Τρίτη, 22 Αυγούστου 2023 22:07

Μουντομπάσκετ 2023: Το αγαπημένο φαγητό των μελών της Εθνικής Ελλάδας - Το σουβλάκι κέρδισε τον μουσακά (video)

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο «ψήφισε» σουβλάκι, ο Δημήτρης Ιτούδης έδειξε προτίμηση στον μουσακά και ο Λευτέρης Μποχωρίδης διάλεξε γεμιστά

Η Εθνική Ανδρών της Ελλάδας προετοιμάζεται για το Mundobasket και έφτασε ήδη στη Μανίλα.

Εκεί θα παίξει κατά σειρά με την Ιορδανία, τις ΗΠΑ και την Νέα Ζηλανδία με στόχο την πρόκριση στα προημιτελικά. Μπορεί να λείπει από την ομάδα το μεγάλο της αστέρι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αλλά οι διοργανωτές θέλουν να προβάλουν την Ελλάδα.

Έκαναν γκάλοπ και ρώτησαν τους Έλληνες διεθνείς και τον Δημήτρη Ιτούδη για το αγαπημένο τους ελληνικό φαγητό και το σουβλάκι έκλεψε την παράσταση.

Θανάσης Αντετοκούνμπο, Παπαπέτρου, Ρογκαβόπουλος και Γουόκαπ το διάλεξαν. Ο Ιτούδης επέλεξε μουσακά, ενώ Παπαγιάννης και Μήτογλου απάντησαν παστίτσιο.Ο Μωραϊτης έμεινε στα ζυμαρικά, αλλά ψήφισε κανελόνια, ενώ ο Μποχωρίδης διάλεξε τα γεμιστά.

Πηγή: Protothema.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Αυγούστου 2023 20:01

Σχετικά Άρθρα

  • Τραγωδία στα Χανιά: Δίχρονο κοριτσάκι πνίγηκε από φαγητό
    Τραγωδία στα Χανιά: Δίχρονο κοριτσάκι πνίγηκε από φαγητό

    Από πνιγμό κατά τη διάρκεια του φαγητού έχασε την ζωή του δίχρονο κοριτσάκι στα Χανιά

    η ζωή του έχασε από πνιγμό κατάποσης νήπιο κοριτσάκι 2 ετών στα Χανιά.

    Η τραγική μητέρα προσπάθησε να βοηθήσει το μικρό αγγελούδι να επανέλθει χωρίς όμως να τα καταφέρει.

    'Αμεσα έφτασε το ΕΚΑΒ οι διασώστες του οποίου μετέφεραν τη μικρή στο ΤΕΠ παιδιατρικό του νοσοκομείου.

    Ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Μπέας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο για τεράστια προσπάθεια τόσο των διασωστών του ΕΚΑΒ όσο και των γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων να κρατήσουν τη μικρή στη ζωή, αλλά δυστυχώς, όπως είπε, κατέληξε λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα.

    Πηγή: newsbomb.gr

  • Τι τρώμε την 28η Οκτωβρίου
    σε Plus +
    Τι τρώμε την 28η Οκτωβρίου

    Η διαφορά της φετινής 28ης Οκτωβρίου σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και η αλλαγή στο τραπέζι μας.

    Το φαγητό στο τραπέζι της 28ης Οκτωβρίου είναι ένα θέμα για το οποίο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ομοφωνία. Σε αντίθεση με την 25η Μαρτίου, που η υποχρέωση να καταναλώσουμε παστό μπακαλιάρο είναι «καθολική», για την ημέρα του ΟΧΙ οι απόψεις διίστανται. Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα όπου ο μπακαλιάρος είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς της ημέρας κι άλλες που η βεντάλια των επιλογών ανοιγοκλείνει ανάλογα με το ημερολόγιο.

    Σύμφωνα με την Ορθόδοξη πίστη, τον Οκτώβριο οι πιστοί νηστεύουν μόνο Τετάρτη και Παρασκευή. Οι δύο αυτές ημέρες της εβδομάδας είναι αφιερωμένες στην πνευματική προετοιμασία των πιστών, οι οποίοι απέχουν από την κατανάλωση λαδιού, κρέατος, ψαριού, γαλακτοκομικών και αυγών.

    Η νηστεία «σπάει» μόνο σε ειδικές περιπτώσεις όπως οι εθνικές γιορτές όταν επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η κατανάλωση ψαριών, λαδιού και κρασιού. Αυτός είναι ο σκοπός που εξυπηρετούσε ο παστός μπακαλιάρος, το «ψάρι του βουνού» όπως το ονόμαζαν οι παλιότεροι, ένα υλικό που βρίσκονταν σε αφθονία παντού, ανεξαρτήτως χιλιομετρικών αποστάσεων και καιρικών συνθηκών.

    Η διαφορά της φετινής 28ης Οκτωβρίου

    Φέτος η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα Δευτέρα, γεγονός που σημαίνει ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να ακολουθήσει τις επιθυμίες του. Κρέας, πουλερικά και ψάρια θα πρωταγωνιστήσουν στα τραπέζια μας, ανάλογα με την όρεξη και το βαλάντιό μας.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Γιατί θυμώνουμε όταν πεινάμε; - 5 τροφές που χορταίνουν για περισσότερη ώρα
    Γιατί θυμώνουμε όταν πεινάμε; - 5 τροφές που χορταίνουν για περισσότερη ώρα

    Έχεις νιώσει κι εσύ θυμωμένος όταν πεινάς και δεν μπορείς, δεν έχεις χρόνο ή δεν έχεις τίποτα να φας; Έχει συμβεί σε όλους και υπάρχει επιστημονική εξήγηση.

    Μάλιστα, υπάρχει λέξη γι' αυτό το συναίσθημα, το λεγόμενο «hanger», ένας συνδυασμός πείνας (hunger) και θυμού (anger).

    Σύμφωνα με γιατρό δρ Zac Turner, αυτή η αίσθηση δεν είναι μόνο στο κεφάλι αλλά και στο έντερό μας.

    Όλα καταλήγουν στον άξονα εντέρου-εγκεφάλου, μια πολυάσχολη γραμμή επικοινωνίας μεταξύ του εντέρου (που συχνά αποκαλείται και «δεύτερος εγκέφαλος») και του πραγματικού εγκεφάλου.

    Νέα μελέτη λέει ότι «το να είσαι "hangry" είναι αληθινό» και μπορεί πράγματι να προκαλέσει ευερεθιστότητα.

    Αυτή η επικοινωνία γίνεται μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, μιας απευθείας γραμμής από το έντερο στον εγκέφαλο. Όταν το στομάχι αρχίζει να αδειάζει, στέλνει ένα σήμα σε αυτό το νεύρο λέγοντας: «Πεινάω».

    Αλλά όταν δεν ανταποκρίνεστε αρκετά γρήγορα, αυτά τα σήματα γίνονται όλο και επίμονα. Τότε είναι που ο εγκέφαλος αποφασίζει να χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου και τα συναισθήματα αρχίζουν να εμπλέκονται.

    Ένας από τους βασικούς παίκτες σε όλο αυτό είναι η σεροτονίνη. Μπορεί να γνωρίζετε τη σεροτονίνη ως τη χημική ουσία που σας κάνει να «αισθάνεστε καλά» στον εγκέφαλό σας, αλλά περίπου το 90% παράγεται στην πραγματικότητα στο έντερο.

    Το έντερό σας λειτουργεί πρακτικά το εργοστάσιο σεροτονίνης. Και όταν τελειώνει το καύσιμο (δηλαδή το φαγητό), τα πράγματα μπορεί να γίνουν άσχημα.

    Όταν τρέφεστε καλά, το έντερό σας παράγει μια σταθερή παροχή σεροτονίνης, διατηρώντας σας σε καλή διάθεση. Αλλά αν παραλείψετε ένα γεύμα, η παραγωγή σεροτονίνης αρχίζει να παραπαίει.

    Χωρίς αρκετή σεροτονίνη, ο εγκέφαλός σας μπορεί να γίνει σαν ένα μικρό παιδί που χάνει τον ύπνο του, ευερέθιστο, κακοδιάθετο και παράλογο.

    Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όταν το στομάχι είναι άδειο, είναι πιο εύκολο να γίνεται ευερέθιστοι και οξύθυμοι.

    Ακόμη, ο εγκέφαλος λειτουργεί με γλυκόζη, η οποία είναι ουσιαστικά ζάχαρη που προέρχεται από το φαγητό που καταναλώνετε.

    Όταν πεινάτε, το σάκχαρο στο αίμα πέφτει και το ίδιο μειώνεται και η παροχή ενέργειας του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος αρχίζει να παλεύει με τη λήψη αποφάσεων, τον έλεγχο των παρορμήσεων και τα συναισθήματα.

    Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Υπάρχει ακόμη περισσότερη επιστήμη πίσω από αυτό το φαινόμενο της αλλαγής της διάθεσης.

    Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Reviews Neuroscience έδειξε ότι όταν το έντερο στέλνει σήματα δυσφορίας (όπως «πεθάνω της πείνας») στον εγκέφαλο, μπορεί να επηρεάσει άμεσα τη ρύθμιση της διάθεσης και τις αντιδράσεις στο στρες.

    Μια άλλη μελέτη στο Cell τόνισε πώς οι διαταραχές στην υγεία του εντέρου μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά, δείχνοντας πόσο στενά είναι αλληλένδετοι οι εγκέφαλοι και το στομάχι.

    Έτσι, την επόμενη φορά που θα εκνευριστείτε αδικαιολόγητα επειδή παραλείψατε το γεύμα σας, μπορείτε να κατηγορήσετε τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου.

    Οι 5 τροφές τροφές για να νιώθετε χορτάτοι, ήρεμοι και ισορροπημένοι

    Για να χαλαρώσετε, χρειάζεστε τροφές που διατηρούν το σάκχαρο στο αίμα σταθερό και τα επίπεδα σεροτονίνης σταθερά.

    1. Τραγανά λαχανικά: Καρότα, σέλερι, αγγούρι, πιπεριά, κουνουπίδι

    Αυτά τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επιβραδύνοντας την πέψη. Επιπλέον, είναι εύκολο να τα έχετε μαζί σας.

    Μια μελέτη στο The Journal of Nutrition δείχνει ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθά στη σταθεροποίηση της διάθεσης προάγοντας ένα υγιές περιβάλλον στο έντερο.

    2. Ρεβύθια

    Υψηλά τόσο σε πρωτεΐνες όσο και σε φυτικές ίνες, τα ρεβίθια είναι ένα διπλό χτύπημα κατά της πείνας-θυμού. Η πρωτεΐνη βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενώ οι φυτικές ίνες κρατούν το πεπτικό σας σύστημα να ικανοποιημένο.

    Η έρευνα στο Frontiers in Nutrition δείχνει ότι τα ρεβίθια υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω την παραγωγή σεροτονίνης.

    3. Γιαούρτι

    Το γιαούρτι είναι μια πηγή παραγωγής πρωτεϊνών που μπορεί να κρατήσει μακριά την πείνα. Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης, ενώ τα προβιοτικά υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου, ενισχύοντας αυτή την πολύ σημαντική επικοινωνία εντέρου-εγκεφάλου.

    Μια μελέτη στη Βιολογική Ψυχιατρική υποδηλώνει μάλιστα ότι τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσης, καθιστώντας το γιαούρτι ένα εξαιρετικό σνακ τόσο για το έντερο όσο και για το μυαλό.

    4. Μούρα

    Τα μούρα όπως τα βατόμουρα, οι φράουλες και τα σμέουρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και να σας κρατήσουν χορτάτους.

    Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας εκείνες τις αιχμές και τα χτυπήματα που σας κάνουν να αισθάνεστε ευερέθιστοι.

    Η έρευνα στο Nutrients υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι πολυφαινόλες στα μούρα υποστηρίζουν ένα ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη διάθεσή σας σταθερή.

    5. Αμύγδαλα

    Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, υγιή λίπη και μαγνήσιο, ένα μέταλλο που βοηθά στη ρύθμιση της παραγωγής σεροτονίνης. Αποτελούν το τέλειο σνακ για να έχετε πάντα στην τσάντα σας σε περίπτωση λιγούρας.

    Μια μελέτη στο The American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας τα ιδανική επιλογή για να σας κρατήσει ήρεμους και συγκεντρωμένους.

    Ενώ η κατανάλωση των σωστών τροφών μπορεί σίγουρα να σας βοηθήσει, μην ξεχνάτε και άλλους παράγοντες, όπως τη διαχείριση του άγχους και τον αρκετό ύπνο.

    Το χρόνιο στρες μπορεί να βγάλει εκτός ισορροπίας τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου, κάνοντας αυτά τα σήματα πείνας ακόμα πιο έντονα. Ακόμη, ο κακός ύπνος μπορεί να διαταράξει την υγεία του εντέρου, οδηγώντας σε περισσότερες εναλλαγές της διάθεσης και λιγούρας.

    Έτσι, την επόμενη φορά που θα νιώσετε το τέρας της πείνας-θυμού να παραμονεύει, πάρτε μια βαθιά ανάσα, πιάστε ένα σνακ γεμάτο πρωτεΐνη ή ένα τραγανό λαχανικό και θυμηθείτε: δεν είστε μόνο εσείς, αλλά το έντερό σας προσπαθεί να σας στείλει ένα μήνυμα.

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Food noise: Τι ακριβώς είναι και πως μας επηρεάζει
    σε Plus +
    Food noise: Τι ακριβώς είναι και πως μας επηρεάζει

    Το food noise, γνωστός και ως «διατροφικός θόρυβος», είναι οι σκέψεις που κάνουμε γύρω από το φαγητό - από το τι θα φάμε την επόμενη μέρα μέχρι μέχρι τη λιγούρα του μπισκότου τώρα.

    Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή. Όλοι σκεφτόμαστε το φαγητό μέσα στην μέρα, άλλοι συχνά και άλλοι πιο σπάνια. Είτε ονειρεύεστε τα λαζάνια που θα παραγγείλετε στο δείπνο απόψε, είτε σχεδιάζετε το επόμενό σας γεύμα ή σκέφτεστε εάν θα φάτε το δεύτερο μπισκότο σοκολάτας, όλοι έχουν παρόμοιες σκέψεις με τις δικές σας. Ορισμένες φορές, αναφερόμαστε σε αυτές με τον όρο «διατροφικός θόρυβος» (food noise).

    Αυτές οι σκέψεις σηματοδοτούν τον εσωτερικό μας μονόλογο σχετικά με τις επιλογές φαγητού και το φαγητό γενικά και είναι σημαντικός, καθώς πυροδοτεί μια αντίδραση μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου, ειδοποιώντας μας για παράδειγμα πότε πεινάμε ή πότε έχουμε χορτάσει.

    Για ορισμένους ανθρώπους όμως, αυτός ο θόρυβος μπορεί να είναι πολύ δυνατός και να συνοδεύεται από αρνητικές σκέψεις όπως ενοχή ή ντροπή.

    Τι είναι ακριβώς το food noise;

    Ενώ οι σκέψεις για το φαγητό είναι φυσιολογικές και απαραίτητες για την επιβίωσή μας, στην περίπτωση ορισμένων ανθρώπων μπορεί να γίνουν ενοχλητικές και να έχουν αρνητική επίδραση στην ποιότητα της ζωής τους.

    Η φράση «διατροφικός θόρυβος» χρησιμοποιείται για να περιγράψει την υπερβολική ενασχόληση με το φαγητό. Αυτό μπορεί να μοιάζει σαν να σκέφτεστε συνεχώς τι ή πότε θα φάτε μέσα στην μέρα, τι ή πόσο φαγητό φάγατε στο τελευταίο σας γεύμα ή να έχετε έντονη επιθυμία για γλυκό ή αλμυρό.

    Η έννοια προήλθε από το πεδίο της διατροφικής ψυχολογίας και κατόπιν μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, η οποία πρότεινε το φαινόμενο της αυξημένης αντιδραστικότητας στις ενδείξεις των τροφίμων να ονομαστεί «food noise».

    Αυτή η έννοια μπορεί να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε γιατί ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται με την υπερκατανάλωση τροφής ή γιατί δεν μπορούν να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή, παρά τις προσπάθειές τους.

    Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι οι σκέψεις για το φαγητό δεν είναι εγγενώς προβληματικές. Εξάλλου, αν δεν δώσετε ποτέ προσοχή στα σημάδια της πείνας ή δεν προγραμματίζετε ισορροπημένα γεύματα, τότε είναι πιθανό να μην κάνετε θρεπτικές διατροφικές επιλογές και να χάνετε πολύτιμα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού συστατικά.

    Ούτε είναι κακό να απολαμβάνετε απλώς το φαγητό, καθώς μέσα από αυτό ερχόμαστε κοντά, γνωρίζουμε νέους ανθρώπους και ανακαλύπτουμε νέες κουλτούρες.

    Όταν ο θόρυβος… δυναμώνει

    Πώς μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε εάν ο θόρυβος έχει γίνει πολύ δυνατός; Μία από τις πιο σημαντικές ενδείξεις είναι η εξαιρετικά περιοριστική διατροφή, σκεπτόμενοι όλα όσα μπορείτε και δεν μπορείτε να φάτε. Μία ακόμα ένδειξη θα μπορούσε να είναι εάν ο «διατροφικός θόρυβος» παρεμβαίνει συνεχώς στην καθημερινότητά σας.

    Εάν δυσκολεύεστε να ολοκληρώσετε τις καθημερινές σας εργασίες επειδή σας αποσπούν οι σκέψεις για το επόμενο ή το τελευταίο σας γεύμα ή οι λιγούρες ή δεν μπορείτε να είστε απλά παρόντες στα γεύματα που απολαμβάνετε με τους αγαπημένους σας, επειδή κάνετε σκέψεις για το φαγητό μπροστά σας, τότε είναι πιθανό ο «διατροφικός θόρυβος» να είναι αυξημένος.

    Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια, περιλαμβάνουν:

    – Αναρωτιέστε συχνά αν έχετε φάει «πάρα πολύ».
    – Σκέφτεστε συχνά πότε θα φάτε, αν φάγατε αρκετά ή εάν φάγατε υπερβολικά.
    – Σκέφτεστε το φαγητό έντονα σε σημείο εξάντλησης ή πίεσης.

    Πηγή: Vita - In.gr

  • Τι τρώμε πριν και μετά το τρέξιμο
    Τι τρώμε πριν και μετά το τρέξιμο

    Οι τροφές που καταναλώνουμε, αλλά και αυτές που αποφεύγουμε, πριν και μετά το τρέξιμο.

    Η ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με τα επαρκή επίπεδα ενυδάτωσης μπορεί να κάνει την διαφορά στο τρέξιμο. Όταν ξεκινάτε την προπόνησή σας δεν θα πρέπει να νιώθετε ούτε πεινασμένοι αλλά ούτε και υπερβολικά χορτάτοι. Εξίσου σημαντικό είναι να μην φάτε απευθείας πριν, καθώς μπορεί να προκληθούν ενοχλητικές κράμπες.

    Ωστόσο, το τρέξιμο με άδειο στομάχι μπορεί να εξαντλήσει τα αποθέματα ενέργειας, με αποτέλεσμα να εξαντληθείτε σύντομα πριν ακόμα να ολοκληρώσετε την προπόνησή σας.

    Ποιο είναι λοιπόν το σωστό timing των γευμάτων πριν και μετά το τρέξιμο; Τι θα πρέπει να περιλαμβάνουν και τι είναι καλό να αποφεύγουμε;

    Το κατάλληλο timing στα γεύματα

    Ενώ το timing των γευμάτων πριν το τρέξιμο έχει διερευνηθεί από τους επιστήμονες και υπάρχουν ορισμένες γενικές οδηγίες, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός.

    Γενικά συνιστάται ένα ελαφρύ γεύμα περίπου μιάμιση με δύο ώρες πριν ξεκινήσετε το τρέξιμο ή ένα μικρό σνακ 30 λεπτά έως μία ώρα πριν το τρέξιμο. Ωστόσο και ειδικά εάν είστε αρχάριοι, είναι καλύτερο να πειραματιστείτε, δοκιμάζοντας να φάτε διαφορετικές ώρες πριν τις προπονήσεις σας για να δείτε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

    Εάν φάτε ένα πολύ μεγάλο γεύμα, καλό είναι να περιμένετε τουλάχιστον δύο ώρες πριν να τρέξετε. Εάν φάτε κάτι μικρότερο, πιθανότατα θα μπορείτε να τρέξετε άνετα περίπου μία ώρα μετά, ανάλογα με την επιλογή του γεύματός σας.

    Αλλά το πεπτικό σύστημα κάθε δρομέα είναι διαφορετικό, επομένως καλό είναι να πειραματιστείτε για να καταλήξετε σε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.

    Τι τρώμε πριν το τρέξιμο

    Για το γεύμα σας πριν το τρέξιμο μπορείτε να επιλέξετε κάτι πλούσιο σε υδατάνθρακες με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Καλές επιλογές περιλαμβάνουν:

    – Μια μπανάνα
    – Μια μπάρα
    – Πλιγούρι βρώμης με μούρα
    – Σάντουιτς με τυρί και γαλοπούλα σε ψωμί ολικής αλέσεως

    Εάν αποφασίσετε να ξεκινήσετε με άδειο στομάχι, θυμηθείτε ότι πρέπει να έχετε αρκετά αποθέματα ενέργειας για να ολοκληρώσετε το τρέξιμό σας. Αν όμως έχετε χρόνο για ένα ελαφρύ σνακ, μια φέτα ψωμί με μαρμελάδα ή μισή μπάρα μπορεί να είναι μια καλή επιλογή. Εστιάστε στους υδατάνθρακες και στις εύπεπτες τροφές.

    Αν πάτε για τρέξιμο το απόγευμα και έχουν περάσει λίγες ώρες από το μεσημεριανό γεύμα (αλλά δεν έχετε φάει βραδινό), μπορείτε να δοκιμάσετε να φάτε ένα υγιεινό σνακ λίγων θερμίδων περίπου 60 με 90 λεπτά πριν από το τρέξιμο, εκτός εάν συνηθίζετε να τρώτε κάτι άλλο. Στην μία ώρα πριν το τρέξιμο, μπορείτε να επιλέξτε ένα μικρό και εύπεπτο σνακ, όπως μια μπανάνα.

    Τι να αποφεύγουμε

    Εάν αντιμετωπίζετε γαστρεντερική δυσφορία κατά τη διάρκεια ή μετά το τρέξιμό σας, οι τροφές που τρώτε μια ημέρα πριν μπορεί να σας επηρεάζουν. Προσπαθήστε να περιορίσετε ή να αποφύγετε εντελώς αυτές τις τροφές για να δείτε εάν υπάρχει διαφορά. Οι τροφές που είναι καλό να αποφεύγουμε πριν το τρέξιμο, είναι:

    – Τρόφιμα με πολλά λιπαρά: Τα τρόφιμα με πολλά λιπαρά, όπως τα τηγανητά ή το τυρί, αφομοιώνονται αργά και κάθονται πιο βαριά στο στομάχι.
    – Γαλακτοκομικά: Τα γαλακτοκομικά τρόφιμα μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για όλους, καθώς μπορεί να προκαλέσουν τις χαρακτηριστικές γαστρεντερικές ενοχλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δρομείς, όπως κοιλιακές κράμπες, διάρροια ή ναυτία.

    Τι τρώμε μετά το τρέξιμο

    Οι διατροφικές επιλογές μετά το τρέξιμο συνήθως εξαρτώνται από τους στόχους σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε τροφές με λιγότερες θερμίδες εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος ή να εστιάσετε σε επιλογές με υψηλότερη πρωτεΐνη εάν προσπαθείτε να χτίσετε μυς.

    Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί να αναπληρώσετε τα χαμένα υγρά, να αποκαταστήσετε τα επίπεδα γλυκογόνου και να επιδιορθώσετε τους μυϊκούς ιστούς που έχουν υποστεί βλάβη. Καλές επιλογές για μετά το τρέξιμο, περιλαμβάνουν:

    – Σνακ ή ελαφριά γεύματα που περιέχουν υγρά, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, όπως ένα κουλούρι με βούτυρο ξηρών καρπών ή γιαούρτι με ένα φρούτο.
    – Εάν δεν έχετε χρόνο για ένα γεύμα, οι ενεργειακές μπάρες μπορούν να παρέχουν μια καλή αναλογία υδατανθράκων προς πρωτεΐνη.
    – Μην ξεχάσετε να αναπληρώσετε τα χαμένα υγρά με άφθονο νερό και ηλεκτρολύτες.

    Τι να αποφεύγουμε

    Για να αποκομίσετε κάθε όφελος από την προπόνησή σας, θα ήταν καλό να αποφύγετε τις λιγότερο θρεπτικές επιλογές, όπως:

    – Πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα.
    – Τηγανητά ή τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και χαμηλή θρεπτική αξία.
    – Μπορεί να αισθάνεστε πεινασμένοι, αλλά η κατανάλωση γρήγορου φαγητού με πολλές θερμίδες δεν θα σας ωφελήσει.

    Πηγή: Vita - In.gr

  • Μειώνει πραγματικά το άγχος η κατανάλωση τροφής;
     Μειώνει πραγματικά το άγχος η κατανάλωση τροφής;

    Σύμφωνα με πολλούς ανθρώπους «οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδυάσει το φαγητό με την οικογένειά μας και πολλά θετικά συναισθήματα». Αρκεί όμως αυτό για να μειώσει το άγχος;

    Το άγχος μας έχει αναγκάσει σχεδόν όλους να αλλάξουμε τον τρόπο που τρώμε, κάποια στιγμή στη ζωή μας. Ενώ μερικοί άνθρωποι χάνουν την όρεξή τους και παραλείπουν γεύματα, άλλοι τρώνε για να βοηθήσουν στη διαχείριση του στρες, και ορκίζονται ότι τα δοκιμασμένα φαγητά παρηγοριάς τους βοηθούν να αισθάνονται καλύτερα.

    Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, το φαγητό λόγω άγχους μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται «υποτονικοί ή τεμπέληδες και να νιώθουν άσχημα για το σώμα τους». Παρόλα αυτά, το stress eating παραμένει αρκετά διαδεδομένο. Υπάρχει αλήθεια σε αυτούς τους ισχυρισμούς; Και τι μπορούμε να κάνουμε αντί να τρώμε για να νιώσουμε καλύτερα;

    Γιατί οι άνθρωποι τρώνε όταν είναι αγχωμένοι;

    Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους κάποιοι άνθρωποι τρώνε όταν βρίσκονται υπό πίεση.

    Πρώτον, είμαστε βιολογικά προγραμματισμένοι να τρώμε όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, δήλωσε η Jacqueline Shiels, κλινική ψυχολόγος στο Kaiser Permanente στο Walnut Creek της Καλιφόρνια, η οποία ειδικεύεται στις διατροφικές διαταραχές «Βιολογικά, το στρες ενεργοποιεί την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, η οποία παίζει ρόλο στην όρεξη και τις λιγούρες», εξήγησε η ίδια. Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση στρες, το φαγητό είναι «ο τρόπος του σώματός μας να αντιμετωπίσει πραγματικές ή φανταστικές απειλές».

    «Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδυάσει το φαγητό με την οικογένειά μας και τις παραδόσεις, συμπεριλαμβανομένων πολλών θετικών συναισθημάτων, τα οποία με την πάροδο του χρόνου έχουν συνδεθεί με τη χαλάρωση ή την ανταμοιβή». Σε περιόδους στρες ή όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση «φυγής», «επιστρέφουμε σε αυτό που ξέρουμε ότι μας φέρνει χαρά ή ηρεμία», εξήγησε. Σύμφωνα με τη Shiels, για πολλούς ανθρώπους, «ένα αγαπημένο σνακ μπορεί να ήταν ένας τρόπος να ανταμείψει κανείς τον εαυτό του σε δύσκολες στιγμές». Όταν αυτό το μοτίβο επαναλαμβάνεται αρκετά, «μετατρέπεται σε μια άλλη συνήθεια», οδηγώντας μας να αναζητούμε τροφές που συνδέουμε με πιο ευτυχισμένες στιγμές όταν βρισκόμαστε υπό πίεση.

    Τέλος, υπάρχει και μια ψυχολογική συνιστώσα. «Το φαγητό μπορεί να είναι μια προσωρινή αίσθηση παρηγοριάς ή απόσπασης της προσοχής από τα στρεσογόνα συναισθήματα», εξήγησε η Shiels. Όταν είμαστε αγχωμένοι, «οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να νιώθουμε καλά και ήρεμα», οπότε μπορεί να επιδιώκουμε να αποσπάσουμε την προσοχή μας με κάτι. Οι άνθρωποι συχνά στρέφονται σε φαγητά που απολαμβάνουν για να βοηθήσουν στην καταστολή των «αρνητικών συναισθημάτων».

    Είναι η κατανάλωση φαγητού λόγω άγχους επιβλαβής;

    Η κατανάλωση τροφής λόγω άγχους μπορεί να «έχει άμεσο αντίκτυπο στο άγχος», αλλά τα αποτελέσματα δεν διαρκούν για πολύ, δήλωσε η Shiels. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η «καταστολή των αρνητικών συναισθημάτων» μέσω του φαγητού λειτουργεί μόνο προσωρινά και δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει την αιτία του στρες.

    Εκτός από τις επιπτώσεις στην υγεία που έχει η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών ή το αλόγιστο φαγητό, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να αποφεύγετε το stress eating. Η Avigail Lev, αδειούχος κλινική ψυχολόγος στο Bay Area CBT Center, προειδοποιεί ότι το φαγητό για τη μείωση του στρες «τροφοδοτεί ένα συγκεκριμένο κενό μέσα μας, λειτουργώντας ως καταπραϋντικός μηχανισμός». Ωστόσο, αν το stress eating χρησιμοποιείται ως μηχανισμός αντιμετώπισης αρκετά συχνά θα «δημιουργήσει ένα είδος εθισμού» παρόμοιο με τον αλκοολισμό.

    Το stress eating «δεν βοηθάει πραγματικά στη μείωση του στρες μακροπρόθεσμα», δήλωσε η Lev. Παρόλο που μπορεί να « αισθάνεστε καλά εκείνη τη στιγμή», το stress eating είναι επιβλαβές μακροπρόθεσμα, επειδή μπορεί να γίνει κακή συνήθεια και μπορεί να παρατείνει την αντιμετώπιση της βαθύτερης αιτίας του στρες.

    Πως μπορούμε να αποφύγουμε το stress eating;

    Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αποφευχθεί η κατανάλωση τροφής λόγω άγχους.

    Η αποφυγή του stress eating μπορεί να ξεκινήσει με το να τρώτε καλύτερα πριν αγχωθείτε. «Η διατήρηση της συνέπειας με το φαγητό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της ευερεθιστότητας και του άγχους που σχετίζονται με το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα» και να βοηθήσει στη μείωση του στρες πριν αυτό ξεκινήσει, δήλωσε η Shiels. Συνιστά να επιλέγετε τροφές με «επαρκή μακροθρεπτικά συστατικά όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και λίπη» και «να τρέφεστε με ενυδατικά τρόφιμα» για να κρατάτε την πείνα υπό έλεγχο και να αποφεύγετε να «πεινάτε».

    Επιπλέον, πριν αρπάξετε μια σακούλα πατατάκια για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε, η Shiels συνιστά «να καθίσετε με τα αρνητικά συναισθήματα και να μην τα κρίνετε ή να μην προσπαθείτε να τα ξεφορτωθείτε» τρώγοντας. «Εκεί είναι που συμβαίνει η μαγεία», είπε.

    *Με πληροφορίες από: HuffPost | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Chef – Amazon Prime Video

    Πηγή: in.gr

  • Είναι κακό για την υγεία μας το φαγητό μπροστά στην τηλεόραση; - Η επιστήμη απαντά
    Είναι κακό για την υγεία μας το φαγητό μπροστά στην τηλεόραση; - Η επιστήμη απαντά

    Εντάξει, για τα σουβλάκια, τις πίτσες και τα τσιπς μπροστά στην τηλεόραση, ξέρουμε ότι καλό είναι να αποφεύγονται. Αλλά αν επιλέγαμε ένα υγιεινό γεύμα, π.χ. με λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης δεν θα υπήρχε πρόβλημα, σωστά; Κι όμως, μελέτες δείχνουν ότι η συνήθεια να τρώμε ενώ βλέπουμε τηλεόραση δεν είναι καλή για εμάς, ανεξάρτητα από το τι τρώμε. Ας δούμε το γιατί.

    Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι το ευρύτερο περιβάλλον μας παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατροφή μας και υπάρχει πληθώρα ερευνών που δείχνουν μια σχέση μεταξύ της παρακολούθησης τηλεόρασης και του υψηλότερου κινδύνου παχυσαρκίας, κυρίως λόγω των χαμηλότερων επιπέδων άσκησης που συνεπάγεται μια τέτοια καθιστική συμπεριφορά.

    Αλλά η παρακολούθηση τηλεόρασης μπορεί επίσης να επηρεάζει το πόσο τρώμε. Μία βασική θεωρία πίσω από το γιατί μπορεί να τρώμε περισσότερο ενώ ταυτόχρονα βλέπουμε τηλεόραση, έχει να κάνει με την απόσπαση της προσοχής, λέει στο BBC News η Monique Alblas, επίκουρη καθηγήτρια της επιστήμης της επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

    Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι, όταν μας έχει απορροφήσει μια καθηλωτική πλοκή επί της οθόνης, έχουμε λιγότερη προσοχή στραμμένη στο φαγητό, οπότε δεν αντιλαμβανόμαστε τα σήματα του σώματός μας όταν μας λέει ότι έχουμε χορτάσει, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής. Υπάρχουν επίσης έρευνες που δείχνουν ότι δεν θυμόμαστε τι έχουμε φάει όταν καταναλώνουμε φαγητό μπροστά στην τηλεόραση και δυσκολευόμαστε να εκτιμήσουμε με ακρίβεια την ποσότητα που έχουμε φάει, πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει ότι τρώμε περισσότερο και μετά την παρακολούθηση τηλεόρασης.

    Γιατί τρώμε περισσότερο

    Η Alblas διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο τρώγοντας όταν βλέπουν ταυτόχρονα τηλεόραση. Χρησιμοποίησε δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Ολλανδικό Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών, για τα οποία ζητήθηκε από τους ανθρώπους να κρατούν ημερολόγιο με όλα όσα έκαναν κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένου του φαγητού και της παρακολούθησης τηλεόρασης, ακόμη και του είδους των τηλεοπτικών προγραμμάτων που παρακολουθούσαν. Παράλληλα, ανέτρεξε σε εργαστηριακές έρευνες που αποδεικνύουν ότι η απόσπαση της προσοχής οδηγεί σε αυξημένη πρόσληψη τροφής.

    «Όλα τα στοιχεία από τις υπάρχουσες έρευνες δείχνουν ότι η απόσπαση της προσοχής παίζει σημαντικό ρόλο όταν τρώμε μπροστά στην τηλεόραση», λέει.

    Ένας άλλος λόγος για τον οποίο μπορεί να τρώμε περισσότερο όταν βλέπουμε τηλεόραση είναι επειδή το φαγητό μπορεί να μην έχει την ίδια γεύση όπως θα είχε αν δίναμε μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό που τρώμε. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να μην παίρνουμε τόση ικανοποίηση από το φαγητό όταν είμαστε αφηρημένοι, λέει η Floor van Meer, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Ασφάλεια των Τροφίμων Wageningen στην Ολλανδία.

    Ως νευροεπιστήμονας, η van Meer έχει διεξάγει πολυάριθμες μελέτες σχετικά με τη δραστηριότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου όταν τρώμε ενώ είμαστε αφηρημένοι. Σε μια από αυτές, στην οποία ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να απομνημονεύσουν είτε έναν μικρό είτε έναν μεγάλο αριθμό ενώ έτρωγαν, εκείνοι που προσπάθησαν να απομνημονεύσουν μεγαλύτερους αριθμούς ανέφεραν ότι το φαγητό τους είχε λιγότερο γλυκιά γεύση.

    Η van Meer μπόρεσε επίσης να δει λιγότερη δραστηριότητα στα μέρη του εγκεφάλου τους που σχετίζονται με την αντίληψη της γεύσης.

    «Αν δεν γεύεστε το φαγητό με τον ίδιο τρόπο, μπορεί να μην είστε τόσο ικανοποιημένοι και είναι πιο πιθανό να τσιμπήσετε νωρίτερα μετά», λέει.

    Σύμφωνα με μία θεωρία, οι άνθρωποι προσπαθούν πάντα να επιτύχουν έναν «ηδονικό στόχο», λέει η van Meer. Αυτό σημαίνει ότι περιμένουμε να πάρουμε μια συγκεκριμένη ποσότητα ευχαρίστησης κατά τη διάρκεια μιας ημέρας ή δραστηριότητας, και αν δεν την πετύχουμε, την αναζητούμε αλλού. Αν ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας, μπορεί να φάμε περισσότερο για να το αντισταθμίσουμε.

    Το τι βλέπουμε επηρεάζει το τι τρώμε

    Η συναισθηματική μας κατάσταση παίζει επίσης μεγάλο ρόλο στη διατροφική μας συμπεριφορά και υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μπορεί να επιλέγουμε λιγότερο «ηδονικά» τρόφιμα από τις σοκολάτες, για παράδειγμα, ή το βουτυρωμένο ποπ κορν, αν παρακολουθούμε κάτι που μας κάνει χαρούμενους – σε αντίθεση με το τι συμβαίνει αν βλέπουμε κάτι που μας στεναχωρεί.

    Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν δύο επεισόδια της δημοφιλούς αμερικανικής κωμικής σειράς «Τα φιλαράκια» (Friends). Η μία ομάδα παρακολούθησε το ίδιο επεισόδιο δύο φορές και η άλλη ομάδα παρακολούθησε δύο διαφορετικά επεισόδια. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου επεισοδίου, και στις δύο ομάδες προσφέρθηκαν διαφορετικά σνακ.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που παρακολούθησαν το ίδιο επεισόδιο δύο φορές έφαγαν 211 θερμίδες επιπλέον σε σύγκριση με την ομάδα που παρακολούθησε δύο διαφορετικά επεισόδια. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν λιγότερο αφηρημένοι, λέει ο Dick Stevenson, καθηγητής ψυχολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Macquarie στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

    Με άλλα λόγια, αν αυτό που παρακολουθούμε είναι αρκετά ελκυστικό, μπορεί να ξεχάσουμε να φάμε το φαγητό που έχουμε μπροστά μας. Όταν όμως η τηλεόραση μας κάνει να νιώθουμε πλήξη, μπορεί να τρώμε περισσότερο.

    Σε μια άλλη μελέτη, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν στην τηλεόραση ή μια βαρετή διάλεξη για την τέχνη ή μια συναρπαστική τηλεοπτική σειρά ή τίποτα απολύτως, και τους προσφέρθηκαν σνακ χαμηλής θερμιδικής αξίας (σταφύλια) και υψηλής (σοκολάτα). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βαρετή διάλεξη για την τέχνη ενθάρρυνε τους συμμετέχοντες να τρώνε συνολικά περισσότερο, ενώ η ελκυστική τηλεοπτική σειρά λιγότερο, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που δεν παρακολουθούσε καθόλου τηλεόραση. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο βαριόνταν, τόσο περισσότερο έτρωγαν. Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι η κύρια αλλαγή στην κατανάλωση αφορούσε τον αριθμό των σταφυλιών που έφαγαν, ενώ η ποσότητα της σοκολάτας παρέμεινε σε γενικές γραμμές η ίδια.

    Το πόσο επηρεάζει η τηλεόραση την πρόσληψη τροφής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του είδους του περιεχομένου που παρακολουθούμε, λέει ο Stevenson. Μπορεί να αλλάξει τη διάθεσή μας, αλλά και να μας επηρεάσει με ασυνείδητους τρόπους – όπως για παράδειγμα, αν ένας χαρακτήρας τρώει στην οθόνη, μπορεί να νιώσουμε κι εμείς την ανάγκη να φάμε μαζί του. Ο ρυθμός του προγράμματος μπορεί επίσης να κάνει τη διαφορά· σύμφωνα με μια μελέτη, οι ταινίες δράσης μπορούν να μας ωθήσουν να φάμε περισσότερο από ό,τι η παρακολούθηση ενός τοκ σόου.

    Και φυσικά, ρόλο παίζει και το φαγητό που έχουμε στη διάθεσή μας και το πόσο εύγευστο είναι, καθώς με το πόσο παρορμητικοί είμαστε με το φαγητό. Σε κάθε περίπτωση, αν θέλετε το γεύμα σας να είναι πιο υγιεινό, καλύτερα να μην πιάσετε στα χέρια σας το τηλεκοντρόλ…

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Σουβλάκι μόνο για λίγους: Θα «φλερτάρει» με τα 5 ευρώ μετά τις αυξήσεις «φωτιά» και την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας
    Σουβλάκι μόνο για λίγους: Θα «φλερτάρει» με τα 5 ευρώ μετά τις αυξήσεις «φωτιά» και την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας

    Είδος... πολυτελείας τείνει να γίνει το σουβλάκι με τους επιχειρηματίες και τους εμπόρους της αγοράς να εκτιμούν πως πολύ σύντομα θα φλερτάρει με τα 4,5 Ευρώ στην Αθήνα και με τα 6 ευρώ στη Θεσσαλονίκη.

    Η αύξηση των πρώτων υλών (στο κρέας, στις πατάτες και στα ζαρζαβατικά), το μεγάλο ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, την άνοδο των ημερομισθίων και την είσοδο της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας θα εκτοξεύσουν την τιμή τόσο στο τυλιχτό σουβλάκι όσο και στο τεμαχιακό, δηλαδή, τα σκέτα καλαμάκια.

    Αύξηση 20%

    Σήμερα στην Αθήνα και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας τα τυλιχτά πωλούνται από 3,20 έως 3,60 ανάλογα την επιχείρηση, την περιοχή, την ποιότητα, την ποσότητα και τον ανταγωνισμό και το τεμαχιακό κυμαίνεται από 2 έως 2,30 ευρώ έκαστο. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς μέχρι τα Χριστούγεννα και κυρίως από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας τα τυλιχτά θα φτάσουν 4,20 με 4,50 ευρώ και τα τεμαχιακά από 2,5 έως 2,7 Ευρώ.

    Στα 6 Ευρώ στη Θεσσαλονίκη

    Ξεχωριστή περίπτωση είναι η Θεσσαλονίκη όπου η ποσότητα των προϊόντων στο κάθε τυλιχτό σουβλάκι είναι διπλάσια και τριπλάσια σε σχέση με την Αθήνα και σήμερα κοστίζει από 4,5 έως 5 ευρώ. Μετά τις αυξήσεις θα αγγίζει ίσως και ξεπεράσει τα 6 ευρώ και ήδη πολλοί επιχειρηματίες βάζουν νερό στο κρασί τους μειώνοντας τις μερίδες ώστε να απορροφήσουν τις αυξήσεις.

    Αυξήσεις 15% στο κρέας

    «Μόνο τα κρέατα έχουν αυξηθεί 15% το τελευταίο δίμηνο. Τεράστια είναι η αύξηση στις τιμές της πατάτας που είναι βασικό συστατικό αλλά και των λαχανικών όπως ντομάτα, κρεμμύδι και ότι άλλο περιέχει ένα σουβλάκι. Ειδικά μετά το άνυδρο καλοκαίρι τα λαχανικά έχουν αυξηθεί δραματικά. Δεν αναφέρομαι στις διάφορες σάλτσες. Υπολογίστε επίσης τις τιμές του ρεύματος που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Σημειώστε ακόμα την έλλειψη προσωπικού που ανεβάζουν τα μεροκάματα. Τους τελευταίους μήνες όλες αυτές τις αυξήσεις τις έχουν απορροφήσει οι επιχειρήσεις καθώς όπως αντιλαμβάνεστε δε μπορούμε να αλλάζουμε κάθε μέρα τους τιμοκαταλόγους όπως ενδεχομένως κάνουν στα σούπερ μάρκετ. Ενόψει της χειμερινής σεζόν όλοι οι επιχειρηματίες θα κάνουν τους λογαριασμούς τους και θα διαπιστώσουν πως δεν θα βγαίνουν και θα πρέπει να προβούν στις αυξήσεις. Ναι, πιστεύω πως σύντομα το τυλιχτό σουβλάκι που γνωρίζουμε όλοι θα φτάσει μέχρι και 4,5 ευρώ», λέει στο ethnos.gr ο Αναστάσιος Μοναστηριώτης ιδιοκτήτης δύο επιχειρήσεων με συνολικό προσωπικό 68 εργαζομένους.

    Η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας

    «Ένας από τους βασικούς παράγοντες που θα ανεβάσει το κόστος μιας επιχείρησης είναι η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας. Ο λόγος είναι απλός. Σήμερα οι επιχειρηματίες για να αποσβέσουν τις ζημιές δεν είναι καθ΄ όλα νόμιμοι. Με την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας που όλα θα είναι ξεκάθαρα και θα ελέγχεται ανά πάσα στιγμή το προσωπικό και θα πέφτουν πρόστιμα οι επιχειρηματίες θα πρέπει να συμμορφωθούν ανεβάζοντας το κόστος λειτουργίας σε ασφαλιστικές εισφορές, μεροκάματα, υπερωρίες κλπ. Επίσης οι επιχειρήσεις με πολυάριθμο προσωπικό θα αντιμετωπίσουν και λειτουργικά προβλήματα εφαρμογής του μέτρου. Ο εργαζόμενος θα πρέπει να αφήνει το σερβίρισμα και να ασχολείται με τον έλεγχο του ωραρίου του. Το ίδιο πρέπει να κάνει και ο επιχειρηματίας», λέει ο λογιστής Γεράσιμος Παπαδάτος.

    Πιο ευάλωτες οι μεγαλές επιχειρήσεις

    «Εάν η επιχείρηση είναι οικογενειακή αυτό ας υποθέσουμε πως μπορεί να ελεγχθεί. Εάν η επιχείρηση έχει πολυάριθμο προσωπικό αυτό είναι πρακτικά αδύνατο να συντονίζεται εν ώρα φόρτου εργασίας. Επομένως χρειάζεται ένας ειδικευμένος υπάλληλος που θα επωμιστεί με αυτή την ευθύνη. Η επί πλέον θέση εργασίας και οι υποδομές είναι ένα επι πλέον κόστος και όσο πιο πολλοί εργαζόμενοι υπάρχουν τόσο πιο μεγάλη είναι η διαδικασία», προσθέτει ο Γεράσιμος Παπαδάτος.

    «Δεν μπορεί να είναι φτηνό το σουβλάκι»

    Όπως τονίζει ο Αναστάσιος Μοναστηριώτης: «Με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά το σουβλάκι δε μπορεί να είναι πλέον φτηνό. Μέσα στην τιμή που πρέπει να έχει το σουβλάκι περιλαμβάνεται το 25% κόστος μισθοδοσίας, το 35% του κόστους των πρώτων υλών, το 15% των παγίων και περίπου ένα 10% οι επισφάλειες, συντηρήσεις, διαφήμιση. Από 8% έως 10% είναι το κέρδος. Εάν τα υπολογίσετε με τις τιμές που υπάρχουν σήμερα το 3,40 και το 3,60 είναι πλέον ασύμφορο».

    «Ξεκαθάρισμα το 2025»

    «Εκτιμώ δε πως πολύ σύντομα πολλές επιχειρήσεις εστίασης θα αναγκαστούν να κλείσουν. Πολλές από αυτές έχουν τζίρο αλλά έχουν τεράστια κόστη και εν τέλει ζημιές που μετακυλίονται ή καλύπτονται. Αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί, επομένως θεωρώ το 2025 θα είναι μία χρονιά που θα γίνει ξεκαθάρισμα στον κλάδο μας».

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο