Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2024 10:26

Euro 2024: Άφησε υποσχέσεις η Ελλάδα με την πεντάρα επί του Καζακστάν - Η Γεωργία το τελευταίο εμπόδιο για τα τελικά

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Την Τρίτη (26/3) στην Τιφλίδα ο «τελικός» - Οι δηλώσεις των διεθνών, το προφίλ της Γεωργίας και οι αντίπαλοι στην τελική φάση - Δείτε τα γκολ

Πάρτι έστησε η Ελλάδα κόντρα στο Καζακστάν το βράδυ της Πέμπτης (21/3) όπου με μπροστάρη τον Πέλκα και εξαιρετικούς τους Μασούρα, Μπακασέτα, Ιωαννίδη, Κουρμπέλη καθάρισε την υπόθεση πρόκριση, κερδίζοντας με 5-0 στην OPAP Arena.
Η ομάδα του Γκουστάβο Πογέτ καθάρισε από το πρώτο ημίχρονο, με τους Μπακασέτα, Πέλκα, Ιωαννίδη και Κουρμπέλη να βρίσκουν δίχτυα και να απλουστεύουν τα πράγματα, δίνοντας διαστάσεις θριάμβου στη νίκη-πρόκριση, με το αυτογκόλ του Ταπάλοφ να διαμορφώνει το τελικό αποτέλεσμα.
Η γαλανόλευκή την Τρίτη (26/3) στις 19:00 πάει στο «Boris Paichadze National Stadium» στην Τιφλίδα και απέναντι στη Γεωργία, η οποία απέκλεισε με 2-0 το Λουξεμβούργο, θα δώσει τον υπέρ πάντων αγώνα για να βρεθεί στα γήπεδα της Γερμανίας το καλοκαίρι. Ο νικητής του αγώνα Γεωργία-Ελλάδα θα πάει στον 6ο όμιλο της τελικής φάσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, με Πορτογαλία, Τουρκία και Τσεχία.

Τόσο οι Έλληνες ποδοσφαιριστές, όσο και ο Ουρουγουανός ομοσπονδιακός προπονητής μετά την πρόκριση επί του Καζακστάν υποσχέθηκαν πως θα δώσουν το 100% των δυνατοτήτων τους για να βρεθεί η Ελλάδα στα τελικά της διοργάνωσης μετά από 12 χρόνια.
Το προφίλ της Γεωργίας

Όσον αφορά το τελευταίο εμπόδιο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στον δρόμο προς τα τελικά του Euro 2024, η Γεωργία προκρίθηκε στον τελικό της ερχόμενης Τρίτης αποκλείοντας το Λουξεμβούργο χάρη στα δύο γκολ του μεγάλου της πρωταγωνιστή στην βραδιά, Μπουντού Ζιβζιβάτζε.

Δείτε εδώ τα γκολ του αγώνα Γεωργία-Λουξεμβούργο

Οι Γεωργιανοί διεκδικούν την πρώτη παρουσία τους σε μεγάλη διοργάνωση. Μπήκαν στη διαδικασία των playoffs για την πρόκριση στο Euro μέσω του Nations League, όπως και η Εθνική μας, τερματίζοντας στην κορυφή και αήττητοι (5 νίκες, 1 ισοπαλία) σε όμιλο με Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Γιβραλτάρ, εξασφαλίζοντας παράλληλα και την άνοδο από την τρίτη κατηγορία της διοργάνωσης.
Στον όμιλο των προκριματικών η Γεωργία είχε δύσκολο έργο απέναντι σε Ισπανία, Σκωτία και Νορβηγία και τερμάτισε στην 4η θέση καταφέρνοντας να ξεπεράσει μόνο την Κύπρο, κόντρα στην οποία πήρε και τις μόνες νίκες της.
Στον πάγκο της ομάδας βρίσκεται από τον Φεβρουάριο του 2021 ο 47χρονος Γάλλος Γουίλι Σανιόλ, ο οποίος εκτελεί χρέη πρώτου προπονητή για 3η φορά στην καριέρα του μετά από Μπορντό και Κ21 της Γαλλίας.
Το αστέρι της ομάδας είναι ο 23χρονος μεσοεπιθετικός της Νάπολι, Κβίτσα Κβαρατσκέλια, ο οποίος δεν αγωνίστηκε λόγω τιμωρίας κόντρα στο Λουξεμβούργο, αλλά θα επιστρέψει για τον μεγάλο τελικό της ερχόμενης Τρίτης. Με το εθνόσημο μετράει 15 γκολ και επτά ασίστ σε 28 συμμετοχές, ενώ η χρηματιστηριακή αξία του υπολογίζεται στα 80.00.000.

Η ποιότητα του Κβαρατσκέλια πάντως δεν δείχνει να ανησυχεί τους διεθνείς, όπως υποστήριξε μετά το τέλος του αγώνα με το Καζακστάν και ο Φώτης Ιωαννίδης.
Από τα υπόλοιπα ονόματα στο ρόστερ της Γεωργίας ξεχωρίζουν ο μεσοεπιθετικός του Παναιτωλικού, Λέβαν Σενγκέλια, ο Μαμαρντασβίλι (τερματοφύλακας της Βαλένθια), ο Τσεκβετάντζε (μέσος της Γουόρφορντ), ο Μικαουτάτζε (επιθετικός της Μετς) και ο Κοτσορασβίλι (μέσος της Λεβάντε).

Έδρα της Γεωργίας είναι το εθνικό στάδιο της χώρας και το γήπεδο που έχει φιλοξενήσει τις περισσότερες αναμετρήσεις της παρέας του Κβίτσα Κβαρατσχέλια, το "Μπόρις Παϊχάτζε".
Βρίσκεται στην πρωτεύουσα Τιφλίδα, είναι το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα γήπεδο της χώρας με 54.202 θέσεις, χτίστηκε το 1976 και ανακαινίστηκε για τελευταία φορά το 2006.

Η προϊστορία Γεωργίας-Ελλάδας

Γεωργία και Ελλάδα έχουν συναντηθεί 8 φορές στο παρελθόν, με την Εθνική μας να μην έχει ούτε μία ήττα (6 νίκες, 2 ισοπαλίες).

Τελευταία φορά που η «γαλανόλευκη» ταξίδεψε στην Τιφλίδα ήταν στις 09/10/2021 για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πήρε τη νίκη με 2-0 χάρη στα «χρυσά» γκολ στο τέλος της αναμέτρησης. Οι Μπακασέτας στο 90′ και Πέλκας στο 90+5′ έδωσαν τους τρεις βαθμούς στην Εθνική μας. Η πρόκριση πάντως δεν ήρθε, αφού η Ελλάδα τερμάτισε τρίτη στον όμιλο πίσω από τις Ισπανία και Σουηδία.
Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2024 10:05

Σχετικά Άρθρα

  • Μπακασέτας για το ματς με Ιρλανδία: «Αυτό το γκολ δεν θα το ξεχάσω ποτέ στην καριέρα μου» (video)
    Μπακασέτας για το ματς με Ιρλανδία: «Αυτό το γκολ δεν θα το ξεχάσω ποτέ στην καριέρα μου» (video)

    Συγκινημένος μετά τη νίκη με 2-0 της Εθνικής επί της Ιρλανδίας ήταν ο αρχηγός Τάσος Μπακασέτας, λέγοντας πως δεν θα ξεχάσει ποτέ το γκολ που πέτυχε στον αγώνα στο «Γ. Καραϊσκάκης».

    Η Εθνική Ελλάδος έκανε το τέσσερα στα τέσσερα στο Nations League, επικρατώντας με 2-0 της Ιρλανδίας στο γεμάτο «Καραϊσκάκης», σε ένα παιχνίδι φορτισμένο συναισθηματικά λόγω του θανάτου του Τζορτζ Μπάλντοκ.

    Ο αρχηγός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, Τάσος Μπακασέτας, μιλώντας στην κάμερα του Alpha ανέφερε τα εξής:

    Για το γκολ του: «Βάσει των συνθηκών και του παιχνιδιού, ήταν από τα πιο ωραία γκολ της καριέρας μου και δεν θα το ξεχάσω ποτέ».

    Για τα λόγια του πριν το ματς με την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ: «Τα λόγια μου στο Γουέμπλεϊ έρχονται μέσα από την καρδιά μου και ήθελα να πω στα παιδιά αυτά που νιώθω και να τους δώσω ένα έξτρα κίνητρο, αν και νομίζω δεν χρειάζονταν εμένα. Η παρουσία μας ήταν αυτό που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα το πώς διαχειριστήκαμε τη θλίψη μας σε λίγες ώρες. Θεωρώ ότι περάσαμε αρκετά μαθήματα ως ομάδα και έχουμε γνωρίσει πολλές απογοητεύσεις και τα μηνύματα που περάσαμε και ο κόσμος ταυτίστηκε με αυτά είναι η μεγαλύτερη νίκη για εμάς τα τελευταία χρόνια. Το σημερινό παιχνίδι δεν ήταν εύκολο. Είμαι χαρούμενος για την εικόνα που δείξαμε στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και το πιο σημαντικό είναι ότι κερδίσαμε και τώρα ακολουθεί ένα ακόμα δύσκολο παιχνίδι».

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Ελλάδα - Ιρλανδία 2-0: Εθνικάρα και φύγαμε για… τελικό!
    Ελλάδα - Ιρλανδία 2-0: Εθνικάρα και φύγαμε για… τελικό!

    Η Ελλάδα έκανε το 4Χ4 στον όμιλο της και τώρα περιμένει την Αγγλία για το όνειρο της ανόδου και του… Μουντιάλ

    Η Ελλάδα κέρδισε 2-0 την Ιρλανδία, έκανε το «4 στα 4» στον όμιλο του Nations League και πλέον περιμένει τους Άγγλους (14/11) με στόχο την άνοδο στην πρώτη κατηγορία της διοργάνωσης.
    Ο κόσμος γέμισε το Καραϊσκάκης και μάλιστα οι φίλαθλοι της γαλανόλευκης που βρέθηκαν στο γήπεδο δεν ξέχασαν να αποτίσουν φόρο τιμής στον αδικοχαμένο Τζορτζ Μπάλντοκ, καθώς πίσω από τη μία εστία είχαν κρεμάσει δύο μεγάλα πανό.

    Έτσι παρατάχθηκαν

    Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ξεκίνησε την αναμέτρηση με τον Βλαχοδήμο στη «γαλανόλευκη» εστία, τους Ρότα, Μαυροπάνο, Χατζηδιάκο και Γιαννούλη στην τετράδα της άμυνας, τους Κουρμπέλη και Σιώπη στον άξονα της μεσαίας γραμμής και τους Μασούρα, Μπακασέτα και Τζόλη, πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Παυλίδη. Από την άλλη, ο Χέιμιρ Χάλγκριμσον ξεκίνησε με τους Κέλεχερ, Ο’ Σέι, Κόλινς, Σκέιλς, Μπράντι, Κούλεν, Σζμόντικς, Νάιτ, Ογκμπένε, Πάροτ και Φέργκιουσον.
    Επιθετικός μονόλογος από την Ελλάδα στο πρώτο μέρος

    Η πρώτη καλή στιγμή στην αναμέτρηση ήρθε στο 4ο λεπτό από το… πουθενά για την Ιρλανδία. Η πάσα του Κουρμπέλη κόντραρε στον Πάροτ, με την μπάλα να καταλήγει στον Φέργκιουσον που βρέθηκε απέναντι στον Βλαχοδήμο αλλά έστειλε τη μπάλα ψηλά άουτ.

    Από κει και πέρα η Ελλάδα ήταν καταιγιστική και στο 11ο λεπτό έχει μία πολύ καλή στιγμή με φοβερό σουτ στην κίνηση από τον Μασούρα, αλλά τον Κέλεχερ να του λέει «όχι». Ο εξτρέμ του Ολυμπιακού βρήκε τη μπάλα στρωμένη μπροστά του μετά από κόντρα στην περιοχή των Ιρλανδών, ενώ δύο λεπτά μετά, ο ίδιος με συνεχόμενα σουτ που θα κοντράρουν στους Ιρλανδούς, θα απειλήσει ξανά.

    Στο 17′ ξανά με τον Μασούρα η Εθνική θα βρεθεί στο προσκήνιο, όταν μετά από σέντρα του Τζόλη η κεφαλια του Έλληνα εξτρέμ περνά λίγο άουτ. Στα πρώτα 20 λεπτά, η ομάδα του Γιοβάνοβιτς έχει κατασκηνώσει στο μισό γήπεδο της Ιρλανδίας. Κάπως έτσι στο 21′ γίνεται ξανά επικίνδυνη όταν ο Μπακασέτας έκανε το σουτ με τον Κάλαχερ να λέει «όχι», η μπαλα κατέληξε στον Παυλίδη που δεν πλάσαρε όπως θα ήθελε και ο τερματοφύλακας της Ιρλανδίας μπλόκαρε τελειώνοντας τη φάση.

    Επιθετικός μονόλογος από την Ελλάδα και στο 29ο λεπτό οι παίκτες της Εθνικής συνδυάστηκαν υπέροχα, ο Τζόλης να άνοιξε αριστερά στον Γιαννούλη που έκανε το σουτ με τον Κέλεχερ να διώχνει με τα πόδια.

    Με κάποιες μακρινές μπαλιές προσπαθούν οι Ιρλανδοί να επιτεθούν, που κέρδισαν κόρνερ στο 39ο λεπτό, το οποίο όμως δεν αξιοποίησαν, με αυτή να είναι η μοναδική φορά που έφεραν περισσότερους από τρεις παίκτες πάνω από το κέντρο.

    Στα τελευταία 10 λεπτά του πρώτου μέρους έπεσε ο ρυθμός της Εθνικής και κάπως έτσι οι δύο ομάδες πήγαν με το 0-0 στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα.
    Συνέχισε από εκεί που σταμάτησε η Ελλάδα

    Με το πόδι στο… γκάζι η Εθνική στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Μπακασέτας αφού πρώτα απείλησε στο 47΄ με σουτ, μετά από ωραίο συνδυασμό με τον Τζόλη, ένα λεπτό μετά ο αρχηγός της Ελλάδας σούταρε με το δεξί από το ύψος της περιοχής χωρίς να αφήσει περιθώριο αντίδρασης στον Κέλεχερ, για το 1-0.

    Στο 67ο λεπτό ο αρχηγός απειλεί ξανά αυτή τη φορά με απευθείας εκτέλεση φάουλ που περνά λίγο αουτ και δύο λεπτά μετά, η Ιρλανδία απειλεί για πρώτη φορά στο δεύτερο μέρος με τη κεφαλιά του Τέιλορ, που έδιωξε εντυπωσιακά ο Βλαχοδήμος σε κόρνερ.

    Οι Ιρλανδοί προσπάθησαν να πάρουν μέτρα στο γήπεδο και να κηνυγίσουν την ισοφάριση, κέρδισαν κάποια κόρνερ, όμως πέρασαν ανεκμετάλλευτα, εκτός από την φάση του 87ου λεπτού. Μετά από εκτέλεση κόρνερ, ο Τέιλορ θα κάνει το σουτ πάνω στον Μαυροπάνο και στην συνέχεια θα επιχειρήσει ξανά να σκοράρει αλλά θα μπλοκάρει ο Βλαχοδήμος.

    Ωστόσο, τον τελευταίο λόγο είχε η Εθνική μας ομάδα, όταν και ο Μάνταλος εκμεταλλεύεται το λάθος του Κέλεχερ, τον απέφυγε, μπήκε περιοχή και πλάσαρε σε κενή εστία για το τελικό 2-0.

    ΕΛΛΑΔΑ: Βλαχοδήμος, Ρότα, Χατζηδιάκος, Μαυροπάνος, Γιαννούλης, Σιώπης, Κουρμπέλης (82′ Κουρμπέλης), Μπακασέτας (72′ Ζαφείρης), Τζόλης (82′ Τσιμίκας), Μασούρας (65′ Πέλκας), Παυλίδης (72′ Δουβίκας).

    ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Κέλεχερ, Μπρέιντι, Σκέιλς, Κόλινς, Ο’Σέι, Κάλεν, Νάιτ (73′ Μολούμπι), Σμόντικς (73′ Τζόνστον), Πάροτ, Φέργκιουσον (57′ Τειλορ), Ογκμπένε (57′ Εμποσέλε).

    Πηγή: in.gr - Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ / EUROKINISSI

    Δείτε τα highlights του αγώνα:

  • Το συγκλονιστικό βίντεο της Εθνικής Ελλάδας για τον θρίαμβο στο Γουέμπλεϊ - «Στη μνήμη του Τζορτζ Μπάλντοκ»
    Το συγκλονιστικό βίντεο της Εθνικής Ελλάδας για τον θρίαμβο στο Γουέμπλεϊ - «Στη μνήμη του Τζορτζ Μπάλντοκ»

    Με ένα συγκλονιστικό βίντεο, που ανέβασε στο Instagram, η Εθνική Ελλάδας αφιέρωσε στον Τζορτζ Μπάλντοκ την ιστορική νίκη επί της Αγγλίας στο Γουέμπλεϊ.

    «Με τη δύναμη της ψυχής σου» γράφει η σχετική λεζάντα, ενώ στο βίντεο φαίνονται, μεταξύ άλλων, τα δύο γκολ του Βαγγέλη Παυλίδη, που χάρισαν το σπουδαίο «διπλό» στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, αλλά και τα μηνύματα των διεθνών για τον συμπαίκτη τους που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 31 ετών.

    Ειδικότερα, τόσο ο σκόρερ της «γαλανόλευκης» όσο και άλλα παιδιά που αγωνίστηκαν έδειχναν το μαύρο περιβραχιόνιο και τον ουρανό για τον Μπάλντοκ, με τον Ρότα να ακούγεται να λέει «for you Γιώργη» (σ.σ. «για σένα Γιώργη»), ενώ στο τέλος γράφει «In Memory of George Baldock» (σ.σ. «Στη μνήμη του Τζορτζ Μπάλντοκ»), με τον αρχηγό της Εθνικής, Τάσο Μπακασέτα, να κρατάει τη φανέλα του.

    Το ανατριχιαστικό βίντεο της Εθνικής Ελλάδας για τον Τζορτζ Μπάλντοκ και το ιστορικό «διπλό» στο Γουέμπλεϊ

    Συγκλόνισε ο Τάσος Μπακασέτας με την ομιλία του στα αποδυτήρια

    Από τα αποδυτήρια της εθνικής ομάδας φαινόταν ότι όλοι ήταν συνειδητοποιημένοι για τον σκοπό για τον οποίο είχαν ταξιδέψει στο Λονδίνο, αντιμετωπίζοντας μια από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου, την Αγγλία. Ήθελαν να κερδίσουν για τον Τζορτζ Μπάλντοκ, τον φίλο τους και συμπαίκτη τους, που τα έδινε όλα στο γήπεδο, είτε για τον σύλλογο που έπαιζε είτε για την εθνική ομάδα.

    Ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδος, Τάσος Μπακασέτας, πραγματοποίησε μια συγκλονιστική ομιλία στα αποδυτήρια, λίγο πριν από τη σέντρα του σπουδαίου αγώνα.

    «Ξέρουμε πολύ καλά τι ομάδα είμαστε και τι έχουμε καταφέρει για να φτάσουμε μέχρι εδώ. Δεν έχουμε να φοβηθούμε κανέναν και πρέπει να το δείξουμε από το πρώτο λεπτό. Ξέρουμε την ιδιαιτερότητα του παιχνιδιού. Πολλοί από εμάς ξέρουν τι σημαίνει ο Τζορτζ και τι παιδί ήταν.

    Ο Τζορτζ πάντα ήταν το παράδειγμα για αυτή την ομάδα, γιατί πολλές φορές έδινε και την ψυχή του. Έβαζε πιο πάνω την ομάδα από όλους και θυσίαζε ακόμα και τη σωματική του ακεραιότητα. Και σήμερα μέσα στο παιχνίδι θα είναι το παράδειγμά μας. Ο καθένας από εμάς ας θυσιάσει τον εαυτό του για να τον τιμήσουμε όπως του αξίζει. Να είμαστε όλοι έτοιμοι. Πάμε», ανέφερε στην «αρχηγική» του ομιλία ο άσος του Παναθηναϊκού.

    Ενός λεπτού σιγή για τον Τζορτζ Μπάλντοκ στο Γουέμπλεϊ

    Στη συνέχεια, λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα, οι δύο εθνικές ομάδες εμφανίστηκαν με μαύρα περιβραχιόνια και τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του 31χρονου μπακ.

    Οι ενδεκάδες στάθηκαν η μία απέναντι στην άλλη, ενώ οι δύο πάγκοι, όρθιοι, τίμησαν τη μνήμη του Τζορτζ Μπάλντοκ με ενός λεπτού σιγή.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Μάνταλος: «Μόλις τελείωσε ο αγώνας περίμενα να δω τον Τζορτζ να πανηγυρίζει μαζί μας»
    Μάνταλος: «Μόλις τελείωσε ο αγώνας περίμενα να δω τον Τζορτζ να πανηγυρίζει μαζί μας»
    Στον χαμό του Τζορτζ Μπάλντοκ στάθηκε και ο Πέτρος Μάνταλος αναφέροντας μεταξύ άλλων πως όταν τελείωσε ο αγώνας στο Λονδίνο και η Εθνική επικράτησε με 2-1, περίμενε να τον δει να πανηγυρίζει μαζί με τους άλλους διεθνείς.

    Η Εθνική μας ομάδα κατάφερε να πάρει σπουδαία νίκη επικρατώντας με 2-1 της Αγγλίας στο Λονδίνο, μια νίκη που κατακτήθηκε στη μνήμη του αδικοχαμένου Τζορτζ Μπάλντοκ. Οι διεθνείς αφιέρωσαν αυτή την μεγάλη επιτυχία στον πρώην συμπαίκτη τους που έφυγε τόσο άδοξα από την ζωή, με τον Πέτρο Μάνταλο μιλώντας στην κάμερα της NOVA να συγκλονίζει αναφέροντας τα εξής: «Το αποτέλεσμα αν και μεγάλη νίκη πάει σε δεύτερη μοίρα. Όταν ακούστηκε το τελευταίο σφύριγμα πήγε στον Τζορτζ που δεν ήταν σήμερα μαζί μας. Κοιτούσα και περίμενα να τον δω να πανηγυρίζει μαζί μας, δε θα είναι τίποτα το ίδιο, το λέω με όλη μου την ψυχή για πάρα πολύ καιρό, οι σκέψη μου είναι με την οικογένειά του και ελπίζω να καταφέρουν να πάνε μπροστά μετά από αυτό το τραγικό συμβάν.

    Στην είδηση και μόνο μέχρι που φτάσαμε να παίξουμε δεν είχαμε στο μυαλό μας ότι θα βγούμε να αγωνιστούμε. Έπρεπε να παίξουμε, κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε για να τιμήσουμε αυτόν και το εθνόσημο, μας έδινε δύναμη. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

    Πηγή: Gazzetta.gr

  • Έπος για τον Μπάλντοκ στο Γουέμπλεϊ - Αγγλία-Ελλάδα 1-2
    Έπος για τον Μπάλντοκ στο Γουέμπλεϊ - Αγγλία-Ελλάδα 1-2

    Η εθνική μας ομάδα έγραψε ιστορία επικρατώντας της Αγγλίας στο Γουέμπλεϊ με 2-1, χάρη σε δύο γκολάρες του Παυλίδη

    Τζορτζ μακάρι να το έβλεπες… Μακάρι να ήσουν παρέα μας και να έβλεπες τους φίλους σου στο Γουέμπλει. Εκεί στα μέρη κοντά που μεγάλωσες, στην Αγγλία την πρώτη σου πατρίδα που η Ελλάδα μας, η Ελλάδα σου την πλήγωσε με μια μεγαλειώδη εμφάνιση!

    Με μια εμφάνιση της Ελλαδάρας που αγάπησες! Της Ελλάδας που σου έμαθε η αγαπημένη σου γιαγιά που κάπου τώρα παρέα θα τα λέτε. Νίκησε η Ελλάδα μας 2-1 την Αγγλία μέσα στο Γουέμπλει! Ναι, με δύο γκολ του Παυλίδη, του φίλου σου, σε μια βραδιά που όλες οι καρδιές ήταν σφιγμένες. Αλλά όλοι έπαιξαν και για σένα! Μια Εθνική που ήταν κυρίαρχη κόντρα στην Αγγλία των αστεριών του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Αλλά η ελληνική ψυχή τους νίκησε.

    Με ένα γκολ του Παυλίδη στο 50΄ μπήκε μπροστά στο σκορ. Και πέτυχε άλλα τρία που δεν μέτρησαν! Και ισοφαρίστηκε στο 87΄τόσο άδικα. Όμως ο Θεός της μπάλας δεν θα μπορούσε να μην δώσει δικαιοσύνη σε αυτή την Εθνική μας. Στο 93΄ο Παυλίδης βρήκε τον τρόπο να σκοράρει ξανά, και αυτή την φορά να μετρήσει για το 2-1 της Ελλάδας που φεύγει θριαμβεύτρια από την Αγγλία σε μια τόσο δύσκολη βραδιά για όλους.

    Με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να στήνει μαεστρικά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Το είχε πει παραμονές του αγώνα. Για να πάμε ένα βήμα παραπάνω, χρειάζονται υπερβάσεις. Σαν αυτή που πέτυχαν οι διεθνείς μας ακολουθώντας κατά γράμμα το πλάνο του. Ο Γιοβάνοβιτς είχε διαβάσει απόλυτα το παιχνίδι των Άγγλων. Που μπήκαν με… τουπέ και είδαν από νωρίς τα ζόρια. Με την Εθνική να μπαίνει με τσαμπουκά και «καθαρό» μυαλό για να εκμεταλλευτεί απλόχερα όλους τους χώρους που βρήκε από νωρίς.

    Ο Παυλίδης απείλησε νωρίς και λίγο μετά στο 11ο λεπτό ήρθε η πρώτη μεγάλη στιγμή όταν το λάθος του Πίκφορντ έφερε τον Μπακασέτα με τα χέρια ψηλά να πανηγυρίζει στο μακρινό πλασέ που όμως ο Κόλγουιλ έδιωξε κυριολεκτικά πάνω στη γραμμή τη μπάλα σε κόρνερ. Από το κορνερ μπήκε το πρώτο γκολ που δεν μέτρησε με τον Μαυροπάνο, καθαρά σε θέση οφσάιντ.

    Η Ελλάδα μας όμως είχε στείλει το μήνυμα… Μπορεί ο Μπέλιγχαμ να απείλησε και η Αγγλία να πήρε τον έλεγχο όμως η Εθνική μας πατούσε καλά στο θρυλικό Γουέμπλει. Και με το… καλημέρα στην επανάληψη «χτύπησε» με τον Παυλίδη! Ο Ρότα σούταρε, η μπάλα κόντραρε στους αμυντικούς, έφτασε στον Κουλιεράκη που έκανε το πρώτο σόλο πασάροντας στον Παυλίδη που ανάμεσα σε τέσσερις παίκτες ελίχθηκε, σούταρε και έκανε το 0-1.

    Με το μαύρο περιβραχιόνιο στο χέρι ο άσος της Μπενφίκα δεν πανηγύρισε. Έδειξε τον… Τζορτζ που δεν είναι κοντά μας. Το ίδιο και οι υπόλοιποι παίκτες κρατώντας ψηλά την φανέλα του Μπάλντοκ. Οι Άγγλοι προσπάθησαν να πιέσουν με νέα πρόσωπα από τον πάγκο όμως η Εθνική έβγαζε τις φάσεις και τα γκολ!

    Στο 59΄ η νέα κόντρα της Εθνικής φέρνει τον Μασούρα να πλασάρει σωστά, να σκοράρει αλλά το γκολ να ακυρώνεται σωστά. Στο 80΄ οι Άγγλοι απείλησαν αλλά ο Κουλιεράκης αντέδρασε γρήγορα για να έρθει… ξανά το 0-2 που… ξανά δεν μέτρησε.

    Στο 84΄από λάθος πάσα με τα χέρια του Πίκφορντ, έκλεψε ο Γιαννούλης και έδωσε στον Τζόλη που από τα πλάγια έκανε την παράλλη στον Παυλίδη και με πλασέ αυτός σκόραρε. Ήταν όμως όντως οφσάιντ. Το 0-2 δεν έγινε, αλλά έγινε το 1-1 στο 87′ μετά από ωραία κάθετη του Αλεξάντερ Άρνολντ στον Γουότκινς, αυτός γύρισε την μπάλα στον Μπέλιγχαμ και ο τελευταίος με ωραίο σουτ στο αριστερό «παραθυράκι» του Βλαχοδήμου ισοφάρισε.

    Και εκεί που όλοι πίστεψαν πως χάθηκε μια τεράστια ευκαιρία για το ιστορικό διπλό, ήρθε ξανά ο Παυλίδης στο 93΄για να σκοράρει και αυτή την φορά το γκολ να μετρήσει! Ο Πέλκας κέρδισε συνεχόμενες κόντρες, μπήκε στην περιοχή, η μπάλα κατέληξε στον Παυλίδη που μετά από μία προσποίηση σούταρε και έκανε το 1-2 για την Ελλάδα, που έφυγε με το διπλό της… δεκαετίας από το Γουέμπλεϊ!

    ΑΓΓΛΙΑ: Πίκφορντ, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Στόουνς, Κόλγουιλ, Λιούις, Ράις, Πάλμερ, Φόντεν (72′ Σολάνκε), Μπέλινγκχαμ, Σάκα (52′ Μαντουέκε), Γκόρντον (60′ Ουότκινς).

    ΕΛΛΑΔΑ: Βλαχοδήμος, Γιαννούλης, Μαυροπάνος, Κουλιεράκης, Ρότα, Σιώπης (65′ Ζαφείρης), Κουρμπέλης (74′ Μάνταλος), Μπακασέτας (85′ Βαγιαννίδης), Τζόλης (85′ Κωνσταντέλιας), Μασούρας (66′ Πέλκας), Παυλίδης.

    Πηγή: in.gr

  • Ιωαννίδης: Οι Πορτογάλοι ρώτησαν ξανά τον Αμορίμ για τον διεθνή φορ μετά τα τρια γκολ του με την Εθνική
    Ιωαννίδης: Οι Πορτογάλοι ρώτησαν ξανά τον Αμορίμ για τον διεθνή φορ μετά τα τρια γκολ του με την Εθνική

    Τα τρια γκολ που έβαλε ο Φώτης Ιωαννίδης στα δύο παιχνίδια της Εθνικής Ελλάδας στο Nations League έκαναν τους Πορτογάλους δημοσιογράφους να ρωτήσουν ξανά τον Ρουμπέν Αμορίμ για την περίπτωσή του.

    Ο Φώτης Ιωαννίδης ήταν ο πρωταγωνιστής στις δύο νίκες που πέτυχε η Εθνική Ελλάδας στις δύο πρώτες αγωνιστικές του Nations League πετυχαίνοντας τρια γκολ απέναντι σε Φινλανδία και Ιρλανδία.

    Έτσι λοιπόν, οι Πορτογάλοι ρώτησαν ξανά τον προπονητή της Σπόρτινγκ Λισαβόνας για τον διεθνή επιθετικό στη συνέντευξη Τύπου ενόψει του εκτός έδρας αγώνα με την Αρούκα για το πορτογαλικό πρωτάθλημα.

    Αναλυτικά όσα είπε ο Αμορίμ για τον Ιωαννίδη:

    "Δεν είναι παίκτης μας, δεν ανησυχώ, ανησυχώ για το αν θα κρατήσουμε τους παίκτες μας. Να κρατήσουμε τον Βίκτορ Γκιόκερες, να κρατήσουμε τον Κόνραντ Χάρντερ, να πάρουμε τον Ροντρίγκο Ριμπέιρο για να εξελιχθεί στην I Liga... Είμαστε επικεντρωμένοι στους επιθετικούς μας".

    Πηγή: Sport24.gr
  • Εθνική Ελλάδας: Ο καυτός Τζόλης δικαίωσε τον Γιοβάνοβιτς με πολλή δουλειά και ένα φανταστικό γκολ
    Εθνική Ελλάδας: Ο καυτός Τζόλης δικαίωσε τον Γιοβάνοβιτς με πολλή δουλειά και ένα φανταστικό γκολ

    Ο Χρήστος Τζόλης ήταν εκ των κορυφαίων στον αγωνιστικό χώρο στη νίκη της Εθνικής επί της Ιρλανδίας με 2-0 και δικαίωσε τον Γιοβάνοβιτς, για την επιλογή του να τον βάλει βασικό.

    Η Ελλάδα κατάφερε να φύγει με το διπλό από το Aviva Stadium, επικρατώντας 2-0 των Ιρλανδών. Η απόδοση της Εθνικής δεν ήταν εντυπωσιακή, ωστόσο η δουλειά και το 2/2 στον όμιλο έγινε χάρη σε δύο υπέροχα γκολ.

    Πρώτα ο Φώτης Ιωαννίδης στο 50' πέτυχε ένα εξαιρετικό τέρμα με φανταστικό πλασέ και στο 87' ο Χρήστος Τζόλης έστειλε με εκπληκτικό τρόπο την μπάλα στα δίχτυα, κλειδώνοντας το τρίποντο.

    Ο Χρήστος Τζόλης ήρθε στην Εθνική "καυτός". Είχε πετύχει δύο σερί γκολ με την Κλαμπ Μπριζ, ένα με την Ντεντέρ και άλλο ένα στο ντέρμπι με την Σερκλ Μπριζ.

    Κόντρα στους Φινλανδούς έμεινε στον πάγκο, ωστόσο με τους Ιρλανδούς ήταν μία από τις δύο αλλαγές του Γιοβάνοβιτς, παίρνοντας ουσιαστικά τη θέση του Πέλκα στο αρχικό σχήμα.

    Επιβεβαίωσε πως είναι σε εξαιρετική κατάσταση

    Ο Τζόλης επιβεβαίωσε, λοιπόν, πως βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και δικαίωσε απόλυτα τον Γιοβάνοβιτς για την επιλογή του. Φυσικά, ξεχωρίζει το γκολ του στο 87ο λεπτό.

    Κινήθηκε ωραία μεταξύ των γραμμών της Ιρλανδίας, πήρε την μπάλα από την καλά συγχρονισμένη κάθετη μεταβίβαση του Μπακασέτα, κοντρόλαρε με το κεφάλι, με μία φανταστική αλλαγή κατεύθυνσης ξεφορτώθηκε τον Κόλινς και επιχείρησε ένα ξερό σουτ, για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα.

    Από το ξεκίνημα του παιχνιδιού, ο Τζόλης ήταν ο κορυφαίος του αγωνιστικού χώρου. Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, η Εθνική φάνηκε να ζορίζεται και να μην μπορεί να κρατήσει την μπάλα στα πόδια της. Ο ποδοσφαιριστής της Κλαμπ Μπριζ ήταν ο πιο δραστήριος και επιθετικά και ανασταλτικά.

    Χρειάστηκε αρκετές φορές να γυρίσει πίσω και να ντουμπλάρει τον Κώστα Τσιμίκα, ο οποίος με τη σειρά του προσπαθούσε να παίρνει προωθήσει από τα αριστερά. Οι επιστροφές του ήταν απαραίτητες από την στιγμή που οι Ιρλανδοί απειλούσαν κυρίως από εκεί με τον Ογκμπένε.

    Επιθετικά, ο Τζόλης συνεργάστηκε αρκετές φορές με τον μπακ της Λίβερπουλ. Άλλωστε, ο μέσος χώρος δράσης των δύο παικτών ήταν πάνω κάτω στα ίδια τετραγωνικά μέτρα και κυριάρχησαν στην αριστερή πλευρά, απ' όπου χτυπούσε η Ελλάδα, με κινήσεις σε όλο το μήκος της.

    Οι επιδόσεις του Χρήστου Τζόλη

    Ο Τζόλης στα 89 λεπτά που αγωνίστηκε είχε 43 ενέργειες με την μπάλα. Δοκίμασε συνολικά 26 μεταβιβάσεις με την μπάλα, με τις 20 από αυτές να βρίσκουν συμπαίκτη του. Δηλαδή είχε ποσοστό επιτυχίας 77%.

    Παρεμπιπτόντως, ο 22χρονος δεν χρειάστηκε πολλές τελικές, μονάχα μία του αρκούσε, για να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα. Άλλωστε, οι ενέργειες του στην περιοχή δεν ήταν αρκετές, καθώς αγωνίστηκε πολύ πάνω στην γραμμή, με το μέσο χώρο δράσης του, όπως προαναφέρθηκε, να είναι στα αριστερά, ακριβώς στη μεσαία γραμμή.

    Πάντως, ο Τζόλης είχε τρία τάκλιν τα περισσότερα στο παιχνίδι μαζί με τον Μπακασέτα και τον Σιώπη, όπως και έξι απομακρύνσεις της μπάλας, κορυφαία επίδοση μεταξύ των παικτών της Εθνικής. Σημαντικό το γεγονός ότι έδωσε οκτώ μάχες και κατάφερε να βγει νικητής από τις έξι, δείχνοντας σε όλη τη διάρκεια του αγώνα διάθεση και όρεξη να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο.

    Συμπερασματικά, ο Τζόλης ήταν εκ των κορυφαίων του αγωνιστικού χώρου, αν όχι ο κορυφαίος για την Εθνική μας, με πολύτιμη δουλειά σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού και ένα γκολ υψηλής κλάσης. Η επιλογή λοιπόν, του Γιοβάνοβιτς, να τον αφήσει στον πάγκο με τη Φινλανδία και να τον έχει ολόφρεσκο για 89 λεπτά κόντρα στην Ιρλανδία, αποδείχθηκε κομβική.

    Πηγή: Sport24.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI
  • Ολυμπιακοί Αγώνες, Γερμανία - Ελλάδα 76-63: Η Εθνική πίεσε την πρωταθλήτρια κόσμου, αλλά δεν έκανε την υπέρβαση που ονειρευόταν
    Ολυμπιακοί Αγώνες, Γερμανία - Ελλάδα 76-63: Η Εθνική πίεσε την πρωταθλήτρια κόσμου, αλλά δεν έκανε την υπέρβαση που ονειρευόταν

    Η προσπάθεια ήταν εκεί, το πείσμα και η θέληση το ίδιο, στο τέλος όμως η Εθνική λύγισε με 76-63 από την πρωταθλήτρια κόσμου Γερμανία και έχασε την ευκαιρία για την πρώτη πρόκρισή της στα ημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η ανυπομονησία γι' αυτό το ματς ήταν ακραία υψηλή. Η Εθνική είχε μία ιστορική ευκαιρία για πρόκριση στα ημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων, έδωσε τεράστια μάχη με πείσμα, με τακτική, με αποφασιστικότητα, στο τέλος όμως λύγισε από την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία (76-63) και ολοκλήρωσε το όμορφο καλοκαίρι της με μία γλυκόπικρη γεύση.

    Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν ξανά σούπερ αποτελεσματικός στις φάσεις που βρήκε τρύπες και επιτέθηκε προς το αντίπαλο καλάθι, ο Τόμας Γουόκαπ βοήθησε πολύ στο σκοράρισμα, όμως ο Βασίλης Σπανούλης δεν είδε άλλους να έχουν συνεισφορά στο εμπρός μέρος του γηπέδου. Αμυντικά η Εθνική έκανε σπουδαία δουλειά, με τακτική απέναντι στον Ντένις Σρούντερ και με σκληράδα, σε αυτό το επίπεδο όμως, απέναντι σε μία τόσο σπουδαία ομάδα, χρειαζόταν κάτι περισσότερο στην επίθεση.

    Ο Φραντς Βάγκνερ ήταν ο MVP των Γερμανών, που πνίγηκαν στο πρώτο δεκάλεπτο, ισορρόπησαν το παιχνίδι στο δεύτερο, είχαν περισσότερο ταλέντο και περισσότερο βάθος για το αποτέλεσμα και την πρόκριση στα ημιτελικά. Εκεί θα παλέψουν με τον νικητή του Γαλλία - Καναδάς, για το εισιτήριο που οδηγεί στον τελικό του Σαββάτου και στο πιθανό συναπάντημα με την Team USA.

    Ο αγώνας

    Με Καλάθη, Γουόκαπ, Παπανικολάου, Αντετοκούνμπο, Μήτογλου άνοιξε το ματς η Ελλάδα, με τους δύο ψηλούς να συνεργάζονται για το 0-2 από καλάθι του Ντίνου στην πρώτη επίθεση. Καλάθης και Γιάννης έφτιαξαν απίθανη φάση για το 2-8, με τον Greek Freak να μη βλέπει δεύτερο παίκτη πάνω του, να βάζει βολές για το 4-14 στο 5' και να κυριαρχεί με ασύλληπτο κάρφωμα για το +12. Η άμυνα λειτούργησε σε πολύ υψηλό επίπεδο και το 11-21 της περιόδου ίσως και να κολάκευε τους Γερμανούς.

    Η Εθνική δεν μπήκε καλά στο δεύτερο δεκάλεπτο, ο Χέρμπερτ άρχισε να στέλνει δεύτερο παίκτη στον Αντετοκούνμπο, όμως αυτή τη φορά η τύχη ήταν με το μέρος μας. Μήτογλου και Τολιόπουλος έβαλαν μεγάλα καλάθια για το 20-28 στο 13', η Γερμανία είχε βρει ρυθμό και έπαιζε με τρομερή ορμή και στις δύο πλευρές του γηπέδου, με αποτέλεσμα να ροκανίσει τη διαφορά και στο φινάλε του πρώτου μέρους να ισορροπήσει το ματς στο 36-36.

    Το ξέσπασμα που περίμεναν πολλοί από τη Γερμανία στο ξεκίνημα του β' μέρους απαντήθηκε από Γουόκαπ - Παπανικολάου που με μεγάλα σουτ έγραψαν το 41-44, με την Εθνική να δείχνει και πάλι χαρακτήρα και να ισοφαρίζει στο 50-50 με καλαθάρα του Αντετοκούνμπο και δικές του 1/2 βολές στο 27'. Ένα λάθος του Τολιόπουλου έδωσε αιφνιδιασμό στους παγκόσμιους πρωταθλητές για το +4, με τον Μπόνγκα να σκοράρει τεράστιο τρίποντο για το 59-52 στο φινάλε της τρίτης περιόδου.

    Μία παράβαση πέντε δευτερολέπτων από τον Καλάθη και ένα δίποντο από τον Φραντς Βάγκνερ οδήγησαν στο 61-52 στο 31', ο Αντετοκούνμπο διάβασε καλά το ματς και μείωσε στους πέντε (61-56), όμως εκεί ο Παπανικολάου σπατάλησε μία κατοχή για να βγάλει αιφνιδιασμό, ο Φραντς Βάγκνερ σκόραρε για το +7, ο Γουόκαπ βρήκε σίδερο σε τρίποντο, ο Μήτογλου έχασε την επόμενη κατοχή και οι Γερμανοί κλείδωσαν το ματς με τον κορυφαίο τους παίκτη να γράφει το 67-57 στο 37'.

    ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Βάζκεζ, Κοζλόφσκις, Μπατίστα

    ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 11-21, 36-36, 59-52, 76-63

    Πηγή: Sport24.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο