Κυριακή, 07 Αυγούστου 2022 12:49

Φοιτητική κατοικία: Πιο ακριβή και δυσεύρετη από ποτέ

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Οι τεράστιες ελλείψεις στην αγορά ακινήτων και η επόμενη μέρα για τις φοιτητικές κατοικίες.

Δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια έχουν ήδη επιδοθεί σε ένα ανελέητο κυνήγι εύρεσης κατοικίας.

Με το κόστος των ενοικίων να βρίσκεται στα ύψη και την ακρίβεια και τον πληθωρισμό να καλπάζουν ο ευάλωτος πληθυσμός της χώρας πρόκειται να μείνει για μια ακόμα φορά ανυπεράσπιστος.

Την περίοδο Μάιος 2021-Μάιος 2022 το κόστος στέγασης (που περιλαμβάνει ενοίκιο ή δόση του στεγαστικού δανείου και πάγια έξοδα σπιτιού) αυξήθηκε κατά 36,1%, αποτελώντας με διαφορά την κατηγορία αγαθών και υπηρεσιών με τη μεγαλύτερη αύξηση, όπως καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ, μέσα από τον υπολογισμό του εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Προτού προχωρήσουμε, όμως, ας δούμε κάποια από τα απογοητευτικά δεδομένα που προέκυψαν από την πανελλαδική ποσοτική έρευνα που δημοσίευσε τον Ιούνιο το Eteron "Ενοίκια στα Ύψη: Ο λόγος στις ενοικιάστριες και τους ενοικιαστές".

  • 47.8% δυσκολεύεται ή αδυνατεί να πληρώσει το ενοίκιο
  • 42.3% έχει δει αυξήσεις στο ενοίκιο την τελευταία διετία
  • 22.1% λαμβάνει επίδομα στέγασης
  • 1/2 δίνει πάνω από 200 ευρώ για τα υπόλοιπα πάγια έξοδα κάθε μήνα (πχ. ρεύμα, θέρμανση)
  • 1/4 δίνει πάνω από 300 ευρώ
  • 76.9% τα βγάζει πέρα ίσα ίσα, κάνει περικοπές ή λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τρίτους
  • 17.8% ζει όπως θέλει, χωρίς να αποταμιεύει
  • 4% μπορεί και αποταμιεύει
  • 83.1% το αποσχολεί πολύ και αρκετά το ζήτημα των ενοικίων σήμερα

Πού κυμαίνονται τα ενοίκια στις φοιτητικές πόλεις

Στα 400-500 ευρώ κυμαίνονται οι τιμές για κατοικίες 40-60 τετραγωνικών στις περισσότερες φοιτητουπόλεις της χώρας με το ποσό να κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό τη στιγμή που ένα δυάρι σπάνια να μπορεί να υποστηρίξει πάνω από ένα άτομο. Οι τιμές αυτές αν συνυπολογιστούν τα πάγια μηνιαία έξοδα ενός νοικοκυριού, σημαίνει πως ένας φοιτητής χρειάζεται περίπου 600 ευρώ τον μήνα προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις βασικές στεγαστικές του ανάγκες. Αυτό, τη στιγμή που ο κατώτατος μισθός έχει οριστεί στα 713 ευρώ και που η πλειονότητα των νέων αδυνατεί να εργαστεί full time.

Φοιτητική κατοικία: Πιο ακριβή και δυσεύρετη από ποτέ
Φοιτητική κατοικία: Πιο ακριβή και δυσεύρετη από ποτέ
Φοιτητική κατοικία: Πιο ακριβή και δυσεύρετη από ποτέ

Το χρόνιο πρόβλημα του Airbnb

Το NEWS 24/7 ήρθε σε επαφή με τον κ. Θωμά Μαλούτα, Καθηγητή Κοινωνικής Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το πρόβλημα του αστικού τουρισμού και του Airbnb.

"Τα πάντα μπορούν να ρυθμιστούν εάν θες να τα ρυθμίσεις. Για την ώρα, και ενώ υπάρχει μια τρομερή αλλαγή στο στεγαστικό τοπίο λόγω του Airbnb, έχει μείνει εντελώς αρρύθμιστη εκτός από το κομμάτι που αφορά στα δημόσια έσοδα. Το να δηλώνεται δηλαδή με κάποιον τρόπο αυτή η πρακτική, ώστε να αποφευχθεί η φοροδιαφυγή.

Στο δεύτερο κομμάτι της περιόδου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ένας προβληματισμός καθώς και συζητήσεις για το πως θα μπορούσαν να επιβληθούν ορισμένοι περιορισμοί αλλά δεν έφτασε στην πρακτική αντιμέτωπιση του θέματος. Μετά ήρθε η Νέα Δημοκρατία η οποία το άφησε στην άκρη, υποβοηθούμενη και από την πανδημία η οποία ανέκοψε τον τουρισμό.

Δεν ήταν μια εποχή για να τεθούν περιορισμοί στο Airbnb καθώς είχε περιοριστεί από μόνο του. Ωστόσο παρά το ότι υπήρχε η πανδημία, όλες οι συνθήκες ανάπτυξης μιας νοοτροπίας στην αγορά κατοικίας την οποία είχε φέρει η ιστορία της βραχυπρόθεσμής μίσθωσης, σωβούσε. Όσο ξεσφίγγει ο κλοιός της πανδημίας τόσο ξαναβγαίνει στην επιφάνεια. Οι φοιτητές θα είναι μεταξύ αυτών που θα την πληρώσουν" σημειώνει ο Καθηγητής.

"Οι φοιτητές θα δυσκολευτούν να βρουν σπίτια στις γειτονιές που έβρισκαν οι προηγούμενες γενιές φοιτητών. Θα χρειαστεί να ψάξουν για μικρότερα διαμερίσματα και σε χειρότερη κατάσταση ή για μια γειτονιά που ενδεχομένως να είναι πιο μακριά ή να μην είναι εξυπηρετείται με τον ίδιο τρόπο που εξυπηρετούνταν οι φοιτητικές γειτονιές".

Η αύξηση του αστικού τουρισμού

Στις περισσότερες γειτονιές της Αθήνας υπήρχε μια αγορά κατοικίας αρκετά σταθερή με ένα δεδομένο επίπεδο ζήτησης. Η ζήτηση αυτή προερχόταν κυρίως από την κοινωνία της πόλης. Αναμενόμενα δηλαδή εισοδηματικά στρώματα στα οποία απευθυνόταν και αυτή η προσφορά μέσω των μικροϊδιοκτητών που κυριαρχούσαν.

Αυτά άλλαξαν με την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα και προς την Αθήνα ειδικότερα. Αυτοί που αναζητούσαν κατοικία στην Αθήνα δεν ήταν πια αυτά τα στρώματα στα οποία απευθυνόταν μέχρι προηγουμένως ο ιδιοκτήτης αλλά εμφανίζεται ένα νέο μεγάλο κομμάτι που δεν μπορεί πια να εξυπηρετήσει η δυναμική των ξενοδοχείων. Πρόκειται για το πληθυσμιακό κομμάτι του Ευρωπαίου μεσοαστού τουρίστα, το οποίο έρχεται σε μεγάλους αριθμούς στην πόλη.

Το γεγονός ότι η κατάσταση αυτή διαμεσολαβείται από ηλεκτρονικές πλατφόρμες, όπως το Airbnb και η Booking είναι ένας καταλύτης, ο οποίος φέρνει ευκολότερα κοντά τη ζήτηση με την πρόσφορα. Δημιουργείται έτσι μια νέα νοοτροπία στην αγορά. Δημιουργείται η αίσθηση πως από το ίδιο ακίνητο μπορείς πλέον να βγάλεις τα διπλάσια ή τα τριπλάσια χρήματα".

Ο ανταγωνισμός στις τιμές

"Θα πρέπει να επενδύσεις κάποια χρήματα να γίνει το σπίτι παρουσιάσιμο. Κάνοντας αυτή την επένδυση με την προσδοκία ότι θα βγάλεις περισσότερα χρήματα δοκιμάζεις την τύχη σου στην βραχυχρόνια μίσθωση. Ενδέχεται να έχεις και μια επιτυχία. Συνήθως έχεις αρκετά μικρότερη επιτυχία απ' ότι σε αφήνουν να πιστεύεις. Αλλά ακόμα κι' αν αποτύχεις εκεί και προσπαθήσεις να γυρίσεις στην κλασική αγορά ενοικιαζόμενης κατοικίας - επειδή έχεις επενδύσει- θα ζητήσεις παραπάνω. Αυτό με την σειρά του παρασύρει και τον γείτονα. Με τέτοιες οσμώσεις δημιουργειται μια ανοδική τάση στην αγορά. Και είναι χαρακτηριστικό ότι οι επενδύσεις που γίνονται στην αγορά της Αθήνας είναι κυρίως εξωγενείς. Δηλαδή τρεις στις τέσσερις μεταβιβάσεις τα τελευταία χρόνια έρχονται απ' έξω.

Η αγορά χορεύει σε ρυθμούς που δεν είναι οι πρώην δικοί της, με αποτέλεσμα οι πιο ευάλωτοι να είναι εκείνοι που την "πληρώνουν" πρώτοι.

Δεν μπορεί να υπάρχει κάποια βιώσιμη διέξοδος σε αυτή την ιστορία χωρίς να υπάρξουν κάποια περιοριστικά μέτρα για την πρακτική της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Να τεθούν κάποιοι κανόνες και ιδιαίτερα να αποφευχθεί η είσοδος των 'μεγάλων παικτών' δηλαδή αυτών που έρχονται και αγοράζουν ολόκληρη κτίρια και τα μετατρέπουν, καθώς κατ' αυτόν τον τρόπο επηρεάζεται εν γένει η γύρω περιοχή.

Περισσότερο πρέπει να προσπαθήσουμε να μπούμε στην αγορά κατοικίας με κάποιον θετικό τρόπο. Αυτό που θα έλεγα πως χρειάζεται κυρίως είναι να δοθεί διέξοδος στον μικροεπενδυτή ή στην μικροεπενδύτρια να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα κατοικίας που αφορά τα ευάλωτα στρώματα της δικής μας πραγματικότητας. Δεν είχαμε ποτέ μια στοιβαρή πολιτική κατοικίας στην Ελλάδα. Το επίδομα ενοικίου δεν είναι ένα μέτρο που από μόνο του μπορεί να λύσει το πρόγραμμα. Η αγορά μέσα σε δύο χρόνια το έχει ενσωματώσει. Θα πρέπει τα μέτρα να δουν τους μικροεπενδυτές ως συμμάχους προσφέροντάς τους μια εναλλακτική καλύτερη από τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση".

Policy Map: Μία σύνοψη των προτάσεων για το ζήτημα της στέγασης

Από τη μεριά του, το Eteron κατέγραψε και αξιολόγησε κατευθύνσεις δημόσιας παρέμβασης και πολιτικής που θα πρέπει να συζητηθούν και να εφαρμοστούν στο ελληνικό πλαίσιο ως μέρος μιας ευρύτερης στεγαστικής στρατηγικής. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις έχουν διαφορετικό χρονικό πλαίσιο εφαρμογής, αλλά λειτουργούν συμπληρωματικά ως ένα ενιαίο πλέγμα με στόχο τη σταδιακή διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου, μηχανισμών και εργαλείων πολιτικής για τη διασφάλιση οικονομικά προσιτής και ασφαλούς/σταθερής ενοικιαζόμενης κατοικίας στην Ελλάδα.

