοικίας πρέπει να είναι προετοιμασμένες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οικονομικά ακίνητα, κατοικίες με ενοίκιο της τάξεως των 300€-350€, αποτελούν «Όνειρο Θερινής Νυκτός» την τελευταία τετραετία, ιδιαίτερα στις φοιτητικές περιοχές της Αθήνας.

    Συγκεκριμένα, στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, οι κατοικίες άνω του πρώτου ορόφου έως 50 τ.μ. με ενοίκιο έως 300€, αποτελούν μόλις το 0,8% (2,89% το 2023, 12,47% το 2022) του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών αυτής της κατηγορίας.

    Συγκεκριμένα, στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, οι κατοικίες άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, αποτελούν μόλις το 0,8% (2,89% το 2023, 12,47% το 2022) επί του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ.

    Παρόμοια εικόνα καταγράφεται και στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων, όπου μόλις το 1,6% (3,7% το 2023, 14,29% το 2022) των κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ διατίθενται με μίσθωμα έως 300€ τη φετινή χρονιά. Στις περιοχές των Νοτίων Προαστίων, η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ είναι μηδενική (0,4%) ενώ στον Πειραιά 0,75%.

    Σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από τους παρακάτω πίνακες , ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στο κέντρο της Αθήνας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι τη φετινή χρονιά το 86,66%, δηλαδή, σχεδόν 9 στις 10 κατοικίες έως 50τμ, έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€. Αξίζει να αναφέρουμε, ότι τη φετινή χρονιά, 5 στις 10 κατοικίες έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 501€/μήνα, όταν το 2022 ήταν μόλις 1 στις 10 κατοικίες. Ανάλογα με το ζητούμενο μίσθωμα και τη περιοχή, το ακίνητο ενδέχεται να είναι μερικώς ή/και ολικώς ανακαινισμένο.

    Παραδείγματα κατοικιών σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας

    Σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, το μεγαλύτερο ποσοστό των διαθέσιμων φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€/μήνα, είναι ακίνητα έως 30τμ, επί των πλείστων μη ανακαινισμένα και κυρίως σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας που δεν βρίσκονται στις πρώτες επιλογές των φοιτητών.

    ►Αθήνα Δυτικά Προάστια: 8 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€/μήνα

    Στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων, σχεδόν 8 στις 10 κατοικίες έως 50τμ, έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€, εκ των οποίων οι 4 άνω των 500€. Την ίδια περίοδο πέρυσι, 6 στις 10 κατοικίες είχαν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€, εκ των οποίων οι 3 άνω των 500€. Ανάλογα με το ζητούμενο μίσθωμα και τη περιοχή, το ακίνητο ενδέχεται να είναι μερικώς ή/και ολικώς ανακαινισμένο.

    ►Αθήνα Νότια Προάστια: 9 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 450€/μήνα

    Σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από τους παρακάτω πίνακες, ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στα Νότια Προάστια της Αττικής και κυρίως στη Καλλιθέα ή/και Ζωγράφου, η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ είναι μηδενική.

    Φέτος, σχεδόν 1 στις 10 κατοικίες έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 451€ έως 500€, γεγονός που καταδεικνύει την μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων με οικονομικότερο ζητούμενο μίσθωμα. Το 74,9% των διαθέσιμων κατοικιών έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 501€/μήνα.

    ►Αθήνα Βόρεια Προάστια: 8 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 500€/μήνα

    Σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από τους παρακάτω πίνακες, ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στις περιοχές των Βορείων Προαστίων της Αττικής, θα πρέπει να γνωρίζει ότι 8 στις 10 κατοικίες έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 500€/μήνα.

    Η μόνη περιοχή που καταγράφει διαθεσιμότητα ακινήτων έως 300€/μήνα και μάλιστα πάρα πολύ μικρή, είναι η Αγία Παρασκευή. Ακίνητα κυρίως έως 20τμ .

    ►Πειραιάς: 7 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 500€/μήνα

    Σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από τους παρακάτω πίνακες, ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στον Πειραιά με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, η διαθεσιμότητα πλέον είναι μηδενική. Παράλληλα, τη φετινή χρονιά, 1 στις 10 κατοικίες, έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 401€ έως 450€. Διαθεσιμότητα καταγράφεται στα υψηλότερα ζητούμενα μισθώματα, με το 68,68% των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών, να έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 501€.

    ► Θεσσαλονίκη: 6 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€/μήνα

    Σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από τους παρακάτω πίνακες , ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στις περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να γνωρίζει ότι τη φετινή χρονιά το 59,8%, δηλαδή, σχεδόν 6 στις 10 κατοικίες έως 50τμ, έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€, εκ των οποίων οι τρεις άνω των 501€.

    Παραδείγματα κατοικιών σε περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης

    Σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, το μεγαλύτερο ποσοστό των διαθέσιμων φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€/μήνα, είναι ακίνητα έως 30τμ στις δημοφιλείς περιοχές της Θεσσαλονίκης. Ακίνητα που σε μεγάλο ποσοστό διατίθενται επιπλωμένα ή/και πλήρως ανακαινισμένα. Ακίνητα μεγαλύτερης επιφάνειας και σε πολλές περιπτώσεις νεότερα ηλικιακά, διατίθενται στη περιοχή του Βαρδάρη.

    Πηγή: imerisia.gr

  • Ακίνητα: «Αγκάθι» τα «κλειστά» διαμερίσματα - Πώς επηρεάζουν τις τιμές των ενοικίων
    Ακίνητα: «Αγκάθι» τα «κλειστά» διαμερίσματα - Πώς επηρεάζουν τις τιμές των ενοικίων

    Τις 700.000 περίπου, φτάνουν συνολικά τα «κλειστά» ακίνητα σε ολόκληρη τη χώρα, την ίδια στιγμή που η ζήτηση για διαμερίσματα από τους ενοικιαστές είναι υψηλή όπως, αντίστοιχα, σε συνεχή ανοδική τροχιά βρίσκονται και οι τιμές των ενοικίων.

    Αξίζει να σημειωθεί, πως με βάση τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή Eteron, η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κενών κατοικιών στην Ευρώπη, με μεγάλες συγκεντρώσεις στα αστικά κέντρα.

    Περιγράφοντας τους λόγους για τους οποίους, ιδιοκτήτες επιλέγουν να αφήνουν κενά τα ακίνητα τους o κ. Γιάννης Ρεβύθης, επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Αττικής σημειώνει στο CNN Greece πως, προκειμένου ένας ιδιοκτήτης να νοικιάσει το ακίνητό του θα πρέπει να επωμιστεί το κόστος των εργασιών για την ανακαίνισή του καθώς και να αντιμετωπίσει την υψηλή φορολογία. Παράλληλα, θα πρέπει στη συνέχεια να εξασφαλίσει ότι ο ενοικιαστής που θα μπει στο ακίνητο, θα του καταβάλλει σταθερά το ενοίκιο.

    «Είναι απαραίτητο να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες» υπογραμμίζει ο κ. Ρεβύθης εξηγώντας πως αυτά θα πρέπει αφενός να είναι φορολογικά ώστε να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση και αφετέρου να διευκολύνουν τους ιδιοκτήτες εκείνους που θέλουν να ανακαινίσουν το ακίνητό τους.

    Υπενθυμίζεται πως στην είσοδο περίπου 12.500 κλειστών ακινήτων στην στεγαστική αγορά στοχεύει το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» το οποίο επιχειρεί να βοηθήσει ιδιοκτήτες παλαιών σπιτιών και διαμερισμάτων να προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνισή τους, με την προϋπόθεση πως θα τα νοικιάσουν για τουλάχιστον τρία χρόνια.

    Περιγράφοντας την συνολική εικόνα στην αγορά ακινήτων και τις τιμές πώλησης, ο κ. Ρεβύθης σημειώνει χαρακτηριστικά πως «με τα υψηλά επιτόκια και τις υψηλές τιμές των υλικών οικοδομής, δεν θα έχουμε «παίκτες» για αγορά ακινήτων, θα έχουμε «παίκτες» για ενοικίαση». Την ίδια στιγμή, οι τιμές των ενοικίων, κυρίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής, έχουν πάρει την ανηφόρα ενώ όπως εκτιμά ο κ. Ρεβύθης, εφόσον δεν δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα στους ιδιοκτήτες, θα συνεχίσουν σε ανοδική πορεία. «Οι τιμές είναι υψηλές και στα ενοίκια στην Αττική και στις ακριβές θεωρούμενες περιοχές και αυτό οφείλεται στη φορολογία που ξεκινά από 15% και φτάνει έως και 45%, με αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες να μην τα μισθώνουν» σημειώνει.

    Ο ίδιος πάντως υπογραμμίζει ότι οι τιμές των ακινήτων στη χώρα μας, αντίθετα με όσα πιστεύουν πολλοί, δεν αυξάνονται, λόγω των αδειών παραμονής από το πρόγραμμα της Golden Visa, ούτε εξαιτίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων. «Τουλάχιστον το 97% των ακινήτων από κατόχους Golden Visa, μένει στην αγορά και μόλις το 3% των ιδιοκτητών επιλέγουν να μείνουν στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι στην προσφορά βγαίνουν νέα, ανακαινισμένα, ακίνητα προς μίσθωση» επισημαίνει ο κ. Ρεβύθης.

    Πηγή: cnn.gr

  • Φωτιά σε διαμερίσματα σε Νέα Σμύρνη και Βριλήσσια - Απεγκλωβίστηκαν 2 άτομα
    Φωτιά σε διαμερίσματα σε Νέα Σμύρνη και Βριλήσσια - Απεγκλωβίστηκαν 2 άτομα

    Φωτιά σε 2 διαμερίσματα στη Νέα Σμύρνη και στα Βριλήσσια ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου, σημαίνοντας συναγερμό στην Πυροσβεστική.

    Απεγκλωβίστηκαν δύο ηλικιωμένοι

    Και από τις 2 περιπτώσεις οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν από ένα ηλικιωμένο άτομο.

    Ευτυχώς, δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης και αναμένεται σε λίγο να έχουν ελεγχθεί.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Γιατί οι πλούσιοι με εισόδημα εκατομμυρίων προτιμούν να ενοικιάζουν και όχι να αγοράζουν κατοικία
    Γιατί οι πλούσιοι με εισόδημα εκατομμυρίων προτιμούν να ενοικιάζουν και όχι να αγοράζουν κατοικία

    Λιγότεροι νέοι επιλέγουν να αγοράσουν διαμερίσματα ή μικρές μονοκατοικίες και αντ' αυτού επιλέγουν να ενοικιάσουν

    Περισσότερο από ποτέ οι πλούσιοι με εισόδημα εκατομμυρίων προτιμούν να ενοικιάζουν κατοικία, παρά να αγοράζουν. Οι μέσες μηνιαίες πληρωμές στεγαστικών δανείων έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2023 με την αύξηση των επιτοκίων της Fed. Το ενοίκιο αποτελεί μια ολοένα και πιο ελκυστική επιλογή ακόμη και για άτομα με υψηλό εισόδημα.

    Ένας αυξανόμενος αριθμός νοικοκυριών με υψηλό εισόδημα επιλέγει να νοικιάσει και όχι να αγοράσει, σύμφωνα με το Business Insider.

    Το 2022, υπήρχαν 4.453 νοικοκυριά που ενοικίαζαν με εισόδημα άνω του 1 εκατ. δολαρίων, ανέφερε η Wall Street Journal με βάση τα στοιχεία της αμερικανικής απογραφής που συνέταξε το IPUMS. Αυτό είναι περίπου τέσσερις φορές περισσότερο από ό,τι το 2017, όταν 956 νοικοκυριά με εισόδημα άνω του 1 εκατ. δολαρίων νοίκιαζαν, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    Τα στοιχεία της απογραφής έδειξαν επίσης ότι ο αριθμός των ενοικιαστών που κερδίζουν περισσότερα από 200.000 δολάρια ετησίως είναι τέσσερις φορές υψηλότερος από ό,τι το 2010, σύμφωνα με την Journal.

    Τροχοπέδη ακριβά ακίνητα και επιτόκια

    Καθώς οι οικονομικά προσιτές κατοικίες ήταν σπάνιο φαινόμενο και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων ανέβηκαν το 2023, το ενοίκιο έχει γίνει μια όλο και πιο ελκυστική επιλογή. Παράλληλα, η υψηλή φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας φρενάρει τους πλούσιους από την αγορά.

    Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ καθ' όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ώθησαν τα επιτόκια των 30ετών σταθερών ενυπόθηκων δανείων στο 8% τον Οκτώβριο, για πρώτη φορά από το 2000.

    Αυτό έχει συμβάλει στο να γίνει το μέσο μηνιαίο στεγαστικό δάνειο για ένα νέο σπίτι περίπου 52% υψηλότερο από το μέσο ενοίκιο ενός διαμερίσματος - ένα ιστορικό υψηλό από το 1996 τουλάχιστον.

    Τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων έχουν έκτοτε υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, ενώ η Fed αναμένει μείωση των επιτοκίων το 2024. Αλλά ακόμη και έτσι, η κοινή γνώμη σχετικά με τα οφέλη της αγοράς έναντι της ενοικίασης έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Μια μελέτη του 2018 από την Value Insured έδειξε ότι το 61% των millennials πίστευε ότι η αγορά ενός σπιτιού είναι πιο επωφελής από το ενοίκιο, ωστόσο το ποσοστό έκανε βουτιά στο 22%.

    Αυτή η αλλαγή στις προτεραιότητες μπορεί να παρατηρηθεί σε ολόκληρη την αγορά κατοικίας, καθώς, για παράδειγμα, λιγότεροι νέοι επιλέγουν να αγοράσουν διαμερίσματα ή μικρές μονοκατοικίες και αντ' αυτού επιλέγουν να νοικιάσουν.

    «Τα νέα μαθηματικά πίσω από την απόφαση για ενοικίαση ή αγορά έχουν τεκμηριωθεί επαρκώς, αλλά αυτή δεν είναι μια προσωρινή μετατόπιση που θα αντιστραφεί μόλις τα επιτόκια επανέλθουν στη γη»,εκτίμησε δήλωσε πρόσφατα σε δήλωσή του ο ελληνικής καταγωγής, διευθύνων σύμβουλος της Zumper, Άνθιμος Γεωργιάδης. «Η ενοικίαση ενός σπιτιού θεωρείται πλέον ευρέως βιώσιμη και ελκυστική επιλογή για όλους τους Αμερικανό΄ς, ανεξαρτήτως εισοδήματος».

    Πηγή: imerisia.gr

  • Φοιτητική κατοικία: Πιο ακριβή και δυσεύρετη από ποτέ
    Φοιτητική κατοικία: Πιο ακριβή και δυσεύρετη από ποτέ

    Οι τεράστιες ελλείψεις στην αγορά ακινήτων και η επόμενη μέρα για τις φοιτητικές κατοικίες.

    Δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια έχουν ήδη επιδοθεί σε ένα ανελέητο κυνήγι εύρεσης κατοικίας.

    Με το κόστος των ενοικίων να βρίσκεται στα ύψη και την ακρίβεια και τον πληθωρισμό να καλπάζουν ο ευάλωτος πληθυσμός της χώρας πρόκειται να μείνει για μια ακόμα φορά ανυπεράσπιστος.

    Την περίοδο Μάιος 2021-Μάιος 2022 το κόστος στέγασης (που περιλαμβάνει ενοίκιο ή δόση του στεγαστικού δανείου και πάγια έξοδα σπιτιού) αυξήθηκε κατά 36,1%, αποτελώντας με διαφορά την κατηγορία αγαθών και υπηρεσιών με τη μεγαλύτερη αύξηση, όπως καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ, μέσα από τον υπολογισμό του εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

    Προτού προχωρήσουμε, όμως, ας δούμε κάποια από τα απογοητευτικά δεδομένα που προέκυψαν από την πανελλαδική ποσοτική έρευνα που δημοσίευσε τον Ιούνιο το Eteron "Ενοίκια στα Ύψη: Ο λόγος στις ενοικιάστριες και τους ενοικιαστές".

    • 47.8% δυσκολεύεται ή αδυνατεί να πληρώσει το ενοίκιο
    • 42.3% έχει δει αυξήσεις στο ενοίκιο την τελευταία διετία
    • 22.1% λαμβάνει επίδομα στέγασης
    • 1/2 δίνει πάνω από 200 ευρώ για τα υπόλοιπα πάγια έξοδα κάθε μήνα (πχ. ρεύμα, θέρμανση)
    • 1/4 δίνει πάνω από 300 ευρώ
    • 76.9% τα βγάζει πέρα ίσα ίσα, κάνει περικοπές ή λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τρίτους
    • 17.8% ζει όπως θέλει, χωρίς να αποταμιεύει
    • 4% μπορεί και αποταμιεύει
    • 83.1% το αποσχολεί πολύ και αρκετά το ζήτημα των ενοικίων σήμερα

    Πού κυμαίνονται τα ενοίκια στις φοιτητικές πόλεις

    Στα 400-500 ευρώ κυμαίνονται οι τιμές για κατοικίες 40-60 τετραγωνικών στις περισσότερες φοιτητουπόλεις της χώρας με το ποσό να κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό τη στιγμή που ένα δυάρι σπάνια να μπορεί να υποστηρίξει πάνω από ένα άτομο. Οι τιμές αυτές αν συνυπολογιστούν τα πάγια μηνιαία έξοδα ενός νοικοκυριού, σημαίνει πως ένας φοιτητής χρειάζεται περίπου 600 ευρώ τον μήνα προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις βασικές στεγαστικές του ανάγκες. Αυτό, τη στιγμή που ο κατώτατος μισθός έχει οριστεί στα 713 ευρώ και που η πλειονότητα των νέων αδυνατεί να εργαστεί full time.

    Φοιτητική κατοικία: Πιο ακριβή και δυσεύρετη από ποτέ
    Φοιτητική κατοικία: Πιο ακριβή και δυσεύρετη από ποτέ
    Φοιτητική κατοικία: Πιο ακριβή και δυσεύρετη από ποτέ

    Το χρόνιο πρόβλημα του Airbnb

    Το NEWS 24/7 ήρθε σε επαφή με τον κ. Θωμά Μαλούτα, Καθηγητή Κοινωνικής Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το πρόβλημα του αστικού τουρισμού και του Airbnb.

    "Τα πάντα μπορούν να ρυθμιστούν εάν θες να τα ρυθμίσεις. Για την ώρα, και ενώ υπάρχει μια τρομερή αλλαγή στο στεγαστικό τοπίο λόγω του Airbnb, έχει μείνει εντελώς αρρύθμιστη εκτός από το κομμάτι που αφορά στα δημόσια έσοδα. Το να δηλώνεται δηλαδή με κάποιον τρόπο αυτή η πρακτική, ώστε να αποφευχθεί η φοροδιαφυγή.

    Στο δεύτερο κομμάτι της περιόδου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ένας προβληματισμός καθώς και συζητήσεις για το πως θα μπορούσαν να επιβληθούν ορισμένοι περιορισμοί αλλά δεν έφτασε στην πρακτική αντιμέτωπιση του θέματος. Μετά ήρθε η Νέα Δημοκρατία η οποία το άφησε στην άκρη, υποβοηθούμενη και από την πανδημία η οποία ανέκοψε τον τουρισμό.

    Δεν ήταν μια εποχή για να τεθούν περιορισμοί στο Airbnb καθώς είχε περιοριστεί από μόνο του. Ωστόσο παρά το ότι υπήρχε η πανδημία, όλες οι συνθήκες ανάπτυξης μιας νοοτροπίας στην αγορά κατοικίας την οποία είχε φέρει η ιστορία της βραχυπρόθεσμής μίσθωσης, σωβούσε. Όσο ξεσφίγγει ο κλοιός της πανδημίας τόσο ξαναβγαίνει στην επιφάνεια. Οι φοιτητές θα είναι μεταξύ αυτών που θα την πληρώσουν" σημειώνει ο Καθηγητής.

    "Οι φοιτητές θα δυσκολευτούν να βρουν σπίτια στις γειτονιές που έβρισκαν οι προηγούμενες γενιές φοιτητών. Θα χρειαστεί να ψάξουν για μικρότερα διαμερίσματα και σε χειρότερη κατάσταση ή για μια γειτονιά που ενδεχομένως να είναι πιο μακριά ή να μην είναι εξυπηρετείται με τον ίδιο τρόπο που εξυπηρετούνταν οι φοιτητικές γειτονιές".

    Η αύξηση του αστικού τουρισμού

    Στις περισσότερες γειτονιές της Αθήνας υπήρχε μια αγορά κατοικίας αρκετά σταθερή με ένα δεδομένο επίπεδο ζήτησης. Η ζήτηση αυτή προερχόταν κυρίως από την κοινωνία της πόλης. Αναμενόμενα δηλαδή εισοδηματικά στρώματα στα οποία απευθυνόταν και αυτή η προσφορά μέσω των μικροϊδιοκτητών που κυριαρχούσαν.

    Αυτά άλλαξαν με την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα και προς την Αθήνα ειδικότερα. Αυτοί που αναζητούσαν κατοικία στην Αθήνα δεν ήταν πια αυτά τα στρώματα στα οποία απευθυνόταν μέχρι προηγουμένως ο ιδιοκτήτης αλλά εμφανίζεται ένα νέο μεγάλο κομμάτι που δεν μπορεί πια να εξυπηρετήσει η δυναμική των ξενοδοχείων. Πρόκειται για το πληθυσμιακό κομμάτι του Ευρωπαίου μεσοαστού τουρίστα, το οποίο έρχεται σε μεγάλους αριθμούς στην πόλη.

    Το γεγονός ότι η κατάσταση αυτή διαμεσολαβείται από ηλεκτρονικές πλατφόρμες, όπως το Airbnb και η Booking είναι ένας καταλύτης, ο οποίος φέρνει ευκολότερα κοντά τη ζήτηση με την πρόσφορα. Δημιουργείται έτσι μια νέα νοοτροπία στην αγορά. Δημιουργείται η αίσθηση πως από το ίδιο ακίνητο μπορείς πλέον να βγάλεις τα διπλάσια ή τα τριπλάσια χρήματα".

    Ο ανταγωνισμός στις τιμές

    "Θα πρέπει να επενδύσεις κάποια χρήματα να γίνει το σπίτι παρουσιάσιμο. Κάνοντας αυτή την επένδυση με την προσδοκία ότι θα βγάλεις περισσότερα χρήματα δοκιμάζεις την τύχη σου στην βραχυχρόνια μίσθωση. Ενδέχεται να έχεις και μια επιτυχία. Συνήθως έχεις αρκετά μικρότερη επιτυχία απ' ότι σε αφήνουν να πιστεύεις. Αλλά ακόμα κι' αν αποτύχεις εκεί και προσπαθήσεις να γυρίσεις στην κλασική αγορά ενοικιαζόμενης κατοικίας - επειδή έχεις επενδύσει- θα ζητήσεις παραπάνω. Αυτό με την σειρά του παρασύρει και τον γείτονα. Με τέτοιες οσμώσεις δημιουργειται μια ανοδική τάση στην αγορά. Και είναι χαρακτηριστικό ότι οι επενδύσεις που γίνονται στην αγορά της Αθήνας είναι κυρίως εξωγενείς. Δηλαδή τρεις στις τέσσερις μεταβιβάσεις τα τελευταία χρόνια έρχονται απ' έξω.

    Η αγορά χορεύει σε ρυθμούς που δεν είναι οι πρώην δικοί της, με αποτέλεσμα οι πιο ευάλωτοι να είναι εκείνοι που την "πληρώνουν" πρώτοι.

    Δεν μπορεί να υπάρχει κάποια βιώσιμη διέξοδος σε αυτή την ιστορία χωρίς να υπάρξουν κάποια περιοριστικά μέτρα για την πρακτική της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Να τεθούν κάποιοι κανόνες και ιδιαίτερα να αποφευχθεί η είσοδος των 'μεγάλων παικτών' δηλαδή αυτών που έρχονται και αγοράζουν ολόκληρη κτίρια και τα μετατρέπουν, καθώς κατ' αυτόν τον τρόπο επηρεάζεται εν γένει η γύρω περιοχή.

    Περισσότερο πρέπει να προσπαθήσουμε να μπούμε στην αγορά κατοικίας με κάποιον θετικό τρόπο. Αυτό που θα έλεγα πως χρειάζεται κυρίως είναι να δοθεί διέξοδος στον μικροεπενδυτή ή στην μικροεπενδύτρια να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα κατοικίας που αφορά τα ευάλωτα στρώματα της δικής μας πραγματικότητας. Δεν είχαμε ποτέ μια στοιβαρή πολιτική κατοικίας στην Ελλάδα. Το επίδομα ενοικίου δεν είναι ένα μέτρο που από μόνο του μπορεί να λύσει το πρόγραμμα. Η αγορά μέσα σε δύο χρόνια το έχει ενσωματώσει. Θα πρέπει τα μέτρα να δουν τους μικροεπενδυτές ως συμμάχους προσφέροντάς τους μια εναλλακτική καλύτερη από τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση".

    Policy Map: Μία σύνοψη των προτάσεων για το ζήτημα της στέγασης

    Από τη μεριά του, το Eteron κατέγραψε και αξιολόγησε κατευθύνσεις δημόσιας παρέμβασης και πολιτικής που θα πρέπει να συζητηθούν και να εφαρμοστούν στο ελληνικό πλαίσιο ως μέρος μιας ευρύτερης στεγαστικής στρατηγικής. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις έχουν διαφορετικό χρονικό πλαίσιο εφαρμογής, αλλά λειτουργούν συμπληρωματικά ως ένα ενιαίο πλέγμα με στόχο τη σταδιακή διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου, μηχανισμών και εργαλείων πολιτικής για τη διασφάλιση οικονομικά προσιτής και ασφαλούς/σταθερής ενοικιαζόμενης κατοικίας στην Ελλάδα.

    Φοιτητική κατοικία: Πιο ακριβή και δυσεύρετη από ποτέ

    Κάποιες πιο άμεσα υλοποιήσιμες και διεκδικήσιμες, άλλες πιο μακροπρόθεσμες, οι παρεμβάσεις οφείλουν να αποτελούν μέρους ενός ενιαίου σχεδίου πολιτικής για την ενοικιαζόμενη κατοικία, που σήμερα εμφανίζεται ως ιδιαίτερα επιτακτικό.

    Πηγή: news247.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο