Η περιπέτεια του Ντιέγκο Μαραντόναμε την εγχείρηση στον εγκέφαλο τελειώνει σύντομα κι αρχίζει μια νέα, που θα τον βρει σε κλινική αποτοξίνωσης για τον εθισμό του στο αλκόολ, σύμφωνα με τον δικηγόρο του
Τα (πολύ) δύσκολα πέρασαν στην κατάσταση της υγείας του Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος παρά τις αρχικές διαψεύσεις των γιατρών, πρόκειται να πάρει εξιτήριο την Τετάρτη από το νοσοκομείο του Όλιβος, μετά την επιτυχημένη εγχείρηση που υποβλήθηκε στον εγκέφαλο για να αφαιρεθεί το αιμάτωμα.
Αφού το «θαύμα», διότι περί θαύματος πρόκειται σύμφωνα με τους δικούς του ανθρώπους, έγινε και ο «Θεός» ξεπέρασε τον κίνδυνο, η πραγματικότητα που τον έχει φέρει σε αυτό το σημείο ετοιμάζεται να του χτυπήσει απευθείας την πόρτα, με το που πάρει εξιτήριο. Όπως δήλωσε ο δικηγόρος του, Ματίας Μόρλα, ο Ντιεγκίτο θα μεταβεί άμεσα σε κλινική αποτοξίνωσης για να παλέψει και πάλι με τον εθισμό του στο αλκοόλ, ο οποίος έχει παίξει μεγάλο ρόλο στην επιδείνωση της υγείας του και θεωρήθηκε η αιτία σε πρώτο χρόνο που είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο.
«Ο Ντιέγκο είναι υγιής και θέλει να μπει σε πρόγραμμα απεξάρτησης. Είναι προγραμματισμένο ότι θα βγει από το νοσοκομείο μέσα στην ημέρα. Το καλό είναι πως ο Ντιέγκο είναι μαζί μας, είναι σταθερός», δήλωσε συγκεκριμένα ο δικηγόρος του στους ρεπόρτερ έξω από το νοσοκομείο και συμπλήρωσε για την περιπέτειά του:
«Ο Ντιέγκο πέρασε ίσως την πιο δύσκολη στιγμή της ζωής του και πιστεύω πως ήταν ένα θαύμα ότι ανακάλυψαν το αιμάτωμα στον εγκέφαλό του, που θα μπορούσε να του κοστίσει τη ζωή».
Πηγή: Gazzetta.gr - Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020 19:56
Ο Ντιέγκο Μαραντόνα ήταν μία από τις προσωπικότητες που επηρέασαν πολύ εντός και εκτός γηπέδων τον Ματίας Αλμέιδα, με τον προπονητή της ΑΕΚ να ανεβάζει μία συγκινητική ανάρτηση στο Twitter στην επέτειο των γενεθλίων του Αργεντινού θρύλου.
Σαν σήμερα πριν από 64 χρόνια στο Λανούς της Αργεντινής γεννήθηκε ένας από τους ποδοσφαιριστές που άλλαξαν μια για πάντα το άθλημα, ενώ κατά πολλούς είναι ο κορυφαίος παίκτης που ακούμπησε τη "στρογγυλή θεά"
Ο λόγος φυσικά για τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Ένας από τους εκατομμύρια ανθρώπους που επηρέασε ο Αργεντινός θρύλος ήταν και ο Ματίας Αλμέιδα, με τον προπονητή της ΑΕΚ να εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στον πρώην παίκτη των Μπόκα, Νάπολι και Μπαρτσελόνα μεταξύ άλλων, σε κάθε δοθείσα ευκαιρία.
Ο Μαραντόνα άφησε την τελευταία του πνοή στα 60 του το 2020, όμως ο "Πελάδο" δεν ξεχνάει τον φίλο του, ανεβάζοντας ένα συγκινητικό μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
"Λείπεις από το ποδόσφαιρο και από εμένα, Χρόνια Πολλά Ντιέγκο", αναφέρει χαρακτηριστικά η λιτή ανάρτηση του 50χρονου τεχνικού της Ένωσης.
Συγκινητικά λόγια του Ματίας Αλμέιδα για τον Ντιέγο Μαραντόνα, που μίλησε στην πατρίδα του για τον μύθο του ποδοσφαίρου της χώρας, για τον Λιονέλ Μέσι, τη Ρίβερ Πλέιτ και τον προπονητή που θαυμάζει, τον Κάρλο Αντσελότι.
Σε συνέντευξή του στο Super Deportivo Radio, ο τεχνικός της ΑΕΚ, Ματίας Αλμέιδα ανέφερε πως ο προπονητής που θαυμάζει είναι ο Κάρλο Αντσελότι. «Θαυμάζω τον Κάρλο Αντσελότι, τον λατρεύω αυτόν τον τύπο, γιατί δεν πουλάει τίποτα περίεργο και είναι νικητής. Ο Τύπος μιλάει ελάχιστα για τον Αντσελότι και τα καταφέρνει σιωπηλά εδώ και 30 χρόνια. Θα τον ρωτούσα τι ένιωσες όταν κέρδισες το Champions League; Και κυρίως πώς διαχειρίζεσαι τον εγωισμό σου σήμερα; Σήμερα υπάρχει πολύ το «εγώ» από όλες τις απόψεις και είναι δύσκολο να το διαχειριστεί κανείς», υπογράμμισε και στη συνέχεια αποκάλυψε το μπλουζάκι με τον Μαραντόνα που του έδωσε ο Ρόα:
«Ο Ρόα μου έδωσε ένα μπλουζάκι Μαραντόνα. Μία ημέρα το είδα και είπα: "Τι καλό μπλουζάκι". Φοράω αυτό το μπλουζάκι με πιτζάμες όταν είμαι στο σπίτι και συνεχίζω να βλέπω τα βίντεο του Ντιέγο και κάθε μέρα είμαι πιο πεπεισμένος ότι δεν θα υπάρχει άλλος σαν αυτόν ποτέ. Ο Μαραντόνα είναι μόνος παίκτης στην ιστορία που με συγκίνησε. Αυτός είναι ο Αργεντινός που μας υπερασπίστηκε».
Στη συνέχεια είπε για τον Μέσι και για το όνειρο της κατάκτησης του Μουντιάλ που δεν μπόρεσε να ζήσει: «Θα ρωτούσα τον Μέσι τι ένιωσε όταν σήκωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αφήστε τον να μου πει τι πέρασε από το σώμα του, γιατί αυτό είναι κάτι που αναρωτιέμαι. Θα μου άρεσε πολύ να σηκώσω αυτά τα 4 κιλά χρυσού, γιατί είναι κάτι που δεν το έχω κάνει. Έπαιξα, προσπάθησα να το κερδίσω και δεν τα κατάφερα, γι’ αυτό θα ήθελα να μάθω πώς είναι. Πάλεψα όλη μου τη ζωή για να γίνω παγκόσμιος πρωταθλητής με το Εθνική ομάδα και δεν μπορέσαμε να το κάνουμε».
Τέλος μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τη Ρίβερ Πλέιτ: «Το συναίσθημά μου είναι πολύ ιδιαίτερο για τη Ρίβερ και είναι σαν πολλοί να το έχουν ξεχάσει. Μεγάλωσα στη Ρίβερ, ήμουν πρωταθλητής εκεί. Ήμουν στη χειρότερη στιγμή στην ιστορία. Η αγάπη μου είναι πολύ μεγάλη για τη Ρίβερ, δεν έχω να δηλώσω κάτι άλλο. Μερικές φορές νομίζω ότι είναι κάπως άδικο, αυτό που έδωσα ήταν να μην λάβω κάτι, γιατί όταν δίνεις για αγάπη, δίνεις. Αν μου έλεγες σήμερα, πού θα ήθελες να δεις έναν αγώνα ποδοσφαίρου όταν αποσυρθείς; Το όνειρό μου πάντα ήταν να αγοράσω ένα μπουθ και να πάω στο γήπεδο της Ρίβερ, γιατί δεν έχω ξαναμπεί στο γήπεδο της Ρίβερ από τότε που έφυγα και πολλές φορές με ρωτώ “Γιατί πρέπει να μου συμβεί αυτό; Γιατί έκαναν πάρτι;” οι πρωταθλητές του Κόπα Λιμπερταδόρες και δεν με κάλεσαν; Αυτό είναι λάθος”. Θέλω να επιστρέψω στο γήπεδο της Ρίβερ ως φίλαθλος. Γι’ αυτό την ημέρα που θα φύγω από το ποδόσφαιρο, θα πάω να αγοράσω ένα μπουθ για να δω την Ρίβερ ως οπαδός».
Ο Αλμέιδα μίλησε και για τη ζωή του αναφέροντας: «Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ζούμε πολύ γρήγορα. Σίγουρα υπήρξαν και υπάρχουν στιγμές που είμαι ευτυχισμένος. Όχι πάντα φυσικά γιατί όπως όλοι οι άνθρωποι περνάω στιγμές με στεναχώρια, στιγμές δύσκολες. Πολλές φορές βέβαια μπερδεύουμε την ευτυχία με το να έχουμε πράγματα. Όχι η ευτυχία είναι να κάθεσαι και να τρως με την οικογένεια σου, να πίνεις ένα μάτε με τον φίλο σου. Με τον χρόνο το κατάλαβα αυτό. Πλέον είμαι 50 ετών και αυτές είναι οι στιγμές που ψάχνω περισσότερο. Σίγουρα σκέφτομαι πολλά πράγματα που έχω καταφέρει. Μέσα σε αυτά τα 50 χρόνια είναι πολλά. Υπήρξαν πολύ όμορφες στιγμές και στιγμές άσχημες από τις οποίες πιστεύω ότι πρέπει να μαθαίνει κάποιος. Πάντα κάνουμε καλά και κακά πράγματα ίσως και ασυνείδητα», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Όταν είμαι ήρεμος έχω μεγαλύτερη δεκτικότητα και τότε μαθαίνω. Η ζωή είναι ένας συνεχές μάθημα. Μαθαίνεις κάθε μέρα. Όταν είσαι παιδί από τον πατέρα σου, μετά από τους δασκάλους σου. Μεγαλώνεις και μαθαίνεις από τους φίλους σου, και μετά από τους παππούδες σου και από τα παιδιά σου. Εγώ ως προπονητής μαθαίνω από τους παίκτες μου, μαθαίνω από τους συνεργάτες μου μαθαίνω από τους δημοσιογράφους. Είμαι πάντα ανοιχτός, είμαι πάντα θετικός».
Επίσης ο «Πελάδο» αναφέρθηκε και στα παιδικά του χρόνια: «Κάποιες φορές σκέφτομαι την περίοδο που ήμουν παιδί, που ήμουν 12 χρονών στο Ασούλ. Θα μου άρεσε να γυρίσω σε εκείνες τις μέρες μια ακόμα φορά. Με τον παππού μου, με τον μπαμπά μου, με όλη την οικογένεια. Θυμάμαι τα παιχνίδια μας. Ήμασταν συνέχεια έξω. Θυμάμαι που όλος ο κόσμος ήταν μαζεμένος έξω και έβλεπε ποδόσφαιρο σε ασπρόμαυρη τηλεόραση έξω. Μου έρχονται στιγμές σαν φλας και σκέφτομαι πόσο πλούσιοι ήμασταν χωρίς να έχουμε τίποτα. Είχαμε ποιότητα ζωής με τόσα λίγα. Ήταν πιο ρομαντικά. Όλα άλλαξαν πολύ γρήγορα με την τεχνολογία. Τα παιδιά ζουν διαφορετικά σήμερα. Άλλαξαν ακόμα και οι αξίες. Πιστεύω ότι ο κόσμος άλλαξε αλλά δεν βελτιώθηκε».
Ακόμη ο Αλμίεδα ρωτήθηκε για το αν βλέπει τον εαυτό του για πολλά χρόνια στους πάγκους: «Δεν ξέρω. Όπως πάντα όταν δεν είμαι ευτυχισμένος φεύγω. Ψάχνω πάντα μια ισορροπία. Σίγουρα η δουλειά του προπονητή σε κουράζει. Εγώ την κάνω με αγάπη, με πάθος, με πολλή αφοσίωση αλλά πάντα έρχεται η στιγμή που κουράζεσαι. Δεν ξέρω πότε θα σταματήσω αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι σε πάρα πολύ καιρό. Δεν θέλω να είμαι ένας προπονητής 65 ετών. Δεν σκέφτομαι όμως μόνο για τον αυτό μου. Έχω συνεργάτες και σκέφτομαι και γι αυτούς και για τις οικογένειες του. Ως προπονητής ήθελα να έχω μια καριέρα παρόμοια με αυτή που είχα ως ποδοσφαιριστής. Ήξερα ότι θα είναι πολύ πιο δύσκολο ως προπονητής. Τώρα είμαι στην Ελλάδα, έχουμε κερδίσει τίτλους. Μας άνοιξε μια πόρτα στην Ευρώπη και δεν το σκέφτηκα περισσότερο. Έτσι λειτουργώ. Για παράδειγμα αν με έπαιρναν και μου έλεγαν ότι η ομάδα του Ασούλ έχει αυτό το πρότζεκτ, αν μου άρεσε θα πήγαινα. Δεν πηγαίνω κάπου για να δω ένα καινούργιο μέρος αλλά γιατί νιώθω ότι με εμπιστεύονται. Φυσικά οι εμπιστοσύνη μεγαλώνει με τις επιτυχίες αλλιώς σε διώχνουν».
Ο Αλμέιδα ρωτήθηκε και για τον πατέρα του που έφυγε πριν μερικά χρόνια από τη ζωή, με τον Αργεντινό κόουτς να τονίζει: «Έχω την τύχη να τον βλέπω στα όνειρα μου. Θα ήθελα ο μπαμπάς μου να είναι εδώ που είμαι τώρα και να έχει ζήσει μαζί μου αυτά που έζησα τον περασμένο χρόνο και αυτά που ζω τώρα. Θα ήθελα να κάνω μια απλή συζήτηση μαζί του. Για τη μουσική, για έναν αγώνα. Αυτό που θα ήθελα όμως περισσότερο είναι μια αγκαλιά, να τον νιώσω. Αυτή η νομαδική ζωή μου κάνω εδώ και 15 χρόνια ήταν γεμάτη αντίο που πόνεσαν πολύ».
Ο Ντιέγκο Μαραντόνα απαλλάχθηκε μετά θάνατον από κατηγορίες για φοροδιαφυγή που βάραιναν την οικογένειά του.
Μετά από μια δικαστική διαμάχη που διήρκεσε 30 χρόνια, το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας απήλλαξε τον Ντιέγκο Μαραντόνα μετά θάνατον για κατηγορίες περί φοροδιαφυγής, κλείνοντας τον φάκελο της συγκεκριμένης υπόθεσης. Ο δικηγόρος του Άντζελο Πιζάνι, μίλησε στο Reuters λέγοντας: «Τελείωσε και μπορώ ξεκάθαρα να δηλώσω χωρίς φόβο ότι ο Μαραντόνα δεν υπήρξε ποτέ φοροφυγάς».
Οι φορολογικές αρχές της χώρας είχαν κατηγορήσει τον αείμνηστο επιθετικό της Νάπολι ότι χρησιμοποίησε εταιρείες πληρεξουσίου στο Λιχτενστάιν για να αποφύγει φορολογικές αποδόσεις επί των απολαβών του απ’ τη Νάπολι μεταξύ του 1985 και του 1990, όσον αφορά τα προσωπικά του δικαιώματα εικόνας.
Αναφέρεται ότι το Δικαστήριο της Ρώμης ανέτρεψε στα μέσα Δεκεμβρίου μια ετυμηγορία του 2018, σύμφωνα με ένα δικαστικό έγγραφο που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (3/1).
Οι έρευνες για τις πληρωμές φόρων του Αργεντινού θρύλου ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και κατέληξαν σε κατηγορίες υψους 37 εκατ. ευρώ, όμως η δίκη δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι τον θάνατό του στις 25 Νοεμβρίου 2020 από καρδιακή προσβολή.
«Η τελική ετυμηγορία αδικεί τους οπαδούς, τις αξίες του αθλητισμού, αλλά κυρίως τη μνήμη του Μαραντόνα, αλλά βάζει τέλος σε μια δίωξη που υπέστη για 30 χρόνια. Οι κληρονόμοι έχουν πλέον νόμιμο δικαίωμα να διεκδικήσουν αποζημίωση. Ελπίζω να το κάνουν, στη μνήμη του πατέρα τους», πρόσθεσε ο Πιζάνι.
Ο διαιτητής του ημιτελικού του Μουντιάλ του 1986 ανέμεσα στην Αργεντινή και την Αγγλία έβγαλε σε δημοπρασία την μπάλα, την οποία έστειλε στα δίχτυα ο Ντιέγκο Μαραντόνα με το χέρι του «Θεού». Στις 500 χιλιάδες ευρώ η τιμή εκκίνησης.
Μετά τη φανέλα που φορούσε ο ΝτιέγκοΜαραντόνα στον ημιτελικό της Αργεντινής με την Αγγλία και δημοπρατήθηκε σε τιμή-ρεκόρ 8,4 εκατομμύρια ευρώ τον περασμένο Μάιο πλέον βγήκε και σε δημοπρασία η μπάλα που έστειλε στα δίχτυα με το χέρι του «Θεού» ο «Pibe de Oro».
Η μπάλα ανήκει στον Τυνήσιο διαιτητή, Αλί Μπιν Νασέρ, ο οποίος επικύρωσε το επίμαχο γκολ και αποφάσισε μετά από 36 χρόνια να τη θέσει προς πώληση. Η τιμή εκκίνησης στη δημοπρασία είναι 500 χιλιάδες ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η τελική τιμή πώλησης θα ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια ευρώ.
The ball used in one of the most controversial World Cup moments of all time is going to auction.
Diego Maradona's 'Hand of God' soccer ball could sell for $3.6 million.
Περισσότερα από 8,5 εκατ. ευρώ κατέβαλλε ο αγοραστής που «κέρδισε» την δημοπρασία και απέκτησε την φανέλα που φορούσε ο Ντιέγκο Μαραντόνα με την οποία έβαλε το «Χέρι του Θεού».
Η φανέλα που φορούσε ο Ντιέγκο Μαραντόνα όταν σκόραρε το γκολ γνωστός ως το «Χέρι του Θεού» εναντίον της Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986, πουλήθηκε σε τιμή παγκόσμιου ρεκόρ 9,28 εκατομμυρίων δολαρίων (πάνω από 8,5 εκατ. ευρώ) σε δημοπρασία στον οίκο Sotheby's στο Λονδίνο.
Η τιμή της κυμαινόταν στα 5 εκατομμύρια ευρώ, αλλά την τελευταία ώρα οι προσφορές ήταν πολύ μεγάλες κι έτσι ξεπέρασε γρήγορα τα 8 εκατ. με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη να παραμένουν άγνωστα.
Η τελική τιμή ξεπερνά τόσο το προηγούμενο ρεκόρ για μια αθλητική φανέλα που φορέθηκε σε αγώνα, που ήταν τα 5,64 εκατομμύρια δολάρια που καταβλήθηκαν το 2019 για τη φανέλα του θρύλου του μπέιζμπολ Babe Ruth.
Σημειώνεται όμως ότι η προηγούμενη ακριβότερη ποδοσφαιρική φανέλα ήταν του Βραζιλιάνου Πελέ από τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1970 καθώς πωλήθηκε σε δημοπρασία, και έφτασε τις 157.750 λίρες το 2002, τρεις φορές πάνω από την αναμενόμενη τιμή.
Ο Μαραντόνα φόρεσε τη φανέλα στον προημιτελικό εναντίον της Αγγλίας το 1986, όπου σημείωσε και τα δύο γκολ της Αργεντινής στη νίκη της με 2-1. Το πρώτο ήταν το περιβόητο γκολ «Χέρι του Θεού» και το δεύτερο ήταν αυτό στο οποίο χρειάστηκε να περάσει σχεδόν όλους τους αντιπάλους του προτού στείλει την μπάλα στα δίχτυα.
Η φανέλα βρισκόταν για 36 χρόνια στην ιδιοκτησία του πρώην Άγγλου μέσου Στιβ Χοτζ, ο οποίος άλλαξε φανέλες με τον Μαραντόνα, μετά τη την αναμέτρηση και την κρατούσε, όμως κάποια στιγμή φανέλα την έδωσε δανεική στο Εθνικό Μουσείο Ποδοσφαίρου στο Μάντσεστερ από το 2002. Μετά τον θάνατο του Μαραντόνα το 2020, ο Χοτζ είπε ότι η φανέλα δεν ήταν προς πώληση όμως τα δεδομένα άλλαξαν.
Με τα λόγια των πρωταγωνιστών
Ερωτώμενος για εκείνη την αναμέτρηση, ο Χοτζ θυμήθηκε: «Μετά τον αγώνα σκέφτηκε να προσπαθήσω να πάρω μια φανέλα… Έδωσα το χέρι στον Μαραντόνα, με χαιρέτησε, αλλά μιλούσε με άλλα άτομα και δεν τα κατάφερα.
Μετά από κάποιες σύντομες δηλώσεις που έκανα στην τηλεόραση, πήρα τον δρόμο προς τα αποδυτήρια. Καθώς κατέβαινα, ο Μαραντόνα περπατούσε με δύο συμπαίκτες του. Τον κοίταξα στα μάτια, τράβηξα την φανέλα μου σαν να έλεγα «υπάρχει περίπτωση να ανταλλάξουμε;», και ήρθε κατευθείαν. Ήταν τόσο απλό».
Αντίστοιχα, ο Μαραντόνα αναφέρει στο βιβλίο του, «Touched by God», ότι: «Στο δρόμο προς τα αποδυτήρια, ένας από τους Άγγλους - αποδείχτηκε ότι ήταν ο Χοτζ, αλλά δεν ήμουν σίγουρος εκείνη τη στιγμή - μου ζήτησε να ανταλλάξουμε. Είπα ναι και το κάναμε».
Η φανέλα ενός εκ των διασημοτέρων παιχνιδιών που πήρε μέρος ο Ντιέγκο Μαραντόνα, αυτό της Αργεντινής με την Αγγλία, βγήκε από την Μεγάλη Τετάρτη σε δημοπρασία, με την τιμή πώλησής της να αρχίζει από τις 4 εκατομμύρια λίρες.
Ο Ντιέγκο Μαραντόνα έφυγε από τη ζωή το 2020 όμως οι συμβολισμοί του παραμένουν ανεκτίμητης αξίας, όπως επιβεβαιώνει ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's, ο οποίος έβγαλε την Μεγάλη Τετάρτη (20/4) σε δημοπρασία μία φανέλα του, την πιο διάσημη όλων των εποχών.
The Diego Maradona shirt is unveiled at @Sothebys in London today where it will remain on public display until Wednesday 4 May. It has already received an opening bid of £4 million. Pictures courtesy of Sotheby'shttps://t.co/fgnHclKQ5Lpic.twitter.com/YKRyOUA27T
Αυτή που φορούσε στον προημιτελικό του Μουντιάλ του 1986 ως παίκτης της Αργεντινής όπου σημείωσε το αριστουργηματικό γκολ όπου πέρασε τη μισή εθνική Αγγλίας αλλά και το περίφημο γκολ με το χέρι, με τον Στιβ Χοτζ να την έχει στην κατοχή του και να παίρνει τελικά την απόφαση να πουλήσει αυτό το σπάνιο ποδοσφαιρικό κειμήλιο μέσω του συγκεκριμένου διεθνούς οίκου.
Αν συμβεί μάλιστα κάτι τέτοιο, τότε θα καταρριφθεί το παγκόσμιο ρεκόρ, που ανήκει σε μια φανέλα του Μπέιμπ Ρουθ από το 1928-1930, εκ των κορυφαίων παικτών στην ιστορία του μπέιζμπολ, η οποία πωλήθηκε τον Ιούνιο του 2019 για 4.440.000 λίρες.
Η φανέλα από το γνωστότερο παιχνίδι στην καριέρα του Ντιέγκο Μαραντόνα, τον προημιτελικό της Αργεντινής με την Αγγλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο 1986, βγαίνει σε δημοπρασία, με την τιμή της να φτάνει σε εξωπραγματικά επίπεδα.
Ο Ντιέγκο Μαραντόνα έφυγε από τη ζωή το 2020 όμως οι συμβολισμοί του παραμένουν αναλλοίωτη και κυρίως ανεκτίμητης αξίας, όπως επιβεβαιώνει ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's, ο οποίος ετοιμάζεται να δημοπρατήσει μία φανέλα του, την πιο διάσημη όλων των εποχών.
Ύστερα απ' το παιχνίδι της Αργεντινής όπου σημείωσε το περίφημο γκολ όπου πέρασε τη μισή εθνική Αγγλίας και το εξίσου περίφημο γκολ με το χέρι, στον προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1986, ο Μαραντόνα αντάλλαξε τη φανέλα του με τον Στιβ Χοτζ.
Ο διεθνής Άγγλος μέσος είχε στην κατοχή του αυτό το κειμήλιο για 18 χρόνια, μέχρι να το παραχωρήσει στο Εθνικό Μουσείο Ποδοσφαίρου στο Μάντσεστερ, όπου αποτέλεσε ένα από τα κορυφαία εκθέματα. Πλέον, αποφάσισε να το πουλήσει μέσω του διεθνούς οίκου, σε μια δημοπρασία που θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά από τις 20 Απριλίου μέχρι τις 4 Μαΐου.
"Ήταν μία από τις στιγμές στην ιστορία που ο αθλητισμός μπορεί να ξεπεράσει τα όρια ενός απλού αγώνα. Μπορεί να υπάρξει μεγάλη ζήτηση γι' αυτήν τη φανέλα. Μπορεί να καταλήξει σε ένα μουσείο, ένα σύλλογο, ένα συλλέκτη ή, ίσως, κάποιον που θέλει το καλύτερο απ' τον καλύτερο", δήλωσε ο αξιωματούχος του Sotheby's, Μπραν Βάχτερ.
Η τιμή πώλησης θα αρχίσει από τις 4.000.000 λίρες (περίπου 5.000.000 ευρώ) και εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τις 6.000.000 λίρες. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα καταρριφθεί το παγκόσμιο ρεκόρ, που ανήκει σε μια φανέλα του Μπέιμπ Ρουθ από το 1928-1930, εκ των κορυφαίων παικτών στην ιστορία του μπέιζμπολ, η οποία πωλήθηκε τον Ιούνιο του 2019 για 4.440.000 λίρες.
Οι φανέλες της εθνικής Αργεντινής σε εκείνον τον αγώνα δεν ήταν οι αυθεντικές που είχαν προμηθευτεί για τη διοργάνωση. Τα παράπονα των παικτών λόγω της ζέστης στην Πόλη του Μεξικού σε συνδυασμό με το βαμβάκι της εμφάνισης που ανέβαζε ακόμα περισσότερο τη θερμοκρασία οδήγησε έναν φροντιστή να προμηθευτεί από ένα μαγαζί στη χώρα πιο λεπτές φανέλες. Στη συνέχεια, έραψε τα σήματα της Αργεντινής πάνω τους και σιδέρωσε τους αριθμούς, φτιάχνοντας μια εμφάνιση που πλέον στοιχίζει εκατομμύρια.
Με μία συγκινητική φωτογραφία στα social media, ο Λιονέλ Μέσι θυμήθηκε τον «αιώνιο» Μαραντόνα
Συμπληρώθηκε κιόλας ένας χρόνος από τότε που ο Ντιέγκο Μαραντόνα, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 60 ετών. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην τον τιμήσει με τον δικό του τρόπο ο Λιονέλ Μέσι.
«Είναι σαν να έγινε χθες, αισθάνομαι περίεργα. Νιώθεις πως θα τον δεις κάπου στην τηλεόραση να μιλά και να δίνει την γνώμη του για κάτι. Πάντα θα θυμάμαι τις κοινές μας εμπειρίες. Αυτές που ήμουν αρκετά τυχερός να έχω μαζί του», είχε πει πριν από μερικές ημέρες ο Μέσι στην «Marca», για τον «Ντιεγκίτο», ενώ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, προχώρησε στην ανάρτηση μιας συγκινητικής φωτογραφίας.
Συγκεκριμένα, ανήρτησε μια φανέλα στην οποία εμφανίζεται ο Ντιέγκο, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Αιώνιος Ντιέγκο».