Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024 20:15

Κουκουρέγια: "Αν πάρουμε το Euro, θα βάψω τα μαλλιά μου κόκκινα χωρίς να φαίνομαι σαν τη μικρή γοργόνα"

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο Μαρκ Κουκουρέγια εξήγησε ότι θα τηρήσει την υπόσχεση του να βάψει κόκκινα τα μαλλιά του, αν η Ισπανία κατακτήσει το Euro.

Στην Ισπανία μετρούν αντίστροφα για τον μεγάλο τελικό του Euro κόντρα στην Αγγλία (14/7, 22:00, Match Center από το SPORT24) και ανυπομονούν πρώτα για να σηκώσουν το τρόπαιο και στη συνέχεια για να δουν τον Μαρκ Κουκουρέγια να πραγματοποιεί την υπόσχεσή του...

Ο Καταλανός είχε δεσμευθεί ότι αν η "ρόχα" έφτανε στον τελικό, θα έβαφε τα μαλλιά του κόκκινα και αυτό δεν έχει ξεχαστεί από κανέναν. Κάτι που τού έχει προκαλέσει σκέψεις αναφορικά με το πώς θα καταφέρει να βάψει τα μαλλιά του, ώστε να μη μοιάζει με τη μικρή γοργόνα, όπως ανέφερε χαριτολογώντας στη Mundo Deportivo.

"Ναι, ναι, ναι... Το είχα υποσχεθεί, αλλά δεν είχα άλλη επιλογή. Αν κερδίσουμε, αν κερδίσουμε... Δεν μπορώ να βγω στον τελικό στα κόκκινα. Πρέπει να το κάνω και σκεφτόμουν τον τρόπο για να μη φαίνομαι σαν τη μικρή γοργόνα. Κάτι θα κάνουμε", κατέληξε γελώντας ο Ισπανός.

Πηγή: Sport24.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ANNA SZILAGYI
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024 12:24

Σχετικά Άρθρα

  • Ελαιόλαδο: Νέα απειλή για τους παραγωγούς – Ποιοι κυνηγούν την πίτα των 14 δισ. ευρώ
    Ελαιόλαδο: Νέα απειλή για τους παραγωγούς – Ποιοι κυνηγούν την πίτα των 14 δισ. ευρώ

    Οι μικροί καλλιεργητές ελιάς στην Ισπανία μάχονται για το μέλλον του κλάδου του ελαιολάδου

    Μια νέα απειλή αντιμετωπίζουν οι μικροί καλλιεργητές ελιάς, στο λίκνο της παγκόσμιας παραγωγής ελιολάδου, στη νότια Ισπανία.

    Καθώς η κλιματική αλλαγή καθιστά την ξηρασία όλο και πιο πιθανή σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη, χιλιάδες μικροκαλλιεργητές στην Ανδαλουσία έχουν έρθει αντιμέτωποι με ένα νέο και ταχέως αναπτυσσόμενο «εχθρό», που δεν είναι άλλος από τους ανταγωνιστές μεγαλοαγρότες.

    Στόχος εδώ και καιρό, των «μεγάλων» αγροτών ήταν σύμφωνα με δημοσίευμα του FT, να εισβάλλουν σε μια αγορά στην οποία μέχρι πρότινος κυριαρχούσαν οι μικροκαλλιεργητές, καθώς οι τιμές στο ελαιόλαδο παραμένουν κοντά σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ. Πρόκειται άλλωστε για μια βιομηχανία αξίας 14 δισ. ευρώ.

    Η έκταση της γης που αφιερώνεται σε υπερ-εντατικές ελαιοκαλλιέργειες αυξάνεται

    Ειδικότερα, οι «σούπερ εντατικές» επιχειρήσεις προσπαθούν να επωφεληθούν από τις τιμές του ελαιολάδου που παραμένουν κοντά στα υψηλά επίπεδα ρεκόρ που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Διαθέτουν σειρές δέντρων σε πυκνά στοιβαγμένες γραμμές σε επίπεδες εκτάσεις κοντά σε ποτάμια ή δεξαμενές. Αυτό επιτρέπει την άρδευση – κρίσιμη κατά τη διάρκεια της ξηρασίας και κάτι που οι περισσότεροι μικροκαλλιεργητές μπορούν μόνο να ονειρευτούν – και τη συγκομιδή με μηχανήματα. Αυτό σημαίνει χαμηλότερο κόστος, υψηλότερη παραγωγικότητα και μεγαλύτερα κέρδη.

    Επέκταση της ελαιοκαλλιέργειας

    Η έκταση της γης που αφιερώνεται σε υπερ-εντατικές ελαιοκαλλιέργειες αυξάνεται. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν επεκταθεί από το πουθενά και αντιπροσωπεύουν το 7% του εδάφους της Ισπανίας για ελιές και το 11% της παραγωγής, σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου. Εξαπλώνονται επίσης βόρεια πέρα από την Ανδαλουσία και προσελκύουν κεφάλαια από μεγάλους ομίλους ελαιολάδου όπως η Innoliva και η De Prado.

    Τέτοιου είδους καλλιέργειες, φαίνεται ότι τα πήγαν καλύτερα από τους παραδοσιακούς ελαιώνες κατά τη διάρκεια της ξηρασίας, καθώς υπέστησαν λιγότερο δραστικές μειώσεις στην παραγωγή.

    «Η οικονομική λογική του ελαιολάδου των ορεινών ελαιώνων μειώνεται επειδή η παραγωγικότητα μειώνεται, κυρίως λόγω του προβλήματος του νερού», δήλωσε ο Ignacio Silva, πρόεδρος της Deoleo, η οποία αγοράζει από μικρούς και μεγάλους αγρότες ως ο μεγαλύτερος έμπορος ελαιολάδου στον κόσμο.

    Οι μέγα-ελαιοκαλλιέργειες έχουν επίσης πολλαπλασιαστεί, καθώς οι γαιοκτήμονες, που ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή, στρέφονται από τα εσπεριδοειδή, τα δημητριακά και τα ριζώδη λαχανικά στις ελιές, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπίσουν το υδατικό στρες καλύτερα από τις περισσότερες άλλες καλλιέργειες.

    Η βιαστική αυτή στροφή στην ενασχόληση με την ελαιοκαλλιέργεια επιταχύνθηκε από τις υψηλές τιμές και την προοπτική για άνοιγμα νέων αγορών. Τα στελέχη της βιομηχανίας φλερτάρουν εκατομμύρια δυνητικούς νέους καταναλωτές εκτός Ισπανίας και Ιταλίας, κυρίως στις ΗΠΑ και τη βόρεια Ευρώπη, όπου πολλά νοικοκυριά εξακολουθούν να βασίζονται σε άλλα μαγειρικά λίπη.

    Οι ελαιοκαλλιέργειες υψηλής πυκνότητας είναι επίσης ελκυστικές για τους επενδυτές στην Ιταλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό ελαιολάδου στον κόσμο μετά την Ισπανία. Κεφάλαια εισρέουν από εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων, όπως η DeA Capital με έδρα το Μιλάνο, ιστορικές οικογένειες οινοποιών και εταιρείες εμφιάλωσης.

    Οι παραδοσιακές φάρμες παράγουν κατά μέσο όρο 500 έως 850 κιλά ελαιόλαδο ανά εκτάριο, σε σύγκριση με την απόδοση των 1.200 κιλών στις μεγαλύτερες αρδευόμενες επιχειρήσεις

    Η έκταση που αφιερώνεται στην ελαιοκαλλιέργεια υψηλής τεχνολογίας στην Ιταλία είναι ακόμη μικρή, καθώς αντιπροσωπεύει μόλις 15.000 εκτάρια από τα 1 εκατ. εκτάρια ελαιόδεντρων. Όμως ο Michele Buccelletti, γόνος οικογένειας που καλλιεργεί ελιές στην Τοσκάνη από τον 17ο αιώνα, προβλέπει ότι η Ιταλία θα ακολουθήσει το μονοπάτι των σούπερ αγροκτημάτων που χάραξε η Ισπανία.

    Οι αντιθέσεις

    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για την καλλιέργεια στην Ισπανία. Σύμφωνα με τους FT, ενώ οι παραδοσιακοί ελαιοπαραγωγοί στην Ισπανία έχουν κατά μέσο όρο 80 έως 120 δέντρα ανά εκτάριο, οι μεγαλο-αγρότες έχουν οπουδήποτε από 800 έως 2.000 μικρότερα δέντρα. Οι παραδοσιακές φάρμες παράγουν κατά μέσο όρο 500 έως 850 κιλά ελαιόλαδο ανά εκτάριο, σε σύγκριση με την απόδοση των 1.200 κιλών στις μεγαλύτερες αρδευόμενες επιχειρήσεις, σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου.

    Ταυτόχρονα, οι «σούπερ φάρμες» χρησιμοποιούν ελαιοσυλλέκτες που μοιάζουν με τρακτέρ ύψους 4 μέτρων. Το πιο κοντινό που έχουν οι παραδοσιακοί αγρότες στη μηχανοποίηση είναι οι χειροκίνητες ράβδοι δόνησης, που τινάζουν τις ελιές από τα κλαδιά.

    Κατά συνέπεια, το κόστος παραγωγής για έναν τυπικό παραδοσιακό αγρότη ανέρχεται σε 3,80 ευρώ ανά κιλό ελαιολάδου, ενώ το κόστος σε μια τυπική σούπερ φάρμα είναι το μισό.

    Ένας μεγαλοκαλλιεργητής κοντά στην Κόρδοβα, ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη συγκομιδή ενός από τα 100 εκτάρια αγροτεμαχίων του στα τέλη Οκτωβρίου. «Με πέντε μηχανήματα μπορώ να κάνω όλο το κτήμα σε πέντε ημέρες», δήλωσε. Για τη συγκομιδή της ίδιας έκτασης ορεινών ελιών, μια ομάδα 10 ατόμων θα μπορούσε να χρειαστεί 70 έως 100 ημέρες.

    Η ταχύτητα φέρνει ένα άλλο πλεονέκτημα. Ο καρπός για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πρέπει να προέρχεται από την πρώτη συγκομιδή της χρονιάς, αλλά αν μείνει στο δέντρο για πολύ καιρό αλλοιώνεται. Σε μια μεγαλοαγροτική εκμετάλλευση «μπορείς να επιλέξεις την ακριβή στιγμή της συγκομιδής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Rioboo Cabello de Alba. Αλλά ένας αγρότης του βουνού, πρόσθεσε, δεν μπορεί να συλλέξει τα πάντα τη στιγμή της βέλτιστης ωρίμανσης.

    Παρόλο που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την ταχύτητα ή τις αποδόσεις, μικροκαλλιεργητές υποστηρίζουν ότι προσφέρουν ένα ανώτερο προϊόν.

    Οι «σούπερ φάρμες» και οι πολυφαινόλες

    Οι πολυφαινόλες προσδίδουν στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο την πικάντικη γεύση και την πικράδα που εκτιμάται στη Μεσόγειο. Παρέχουν επίσης, μαζί με το ελαϊκό οξύ, τα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη που έχουν δείξει πολλές επιστημονικές μελέτες. «Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι μια κουταλιά από το ελαιόλαδό μας μπορεί να σας απαλλάξει από τον πονοκέφαλο ή τον πόνο στις αρθρώσεις», δήλωσε ο Jiménez López.

    Οι φάρμες υψηλής πυκνότητας, εν τω μεταξύ, χρησιμοποιούν λίγες μόνο ποικιλίες ελιάς που τείνουν να παράγουν λιγότερες πολυφαινόλες. «Τότε οι αρδευόμενες ελιές χάνουν την ένταση της γεύσης τους, επειδή το νερό λειτουργεί ως μαλακτικό», δήλωσε ο Manuel Parras Rosa, καθηγητής μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο του Jaén.

    Για ορισμένες νέες αγορές, ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί απαραίτητα πρόβλημα. Η Deoleo διαπίστωσε ότι στους καταναλωτές των ΗΠΑ, για παράδειγμα, δεν αρέσει η ελαφριά αίσθηση καψίματος που θα περίμενε ένας νοτιοευρωπαίος από ένα εξαιρετικό παρθένο έλαιο κορυφαίας ποιότητας.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

  • Ισπανία: Αριθμός ρεκόρ τουριστών επισκέφθηκε τη χώρα το καλοκαίρι
    Ισπανία: Αριθμός ρεκόρ τουριστών επισκέφθηκε τη χώρα το καλοκαίρι

    Η Ισπανία υποδέχτηκε 21,8 εκατομμύρια ξένους τουρίστες στις ακτές της αυτό το καλοκαίρι, αριθμό ρεκόρ, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Η μεγάλη αυτή τουριστική ροή πυροδότησε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη χώρα.

    Ο αριθμός αυτό συνιστά αύξηση 7,3% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2023, όπως ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

    Η Ισπανία, ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός στον κόσμο, υποδέχτηκε 10,9 εκατομμύρια επισκέπτες τον Ιούλιο και άλλους τόσους τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Υπηρεσία.

    Η ''πλημμύρα'' τουριστών δεν έχει χαροποιήσει ωστόσο τους Ισπανούς κάποιοι από τους οποίους διαδήλωσαν τους τελευταίους μήνες, κυρίως στη Βαρκελώνη, στη Μάλαγα της Ανδαλουσίας, τις Βαλεαρίδες Νήσους και τις Κανάριες Νήσους.

    Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την επιβάρυνση στις υποδομές, την ηχορύπανση και τη ρύπανση.

    Ηταν επίσης οργισμένοι από την αύξηση στις τιμές των ενοικίων καθώς πολλά ακίνητα διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση στους τουρίστες σε υψηλές τιμές.

    Πολλές περιοχές της χώρας αντέδρασαν και η Βαρκελώνη δεσμεύτηκε ότι μέχρι το 2029 θα καταργηθούν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις για τους τουρίστες.

    Η χώρα που εκπροσωπήθηκε περισσότερο τουριστικά αυτό το καλοκαίρι στην Ισπανία ήταν η Βρετανία με 4,17 εκατομμύρια Βρετανούς επισκέπτες. Ακολουθεί η Γαλλία (3,75 εκατ), η Γερμανία (2,49) και η Ιταλία (1,35).

    Επίσης σημειώθηκε 13% αύξηση στους Αμερικανούς τουρίστες που ανήλθαν σε 850.000.

    Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του χρόνου η Ισπανία φιλοξένησε συνολικά 64,8 εκατομμύρια τουρίστες, γεγονός που επίσης αποτελεί ρεκόρ.

    Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί στη χώρα ήταν η Καταλονία, η περιφέρεια όπου ανήκουν η Βαρκελώνη, οι Βαλεαρίδες Νήσοι και τα Κανάρια Νησιά.

    Οι περισσότεροι τουρίστες άφησαν και περισσότερα έσοδα-- 17,6% αύξηση στη διάρκεια αυτού του οκταμήνου--τα οποία συνολικά ανήλθαν σε 86,7 δισ ευρώ.

    Αυτό αναλογεί σε 187 ευρώ τουριστικές δαπάνες ημερησίως ανά τουρίστα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφία: ΑΠΕ-EPA/CHEMA MOYA

  • Τρομακτικά πλάνα από την Ισπανία: Ταύρος πέρασε μέσα από κάγκελα και σκότωσε άτομο
    Τρομακτικά πλάνα από την Ισπανία: Ταύρος πέρασε μέσα από κάγκελα και σκότωσε άτομο

    Ακόμη ένα δυστύχημα μετρά η Ισπανία με πρωταγωνιστή έναν ταύρο. Σε σοκαριστικά πλάνα που ήρθαν στη δημοσιότητα φαίνεται το αφηνιασμένο ζώο να σπάει το φράγμα ασφαλείας και να σκοτώνει έναν άνθρωπο, ενώ τραυμάτισε σοβαρά άλλους τρεις, εκ των οποίων και ένα 3χρονο κοριτσάκι.

    Το τρομακτικό περιστατικό συνέβη στην Παντόγια στο Τολέδο της Ισπανίας, κατά τη διάρκεια των εορτασμών του πολιούχου της και οδήγησε σε νέες εκκλήσεις για την απαγόρευση των ταυροδρομιών.

    Μάρτυρες είπαν ότι οι τρεις άνθρωποι δεν είχαν καμία ελπίδα, καθώς ο ταύρος έτρεξε σε έναν κλειστό διάδρομο και έσπασε την πύλη του φράγματος στο τέλος της διαδρομής, παρά το γεγονός ότι η πύλη ήταν φτιαγμένη από σίδερο.

    Ένας 80χρονος ο νεκρός - Οικογένεια οι τραυματίες

    Ο νεκρός άνδρας ήταν ηλικίας 80 ετών.

    Τραυματίες είναι ένα παππούς, μια γιαγιά και το εγγόνι τους, σύμφωνα με τον δήμαρχο.

    Ισπανοί ακτιβιστές ζήτησαν τον τερματισμό της παράδοσης, επαναλαμβάνοντας τις προειδοποιήσεις για τους κινδύνους από την εμπλοκή των ταύρων στις εορταστικές εκδηλώσεις.

    Η παιδί χτύπησε στο πρόσωπο και αναρρώνει στο νοσοκομείο, ενώ οι άλλοι δύο ηλικιωμένοι τραυματίστηκαν σοβαρά αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή τους.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Ισπανία: Στιγμές τρόμου για ψαρά με καγιάκ όταν τον περικύκλωσε σφυροκέφαλος καρχαρίας - Δείτε πώς τον έδιωξε
    Ισπανία: Στιγμές τρόμου για ψαρά με καγιάκ όταν τον περικύκλωσε σφυροκέφαλος καρχαρίας - Δείτε πώς τον έδιωξε

    Ο ψαράς ακούγεται να φωνάζει, μάλιστα, «μπάσταρδε, φύγε μακριά»

    Στιγμές τρόμου έζησε ένας ψαράς με καγιάκ στην Ισπανία όταν είδε ξαφνικά έναν καρχαρία να γυρίζει γύρω από το καγιάκ του.
    Στο βίντεο φαίνεται ο καρχαρίας, τον οποίο ο ψαράς αναγνώρισε ως σφυροκέφαλο, να κολυμπάει γύρω από το καγιάκ.
    Κάποια στιγμή, μάλιστα, ο καρχαρίας φαίνεται να κάνει μια κίνηση εφόρμησης προς το καγιάκ με τον ψαρά να επιστρατεύει το κουπί του για να τον απομακρύνει.
    Ο ψαράς ακούγεται να φωνάζει «μπάσταρδε, φύγε μακριά».

    Το περιστατικό σημειώθηκε ανοιχτά της πόλης Ταζακόρτε στα δυτικά του νησιού Λα Πάλμα στα Κανάρια Νησιά.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Ο Βινίσιους για τον ρατσισμό στην Ισπανία: "Εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση μέχρι το 2030, το Μουντιάλ πρέπει να μεταφερθεί"
    Ο Βινίσιους για τον ρατσισμό στην Ισπανία:

    Η Ισπανία θα συνδιοργανώσει το Μουντιάλ του 2030 με την Πορτογαλία και το Μαρόκο και ο Βινίσιους αναφέρθηκε στα κρούσματα ρατσισμού που έχουν σημειωθεί στη χώρα της Ιβηρικής.

    Ο Βινίσιους Τζούνιορ μίλησε για τις ρατσιστικές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί στο Ισπανικό ποδόσφαιρο αλλά και την κοινωνία γενικότερα και τις συνέδεσε με το Μουντιάλ του 2030 το οποίο θα συνδιοργανώσει η Ισπανία με την Πορτογαλία και το Μαρόκο.

    Ειδικότερα, ο Βραζιλιάνος αστέρας υπογράμμισε πως εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, τότε το Παγκόσμιο Κύπελλο θα πρέπει αλλάξει χώρα διεξαγωγής.

    Αναλυτικά όσα είπε στο CNN:

    "Εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί έως το 2030, το Παγκόσμιο Κύπελλο θα πρέπει να μεταφερθεί. Έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης μέχρι το 2030. Ελπίζω ότι η Ισπανία μπορεί να εξελιχθεί και να κατανοήσει τη σοβαρότητα της προσβολής κάποιου εξαιτίας του χρώματος του δέρματός του. Νομίζω ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο πρέπει να μεταφερθεί, γιατί αν ένας παίκτης δεν αισθάνεται άνετα και με ασφάλεια να παίζει σε μια χώρα όπου μπορεί να υποστεί ρατσισμό, είναι λίγο περίπλοκο.

    Θέλω να κάνω ό,τι μπορώ για να αλλάξω τα πράγματα, επειδή υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην Ισπανία - η πλειονότητα- που δεν είναι ρατσιστές. Αυτή η μικρή ομάδα καταλήγει να βλάπτει την εικόνα μιας χώρας στην οποία είναι καλό να ζει κανείς. Μου αρέσει να παίζω για τη Ρεάλ Μαδρίτης . Αγαπώ την Ισπανία. Ας ελπίσουμε ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν".

    Πηγή: Sport24.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Julio Munoz

  • Κλιματική αλλαγή: Πάνω από το 20% των ισπανικών αμπελώνων επηρεάστηκε από καιρικά φαινόμενα το 2024
    Κλιματική αλλαγή: Πάνω από το 20% των ισπανικών αμπελώνων επηρεάστηκε από καιρικά φαινόμενα το 2024

    Περισσότερα από 200.000 εκτάρια αμπέλια έχουν υποστεί ζημιές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή το 2024, που αντιστοιχούν στις μισές από τις ασφαλισμένες περιοχές, σύμφωνα με εκτίμηση που μόλις δημοσιεύθηκε στην Agroseguro, που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση της γεωργικής ασφάλισης στα Πυρηναία.

    Προς το παρόν, οι αιτήσεις αποζημίωσης που έλαβε η Agroseguro αντιστοιχούν σε 175.000 εκτάρια, αλλά ο οργανισμός εκτιμά ότι αυτή η έκταση θα ξεπεράσει τα 200.000 εκτάρια. Τις επόμενες εβδομάδες, περισσότεροι από 250 τεχνικοί θα αξιολογήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τον αντίκτυπο των διαφορετικών κλιματικών φαινομένων στους αμπελώνες οινοσταφύλων στην Ισπανία. Μεταξύ των αξιοσημείωτων γεγονότων, μπορούμε να αναφέρουμε τους παγετούς τον Απρίλιο και τον Μάιο που προκάλεσαν ζημιές σε σχεδόν 68.000 εκτάρια, κυρίως στην Castille-La Manche και στην Castille Léon, αλλά και σε άλλες περιοχές παραγωγής όπως η Rioja, η Catalogne, η Pays Basque, η Aragon και η Navarre.

    Οι χαλαζοπτώσεις ξεκίνησαν τον Απρίλιο «και δεν έχουν σταματήσει από τότε», σημειώνει η Agroseguro, επισημαίνοντας την υποβολή αιτήσεων αποζημίωσης για περισσότερα από 49.000 εκτάρια ασφαλισμένων αμπελιών. Επηρεάζονται σχεδόν όλες οι περιοχές παραγωγής, με τα πιο έντονα επεισόδια να σημειώνονται τον Ιούνιο, αν και οι καταιγίδες τον Ιούλιο και τον Μάιο ήταν επίσης βίαιες.

    Κατεστραμμένα και νεκρά αμπέλια λόγω ξηρασίας

    Στη συνέχεια έρχεται η ξηρασία, η έλλειψη βροχοπτώσεων και τα κύματα καύσωνα που καταστρέφουν σχεδόν 33.000 εκτάρια μη αρδευόμενων αμπελώνων, ιδίως στην Aragon, την Catalogne, την Estrémadure, την Valence και την Castille-La Manche. Στην Catalogne, ακόμη και αν η κατάσταση είναι πολύ ακανόνιστη, οι συνεταιρισμοί αγροδιατροφής προβλέπουν πτώση άνω του 35% της παραγωγής σταφυλιών φέτος σε σύγκριση με ένα κανονικό έτος. Οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι αυτές του Priorat και της Terra Alta, ενώ στην Penedès και σε ορισμένες περιοχές της Tarragona η συγκομιδή θα πρέπει να είναι αντίστοιχη με εκείνη του 2023 σύμφωνα με την αγροτική ένωση Unió de Pagesos.

    Πέρυσι, οι μέσες αποδόσεις κυμαίνονταν από 4.000 έως 5.000 κιλά ανά εκτάριο, το μισό από αυτό που θεωρούνταν προηγουμένως ο κανόνας. Η Unió de Pagesos ζητά να χορηγηθεί ενίσχυση σε αμπελουργούς που συγκομίζουν λιγότερο από 8.000 κιλά ανά εκτάριο, «όπως έγινε πέρυσι». Να σημειωθεί ότι στον ισπανικό αγροτικό τύπο διατυπώνονται αιτήματα, όπως «τα αμπέλια έχουν εξαντληθεί και πολλά νεκρά αμπέλια που είναι κατεστραμμένα… Θα πρέπει να ανανεωθούν για να μην φύγουν οι αμπελουργοί».

    Η συγκομιδή αυξάνεται, τα αποθέματα πέφτουν

    Υπενθυμίζουμε πως στα τέλη Ιουλίου, οι ισπανικοί συνεταιρισμοί αγροδιατροφής προέβλεπαν εθνική συγκομιδή 39.751.500 εκατόλιτρων οίνου και γλευκών φέτος, αύξηση 20% σε σύγκριση με πέρυσι, ιδίως λόγω της προγραμματισμένης αύξησης της παραγωγής στην Castile-La Manche (24 Mhl /+33%) και την Estrémadure. Παρά την αύξηση αυτή, η πραγματοποίηση της οποίας θα εξαρτηθεί προφανώς από τις καιρικές συνθήκες τις επόμενες εβδομάδες, ο ισπανικός τομέας είναι ικανοποιημένος με το επίπεδο των αποθεμάτων που μειώθηκαν κατά 14,5% για το κρασί και κατά 38,3% για τα γλεύκη στις 31 Μαΐου 2024 σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα διαθέσιμα αποθέματα στην αρχή της περιόδου, την 1η Αυγούστου, είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο των πρόσφατων περιόδων.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Ρεκόρ ζέστης τον Αύγουστο και για την Ισπανία
    Ρεκόρ ζέστης τον Αύγουστο και για την Ισπανία

    Σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, τα τέσσερα τελευταία χρόνια θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα θερμότερα

    Η Ισπανία βίωσε τον «θερμότερο» Αύγουστο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στην ιστορία της, με μέση θερμοκρασία 25 βαθμούς Κελσίου, ανακοίνωσε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία Aemet.

    «Ο μήνας Αύγουστος του 2024 ήταν ο πιο θερμός από τότε που ξεκίνησαν να τηρούνται αρχεία στην ισπανική χερσόνησο», ανέφερε σήμερα η υπηρεσία.

    «Με μέση θερμοκρασία 25ºC, ήταν κατά 2ºC πάνω από τον μέσο όρο που καταγράφηκε από το 1991 έως το 2020» και ξεπέρασε «κατά δύο δέκατα του βαθμού τους αντίστοιχους μήνες του 2003 και 2023», που ήταν οι θερμότεροι μέχρι στιγμής, πρόσθεσε η υπηρεσία.

    Με βάση τα στοιχεία που καταγράφηκαν κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, το 2024 αναμένεται να είναι «η θερμότερη χρονιά», «ανάλογη με το 2022», σύμφωνα με την Aemet.

    Τα τέσσερα θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί στην Ισπανία θα μπορούσαν να είναι τα τελευταία τέσσερα, ανέφερε η υπηρεσία.

    Τα έτη 2022 και 2024 εμφανίζουν μέση θερμοκρασία 15,8ºC, σύμφωνα με την ίδια πηγή, και «ακολουθούν στενά το 2023 και το 2020 με 15,7ºC».

    Επτά κύματα καύσωνα το 2023

    Αν και είναι συνηθισμένη στις υψηλές θερμοκρασίες, η Ισπανία αντιμετωπίζει όλο και περισσότερους και συχνότερους καύσωνες, μερικές φορές μάλιστα εκτός των καλοκαιρινών μηνών, γεγονός που ανησυχεί τους επιστήμονες.

    Το 2023, σύμφωνα με την Aemet, η χώρα αντιμετώπισε επτά κύματα καύσωνα.

    Από το 1975, η διάρκεια αυτών των επεισοδίων καύσωνα αυξήθηκε κατά τρεις ημέρες ανά δεκαετία στην Ισπανία και η μέση θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 2,7 βαθμούς ανά δεκαετία, ανέφερε η υπηρεσία.

    Προκαλούμενη από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την ανθρώπινη δραστηριότητα, η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει αυξήσει την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητα των κυμάτων καύσωνα.

    Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα ορατό στην Ευρώπη, μια ήπειρο που θερμαίνεται δύο φορές ταχύτερα από τον μέσο όρο του πλανήτη και της οποίας το κλίμα είναι ήδη τουλάχιστον 1,2°C θερμότερο σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - In.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ-EPA/CHEMA MOYA

  • Ισπανία: Μεγάλη αύξηση στην τιμή του ελαιόλαδου, παρά τον μηδενισμό του ΦΠΑ - Ακριβότερο κατά 38,3%
    Ισπανία: Μεγάλη αύξηση στην τιμή του ελαιόλαδου, παρά τον μηδενισμό του ΦΠΑ - Ακριβότερο κατά 38,3%

    Μεγάλη αύξηση στην τιμή του ελαιόλαδου στην Ισπανία , παρά τον μηδενισμό του ΦΠΑ.

    Σκιές στην αποτελεσματικότητα του μηδενισμού του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο, ενός εκ των πιο προβεβλημένων μέτρων που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση της Ισπανίας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα τρόφιμα, έχουν προκαλέσει τα νεότερα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (INE)

    Σύμφωνα με τα στοιχεία πληθωρισμού για τον Ιούλιο, πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου, το ελαιόλαδο ήταν ακριβότερο κατά 38,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. O ευρύτερος δείκτης των τροφίμων δείχνει αύξηση 3% σε ετήσια βάση, με την Eurostat να κατατάσει την Ισπανία ως τη χώρα με τον τέταρτο υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων τον συγκεκριμένο μήνα ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ισπανία: Προσωρινά τα αποτελέσματα από την μείωση του ΦΠΑ

    Παρά το γεγονός ότι σε μηνιαία βάση παρατηρείται μικρή αποκλιμάκωση της τιμής του ελαιολάδου, η πτωτική τάση είχε αρχίσει προ τριμήνου, δηλαδή προτού μηδενιστεί ο ΦΠΑ. Παράλληλα, τα στοιχεία της INE εγείρουν ερωτήματα για το κατά πόσον το μέτρο θα αποφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα, με δεδομένο ότι οι μειώσεις στον ΦΠΑ σε διάφορα τρόφιμα, που εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση Σάντσεθ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν να αποσύρονται από το τέλος Σεπτεμβρίου έως το τέλος του έτους.

    Άγνωστο παραμένει εν τω μεταξύ το συνολικό δημοσιονομικό κόστος για τα δημόσια ταμεία, ενώ ειδικά η τιμή του ελαιολάδου επηρεάζεται έντονα από εξελίξεις στη διεθνή αγορά και την ετήσια σοδειά στους μεγάλους παραγωγούς της Μεσογείου.

    Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με έκθεση της κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, ακόμα και σε περιπτώσεις που η μείωση του ΦΠΑ διαχέεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στις τιμές που βλέπουν οι καταναλωτές στο ράφι, το αποτέλεσμα είναι προσωρινό και ουσιαστικά εξαφανίζεται περίπου τρεις μήνες αργότερα.

    Στο ίδιο συμπέρασμα για την περίπτωση της Ισπανίας κατέληξε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, σημειώνοντας μάλιστα ότι, με βάση την πανευρωπαϊκή εμπειρία, η μετέπειτα επαναφορά των συντελεστών στα αρχικά επίπεδα εν τέλει διευρύνει το περιθώριο κέρδους των εμπόρων.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο