Σπορ

Ντροπιαστικές εικόνες από τα αγωνίσματα στον Σηκουάνα - Κολυμπούν δίπλα σε αποχετεύσεις και ακαθαρσίες

Ντροπιαστικές εικόνες από τα αγωνίσματα στον Σηκουάνα - Κολυμπούν δίπλα σε αποχετεύσεις και ακαθαρσίες

Αθλητές και αθλήτριες των Ολυμπιακών Αγώνων βουτούν με αυτοθυσία στα νερά του εμβληματικού αλλά μολυσμένου ποταμού του Παρισιού.

Οργισμένες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επιλογή των διοργανωτών των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού να διεξαχθούν τα αγωνίσματα κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης στον Σηκουάνα.

Οι διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των νερών διαψεύστηκαν καθώς ήδη αθλητές έχουν νοσήσει από λοιμώξεις, ενώ όσοι βουτούν στα νερά του εμβληματικού ποταμού του Παρισιού μεταφέρουν την αποκρουστική εμπειρία τους.

Η Βελγίδα τριαθλήτρια Claire Michel νοσηλεύεται με λοίμωξη που της προκάλεσε βακτήριο στον Σηκουάνα, ενώ ο Ελβετός Adrien Briffod αποσύρθηκε λόγω γαστρεντερίτιδας.

Σε ένδειξη συμπαράστασης Βέλγοι και Ελβετοί απέσυραν τις συμμετοχές τους από τα αγωνίσματα που θα λάμβαναν χώρα στον Σηκουάνα.

Τελευταίες εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου έρχονται από τους μαραθώνιους των 10 χιλιομέτρων ανδρών και γυναικών.

Οι φωτογραφίες αναδημοσιεύονται στα social media, συνοδευόμενες από αρνητικά σχόλια, καθώς οι αθλητές εμφανίζονται να κολυμπούν δίπλα σε αποχετεύσεις ενώ σε κάποια σημεία εμφανίζονται να επιπλέουν ακαθαρσίες.

Screenshot_2024-08-09_150213_c659d.png

Screenshot_2024-08-09_150509_95483.png

Π. Χαλβατσιώτης: Ο ποταμός είναι ακατάλληλος παρά τα έργα καθαρισμού

Ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μιλώντας στην ΕΡΤ επισήμανε τους κινδύνους για την υγεία των αθλητών που αγωνίζονται στον Σηκουάνα.

«Το κολύμπι στον Σηκουάνα είχε απαγορευτεί εδώ και εκατό χρόνια, γιατί ήταν ένα τοξικό περιβάλλον» και παρά τις διάφορες επενδύσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς με αποστραγγιστικά κυρίως έργα και υδατοδεξαμενές, παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνο να βουτήξεις σε αυτόν.

Όπως εξήγησε ο κ. Χαλβατσιώτης «ο Σηκουάνας είναι ένα ποτάμι με συνεχή ροή και ακόμα και μία βροχόπτωση μπορεί να φέρει λύματα που δεν υπήρχαν», καθιστώντας τον ακατάλληλο για την διεξαγωγή οποιουδήποτε αγωνίσματος.

Αναλύοντας τους κινδύνους για όσους αγωνίζονται στον Σηκουάνα τόνισε: «Έχουμε μία εστία προβλημάτων υγείας, όπως συμβαίνει σε κάθε ποτάμι σε μία μεγάλη πόλη που φέρει και βακτήρια όπως το κολοβακτηρίδιο ή διάφορους ιούς, παράσιτα, αλλά και από τις περιοχές που αποστραγγίζει φέρνει εντομοκτόνα, λιπάσματα, φαρμακευτικά παράγωγα, νιτρώδη, φωσφορικά, πλαστικά, ίσως και ραδιενεργά, καθώς και τα βοθρολύματα από τις αποχετεύσεις».

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ υπογράμμισε ότι η υγεία όσων κολυμπάνε στον Σηκουάνα δε διασφαλίζεται λαμβάνοντας υπόψη μόνο την περιεκτικότητα του νερού σε αποικίες κολοβακτηριδίων και ιών. «Υπάρχουν μια σειρά από άλλες τοξικές ουσίες και παραπροϊόντα από τις περιοχές που αποστραγγίζει το ποτάμι, τα οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα για δερματικές αντιδράσεις, για αλλεργίες». Προειδοποίησε μάλιστα για προβλήματα υγείας που ενδέχεται να εμφανιστούν μελλοντικά εξαιτίας της κολύμβησης σε τοξικά νερά.

Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ YOAN VALAT

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις