Ποδόσφαιρο

«Έφυγε» ο Νίκος Κουτσογιάννης - Η σχέση του με τον Πανηλειακό

«Έφυγε» ο Νίκος Κουτσογιάννης - Η σχέση του με τον Πανηλειακό

Σε ηλικία 82 ετών απεβίωσε ο Νίκος Κουτσογιάννης που συνέδεσε για αρκετά χρόνια το όνομά του με τον Πύργο και τον Πανηλειακό. Ήρθε ως ποδοσφαιριστής απ’ τον Παναιτωλικό την περίοδο 1970-71 όπου οι Πυργιώτες έπαιζαν στο τοπικό πρωτάθλημα. Τον είχε επιλέξει η διοίκηση Τυριντζή- Τ. Αντωνόπουλου. Έπαιξε φουλ σεζόν και πέτυχε πολλά γκολ στο τοπικό και στο περιφερειακό πρωτάθλημα. Χρειάστηκε στις τρεις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος να καθοδηγήσει ως προπονητής τους συμπαίκτες του επειδή ο Νεστορίδης είχε εγχειριστεί από σκωληκοειδίτιδα. Το Δ.Σ. του Πανηλειακού στη συνεδρίαση της 19ης Οκτωβρίου 1970 τον είχε ορίσει προσωρινό προπονητή και στην ίδια συνεδρίαση τον εργοστασιάρχη Μιχάλη Ξυστρή, επίτιμο πρόεδρο. Ήταν η πρώτη προπονητική εμπειρία του και την είχε με τον Πανηλειακό. Στη συνέχεια, ο Πανηλειακός με τον Νεστορίδη σάρωσε. Ήταν η χρονιά της ανόδου στη Β’ Εθνική.

Την επόμενη ποδοσφαιρική περίοδο επί προεδρίας Χρίστου Παναγόπουλου ο Κουτσογιάννης αγωνίστηκε για λίγες αγωνιστικές στη Β’ Εθνική και πέτυχε ένα στο αλησμόνητο γκολ στο παιχνίδι κυπέλλου με τον Ιωνικό (29 Αυγούστου 1971) όταν ο Πανηλειακός έχασε 1-2 στην παράταση με προπονητή τον Μπάμπη Δρόσο. Ο Νίκος Κουτσογιάννης την περίοδο 1971-1972 δεν έπαιξε πολύ. Κόντευε τα 34 χρόνια του αλλά είχε ένα δώρο για τους Πυργιώτες. Τους έφερε τον συμπατριώτη του Ντίνο Ράπτη, τότε φοιτητή της Γυμναστικής Ακαδημίας, που έκανε καριέρα ως παίκτης και προπονητής στην Ηλεία.

Ως προπονητής πρώτη φορά

Την περίοδο 1977-78, ο Κουτσογιάννης επανήλθε στον Πανηλειακό, ήταν 28 Αυγούστου 1977. Επί διοικήσεως Γ. Τζέμου ήταν προπονητής πλέον, με γυμναστή τον Μεσολογγίτη Νίκο Μοσχόπουλο. Στα τέλη Απριλίου μετά την ήττα στη Λευκάδα εγκατέλειψε. Την πρωτομαγιά του 1978 ο Νεστορίδης ανέλαβε το πόστο του. Η ομάδα τερμάτισε στην τέταρτη θέση της εθνικής ερασιτεχνικής κατηγορίας. Ο Αγρινιώτης προπονητής με καταγωγή από το Βάλτο Αιτωλοακαρνανίας εκείνη τη χρονιά είχε δώσει την πληροφορία στους συμπατριώτες του ότι στον Πύργο υπήρχε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό αστέρι που ονομάζεται Χρήστος Δημόπουλος. Αυτή η πληροφορία είχε ανοίξει τους ασκούς τους Αιόλου επειδή οι Πυργιώτες δεν ήθελαν με τίποτα να χαθεί ο μετέπειτα «Φονιάς».

Η δεύτερη προπονητική θητεία

Η δεύτερη θητεία του Κουτσογιάννη ως προπονητή του Πανηλειακού ξεκίνησε 19 Νοεμβρίου 1991 επί προεδρίας Σταυρόπουλου. Ο Νίκος Χρηστίδης είχε παραιτηθεί και ανέλαβε προπονητής με γυμναστή τον Δημήτρη Τζανέτο. Παρά το γεγονός ότι η ομάδα είχε ενισχυθεί με Τράπαλη και Σερέπα (Θρίαμβος Αθηνών), τον Γιώργο Στράντζαλη (Μακεδονικός Νεάπολης) και τον Δοξάκη (Ιωνικός) ο Νίκος Κουτσογιάννης δεν πέτυχε την άνοδο στη Β’ Εθνική. Ήταν και η τελευταία του επαγγελματική σχέση με τον Πύργο.

Πως ήρθε στον Πύργο

Η σχέση Κουτσογιάννη - Πύργου ξεκίνησε απ’ την παρέα των «τρελών» φίλων που το καλοκαίρι του 1970 επιθυμούσαν το Πυργιώτικο ποδόσφαιρο να ξεφύγει απ’ τα τοπικά δρώμενα. Με περίσσιο θάρρος, τρέλα χαρακτήρισαν την προσπάθειά τους πολλοί, προκάλεσαν αρχαιρεσίες. Ήταν η απαγορευμένη περίοδος των εκλογών. Ο Τάκης Αντωνόπουλος είχε πάρει την ευθύνη. Πέτυχε να συγκροτηθεί νέο εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο. Το θάρρος του ευνόησε την ομάδα, πρόεδρος στην ομάδα ανέλαβε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Τυρινζής ή Λυγιάς Το Δ.Σ. συμφώνησε με τον 40χρονο Κώστα Νεστορίδη για ν’ αναλάβει προπονητής. Οι έξυπνες κινήσεις συνεχίστηκαν και με τις μετεγγραφές. Ο Πανηλειακός του 1970-71 τα σάρωσε όλα και ανέβηκε στη Β’ Εθνική.

Εκείνη η ομάδα είχε τους Αγρινιώτες: Νίκο Κουτσογιάννη, Κώστα Καλύβα, Γιώργο Ζυγούρη, τον Νίκο Τσιτσάρα, τον Ζακυνθινό Νιόνιο Σιδηροκαστρίτη, τον Αλέκο Λειβαδά που ήταν παίκτης του Ολυμπιακού Πειραιώς, τον Πατρινό Δημήτρη Λιάρο και τους Πυργιώτες: Γιάννη Δουβίκα (αρχηγό), Κώστα Χρονόπουλο, Κώστα Αντύπα, Χρήστο Ψημμένο, Αντώνη Κλάδη, Γιώργο Παπαδάτο, Τάκη Παναγιωτόπουλο ή Βούρτση, Βασίλη Χατζηφώτη και Τάσο Περσιμιτζή που είχαν γράψει συμμετοχές με τη φανέλα της ομάδας του Πανηλειακού. Σε εκείνη την ομάδα μαζί με τον αείμνηστο Κουτσογιάννη είχαν παίξει λίγα παιχνίδια στο τοπικό πρωτάθλημα και κύπελλο οι Οδυσσέας Μπατιστάτος, Αχιλλέας Δαββέτας, Κώστας Μαρίνος, Χρήστος Λαγούσης και σε φιλικά παιχνίδια οι: Κουβακίδης (τ), Χαράλαμπος Πρεβεζάνος (τ), Γεώργιος Τσουρέας (τ), Ντουζέλης (τ), Γεώργιος Αλικάκος, Γεράσιμος Σπέτσερης και Γιάννης Χρονόπουλος.

Ο Κουτσογιάννης αγωνίστηκε απ’ το 1958 με τη φανέλα του Παναιτωλικού και για 10 χρόνια. Παραμένει ο κορυφαίος σκόρερ του έχοντας σημειώσει 118 γκολ στις 210 επίσημες εμφανίσεις του. Ολοκληρώνοντας την ποδοσφαιρική του καριέρα προσέφερε τις υπηρεσίες του στον Παναιτωλικό ως προπονητής, σε 8 διαφορετικές περιόδους απ’ τη δεκαετία του 1980 έως και το 2004.

Η κηδεία του έγινε σήμερα το μεσημέρι στην Αγία Παρασκευή Παναιτωλίου.
Θέμης Μαντάς

ΠΗΓΕΣ
Βιβλίο «Επί εποχής Σταυρόπουλου» Θ. Μαντά
Υπό έκδοση 2ου Βιβλίου εποχής 1957-1988 Θ. Μαντά
agrinionews.gr
Αρχείο Πέτρου Πετρόπουλου

Αφηγήσεις
Τάκης Αντωνόπουλος
Γιάννης Τυριντζής
Κώστας Παπαδόπουλος
Χρίστος Παναγόπουλος

koutsogiannis2Ο Νίκος Κουτσογιάννης την περίοδο 1970-1971 με τους πιτσιρικάδες τότε φίλους της ομάδας Μιχάλη Τυριντζή που κρατάει τα λουλούδια και τον Θανάση Παναγόπουλο (με το καπέλο)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup