Ποδόσφαιρο

“Arrivato il Cagliari”: Πανηλειακός - Άρης Αγ. Κωνσταντίνου 1-1 - 12 Ιουλίου 1970

“Arrivato il Cagliari”: Πανηλειακός - Άρης Αγ. Κωνσταντίνου 1-1 - 12 Ιουλίου 1970

50 χρόνια απ’ το τελευταίο μπαράζ ανόδου για τη Β’ Εθνική (Μέρος τέταρτο - τελευταίο)

Έρευνα-κείμενο: Θέμης Μαντάς*

MantasΟ Πύργος και τα περίχωρα «ζούσαν» για το παιχνίδι της 12ης Ιουλίου. Το ποδοσφαιρικό ζήτημα «άνοδος του Πανηλειακού στη Β’ Εθνική», ήταν το κύριο θέμα συζήτησης μεταξύ των πολιτών, ήταν δεν ήταν, φίλαθλοι. Πολλοί επαγγελματίες Πυργιώτες, για ν’ αυξήσουν την αγωνιστικότητα των παικτών, υποσχέθηκαν δώρα απ’ τα εμπορικά καταστήματα της πόλης, πέραν των χρημάτων που θα έδινε η διοίκηση- ως χαρτζιλίκι- για την άνοδο.

Περισσότεροι από εφτά χιλιάδες, άντρες, γυναίκες και παιδιά μετακινήθηκαν εκείνο το Σαββατοκύριακο με διάφορα μεταφορικά μέσα από Πύργο, προς Αθήνα. Ακόμη, χίλιοι πεντακόσιοι Πυργιώτες, κάτοικοι Αθηνών, θα υποστήριζαν την προσπάθεια του Πανηλειακού για να φτάσει στη νίκη επί του Άρη Αγίου Κωνσταντίνου. Ήταν το σπουδαιότερο παιχνίδι την ομάδας του Πύργου στην δεκατριάχρονη ιστορία του. Θα διεξαγόταν στο γήπεδο του Αιγάλεω, που ήταν πιο κοντά στη Στερεοελλαδίτικη ομάδα, ωστόσο οι Πελοποννήσιοι θεωρούσαν γούρικη την έδρα, λόγω του νικηφόρου 2-1 του πρώτου μπαράζ με τον Πάμισο. (21/06/1970) Το εισιτήριο της μετακίνησης για την Αθήνα ορίστηκε στις 110 δραχμές μετ’ επιστροφής.

Το περίπου της πόλης, πλέον των 7.000 φιλάθλων, θα πήγαιναν στο γήπεδο του Αιγάλεω, για την ποδοσφαιρική αναμέτρηση, αλλά και για τη διάκριση της πόλης του Πύργου. Με νίκη, το όραμα της Β’ Εθνικής θα γινόταν πραγματικότητα.
Κυριακή χαράματα, «λεφούσι» ο κόσμος για την Αθήνα. Τα λεωφορεία αναχωρούσαν το ’να μετά το άλλο. Πάμπολλες διευρυμένες λαϊκές οικογένειες ακολούθησαν την ομάδα έχοντας μαζί και φαγητό-δεν υπήρχαν οικονομικά περιθώρια για εστιατόρια- που είχαν παρασκευάσει οι γυναίκες, στα σπίτια τους. Καθώς οι Πυργιώτες περνούσαν απ’ την Πάτρα, απ’ τα ανοικτά παράθυρα των αυτοκινήτων ή των λεωφορείων πείραζαν τους Πατρινούς. «Του χρόνου θα τα πούμε…», υπονοώντας ότι με την άνοδό του, ο Πανηλειακός, θα «τακτοποιούσε» και την Παναχαϊκή που ήταν ομάδα ανώτερης κατηγορίας.

“Arrivato il Cagliari”

Στην ιστορία αυτή, και το μνημονεύουν όσοι το έζησαν, ήταν και το μεγάλο πανό- που συνταξίδευε με το τρένο των φιλάθλων προς την Αθήνα. Ήταν κόκκινο με άσπρα γράμματα και κάλυπτε όλη την «μούρη» της μηχανής, εκτός από τα τζάμια, και έγραφε στα ιταλικά: “Arrivato il Cagliari”. Δηλαδή «Έφτασε η Κάλιαρι».
«Η επιλογή της Κάλιαρι, της Ιταλικής ομάδας δεν ήταν τυχαία: Φτωχή ομάδα, φτωχής περιοχής, που είχε διασύρει τα ποδοσφαιρικά μεγαθήρια της χερσονήσου των Απέννινων, με ηγέτη τον απίστευτο στράικερ Τζίτζι Ρίβα. Ο δικός μας «Ρίβα» ήταν ο Αντύπας. Το πιο πολυμήχανο και ψυχρό-κυνικό σέντερ-φορ, μισή της μισής ευκαιρίας και... γκολ!» τονίζει ο δικηγόρος Θοδωρής Τ. Αντωνόπουλος, που έζησε ως έφηβος από κοντά εκείνες τις ποδοσφαιρικές περιπέτειες, μα και τις επερχόμενης περιόδου, της περίφημης ανόδου, 1970-1971.

Στο Αιγάλεω

Στο γήπεδο είχε δημιουργηθεί αδιαχώρητο, από νωρίς. Οι όρθιοι είχαν κατακλύσει κάθε χώρο που θα μπορούσαν να βλέπουν τον αγωνιστικό χώρο, πάνω και κάτω από τις εξέδρες, χιλιάδες λαού. Οι Πυργιώτικες ψυχές μπορεί και να έφταναν τις δέκα χιλιάδες. Μαζί με τους μέτοικους πατριώτες των Αθηνών, είχαν δημιουργήσει πολύ δυνατή έδρα. Τα συνθήματα «Πύργος-Πύργος» και «Πα-νη-λει-α-κός» δόνιζαν το γήπεδο. Ακουστήκαμε μέχρι και τα Καμίνια και την Κοκκινιά, είχαν πει κάποιοι ευφάνταστοι οπαδοί. Οι δύο χιλιάδες υποστηρικτές του Άρη, που είχαν έρθει από τον Άγιο Κωνσταντίνο, είχαν χαθεί μπροστά στην Πυργιώτικη κοσμοπλημμύρα. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Δέδες και οι… επώνυμοι της εποχής, στα επίσημα, όπως και ο Λέλος Βαμβακόπουλος σημαίνων στέλεχος της διαιτησίας. Μέχρι να ξεκινήσει το παιχνίδι διατέθηκαν 8.153 εισιτήρια, μετά ο κόσμος που ήταν απέξω απ’ το γήπεδο μπήκε και αυτός μέσα…

Το παιχνίδι

Ο διαιτητής Χρήστος Μίχας με βοηθούς τους Μουμτζή και Ιγνατίου ξεκίνησαν το παιχνίδι. Ο προπονητής Ζαφειρόπουλος παρέταξε για τον Πανηλειακό τους: Χατζηϊωαννίδη, Μπατιστάτο, Μαρίνο, Δουβίκα, Γιαννακόπουλο, Κωνσταντάκη (32’ Γιάννη Χρονόπουλο), Κανελλόπουλο, Σιδηροκαστρίτη, Κώστα Χρονόπουλο, Αντύπα (87’ Θοδωρή Θεοχαρόπουλο) και Ψημμένο.

Ο Άρης Αγίου Κωνσταντίνου ξεκίνησε με τους: Μαντζαβίνο, Συκιώτη, Τζήκα, Φιλίππου (75’ Τζήμα), Σελινόπουλο, Σαλαμούρα, Εμμανουήλ, Φλώρο, Ρουμελιώτη και τ’ αδέρφια Μπάμπη και Αντώνη Ψιμόγιαννο

Ο Πανηλειακός δεν ξεκίνησε καλά. Φάνηκε νευρικός, επηρεασμένος από τη σημασία του παιχνιδιού και τον άνεμο, που τον είχε κόντρα. Στο 15ο λεπτό, ο Χρήστος Ψημμένος κατέστρεψε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία του Πανηλειακού γιατί βιάστηκε και από καλή θέση σούταρε άουτ. Στο επόμενο λεπτό ο Σελινόπουλος έπεσε βίαια πάνω στον Αντύπα με συνέπεια ο επιθετικός του Πανηλειακού να τραυματιστεί πρόσκαιρα όπως και ο παίκτης του Άρη Αγίου Κωνσταντίνου.
18ο λεπτό.

Οι Λοκριδείς μ’ ένα μακρινό σουτ του Μπάμπη Ψιμόγιαννου, βοηθούντος του ανέμου που ξεγέλασε τον τερματοφύλακα του Πανηλειακού, προηγήθηκαν με 1-0.
24ο λεπτό. Ο Πανηλειακός ανασυντάχθηκε και ισοφάρισε με τον Κώστα Αντύπα σε 1-1, από πάσα του Διονύση Σιδηροκαστρίτη, που ήταν ιδιαίτερα διακριθείς.
Ο Ψιμόγιαννος είχε ακόμη μία καλή προσπάθεια, αφού το δυνατό σουτ που εξαπέλυσε βρήκε το δοκάρι της εστίας των Πυργιωτών. Ο Πανηλειακός απάντησε με τον Αντύπα, ωστόσο δεν κατάφερε να σκοράρει αφού ο προσωπικός του αντίπαλος Σελινόπουλος έδιωξε την μπάλα με τάκλιν στη γραμμή. Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με 1-1.

Η αδικία της χρονιάς

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Πανηλειακός είχε σύμμαχο τον αέρα και έκλεισε στα καρέ τον Άρη, αλλά οι ευκαιρίες που σπαταλούσε ήταν πάρα πολλές.
72ο λεπτό. Οι Πυργιώτες κέρδισαν κόρνερ. Ο Ηλίας Φροντιστής έγραψε στην εφημερίδα «Αυγή» ότι το εκτέλεσε ο Ψημμένος. Η μπάλα σε πρώτο χρόνο στριφογύρισε στην περιοχή του Άρη με περίεργη τροχιά και λόγω του ανέμου οι αμυντικοί του Άρη σάστισαν. Ο Αντύπας είχε σύνηθες ραντεβού μαζί της και σκόραρε γράφοντας το 2-1. Περίπτωση οφ-σάιντ δεν υπήρχε, ήταν η πρώτη πάσα. Περίπτωση σπρωξίματος δεν υπήρχε γιατί ο σκόρερ που είχε υπολογίσει την τροχιά της μπάλας… βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση μόνος.

Ο διαιτητής Μίχας ακύρωσε το γκολ ως οφσάιντ, κάνοντας μέγιστο λάθος, ότι πιο γνήσιο και καθαρό, καταστράφηκε. Οι φίλαθλοι, οι παράγοντες και οι παίκτες διαμαρτυρήθηκαν εντονότατα. Ο Μίχας ήταν ανένδοτος καταδικάζοντας τον Πανηλειακό. Οι παράγοντες της εποχής ορκίζονται ότι το γκολ ήταν εγκυρότατο. Αργότερα ειπώθηκαν πολλές ιστορίες για τη διαιτησία του Χρήστου Μίχα ωστόσο ο Αθηναίος διαιτητής είχε στερήσει απ’ τον Πανηλειακό, την άνοδο στην Β’ Εθνική.

Ο Ηλίας Φροντιστής στην ανταπόκρισή του στην εφημερίδα ΑΥΓΗ του Πύργου έγραψε: «Στη φάση δύο ποδοσφαιριστές του Άρη τραβούσαν τα μαλλιά τους για το γκολ που είχαν δεχτεί και οι υπόλοιποι παίκτες του Αγίου Κωνσταντίνου πήγαιναν στην σέντρα.» Το αστραπιαίο γκολ δεν μέτρησε, το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με 1-1.

Η παράταση

Στην παράταση που δόθηκε, ο Πανηλειακός έπαιξε μονότερμα τον Άρη, ωστόσο δεν κατάφερε να πετύχει ακόμη ένα γκολ, που θα του έδινε την άνοδο στη Β’ Εθνική. Είχε κερδίσει 2-1 στον Πύργο, είχε χάσει 2-0 στον Άγιο Κωνσταντίνο και το 1-1 έδινε την άνοδο στον Άρη Αγίου Κωνσταντίνου, που δικαίως, αυτή η μικρή κωμόπολη των 2.000 κατοίκων, πανηγύριζε τον προβιβασμό της, στη Β’ Εθνική. Οι Πυργιώτες εκείνο το απόγευμα είδαν το αποκορύφωμα της μεροληπτικής διαιτησίας. «Ο Μίχας στην παράταση δεν καταλόγισε και δύο καταφανέστατα πέναλτι, σε χέρι αμυντικού και σε ανατροπή του Θεοχαρόπουλου, που είχε περάσει ως αλλαγή στον Αντύπα», ανέφερε επί λέξει, ο Ηλίας Φροντιστής.

Η αποχώρηση, διαμαρτυρίες

Οι Πυργιώτες έφυγαν ειρηνικά απ’ το γήπεδο και παρά την πίκρα από την μεροληπτική διαιτησία του Χρήστου Μίχα επέστρεψαν ήσυχα στον Πύργο. Ωστόσο επέδειξαν ομόνοια, δείγμα της συνοχής της κοινωνίας και άρχισαν να δημοσιοποιούν την τρομερή αδικία που είχε υποστεί η ομάδα τους.
Τα τηλεγραφήματα που απεστάλησαν από τον ΟΤΕ Πύργου προς τη ΓΓΑ, για την αδικία που είχε υποστεί ο Πανηλειακός, από τα σωματεία της περιοχής ήταν δεκάδες.

Ο Πέλοψ Πύργου (πρόεδρος: Ρήγας Γιώργος και γραμματέας Σπύρος Σταματιάδης), ο Ηρακλής Πύργου πρόεδρος Γιώργος Σγαντζής, μέλη Τάκης Σπηλιόπουλος, Νίκος Παναγόπουλος, Γιώργος Μηλιόρδος) η Ολυμπιάς Πύργου, (πρόεδρος: Σωτ. Λαμπρόπουλος, γραμματέας Χαρ. Ζέζας) ο Ατρόμητος Πύργου (Πρόεδρος: Χαρ. Χριστόπουλος γραμματέας Δημήτρης Τζίνης), η Θύελλα Καταρραχίου (πρόεδρος Α. Αθανάσουλας, γραμματέας Ν. Μπρης), ο Αλφειός Επιταλίου (Κ. Καραμπίνης, Μιλτ. Φραγκαλέξης), η Θύελλα Λατζοΐου (Ανδρέας Πλέσσας, Κυρ. Μπουντόπουλος), η Αλφειονίς Αλφειονίδος , το σωματείο της Εργατικής τάξης δια του Τάκη Δρακόπουλου, , πολιτιστικά σωματεία, ο Σύνδεσμος Αναπήρων και θυμάτων Πύργου και περιχώρων, ο σύνδεσμος Βιομηχάνων οι Λεωνίδας Δημουλιάς, ο Αγγελος Αντωνόπουλος και πολλοί Πυργιώτες έστειλαν τηλεγραφήματα διαμαρτυρίας για την άδικη διαιτησία που τους στέρησε τους κόπους μιας χρονιάς.

Αποκάλυψη

Αποκαλυπτικοί οι φίλαθλοι Απ. Μορώνης, Θ. Τσατάς, Χ. Τσουκαλάς, Κ. Παπαϊωάννου και Χ. Καλαματιανός οι οποίοι σε δημοσιευμένη επιστολή τους, ανέφεραν μεταξύ άλλων: «Το ότι μας ακυρώθηκε εγκυρότατον γκολ, ως οφ-σάιντ, αποδεικνύεται από μία και μόνο ερώτησιν εις τους παρακολουθήσαντας τον αγώνα εκλεκτούς και εγνωσμένης αξίας διαιτητάς κ. Βαμβακόπουλο και κ. Μαντά οι οποίοι μετά την ακύρωσιν του γκολ, αγανακτισμένοι απεχώρησαν διότι αντιλήφθησαν ότι επρόκειτο περί ειλημμένης αποφάσεως να νικήσει ο Άρης, περαιτέρω δε παραμονή των ήτο ανιαρά…»

Εκατό φίλαθλοι που υπόγραφαν άλλη δημοσιευμένη επιστολή με επικεφαλής τους Κ. Λιατσή, Χαρ. Λιβέρη, Παν. Παναγιωτόπουλο, Θοδ. Μονοκρούσο και Παν. Πολλάτο είχαν αναφερθεί στο ίδιο θέμα με σκληρό και δυναμικό τρόπο.

Αποδέκτης θυελλωδών διαμαρτυριών ήταν και ο Νομάρχης Χρήστος Μαυράκης, ο Στρατιωτικός διοικητής Φιλ. Σκουτερόπουλος, η ΕΠΟ, η ΓΓΑ και όσοι ήταν στο στρατιωτικό καθεστώς.

Ο επίσημος Πανηλειακός

Ο Πανηλειακός δια του προέδρου Γιώργου Λύσσαρη και γραμματέα Χαράλαμπου Μπούρα υπέγραψαν την διαμαρτυρία-επιστολή, σ.σ. είχε αντικατασταθεί ο Γ.Γ. Θανάσης Ασημακόπουλος, που στάλθηκε στον αθλητικό και πολιτικό τύπο της Αθήνας. Η συνολική διαμαρτυρία τρομοκράτησε το δικτατορικό καθεστώς, είπε ο Γιάννης Μαλούχος: «Εμείς δεν θα …κωλώναμε ακόμη και να βγούμε μπροστά. Είχαμε δίκιο, είχαμε κάνει τα πάντα αλλά υπήρχαν και κάποια άλλα γεγονότα που λέγονται …μόνο σε παρέες και όχι επίσημα».

Τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας Πατρίς Πύργου, της Αυγής Πύργου, των γειτονικών εφημερίδων των όμορων νομών και των Αθηναϊκών μέσων έκαναν καθημερινές αναφορές για την αδικία που υπέστη ο Πανηλειακός.

Ο Μίχας, ο Έλληνας «Λο Μπέλο» εκείνο το απόγευμα είναι σίγουρο ότι αδίκησε τον Πανηλειακό και του στέρησε την άνοδο στη Β’ Εθνική. Αν οι φίλαθλοι του Πανηλειακού τραβούσαν το σκοινί περισσότερο με τις διαμαρτυρίες τους, ίσως να είχαν δημιουργήσει μεγαλύτερο ρήγμα στον αθλητισμό του Ασλανίδη, αλλά φοβήθηκαν για περαιτέρω καταστάσεις… Το είχαν πληρώσει το Γενάρη του 1966 με φυλακίσεις και πολύ ξύλο από την αστυνομία, στο παιχνίδι με τον Κάδμο Θηβών.

27 Ιουλίου 1970

Οι μέρες πέρασαν, οι Πυργιώτες πείσμωσαν και έκαναν αρχαιρεσίες με ψηφοφορία, ναι, κανονική ψηφοφορία. Ήταν 27 Ιουλίου 1970. Ένα νέο διοικητικό συμβούλιο ορκιζόταν στην αδικία που είχε υποστεί ο Πανηλειακός. Θα δημιουργούσε μία ομάδα που θα νικάει και τους διαιτητές και πράγματι έτσι έγινε. Με πρόεδρο το Γιάννη Τυριντζή, αντιπρόεδρο τον Τάκη Αντωνόπουλο που κίνησε τα νήματα γιατί ήξερε και από ποδόσφαιρο, με Γ. Γραμματέα τον Λάμπρο Τσίκα, Ταμία τον Νίκο Γαβρά και μέλη τους Γιάννη Κρεκουκιώτη, Χρήστο Χριστόπουλο, Χαράλαμπο Μπούρα και Λεωνίδα Πλαστουργό μπήκαν οι βάσεις για τον Πανηλειακό 1970-1971 που έκανε τ’ όνειρο πραγματικότητα. Την άνοδο στη Β’ Εθνική.

Παραπομπή: Το ΦΩΣ (αθλητική εφημερίδα) στις 30-4- 2020 για το Μίχα

Ήταν στις 16 Μαΐου 1973. Μέρες... χούντας και η Ελλάδα φιλοξενούσε τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Ο αγώνας διεξήχθη στο Καυτανζόγλειο ανάμεσα στη Μίλαν και τη Λιντς. Διαιτητής ο Χρήστος Μίχας, ο οποίος έκλεψε την παράσταση, σ.σ. όπως την είχε κλέψει και στις 12-7-1970 στο μπαράζ με τον Πανηλειακό. Άλλωστε, 36 χρόνια μετά τον τελικό, το 2009, ο τότε Ευρωβουλευτής Ρίτσαρντ Κόρμπετ, από το Γιόρκσιρ όπου εδρεύει η Λιντς έστειλε στην UEFA έναν φάκελο με στοιχεία.

Ζητούσε να γίνει έρευνα για το ματς και υποστήριξε ότι ο διαιτητής είχε δωροδοκηθεί. Ο Χρήστος Μίχας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 χρόνων στις 25 Αυγούστου του 2010. Όσον αφορά το ματς, οι Άγγλοι ήταν καλύτεροι, είχαν παράπονα από τον Μίχα για το σκληρό παιχνίδι των Ιταλών ενώ ζήτησαν τρία πέναλτι. Οι Ιταλοί νίκησαν 1-0 με γκολ του Κιαρούτζι ενώ ο Χάντερ της Λιντς αποβλήθηκε. Ο Χρήστος Μίχας, τιμωρήθηκε … και διεγράφη από τους πίνακες διαιτησίας.»

Τα μπαράζ της Β’ Εθνικής

Α’ Περιφερειακό πρωτάθλημα (Προκριματικά)
22/03/1970 ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ-Πατρέας 2-1 (Αντύπας 14',79'-πέναλτι)
29/03/1970 Α.Ε Μεσολογγίου-ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ 1-1 (Θεοχαρόπουλος 65'φάουλ)
12/04/1970 Πατρέας-ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ 1-1 (Αντύπας 29')
27/04/1970 ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ-Α.Ε Μεσολογγίου 3-0 (Αντύπας 23',81',87')

Β’ Ερασιτεχνικό πρωτάθλημα (6ος όμιλος)
Α’ γύρος
17/05/1970 Παναργειακός-ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ 5-1 (Αντύπας 30')
20/05/1970 Πάμισος Μεσσήνης-ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ 2-0
23/05/1970 ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ-Φοίνικας Λευκάδας 3-0 (Θεοχαρόπουλος 24', Ψημμένος 37',87')

Β’ γύρος
31/05/1970 ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ-Παναργειακός 0-2
07/06/1970 ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ-Πάμισος Μεσσήνης 3-1 ( Ψημμένος 58', Κανελλόπουλος 69', Γ. Χρονόπουλος 87')
14/06/1970 Φοίνικας Λευκάδας -ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ 1-2 (Ψημμένος 13',30')

Αγώνας Κατάταξης -Γήπεδο Αιγάλεω
21/06/1970 ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ-Πάμισος Μεσσήνης 2-1 (Σιδηροκαστρίτης 48', Θεοχαρόπουλος 74')

Γ’ Φάση (Δευτεραθλητές 3ου και 6ου Ομίλου)
28/06/1970 ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ-Άρης Αγίου Κωνσταντίνου 2-1 (Θεοχαρόπουλος 19', Σιδηροκαστρίτης 78')
05/07/1970 Άρης Αγίου Κωνσταντίνου -ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ 2-0 Φιλίππου 48’ και Ψιμόγιαννος 83’

Τελικός αγώνας Κατάταξης -Γήπεδο Αιγάλεω
12/07/1970 Άρης Αγίου Κωνσταντίνου -ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ 1-1 (Ψιμόγιαννος 18’ -Αντύπας 24')

Συμμετοχές στα παιχνίδια μπαράζ ανόδου
1 Ιωάννης Δουβίκας 14
2 Διονύσης Σιδηροκαστρίτης 14
3 Θεόδωρος Θεοχαρόπουλος 14
4 Κωνσταντίνος Χρονόπουλος 14
5 Ιωάννης Χρονόπουλος 12
6 Κωνσταντίνος Μαρίνος 12
7 Αθανάσιος Κωνσταντάκης 12
8 Βασίλης Χατζηιωαννίδης 11
9 Νικόλαος Γιαννακόπουλος 11
10 Χρήστος Ψημμένος 10
11 Οδυσσέας Μπατιστάτος 9
12 Γεώργιος Παπαδάτος 8
13 Κωνσταντίνος Αντύπας 7
14 Διονύσης Προβατάς 6
15 Σωτήρης Κανελλόπουλος 4
16 Γεώργιος Καλαθάς 3
17 Αντώνης Κλάδης 2
18 Βασίλης Χατζηφώτης 2
19 Χαράλαμπος Πρεβεζάνος 2
20 Μιχάλης Κλαυδιανός 1
21 Πάνος Παναγιωτόπουλος 1
22 Αχιλλέας Δαββέτας -
23 Λαμπρόπουλος -

Τα γκολ της χρονιάς

πρωτάθλημα

Μπαράζ ανόδου

Αντύπας

5

8

Ψημμένος

3

5

Θεοχαρόπουλος

3

4

Καλαθάς

3

0

Σιδηροκαστρίτης

2

2

Γ. Χρονόπουλος

2

1

Κανελλόπουλος

0

1

- συν 4 τέρματα στο πρωτάθλημα άνευ αγώνα

Προπονητές:
Από 7/9/1969 Διονύσης Σιδηροκαστρίτης στο τοπικό πρωτάθλημα
Από 05/02/1970 Αναστάσιος Στουραΐτης στο περιφερειακό πρωτάθλημα
Από 02/06/1970 Θανάσης Ζαφειρόπουλος στα μπαράζ ανόδου

Οι συνέχειες των αφηγήσεων που δημοσιεύτηκαν

1η Το νικηφόρο μπαράζ 2-1 με Πάμισο (21 Ιουνίου)
2η Το πρώτο παιχνίδι 2-1 επί του Άρη Αγίου Κωνσταντίνου (28 Ιουνίου)
3η Το δεύτερο παιχνίδι, ήττα με 2-0 στον Άγιο Κωνσταντίνο (5 Ιουλίου)
Τελευταίο :Ο τελικός των τελικών, στο Αιγάλεω. (12 Ιουλίου 1970)

ΠΗΓΕΣ:
ΕΠΟ, Βιβλιοθήκες: Εθνική και Δημοτική Πύργου, Εφημερίδες: Αθλητική Ηχώ, ΦΩΣ των Σπορ, Απογευματινή, Αυγή Πύργου, Πατρίς Πύργου, Πανηλειακά Νέα- εκδόσεις εφημερίδας Πρωινή, ιστοσελίδα ομάδας Άρη Αγίου Κωνσταντίνου, ιστοσελίδα Γιάννη Αγγελίδη (ΑΕΚ)

Αφηγήσεις προσώπων
Θοδωρής Τ. Αντωνόπουλος (δικηγόρος)
Τάκης Μπεγλής (παράγοντας)
Γιάννης Μαλούχος (παράγοντας)
Διονύσης Σιδηροκαστρίτης (ποδοσφαιριστής)
Γιάννης Δουβίκας (ποδοσφαιριστής)
Γιάννης Χρονόπουλος (ποδοσφαιριστής)
Γιώργος Παπαδάτος (ποδοσφαιριστής)
Σωτήρης Κανελλόπουλος (ποδοσφαιριστής)
Χρήστος Ψημμένος (ποδοσφαιριστής)
Αντώνης Κλάδης (ποδοσφαιριστής)
Κώστας Αντύπας (ποδοσφαιριστής)

Αφηγήσεις αείμνηστων
Τάκης Αντωνόπουλος (παράγοντας)
Γιάννης Τυριντζής ή Λυγιάς (παράγοντας)
Θανάσης Χρονόπουλος ( παράγοντας)
Κώστας Παπαδόπουλος (αθλητικογράφος)
Ηλίας Φροντιστής (αθλητικογράφος)
Θοδωρής Θεοχαρόπουλος (ποδοσφαιριστής)
Σάκης Προβατάς (ποδοσφαιριστής)
Νίκος Γιαννακόπουλος (ποδοσφαιριστής)
Γιώργος Καλαθάς (ποδοσφαιριστής)

1η ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στατιστικά στοιχεία: Πέτρος Πετρόπουλος
2η ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το κείμενο περιέχει αποσπάσματα από το 14ο Κεφάλαιο του βιβλίου «Πανηλειακός 1956-1988, μία πόλη, μία ιστορία» που θα εκδοθεί την άνοιξη του 2021.
3η ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το πόνημα «Πανηλειακός 1988-2004» του ιδίου, 600 σελίδων σε βιβλίο διαστάσεων 13,5Χ20,5 θα κυκλοφορήσει το Σεπτέμβριο».

*μέλος Π.Σ.Α.Τ. και Association Sports Press International

1Ο Χρήστος Ψημμένος χάνει ευκαιρία για γκολ, ο Ματζαβίνος τερματοφύλακας των φιλοξενούμενων πέφτει στη γωνία αλλά η μπάλα θα περάσει άουτ.

2Οι Ψημμένος (11), Γιαννακόπουλος και Κωνσταντάκτης (Νο6) προσπαθούν να ελέγξουν την επίθεση των αντιπάλων τους. Διακρίνεται ο διαιτητής Μίχας.

3Ο Χατζηωαννίδης διώχνει την μπάλα προ του Μπάμπη Ψιμόγιαννου. Παρακολουθούν τη φάση ο Νίκος Γιαννακόπουλος (Νο5) , ο Γιάννης Δουβίκας (Νο4) και ο Φλώρος (Νο8) του Αγίου Κωνσταντίνου

4. Giannis Xronopoulos 2Ο Γιάννης Χρονόπουλος στο παιχνίδι με τον Άγιο Κωνσταντίνο, έπαιξε ως αλλαγή διότι χρειάστηκε να κάνει ένεση λόγω προβλήματος που είχε στους προσαγωγούς.

5. Zafeiropoylos Koromilas Lugias2Ο προπονητής Ζαφειρόπουλος (αριστερά), ο Νίκος Κορομηλάς (στη μέση) και ο Γιάννης Τυριντζής ή Λυγιάς (δεξιά) παρακολουθούν το παιχνίδι. Διακρίνεται ελάχιστα αριστερά, ο Κώστας Αντύπας ή Άφαφας που είχε δεχτεί χτύπημα από τον Σελινόπουλο.

6Ρεπορτάζ της Αθλητικής Ηχούς, για το παιχνίδι

7Οι εφημερίδες Αυγή του Πύργου για το παιχνίδι. (13-7-1970) και Πατρίς Πύργου τις επόμενες μέρες.

7a

8. PsimogiannosΣτο γήπεδο του Αιγάλεω, ο Άρης Αγίου Κωνσταντίνου, πανηγυρίζει την άνοδο στην Β’ Εθνική στο τελικό παιχνίδι κατάταξης. Διακρίνονται μαζί με τον Μπάμπη Ψιμόγιαννο, ο Γιάννης Τσίκας, ο Εμμαουήλ Στέργιος ψευδώνυμο “Νταής”, ο Δημήτρης Τσίκας, ο Γιώργος Μαντζαβίνος (Σγούπας), ο Στρατής Ρουμελιώτης, (Μαλλιάς), ο Στέλιος Αναστασίου, ο Γιώργος Χρήστου, ο Μπάμπης Σελινόπουλος, ο Βαγγέλης Λεοντής (φωτοβολίδας) και ο Λάμπρος Φιλίππου.

9. Fos gia MixaΤο ΦΩΣ των Σπορ για το Χρήστο Μίχα

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup