Ποδόσφαιρο

Πανηλειακός: 28 Ιουνίου 1970 - 50 χρόνια απ’ τα μπαράζ ανόδου για τη Β’ Εθνική

Πανηλειακός: 28 Ιουνίου 1970 - 50 χρόνια απ’ τα μπαράζ ανόδου για τη Β’ Εθνική

Με τον Άγιο Κωνσταντίνο (Μέρος δεύτερο)

Έρευνα - κείμενο: Θέμης Μαντάς*

MantasΗ μεγάλη νίκη από το παιχνίδι κατάταξης (21 Ιουνίου 1970) με σκορ 2-1 επί του Πάμισου, στο γήπεδο Αιγάλεω, πυράκτωσε τον ενθουσιασμό των φιλάθλων. Το κλίμα που δημιουργήθηκε στον Πύργο, ήταν ανεπανάληπτο. Δευτέρα πρωί, το θέμα συζήτησης, στην αγορά από την Πατρών μέχρι τα Χαλκιάτικα ήταν ο Πανηλειακός και το επερχόμενο παιχνίδι με τον Άρη Αγίου Κωνσταντίνου.

Ο Α.Σ. Άρης Αγίου Κωνσταντίνου Λοκρίδας ήταν πρωταθλητής της ΕΠΣ των νομών Φθιώτιδας-Φωκίδας. Ήταν δεύτερος στο περιφερειακό πρωτάθλημα - μ’ ένα βαθμό πίσω απ’ την τρομερή Καρδίτσα που είχε ανεβεί απευθείας στη Β’ Εθνική- και είχε κερδίσει με σκορ 4-0- σε παιχνίδι κατάταξης τον Ηρακλή Ψαχνών Ευβοίας. Κάτι ανάλογο είχε πετύχει και ο Πανηλειακός με τον Πάμισο.

Την Κυριακή 28/6/1970 (σαν σήμερα πριν από 50 χρόνια) και στις 5/7/1970, ο Πανηλειακός θα τον αντιμετώπισε σε δύο παιχνίδια, τον Άρη Αγίου Κωνσταντίνου. Μετρούσαν οι νίκες και οι ισοπαλίες, όχι η διαφορά των τερμάτων. Σε περίπτωση μίας νίκης από κάθε ομάδα θα υπήρξε και τρίτο παιχνίδι σε ουδέτερο γήπεδο. Στην περίπτωση που μία ομάδα κατακτούσε μία νίκη και μία ισοπαλία θα ανέβαινε στη Β’ Εθνική. Δεν θα χρειαζόταν τρίτο ματς σε ουδέτερο γήπεδο.

Η περιρρέουσα κατάσταση

Την ποδοσφαιρική περίοδο 1969-1970 καίτοι δικτατορία, πολλές συνοικιακές ομάδες στον Πύργο έδειξαν αλληλεγγύη και συμπαραστάθηκαν στον Πανηλειακό. Ήταν ένας τρόπος θετικής στάσης απέναντι στο φόβο και τη στέρηση πρωτοβουλιών που είχαν επιβάλει οι «Απριλιανοί».

Η Θύελλα Καταρραχίου με πρόεδρο και γραμματέα τους Α. Θανασούλα και Ν. Μπρη.

Ο Ηρακλής Πύργου με παράγοντες τους Γιώργη Σγαντζή, Β. Λούτα, Νίκο Κοτούλα και Νίκο Παναγόπουλο.

Ο Ατρόμητος Πύργου με τον πρόεδρο και τον γραμματέα Χαρίλαο Χριστόπουλο και Δημήτριο Τζίνη. Ήταν η ομάδα της συνοικίας κάτωθεν του Επαρχείου με γραφεία στην οδό Σκουφά και Ρήγα Φερραίου, που πρόβαλε για πρώτη φορά.

Η Ολυμπιάδα Πύργου με παράγοντες τους συμπολίτες: Πάνο Δασιό, Σπ. Κορκολή, Λεων. Δημουλιά, στηρίζουν την προσπάθεια του Πανηλειακού και ο φυσικά ο Πέλοπας Πύργου.

Το ίδιο συνέβη και με τις ομάδες των γύρω κοινοτήτων: Αλφειονίδας, Σκουροχωρίου, Κορακοχωρίου, Κατακόλου με τον Αργοναύτη και την Αλκυόνα, Βροχίτσας, Βουνάργου, Αγίου Γεωργίου, Λαμπετίου και Κολιρίου. Οι νέοι των κοινοτήτων, που η δυναμική τους ήταν ισχυρότατη, ήθελαν να συμπαρασταθούν στον Πανηλειακό, αναδεικνύοντας τις τοπικές κοινωνίες. Ο νεανικός πληθυσμός που εργαζόταν στον πρωτογενή τομέα ήταν πολυπληθής. Οι κοινότητες συγκρατούσαν στον ιστό τους, τη νεολαία, που συγκεντρώνονταν στα καφενεία ανταλλάσοντας απόψεις.

Κύρια συζήτηση τα αθλητικά και η παρουσία τους στο στάδιο προς ενίσχυση του Πανηλειακού. Μοναδικές οι απογευματινές συγκεντρώσεις των κατοίκων του χωριού Αγιώργης Πύργου που ήταν φανατικοί φίλαθλοι του Πανηλειακού. Είναι η εποχή που στην αθλητική δημοσιογραφία παρουσιάζεται ο Κώστας Παπαδόπουλος.

Ο αείμνηστος Αγιωργίτης αθλητικογράφος θα καταγράψει για περισσότερα από 43 χρόνια την αθλητική κίνηση του Πύργου της Ηλείας (1969-2011) στον τοπικό, περιφερειακό και Πανελλήνιο τύπο και θα εργαστεί αργότερα και στην Αθηναϊκή αθλητική εφημερίδα «ΦΩΣ των Σπορ» ως συντάκτης, έχοντας ως συναδέλφους, τους κορυφαίους για την εποχή, αθλητικογράφους.

Οι οικονομικές συνθήκες

Από τις αρχές του 1970 η ομάδα του Πανηλειακού είχε αρωγούς τους εμπόρους, τους επιχειρηματίες, το δημοτικό συμβούλιο, το Δήμαρχο Καζάζη και τον αντιδήμαρχο Γιάννη Τυριντζή ή Λυγιά. Οι φίλαθλοι- μαγαζάτορες και επιχειρηματίες έκαναν μεγάλη προσπάθεια για την ενίσχυσης της ομάδας. Ακόμη και η ΕΔΟΚ-ΕΤΕΡ που δραστηριοποιείτο σε κατασκευαστικά έργα, δια του προέδρου της Παναγόπουλου, πρόσφερε στον Πανηλειακό, προσλαμβάνοντας για εργασία ποδοσφαιριστές της ομάδας με… χαλαρό ωράριο

Η κοινωνία της πρωτεύουσας είχε ακουμπήσει ολόκληρη πάνω στον ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟ που πήγαινε για τη μεγάλη διάκριση στο ποδόσφαιρο, την άνοδο στη Β’ Εθνική. Την δεύτερη την τάξη Πανελλήνια κατηγορία η οποία τόνωνε τον εγωισμό των ποδοσφαιρόφιλων, αλλά και την υπερηφάνεια όλων των άλλων πολιτών που άκουγαν ότι οι μεγάλες πόλεις έχουν ποδοσφαιρική ομάδα σε Εθνική κατηγορία.

Είχε γίνει μόδα το ποδόσφαιρο, είχε γίνει έκφραση «αντίστασης», είχε γίνει τρόπος διεξόδου των προβλημάτων των φτωχών ή ο αθλητισμός είχε γίνει εκείνη την περίοδο, διέξοδος; Ο κάθε ένας αναγνώστης μπορεί να πάρει όποια άποψη πιστεύει.

Ο Πύργος ζούσε την ποδοσφαιρική περιπέτειά του, η οποία ερχόταν κάθε Κυριακή, με γήπεδο, με εκδρομή, με ελπίδα για τη χαρά της νίκης που ο κάθε ένας τη λάμβανε όπως την είχε στο μυαλό του. Ο Πανηλειακός εισέπραττε ενδιαφέρον και μοίραζε ενότητα στην πόλη.

Μέχρι να φτάσει η Κυριακή, ο Πύργος έδινε παράσταση, αφού αρκετοί φίλοι του Πανηλειακού πρωτοστάτησαν ώστε η ομάδα να συγκεντρώσει χρήματα και να έχει ανέσεις στο οικονομικό για γεύματα, ξενοδοχεία χαρτζιλίκια των ποδοσφαιριστών, πέρα από το μισθό του προπονητή Ζαφειρόπουλου.

Ο επαγγελματίας Νίκος Κορομηλάς, ένας δυναμικός Πυργιώτης στα τέλη του Γενάρη του 1970 σε συνεργασία με τους εμπόρους Τάκη Αντωνόπουλο, τ’ αδέρφια Χαραλαμπίδη που είχαν το ξενοδοχείο Άλκηστις, τ’ αδέρφια Χριστακόπουλοι που είχαν παίξει και ποδόσφαιρο, τον εμποροράφτη Παν. Κονδύλη, τους συνέταιρους του καταστήματος ενδυμάτων της οδού Αιόλου «Ελεγκάνς» Μιχόπουλο και Σαραντόπουλο και τον περιπτερούχο Νάκο Ζωγράφο ήταν οι πρώτοι που ξεκίνησαν ένα μαραθώνιο για είσπραξη χρημάτων.

Οι πρωταγωνιστές της πρωτοβουλίας, κυριολεκτικά ένωσαν ολόκληρη την πόλη που πρόσφερε πολλά χρήματα. Τα ονόματα των συμπολιτών αναφέρονταν στον τοπικό τύπο και ήταν πάρα πολλοί όσοι πρόσφεραν. (σ.σ. υπάρχουν αρχεία)

Ένας σχεσιοδυναμικός εργοστασιάρχης ο Μιχάλης Ξυστρής, πέρα από τα χρήματα που πρόσφερε συνεχώς, θέλοντας να κάνει «πιο ομάδα» τον Πανηλειακό ένα βράδυ, λίγο πριν από το πρώτο μεγάλο μπαράζ, κάλεσε εκ νέου όλους τους ποδοσφαιριστές σε δείπνο στο κέντρο «Μπέτσικα».

Δείπνησαν μαζί ο Πρόεδρος Γιώργος Λύσσαρης, οι γραμματείς Θανάσης Ασημακόπουλος και Χαράλαμπος Μπούρας, ο γενικός αρχηγός Θανάσης Χρονόπουλος, μέλη της ομάδας και όλοι οι ποδοσφαιριστές: Δουβίκας, Πρεβεζάνος, Χατζηιωαννίδης, Παπαδάτος, Μαρίνος, Γιαννακόπουλος, Κώστας και Γιάννης Χρονόπουλος, Σιδηροκαστρίτης, Θεοχαρόπουλος, Αντύπας, Ψημμένος, Κλάδης, Καλαθάς, Γιαννόπουλος, Κωνσταντάκης, Κουμουνδούρος, Μπατιστάτος και ο Αχιλλέας Δαβέτας που ήταν στο γκρουπ των πορτιέρο και άλλοι.

Εκείνη τη βραδιά ο Μιχάλης Ξυστρής μίλησε με μεγάλη αγάπη για την ομάδα αλλά και τη βαρύτητα που έχει στην κοινωνία του Πύργου. Είπε ότι το ποδόσφαιρο μας ανοίγει το δρόμο και γι άλλα θέματα…

Το παιχνίδι 28 Ιουνίου 1970

Ο Πανηλειακός υποδέχτηκε τον Άρη Αγίου Κωνσταντίνου 28 Ιουνίου στον Πύργο παρουσία 6.000 φιλάθλων. Η εκτίμηση των “παρόντων” αναφέρουν για 10.000 κόσμο που είχαν κατακλύσει τις δύο κερκίδες, τα κιγκλιδώματα, τα δέντρα, τις μάντρες. Ο κόσμος όρθιος γύρω γύρω από τα κάγκελα, παράλληλα σε σειρές.

Ο Πανηλειακός πέτυχε με γκολ των Θοδωρή Θεοχαρόπουλου και Διονύση Σιδηροκαστρίτη με 2-1 την πρώτη νίκη. Για τους φιλοξενούμενους είχε σκοράρει ο Μπάμπης Ψιμόγιαννος, ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της αντιπάλου ομάδας, που αργότερα έγινε πολύς «θόρυβος» για τη μετεγγραφή του, που την εκμεταλλεύτηκε η ομάδα του.

Ο άπειρος τότε, Χρήστος Ψημμένος αποβλήθηκε στο παιχνίδι, η νίκη δεν άφησε περιθώρια να υπολογιστεί το κενό που θ’ άφηνε στην επίθεση ο νεαρός πρωτοβαφτιζόμενος με το υποκοριστικό Τσίτας που με τον Κώστα Αντύπα (υποκοριστικό Άφαφας) και τον αείμνηστο Θοδωρή Θεοχαρόπουλο (υποκοριστικό Βλογιάρης) ήταν δύναμη πυρός. Δυνατός και μπαλαδόρος ο Γιάννης Χρονόπουλος, που μετά το παιχνίδι, ένιωσε ενοχλήσεις στους προσαγωγούς. Αρχοντικός και εγγύηση ο Γιάννης Δουβίκας στα μετόπισθεν, μαζί με τον αείμνηστο Νίκο Γιαννακόπουλο (Κλάπας) Εγκεφαλικός εκ Ζακύνθου ο Νιόνιος Σιδηροκαστρίτης. Εγγύηση ο Κώστας Χρονόπουλος που τότε έπαιζε κέντρο και μπροστά (αργότερα καθιερώθηκε στην άμυνα). Εξαιρετικός ο αείμνηστος Κώστας Μαρίνος και ο Θανάσης Κωνσταντάκης στα χαφ. Τερματοφύλακας ο Βασίλης Χατζηιωαννίδης.

Στην ομάδα των μπαράζ: συμμετείχαν οι Γιώργος Παπαδάτος (δάσκαλος) ο Οδυσσέας Μπατιστάτος, και οι Σάκης Προβατάς (που “έφυγε” το Γενάρη) , Σωτήρης Κανελλόπουλος, Γιώργος Καλαθάς (από το Επιτάλιο, “έφυγε” τον Απρίλιο), οι νεαροί Αντώνης Κλάδης, Βασίλης Χατζηφώτης, Τάκης Παναγιωτόπουλος και οι αείμνηστοι τερματοφύλακες Μπάμπης Πρεβεζάνος και Μιχάλης Κλαυδιανός.

6.Theoxaropoulos Ο Θοδωρής Θεοχαρόπουλος είχε σκοράρει στο πρώτο παιχνίδι με τον Άρη Αγίου Κωνσταντίνου, στον Πύργο.

7.Sidirokastritis PsimmenosΟ Διονύσης Σιδηροκαστρίτης, που είχε σκοράρει στο πρώτο παιχνίδι με τον Άρη Αγίου Κωνσταντίνου τόνισε: «Ήταν ένα ωραίο γκολ» και ο άλλοτε Ζακυνθινός άσσος συνέχισε «Στο πρώτο παιχνίδι με τον Άρη, παίξαμε σωστό ποδόσφαιρο, είμαστε καλύτεροι και νικήσαμε δίκαια. Οι αντίπαλοι ήταν δυνατοί, είχαν παίκτες που ήξεραν τι ζητούσαν μέσα στο γήπεδο. Δυστυχώς δεχτήκαμε ένα κοροϊδίσιο γκολ που μας στοίχισε στα επόμενα παιχνίδια.» Στη φωτογραφία με το Χρήστο Ψημμένο

8.SidirokastritisΟ Διονύσης Σιδηροκαστρίτης (πρόσφατη φωτογραφία)

9.Douvikas Xronopoulos Giannakopoulos.pgΔουβίκας, Χρονόπουλος, Γιαννακόπουλος

10.Giannakopoulos papadatosΓιαννακόπουλος - Παπαδάτος

11.Aris Ag.KonstantinouΟ Άρης Αγίου Κωνσταντίνου. Ο καλύτερος παίκτης του, ο Μπάμπης Ψιμόγιαννος, καθήμενος, δεύτερος από αριστερά.

11.Xronppoulos PapadopoulosΟ αείμνηστος Κώστας Παπαδόπουλος, στη φωτογραφία με τον Κώστα Χρονόπουλο, την περίοδο 1969-1970 ξεκίνησε την καριέρα του, ως αθλητικογράφος.

(Συνεχίζεται την Κυριακή 5 Ιουλίου 2020)

3η Συνέχεια: Το δεύτερο παιχνίδι 5 Ιουλίου 1970, στον Άγιο Κωνσταντίνο
4η Συνέχεια :Ο μεγάλος τελικός 12 Ιουλίου 1970, στο Αιγάλεω

ΠΗΓΕΣ:

ΕΠΟ

Βιβλιοθήκες
Εθνική
Πύργου
Πάτρας
Καλαμάτας

Εφημερίδες
Αθλητική Ηχώ
ΦΩΣ των Σπορ
Αυγή Πύργου
Πατρίς Πύργου

Αφηγήσεις προσώπων
Διονύσης Σιδηροκαστρίτης (ποδοσφαιριστής)
Γιάννης Δουβίκας (ποδοσφαιριστής)
Γιάννης Χρονόπουλος (ποδοσφαιριστής)
Γιώργος Παπαδάτος (ποδοσφαιριστής)
Σωτήρης Κανελλόπουλος (ποδοσφαιριστής)
Χρήστος Ψημμένος (ποδοσφαιριστής)
Κώστας Αντύπας (ποδοσφαιριστής)

Αφηγήσεις αείμνηστων
Κώστας Παπαδόπουλος (αθλητικογράφος)
Ηλίας Φροντιστής (αθλητικογράφος)
Θοδωρής Θεοχαρόπουλος (ποδοσφαιριστής)
Σάκης Προβατάς (ποδοσφαιριστής)
Νίκος Γιαννακόπουλος (ποδοσφαιριστής)
Γιώργος Καλαθάς (ποδοσφαιριστής)

1η ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το κείμενο περιέχει αποσπάσματα από το 14ο Κεφάλαιο του βιβλίου «Πανηλειακός 1956-1988, μία πόλη, μία ιστορία» που θα εκδοθεί την άνοιξη του 2021.
2η ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το πόνημα «Πανηλειακός 1988-2004» του ιδίου, 600 σελίδων σε βιβλίο διαστάσεων 13,5Χ20,5 θα κυκλοφορήσει το Σεπτέμβριο».
*μέλος Π.Σ.Α.Τ.- Association Sports Press Internationale

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup