Ποδόσφαιρο

Στη μνήμη του Χρήστου Χίτου

Στη μνήμη του Χρήστου Χίτου

Γράφει ο Θέμης Μαντάς - Συνεργασία Πέτρος Πετρόπουλος

Ο Πυργιώτης Χρήστος Χίτος, ο πρόεδρος του Πανηλειακού, σε ηλικία 79 ετών έφυγε από τη ζωή, εντελώς ξαφνικά προκαλώντας θλίψη στην οικογένειά του και στην κοινωνία του Πύργου, την τελευταία μέρα του 2019.

Στα νεανικά του χρόνια, ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο και υπήρξε ο πρώτος Πυργιώτης που έκανε επαγγελματική καριέρα με ομάδα την ομάδα των Σερρών αγωνιζόμενος σε εθνική κατηγορία πριν δημιουργηθεί ο Πανσερραϊκός.

Η απόδοσή του τον πήγε στον Άρη της Θεσσαλονίκης την περίοδο 1961-1962 όπου εκεί συνάντησε σπουδαίους ποδοσφαιριστές, μεταξύ άλλων, το Λάκη Σοφιανό, το Νίκο Χρηστίδη που εργάστηκε επί προεδρίας Σταυρόπουλου προπονητής στον Πανηλειακό και τον Αλκέτα Παναγούλια που οδήγησε την Εθνική Ελλάδας στο Μουντιάλ της Αμερικής, το 1994. Την εποχή που αγωνίστηκε στον Άρη είχε προπονητή τον Κλεάνθη Βικελίδη, που εκτίμησε το ταλέντο του αλλά ως νεαρός ποδοσφαιριστής ανυπομονούσε να πάρει θέση βασικού και οι δυσκολίες της εποχής τον έφεραν στον Πύργο.

Στον Πανηλειακό έπαιζε σε φιλικά παιχνίδια αλλά επισήμως στην ομάδα ήρθε επί εποχής του Προέδρου Γιάννη Σέρρου- το καλοκαίρι του 1965- με προπονητή το Σίμο Βασιλειάδη και αγωνίστηκε με συμπαίκτες, τους: Μιχάλη Κλαυδιανό, Θοδωρή Θεοχαρόπουλο, Νίκο Λουμιώτη, Γιάννη Χρονόπουλο, Γιάννη Δουβίκα, Θοδωρή Κούτση, Οδυσσέα Μπατιστάτο, Κώστα Λιακόπουλο, Κώστα Χρονόπουλο, Γιάννη Ματσώτα, Γιώργο Παπαδάτο, Αριστείδη Βακαλόπουλο, Γιώργος Αδαμόπουλο και Δημήτρης Γεωργακόπουλο.

Εκείνη τη χρονιά πέτυχε το 31,8% των γκολ της ομάδας (όλα 22 γκολ) στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής.

Το πρώτο του γκολ, το σημείωσε στις 26 Αυγούστου του 1965 στο νικηφόρο φιλικό 3-0, επί του Ηρακλή Πατρών.

Το πρώτο γκολ στο πρωτάθλημα πετυχαίνει στις 19 Δεκεμβρίου 1966 στην Άρτα σε ήττα από την Αναγέννηση με 4-1 και από κει και πέρα σκοράρει συνεχώς, δύο γκολ με τον Ιαλυσό, με τον Πατραϊκό, με τον Παγχιακό, με την Πρέβεζα.

Το Γενάρη του 1966 κάνει το πρώτο «χατ-τρικ» επί της Αχαϊκής στον Πύργο.

Την επόμενη ποδοσφαιρική περίοδο, (1966-1967) ο Χρήστος Χίτος με προπονητή το «δάσκαλο» Γιάννη Παπαντωνίου γνωρίζει και άλλους συμπαίκτες όπως το Δημήτρη Καρυανό, το Γιάννη Πιπίνη, το Γιώργο Τσουρέα, τον Κώστα Κιάμο, το Χρήστο Ψημμένο, το Λάμπη Πρεβεζάνο και ίσως και άλλους που η έρευνα δεν αποκάλυψε, λόγω έλλειψης στοιχείων. Ο Χίτος, όπως και ο Θεοχαρόπουλος σκοράρουν ακατάπαυστα στα φιλικά.

Πέντε γκολ ο Χίτος

Το παιχνίδι ταυτότητα για τον ίδιο γίνεται 25 Σεπτεμβρίου 1966 με τον Πατραϊκό, στον Πύργο. Τα παιχνίδι ξεκινά και ο Χίτος κάνει αρχικά χατ-τρικ πετυχαίνοντας γκολ στο 9’, 16’ και 40ό λεπτό, τρία απίστευτα γκολ. Ο Θεοχαρόπουλος κάνει γκολ στο 43ο λεπτό και με σκορ 4-0 οι ομάδες αποσύρονται στα αποδυτήρια. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Θεοχαρόπουλος στο 50ό και 68ο λεπτό με δύο ακόμη γκολ, κάνει το δικό του χατ-τρικ ανεβάζοντας το σκορ σε 6-0. Ο νεαρός Χρήστος Ψημμένος, τους διακόπτει κάνοντας το 7-0, αλλά ο Χίτος με άλλα δυο δικά του προσωπικά γκολ φτάνει τα πέντε προσωπικά γκολ στο παιχνίδι και ο Πανηλειακός νικά με 9-0. Ήταν παιχνίδι της πρώτη φάση του κυπέλλου Ελλάδας.

Αλησμόνητο έμεινε επίσης στους φιλάθλους το γκολ στην παράταση 104ο λεπτό με την ισχυρή Θύελλα Πατρών 3-2, για τον 3ο γύρο του Κυπέλλου Ελλάδας. Είχαν πετύχει γκολ επίσης, οι Δημήτρης Καρυανός και Γιάννης Χρονόπουλος.

Την περίοδο 1967-1968 ο Πανηλειακός παίζει στην τοπική κατηγορία, η Γ’ Εθνική κατηγορία είχε διαλυθεί, ο Χίτος συνεχίζει να σκοράρει με προπονητή το Γιάννη Παπαντωνίου, που επανήλθε στον Πανηλειακό και νέους συμπαίκτες τους Γιαννακό και Φελλά που ήρθαν με μετεγγραφές.

Το 1969 ο Χίτος παίρνει τη μεγάλη απόφαση και αναχωρεί για την Αυστραλία με την οικογένειά του με σκοπό να παίξει ποδόσφαιρο στη Μελβούρνη Ελλάς αλλά η «δραπέτευσή του» στην χώρα των Καγκουρό δεν αρέσει. Η Ελλάδα έχει πολιτικές δυσκολίες, το συμβούλιο παραιτείται, το νέο συμβούλιο διορίζεται από τη ΓΓΑ (ίσως και να μην ήθελαν οι άνθρωποι), ο Χίτος εργάζεται σε εργοστάσιο χωρίς να παίζει ποδόσφαιρο, αφού το δελτίο δεν του παραχωρείται.

Το 1971 γεννιέται ο γιος του Αντώνης και το 1972 η κόρη του Βίκυ. Τα χρόνια πέρασαν ο μικρός Αντώνης μεγαλώνει και παίζει ο ίδιος ποδόσφαιρο στην Μελβούρνη με προπονητή τον Φέρεντς Πούσκας. Η ΦΚ South Melbourne FC είναι ελληνικός ποδοσφαιρικός σύλλογος που εδρεύει στη συνοικία Άλμπερτ Παρκ της Μελβούρνης στη Βικτώρια της Αυστραλίας.

Το 1990 η οικογένεια Χίτου επιστρέφει στον Πύργο. Ο γιος του παίζει στον Πανηλειακό στη Γ’ Εθνική, ο νεαρός Αντώνης φοράει τη αγαπημένη φανέλα του πατέρα του και παίζει σε δύο σεζόν φουλ παιχνίδια.

Ο Χρήστος Χίτος είχε ιδέες για την ομάδα και πίστευε ότι οι ακαδημίες και οι προπονητές με όραμα είναι το μέλλον για τον Πανηλειακό. Ανέλαβε Πρόεδρος του Πανηλειακού τα τελευταία πέντε χρόνια δίνοντας την ευκαιρία σε συμπολίτες που ήθελαν να βοηθήσουν οικονομικά την ομάδα γιατί ο ίδιος δεν άντεχε να μην υπάρχει η ομάδα. Ο Πανηλειακός για τον Χίτο ήταν κάτι περισσότερο από έρωτας, τον οποίο διατηρούσε τρυφερά στο μυαλό και στην ψυχή του με αξιοπρέπεια αλλά δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να βοηθήσει, όσο επιθυμούσε. Ήταν μέχρι τελευταία στιγμή η «πλάτη» της ομάδας. Ο Χρήστος Χίτος, έπνιγε κάθε παράπονό του, όταν δεν εισακουγόταν ή όταν «παραμεριζόταν» ακουσίως.

Στα φετινά παιχνίδια της ομάδας στον Πύργο, φεύγαμε μαζί για την πλατεία. Στα λίγα λεπτά της καθιερωμένης μας συνάντησης μιλούσαμε δεκαπέντε λεπτά, όσο διαρκούσε το μικρό μποτιλιάρισμα των αυτοκινήτων στην έξοδο από το παρκινγκ του γηπέδου μέχρι να φτάσουμε στην πλατεία και ήταν αρκετά…

Μία πλατεία που αγάπησε πολύ, όπως ήταν και η ψυχή του, σε μία πόλη που τα τελευταία χρόνια υπήρξε κεντρική και αξιοπρεπής φιγούρα, που ταπεινά υπηρέτησε χωρίς να το «παίξει». Ήξερε ο Χίτος, είχε αυτογνωσία και εκεί που πάει, τον Πανηλειακό θα μελετάει. Σ’ ευχαριστούμε Χρήστο Χίτο._

*Ο Πέτρος Πετρόπουλος έχει ερευνήσει και καταγράψει όλα τα αποτελέσματα του Πανηλειακού καθώς και τα πλήρη στοιχεία αποτελεσμάτων, δυναμικού ποδοσφαιριστών και προπονητών.

xitos3

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup