Στίβος

Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου: Ο απολογισμός της Εθνικής ομάδας

Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου: Ο απολογισμός της Εθνικής ομάδας

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από 22 αθλητές και αθλήτριες, στην τρίτη μεγαλύτερη διοργάνωση του κόσμου

Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου ολοκληρώθηκε στη Βουδαπέστη και ήρθε η ώρα του ελέγχου της Εθνικής ομάδας.

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από 22 αθλητές και αθλήτριες, στην τρίτη μεγαλύτερη διοργάνωση του κόσμου (μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Μουντιάλ ανδρών) που είναι το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου. Και οι 22 κατέβαλαν τη μέγιστη προσπάθεια, όπως συνέβη και μέχρι να φτάσουν στη διοργάνωση καθώς το να βρεθεί κανείς να αγωνίζεται στη μεγαλύτερη σκηνή του παγκόσμιου στίβου μόνο εύκολο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η ομάδα επέστρεψε με δύο μετάλλια, ένα χρυσό από τον Μίλτο Τεντόγλου στο μήκος και ένα χάλκινο από την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στα 35χλμ. βάδην. Αξίζει, όμως, να κοιτάξουμε και πέρα από τα μετάλλια, στην υπόλοιπη ομάδα που κατέβαλε προσπάθεια, κουράστηκε, ίδρωσε και ήταν εκεί για να σταθεί στα καλά και τα άσχημα στους συναθλητές της.

Φυσικά η ομάδα θα μπορούσε να έχει περισσότερους αθλητές που ξεχώρισαν καθώς μεγάλα ονόματα, όπως η Κατερίνα Στεφανίδη που τραυματίστηκε λίγο πριν τον αγώνα, θα μπορούσαν να έχουν ξεχωρίσει.

Βάσει θέσης κατάταξης, παρακάτω βρίσκονται όλα τα αποτελέσματα των μελών της Εθνικής ομάδας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου της Βουδαπέστης:

Μίλτος Τεντόγλου, μήκος - Χρυσό μετάλλιο (8.52μ.)

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τον συγκεκριμένο αθλητή. Πήρε τον έναν και μοναδικό τίτλο που του έλειπε με εντυπωσιακή εμφάνιση και αυτή τη στιγμή είναι κάτοχος όλων των πιθανών τίτλων. Το ότι αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής μας λέει όλα όσα χρειαζόμαστε να ξέρουμε.

Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, 35χλμ. βάδην / 20χλμ. βάδην - χάλκινο μετάλλιο / 15η θέση (2:43.22 / 1:30.19)

Φοβερή εμφάνιση στα 35χλμ. βάδην, μετά από έναν δύσκολο αγώνα 20χλμ. βάδην. Κατέκτησε το σημαντικότερο μετάλλιο που της καριέρας της στα 39 της και έδειξε ξανά πως ανήκει στην ελίτ του αγωνίσματος.

Μιχάλης Αναστασάκης, σφυροβολία - 10η θέση (75.49μ.)

Τελικός και 10η θέση στον κόσμο. Ο Έλληνας σφυροβόλος βρέθηκε στον τελικό της μεγαλύτερης διοργάνωσης του κόσμου στον στίβο και έκανε μία καλή εμφάνιση, για να τιμήσει τη γειτονιά του στα Χανιά και τον συντοπίτη του Φραντζεσκάκη. Το έκανε με το παραπάνω.

Χρήστος Φραντζεσκάκης, σφυροβολία - 14η θέση (74.05μ.)

Έμεινε εκτός τελικού για δύο θέσεις, μετά από μία πολύ δύσκολη σεζόν. Φυσικά έφυγε από τη Βουδαπέστη χωρίς να μείνει ικανοποιημένος με την εμφάνισή του αλλά θα επιστρέψει πιο δυνατός.

Τατιάνα Γκούσιν, ύψος - 17η θέση (1.89μ.)

Αν είχε υπερβεί το 1.89μ. με τη δεύτερη αντί για την τρίτη προσπάθεια (όπως και πέρυσι στο Όρεγκον 2022), θα γράφαμε κάτι διαφορετικό τώρα. Έχει μάθει να αγωνίζεται με πόνο όμως δεν γίνεται να της βγαίνει κάθε φορά.

Πολυνίκη Εμμανουηλίδου, 200μ. - 22η θέση (23.15)

Στο πρώτο της Παγκόσμιο πρωτάθλημα μπήκε στον ημιτελικό των 200μ., τρέχοντας δίπλα σε κορυφαίες αθλήτριες χωρίς να «φοβηθεί» ούτε λεπτό. Το 23.00 που έτρεξε στον προκριματικό είναι μία από τις καλύτερες επιδόσεις της στο αγώνισμα και έδειξε πως θα τη δούμε αρκετές φορές ακόμη σε μεγάλες διοργανώσεις.

Δημήτρης Τσιάμης, τριπλούν - 23η θέση (16.22μ.)

Μία ακόμη εμφάνιση σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα, στα 41 του. Μπορεί να μην κατάφερε να βρεθεί στον τελικό αλλά εκπροσώπησε για πολλοστή φορά το ελληνικό τριπλούν. Ίσως να ήταν το τελευταίο του Παγκόσμιο όπως μας είπε.

Σταματία Σκαρβέλη, σφυροβολία - 26η θέση (67.53μ.)

Μία χρονιά προσαρμογών, με αλλαγή προπονητή και μεγαλύτερο διάστημα παραμονής σστις ΗΠΑ, ολοκληρώθηκε με την 22η θέση στο Παγκόσμιο. Η Σκαρβέλη δεν ήταν ευχαριστημένη για την εμφάνισή της καθώς στόχευε σε περισσότερα μέτρα.

Κυριακή Φιλτισάκου, 20χλμ. βάδην / 35χλμ. βάδην - 25η θέση, 37η θέση (1:37.51 / 3:02.16)

Η δύσκολη χρονιά για τη Φιλτισάκου έκλεισε με συμμετοχή σε δύο αγωνίσματα στο Παγκόσμιο, στα οποία κατάφερε να τερματίσει καθώς μας εξήγησε πως σε κάθε χιλιόμετρο σκεφτόταν να τα παρατήσει. H μόλις 23 ετών αθλήτρια μέτρησε τη δεύτερη συμμετοχή της σε Παγκόσμιο.

Νίκος Ανδρικόπουλος, τριπλούν - 27η θέση (15.77μ.)

Μία επίδοση που δεν αντιπροσωπεύει και δεν του έδωσε την πρόκριση στον τελικό. Μετά την εξαιρετική σεζόν του κλειστού και το αργυρό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό κλειστού, είχε τεχνικές δυσκολίες στον ανοιχτό και δεν είχε το αποτέλεσμα που θα ήθελε. Παρ’ όλα αυτά, έγραψε την πρώτη του συμμετοχή σε Παγκόσμιο.

Ελένη Κλαούντια Πόλακ, επί κοντώ - 28η θέση (4.35μ.)

Μία εμφάνιση ανάλογη της σεζόν που έκανε, η οποία όμως δεν αντιπροσωπεύει ούτε την προσπάθειά της ούτε την ικανότητά της.

Δήμητρα Γναφάκη, 400μ. εμπόδια - 28η θέση (56.18)

Σε ένα αγώνισμα που το επίπεδο έχει ανέβει φοβερά, η Γναφάκη δεν κατάφερε να κάνει την υπέρβαση και έτρεξε μόνο μία κούρσα.

Κώστας Ζάλτος, σφυροβολία - 30ή θέση (69.98μ.)

Το ότι βρέθηκε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ήταν το κερασάκι στην τούρτα για τον ίδιο, μετά από μία επιτυχημένη σεζόν με ατομικό ρεκόρ και υπερατλαντικά ταξίδια. Μακάρι σε κάθε πρωτάθλημα να έχουμε τριάδα σφυροβόλων.

Ελίνα Τζένγκο, ακοντισμός - 30ή θέση (54.47μ.)

Το άγχος την εμπόδισε από το να βρεθεί στον τελικό της διοργάνωσης και έκανε εμφάνιση αντίστοιχη τη περσινής, στο Παγκόσμιο του Όρεγκον. Η μόλις 21 ετών πρωταθλήτρια Ευρώπης δεν θα κριθεί από μία κακή μέρα.

Οδυσσέας Μουζενίδης, σφαιροβολία - 31η θέση (19.08μ.)

Το κερασάκι στην τούρτα και στη δική του σεζόν, μέσα στην οποία έφτασε μόλις δύο εκατοστά από το φράγμα των 20 μέτρων. Πήρε το βάπτισμα του πυρός στα Παγκόσμια πρωταθλήματα.

Ανδρέας Πανταζής, τριπλούν - 31η θέση (14.67μ.)

Κακή εμφάνιση, ειδικά για τα δικά του δεδομένα καθώς πριν μερικές εβδομάδες τον είδαμε να καταγράφει νέο ατομικό ρεκόρ με 16.91μ. (και άλμα στα 17μ. με θετικό άνεμο μεγαλύτερο του επιτρεπτού. Μετά τον κλειστό άλλαξε προπονητή και προφανώς η προσαρμογή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Παναγιώτα Δόση, ύψος - 34η θέση (1.80μ.)

Δυστυχώς αγωνίστηκε με διάστρεμμα και δεν κατάφερε να δείξει το ταλέντο της. Παρ’ όλα αυτά πήρε μία πολύτιμη εμπειρία και ολοκλήρωσε μία φοβερή σεζόν, με ένα αργυρό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Κ23 και νέο ατομικό ρεκόρ.

Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ, 20χλμ. βάδην / 35χλμ. βάδην - 38η θέση / δεν τερμάτισε (1:24.26 / -)

Για πολλοστή φορά σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα, εκπροσωπώντας το βάδην των ανδρών στην Ελλάδα με αξιοπρέπεια. Στο 35άρι δεν τερμάτισε καθώς είχε στομαχικά προβλήματα.

Όλγα Φιάσκα, 35χλμ. βάδην - δεν τερμάτισε

Είχε πτώση και έπειτα δεν μπόρεσε να συνεχίσει, στην πρώτη της συμμετοχή σε Παγκόσμιο.

Εμμανουήλ Καραλής, επί κοντώ - ακυρώθηκε

Είχε μία κακή μέρα και μία πρωτόγνωρη εμφάνιση για τα δεδομένα του. Με τρία άκυρα στο αρχικό ύψος έμεινε εκτός. Όπως και στην περίπτωση της Τζένγκο, ο δευτεραθλητής Ευρώπης δεν θα κριθεί από μία κακή μέρα.

Κατερίνα Στεφανίδη, επί κοντώ - ακυρώθηκε

Στα δοκιμαστικά άλματα τραυματίστηκε, λιποθύμησε και επέστρεψε στον αγώνα με δεμένα πόδι χωρίς να καταφέρει να υπερβεί τον πήχη. Μεγάλη ατυχία για μία μεγάλη αθλήτρια και μεγάλη μαχήτρια.

Χριστίνα Παπαδοπούλου, 20χλμ. βάδην - δεν αγωνίστηκε

Λόγω τραυματισμού στο γόνατο, για τον οποίο περίμενε ενημέρωση έως τελευταία στιγμή, δεν συμμετείχε στον αγώνα.

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις