Η Ολυμπιακή χρονιά έφτασε πλέον και ήδη αρκετοί Έλληνες αθλητές και Ελληνίδες αθλήτριες έχουν εξασφαλίσει την πρόκρισή τους για τους ερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι 2024, εκεί όπου συνολικά θα συμμετάσχουν 10.500 αθλητές και αθλήτριες, σε 329 αγωνίσματα από 32 αθλήματα.
Η πρόκριση έχει ανοίξει για όλα τα αθλήματα πλέον και ήδη σε αρκετά έχει μοιραστεί μεγάλος αριθμός Ολυμπιακών εισιτηρίων. Στα περισσότερα αθλήματα, η περίοδος πρόκρισης θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και το τέλος του Ιουνίου 2024, με αρκετά από αυτά να έχουν διαδικασία πρόκρισης μέσω κατάταξης και βαθμών.
Στους τελευταίους Ολυμπιακούς που διεξήχθησαν, στο Τόκιο το 2021, η Ελλάδα είχε στείλει ομάδα 83 ατόμων (46 άνδρες, 37 γυναίκες) σε 17 αθλήματα και η ομάδα είχε επιστρέψει με τέσσερα μετάλλια (δύο χρυσά, ένα αργυρό και ένα χάλκινο). Φυσικά, η μεγαλύτερη αποστολή της Ελλάδας ήταν όταν το 2004 η χώρα είχε φιλοξενήσει τη διοργάνωση, οπότε είχαμε 204 συμμετέχοντες και 16 μετάλλια.
Για το Παρίσι μεγάλος στόχος είναι να διαμορφωθεί ξανά μεγάλη ομάδα. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, έχει τονίσει πως στόχος όλων είναι η ομάδα που θα βρεθεί στο Παρίσι να αποτελείται από τριψήφιο αριθμό μελών, κάτι που φαίνεται εφικτό αν υπολογίσει κανείς πως είναι αρκετά πιθανές οι προκρίσεις για την εθνική ομάδα πόλο γυναικών και καλλιτεχνικής κολύμβησης.
57 μέλη μετρά η ελληνική αποστολή ως τώρα
Μέχρι στιγμής η Ελλάδα μετρά 57 μέλη σε εννιά αθλήματα: Πέντε στη σκοποβολή, τρία στον στίβο, 12 στην κολύμβηση, ένα στην ανοιχτή θάλασσα, τρία στην κωπηλασία, ένα στην πάλη, ένα στη γυμναστική, ένα στην ποδηλασία, ένα στην ιππασία, δύο στην καλλιτεχνική κολύμβηση (ντουέτο), ένα στην ξιφασκίακαι δύο ομάδες (26 παίκτες/-τριες) στο πόλο.
Η πρώτη Ολυμπιακή πρόκριση ήρθε από τη δύο φορές Ολυμπιονίκη της σκοποβολής, Άννα Κορακάκη, στο αεροβόλο πιστόλι 10 μέτρων τον Οκτώβρη του 2022 από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Καΐρου. Ακολούθησε η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Αντιγόνη Ντρισμπιώτηστα 20χλμ βάδην όταν τερμάτισε με 1:28.12 σε αγώνα στη Μελβούρνη, τον Φεβρουάριο, και μαζί με το όριο για τους τρίτους της Ολυμπιακούς έκανε και νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Η Χριστίνη Μόσχη στο αεροβόλο πιστόλι 10μ., προκρίθηκε επίσης στους Ολυμπιακούς από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μαρτίου και έγινε η δεύτερη σκοπεύτρια που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο Παρίσι.
Ο Απόστολος Χρήστουέπιασε το όριο (53.74) κολυμπώντας τα 100μ. ύπτιο σε 53.22 ενώ κάποιους μήνες αργότερα έπιασε το όριο και για τα 200μ. ύπτιο, με 1:57.27 (όριο 1:57.50) Η συναθλήτριά του και πρωταθλήτρια Ευρώπης, Άννα Ντουντουνάκηέχει κλείσει θέση για Παρίσι επίσης αφού με 57.75 έπιασε το όριο (57.92) για τα 100μ. πεταλούδα.
Ο χρυσός Ολυμπιονίκης, Μίλτος Τεντόγλου, έπιασε το όριο στο μήκος (8.27μ.) και έκλεισε επίσης θέση για Παρίσι όταν στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα «πέταξε» στα 8.38μ..
Έπειτα, μέσα σε ένα 24ωρο η ομάδα μεγάλωσε κατά… 17 μέλη. Τα ξημερώματα της 27ης Ιουλίου ο Απόστολος Σίσκος έπιασε το όριο στα 200μ. ύπτιο και λίγες ώρες αργότερα η Εθνική ομάδα πόλο ανδρών (12 + 1 παίκτες), «αργυρή» στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, προκρίθηκε στον τελικό του Παγκοσμίου και τσέκαρε επίσης θέση για το Παρίσι 2024. Τα ξημερώματα της 28ης Ιουλίου, ο Κρίστιαν Γκολομέεβκολύμπησε γρηγορότερα από το όριο στα 50μ. ελεύθερο και ξεμπέρδεψε με την πρόκριση.
Ο πρωταθλητής του επί κοντώ, Εμμανουήλ Καραλής, έκανε νέο ατομικό ρεκόρ με άλμα στα 5.82μ. και έπιασε το Ολυμπιακό όριο (5.81μ.) ενώ ο Στέργιος Μπίλας στην κολύμβηση και τα 50μ. ελεύθερο προστέθηκε στην ομάδα, όταν στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ23 κατέκτησε το χρυσό με 51.83 και έγινε ο 25ος της Ολυμπιακής ομάδας, πιάνοντας το όριο.
H Εμμανουέλα Κατζουράκη στη σκοποβολή και το σκητ γυναικών έγινε η τρίτη Ελληνίδα που κλείνει θέση για τη σκοποβολή στο Παρίσι ενώ, στο ίδιο αγώνισμα, ακολούθησε ο Μάκης Μίτα για να κλείσει την τέταρτη θέση για την Ελλάδα στο άθλημα.
Ο χρυσός Oλυμπιονίκης στο Τόκιο, Στέφανος Ντούσκος, θα πάει να υπερασπιστεί τον τίτλο του στο Παρίσι, αφού σήμερα προκρίθηκε στον τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος, που δίνει αυτόματα ένα ολυμπιακό εισιτήριο. Ετσι έγινε ο πρώτος από την κωπηλασία που εξασφάλισε θέση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.
Λίγο αργότερα, το πλήρωμα της δικώπου γυναικών με τις Ευαγγελία Αναστασιάδου και Χριστίνα Μπούρμπου ήρθαν να γίνουν το δεύτερη Ολυμπιακό εισιτήριο της κωπηλασίας για την Ελλάδα. Οι δύο αθλήτριες, που έγιναν μόλις φέτος πλήρωμα, αγωνίστηκαν στον Β' τελικό και κατέκτησαν την πρώτη θέση που τους έδωσε και την πολυπόθητη Ολυμπιακή πρόκρισημ με την Αναστασιάδου να προκρίνεται για πρώτη φορά στη διοργάνωση και την Μπούρμπου για δεύτερη.
H πέμπτη πρόκριση για τη σκοποβολή ήρθε όταν ο Μπάμπης Χαλκιαδάκης κατάφερε να αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης στο σκιτ και μαζί να κατακτήσει και το Ολυμπιακό εισιτήριο που θα τον στείλει στο Παρίσι 2024. Ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης στην πάλη, και την κατηγορία των -74 κιλών, κατέκτησε το εισιτήριο από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα όπου κατετάγη πέμπτος και μπήκε στην ομάδα για Παρίσι.
Ο Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους κατετάγη δεύτερος στον τελικό, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης, και έτσι έγινε ο πρώτος αθλητής στην γυμναστική που εξασφάλισε εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες για τη χώρα μας. Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που ο ίδιος θα βρεθεί σε Ολυμπιακούς και τις προηγούμενες δύο είχε κατακτήσει μετάλλια.
Η τελευταία πρόκριση του 2023 ήρθε από την ποδηλασία δρόμου. Αφού η περίοδος πρόκρισης έκλεισε, η Ελλάδα βρέθηκε εντός των 45 χωρών που θα έχουν εκπρόσωπο στο Παρίσι και έτσι πήρε την Ολυμπιακή πρόκριση η οποία ήταν της χώρας (όχι ονομαστική) και τελικά η ΕΟΠ αποφάσισε να τη δώσει στον Γιώργο Μπούγλα.
Η πρώτη πρόκριση για την Ολυμπιακή χρονιά ήταν αυτή της Ιόλης Μυτιληναίου στην ιππασία και συγκεκριμένα στο ατομικό της υπερπήδησης εμποδίων. Η Μυτιληναίου προκρίθηκε μέσω κατάταξης και θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο άθλημα για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια.
Η Εθνική ομάδα πόλο γυναικών κατάφερε να πάρει μία ιστορική πρόκριση κερδίζοντας την Ιταλία με 7-6 στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο και παράλληλα εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για το Παρίσι, μετά από 16 ολόκληρα χρόνια.
Ο Άλκης Κυνηγάκης στα 10χλμ. σε ανοιχτή θάλασσα, ο οποίος στο Παγκόσμιο πρωτάθηλμα υγρού στίβου στη Ντόχα κατάφερε να κατακτήσει τη 13η θέση, εξασφάλισε ένα από τα 13 Ολυμπιακά εισιτήρια που δίνονταν στη διοργάνωση και έκλεισε θέση για τη δεύτερη διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων.
Επόμενη προσθήκη στην αποστολή, ήταν οι Ευαγγελία Πλατανιώτη και Σοφία Μαλκογεώργου στο ντουέτο της καλλιτεχνικής κολύμβησης κατακτώντας την έκτη θέση στο ελεύθερο και την όγδοη στο τεχνικό πρόγραμμα, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου της Ντόχα.
Ακολούθησαν άλλες τρεις στην κολύμβηση. Αρχικά ο Ανδρέας Βαζαίος με την 4Χ100 ελεύθερο ανδρών (Μπίλας, Χρήστου και Γκολομέεβ οι άλλοι τρεις της ομάδας που ήδη είχαν θέση στο Παρίσι), προστέθηκε στην αποστολή την επόμενη μέρα ο Βαγγέλης Μακρυγιάννης στα 100 μέτρα ύπτιο και ακολούθησε ο Δημήτρης Μάρκος στα 800 μέτρα ελεύθερο, με πανελλήνιο ρεκόρ μάλιστα.
Η ομάδα της σκυταλοδρομίας 4Χ100μ. μεικτή mixed (Απόοστολος Χρήστου, Αρκάδιος Ασπουγαλής, Άννα Ντουντουνάκη, Νόρα Δράκου) πήρε σειρά, αφού κατέκτησε την Ολυμπιακή πρόκριση και προκρίθηκε και στον τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος με τους Ασπουγαλή και Δράκου να τσεκάρουν και εισιτήρια για Παρίσι, μιας και οι Ντουντουνάκη και Χρήστου είχαν ήδη κλείσει τη θέση τους και με ατομικά όρια.
Έπειτα, μία ακόμη ομάδα σκυταλοδρομίας προστέθηκε στην αποστολή αφού οι Δημήτρης Μάρκος, Κωνσταντίνος Εγγλεζάκης, Κωνσταντίνος Εμμανουήλ Στάμος και Ανδρεάς Βαζαίος κολύμπησαν στην 4Χ200μ εύλεθρο και κατάφεραν να τερματίσουν σε 7:09.90, να κλείσουν θέση για Παρίσι και για τον Παγκόσμιο τελικό στην Ντόχα αλλά και να καταρρίψουν το πανελλήνιο ρεκόρ.
Μία ακόμη πρόκριση ήρθε με την Δώρα Γκουντούρα η οποία μέσα από την κατάταξη εξασφάλισε θέση στο Παρίσι, στο αγώνισμα της σπάθης, μετά το Παγκόσμιο κύπελλο «Ακρόπολις».
Οι ατομικές προκρίσεις
- Άννα Κορακάκη - σκοποβολή (10μ. αεροβόλο πιστόλι)
- Αντιγόνη Ντρισμπιώτη - στίβος (20χλμ βάδην)
- Χριστίνα Μόσχη - σκοποβολή (10μ. αεροβόλο πιστόλι)
- Απόστολος Χρήστου - κολύμβηση (100μ. ύπτιο, 200μ. ύπτιο)
- Άννα Ντουντουνάκη - κολύμβηση (100μ. πεταλούδα)
- Μίλτος Τεντόγλου - στίβος (μήκος)
- Απόστολος Σίσκος - κολύμβηση (200μ. ύπτιο)
- Κρίστιαν Γκολομέεβ - κολύμβηση (50μ. ελεύθερο)
- Εμμανουήλ Καραλής - στίβος (επί κοντώ)
- Στέργιος Μπίλας - κολύμβηση (50μ. ελεύθερο)
- Εμμανουέλα Κατζουράκη - σκοποβολή (σκιτ)
- Μάκης Μίτας - σκοποβολή (σκιτ)
- Στέφανος Ντούσκος - κωπηλασία (σκιφ)
- Μπάμπης Χαλκιαδάκης - σκοποβολή (σκιτ)
- Γιώργος Κουγιουμτσίδης - πάλη (74κ)
- Λευτέρης Πετρούνιας - γυμναστική (κρίκοι)
- Γιώργος Μπούγλας - ποδηλασία (δρόμου)
- Ιόλη Μυτιληναίου - ιππασία (υπερπήδηση εμποδίων)
- Άλκης Κυνηγάκης - 10χλμ. σε ανοιχτή θάλασσα
- Βαγγέλης Μακρυγιάννης - κολύμβηση (100μ. ύπτιο)
- Δημήτρης Μάρκος -κολύμβηση (800μ. ελεύθερο)
- Δώρα Γκουντούρα -ξιφασκία (σπάθη)
- Εθνική ομάδα πόλο ανδρών
- Δίκωπος γυναικών, κωπηλασία - (Ευαγγελία Αναστασιάδου, Χριστίνα Μπούρμπου)
- Εθνική ομάδα πόλο γυναικών
- Ντουέτο καλλιτεχνικής κολύμβησης - (Ευαγγελία Πλατανιώτη, Σοφία Μαλκογεώργου)
- 4Χ100μ ελεύθερο ανδρών (Χρήστου, Γκολομέεβ, Μπίλας, Βαζαίος)
- 4Χ100μ μεικτή mixed (Χρήστου, Ασπουγαλής, Ντουντουνάκη, Δράκου)
- 4Χ200μ ελεύθερο ανφρών (Μάρκος, Εγγλεζάκης, Στάμος, Βαζαίος)
Το επόμενο διάστημα θα μπορέσουν να διεκδικήσουν πρόκριση και τα μέλη της ομάδας του ανσάμπλ, στη ρυθμική.
Μάρτιος και Απρίλιος θα είναι γεμάτοι μήνες για τα μαχητικά αθλήματα, αφού στο τάε κβον ντο, την πυγμαχία και την πάλη θα διεξαχθούν προ-Ολυμπιακά τουρνουά που θα μοιράσουν εισιτήρια, με Έλληνες να τα διεκδικούν.
Και για την κωπηλασία θα υπάρξει ευκαιρία να μεγαλώσει η ομάδα, από το Ευρωπαϊκό του Απριλίου και το προ-Ολυμπιακό του Μαΐου. Τον Μάιο θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία οι πυγμάχοι ενώ θα κυνηγήσουν προκρίσεις και οι πρωταθλητές της τοξοβολίας.
Τον Ιούνιο θα προκύψουν και οι προκρίσεις από τα αθλήματα που δίνουν εισιτήρια βάση κατάταξης, όπως το τζούντο, ενώ τον Ιούλιο η ομάδα μπάσκετ ανδρών θα έχει την τελευταία της προσπάθεια για να τσεκάρει εισιτήριο για Παρίσι.
Πηγή: Gazzetta.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ROBERT GHEMENT