Δεν εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το Σάββατο (25/1), κατά την πρώτη ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή, αφού κανένας από τους τέσσερις υποψήφιους δεν κατάφερε να συγκεντρώσεις τις απαιτούμενες 200 ψήφους.
Ειδικότερα, ο Κωνσταντίνος Τασούλας που προτάθηκε από τη Ν.Δ. συγκέντρωσε 160 ψήφους, ο Τάσος Γιαννίτσης που προτάθηκε από το ΠΑΣΟΚ είχε 34 ψήφους, η Λούκα Κατσέλη που προτάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 40 ψήφους και ο Κωνσταντίνος Κυριάκου που προτάθηκε από τη «Νίκη» είχε 14 ψήφους. Επίσης, το «παρών» προτίμησαν 49 βουλευτές. Ψήφισαν συνολικά 297 βουλευτές, υπήρξαν 3 απόντες.
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας ψηφίστηκε από την Κ.Ο. της ΝΔ, καθώς και από τον πρώην πρωθυπουργό και ανεξάρτητο βουλευτή Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τους επίσης ανεξάρτητους βουλευτές, Μάριο Σαλμά, Παύλο Σαράκη και Χάρη Κατσιβαρδά.
Ως εκ τούτου, η δεύτερη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, θα γίνει στις 31 Ιανουαρίου – και πάλι απαιτούνται τουλάχιστον 200 ψήφοι. Μάλιστα, με αυτά τα δεδομένα δεν αναμένεται εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας πριν από την τέταρτη ψηφοφορία, στην οποία 151 ψήφους και αναμένεται να γίνει στις 12 Φεβρουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι η θητεία της νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ολοκληρώνεται στις 13 Μαρτίου. Επισημαίνεται ότι, κατά την έναρξη της Ειδικής Συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιο.
Οι επόμενες ψηφοφορίες για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Αφού δεν κατέστη δυνατή η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αναμένεται να διεξαχθεί δεύτερη ψηφοφορία, ύστερα από πέντε ημέρες, κατά την οποία απαιτείται και πάλι η ίδια πλειοψηφία (200 ψήφοι), ενώ, σε ενδεχόμενη τρίτη ψηφοφορία, πάλι μετά από πέντε ημέρες, απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων της Ολομέλειας, δηλαδή 180 ψήφοι.
Εάν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151) και εάν αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.
Η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας
Σύμφωνα με το άρθρο 30 του Συντάγματος, η θητεία του Προέδρου είναι πενταετής και παρατείνεται σε δύο περιπτώσεις:
- Σε περίπτωση πολέμου, έως τη λήξη του
- Σε περίπτωση κατά την οποία η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου δεν περατωθεί εγκαίρως, έως την ανάδειξη του νέου Προέδρου
Τα προσόντα εκλογιμότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας
Τα προσόντα που πρέπει να συγκεντρώνει ο Πρόεδρος είναι, σύμφωνα με το άρθρο 31 του Συντάγματος, τέσσερα και είναι τα εξής:
- Η ελληνική ιθαγένεια, η οποία πρέπει να έχει αποκτηθεί πέντε τουλάχιστον χρόνια πριν από την εκλογή
- Η ελληνική καταγωγή, από τον πατέρα ή τη μητέρα
- Η συμπλήρωση του τεσσαρακοστού έτους της ηλικίας κατά την ημέρα της εκλογής
- Η νόμιμη ικανότητα του εκλέγειν (ενεργητικό εκλογικό δικαίωμα)
Ο όρκος του Προέδρου της Δημοκρατίας
«Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού».