Το ποδόσφαιρο, η διεθνής πολιτική και τα οικονομικά συμφέροντα συγκρούονται αλλά και συγχωνεύονται για άλλη μια φορά. Στις 16 Σεπτεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για την υπόθεση του ακτιβιστή των Εμιράτων Αχμέντ Μανσούρ, που καταδικάστηκε το 2018 σε 10 χρόνια κάθειρξη για το έγκλημα της «προσβολής του κύρους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και των συμβόλων του, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών του».
Σύμφωνα με αρκετές ανθρωπιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, η κατηγορία είναι απλώς μια συγκάλυψη του πραγματικού λόγου της σύλληψης, δηλαδή του ακτιβισμού του Μανσούρ για καταγγελία των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του Κόλπου, αναφορικά με τους μετανάστες εργαζόμενους.
Ένα θέμα που εμφανίστηκε πρόσφατα με σθένος και όσον αφορά το γειτονικό Κατάρ, υπό το φως του ολοένα και πιο κοντινού Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022.
Η ενδιαφέρουσα πτυχή αφορά το άρθρο 14 του ψηφίσματος, το οποίο αναφέρεται στη δυνατότητα μποϊκοτάζ της διεθνούς εκδήλωσης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πραγματικότητα, «καλεί τις διεθνείς εταιρείες που χρηματοδοτούν την Dumbai Expo 2020 να αποσύρουν τη χορηγία τους και ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να μη συμμετέχουν στην εκδήλωση, ως ένδειξη αποδοκιμασίας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λαμβάνουν χώρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».
Τότε τίθεται αυτόματα ένα ερώτημα: πώς θα γίνει αποδεκτό το ψήφισμα εντός της Ένωσης; Θα σταματήσουν τα κράτη της ΕΕ να πετούν στο Ντουμπάι, λίγους μήνες μετά την έναρξη της εκδήλωσης; Και κυρίως, πώς θα συμπεριφερθούν οι εταιρείες που έχουν ήδη ανακοινώσει τις χορηγίες και τις συνεργασίες τους για την Expo;
Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα είναι αυτό της Μίλαν, που έχει ήδη χρηματοδοτηθεί από τη μεταφορική σημαία του Ντουμπάι, τη Fly Emirates. Πριν από περίπου δύο εβδομάδες οι «ροσονέρι» ανακοίνωσαν τη συμφωνία μέσω της οποίας η Dubai Expo 2020 έγινε επίσημος συνεργάτης του συλλόγου.
Η ουσία του θέματος, λοιπόν, είναι ακριβώς αυτή: σύμφωνα με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θεωρητικά, οι Λομβαρδοί θα πρέπει να ακυρώσουν τη συμφωνία ή να αφαιρέσουν το όνομα και τη μάρκα της από την εκδήλωση.
Η Μίλαν δεν είναι πάντως ο μόνος σύλλογος που παρουσιάζει μια τέτοια συμφωνία: η Μάντσεστερ Σίτι, ιδιοκτησία της βασιλικής οικογένειας του Άμπου Ντάμπι, ανακοίνωσε επίσης την ίδια ακριβώς συνεργασία.
Τα γνωστά γεγονότα του Brexit προφανώς αποκλείουν την πόλη από το εύρος δράσης της πρόσκλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά αυτό το εύρος θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει την Παρί Σεν Ζερμέν, και συγκεκριμένα τον Λιονέλ Μέσι.
Ο Αργεντινός σταρ είναι στην πραγματικότητα πρεσβευτής της Expo 2020. Η Παρί Σεν Ζερμέν, αν και ανήκει στο Κατάρ, εξακολουθεί να είναι μια διεθνής εταιρεία που εδρεύει και λειτουργεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πώς θα συμπεριφερθεί λοιπόν μπροστά στο αίτημα του Κοινοβουλίου;
Η συζήτηση είναι μόλις στην αρχή της. Τα εν λόγω ζητήματα είναι διαφορετικά και θα μπορούσαν επίσης να αφορούν το ίδιο το Παγκόσμιο Κύπελλο: εάν το Κοινοβούλιο έχει πράγματι καλέσει σε μποϊκοτάζ της Expo 2020 λόγω σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Εμιράτα, τίποτα δεν το εμποδίζει να κάνει το ίδιο με το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, το 2022.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