Με κεφαλιά - δυναμίτη του Κριστιάνο Ρονάλντο στο 4', η Πορτογαλία νίκησε 1-0 το Μαρόκο και το απέκλεισε από τη συνέχεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πολύ κακή εμφάνιση από την ομάδα του Σάντος, έλειπε ο "εκτελεστής" για τους Αφρικανούς.
Φαβορί για πρόκριση στους "16" του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τον 2ο όμιλο έγινε η Πορτογαλία, μετά το 1-0 σε βάρος του Μαρόκου στο κατάμεστο Λουζνίκι. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο σκόραρε στο 4', γκολ που αποδείχθηκε ότι ήταν αρκετό για να χαρίσει στους Ίβηρες τη σημαντική επικράτηση, που σήμανε και τον αποκλεισμό των Αφρικανών.
Οι Ίβηρες προβλημάτισαν με την εμφάνισή τους, αλλά πέτυχαν την ουσία. Από την άλλη το Μαρόκο, που έφτιαξε ένα σωρό ευκαιρίες για να σκοράρει, ήταν αναποτελεσματικό στην τελική προσπάθεια και έγινε η πρώτη χρονικά ομάδα που αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας.
Πάμε να δούμε τα πέντε πράγματα που μάθαμε από την αναμέτρηση...
1. ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ, "ΥΠΕΡΟΠΛΟ" 85 ΤΕΡΜΑΤΩΝ
Με την Ισπανία κέρδισε πέναλτι στο 3' και στο 4΄έκανε το 1-0 για την Πορτογαλία. Απέναντι στο Μαρόκο ο Μανουέλ Ντα Κόστα τον έχασε από τα μάτια του και με καρφωτή κεφαλιά από εκτέλεση κόρνερ του Μουτίνιο "κάρφωσε" τον Ελ Κατζουΐ. Γκολ πάλι στο 4'. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έφτασε τα τέσσερα γκολ στο Παγκόσμιο Κύπελλο, τα 85 στην εθνική Πορτογαλίας και έγινε ο δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών σε επίπεδο εθνικών ομάδων, αφήνοντας δεύτερο τον Ούγγρο Φέρεντς Πούσκας.
Ο σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης με το νέο του look, το τραγίσιο μουσάκι που άφησε, θέλοντας να καταδείξει ότι είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών, να δηλώσει ότι είναι G.O.A.T. (Greatest of all Time), έδωσε στην ομάδα του το προβάδισμα. Όταν αυτός είναι σε καλή κατάσταση, το σύνολο του Φερνάντο Σάντος ανεβαίνει επίπεδο. Έγινε ο δεύτερος Πορτογάλος που βάζει τέσσερα γκολ σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, όπως είχε κάνει και ο Εουζέμπιο το 1966. Και κάτι ακόμη: Έγινε ο πρώτος Πορτογάλος από το 1966 που στο ίδιο Παγκόσμιο Κύπελλο βάζει γκολ με το δεξί, με το αριστερό και με το κεφάλι. Τότε το είχε κάνει ο Ζοζέ Τόρες...
2. ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΑΜΥΝΕΣ, ΓΚΟΛ ΑΠΟ ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΦΑΣΕΙΣ
Ο Θέμης Καίσαρης εξήγησε γιατί το Παγκόσμιο της Ρωσίας είναι Μουντιάλ των στατικών φάσεων. Οι Ίβηρες μπορεί να έχουν αυτό το... υπερόπλο στη μηχανή τους, τον CR7, αλλά κόντρα στο Μαρόκο προβλημάτισαν. Μέχρι και πριν από τον αγώνα στο Λουζνίκι είχαν μπει 42 γκολ και μόλις 17, δηλαδή το 40%, είχαν έρθει στην κανονική ροή του αγώνα. Τα 12 προήλθαν από στημένες φάσεις, δηλαδή το 29%. Τώρα σημειώθηκε ένα ακόμη. Βέβαια, όσο ευάλωτη ήταν η άμυνα του Μαρόκου, άλλο τόσο ήταν και αυτή της Πορτογαλίας. Τα βρήκε σκούρα η Πρωταθλήτρια Ευρώπης, όπως και στο πρώτο ματς με την Ισπανία. Και αν προ ημερών είχαν να αντιμετωπίσουν μια υπερβολικά ποιοτική ομάδα, το Μαρόκο σε δυναμική δεν μπορεί να συγκριθεί με τους Ισπανούς... Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πορτογαλία είχε τέσσερις επαφές μέσα στην αντίπαλη περιοχή, ενώ το Μαρόκο έφτασε τις 15 επαφές με τη μπάλα στην περιοχή των Ιβήρων. Αυτό για να αντιληφθείτε πόσο προβληματική ήταν η πορτογαλική άμυνα.
3. ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ; ΔΕΝ ΧΑΝΕΙ...
Η ιστορία έχει δείξει ότι όταν η Πορτογαλία είναι μπροστά στο σκορ στο Παγκόσμιο Κύπελλο, δεν χάνει. Όταν επίσης ανοίγει εκείνη πρώτη το σκορ, πάλι δεν ηττάται στο τέλος. Αυτή η καταπληκτική παράδοση που έχει χτίσει η Σελεσάο συνεχίστηκε σε ένα ακόμη παιχνίδι Μουντιάλ, έστω και αν δεν έπεισε με την εμφάνισή της. Έδωσε μπόλικο χώρο στο Μαρόκο, δεν ρίσκαρε και ήταν ξεκάθαρη η στρατηγική της να διαφυλάξει το πολύτιμο γκολ που είχε σημειώσει νωρίτερα ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Τις λίγες φορές που της δόθηκε η δυνατότητα, βέβαια, να βγει μπροστά και να "τρυπήσει" στην κόντρα, το έπραξε, αλλά ανεπιτυχώς, όπως στο 51', όταν από θέση βολής ο CR7 σούταρε ψηλά άουτ.
4. ΤΟ ΜΑΡΟΚΟ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΦΟΡ
Ο Ερβέ Ρενάρ ξεκίνησε τον Καλίντ Μπουταΐμπ στη γραμμή κρούσης για το Μαρόκο. Ο επιθετικός της Μαλάτιασπορ προσπάθησε, έδειξε μεγάλη διάθεση να προσφέρει, αλλά όποτε τον χρειάστηκε η ομάδα του να "εκτελέσει, δεν το έκανε επιτυχώς. Αυτό ήταν το σοβαρό πρόβλημα για την ομάδα της Αφρικής. Μια από τις πιο ποιοτικές ομάδες της Ηπείρου, η οποία ωστόσο, τουλάχιστον σε αυτό το ματς, στερήθηκε ικανότατου φορ να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα. Ο Γάλλος προπονητής τον έκανε αλλαγή στο 69' και έριξε στο ματς τον επιθετικό που είχε ξεκινήσει με το Ιράν, τον Ελ Κααμπί. Στη "μάχη" ρίχτηκε και ο πρώην μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού, Μεχντί Καρσελά. Όλα για όλα τα 'παιζε ο Ρενάρ, αλλά το γκολ δεν ήρθε ποτέ, παρά την προσπάθεια μέχρι τέλους. Άξιζαν έστω την ισοφάριση οι Μαροκινοί, όπως δεν άξιζαν να χάσουν στην πρεμιέρα με το Ιράν, αλλά το αποτέλεσμα είναι που μετράει...
5. "ΛΑΜΠΑΔΑ" ΣΤΟΝ ΡΟΥΙ ΠΑΤΡΙΣΙΟ
Ένας από τους σοβαρούς λόγους που η Πορτογαλία κατάφερε να νικήσει το Μαρόκο είναι ο Ρούι Πατρίσιο. Ο Πορτογάλος κίπερ προχώρησε σε μια σειρά από καταπληκτικές αποκρούσεις και κράτησε την εστία του απαραβίαστη. Ο νέος κίπερ της Γουλβς έκανε ηγετική εμφάνιση και βοήθησε τα μέγιστα στο τελικό 1-0. Από την άλλη, πολύ κακή εμφάνιση από τον αριστερό οπισθοφύλακα Ραφαέλ Γκερέιρο, από την πλευρά του οποίου οι Μαροκινοί έκαναν ό,τι ήθελαν. Οι ηττημένοι είχαν πολλά παράπονα από τη διαιτησία του Αμερικανού διαιτητή Γκάιγκερ, ο οποίος σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν δεν έδωσε δύο πέναλτι στο πρώτο μέρος, ούτε καν μπήκε στη διαδικασία να κάνει χρήση του VAR. Η αναμέτρηση ολοκληρώθηκε με το Μαρόκο να έχει ποσοστό κατοχής μπάλας 53%, 16 τελικές έναντι 10 της Πορτογαλίας...
Γήπεδο: Λουζνίκι Διαιτητής: Μαρκ Γκάιγκερ (ΗΠΑ) Βοηθοί: Τζο Φλέτσερ (Καναδάς), Φρανκ Άντερσον (ΗΠΑ) ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Φ. Σάντος): Ρούι Πατρίσιο, Πέπε, Γκερέιρο, Φόντε, Σέντρικ, Μοουτίνιο (89' Αντριεν Σίλβα), Ζοάο Μάριο (70' Μπρούνο Φερνάντες), Μπερνάρντο Σίλβα (59' Ζέλσον Μαρτίνς), Καρβάλιο, Ρονάλντο, Γκέντες. ΜΑΡΟΚΟ (Ερβέ Ρενάρ): Ελ Κατζουί, Χακίμι, Ντα Κόστα, Μπενατιά, Ντιράρ, Ζιγιές, Ελ Αχμάντι (86' Φαζρ), Μπελχαντά (75' Καρσελά), Μπουσουφά, Ν. Άμραμπατ, Μπουταΐμπ (69' Ελ Κααμπί). Γκολ: 4' Ρονάλντο Κάρτες: 92' Άντριεν Σίλβα - 40' Μπενατιά |