Φοιτητική κατοικία: Πιο ακριβή και δυσεύρετη από ποτέ

Κάποιες πιο άμεσα υλοποιήσιμες και διεκδικήσιμες, άλλες πιο μακροπρόθεσμες, οι παρεμβάσεις οφείλουν να αποτελούν μέρους ενός ενιαίου σχεδίου πολιτικής για την ενοικιαζόμενη κατοικία, που σήμερα εμφανίζεται ως ιδιαίτερα επιτακτικό.

Πηγή: news247.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 07 Αυγούστου 2022 12:10

Σχετικά Άρθρα

  • Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Ποιοι οι δικαιούχοι για δωρεάν ενοίκιο και απαλλαγή φόρου
    Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Ποιοι οι δικαιούχοι για δωρεάν ενοίκιο και απαλλαγή φόρου

    Ανάσα για χιλιάδες δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ηλικίας 25-39 ετών, αποτελεί το πρόγραμμα «Κάλυψη» με το οποίο περίπου 2.500 θα μπορέσουν να βρουν σπίτι με δωρεάν ενοίκιο για τρία χρόνια.

    Πρόκειται για μία από τις παρεμβάσεις που στόχο έχουν να δώσουν λύση στο δημογραφικό και στεγαστικό πρόβλημα και λειτουργεί με την μίσθωση ιδιωτικών κατοικιών από το κράτος και την διάθεσή τους σε δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

    Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα μπορούν να τα εκμισθώνουν για τρία έτη, ενώ η καταβολή του μισθώματος θα γίνεται με κρατικά κονδύλια, τα οποία καλύπτουν επίσης τις δαπάνες για επισκευές των ακινήτων πριν την εκμίσθωσή τους.

    Υπενθυμίζεται πως οι κατοικίες που θα μισθωθούν για την στέγαση των νέων, σε 57 Δήμους όλης της χώρας, είναι εκείνες που διατέθηκαν για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος «Εστία», εφόσον βέβαια οι ιδιοκτήτες τους θέλουν να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα και υποβάλουν σχετική αίτηση.

    Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναλαμβάνει την κάλυψη του μισθώματος για τρία χρόνια και επιπλέον το κόστος μετακόμισης και μεταφοράς των λογαριασμών ΔΕΚΟ.
    Τι να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

    Σε αυτή τη φάση, η πλατφόρμα για το πρόγραμμα είναι ανοιχτή για την Λάρισσα και οι ιδιοκτήτες κατοικιών που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του δήμου μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις συμμετοχής.

    Μέσα από αυτό, οι ιδιοκτήτες εκτός από το εγγυημένο μίσθωμα, το οποίο θα είναι ανάλογο με το ενοίκιο που εισέπρατταν μέσω του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» συν τον πληθωρισμό του 2022, θα καλυφθούν για την επισκευή φθορών κατά τη διάρκεια της χρήση του ακινήτου καθώς και με αποζημίωση στη λήξη της μίσθωσης για την αποκατάσταση του ακινήτου από τυχόν φθορές.

    Πώς θα κάνετε αίτηση

    Η υποβολή της αίτησης θα μπορεί να οριστικοποιηθεί έως την Τρίτη 22 Οκτωβρίου και πρέπει να συνοδεύεται από:

    1. Υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, ότι το ακίνητο πληροί τα ως άνω κριτήρια, είναι έτοιμο προς χρήση και δεν φέρει πραγματικό ελάττωμα. Ο οικείος Δήμος δύναται δια μέσου των αρμόδιων υπηρεσιών του να προβαίνει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους πριν την μίσθωση των ακινήτων.
    2. Αντίγραφο ηλεκτρονικού μισθωτηρίου με τον Φορέα υλοποίησης του προγράμματος ΕΣΤΙΑ.

    Εάν κάποιος ιδιοκτήτης επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα με περισσότερα του ενός ακίνητα, αρκεί η υποβολή μιας αίτησης, στην οποία θα περιλαμβάνονται τα στοιχεία όλων των ακινήτων.

    Ως αποδεικτικό της εμπρόθεσμης κατάθεσης λαμβάνεται η ημερομηνία πρωτοκόλλησης στο Γενικό Πρωτόκολλο του Δήμου Λαρισαίων (Ίωνος Δραγούμη 3, Λάρισα) ή η ημερομηνία αποστολής της αίτησης με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο mail: [email protected] ή η ημερομηνία σφραγίδας ταχυδρομείου ή αποδεικτικού ταχυμεταφοράς.

    Οι ενδιαφερόμενοι φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για την εμπρόθεσμη κατάθεση της αίτησης και την τήρηση των όρων της παρούσας.

    Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

    Τα ακίνητα του προγράμματος «Κάλυψη» διατίθενται σε δικαιούχους ηλικίας 25 έως 39 ετών που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από τον ΟΠΕΚΑ και δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία.

    Στο πρόγραμμα εντάσσονται, με επιπλέον μοριοδότηση, δικαιούχοι του Ελάχιστοι Εγγυημένου Εισοδήματος:

    • πολύτεκνες οικογένειες,

    • τρίτεκνες οικογένειες,

    • άτομα με αναπηρία άνω του 67%,

    • νοικοκυριά υπό έξωση από ενοικιαζόμενη κατοικία,

    • μονογονεϊκές οικογένειες,

    • οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά,

    • άνεργοι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ,

    • γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που φιλοξενούνται σε ξενώνες με ή χωρίς παιδιά)

    • νοικοκυριά υπό έξωση από ενοικιαζόμενη κατοικία,

    • άτομα ή οικογένειες που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

    Αν μια οικογένεια συγκεντρώνει περισσότερα από ένα κριτήρια, τα μόρια αθροίζονται (εκτός από τα κριτήρια για πολύτεκνους / τρίτεκνους / οικογένειες με 1 ή 2 παιδιά).

    Δείτε το πλήρες κείμενο της ΚΥΑ εδώ:

    ΚΑΛΥΨΗ

    Πώς γίνεται η επιλογή

    Μετά την κατάταξη των νοικοκυριών σε λίστα προτεραιότητας με βάση τα μόρια που συγκεντρώνουν, οι Δήμοι θα καλέσουν τους ωφελούμενους να επιλέξουν από τη λίστα των διαθέσιμων κατοικιών αυτές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και την προτίμησή του ως προς την περιοχή του Δήμου που βρίσκεται το ακίνητο.

    Κάθε νοικοκυριό επιλέγει έως τρία διαθέσιμα ακίνητα, μεταξύ των οποίων καλείται να διαλέξει το κατάλληλο προς ενοικίαση.

    Εάν το νοικοκυριό απορρίψει τα υποψήφια ακίνητα, κατατάσσεται αυτόματα στο τέλος της λίστας προτεραιότητας.

    Το ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο υπογράφεται μεταξύ του ιδιοκτήτη του ακινήτου και του ωφελούμενου με την εγγύηση του Δήμου ή του νομικού του προσώπου σε ό,τι αφορά την καταβολή του μισθώματος.

    Στο συμβόλαιο ορίζεται ρητά ότι η καταβολή του ενοικίου βαρύνει τον Δήμο ή νομικό πρόσωπο του Δήμου.

    Το ενοίκιο καταβάλλεται μηνιαίως σε τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη, ενώ είναι δυνατή η προκαταβολή σε μία δόση των μισθωμάτων του α’ εξαμήνου της μίσθωσης.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Ενοικιαστές σε απόγνωση: Ο ένας στους τέσσερις δυσκολεύεται να πληρώσει το ενοίκιο
    Ενοικιαστές σε απόγνωση: Ο ένας στους τέσσερις δυσκολεύεται να πληρώσει το ενοίκιο

    Οι ενοικιαστές στην Ελλάδα είναι στη χειρότερη θέση από όλες τις χώρες της ΕΕ. Το 26,1% δεν καταφέρνει να πληρώσει το ενοίκιο με τα χρήματα που βγάζει, και πρέπει να ζητήσει δανεικά.

    Οι ενοικιαστές στην Ελλάδα είναι οι πιο ζορισμένοι της Ευρώπης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Eurostat. Κι ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακόμα αναζητά τη φόρμουλα για να αντιμετωπίσει τη στεγαστική κρίση, στις μέχρι τώρα συζητήσεις δεν έχουν ακουστεί χειροπιαστά μέτρα για τη μείωση των ενοικίων, που ιδίως στην Ελλάδα αυξάνονται δραματικά.

    Η έκθεση της Eurostat εστιάζει στα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη στέγαση και στην ενοικίαση, με βάση τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία για το 2023.

    Το 4 ,9% των ατόμων ηλικίας 16 ετών και άνω στην ΕΕ ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν δυσκολίες στέγασης κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Για τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, τα ποσοστά όσων αντιμετωπίζουν δυσκολίες στέγασης είναι σχεδόν διπλάσια, στο 8,5%. Αντίστοιχα, δυσκολίες ενοικίασης αντιμετωπίζει το 13% του πληθυσμού άνω των 16 ετών και το 23,3% όσων βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας.

    Δυσκολίες στέγασης

    Οι δυσκολίες στέγασης είναι μια μορφή στεγαστικής επισφάλειας, που δεν ταυτίζεται απόλυτα με την αστεγία. Αναφέρεται σε καταστάσεις στις οποίες ένα άτομο δεν είχε δικό του σπίτι (είτε ιδιόκτητο είτε ενοικιαζόμενο) και αναγκάστηκε να μείνει με φίλους ή συγγενείς, να χρησιμοποιήσει καταλύματα έκτακτης ανάγκης ή προσωρινά καταλύματα, να ζήσει σε χώρο που δεν προοριζόταν για μόνιμη κατοικία ή να κοιμηθεί σε δημόσιο χώρο. Εξαιρούνται όσοι εγκατέλειψαν προσωρινά το σπίτι τους λόγω έκτακτων συνθηκών (π.χ. φυσικές καταστροφές), αλλά έχουν μόνιμη κατοικία να επιστρέψουν.

    Όπως διευκρινίζεται, τα στοιχεία της Eurostat αφορούν μόνο όσους ζουν σε ιδιωτικά νοικοκυριά. Αρα εξαιρούνται εκ προοιμίου κατηγορίες πληθυσμού που ζουν σε ιδρύματα, οίκους ευγηρίας, πρόσφυγες σε καμπ φιλοξενίας κ.ά. Επίσης όπως διευκρινίζει και η ΕΛΣΤΑΤ, στις αντίστοιχες στατιστικές υποεκπροσωπούνται πληθυσμιακές ομάδες που κατά τεκμήριο είναι φτωχές, όπως άτομα που είναι ήδη άστεγα, παράνομοι οικονομικοί μετανάστες, Ρομά που μετακινούνται και αλλάζουν τόπο διαμονής κ.λπ.

    Αποκούμπι η οικογένεια

    Στην κατηγορία «δυσκολίες στέγασης» η Ελλάδα βρίσκεται αισθητά χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με 1,9% να αναφέρουν ότι βρέθηκαν κάποια περίοδο της ζωής τους χωρίς μόνιμη στέγη. Το ποσοστό ανεβαίνει στο 3,3% για τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή/και κοινωνικού αποκλεισμού.

    Τα χαμηλά ποσοστά δυσκολίας στέγασης στην Ελλάδα πιθανόν έχουν να κάνουν με τους ισχυρούς ακόμα οικογενειακούς δεσμούς. Οι νέοι που ζουν με τους γονείς τους και μετά τα 30, δεν καταγράφονται στις στατιστικές ως άτομα με δυσκολίες στέγασης. Όμως στην πράξη, η αναγκαστική συγκατοίκηση με τους γονείς οφείλεται ακριβώς στη δυσκολία αυτόνομης διαβίωσης. Τα τσουχτερά ενοίκια, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς και το υψηλό κόστος ζωής, καθηλώνουν τους νέους της Ελλάδας στα εφηβικά τους δωμάτια.

    Τα υψηλά ποσοστά ατόμων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στέγασης δεν συνδέονται απαραίτητα με το βιοτικό επίπεδο κάθε χώρας, αλλά με τη διάρθρωση του κοινωνικού ιστού.

    Χώρες με επίπεδα φτώχειας πολύ υψηλότερα από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, έχουν χαμηλά ποσοστά ατόμων με δυσκολίες στέγασης (1,5% και 2,1% αντίστοιχα). Αντιθέτως τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων με δυσκολίες στέγασης καταγράφονται σε εύρωστες οικονομικά χώρες, όπως η Φινλανδία, η Δανία και η Σουηδία (10,8%, 9,4% και 9,1%). Πρωταθλήτρια στις δυσκολίες στέγασης είναι η Κύπρος, με το 11,2% του πληθυσμού άνω των 16 ετών να έχουν βρεθεί σε κάποια περίοδο της ζωής τους χωρίς σταθερή κατοικία. Το ποσοστό δυσκολίας στέγασης ανεβαίνει στο 14,7% για τα άτομα σε κίνδυνο φτώχειας.

    Ενοίκια στα ύψη, ενοικιαστές στα πατώματα

    Η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες ενοικίασης. Σε αυτή την κατηγορία η Ελλάδα εμφανίζει τις χειρότερες επιδόσεις πανευρωπαϊκά, με το 26,1% του πληθυσμού άνω των 16 ετών να έχει βρεθεί σε αδυναμία πληρωμής ενοικίου. Πρόκειται για ποσοστό υπερδιπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (13%). Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για τους ενοικιαστές που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας, με το 44,6% να δυσκολεύονται να πληρώσουν το ενοίκιο. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 23,3%.

    Δυσκολίες ενοικίασης, σύμφωνα με τον ορισμό της Εurostat υπάρχουν όταν ένα άτομο δεν είναι σε θέση να καλύψει το κόστος της ενοικιαζόμενης στέγασής του, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, με δικούς του πόρους, χωρίς να χρειαστεί να δανειστεί χρήματα, να αιτηθεί τραπεζικό δάνειο ή να καταφύγει σε άλλα οικονομικά μέσα.

    Με άλλα λόγια, ο ένας στους τέσσερις ενοικιαστές και ο ένας στους δύο φτωχούς ενοικιαστές, έχει αναγακαστεί να ζητήσει από γονείς, φίλους ή συγγενείς να «τσοντάρουν» για να βγει το μηνιαίο μίσθωμα. Για να μη μιλήσουμε για την ακραία περίπτωση να πρέπει να ζητήσει «ενοικιο-δάνειο» για να μην του κάνουν έξωση. Πρόκειται για κάτι που ακόμα στην Ελλάδα δεν έχουμε δει σε μαζική κλίμακα, αλλά υπό μία έννοια εφαρμόζεται για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, που χάνουν το σπίτι τους και μετατρέπονται σε ενοικιαστές, με νοικάρη την τράπεζα.

    Μετά την Ελλάδα τα υψηλότερα ποσοστά δυσκολιών στην ενοικίαση παρατηρούνται στη Γαλλία (24,1%) και την Ισπανία (17,2%). Τα χαμηλότερα παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία (0,3%), τη Σλοβακία (1,1%), το Βέλγιο (4,3%), τη Γερμανία και την Ουγγαρία (και οι δύο 4,7%).

    Το 26,3% των οικογενειών με παιδιά στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν δυσκολίες ενοικίασης

    Δυσκολίες ενοικίασης και οικογένειες με παιδιά

    Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ οι δυσκολίες ενοικίασης είναι μεγαλύτερες σε οικογένειες με εξαρτώμενα παιδιά.

    Στον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, το 18,1% των νοικοκυριών με εξαρτώμενα παιδιά δεν μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο με δικά τους χρήματα.
    Το 2023, το 13,0% του πληθυσμού της ΕΕ ηλικίας 16 ετών και άνω ανέφερε δυσκολίες.

    Για τα νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά, η Γαλλία (33,2%), η Ελλάδα (26,3%) και η Ισπανία (20,8%) ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά, ενώ η Ρουμανία (0,4% η Σλοβακία (1,2%) και η Βουλγαρία (3,7%) είχαν τα χαμηλότερα.

    Μεταξύ των νοικοκυριών χωρίς εξαρτώμενα παιδιά, η Ελλάδα (25,9%), η Γαλλία (18,0%) και η Σλοβενία (15,3%) αντιμετώπισαν τις περισσότερες δυσκολίες.

    Τα χαμηλότερα ποσοστά βρέθηκαν στη Ρουμανία (0,4%), τη Σλοβακία (1,1%) και την Κύπρο (2,5%).

    Πηγή: in.gr

  • Έρχονται έξι αλλαγές στην αγορά ακινήτων μέσα στο 2025
    Έρχονται έξι αλλαγές στην αγορά ακινήτων μέσα στο 2025
    Πακέτο μέτρων με μειώσεις φόρων και απαλλαγές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ώστε να πέσουν στην αγορά κλειστά ακίνητα ή ακίνητα που είναι σε βραχυχρόνια μίσθωση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το στεγαστικό πρόβλημα

    ε τις τιμές των ακινήτων να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και τη στεγαστική κρίση να λαμβάνει δραματικές διαστάσεις κυρίως για τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ενεργοποιεί από το 2025 μια σειρά μέτρων στην αγορά για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Στο πακέτο των μέτρων περιλαμβάνονται μειώσεις φόρων και απαλλαγές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ώστε να πέσουν στην αγορά κλειστά ακίνητα ή ακίνητα που είναι σε βραχυχρόνια μίσθωση, «πάγωμα» των αντικειμενικών ώστε οι μεταβιβάσεις για το 2025 να πραγματοποιούνται με τις υφιστάμενες αντικειμενικές τιμές, παράταση της αναστολής ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις, φρένο σε νέες βραχυχρονιες μισθώσεις σε κορεσμένες περιοχές της πρωτεύουσας σε μια προσπάθεια τα διαμερίσματα να προσφέρονται για μακροχρόνια μίσθωση και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% για όσους ιδιοκτήτες με περιουσία έως 500.000 ασφαλίσουν τα ακίνητα τους για φυσικές καταστροφές. Επιπρόσθετα όσοι μείνουν χωρίς ασφάλιση, δεν θα έχουν δικαίωμα αποζημίωσης από το κράτος σε περίπτωση φυσικής καταστροφής.

    Ειδικότερα:

    1.«Πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα σημερινά επίπεδα μέχρι το τέλος του 2025. Η στεγαστική κρίση δεν επιτρέπει την αναπροσαρμογή τους το τρέχον έτος. Ακόμα και εάν το οικονομικό επιτελείο αποφασίσει να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των τιμών μέσα στο επόμενο έτος, οι νέες αντικειμενικές αξίες για τις μεταβιβάσεις ακινήτων θα ενεργοποιηθούν το 2026.

    2.Παράταση της αναστολής του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Το «πάγωμα» του ΦΠΑ εως τα τέλη του 2025 θα ισχύσει για όλα τα αδιάθετα ακίνητα του κατασκευαστή, από όλες τις άδειες οικοδομής που έχουν εκδοθεί και αφορούν είτε ιδιόκτητα ακίνητά του είτε ακίνητα τα οποία ανεγείρει ο ίδιος με το σύστημα της αντιπαροχής, μέχρι την αίτηση αναστολής. Στόχος του μέτρου είναι η ενίσχυση των αντοχών της οικοδομής απέναντι στις αναταράξεις από την αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες και τη διόγκωση του κόστους κατασκευής, και η ενίσχυση της ανοδικής της πορείας, καθώς αποτελεί μία από τις βασικές κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης της οικονομίας.

    3.Φοροαπαλλαγή για άνοιγμα κλειστών ακινήτων. Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, θα έχουν οι ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν κλειστά ακίνητα και εκείνοι που θα τα γυρίσουν από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση.Για να κερδίσουν την απαλλαγή από τον φόρο θα πρέπει:

    • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανοίξουν να ανοίξουν και να μισθώσουν τα κλειστά σπίτια από τις 8 Σεπτεμβρίου 2024 που ανακοινώθηκε το μέτρο έως 31 Δεκεμβρίου 2025.
    • Το ακίνητο να ήταν κλειστό για τουλάχιστο τρία χρόνια. Τα στοιχεία θα ληφθούν από το έντυπο Ε2 της εφορίας.
    • Το ακίνητο να μην ξεπερνά τα 120 τετραγωνικά μέτρα με στόχο τη μείωση του φορολογικού βάρους σε μικρά και μεσαία εισοδήματα και όχι σε εκείνους που δεν το έχουν πραγματικά ανάγκη.

    Σημειώνεται ότι το μέτρο αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν κλειστές κατοικίες. Δεν αφορά τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν καταστήματα, καθώς και τα νομικά πρόσωπα. Με τη φοροαπαλλαγή ένας ιδιοκτήτης με ενοίκιο 1.000 ευρώ τον μήνα θα έχει ετήσιο φορολογικό όφελος 1.800 ευρώ ή 5.400 ευρώ στην τριετία, ενώ για μηναίο μίσθωμα 800 ευρώ ή 9.600 ευρώ το χρόνο το όφελος σε 1.440 ή 4.320 ευρώ την τριετία. Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται με συντελεστές από 15% έως 45% με τα πρώτα 12.000 ευρώ εισοδήματος να φορολογούνται με 15%, στο κλιμάκιο από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 35% και τα εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ φορολογούνται με 45%.

    4. Βραχυχρόνιες μισθώσεις. Απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο. Συγκεκριμένα οι περιοχές της Αθήνας που δεν θα εκδίδεται Αριθμός Μητρώου Ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση από τον Ιανουάριο του 2025 και για έναν χρόνο είναι

    • 1ο δημοτικό διαμέρισμα: Κουκάκι, Πλάκα, Κολωνάκι, Σύνταγμα - Ομόνοια - Μοναστηράκι, Εξάρχεια, Ιλίσια, Νεάπολη
    • 2ο δημοτικό διαμέρισμα: Μετς, Νέος Κόσμος, Άγιος Αρτέμιος, Παγκράτι
    • 3ο δημοτικό διαμέρισμα: Βοτανικός, Μεταξουργείο, Γκάζι, Πετράλωνα, Ρουφ

    Επίσης, στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών θα ισχύσει νέο, αυξημένο τέλος.

    5.Μείωση ΕΝΦΙΑ. Ελαφρύτερος θα είναι το 2025 ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες ιδιοκτήτες με κατοικίες συνολικής αξίας έως 500.000 ευρώ οι οποίοι έχουν ασφαλίσει το σπίτι ή τα σπίτια τους από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα). Η έκπτωση για τις ασφαλισμένες κατοικίες διπλασιάζεται και από 10% ανεβαίνει στο 20%, την οποία θα δουν οι φορολογούμενοι στο ραβασάκι που θα λάβουν στα τέλη Φεβρουαρίου 2025.

    Για όσους έχουν στην κατοχή τους ασφαλισμένες κατοικίες συνολικής φορολογητέας αξίας άνω των 500.000 ευρώ η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ παραμένει στο 10% ενώ, εάν δεν φροντίσουν να τις ασφαλίσουν έναντι φυσικών καταστροφών μέχρι την 1η Ιουνίου 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος για τις ζημιές. Χωρίς κρατική αποζημίωση θα μείνουν και οι επιχειρήσεις με τζίρου πάνω από 500.000 ευρώ που δεν θα έχουν ασφαλιστεί για θεομηνίες. Σημειώνεται ότι σήμερα το μέτρο ισχύει για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ.

    6. Στον «πάγο» ο φόρος υπεραξίας. Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται το σενάριο για αναβολή της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας 15% στα κέρδη από τις αγοραπωλησίες ακινήτων, μέχρι το τέλος του 2025. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν σχεδόν βέβαιη την αναστολή του μέτρου, η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2024, σημειώνοντας ότι θα φρενάρει την άνοδο των τιμών των ακινήτων και θα στηρίξει τις συναλλαγές δίνοντας ανάσες στην κτηματαγορά.

    Πηγή: imerisia.gr

  • Φοιτητική κατοικία: «Σαφάρι» για μία γκαρσονιέρα – Ακριβά και δυσεύρετα τα διαμερίσματα
    Φοιτητική κατοικία: «Σαφάρι» για μία γκαρσονιέρα – Ακριβά και δυσεύρετα τα διαμερίσματα

    Σε είδος προς εξαφάνιση έχουν μετατραπεί τα διαμερίσματα με προσιτό ενοίκιο που απευθύνονται σε φοιτητές, με αποτέλεσμα η προσπάθεια εύρεσης κατοικίας από τις οικογένειες με παιδιά που θα σπουδάσουν σε άλλες πόλεις να γίνεται κάθε χρόνο ακόμη πιο δύσκολη.

    Η διαθεσιμότητα σε μικρά διαμερίσματα που διατίθενται προς ενοικίαση είναι ιδιαίτερα χαμηλή - ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και στις τουριστικές περιοχές- οι τιμές των ενοικίων ακόμη και στις άλλοτε οικονομικές περιοχές τραβούν διαρκώς την ανηφόρα, την ίδια στιγμή που η ακρίβεια της καθημερινότητας συνεχίζει να πιέζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

    Το «σαφάρι της γκαρσονιέρας» ξεκίνησε όπως κάθε χρόνο μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελλαδικών εξετάσεων και κορυφώνεται όσο πλησιάζουμε προς το φθινόπωρο. Βασικοί παράγοντες για την επιλογή φοιτητικής κατοικίας παραμένουν ο όροφος, η επίπλωση και ο αριθμός των υπνοδωματίων, σύμφωνα με τα στοιχεία των αναζητήσεων, της πλατφόρμας Spitogatos. Στην πραγματικότητα πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τελικά αναγκάζονται να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, όπως μικρότερα διαμερίσματα από εκείνα που επιθυμούσαν αρχικά, παλαιότερης κατασκευής, ισόγεια ή ημιυπόγεια ή ακόμη και να στραφούν στη συγκατοίκηση προκειμένου να μοιράζονται τα έξοδα.

    Η εικόνα σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

    Οι ζητούμενες τιμές στις περιοχές της Αττικής όπου οι φοιτητές συνήθως αναζητούν σπίτια, είναι μεσοσταθμικά αυξημένες έως και κατά 21,6% σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας Spitogatos. Ακόμη και στις οικονομικότερες περιοχές, Νίκαια και Πατησίων, η μέση τιμή ενοικίου ξεπερνά τα 8 ευρώ το τ.μ ενώ στις ακριβότερες, Μετς και Κολωνάκι - Λυκαβηττός, φτάνουν ακόμη και πάνω από τα 15 ευρώ το τμ. Σε ό,τι αφορά τις δημοφιλείς φοιτητικές περιοχές, είναι ενδεικτικό ότι ένα διαμέρισμα κάτω από 65 τ.μ. στην περιοχή του Ζωγράφου, στοιχίζει κατά μέσο όρο 516 ευρώ.

    Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα ενοίκια είναι φέτος ακριβότερα κατά 9,4% μεσοσταθμικά, με τις αυξήσεις όμως να αγγίζουν ακόμη και το 14% σε ορισμένες περιοχές. Στα 6,7 ευρώ το τμ. διαμορφώνεται η τιμή στην οικονομικότερη περιοχή, τη Σταυρούπολη, στην οποία καταγράφηκε αύξηση 10,8% σε σχέση με πέρσι και στα 10,3 ευρώ το τμ. στην ακριβότερη, στο κέντρο της πόλης.

    Άλμα στα ενοίκια και στην υπόλοιπη Ελλάδα

    Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και σε άλλες πόλεις της χώρας. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σχέση με πέρσι παρατηρήθηκαν σε Χαλκίδα (16%), Τρίκαλα (14,9%) και Καρδίτσα (14%). Τα ακριβότερα ενοίκια στην υπόλοιπη Ελλάδα εντοπίζονται πάντως σε περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση, προφανώς και λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας καθώς οι ιδιοκτήτες στις περισσότερες περιπτώσεις, επιλέγουν να τα βάλουν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ενδεικτικά, στην Κέρκυρα το μέσο ενοίκιο φτάνει τα 11,4 ευρώ το τμ., στο Ρέθυμνο τα 11 ευρώ το τμ. ενώ σε Ηράκλειο και Χανιά τα 9,9 και 9,8 ευρώ το τμ. αντίστοιχα.

    Πηγή: cnn.gr

  • Φοιτητική κατοικία: Οι 22 εναλλακτικές περιοχές για φοιτητές με στόχο τη συγκατοίκηση
    Φοιτητική κατοικία: Οι 22 εναλλακτικές περιοχές για φοιτητές με στόχο τη συγκατοίκηση

    Όσοι φοιτητές επιλέξουν να διαμείνουν πλησίον του κέντρου της Αθήνας, μπορούν να επιλέξουν περιοχές που διαθέτουν διαμερίσματα με 2 Υ/Δ άνω των 60τμ με το ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα να διαμορφώνεται από τα 550€ -600€ κατά μέσο όρο, όταν στις δημοφιλείς περιοχές του κέντρου το μηνιαίο ζητούμενο μίσθωμα των 500€-550€, αφορά μικρά δυαράκια ή/και επιπλωμένες γκαρσονιέρες.

    Oι βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας ανακοινώθηκαν και οι γονείς ξεκίνησαν «επίσημα» το σαφάρι αναζήτησης της φοιτητικής στέγης. Η κορύφωση της αναζήτησης θα καταγραφεί κυρίως με την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου. Θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι όσοι γονείς ήταν σίγουροι για την Πανεπιστημιακή σχολή που θα εισαχθεί ο νέος φοιτητής, ξεκίνησαν το «σαφάρι» αναζήτησης μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών.

    Aυξήσεις στα μισθώματα

    Όσον αφορά τα ζητούμενα μισθώματα, τη φετινή χρονιά καταγράφονται αυξητικές τάσεις που αγγίζουν ακόμη και το 8%-12% για τα μη ανακαινισμένα ακίνητα και 12%-16% για τα πλήρως ανακαινισμένα, επιπλωμένα και με το σύνολο των οικοσυσκευών ακίνητα.

    Σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, καταγράφεται αύξηση των διαθέσιμων ακινήτων στα υψηλότερα μισθώματα και συρρίκνωση στα οικονομικότερα.

    Συγκεκριμένα, στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, η αναζήτηση κατοικίας με μίσθωμα έως 300€ καταγράφεται μηδενική. Πλέον, 7 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα (άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ) έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€/μήνα , εκ των οποίων τα 5 έχουν ζητούμενο μίσθωμα που κυμαίνεται άνω των 500€ .

    Σε πρώτο πλάνο η συγκατοίκηση

    Σύμφωνα με τα άνωθεν, πολλοί φοιτητές αναμένουμε να υιοθετήσουν τη συγκατοίκηση, αναζητώντας «οικονομικές» για την εποχή κατοικίες σε περιοχές όμορες των σχολών τους και παράλληλα κοντά σε μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως σε στάση του μετρό.

    Είναι εντελώς λογικό όταν ένα νέο παιδί από την επαρχία έρχεται στην Αθήνα, να θεωρεί ότι όλες τις αποστάσεις θα πρέπει να τις καλύπτει εντός 10-15 λεπτών.

    Όταν όμως εγκλιματιστεί στους ρυθμούς της πρωτεύουσας, θα κατανοήσει ότι ακόμη και μεταφορικό μέσω να διαθέτει, οι ρυθμοί, οι αποστάσεις και ο χρόνος μετακίνησης είναι εντελώς διαφορετικοί.

    Ενώ, ακόμη και στην καθημερινότητα του, όταν θελήσει να συναντηθεί με συμφοιτητές του ή συντοπίτες του που διαμένουν σε άλλες περιοχές της Αττικής, θα πρέπει να δαπανήσει ακόμη και 30-35 λεπτά για τη μετακίνησή του.

    Τι να προσέξουν οι φοιτητές

    Είναι σημαντικό ο νέος φοιτητής να ελέγχει την διασύνδεση των μέσω μαζικής μεταφοράς προς τη σχολή του στην εκάστοτε περιοχή που επιλέγει να αναζητήσει φοιτητική στέγη. Μη ξεχνάμε ότι στην Αθήνα λειτουργούν τρόλεϊ, τραμ, λεωφορεία, ηλεκτρικός και μετρό όπου εύκολα, οικονομικά και με ασφάλεια μπορείς να μετακινηθείς .

    Πολλοί φοιτητές που έχουν περάσει στο πρώην ΑΤΕΙ Αιγάλεω, πλέον Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, επιλέγουν και το Περιστέρι, περιοχή όμορη με το Αιγάλεω που διαθέτει στάση μετρό για άμεση μετακίνηση στο κέντρο των Αθηνών αλλά και σ΄ όλες τις περιοχές του Ν.Αττικής που διαθέτουν σταθμό . Ενώ, μέσω λεωφορείου, εύκολα και εντός 10-15 λεπτών μέσω της Λ. Θηβών ή/και Λ. Αθηνών ( Λ.Καβάλας ), μπορείς να βρεθείς στην πύλη της σχολής στο Αιγάλεω. 

    Το Κερατσίνι, τον Κορυδαλλό, το Μοσχάτο και τη Νίκαια επιλέγουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά όπου μπορούν να αναζητήσουν κατοικίες με 2 υπνοδωμάτια με στόχο την συγκατοίκηση, μη ξεχνάμε ότι η Νίκαια και ο Κορυδαλλός διαθέτουν σταθμό του μετρό από τον Ιουλίου του 2020.

    Δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που επιλέγουν  τις άνωθεν περιοχές και φοιτούν στο Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής – πρώην ΑΤΕΙ Αιγάλεω , διότι μέσω της Λ. Θηβών με ένα λεωφορείο μπορούν να επιστρέψουν στη φοιτητική τους κατοικία εύκολα και γρήγορα.

    Οι φοιτητές της Γυμναστικής Ακαδημίας και της Παντείου μπορούν εύκολα να διαμείνουν στον Υμηττό, στη Δάφνη, στον Βύρωνα  και στην Ηλιούπολη.

    Μη ξεχνάμε ότι η Ηλιούπολη και η Δάφνη διαθέτουν στάση μετρό όπου εύκολα μπορείς να μετακινηθείς σ’ όλη την Αθήνα, ενώ πρόκειται για περιοχές που επιλέγουν κυρίως οικογένειες.  Ενώ από τον Υμηττό και τον Βύρωνα εύκολα με το λεωφορείο μπορείς να μετακινηθείς μέσω της Λ. Βουλιαγμένης – Ηλιουπόλεως  σε στάση του μετρό .

    Σημαντικές αυξήσεις τη φετινή χρονιά καταγράφονται και στις άλλοτε οικονομικότερες περιοχές, όπως η Νίκαια και ο Κορυδαλλός που από τον Ιούλιο του 2020 απέκτησαν σταθμό του μετρό. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα περισσότερα ακίνητα πλέον που διατίθενται προς μίσθωση, είναι ακίνητα που στην πλειονότητά τους είναι μερικώς ή/και ολικώς ανακαινισμένα .

    Όσοι φοιτητές επιλέξουν να διαμείνουν πλησίον του κέντρου της Αθήνας, μπορούν να επιλέξουν περιοχές που διαθέτουν διαμερίσματα με 2 Υ/Δ άνω των 60τμ με το ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα να διαμορφώνεται από τα 550€ -600€ κατά μέσο όρο, όταν στις δημοφιλείς περιοχές του κέντρου το μηνιαίο ζητούμενο μίσθωμα των 500€-550€, αφορά μικρά δυαράκια ή/και επιπλωμένες γκαρσονιέρες .

    Αξίζει να αναφέρουμε ότι πολλές περιοχές του ευρύτερου κέντρου των Αθηνών, διαθέτουν πολύ καλή μεταφορική διασύνδεση μέσω των σταθμών του μετρό και του ηλεκτρικού που αποτελούν τα «γρηγορότερα» μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Στις 2.000€ το ετήσιο φοιτητικό επίδομα

    Δεδομένου ότι τόσο η αναζήτηση κατοικίας για στέγαση φοιτητών, όσο και το κόστος μίσθωσης είναι ιδιαίτερα αυξημένα, κρίθηκε αναγκαία η αναπροσαρμογή του ύφους του ετήσιου στεγαστικού επιδόματος, για τη μεγαλύτερη ενίσχυση των δικαιούχων φοιτητών.

    Στους προπτυχιακούς φοιτητές των Ανώτατων και Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού της Ελλάδας, καθώς και των Σχολών της Κύπρου που περιλαμβάνονται στο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων/Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ. Το επίδομα ορίζεται στο ποσό των 2.000 ευρώ αποκλειστικά για τους δικαιούχους που φοιτούν σε ΑΕΙ εκτός της Περιφέρειας Αττικής ή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

    Σε περίπτωση δικαιούχου που συγκατοικεί με άλλο φοιτητή στην ίδια μισθωμένη κατοικία, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ. Αποκλειστικά στην περίπτωση δικαιούχου που φοιτά σε ΑΕΙ εκτός της Περιφέρειας Αττικής ή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και συγκατοικεί με άλλο φοιτητή στην ίδια μισθωμένη κατοικία, το επίδομα ορίζεται στο ποσό των 2.500 ευρώ.

    Δεν δικαιούνται το επίδομα της παρούσας όσοι φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου.

    Αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων κατά 75% το χρονικό διάστημα 2017-2027

    Η φετινή χρονιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πιο δύσκολη χρονιά ακόμη και από τα χρόνια των μνημονίων. Η εξίσωση θα είναι πολύ δύσκολη για τις οικογένειες που θα έχουν τη χαρά το παιδί τους να περάσει στο πανεπιστήμιο, αλλά παράλληλα η σχολή να μην βρίσκεται στη πόλη της οικογενειακής κατοικίας.

    Το κόστος στέγασης για κατοικία κατάλληλη για νέους στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που αγγίζει το 60%-70% του μέσου μηνιαίου μισθού.

    Η σκέψη για αγορά φοιτητικής κατοικίας κερδίζει έδαφος

    Η αύξηση της ζήτησης, η δυσκολία εύρεσης φοιτητικής κατοικίας με προσιτό ενοίκιο – λόγω της αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων και η θετική πορεία της κτηματαγοράς τα τελευταία 4-5 χρόνια , επαναφέρει στο προσκήνιο τη λογική αγοράς φοιτητικής κατοικίας όσον αφορά τους γονείς που διαθέτουν αποταμιεύσεις.

    Οι γονείς που διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα, θα αναζητήσουν κατοικίες κατάλληλες για φοιτητές με στόχο την αγορά. Τα διαθέσιμα ιδία κεφάλαια υπολογίζονται έως 60.000€-80.000€, ενώ αν προβούν σε δανεισμό που σε πολλές περιπτώσεις η δόση του δανείου μπορεί να είναι ίση ή/και μικρότερη από το μηνιαίο μίσθωμα (εφόσον καταβληθεί η ίδια συμμετοχή που αποτελεί βασική προϋπόθεση χορήγησης του δανείου), τότε το διαθέσιμο κεφάλαιο μπορεί να αγγίξει και τις 120.000€ – 150.000€ για την Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τις μεγάλες τουριστικές πόλεις όπως τα Χανιά, Ρόδος κ.λπ.

    Η αγορά φοιτητικής κατοικίας, με τα σημερινά δεδομένα αποτελεί μια «ασφαλή» επένδυση (ιδιαίτερα αν αναζητήσουν κατοικία που χρειάζεται ανακαίνιση) τόσο λόγω των θετικών αποτελεσμάτων που καταγράφει η κτηματαγορά, αλλά παράλληλα, ελάχιστοι φοιτητές που σπουδάζουν στην Αθήνα, επιστρέφουν στη πόλη καταγωγής μετά την ολοκλήρωση τους.

    Ενώ παράλληλα θα μπορούν, να «εκμεταλλευτούν» το φοιτητικό διαμέρισμα για το χρονικό διάστημα που ο φοιτητής δεν θα έχει ακαδημαϊκές υποχρεώσεις και θα βρίσκεται στην οικογενειακή οικία στη πόλη καταγωγής του.

    Εναλλακτικές περιοχές αναζήτησης φοιτητικής κατοικίας – Ακίνητα κατάλληλα για συγκατοίκηση με 2 ΥΔ άνω των 60τμ

    Περιοχή

    Ζητούμενη τιμή σε €/μήνα

    Από 60τμ. – 2Y/Δ

    Κέντρο Αθήνα

    Κολωνός Λόφος Σκουζέ

    2019:300-400

    2020:350-450

    2021:Από 500

    2022:Από 580

    2023:Από 550

    2024:Από 550

    Ακαδημία Πλάτωνος

    2019:380-480

    2020:440-500

    2021:Από 500

    2022:Από 590

    2023:Από 600

    2024:Από 580

    Άγιος Ελευθέριος

    2019:380-450

    2020:400-500

    2021:Από 480

    2022: Από 500

    2023:Από 600

    2024:Από 600*

    Άγιος Κωνσταντίνος - Πλατεία Βάθης

    2019:340-380

    2020:350-450

    2021:Από 450

    2022:Από 500

    2023:Από 600

    2024:Από 570

    Άνω Κυψέλη

    2019:320-380

    2020:380-450

    2021:Από 480

    2022:Από 480

    2023:Από 550

    2024:Από 550

    Άνω Πατήσια ( σύνορα με Γαλάτσι)

    2019:300-400

    2020:400-450

    2021:Από 500

    2022:Από 550

    2023:Από 600

    2024:Από 650

    Αμπελόκηποι

    2019:400-450

    2020:400-500

    2021:Από 470

    2022:Από 550

    2023:Από 630

    2024:Από 700

    Γκύζη

    2019:400-500

    2020:400-500

    2021:Από 450

    2022:Από 550*

    2023:Από 630

    2024:Από 630

    Πατήσια

    2019:320-380

    2020:350-400

    2021: Από 400

    2022: Από 450

    2023:Από 500

    2024:Από 550

    Σεπόλια

    2019:380-450

    2020:380-450

    2021:Από 450

    2022:Από 550

    2023:Από 600

    2024:Από 580

    Σταθμός Λαρίσης

    2019:350-450

    2020:400-450

    2021:Από 450

    2022:Από 500

    2023:Από 570

    2024:Από 580

    Κεντρικά & Δυτικά Προάστια

    Γαλάτσι

    2019:350-450

    2020:380-450

    2021:Από 480

    2022:Από 500

    2023:Από 580

    2024:Από 620

    Νέα Ιωνία

    2019:350-450

    2020:370-450

    2021:Από 550

    2022:Από 550

    2023:Από 570

    2024:Από 650

    Περιστέρι

    2019:250-350

    2020:350-400

    2021:Από 500

    2022:Από 480

    2023:Από 550

    2024:Από 580

    Κεντρικά & Νότια Προάστια

    Δάφνη

    2019:300-450

    2020:400-450

    2021:Από 450

    2022:Από 500

    2023:-

    2024:Από 640

    Υμηττός

    -

    2020:430

    2021: -

    2022:Από 600

    2023:Από 650

    2024:Από 730

    Βύρωνας

    2019:400-450

    2020:400-450

    2021:Από 480

    2022:Από 530

    2023:Από 580

    2024:Από 670

    Ηλιούπολη

    2019:400-450

    2020:480-500

    2021:Από 490

    2022:Από 520

    2023:Από 630

    2024:Από 690

    Υπόλοιπο Πειραιά

    Κερατσίνι

    2019:300-350

    2020:300-380

    2021:Από 430

    2022:Από 460

    2023: -

    2024:Από 550

    Κορυδαλλός

    2019:270-350

    2020:350-450

    2021:Από 450

    2022:Από 450

    2023:Από 500

    2024:Από 580

    Μοσχάτο

    2019:350-420

    2020:400-450

    2021:Από 560*

    2022:Από 580*

    2023:Από 650*

    2024:Από 650*

    Νίκαια

    2019:320-370

    2020:340-400

    2021:Από 450

    2022:Από 480

    2023:Από 500

    2024:Από 550*

    Πηγή/Επεξεργασία : Ιστοσελίδες Αγγελιών ακινήτων / Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, διαμερίσματα άνω του 1ου ορόφου, *ολικώς ανακαινισμένο ή/και νεόδμητο. ** Επιπλωμένο διαμέρισμα & πλήρως ανακαινισμένο. Η ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται βάση της διαθεσιμότητας.

    Πηγή: imerisia.gr

  • Φοιτητική Κατοικία: Μηδενική διαθεσιμότητα με μίσθωμα έως 300€ - Ανω των 500€ το 50% των κατοικιών
    Φοιτητική Κατοικία: Μηδενική διαθεσιμότητα με μίσθωμα έως 300€ - Ανω των 500€ το 50% των κατοικιών

    Οικονομικά ακίνητα, κατοικίες με ενοίκιο της τάξεως των 300€-350€, αποτελούν «Όνειρο Θερινής Νυκτός» την τελευταία τετραετία, ιδιαίτερα στις φοιτητικές περιοχές της Αθήνας

    Έον δισεπίλυτο γρίφο της εξερεύσης φθηνής φοιτητικής κατοικίας θα πρέπει να λύσουν οι οικογένειες, που έχουν επιτυχόντες σε ΑΕΙ, εκτός του τόπου κατοικίας τους. Η εύρεση κατάλληλου σπιτιού για τα επόμενα τουλάχιστον τέσσερα χρόνια αποτελεί μια ιδιαίτερα δύσκολη και δαπανηρή διαδικασία. Οι οικογένειες των νέων φοιτητών που θα ξεκινήσουν το «σαφάρι» αναζήτησης φοιτητικής κατοικίας πρέπει να είναι προετοιμασμένες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οικονομικά ακίνητα, κατοικίες με ενοίκιο της τάξεως των 300€-350€, αποτελούν «Όνειρο Θερινής Νυκτός» την τελευταία τετραετία, ιδιαίτερα στις φοιτητικές περιοχές της Αθήνας.

    Συγκεκριμένα, στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, οι κατοικίες άνω του πρώτου ορόφου έως 50 τ.μ. με ενοίκιο έως 300€, αποτελούν μόλις το 0,8% (2,89% το 2023, 12,47% το 2022) του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών αυτής της κατηγορίας.

    Συγκεκριμένα, στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, οι κατοικίες άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, αποτελούν μόλις το 0,8% (2,89% το 2023, 12,47% το 2022) επί του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ.

    Παρόμοια εικόνα καταγράφεται και στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων, όπου μόλις το 1,6% (3,7% το 2023, 14,29% το 2022) των κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ διατίθενται με μίσθωμα έως 300€ τη φετινή χρονιά. Στις περιοχές των Νοτίων Προαστίων, η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ είναι μηδενική (0,4%) ενώ στον Πειραιά 0,75%.

    Σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από τους παρακάτω πίνακες , ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στο κέντρο της Αθήνας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι τη φετινή χρονιά το 86,66%, δηλαδή, σχεδόν 9 στις 10 κατοικίες έως 50τμ, έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€. Αξίζει να αναφέρουμε, ότι τη φετινή χρονιά, 5 στις 10 κατοικίες έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 501€/μήνα, όταν το 2022 ήταν μόλις 1 στις 10 κατοικίες. Ανάλογα με το ζητούμενο μίσθωμα και τη περιοχή, το ακίνητο ενδέχεται να είναι μερικώς ή/και ολικώς ανακαινισμένο.

    Παραδείγματα κατοικιών σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας

    Σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, το μεγαλύτερο ποσοστό των διαθέσιμων φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€/μήνα, είναι ακίνητα έως 30τμ, επί των πλείστων μη ανακαινισμένα και κυρίως σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας που δεν βρίσκονται στις πρώτες επιλογές των φοιτητών.

    ►Αθήνα Δυτικά Προάστια: 8 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€/μήνα

    Στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων, σχεδόν 8 στις 10 κατοικίες έως 50τμ, έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€, εκ των οποίων οι 4 άνω των 500€. Την ίδια περίοδο πέρυσι, 6 στις 10 κατοικίες είχαν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€, εκ των οποίων οι 3 άνω των 500€. Ανάλογα με το ζητούμενο μίσθωμα και τη περιοχή, το ακίνητο ενδέχεται να είναι μερικώς ή/και ολικώς ανακαινισμένο.

    ►Αθήνα Νότια Προάστια: 9 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 450€/μήνα

    Σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από τους παρακάτω πίνακες, ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στα Νότια Προάστια της Αττικής και κυρίως στη Καλλιθέα ή/και Ζωγράφου, η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ είναι μηδενική.

    Φέτος, σχεδόν 1 στις 10 κατοικίες έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 451€ έως 500€, γεγονός που καταδεικνύει την μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων με οικονομικότερο ζητούμενο μίσθωμα. Το 74,9% των διαθέσιμων κατοικιών έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 501€/μήνα.

    ►Αθήνα Βόρεια Προάστια: 8 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 500€/μήνα

    Σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από τους παρακάτω πίνακες, ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στις περιοχές των Βορείων Προαστίων της Αττικής, θα πρέπει να γνωρίζει ότι 8 στις 10 κατοικίες έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 500€/μήνα.

    Η μόνη περιοχή που καταγράφει διαθεσιμότητα ακινήτων έως 300€/μήνα και μάλιστα πάρα πολύ μικρή, είναι η Αγία Παρασκευή. Ακίνητα κυρίως έως 20τμ .

    ►Πειραιάς: 7 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 500€/μήνα

    Σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από τους παρακάτω πίνακες, ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στον Πειραιά με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, η διαθεσιμότητα πλέον είναι μηδενική. Παράλληλα, τη φετινή χρονιά, 1 στις 10 κατοικίες, έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 401€ έως 450€. Διαθεσιμότητα καταγράφεται στα υψηλότερα ζητούμενα μισθώματα, με το 68,68% των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών, να έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 501€.

    ► Θεσσαλονίκη: 6 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€/μήνα

    Σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από τους παρακάτω πίνακες , ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στις περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να γνωρίζει ότι τη φετινή χρονιά το 59,8%, δηλαδή, σχεδόν 6 στις 10 κατοικίες έως 50τμ, έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€, εκ των οποίων οι τρεις άνω των 501€.

    Παραδείγματα κατοικιών σε περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης

    Σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, το μεγαλύτερο ποσοστό των διαθέσιμων φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€/μήνα, είναι ακίνητα έως 30τμ στις δημοφιλείς περιοχές της Θεσσαλονίκης. Ακίνητα που σε μεγάλο ποσοστό διατίθενται επιπλωμένα ή/και πλήρως ανακαινισμένα. Ακίνητα μεγαλύτερης επιφάνειας και σε πολλές περιπτώσεις νεότερα ηλικιακά, διατίθενται στη περιοχή του Βαρδάρη.

    Πηγή: imerisia.gr

  • Ακίνητα: Η επιστροφή των Ελλήνων αγοραστών
    Ακίνητα: Η επιστροφή των Ελλήνων αγοραστών

    Ολοένα και περισσότεροι στρέφονται στην απόκτηση ακινήτων κυρίως για επενδυτικούς λόγους - Ποιες είναι οι περιοχές που επιλέγουν

    Τη σταδιακή στροφή των Ελλήνων στην αγορά των εξοχικών κατοικιών, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που ξένοι και ομογενείς κατείχαν τη «μερίδα του λέοντος», αποδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών. Μάλιστα, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας πώλησης εξοχικών κατοικιών Elxis-At Home In Greece, οι έλληνες αγοραστές στοχεύουν στην απόκτηση ακινήτου κυρίως για επενδυτικούς λόγους.

    Οπως τονίζουν στελέχη της αγοράς, οι Ελληνες κινούνται σε σπίτια υψηλής αισθητικής, τα οποία πωλούνται από τα σχέδια, σε τιμές που κινούνται μεταξύ 250.000 και 350.000 ευρώ, ενώ προτιμούν περιοχές ανερχόμενες και χωρίς μεγάλη τουριστική κίνηση (π.χ. περιοχές της Κρήτης, Δυτική Ελλάδα, Κεντρική και Δυτική Ρόδος, Χίος, Σάμος, Ικαρία).

    Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Elxis Γιώργος Γαβριηλίδης επισημαίνει πως «καταγράφεται μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε περιοχές ανερχόμενες και όχι ιδιαίτερα κορεσμένες τοποθεσίες. Για παράδειγμα, στην Κρήτη, κινούνται σε περιοχές των Νομών Ρεθύμνου και των Χανίων, χωρίς μεγάλη τουριστική κίνηση, ενώ αγοραστικό ενδιαφέρον παρατηρείται και σε όλη την ακτογραμμή από την Ηγουμενίτσα μέχρι την Πρέβεζα και την Πάλαιρο. Αντίστοιχα, στη Ρόδο, η ζήτηση που εκδηλώνεται αφορά την κεντρική και δυτική πλευρά του νησιού, που δεν είναι τόσο αναπτυγμένη, ενώ σημαντική κινητικότητα παρατηρείται από Ελληνες και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».

    Το προφίλ

    Σε ό,τι αφορά το προφίλ, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι έλληνες αγοραστές είναι κατά κύριο λόγο ηλικίας 45 – 60 ετών και ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως γιατροί και δικηγόροι, με πολλούς από αυτούς να επιλέγουν την αγορά εξοχικής κατοικίας και με κριτήριο τον επενδυτικό προσανατολισμό, πέραν της ιδίας χρήσης για μερικές ημέρες τον χρόνο. Βάσει αυτού, οι έλληνες αγοραστές φαίνεται να προτιμούν νεόδμητες μονοκατοικίες, μικρής επιφάνειας, που να συγκεντρώνουν καλές προοπτικές για την εξασφάλιση εισοδημάτων μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

    Με… μετρητά

    Ακόμη ένα χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνει η Elxis, είναι το γεγονός ότι οι αγοραστές δεν καταφεύγουν σε τραπεζικό δανεισμό, κάτι που σημαίνει ότι χρηματοδοτούν την απόκτηση εξοχικού αποκλειστικά μέσω των αποταμιεύσεών τους. Στο πλαίσιο αυτό, ευνοείται η αύξηση των συναλλαγών, καθώς οι αγοραστές δεν εκτίθενται στον κίνδυνο των υψηλών επιτοκίων.

    Ανοδος τιμών 12% το 2023

    Την ίδια ώρα, οι τιμές πώλησης παρουσίασαν το 2023 σημαντική αύξηση, σε ποσοστό 12% κατά μέσο όσο, σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων, ανεξαρτήτως έτους κατασκευής. Σύμφωνα με τη RE/MAX Ελλάς, η άνοδος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυξημένη ζήτηση, τη σταδιακά βελτιωμένη αγοραστική δύναμη του έλληνα καταναλωτή μετά το πέρας των Μνημονίων και της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού, την αναζήτηση για καλύτερες και πιο ποιοτικές κατοικίες, αλλά και στο ότι ο Ελληνας εξακολουθεί να εμπιστεύεται το ακίνητο ως την πιο ασφαλή επένδυση.

    Ενδεικτικά του συνεχιζόμενου ράλι ανόδου στις τιμές είναι και τα στοιχεία από το πρώτο τρίμηνο του 2024, όπου υπήρξε αύξηση σε 57 περιοχές της χώρες, μείωση σε τέσσερις, ενώ σε μία περιοχή οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Παράλληλα, η αύξηση που προκύπτει στις τιμές αγοραπωλησιών των νεόδμητων ακινήτων έως 5 ετών είναι 11% και 13% στα ακίνητα από 5 ετών και άνω σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

    Ειδικά για τις περιοχές ενδιαφέροντος αγοράς εξοχικών κατοικιών, στην Αττική οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές των αγοραπωλησιών παρατηρήθηκαν στις περιοχές Βάρη, Βούλα και Ελληνικό, με τα νεόδμητα να εκτοξεύονται κατά 15,8%, ενώ στα μεταχειρισμένα η αύξηση ανήλθε κατά μέσο όρο 17,2%.

    Οσον αφορά τις υπόλοιπες παραθαλάσσιες περιοχές, το πιο ακριβό νησί με διαφορά είναι η Μύκονος, με τις τιμές των κατοικιών σύμφωνα με τα στοιχεία της Spitogatos να κυμαίνονται στα 6.746 ευρώ/τ.μ. Σημαντικά υψηλές τιμές εντοπίζονται και στην Πάρο, λόγω της ραγδαίας αύξησης που υπάρχει στα κόστη τα τελευταία χρόνια, με τη μέση τιμή για ακίνητα για αγορά να φτάνει στα 4.528 ευρώ/τ.μ.

    Βέβαια, υπάρχουν και πιο προσιτοί προορισμοί στους έλληνες αγοραστές, οι οποίοι μπαίνουν δυναμικά ξανά μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση στο στόχαστρο της αγοράς κατοικίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Κρήτης, όπου είναι περιζήτητες οι εξοχικές κατοικίες του Νομού Ρεθύμνου και η μέση τιμή κυμαίνεται στα 1.500 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα, στη Ρόδο, η ζήτηση που εκδηλώνεται πλέον αφορά την κεντρική και δυτική πλευρά του νησιού, που δεν είναι τόσο αναπτυγμένη και δεν υπάρχουν μεγάλα τουριστικά projects. Ως εκ τούτου ένα ακίνητο για αγορά σε αυτές τις περιοχές στο νησί της Δωδεκανήσου έχει μέση ζητούμενη τιμή πώλησης στα 1.833 ευρώ/τ.μ.

    Premium έκδοση ΤΑΝΕΑ

  • Άνθηση της αγοράς ακινήτων: Ποιοι αγοράζουν σπίτια στις πόλεις και ποιοι εξοχικά - Οι περιοχές με μεγάλη ζήτηση
    Άνθηση της αγοράς ακινήτων: Ποιοι αγοράζουν σπίτια στις πόλεις και ποιοι εξοχικά - Οι περιοχές με μεγάλη ζήτηση

    Το ένα μετά το άλλο ανοίγουν τα εργοτάξια στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, από τα Βόρεια Προάστια μέχρι το Σούνιο και σε όλο το μήκος της Αθηναϊκής Ριβιέρας, και όχι μόνον, για την κατασκευή νέων οικιστικών και τουριστικών αναπτύξεων, καθώς εξακολουθούν να ανακοινώνονται διαδοχικές επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

    Η προσφορά και η ζήτηση, σύμφωνα με έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και στοιχεία και δημόσιες αναφορές στελεχών του χώρου, εστιάζονται κυρίως σε σύγχρονες πολυτελείς κατοικίες, με έντονο το ενδιαφέρον και από ξένους επενδυτές. Δεν εξαντλείται όμως αυστηρά στις υψηλές εισοδηματικές τάξεις, καθώς σε εξέλιξη, σύμφωνα με ανακοινώσεις εταιρειών, βρίσκονται και κατασκευές για μεσαία εισοδήματα.

    Ειδικότερα, στη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που είναι σε εξέλιξη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, στο Ελληνικό, μετά την εξάντληση των 500 πρώτων διαμερισμάτων/κατοικιών που βγήκαν προς πώληση και τα οποία εξασφάλισαν κυρίως Έλληνες αγοραστές, σειρά παίρνουν διαμερίσματα/κατοικίες, που ξεπερνούν τις 1.100 σε αριθμό, στο πλαίσιο της ανάπτυξης της «Little Athens». Πρόκειται για τη νέα, πράσινη και έξυπνη γειτονιά στο Ελληνικό, με τις τιμές πώλησης, όπως έχει ανακοινωθεί από τη Lamda Development, να κυμαίνονται στα επίπεδα της αγοράς της περιοχής και να απευθύνονται και σε μεσαία εισοδηματικά στρώματα, γνωρίζοντας επίσης αγοραστικό ενδιαφέρον, καθώς έχει ήδη γίνει σημαντικός αριθμός κρατήσεων.

    Αναφορικά με το κατασκευαστικό / οικιστικό κομμάτι της ευρύτερης αστικής ανάπλασης στο Ελληνικό, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, επτά νέα κτίρια κατοικιών θα είναι ορατά από την παραλιακή, παράλληλα με τον ουρανοξύστη που είναι υπό κατασκευή. Ως τέλος του έτους ο ουρανοξύστης θα έχει φτάσει τα 100 μέτρα και ο αριθμός των παραθαλάσσιων κτιρίων κατοικιών, που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα έχει αυξηθεί σε 15, όπως επισημαίνεταισε εκτενή αναφορά του Bloomberg.

    Νέες οικιστικές και τουριστικές αναπτύξεις -Από το Μαρούσι μέχρι τη Βούλα

    Μεταξύ των νέων οικιστικών αναπτύξεων που ανακοινώθηκαν μόλις τις τελευταίες ημέρες είναι η έναρξη κατασκευής του Apollo Hills, επένδυσης ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, στη Βούλα, που ανακοινώθηκε από την Henderson Park και την Hines, σε συνεργασία με την Greece Sotheby's International Realty, που αναλαμβάνει την πώληση των κατοικιών του νέου πολυτελούς οικιστικού συγκροτήματος. Όπως δήλωσε ο Σάββας Σαββαΐδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Greece Sotheby's International Realty, καταγράφεται ήδη σημαντικός αριθμός προκρατήσεων, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν με την επίσημη έναρξη των πωλήσεων.

    Πριν από μερικές ημέρες ανακοινώθηκε επίσης το Project VORIA, μια επένδυση ύψους 250 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός σύγχρονου συγκροτήματος πολλαπλών χρήσεων που φέρνει τα βόρεια προάστια της Αθήνας στο επίκεντρο του επιχειρηματικού και τουριστικού ενδιαφέροντος. Όπως ανακοινώθηκε, το Project VORIA έχει στόχο τη δημιουργία ενός συγκροτήματος πολλαπλών χρήσεων που θα περιλαμβάνει πολυτελές ξενοδοχείο πέντε αστέρων, χώρους διεξαγωγής εκδηλώσεων και συνεδρίων, πληθώρα επιλογών για εστίαση και ψυχαγωγία, καθώς και καζίνο.

    Το συγκρότημα θα κατασκευαστεί στο κτήμα Δηλαβέρη στο Μαρούσι και θα είναι η πρώτη στρατηγική επένδυση που υλοποιείται στην περιοχή μετά από πολλά χρόνια, φιλοδοξώντας να φέρει τα βόρεια προάστια της Αθήνας στο επίκεντρο του τουριστικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος. Σημαντικό κομμάτι του έργου είναι και τα 25 στρέμματα (από τα συνολικά 50 της έκτασης) τα οποία παραχωρούνται στον Δήμο Αμαρουσίου για τη δημιουργία χώρων κοινωφελών χρήσεων ελεύθερης πρόσβασης για το κοινό, με απώτερο στόχο την αναψυχή των πολιτών και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. H North Star Entertainment ΑΕ είναι η ανάδοχος εταιρεία της μεγάλης τουριστικής επένδυσης. Βασική μέτοχος εκ των ιδιωτών μετόχων και διαχειρίστριά της είναι η Regency Entertainment, εταιρεία με μακρά πορεία στον τομέα της ψυχαγωγίας, της φιλοξενίας και του πολιτισμού, η οποία έχει υλοποιήσει σημαντικές και μακρόπνοες επενδύσεις που συμβάλλουν πολλαπλά στην οικονομία της χώρας μας.

    Οι προοπτικές των ακινήτων για επενδυτές υψηλού επιπέδου -Η προέλευση των επενδυτών

    Οι δείκτες και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας καθώς και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έχουν δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των αγοραστών για επενδύσεις σε ακίνητα υψηλής ποιότητας στη χώρα μας, εκτιμά η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας παροχής συμβούλων ακινήτων Premier-Realty, Κορίνα Σαία. Σύμφωνα με έρευνα της Henley and Partners, ο αριθμός επενδυτών υψηλού εισοδήματος που θα προχωρήσουν σε αγορά πολυτελών κατοικιών μέσα στο 2024 προβλέπεται να είναι ο μεγαλύτερος δυνατός, με πολλούς από αυτούς να κάνουν χρήση των προγραμμάτων επενδυτικής μετανάστευσης.

    Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ελβετία και η Αγγλία, αλλά και από την Αμερική και την Αυστραλία. Η αυξημένη ζήτηση των ξένων επενδυτών προέρχεται και από το ότι επιθυμούν να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους λόγω της αβεβαιότητας συγκεκριμένων αγορών του εξωτερικού, ενώ παράλληλα στην Ελλάδα πετυχαίνουν καλύτερες αποδόσεις απ' ό,τι στις χώρες τους. Είναι γεγονός ότι, παρ' όλη την ισχυρή αυξητική τάση των τελευταίων ετών, οι τιμές των ακινήτων στην ελληνική αγορά είναι ακόμα ελκυστικές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Νότια Γαλλία και η Πορτογαλία, αναφέρει.

    Πού βρίσκονται τα πιο περιζήτητα ακίνητα στην Ελλάδα

    Η προσοχή των επενδυτών με πολύ υψηλά κεφάλαια για τοποθετήσεις έχει στραφεί προς τη χώρα μας. Επίσης, αυξημένη ζήτηση για τις πολυτελείς κατοικίες προέρχεται ιδιαίτερα και από τη γενιά των millennials (1981-1996) και τους Gen X (1965-1980), ιδίως από εκείνους που εργάζονται από το σπίτι. Οι περιοχές οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση πολυτελών κατοικιών είναι η Κρήτη, η Αθηναϊκή Ριβιέρα -με επίκεντρο το έργο της αστικής ανάπλασης του Ελληνικού-, το κέντρο της Αθήνας με θέα την Ακρόπολη, οι Κυκλάδες, το Πόρτο Χέλι και η Κέρκυρα. Συγκεκριμένα, όπως προσθέτει, αυξημένη παραμένει η ζήτηση για νεόδμητες πολυτελείς κατοικίες 150 τ.μ. και άνω που συνδέονται με έναν πολύ υψηλό τρόπο ζωής και η μέση τιμή πώλησής τους φτάνει τα 8.000 τ.μ. Ειδικότερα, και εφόσον παρουσιάζουν και μια επενδυτική δυναμική, οι τιμές στις πολυτελείς κατοικίες κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 6.000 έως 12.500 ευρώ ανά τ.μ. Ωστόσο, έχουν καταγραφεί και πωλήσεις με υψηλότερες τιμές ανά τ.μ.

    Τα χαρακτηριστικά των διαμερισμάτων που αναζητούν οι αγοραστές

    Οι παροχές πολυτελών κατοικιών που αναζητούν οι αγοραστές είναι η ιδιωτικότητα, οι χώροι εκγύμνασης, πισίνα, εξωτερικοί περιποιημένοι χώροι, θέα, ενεργειακά τζάκια, σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, υποδομές βιοκλιματικού σχεδιασμού, συστήματα ασφαλείας και παροχές προηγμένων τεχνολογιών (smart homes). Επίσης, οι νέες οδηγίες της ΕΕ για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων κατοικίας δείχνουν ότι οι παροχές βιωσιμότητας παραμένουν ιδιαίτερα σημαντικά κριτήρια κατά την πώληση μιας κατοικίας. Παράλληλα, λόγω των υψηλών επιτοκίων και του πληθωρισμού αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον και για μικρότερες υψηλού επιπέδου «πράσινες» κατοικίες της τάξεως 300.000 - 500.000 ευρώ και σε συγκεκριμένες περιοχές όπως το Μαρούσι, το κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια, συμπεριλαμβανομένου του Πειραιά.
    Οι Έλληνες επιστρέφουν στην αγορά εξοχικών κατοικιών

    Για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, οι Έλληνες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στην αγορά εξοχικών κατοικιών.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας πώλησης εξοχικών κατοικιών Elxis-At Home In Greece, κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών παρατηρείται σημαντική αύξηση της ζήτησης και των αγορών εξοχικών κατοικιών και από Έλληνες, όχι μόνο ομογενείς όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος, αλλά και από μόνιμους κατοίκους της ημεδαπής. Η εξέλιξη αυτή είναι ενδεικτική του μεγάλου αγοραστικού ενδιαφέροντος, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι η Elxis προωθεί ελληνικά ακίνητα σχεδόν αποκλειστικά σε αγοραστές από χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, η Ολλανδία -όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρείας-, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία, η Γαλλία και η Ελβετία, αναφέρει η εταιρεία.

    «Το τελευταίο εξάμηνο παρατηρούμε τη σχεδόν εντυπωσιακή είσοδο Ελλήνων στην αγορά εξοχικών και μάλιστα χωρίς να προσφεύγουν σε δανεισμό. Οι αγοραστές αυτοί κινούνται σε σπίτια υψηλής αισθητικής, τα οποία πωλούνται από τα σχέδια, σε τιμές μεταξύ 250.000 και 350.000 ευρώ, χωρίς να έχουν αποκλειστικό τους μέλημα την πολύ χαμηλή τιμή», σημειώνει ο κ. Γιώργος Γαβριηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Elxis. Προτιμούν περιοχές ανερχόμενες και όχι ιδιαίτερα κορεσμένες τοποθεσίες. Για παράδειγμα, στην Κρήτη, κινούνται σε περιοχές των νομών Ρεθύμνου και των Χανίων, χωρίς μεγάλη τουριστική κίνηση, ενώ αγοραστικό ενδιαφέρον παρατηρείται και σε όλη την ακτογραμμή από την Ηγουμενίτσα μέχρι την Πρέβεζα και την Πάλαιρο. Αντίστοιχα, στη Ρόδο, η ζήτηση που εκδηλώνεται αφορά στην κεντρική και δυτική πλευρά του νησιού, που δεν είναι τόσο αναπτυγμένη. Σημαντική κινητικότητα παρατηρείται από Έλληνες και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

    Οι Έλληνες αγοραστές είναι κατά κύριο λόγο ηλικίας 45 - 60 ετών και ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως γιατροί και δικηγόροι. Όσον αφορά τους Έλληνες ομογενείς, αυτοί είναι Έλληνες δεύτερης ή ακόμα και τρίτης γενιάς, που έρχονται είτε από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, είτε από άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία και ασφαλώς οι ΗΠΑ. «Το φαινόμενο αυτό το είδαμε να σημειώνεται και πέρυσι, καθώς σχεδόν το 10% των πωλήσεων που πραγματοποιήσαμε αφορούσε ακριβώς ομογενείς αγοραστές. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν συγκεντρώσει κάποιες σημαντικές αποταμιεύσεις και επιθυμούν να τοποθετήσουν κάποιες εξ αυτών στην αγορά ενός σπιτιού στην Ελλάδα, ακόμα κι αν δεν την έχουν επισκεφθεί ποτέ στη ζωή τους», τονίζει ο κ. Γαβριηλίδης. Οι αγοραστές αυτοί προτιμούν νέες μονοκατοικίες μικρού εμβαδού, με καλές προοπτικές για εισοδήματα από βραχυχρόνιες εκμισθώσεις. Επομένως, οι άνθρωποι αυτοί έχουν βασικό κίνητρο την επένδυση, με στόχο την εκμετάλλευση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προχωρούν και σε ίδια χρήση των ακινήτων που αγοράζουν. Ωστόσο, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Elxis, είναι πλέον ιδιαίτερα διαδεδομένη η επιλογή της αξιοποίησης, ώστε η εξοχική κατοικία να αποφέρει κάποιο εισόδημα. Από τη στιγμή που δεν χρησιμοποιείται και δανεισμός, η καθαρή απόδοση είναι επίσης υψηλότερη, καταλήγει η ανάλυση της Elxis.

    «Η Ελλάδα πιο φθηνή για τους ξένους σε σύγκριση με αγορές του εξωτερικού» -Το στεγαστικό ζήτημα στην εγχώρια αγορά

    Tη μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό αναγνωρίζει και ο Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, επίτιμος πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, τ. ορκωτός εκτιμητής και επιστημονικός σύμβουλος της Solum Property Solutions, επισημαίνοντας ότι οι ξένοι εξακολουθούν να έχουν την Ελλάδα στο ραντάρ τους, καθόσον είναι πιο φθηνή από άλλους ευρωπαϊκούς μεσογειακούς προορισμούς.

    Ταυτόχρονα, όμως, σε ενημερωτικό του σημείωμα, αναδεικνύει μια σειρά προκλήσεων που συνδέονται με την αγορά ακινήτων στη χώρα μας. Ειδικότερα, σε αναφορά του για το ζήτημα του στεγαστικού προβλήματος, που αποτελεί μια πρόκληση της αγοράς ακινήτων, παρουσιάζει ως βασικούς λόγους την έλλειψη ανοικοδόμησης κατά τη δεκαετή κρίση, την αστυφιλία με την εγκατάλειψη της υπαίθρου, το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, όπου το περίπου το 50% του πληθυσμού της βρίσκεται στην Αττική, και τονίζει ότι πρέπει να ασκηθούν πολιτικές αντιστροφής της παρούσας κατάστασης. Επίσης, οφείλεται στα κλειστά διαμερίσματα που βρίσκονται μεταξύ άλλων στα funds, στις εταιρίες διαχείρισης, στις τράπεζες, στο Δημόσιο, σε ΝΠΔΔ και αλλού, στην αδυναμία πολλών ιδιοκτητών να ανακαινίσουν πολλά παλιά ακίνητα, καθώς και στην έλλειψη δυναμικής κρατικής συνδρομής μέσω προγραμμάτων τύπου ΟΕΚ. Όπως εκτιμά, η χώρα διαθέτει πλήθος κατοικιών που είναι κενές, στα χωριά, στην ύπαιθρο και στις φθίνουσες πόλεις, αλλά δεν ζητούνται.

    Οι επιμέρους κατηγορίες της αγοράς ακινήτων

    Αναφερόμενος σε επιμέρους κατηγορίες ακινήτων, εκτιμά ότι στα γραφεία υπήρξε άνοδος ηπιότερη, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να καταγράφονται στα νέα πράσινα κτίρια γραφείων. Τα καταστήματα σημείωσαν κι αυτά αυξήσεις παρεμφερείς με των γραφείων, αλλά κυρίως στα κεντρικά εμπορικά σημεία των πόλεων. Στα logistics, όπου η ζήτηση για σύγχρονες κατασκευές (Grade A) είναι σταθερή, σημειώθηκαν αυξήσεις στα ενοίκια, ενώ μειώθηκαν και αποδόσεις ανάλογα με την περιοχή και κινούνται άνω του 7%. Ο τομέας των ξενοδοχείων, λόγω της ισχυρής τουριστικής κίνησης, κινήθηκε δυναμικά με πολλές αναπτύξεις και μεταβιβάσεις. Η βραχυχρόνια μίσθωση κινήθηκε με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς.

    Για την αγορά κατοικίας σήμερα, ο κ. Χαραλαμπόπουλος εκτιμά, μεταξύ άλλων, ότι οι νεόδμητες κατοικίες που κατασκευάζονται έχουν μεγάλες τιμές πώλησης λόγω και του κόστους κατασκευής, το οποίο έχει εκτοξευτεί ένεκα των πληθωριστικών τάσεων αλλά και των απαιτήσεων των κανονισμών για ποιοτικότερα και πράσινα κτίρια ως και των νέων σύγχρονων τάσεων για smart κτίρια. Ανοδικά έχει κινηθεί και η αξία γης. Οι ξένοι, όπως προαναφέρθηκε, εξακολουθούν να έχουν την Ελλάδα στο ραντάρ τους, καθόσον είναι πιο φθηνή από άλλους ευρωπαϊκούς μεσογειακούς προορισμούς, ενώ τα εισοδήματα της πλειονότητας των νοικοκυριών δεν μπορούν εύκολα να στηρίξουν την αγορά νέας κατοικίας, εκτιμά επίσης.

    Γενικότερα, για τις κατοικίες θεωρεί ότι έως τώρα υπάρχει ανοδική τάση, αλλά ενδεχομένως το επόμενο έτος να έχουμε διορθώσεις σε ορισμένα σημεία όπου παρατηρούνται εξάρσεις. Πάντως, σημαντικό ρόλο παίζει η ζήτηση από το εξωτερικό, που είναι αισθητή. Η τοποθέτηση σε επιλεγμένα ακίνητα αποτελεί κίνηση προφύλαξης από τον πληθωρισμό, ενώ παρέχει και καλύτερη απόδοση από τα τραπεζικά επιτόκια. Οι υποδομές της χώρας μας (δρόμοι, αεροδρόμια, λιμάνια, νοσοκομεία και κέντρα υγείας, καθαριότητα κ.λπ.) πρέπει διαρκώς να βελτιώνονται, διότι έτσι θα γίνει η Ελλάδα πιο ελκυστικός προορισμός.

    Πηγή: iefimerida.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο