Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2018 13:21

Χριστουγεννιάτικο φιλανθρωπικό τουρνουά υποδομών ποδοσφαίρου "Ευ Αγωνίζεσθαι"

Γράφτηκε από τον
Ad Slot
Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το Σάββατο 22/12 το Χριστουγεννιάτικο τουρνουά Υποδομών Ποδοσφαίρου που διοργάνωσε η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ και συμμετείχαν εκτός της γηπεδούχου και οι Ακαδημίες του ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΥ και του ΑΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ.
Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 8 αγώνες στα ηλικιακά τμήματα Κ10-Κ12 και Κ14, σε μια τετράωρη ποδοσφαιρική πανδαισία που οι νεαροί αθλητές και των τριών ομάδων έπαιξαν, σκόραραν όμορφα γκολ,διασκέδασαν, αντάλλαξαν ευχές και ανανέωσαν το ραντεβού τους στους αγωνιστικούς χώρους με το νέο έτος.
Η Ακαδημία Κένταυρος θέλοντας να δείξει και το κοινωνικό της πρόσωπο πήρε την πρωτοβουλία και συγκεντρώθηκαν τρόφιμα που παραδόθηκαν στο ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ.
Είναι ορατό πλέον ότι κάτι πολύ καλό στο χώρο του ποδοσφαίρου δημιουργείται στην ευρύτερη περιοχή της Ωλένης και πραγματικά έχει αγκαλιαστεί από όλους.
k2
k4
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2018 13:38

Σχετικά Άρθρα

  • Βασιλακόπουλος: Πιο μεταδοτική από τον «Κένταυρο» η νέα παραλλαγή - Ανησυχία για συνδυασμό ιώσεων-κορωνοϊού
    Βασιλακόπουλος: Πιο μεταδοτική από τον «Κένταυρο» η νέα παραλλαγή - Ανησυχία για συνδυασμό ιώσεων-κορωνοϊού

    Για τις ιώσεις που ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους σε συνδυασμό με τον κορωνοϊό, μίλησε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε πως αυτή η συνύπαρξη δεν θα πρέπει να μας φοβίζει και κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί με τον επικαιροποιημένο εμβόλιο που μπορεί να μας προφυλάξει και από τις νέες μεταλλάξεις που αναμένουμε.

    «Και γρίπη θα έχουμε φέτος και τις υπόλοιπες ιώσεις, όπως και κάθε χρονιά. Δεν είναι κάτι παράλογο αυτό, ούτε κάτι που πρέπει να μας φοβίζει. Το αποστειρωμένο περιβάλλον που ζήσαμε τα δύο προηγούμενα χρόνια, με τη συνεχή χρήση μασκών, δεν είναι μία φυσιολογική κατάσταση την οποία μπορούμε να ζούμε για όλη μας τη ζωή». Όπως τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος, δεν θα πάθει κάτι ένα παιδί αν νοσήσει από μια ίωση, γιατί εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό του σύστημα.

    «Δεν πρέπει να φοβόμαστε αλλά να είμαστε σε εγρήγορση»

    «Δεν πρέπει να φοβόμαστε τόσο πολύ. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, γιατί όντως πρέπει να κάνουμε τεστ στα παιδιά, ειδικά αν έχουν συμπτώματα», πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

    «Υπάρχει σαφής αύξηση των κρουσμάτων που δίνουν νοσηλεία»

    Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρας μας, αποκάλυψε ότι πλέον στα νοσοκομεία έχουμε έναν διπλασιασμό των εισαγωγών σε σχέση με το Σεπτέμβρη. «Έχουμε σχεδόν 200 προσαγωγές κάθε μέρα στα νοσοκομεία μας. Υπάρχει σαφής αύξηση των κρουσμάτων που δίνουν νοσηλεία», πρόσθεσε ο ειδικός.

    Και όπως είπε, «είναι η τρίτη εβδομάδα αύξησης ενώ ακόμα στην Ελλάδα δεν έχει έρθει η καινούργια παραλλαγή που πιθανόν θα επικρατήσει και η οποία είναι ένα παρακλάδι της Όμικρον 5, η ΒQ. 1 και η ΒQ 1,1.

    Τι είπε για τις νέες παραλλαγές και τα εμβόλια

    Ειδικότερα, όπως δήλωσε, η νέα παραλλαγή ΒQ 1 θα είναι πιο μεταδοτική από τον «Κένταυρο» και αναμένεται να επικρατήσει στη χώρα μας. «Το πώς θα την αντιμετωπίσουμε εξαρτάται και από το πώς θα φερθούμε από πλευράς προσέλευσης στο να κάνουμε το εμβόλιο, που είναι το βασικότερο όπλο που έχουμε, το επικαιροποιημένο εμβόλιο», συμπλήρωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

    «Ο κόσμος πρέπει να κάνει το νέο εμβόλιο. Δεν είναι το ίδιο εμβόλιο που κάναμε πριν ενάμιση χρόνο και έχουμε κάνει τρεις ή τέσσερις αναμνηστικές δόσεις. Είναι ένα καινούργιο εμβόλιο, το οποίο περιέχει και την πληροφορία για να καταπολεμούμε το στέλεχος Όμικρον 4 και 5 που κυκλοφορούν τώρα. Το επόμενο στέλεχος που πιθανόν θα μας απασχολήσει, το η ΒQ 1 διαφέρει μόνο κατά δύο μεταλλάξεις» είπε.

    «Το εμβόλιο, λοιπόν, που θα κάνουμε τώρα είναι πάρα πολύ κοντά ακόμα και στο νέο στέλεχος που αναμένεται να έρθει και να επικρατήσει και άρα είναι ο καλύτερος τρόπος να θωρακίσουμε τον εαυτό μας», συμπλήρωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι επιλέγοντας να κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού θα κάνει κάτι καινούργιο πολύ πιο αποτελεσματικό, πολύ πιο προσαρμοσμένο στις σημερινές ανάγκες.

    Πηγή: Iefimerida.gr

  • Μεταλλάξεις κορονοϊού: «Καλπάζει» η Ομικρον 5 - Στα 31 τα κρούσματα του «Κένταυρου»
    Μεταλλάξεις κορονοϊού: «Καλπάζει» η Ομικρον 5 - Στα 31 τα κρούσματα του «Κένταυρου»

    Τα νέα στοιχεία για την υποπαραλλαγή Κένταυρος και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

    Η μετάλλαξη Κένταυρος μετρά πλέον 31 κρούσματα στην Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να παρουσιάζει τα τελευταία στοιχεία για την υποπαραλλαγή στην εβδομαδιαία επιδημιολογική του έκθεση.

    Τι στέλεχος αυτό, που εμφανίστηκε πρώτη φορά στην Ινδία, χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταδοτικότητα, εντούτοις φαίνεται πως προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα σε σύγκριση με την Όμικρον 5, ενώ παράλληλα δεν δίνει βαριές νοσηλείες, όπως και οι υπόλοιπες υποπαραλλαγές.

    Όπως αναφέρει ο Οργανισμός στη νέα έκθεση για τα εβδομαδιαία κρούσματα, στην παρούσα αναφορά περιλαμβάνονται αποτελέσματα ανάλυσης από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού
    SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, από 277 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 17 Σεπτεμβρίου 2022 έως 09 Οκτωβρίου 2022. Από όλα τα δείγματα απομονώθηκε στέλεχος Omicron (B.1.1.529). Δεκαέξι εξ αυτών ταυτοποιήθηκαν ως υπο-παραλλαγή της BA.2 (BA.2.75). Συνολικά, έως τώρα έχουν ταυτοποιηθεί 31 στελέχη με υπο-παραλλαγή BA.2.75.

    Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί 28 διαφορετικά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος/υπό διερεύνηση/υπό παρακολούθηση ή άλλα στελέχη ενδιαφέροντος του ιού SARS CoV-2 από 63.584 αλληλουχηθέντα δείγματα (62.845 προερχόμενα από εγχώρια κρούσματα και 739 από εισαγόμενα).

    Η διαχρονική εξέλιξη της σχετικής συχνότητας των αλληλουχηθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία (Ν=58.266) ανά είδος στελεχών, μέχρι και την εβδομάδα 40 του 2022 απεικονίζεται στο Διάγραμμα 10.

    Στο Διάγραμμα 11 απεικονίζεται η διαχρονική εξέλιξη της σχετικής συχνότητας εμφάνισης των υπο-παραλλαγών του στελέχους Omicron. Κατά τη διάρκεια του διμήνου πριν τις 09 Οκτωβρίου 2022, οι δύο πιο συχνές υπο-παραλλαγές του στελέχους Omicron που απομονώθηκαν από εγχώρια δείγματα από τυχαία δειγματοληψία ήταν το BA.5 με ποσοστό 95,9%, ακολουθούμενο από το BA.4 με ποσοστό 2,5% (Πίνακας 3).

    Όσον αφορά τις υπο-παραλλαγές του στελέχους Omicron, η γεωγραφική κατανομή ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον Πίνακα 4.

    Διάγραμμα 10. Σχετική συχνότητα αλληλουχηθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία ανά είδος στελεχών, ανά 15νθήμερο, από την έναρξη της λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS CoV-2 (Ιανουάριος 2021) έως 09/10/2022

    Οι σχετικοί πίνακες του ΕΟΔΥ

    metalaks1

    metalaks2 1

    metalaks3

    metalaks4

    metalaks5

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Κένταυρος: Νέο στέλεχος του κοροναϊού δείχνει να ξεφεύγει από εμβόλια και θεραπείες
    Κένταυρος: Νέο στέλεχος του κοροναϊού δείχνει να ξεφεύγει από εμβόλια και θεραπείες

    «Αν και η ανοσία των αντισωμάτων δεν έχει εξαφανιστεί πλήρως, το BA.2.75.2 παρουσιάζει δραματικά μεγαλύτερη αντοχή από ό,τι τα στελέχη που είχαμε μελετήσει προηγουμένως».

    Το στέλεχος BA.2.75.2 της παραλλαγής Όμικρον, του οποίου κρούσμα έχει καταγραφεί πρόσφατα και στην Ελλάδα, είναι λιγότερο ευάλωτο στα αντισώματα που προσφέρει ο εμβολιασμός και παρουσιάζει ανθεκτικότητα σχεδόν σε όλες τις θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων, προειδοποιεί μελέτη του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας.

    Το θετικό πάντως είναι ότι το BA.2.75.2, το οποίο έχει βαφτιστεί ανεπίσημα «στέλεχος Κένταυρος», αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 0,5% των κρουσμάτων Covid-19 παγκοσμίως, παρά το γεγονός ότι έχει καταγραφεί σε τουλάχιστον 59 χώρες.

    Μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωριστεί ως στέλεχος ανησυχίας από τον ΠΟΥ, θεωρείται όμως στέλεχος υπό διερεύνηση που χρήζει παρακολούθησης.

    Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Lancet Infectious Diseases, εξέτασε τα αντισώματα σε δείγματα αίματος 75 εθελοντών στη Στοκχόλμη που συλλέχθηκαν σε τρεις χρονικές περιόδους, πριν από την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, στο πρώτο κύμα Όμικρον και την περίοδο κατά την οποία επικράτησε το στέλεχος BA.5 της Όμικρον.

    Η εργαστηριακή ανάλυση έδειξε ότι τα αντισώματα των εθελοντών ήταν έξι φορές λιγότερο αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση του στελέχους Κένταυρος, συγκριτικά με το στέλεχος BA.5 που κυριαρχεί σήμερα στις περισσότερες χώρες.

    Επιπλέον, μόνο μία διαθέσιμη θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων, το αντίσωμα bebtelovimab της εταιρείας Eli Lilly, μπορεί δυνητικά να εξουδετερώνει το BA.2.75.2.

    «Αν και η ανοσία των αντισωμάτων δεν έχει εξαφανιστεί πλήρως, το BA.2.75.2 παρουσίαζε δραματικά μεγαλύτερη αντοχή από ό,τι τα στελέχη που είχαμε μελετήσει προηγουμένως, κυρίως λόγω δύο μεταλλάξεων στην περιοχή της πρωτεΐνης-ακίδας που συνδέεται στους [ανθρώπινους] υποδοχείς» δήλωσε ο Μπεν Μιούλερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας στη Σουηδία.

    Εκτίμησε ωστόσο ότι τα εμβόλια είναι πιθανό να προσφέρουν προστασία, τουλάχιστον ως έναν βαθμό. «Πιστεύουμε ότι είναι χρήσιμα, ακόμα όμως δεν γνωρίζουμε πόσο» είπε.

    Ελαφρώς πιο ενθαρρυντικά αποτελέσματα έδωσε ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύτηκε νωρίτερα τον Σεπτέμβριο στο New England Journal of Medicine, καθώς διαπίστωνε ότι το BA.2.[75.2 παραμένει ευάλωτο όχι μόνο στο αντίσωμα bebtelovimab αλλά και στην ρεμδεσιβίρη και τα αντιικά χάπια της MSD και της Pfizer.

    Όλες αυτές οι θεραπείες προορίζονται για ασθενείς της Covid-19 που κινδυνεύουν με επιδείνωση.

    Άμεσα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στο στέλεχος Κένταυρος αναμένονται εντός του Οκτωβρίου από μελέτη του Πανεπιστημίου Duke στις ΗΠΑ που εξετάζει το εμβόλιο της Moderna.

    Πηγή: In.gr

  • Μετάλλαξη Κένταυρος: Τέσσερα τα κρούσματα στην Ελλάδα - «Σαρώνει» η Όμικρον 5
    Μετάλλαξη Κένταυρος: Τέσσερα τα κρούσματα στην Ελλάδα - «Σαρώνει» η Όμικρον 5

    Τα νέα στοιχεία για την υποπαραλλαγή Κένταυρος και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

    Η μετάλλαξη Κένταυρος μετρά πλέον τέσσερα κρούσματα στην Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να παρουσιάζει τα τελευταία στοιχεία για την υποπαραλλαγή στην εβδομαδιαία επιδημιολογική του έκθεση.

    Τι στέλεχος αυτό, που εμφανίστηκε πρώτη φορά στην Ινδία, χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταδοτικότητα, εντούτοις φαίνεται πως προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα σε σύγκριση με την Όμικρον 5, ενώ παράλληλα δεν δίνει βαριές νοσηλείες, όπως και οι υπόλοιπες υποπαραλλαγές.

    Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, στην παρούσα αναφορά περιλαμβάνονται αποτελέσματα ανάλυσης από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, από 276 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 21 Αυγούστου 2022 έως 26 Σεπτεμβρίου 2022.

    Από όλα τα δείγματα απομονώθηκε στέλεχος Omicron (B.1.1.529). Ένα εξ αυτών ταυτοποιήθηκε ως υπο-παραλλαγή της BA.2 (BA.2.75), δηλαδή μετάλλαξη Κένταυρος. Συνολικά, έως τώρα έχουν ταυτοποιηθεί τέσσερα στελέχη με υπο-παραλλαγή ΒΑ.2.75.

    Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί 28 διαφορετικά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος/υπό διερεύνηση/υπό παρακολούθηση ή άλλα στελέχη ενδιαφέροντος του ιού SARS CoV-2 από 62.634 αλληλουχηθέντα δείγματα (61.896 προερχόμενα από εγχώρια κρούσματα και 738 από εισαγόμενα).

    Η διαχρονική εξέλιξη της σχετικής συχνότητας των αλληλουχηθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία (Ν=57.316) ανά είδος στελεχών, μέχρι και την εβδομάδα 36 του 2022 απεικονίζεται στο Διάγραμμα 8, ενώ δίνονται επιπλέον προσωρινά στοιχεία για τις εβδομάδες 37-38.

    Στο Διάγραμμα 9 απεικονίζεται η διαχρονική εξέλιξη της σχετικής συχνότητας εμφάνισης των υποπαραλλαγών του στελέχους Omicron. Κατά τη διάρκεια του διμήνου πριν τις 26 Σεπτεμβρίου 2022, οι δύο πιο συχνές υποπαραλλαγές του στελέχους Omicron που απομονώθηκαν από εγχώρια δείγματα από τυχαία δειγματοληψία ήταν το BA.5 (Όμικρον 5) με ποσοστό 95,4%, ακολουθούμενο από το BA.4 με ποσοστό 3,3% (Πίνακας 3).

    Όσον αφορά τις υπο-παραλλαγές του στελέχους Omicron, η γεωγραφική κατανομή ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον Πίνακα 4.

    Διάγραμμα 10. Σχετική συχνότητα αλληλουχηθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία ανά είδος στελεχών, ανά 15νθήμερο, από την έναρξη της λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS CoV-2 (Ιανουάριος 2021) έως 25/09/2022

    Οι σχετικοί πίνακες του ΕΟΔΥ

    metalak1

    metalak 2

    metalak3

    metalak4

    metalak5

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Κορωνοϊός – Τζανάκης: Πιο μεταδοτικός ο «Κένταυρος» - Νέα έξαρση από τέλη Οκτώβρη
    Κορωνοϊός – Τζανάκης: Πιο μεταδοτικός ο «Κένταυρος» - Νέα έξαρση από τέλη Οκτώβρη

    «Στον Κορυδαλλό υπάρχουν κι άλλα κρούσματα με τη μετάλλαξη "Κένταυρος"», είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Από τι θα εξαρτηθεί η ένταση ενός νέου κύματος

    Τη βεβαιότητα ότι «στον Κορυδαλλό υπάρχουν κι άλλα κρούσματα με τη μετάλλαξη "Κένταυρος"» εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.
    Ο κ. Τζανάκης δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι ο «Κένταυρος» είναι «πρώτος ξάδερφος της παραλλαγής Omicron 5» με τα ίδια συμπτώματα και την ίδια νοσογόνο δύναμη αλλά «λιγάκι πιο μεταδοτικός».
    Στο ίδιο πλαίσιο εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τον Σεπτέμβριο, καθώς οι δείκτες δείχνουν αποκλιμάκωση, αφού το 80% με 90% του πληθυσμού έχει αποκτήσει ανοσία αφού έχει νοσήσει, έχει εμβολιαστεί ή και τα δύο μαζί.
    Ωστόσο στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοέμβρη προβλέπεται μία νέα πανδημική κρίση και επιδημική έξαρση, το ύψος της οποίας ακόμα δεν μπορεί να εκτιμηθεί.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Κορωνοϊός: Τι «βλέπουν» οι επιστήμονες για τη μετάλλαξη «Κένταυρος»
    Κορωνοϊός: Τι «βλέπουν» οι επιστήμονες για τη μετάλλαξη «Κένταυρος»

    Το πρώτο κρούσμα της νέας μετάλλαξης «Κένταυρος», υποπαραλλαγής της Όμικρον, έφτασε και στην Ελλάδα.

    Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες το πρώτο κρούσμα της «Κένταυρος» -που έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες του κόσμου, με τους επιστήμονες να είναι επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας.

    «Η επιδημιολογική εικόνα σήμερα είναι πάρα πολύ καλή. Μειωμένα κρούσματα, μειωμένοι θάνατοι, μειωμένες νοσηλείες, πολλά εξιτήρια, διασωληνωμένοι γύρω στους 100» είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η Ντόρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ.

    «Αντίστοιχα χαρακτηριστικά με την Όμικρον»

    Όπως εξήγησε, «για τον “Κένταυρο” δεν υπάρχουν σίγουρες απαντήσεις. Στην Ινδία που έχει επικρατήσει έχει αντίστοιχα χαρακτηριστικά με τα υπόλοιπα της Όμικρον. Δεν μπορούμε εύκολα να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα. Θεωρείται υποπαραλλαγή της Όμικρον». Η κυρία Ψαλτοπούλου σημείωσε ότι πλέον «ο περισσότερος κόσμος έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει. Νόσησαν πολλοί το καλοκαίρι. Θεωρούμε ότι είμαστε σε εισαγωγικά “άνοσοι”. Όχι ότι δεν θα νοσήσουμε ξανά, αλλά ότι διασφαλιζόμαστε ως προς τη σοβαρή νόσηση».

    Ερωτηθείσα για την ανάγκη εμβολιασμού, η Ντόρα Ψαλτοπούλου είπε ότι «αυτοί που δυστυχώς πεθαίνουν, είτε από τον κορωνοϊό είτε με τον κορωνοϊό, ήταν άτομα 60 ετών και άνω, ή άτομα με προβλήματα υγείας. Αυτοί είναι μεταξύ όλων μας που νοσούμε που πληρώνουν το βαρύτερο φορτίο νοσοκομειακής εισαγωγής και θανάτου. Επομένως, πραγματικά, στην τρίτη και τέταρτη ηλικία τα επικαιροποιημένα εμβόλια, σε Ελλάδα και ΕΕ, έχουν περίπου 20% εμβολιασμό και αποδοχή. Μακάρι τώρα που γυρίζουμε στους εσωτερικούς χώρους αυτές οι ηλικιακές ομάδες και οι ευαίσθητοι πληθυσμοί να εμβολιαστούν».

    Σε ό,τι αφορά τα νέα εμβόλια, η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ σημείωσε ότι «περιμένουμε και το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Όμως και τα διαθέσιμα μειώνουν πάρα πολύ τον κίνδυνο θανάτου».

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: Έφτασε στην Ελλάδα η παραλλαγή «Κένταυρος» της Omicron - Ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα
    Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: Έφτασε στην Ελλάδα η παραλλαγή «Κένταυρος» της Omicron - Ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα

    Ο «Κένταυρος» εντοπίστηκε στις αρχές Μαΐου στην Ινδία και έκτοτε έχουν καταγραφεί φορείς της υποπαραλλαγής σε αρκετές χώρες - Ποια είναι η εκτίμηση του ΕΟΔΥ

    Ένα κρούσμα της υποπαραλλαγής «Κένταυρος» (ΒΑ.2.75.2 ) της μετάλλαξης Omicron αναφέρεται στην σημερινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αναφορικά με την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.
    Ειδικότερα στην έκθεση του ΕΟΔΥ αναφέρεται ότι, από τις 22 Ιουλίου έως τις 4 Σεπτεμβρίου εξετάστηκαν 664 δείγματα, έπειτα από τυχαία επιλογή. Σε όλα απομονώθηκε στέλεχος Omicron και μεταξύ αυτών σε ένα εντοπίστηκε - για πρώτη φορά - η υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 (ΒΑ.2.75.2), γνωστή ως «Κένταυρος».
    Υπενθυμίζεται ότι ο «Κένταυρος» εντοπίστηκε στις αρχές Μαΐου στην Ινδία και έκτοτε έχουν καταγραφεί φορείς της υποπαραλλαγής σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και του Καναδά.
    Η εκτίμηση του ΕΟΔΥ για τον «Κένταυρο»
    Ο ΕΟΔΥ σε παλαιότερη του ανακοίνωση έχει αναφέρει σχετικά ότι «παρότι η υποπαραλλαγή ‘Κένταυρος’ ΒΑ.2.75 έχει αναδυθεί εδώ και μερικούς μήνες, προς το παρόν παρουσιάζει αυξητική τάση μόνο στην Ινδία και σε καμία άλλη περιοχή χωρίς, συνεπώς, να υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να κυριαρχήσει έναντι της ΒΑ.5. Αυτό μεταφράζεται στο ότι η δυνατότητα κυριαρχίας σε περιοχές, όπως στη χώρα μας, που υπάρχει σε μεγάλα ποσοστά η ΒΑ.5, δεν είναι δεδομένη».
    Ακόμα εκτιμά πως «ένα επερχόμενο κύμα είναι πολύ πιθανό να συμβεί κατά τη φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο στη χώρα μας για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, αλλά τα έως σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δεν παρέχουν τεκμηρίωση ότι αυτό θα συμβεί μετά βεβαιότητας, λόγω της πιθανής κυριαρχίας της υποπαραλλαγής ΒΑ.2.75».
    Εξάλλου, τα μεγάλα ποσοστά υβριδικής ανοσίας στον πληθυσμό και η μεγάλη ένταση του πρόσφατου κύματος με την υποπαραλλαγή ΒΑ.5 καθιστά όχι απόλυτα προβλέψιμη την πορεία του κορωνοϊού στο άμεσο μέλλον.
    «Από την άλλη σκοπιά αυτό που είναι σχεδόν βέβαιο, είναι ότι η προστασία που μας παρέχει το εμβόλιο έναντι σοβαρής νόσου είναι σημαντική και ότι ο κορωνοϊός παρ’ ότι συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά αναφορικά με τις ιδιότητες του ιού, προκαλεί σε μικρότερα ποσοστά σοβαρή νόσο σε σχέση με το παρελθόν. Η τήρηση των μέτρων προστασίας, ο εμβολιασμός, η έγκαιρη διάγνωση και σε κάθε περίπτωση όχι η καλλιέργεια πανικού αποτελούν τα όπλα μας για την αντιμετώπισή του», καταλήγουν οι ειδικοί του ΕΟΔΥ.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ποιο εμβόλιο να επιλέξετε ανάλογα με τον μήνα που νοσήσατε – Τι απαντά ο Μαγιορκίνης
    Ποιο εμβόλιο να επιλέξετε ανάλογα με τον μήνα που νοσήσατε – Τι απαντά ο Μαγιορκίνης

    Έχει νόημα να επιλέξετε ανάμεσα στα εμβόλια Όμικρον 1-2 και Όμικρον 3-4;

    Στην ερώτηση ποιο από τα επικαιροποιημένα εμβόλια της COVID-19 που θα διατεθούνε σύντομα είναι και το καλύτερο απάντησε με ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίγκας Μαγιορκίνης.

    Όπως ανέφερε ο καθηγητής, αν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου που σας έχει προταθεί να κάνετε την 4η δόση η καλύτερη λύση είναι να μην καθυστερείτε τον εμβολιασμό σας γιατί το σημαντικότερο στοιχείο στην προστασία σας είναι ο χρόνος.

    «Αν ωστόσο δεν υπάρχει θέμα με τον χρόνο έχει νόημα να επιλέξω εμβόλιο;

    Επικαιροποιημένα εμβόλια

    Πρόκειται για επικαιροποιημένα εμβόλια με δύο «γεύσεις», τα πρώτα που θα διατεθούν έχουν σχεδιαστεί έναντι της Omicron 1 (που δεν είναι και πολύ διαφορετική από την Omicron 2). Τα δεύτερα που θα διατεθούν έχουν σχεδιαστεί έναντι των Omicron 4 και 5.

    Αν μπορούσαμε να προβλέψουμε με ακρίβεια το επόμενο υποστέλεχος της Omicron που θα έρθει, τότε θα μπορούσαμε να επιλέξουμε και την καλύτερη δυνατή λύση. Αυτό όμως ακόμα δυστυχώς δεν μπορούμε να το κάνουμε, αν και θεωρούμε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα είναι υποκλάδος της Omicron, οπότε τα εμβόλια αυτά φαίνονται προς το παρόν ισοδύναμα.

    Υποπαραλλαγή Κένταυρος

    Το γεγονός ότι τώρα κυκλοφορεί η Omicron 4,5 και στην οποία έχει αναπτύξει μεγάλο μέρος του πληθυσμού ανοσία σχετικά πρόσφατα, μάλλον μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να δημιουργηθεί έξαρση από αντιγοντικά όμοιο στέλεχος τον προσεχή χειμώνα. Η υποπαραλλαγή Κένταυρος, που ήταν και ο πρώτος υποψήφιος για την χειμερινή έξαρση, μάλλον είναι πιο κοντά στην Omicron 1, οπότε πιθανώς τα εμβόλια της Omicron 1 να έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα.

    Mix and match

    Αν κάποιος έχει μολυνθεί με τον κοροναϊό στο παρελθόν τότε η λογική mix’n’match θεωρητικά οδηγεί σε καλύτερες αντισωματικές απαντήσεις. Συνεπώς, για λόγους αντισωματικής διεύρυνσης (η ασφάλεια των εμβολίων δεν αλλάζει όποιο εμβόλιο και να κάνεις με τα τρέχοντα δεδομένα) θα ήταν καλύτερο να επιλέξει το εμβόλιο που είναι περισσότερο «ετερόλογο» στον τύπο του ιού που τον μόλυνε.

    Αν κάποιος μολύνθηκε Δεκέμβριο-Απρίλιο

    Έτσι αν κάποιος μολύνθηκε τον Δεκέμβριο-Απρίλιο (οπότε επικράτησαν οι Omicron 1 και 2) θα ήταν θεωρητικά καλύτερο να κάνει το επικαιροποιημένο Omicron 4,5, ενώ αν μολύνθηκε μέσα στο καλοκαίρι οπότε επικράτησαν τα στελέχη Omicron 4,5 θα ήταν μάλλον καλύτερα να κάνει το Omicron 1,2.

    Συμπέρασμα

    Συμπερασματικά: με δεδομένο ότι δεν ξέρουμε ποιο στέλεχος θα επικρατήσει τον χειμώνα, και τα 2 εμβόλια φαίνεται ότι είναι εξίσου καλές επιλογές. Μικρό όφελος μπορεί θεωρητικά να κερδηθεί αν επιλέγαμε εμβόλιο με βάση τον χρόνο παρελθούσας λοίμωξης.

    Επαναλαμβάνω όμως: σε καμμία περίπτωση δεν καθυστερούμε τον εμβολιασμό προκειμένου να περιμένουμε την θεωρητικά βέλτιστη λύση. Ο χρόνος είναι κρίσιμος σε τέτοιο βαθμό που η οποιαδήποτε καθυστέρηση πιθανώς καταργεί το οποιοδήποτε θεωρητικό όφελος.

    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch