Οι ολυμπιακοί αγώνες της πανδημίας θα είναι πολύ διαφορετικοί από τους προηγούμενους - Η απεσταλμενη της ΕΡΤ, Αρια Αγατσα μεταφέρει στο protothema.gr κλίμα από το Τόκιο
Καταπονημένος από τη δέσμη μέτρων και περιορισμών, ο πλανήτης υποδέχεται σε λίγες ημέρες τη σπουδαιότερη «γιορτή» του παγκόσμιου αθλητισμού. Τα συναισθήματα πολλά και εναλλασσόμενα. Σε ένα κλίμα ενθουσιασμού, μετά τα πολύμηνα lockdown, αγωνίας, για την τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων, αλλά και απόλυτης αδρεναλίνης για τις επιδόσεις των αθλητών, διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2021, στο Τόκιο, από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου.
Οι φετινοί Ολυμπιακοί είναι για πολλούς λόγους διαφορετικοί: η ελληνική αποστολή αποδεικνύεται η μικρότερη σε σχέση με τα τελευταία 28 χρόνια, η ευαισθητοποίηση απέναντι σε πολιτικές εκφράσεις πανηγυρισμού εμφανέστερη, ο Ολυμπιακός όρκος αλλαγμένος και μέσα σε όλα αυτά η πανδημία, τα κρούσματα και η καραντίνα.
«Η εικόνα που διαμορφώνεται στο Τόκιο απέχει παρασάγγας από τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν στον ιαπωνικό λαό το 2013 όταν ανατέθηκε η Ολυμπιάδα 2020 στη χώρα του ανατέλλοντος Ηλίου. Έκτοτε, ο δρόμος για το 2020 – ή το 2021 – ήταν δύσβατος, γεμάτος λακκούβες ...ολυμπιακών διαστάσεων: Αναβολή και συνακόλουθη διαρροή χορηγικών κονδυλίων και κερδών από εισιτήρια, πλήρης επανασχεδιασμός του σταδίου, λογοκλοπή (και στη συνέχεια αντικατάσταση) λογότυπου, κρούσματα σεξισμού, αυστηρά μέτρα παραμονής για δημοσιογράφους και αποστολές, αποκλεισμός θεατών, παρακολουθήσεις με βραχιολάκια και GPS με φόντο τις αντιδράσεις και διαμαρτυρίες των Ιαπώνων πολιτών που θεωρούν ότι κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο από την πανδημία πόσο μάλλον όταν αρνούνται να εμβολιαστούν», τα λόγια της Άριας Αγάτσα, μέλους της δημοσιογραφικής αποστολής της ΕΡΤ στους Ολυμπιακούς, αποτυπώνουν την ατμόσφαιρα που επικρατεί λίγες ημέρες προτού ανοίξει η αυλαία.
Μιλώντας στο prototothema.gr, η κ.Αγάτσα επιβεβαιώνει αυτό που πολλοί φαντάζονται αλλά που δεν γνωρίζουν ακριβώς, ότι δηλαδή οι Ολυμπιακοί του Τόκιο 2021 και φυσικά οι Παραολυμπιακοί «δεν θα μοιάζουν σε τίποτα με τους προηγούμενους. Καθυστέρησαν κατά ένα ολόκληρο χρόνο για να πραγματοποιηθούν σε πρωτόγνωρες συνθήκες χωρίς θεατές, σε ένα ψυχρό, ουδέτερο κλίμα χωρίς το αναγκαίο για τη συντριπτική πλειονότητα των αθλητών, χειροκρότημα, σε μια ιδιόμορφη μητρόπολη που αντιμετωπίζει προβλήματα και προκλήσεις από μια πανδημία που έχει καταφέρει σημαντικό πλήγμα στην κοινωνία που με τη σειρά της δεν έχει πειστεί σε πολύ ψηλό βαθμό (90%) για τις βλαβερές συνέπειες της άρνησης του εμβολίου».
Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται τι θα γίνει με το χειροκρότημα. Πώς είναι άραγε δυνατόν μπροστά σε αυτήν την κατάθεση ταλέντου από αθλητές τόσου μεγάλου βεληνεκούς να μην υπάρξει εκτόνωση ενθουσιασμού;
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, όπως εξηγεί η κ.Αγάτσα, έθεσε ένα πλέγμα μέτρων μεταξύ των οποίων απαγόρευση παρουσίας θεατών, χρήση μάσκας των αθλητών στην απονομή μεταλλίων, προστατευτικό πλαίσιο στο βάθρο των απονομών και πλήρη εμβολιασμό.
Η διαδικασία της απονομής
Οι αθλητές θα λαμβάνουν μόνοι τους το μετάλλιο και τα λουλούδια από έναν δίσκο που θα φέρνει εθελοντής.
Έχει γίνει, ακόμη σαφές, ότι δεν θα υπάρχει καμία χειραψία ή έστω άλλη «επαφή».
Οι αθλητές θα ανεβαίνουν στο βάθρο για την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και την απονομή των μεταλλίων.
Την ίδια στιγμή, απαγορεύονται οιεσδήποτε πολιτικές διαμαρτυρίες.
Η οδηγία θα εφαρμοσθεί στους αθλητικούς χώρους διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων και θα ισχύει και για τους Χειμερινούς Αγώνες του Πεκίνου.
Η σύσταση, που υιοθετήθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ, ακολουθεί εκκλήσεις για χαλάρωση του κανόνα Ν. 50 του Ολυμπιακού Χάρτη που απαγορεύει κάθε «πολιτική, θρησκευτική ή φυλετική εκδήλωση ή προπαγάνδα» σε Ολυμπιακούς χώρους.
«Δράσεις όπως αυτές των Αμερικανών αθλητών, Τζον Κάρλος και Τόμι Σμιθ -οι οποίοι ύψωσαν τις γροθιές τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού το 1968 προς υποστήριξη του κινήματος «Μαύρη Δύναμη»- θα μπορούσαν να τιμωρηθούν πολύ σοβαρά», επισημαίνει η κ.Αγάτσα.
Πηγή: Protothema.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/LAURENT GILLIERON