Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2023 10:25

Συμπολιτεία Ολυμπίας: Τιμή στους Έλληνες Ολυμπιονίκες Κωνσταντινίδη & Τσικλητήρα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τους χρυσούς Ολυμπιονίκες της Ποδηλασίας Αριστείδη Κωνσταντινίδη και του Στίβου (άλματα) Κώστα Τσικλητήρα, τίμησε η Συμπολιτεία Ολυμπίας σε μια σεμνή τελετή, εγκαινιάζοντας τους δυο πρώτους αφιερωματικούς χώρους ανάπαυσης και θέασης επί της διαδρομής «Ήλιδας Ολυμπίας: Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας" λίγο πριν τα χωριά Χειμαδιό και Σόπι του Δήμου Πύργου.

Η πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας κα Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη κατά την έναρξη των εκδηλώσεων αφού ευχαρίστησε τους παριστάμενους, αναφέρθηκε στα έργα πρόσβασης, ενημέρωσης και πληροφόρησης, που έχουν ήδη γίνει επί της «Οικοτουριστικής διαδρομής Ήλιδας-Ολυμπίας: Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας» επισημαίνοντας: «Σήμερα ξεκινάμε ένα καινούργιο κεφάλαιο του «Μονοπατιού της Εκεχειρίας» με αυτούς τους δύο αφιερωματικούς χώρους. Τιμούμε αθλητές που μας έκαναν να κλάψουμε από χαρά και συγκίνηση, να γελάσουμε, να αισθανθούμε υπερήφανοι, τους Έλληνες Ολυμπιονίκες!» Τόνισε ότι σε όλο το εύρος του Μονοπατιού θα υπάρχουν τέτοια αφιερώματα. Συνεχίζοντας ευχαρίστησε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Πύργου, τις Τοπικές Κοινότητες Χειμαδιού και Σοπίου, το Δασαρχείο Πύργου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων, το πρόγραμμα Leader και τους προέδρους και τους πολίτες των χωριών για την άριστη συνεργασία, τη συμμετοχή και τη συνδρομή τους ώστε όλοι μαζί να συμβάλλουν στην υλοποίηση της κατασκευής αυτών των δύο πρώτων αφιερωματικών χώρων ανάπαυσης και θέασης και τιμής προς τους Έλληνες Ολυμπιονίκες.

Στο Χειμαδιό ήταν η πρώτη αφιερωματική στάση στον Χρυσό Ολυμπιονίκη της Ποδηλασίας κατά τη διάρκεια των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αθήνα, το 1896, τον Αριστείδη Κωνσταντινίδη.

Στον χρυσό Ολυμπιονίκη αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας κ. Βασίλης Διαμαντόπουλος, λέγοντας ότι γεννήθηκε στο Λευκόνοικο της Κύπρου. Σύμφωνα με την ιστορία ήταν ο πρώτος που έφερε το ποδήλατο στην Ελλάδα. Ήταν ιδρυτής του Ποδηλατικού Συλλόγου Αθηνών και της Ποδηλατικής Εταιρείας Αθηνών, η οποία και αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στους Αγώνες της Αθήνας το 1896. Ο Κωνσταντινίδης κέρδισε στον αγώνα ποδηλασίας δρόμου 87 χλμ. που διεξήχθη στη διαδρομή Αθήνα – Μαραθώνας - Φάληρο, με επίδοση 3.22.31.0. Παρόλο που το ποδήλατό του έσπασε στη διαδρομή και αναγκάστηκε να το αντικαταστήσει, κατάφερε να βγει πρώτος και έτσι να είναι ο μοναδικός Έλληνας χρυσός Ολυμπιονίκης της Ποδηλασίας.

Ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος εξήρε τη δουλειά που έχει γίνει και η οποία έχει μοναδικό στόχο την ανάδειξη του τόπου και της ιστορίας του και επισήμανε ότι στη νέα περίοδο του ΕΣΠΑ στόχος θα είναι η ανάδειξη του Μονοπατιού της Εκεχειρίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού κ. Δημήτρης Νικολακόπουλος τόνισε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει από την αρχή τις δράσεις του Μονοπατιού και θα συνεχίσει να είναι αρωγός στην προσπάθεια που γίνεται.

Λίγο πριν το Τοπικό Διαμέρισμα Χειμαδιού έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αφιερωματικού χώρου ανάπαυσης και θέασης από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας κ. Βασίλη Διαμαντόπουλο, τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Βασίλη Γιαννόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού κ. Δημήτρη Νικολακόπουλο και τον πρόεδρο του Τ.Δ. κ. Χρήστο Μπουλούμπαση. Ενώ πριν το Σόπι έγιναν τα αποκαλυπτήρια της αφιερωματικής πλάκας στον θρύλο του στίβου Κώστα Τσικλητήρα, από τον αντιδήμαρχο Πύργου κ. Γιάννη Αργυρόπουλο την πολυβραβευμένη πρωταθλήτρια στο τριπλούν κα Όλγα Βασδέκη, τον πρόεδρο του Τ.Δ. κ. Λευτέρη Σταυρόπουλο και τον Δασάρχη Πύργου κ. Παναγιώτη Λάττα, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην υλοποίηση του έργου.

Η κα Όλγα Βασδέκη αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση, εξήρε τους αφιερωματικούς χώρους, τόνισε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν αυτοί οι χώροι όχι μόνο γιατί τιμούν τους Έλληνες αθλητές αλλά γιατί γίνονται παράδειγμα για τους νέους της επαρχίας να διαπρέψουν στον αθλητισμό. Αναφερόμενη στον Μεσσήνιο αθλητή Κώστα Τσικλητήρα, είπε, ότι γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1888 στην Πύλο και πέθανε σε ηλικία μόλις 24 ετών, στις 10 Φεβρουαρίου 1913 από μηνιγγίτιδα, ενώ υπηρετούσε στον ελληνικό στρατό, κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων. Ο Κώστας Τσικλητήρας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912 στη Στοκχόλμη, (ήταν σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής), κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς με άλμα 3,37 και το χάλκινο στο ύψος άνευ φοράς με άλμα 1,55. Ο Έλληνας αθλητής είχε κατακτήσει και 2 αργυρά ολυμπιακά μετάλλια στο Λονδίνο το 1908 στο ύψος και μήκος άνευ φοράς.

Η παγκοσμιονίκης του TAE KWON DO κα Μαρία Καρπαθάκη, και πρέσβειρα του #BE ACTIVE, η οποία έχει ενεργό συμμετοχή τα τελευταία 4 χρόνια στο Δρόμο της Εκεχειρίας, τόνισε ότι θα συνεχίσει να είναι αρωγός σε αυτή την τόσο σημαντική προσπάθεια που γίνεται.

Οι χώροι αφιερωμάτων των δύο αθλητών έχουν δημιουργηθεί σε συνέχεια των έργων πρόσβασης, ενημέρωσης και γνωστοποίησης που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία 9 χρόνια επί της διαδρομής: «Ήλιδα-Ολυμπία: Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας». Αυτοί είναι οι δύο πρώτοι χώροι ανάπαυσης και θέασης, οι οποίοι θα λειτουργούν και ως τοπόσημα και θα ονοματίζονται σε Έλληνες Ολυμπιονίκες, Ολυμπιακές αξίες αλλά και σε αθλητές που άφησαν βαθιά χαραγμένο το στίγμα τους στον αθλητισμό.

Στους δύο χώρους ανάπαυσης περιλαμβάνονται πετρόκτιστες κρήνες, καθιστικά, παρτέρια με φυτεύσεις, ενημερωτικές πινακίδες που πληροφορούν τον περιπατητή, τον διαβάτη, τον αθλητή και τον κάθε ενδιαφερόμενο για το πού βρίσκεται καθώς και πόσο απέχει από το κάθε χωριό, τι υπηρεσίες του προσφέρονται και πού. Ο καθένας μπορεί σκανάροντας την πινακίδα να μπει στη σελίδα του «Μονοπατιού της Εκεχειρίας» και να ενημερωθεί γενικότερα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας κ. Βασίλης Διαμαντόπουλος, η παγκοσμιονίκης του TAE KWON DO κα Μαρία Καρπαθάκη, η παγκοσμιονίκης και ολυμπιονίκης του Στίβου στο τριπλούν κα Όλγα Βασδέκη, οι αντιπεριφερειάρχες Ηλείας κ.κ. Βασίλης Γιαννόπουλος και Δημήτρης Νικολακόπουλος, ο πρ. υπουργός και βουλευτής κ. Γιώργος Κοντογιάννης, οι αντιδήμαρχοι Πύργου κ.κ. Γιάννης Αργυρόπουλος και Βασίλης Σεϊντής, η εκπρόσωπος του Μοντέρνου Πεντάθλου κα Νεκταρία Κωνσταντίνου, οι πρόεδροι των Τοπικών Διαμερισμάτων Χειμαδιού και Σοπίου κ.κ. Χρήστος Μπουλούμπασης και Λευτέρης Σταυρόπουλος, ο Δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης Λάττας και κάτοικοι των δύο χωριών.

monopati ekex nees staseis 3

monopati ekex nees staseis 2

monopati ekex nees staseis 4

monopati ekex nees staseis 5

monopati ekex nees staseis 6

monopati ekex nees staseis 7

monopati ekex nees staseis 8

monopati ekex nees staseis 9

monopati ekex nees staseis 10

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2023 10:13

Σχετικά Άρθρα

  • «Η Δύναμη του Ονείρου»: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της δράσης που ξεκίνησε από την Αρχαία Ολυμπία
    «Η Δύναμη του Ονείρου»: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της δράσης που ξεκίνησε από την Αρχαία Ολυμπία

    «Η Δύναμη του Ονείρου»: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της δράσης του Ιωάννη Μελισσανίδη και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ευγενία Αναστασιάδου Σμυρναίου που ξεκίνησε από την Αρχαία Ολυμπία

    Η δράση «Η Δύναμη του Ονείρου», που διοργανώθηκε από τον Ολυμπιονίκη της ενόργανης γυμναστικής Ιωάννη Μελισσανίδη και το Ίδρυμα Ευγενία Αναστασιάδου Σμυρναίου, αποτέλεσε μια πρωτοβουλία γεμάτη έμπνευση και ελπίδα, η οποία στόχευσε στη διάδοση των αξιών του αθλητισμού, της συνεργασίας, και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Με αφετηρία την Αρχαία Ολυμπία και σταθμούς σε σημαντικά ιστορικά και πολιτιστικά κέντρα της Ελλάδας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Κως, το Σουφλί και το Διδυμότειχο, η δράση άφησε ανεξίτηλο σημάδι στις τοπικές κοινωνίες και στα νέα παιδιά.

    Η δράση είχε ως κεντρικό στόχο να αναδείξει τη σημασία των στόχων στη ζωή κάθε νέου ανθρώπου, εμπνέοντας τους συμμετέχοντες να κυνηγήσουν τις δικές τους φιλοδοξίες μέσα από τον αθλητισμό, την παιδεία και τον πολιτισμό. Παράλληλα, στοχεύει στη στήριξη της κοινωνικής συνοχής σε περιοχές με έντονη ανάγκη για υποστήριξη, όπως οι απομακρυσμένες περιοχές της Κω, του Σουφλίου και του Διδυμότειχου.

    1. Αρχαία Ολυμπία: Αφετηρία του ταξιδιού αποτέλεσε το σπίτι των Ολυμπιακών Αγώνων, η Αρχαία Ολυμπία. Η ιστορική περιοχή φιλοξένησε μια συγκινητική εκδήλωση για μαθητές και εκπροσώπους του τύπου, όπου ο αθλητισμός συνδυάστηκε με την πολιτιστική κληρονομιά. Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης, ως φορέας των Ολυμπιακών αξιών, μίλησε για το πνεύμα της ειρήνης και της αδελφοσύνης που πρεσβεύουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, εμπνέοντας τους νέους να ακολουθήσουν τα ιδανικά του ευ αγωνίζεσθαι.
    2. Θεσσαλονίκη: Η δράση συνεχίστηκε στη Θεσσαλονίκη, με την επίσκεψη της ομάδας στο δημοτικό σχολείο που φοίτησε ο Ιωάννης Μελισσανίδης. Σε κλίμα συγκίνησης οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά έναν ‘’μαθητή του σχολείου τους’’ που κατάφερε το ακατόρθωτο, να μάθουν για την πορεία του προς το Ολυμπιακό μετάλλιο και να συνειδητοποιήσουν μέσα από τη δική του ιστορία τη σημασία της επιμονής και σκληρής δουλειάς για την επίτευξη των ονείρων.
    1. Σουφλί και Διδυμότειχο: Στις απομακρυσμένες περιοχές του Σουφλίου και του Διδυμότειχου, η δράση είχε ισχυρή κοινωνική διάσταση. Με το βλέμμα στραμμένο στις κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτές οι περιοχές, η ομάδα του Ιωάννη Μελισσανίδη και του Ιδρύματος συνεργάστηκαν με τοπικούς φορείς και σχολεία για να προωθήσουν την κοινωνική αλληλεγγύη και την ενδυνάμωση των νέων. Δόθηκε έμφαση στη σημασία του αθλητισμού ως μέσο ανάπτυξης της αυτοπεποίθησης και της συλλογικότητας, με στόχο τη βελτίωση των κοινωνικών δεσμών.
    2. Κως: Στην Κω, όπου η νεολαία είναι το επίκεντρο της τοπικής κοινωνίας, η δράση εστίασε στη σύνδεση της αθλητικής πειθαρχίας με την εκπαιδευτική ανάπτυξη μέσα από την προσωπική ιστορία του Χρυσού Ολυμπιονίκη και το διαδραστικό τρόπο εξιστόρησης της ενώ η εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ευγενία Αναστασιάδου ανέδειξε τις δυνατότητες που προσφέρουν οι σπουδές και η ενασχόληση με τον πολιτισμό για την προσωπική εξέλιξη καθενός από εμάς.
    3. Σκουληκαριά (Άρτα) & Μολάοι: Ο πρώτος κύκλος ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο απομακρυσμένο ιστορικό χωρίο του Αρχιστράτηγου Γεώργιου Καραισκάκη και φυσικά τους Μολάους, όπου έζησε η Ευγενία Αναστασιάδου Σμυρναίου, εις μνήμη της οποίας δημιουργήθηκε το ομώνυμο κοινωφελές ίδρυμα με σκοπό τη δημιουργία δομών και προγραμμάτων που στηρίζουν την Κοινωνία σε τομείς όπως η Εκπαίδευση, ο Πολιτισμός, η Επιστημονική Έρευνα και το Κοινωνικό Έργο.

    Η συνέργεια του Ολυμπιονίκη Ιωάννη Μελισσανίδη με το Ίδρυμα Ευγενία Αναστασιάδου Σμυρναίου έδειξε πώς ο αθλητισμός και ο πολιτισμός μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτες θετικών αλλαγών στις ζωές των νέων, ειδικά σε περιοχές που αντιμετωπίζουν κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες. Οι νέοι εμπνεύστηκαν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, ενώ οι τοπικές κοινότητες απέκτησαν έναν νέο λόγο να επενδύσουν στο μέλλον τους μέσω του αθλητισμού και της παιδείας.

    melisan progr olump 2

    melisan progr olump 3

    melisan progr olump 4

    melisan progr olump 5

    (Δελτίο Τύπου)

  • Στην Αρχ. Ολυμπία ο Xρυσός Oλυμπιονίκης ποδηλάτης Paolo Bettini
    Στην Αρχ. Ολυμπία ο Xρυσός Oλυμπιονίκης ποδηλάτης Paolo Bettini

    20 χρόνια μετά γιόρτασε το μετάλλιό του διασχίζοντας 1000χλμ. Επί ελληνικού εδάφους

    Στην Ελλάδα για ένα ποδηλατικό ταξίδι 12 ημερών επέστρεψε ο πρώην επαγγελματίας ποδηλάτης από την Cecina και Χρυσός Ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, Paolo Bettini, με σκοπό να γιορτάσει, 20 χρόνια μετά τον θρίαμβό του, το μετάλλιό του και τα 50α γενέθλιά του.

    Υπό τον τίτλο «Αθήνα 20 χρόνια μετά», ο Ιταλός ποδηλάτης διοργάνωσε αυτό το ταξίδι, διασχίζοντας μια διαδρομή 1.000 χιλιομέτρων στην Ελλάδα, από τις 25 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2024.

    Το Σάββατο, 31 Αυγούστου, έφτασε στην Αρχαία Ολυμπία, όπου τον υποδέχτηκαν πολίτες και λάτρεις του ποδηλάτου, καθώς και ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, μαζί με τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Τάκη Παρασκευόπουλο. Τον Ολυμπιονίκη συνόδευαν η σύζυγός του, καθώς και η κα Elena Konstantos, Επίτιμη Πρόξενος της Ελλάδας. Μάλιστα, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Δημάρχου, συζήτησαν για την χρυσή πορεία του Ολυμπιονίκη και τους ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών.

    Σημειώνεται ότι ο Bettini ξεκίνησε την Δευτέρα 25 Αυγούστου από το Λιτόχωρο, ακολουθώντας μια ποδηλατική διαδρομή 1000χλμ και ξαναζώντας πολλές από τις επιτυχημένες του ποδηλατικές στιγμές, ώστε να καταλήξει στις 5 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, για τον τερματισμό. Για τον χρυσό Ολυμπιονίκη, το ταξίδι αυτό έχει σκοπό την προώθηση του ποδηλατικού και αθλητισμού τουρισμού στη χώρα μας και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το Gravel ποδήλατό του είναι βαμμένο στα χρώματα της Ελλάδας και η φανέλα του αποτελεί πιστό αντίγραφο αυτής που φορέθηκε το 2004. Ο Battini έχει 71 νίκες ως επαγγελματίας ποδηλάτης αγωνιζόμενος από το 1997 έως το 2008. Εκτός από το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στην Αθήνα, κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2006 και του 2007.

    olumpia paolo bettini 2

    olumpia paolo bettini 3

    olumpia paolo bettini 4

    olumpia paolo bettini 5

    (Δελτίο Τύπου)

  • Οι διακοπές του Manolo στον Πύργο - Στον "πυρήνα" του ο χάλκινος Ολυμπιονίκης (photos)
    Οι διακοπές του Manolo στον Πύργο - Στον

    Ανάμεσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και το βαρύ αγωνιστικό πρόγραμμα που ακολουθεί μέσα στον Αύγουστο, ο Εμμανουήλ Καραλής παίρνει τις ανάσες του στον Πύργο.

    Με την οικογένειά του στο πλευρό του, ο "Manolo" απολαμβάνει τον ήλιο και τη θάλασσα της Ηλείας, τα μπάνια του, τα παγωτάκια του, τις παρέες και ότι άλλο όμορφο έχει ο "πυρήνας" του, όπως αναφέρει για την οικογένειά του και τον Πύργο.

    Δείτε χαρακτηριστικές εικόνες που ο "Manolo" ανέβασε το instagram...

  • Ο Δήμος Ήλιδας θα συνεχίζει να συμβάλλει στο «Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας” – Ο Χ. Χριστοδουλόπουλος παρέδωσε τιμητικό βραβείο στον Ι. Κούβελο
    Ο Δήμος Ήλιδας θα συνεχίζει να συμβάλλει στο «Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας” – Ο Χ. Χριστοδουλόπουλος παρέδωσε τιμητικό βραβείο στον Ι. Κούβελο

    Ο Δήμος Ήλιδας -δια μέσω του Δημάρχου του κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλο- συμμετείχε στην μεγάλη εκδήλωση των εγκαινίων της εικαστικής έκθεσης «Όπου άμιλλα ενταύθα και νίκη εστίν», η οποία πραγματοποιείται στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών ως παράλληλη εκδήλωση του Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2024, τον οποίο διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία η «Συμπολιτεία Ολυμπίας».

    Ο Δήμαρχος Ήλιδας στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη διαρκή στήριξη του Δήμου προς τη «Συμπολιτεία Ολυμπίας», που ξεκίνησε με δική του πρωτοβουλία από την ίδρυσή της πριν από περίπου 10 χρόνια.

    «Ο φετινός Δρόμος Ολυμπιακής Εκεχειρίας ήταν άκρως επιτυχημένος, προσελκύοντας εφέτος περισσότερους δρομείς και καταρρίπτοντας όλα τα μέχρι σήμερα ρεκόρ συμμετοχής. Έτσι εκατοντάδες άτομα από όλον τον πλανήτη, έζησαν για λίγο ως αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας, διανύοντας της διαδρομή που έκανε ο Κόροιβος ή ο Διαγόρας, από την Ήλιδα τη γενέτειρα και διοργανώτρια πόλη – κράτος των Ολυμπιακών Αγώνων, έως τον ιερό τόπο τέλεσης της Ολυμπίας. Η Συμπολιτεία Ολυμπίας δείχνει ότι τα πανανθρώπινα ιδεώδη του Ολυμπισμού και της Εκεχειρίας που γέννησε η γη της Ήλιδας, έχουν άμεση σχέση με τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική έκφραση», τόνισε -μεταξύ άλλων- ο κύριος Χριστοδουλοπουλος.

    Όλοι οι παρευρισκόμενοι στους χαιρετισμούς τους τόνισαν την ανάγκη να επικρατήσουν οι ολυμπιακές αξίες, δίνοντας έμφαση στην ευγενή άμιλλα, η οποία μπορεί να επηρεάσει προς το θετικότερο την κοινωνία μας και κυρίως τη νεολαία μας.

    Κατά την φετινές βραβεύσεις, ο Δήμαρχος Ήλιδας είχε τη χαρά και την τιμή να παραδώσει το ειδικό βραβείο στον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισίδωρο Κούβελο, τόσο για τη βοήθεια που προσφέρει στη Συμπολιτεία Ολυμπίας, όσο και για τη συμβολή του στο Παγκόσμιο Ολυμπιακό Κίνημα.

    Μάλιστα, οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία στο πλαίσιο της εκδήλωσης να συνομιλήσουν για θέματα που αφορούν στην περαιτέρω συνεργασία της ΔΟΑ με το Δήμο Ήλιδας.

    xristo kouv vraveio 2

    xristo kouv vraveio 3

    xristo kouv vraveio 4

    xristo kouv vraveio 5

    (Δελτίο Τύπου)

  • Η Συμπολιτεία Ολυμπίας τιμά την Ευγενή Άμιλλα και τα Αλτικά αγωνίσματα με εκδήλωση και εικαστική έκθεση
    Η Συμπολιτεία Ολυμπίας τιμά την Ευγενή Άμιλλα και τα Αλτικά αγωνίσματα με εκδήλωση και εικαστική έκθεση

    Στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 9ου Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας

    Ολυμπιακή χρονιά το 2024! Μία χρονιά ορόσημο. Εορτάζουμε 2.800 χρόνια από τον πρώτο καταγεγραμμένο Ολυμπιονίκη, τον Κόροιβο. Εκατό χρόνια από τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι και είκοσι από τους μοναδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας! Είναι μια χρονιά που πρέπει να σκεφτόμαστε όλα αυτά που μας ενώνουν ως χώρα αλλά και σε διεθνές επίπεδο!

    Την Τρίτη 14 Μαΐου 2024, στις 7.00μ.μ., στον εκθεσιακό φιλόξενο χώρο του Πολεμικού Μουσείου, (Ριζάρη 2) εγκαινιάζεται θεματική εκδήλωση και εικαστική έκθεση, με τίτλο τη ρήση του Αριστοτέλη:

    «Όπου άμιλλα ενταύθα και νίκη εστίν»

    Η εικαστική έκθεση φιλοξενεί την παρουσίαση εξαιρετικών ζωγραφικών έργων Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου έως και των αρχών του 20ου αιώνα, που ανήκουν σε 4 αναγνωρισμένες Ιδιωτικές Συλλογές.

    Τα ζωγραφικά έργα πλαισιώνονται από γλυπτά, δημιουργίες ψηφιδωτού και κοσμήματα, σύγχρονων δημιουργών, «γεφυρώνοντας το αρχαίο με το σύγχρονο» που αποτελεί και την φράση ορόσημο από την «Συμπολιτεία Ολυμπίας».

    Το Πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

    -Χαιρετισμός από την Πρόεδρο της Συμπολιτείας Ολυμπίας κα Σοφία Χίντζιου-Κοντογιάννη.

    -Χαιρετισμό στην εκδήλωση και απονομή Τιμητικής Βράβευσης για την προσφορά τους στον Ολυμπισμό στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, οι :

    Ο κ. Ισίδωρος Κούβελος, Πρόεδρος Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας,

    Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας,

    Η κα Σταυρούλα Κοζομπόλη, Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες,

    Η κα Σταυρούλα Ζυγούρη, Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και

    Η κα Ντόρα Πάλλη Γενική Γραμματέας της ΕΘΝΟΑ - Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου.

    Ομιλίες από τους :

    -Αν. Καθηγήτρια της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Ε.Κ.Π.Α. κα Κωνσταντίνα Γογγάκη, με θέμα: «Η αξία της ευγενούς άμιλλας και η αρχαία καταγωγή του αγωνίσματος του άλματος».

    - κα Αννίτα Πατσουράκη, Ιστορικό της Τέχνης & Επιμελήτρια της τρέχουσας εικαστικής έκθεσης.

    Βράβευση διακεκριμένων Αθλητών αλτικών αγωνισμάτων (άλμα εις μήκος, τριπλούν, άλμα επί κοντώ και άλμα εις ύψος).

    Βράβευση των Συλλεκτών της εικαστικής έκθεσης.

    Βράβευση επίσημων Υποστηρικτών των εκδηλώσεων της Συμπολιτείας Ολυμπίας.

    Τιμητικές, ειδικές Βραβεύσεις στους εικαστικούς: Απέργη Χάρις, Κοροβέση Αγγέλικα, Παναγιωτίδης Άγγελος.

    Συντονισμός και Παρουσίαση της εκδήλωσης από τη δημοσιογράφο κα Εύα Περώνα.

    ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: Έργα ζωγραφικής Ελλήνων καλλιτεχνών και ξένων περιηγητών, 19ου και αρχές 20ου αιώνα, από τις Ιδιωτικές Συλλογές των κ.κ.: ΙΣΙΔΩΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΟΥ, ΙΩΑΝΝΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΑΛΙΒΑΝΟΥ, ΦΩΤΙΟΥ ΖΑΧΟΥ, ΜΙΧΑΗΛ ΣΚΟΥΛΛΟΥ.

    Έκθεση με γλυπτά, δημιουργίες ψηφιδωτού, κόσμημα από τους καλλιτέχνες :
    ΑΠΕΡΓΗ ΧΑΡΙΣ, ΒΟΡΔΩΝΗ ΕΡΙΕΤΤΑ, ΓΚΟΥΜΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΟΛΓΑ, ΕΞΑΡΧΟΣ ΝΙΚΟΣ, ΚΑΛΑΚΑΛΛΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΚΟΝΔΥΛΗ ΙΡΙΑΝΑ, ΚΟΝΤΟΥΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΛΑΓΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ, ΜΗΤΣΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΠΑΛΑΣΚΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ, ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΠΑΠΟΥΤΣΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΠΑΤΣΟΓΛΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ, ΠΡΕΣΣΑΣ ΧΑΡΗΣ, ΡΗΝΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, ΡΟΥΣΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΣΟΥΒΑΤΖΟΓΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΣΟΥΒΑΤΖΟΓΛΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΣΧΟΡΕΤΣΑΝΙΤΗ ΡΑΝΙΑ, ΤΑΖΕΔΑΚΗ ΚΑΙΤΗ.

    Διάρκεια Έκθεσης: Τρίτη 14 Μαΐου έως και Πέμπτη 16 Μαΐου 2024. Ωράριο: 9.00 έως 19.00.

    ekexeiria ekth amila 2

    ekexeiria ekth amila 3

    ekexeiria ekth amila 4

    ekexeiria ekth amila 5

    ekexeiria ekth amila 6

    ekexeiria ekth amila 7

    Με το άνω πρόγραμμα η Συμπολιτεία Ολυμπίας ολοκληρώνει τις εκδηλώσεις της στο πλαίσιο του δράσεων για το «Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2024».

    Όλες οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας ΑΜΚΕ, συνδιοργανώνονται με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τους Δήμους Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (Α.Σ.Α.Ε.Δ.), συνεργαζόμενο φορέα υποστήριξης το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, με την υποστήριξη του #BE ACTIVE, τελούν υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού, του Παγκόσμιου Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM), της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (Δ.Ο.Α.), του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΕΘΝ.Ο.Α.), της Ένωσης Συμμετασχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες (Ε.Σ.Ο.Α.), του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (Σ.Ε.Ο.), τεχνική υποστήριξη το Πολεμικό Μουσείο, χορηγούς επικοινωνίας την ΕΡΤ, ΕΡΤ3, ΕΡΑ ΣΠΟΡ 101.8, ΕΡΤ ΠΥΡΓΟΥ, ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, τον ΠΣΑΤ, Running News.gr, OVI, apopseis.gr, Greekteachers, εθελοντική υποστήριξη Ε.Ε.Σ. Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Περιφερειακού Τμήματος Αμαλιάδας, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων - Πρόσκοποι Ηλιούπολης, Ε.Ο.ΠΥ.Δ. Βραχναίικων, RUN AMALIADA κ.α.

    ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ:
    Λουξ, Εμφιαλωμένο νερό δίρφυς, AVANCE car rental, BEFON, ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ, KARAVIAS ART INSURANCE

    ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ:
    DOLE, KTIMA BRINTZIKI, Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, Καλομοίρης ΗΛΒΙΓΑΛ.

    Περισσότερες πληροφορίες: www.routeoftruce.com

    Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 6942088015 & 6974455288

    (Δελτίο Τύπου)

  • 500 δρομείς από 17 χώρες, στο Δρόμο της Εκεχειρίας για την Ειρήνη
    500 δρομείς από 17 χώρες, στο Δρόμο της Εκεχειρίας για την Ειρήνη

    Ηχηρό μήνυμα σε δύσκολους καιρούς, αλλά και θλίψη για την απώλεια συναθλητή

    Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, συναδέλφωσης, σεβασμού, συγκίνησης αλλά και θλίψης για τον ξαφνικό θάνατο ενός Δρομέα της Εκεχειρίας ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι τριήμερες εκδηλώσεις της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΑΜΚΕ στην Ηλεία για τον «Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2024».

    Αθλητές από όλη την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, περπάτησαν τα 50 χιλιόμετρα του Μονοπατιού της Εκεχειρίας από την διοργανώτρια πόλη των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, Αρχαία Ήλιδα, έως τον τόπο τέλεσής τους, την Αρχαία Ολυμπία.

    Οι δρομείς ξεκίνησαν την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στις 06:45 το πρωί, από την είσοδο του Παλαιού Μουσείου της Αρχαίας Ήλιδας. Διήλθαν από τα χωριά Δάφνη, Κεραμιδιά, Δαφνιώτισσα, Περιστέρι, Χειμαδιό, Σόπι, Καράτουλα, Μαγούλα, Λατζόι, Ηράκλεια, Πουρνάρι, Πελόπιο και Πλάτανος και τερμάτισαν στο Παλαιό δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας όπου έγινε και η βράβευσή τους.

    Στο «Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2024» έλαβαν μέρος περίπου 500 δρομείς από την Ελλάδα και από 16 χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, Ουκρανία, Ρωσία, Γαλλία, Τουρκία, Ιράκ, Συρία, Ισπανία, Ουγγαρία, Αυστρία, Βρετανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Φιλιππίνες, Αλβανία, Ρουμανία) διατρανώνοντας με τον καλύτερο τρόπο το μήνυμα της Ειρήνης, ως «προπομποί» της ολυμπιακής περιόδου που ξεκίνησε με την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, στην Αρχαία Ολυμπία. Ιδιαίτερη συγκίνηση και μεγάλη συμβολική σημασία είχε η στιγμή της βράβευσης των συμμετεχόντων από την Ρωσία και Ουκρανία όπου καλέστηκαν για τη βράβευσή τους όλοι μαζί.

    Ο «Δρόμος Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2024» διεξήχθη επί της Oικοτουριστικής διαδρομής Ήλιδας – Ολυμπίας: το «Μονοπάτι της Εκεχειρίας», δεν είχε αγωνιστικό χαρακτήρα και βραβεύθηκαν με μοναδικά αριθμημένα μετάλλια οι δρομείς που ολοκλήρωσαν τη διαδρομή των 50 χλμ. Το μετάλλιο έχει σχεδιάσει η Χάρις Απέργη, σχεδιάστρια κοσμημάτων. Της πορείας ειρήνης εφέτος ηγήθηκαν ο Steffanos Von Theos από τη Γερμανία (γνωστός φιλέλληνας ο οποίος μόλις πήρε τη σύνταξή του ήρθε για να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα) και ο Κώστας Χατζής (ο οποίος διαμένει μόνιμα στην Ολλανδία, έχει λάβει μέρος σε όλους τους Δρόμους Εκεχειρίας, κάνοντας κάθε χρόνο το δικό του Δρόμο Εκεχειρίας ώστε να έρθει και να λάβει μέρος).

    Σε όλα τα χωριά της διαδρομής οι δρομείς έτυχαν της καλύτερης δυνατής φιλοξενίας από τους κατοίκους- εθελοντές του Δρόμου της Εκεχειρίας για ακόμη μία φορά, οι οποίοι προσέφεραν κι εφέτος τοπικά εδέσματα θέλοντας να δείξουν ότι η φιλοσοφία του «Ξένιου Δία», εξακολουθεί να υπάρχει στον τόπο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Οι τριήμερες εκδηλώσεις

    Οι τριήμερες εκδηλώσεις που έγιναν στο πλαίσιο του «Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας» ξεκίνησαν την Παρασκευή το απόγευμα από την Αρχαία Πίσα.

    Συγκεκριμένα:

    Ο Δρόμος του Κλεοσθένη, από την Αρχαία Πίσα στην Αρχαία Ολυμπία (αγώνας 5χλμ) τιμώντας τον βασιλιά της Αρχαίας Πίσσας Κλεοσθένη.

    Με τη συμβολική συμμετοχή της Παγκόσμιας πρωταθλήτριας της άρσης βαρών Μαρίας Χριστοφορίδη, της βαλκανιονίκη των 400 μ. Αργυρούλας Γιαννικάκη και περισσότερων από 100 δρομέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι δρομείς ξεκίνησαν την Παρασκευή το απόγευμα από την Αρχαία Πίσα, έτρεξαν δίπλα από τους τάφους των Ελλανοδικών, το ναό της Δήμητρας Χαμύνη, μπροστά από τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία και δίπλα από το αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας για να καταλήξουν στην είσοδο του Δημαρχείου της Αρχαίας Ολυμπίας.

    Οι τρεις πρώτες γυναίκες είναι:
    ΤΣΟΥΚΑΛΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (22’46.08)
    ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΧΗ (23’49.24)
    ΓΙΑΝΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ (25’00.05)

    Οι τρεις πρώτοι άνδρες είναι:
    ΤΣΟΥΚΑΣ ΜΑΡΙΝΟΣ (17’28.68)
    ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ (17’39.46)
    ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (18’04.62)

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Τ.Δ. Αρχαίας Ολυμπίας Δημήτρης Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Αντώνης Χρυσανθακόπουλος, οι Ολυμπιονίκες Ιωάννης Μελισσανίδης, Γιώργος Τζελίλη, η Βαλκανιονίκης Αργυρούλα Γιαννικάκη, η Παγκοσμιονίκης Μαρία Χριστοφορίδη, ο Διευθυντής του ΑΣΑΕΔ και κάτοχος επί 35 χρόνια του πανελληνίου ρεκόρ του Μαραθωνίου δρόμου Σπύρος Ανδριόπουλος.

    Το πρωί του Σαββάτου διεξήχθη συμβολική τελετή εναπόθεσης οπλισμού, στην πλατεία του Αγραπιδοχωρίου στην Πηνεία, απέναντι από το λόφο της Αρμάτοβας. Απέναντι από τον λόφο όπου στην αρχαιότητα αθλητές και θεατές των Ολυμπιακών Αγώνων άφηναν τα όπλα τους και εισέρχονταν άοπλοι στην «ιερά του Διός Ήλιδα».

    Δύο «αρχαίοι πολεμιστές» εναπόθεσαν τον οπλισμό τους μετά τη συμβολική διακοπή της διαμάχης τους από μία ιέρεια, η οποία στη συνέχεια αφού τους έδωσε ένα κλαδί αγριελιάς, χόρεψε μαζί με άλλες ιέρειες τονίζοντας τη σημασία της διακοπής των εχθροπραξιών. Οι δύο πολεμιστές με τη σειρά τους παρέδωσαν τα κλαδιά της αγριελιάς, αιώνιο σύμβολο ειρήνης αλλά και των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, στον υπερδρομέα μεγάλων αποστάσεων και σύγχρονο ημεροδρόμο Γιάννη Κούρο και στην Μαρία Καρπαθάκη, Παγκοσμιονίκη στο TAEKWONDO, πρέσβειρα του #BEACTIVE, προπονήτρια της εθνικής ομάδας TAEKWONDO Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, δίνοντας έτσι το έναυσμα για την εκκίνηση του Δρόμου του Ηρακλή.

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Ήλιδας κα Θεώνη Γεωργοπούλου, ο αντιδήμαρχος Πηνείας κ. Κώστας Αναγνωστόπουλος και πλήθος κόσμου, ο πρόεδρος του Τ.Δ. κ. Χρύσανθος Μπαντούνας, ετεροδημότες που είχαν έρθει από την Αθήνα για την εκδήλωση και πλήθος κόσμου.

    Οι ιέρειες ήταν από τη Σχολή Χορού της κας Εβίτας Κεραμιδά.

    Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ διεξήχθη για δεύτερη φορά μέσα σε ένα έντονα συγκινησιακό κλίμα με προπομπούς τον Γιάννη Κούρο, τη Μαρία Καρπαθάκη, τον Σπύρο Ανδριόπουλο, αμέσως μετά τη συμβολική τελετή της εναπόθεσης του οπλισμού.

    Οι αθλητές ξεκίνησαν από την πλατεία του Αγραπιδοχωρίου το πρωί του Σαββάτου για την Αρχαία Ήλιδα. Λόγω του φράγματος του Πηνειού (Λίμνης Καραμανλή) δεν ήταν εφικτό να ακολουθηθεί η αρχαία διαδρομή, έτσι διήλθαν από τα χωριά Λάτας, Εφύρα, Ωραία, Κεραμιδιά, Δάφνη και κατέληξαν στο θέατρο της Αρχαίας Ήλιδας όπου έγιναν και οι απονομές των αναμνηστικών στους προπομπούς καθώς και των μεταλλίων σε όλους τους συμμετέχοντες.

    Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΙΦΙΤΟΥ διεξήχθη το απόγευμα του Σαββάτου στην Αρχαία Ήλιδα. Ο συμβολικός αυτός αγώνας είναι αφιερωμένος στο βασιλιά της Ήλιδας Ίφιτο, ενός εκ των πρωτεργατών της Εκεχειρίας, που μαζί με τον βασιλιά της Πίσας Κλεοσθένη και της Σπάρτης Λυκούργο υπέγραψαν το Σύμφωνο της Εκεχειρίας.

    Έλαβαν μέρος παιδιά της Πέμπτης και Έκτης δημοτικού καθώς και του Γυμνασίου. Οι νεαροί δρομείς ξεκίνησαν από την πλατεία της Ήλιδας και τερμάτισαν στο ξύλινο θέατρο της Αρχαίας Ήλιδας, σε έναν αγώνα σχεδόν 2 χιλιομέτρων. Τιμήθηκαν όλα τα παιδιά. Όμως ιδιαίτερα τιμήθηκαν οι πρώτοι, ένα αγόρι και ένα κορίτσι από το δημοτικό: Χριστοδουλόπουλος Δημήτριος, Νίκη Μαρνέρη και οι πρώτοι, ένα αγόρι και ένα κορίτσι από το γυμνάσιο: Απόστολος Ντεμαρίνης και Μαρία Αθανασοπούλου.

    Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ξεκίνησε με τις βραβεύσεις των συμμετασχόντων στους Δρόμους του Ίφιτου και του Ηρακλή καθώς και των προπομπών του «Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2024» κ.κ. Steffanos Von Theos και Κώστα Χατζή.

    Στη συνέχεια ο κ. Χριστοδουλόπουλος βράβευσε τον κ. Γιάννη Κούρο, υπερδρομέα μεγάλων αποστάσεων, κάτοχο πάνω από 150 παγκόσμια ρεκόρ, σύγχρονο ημεροδρόμο με σημαντικές διεθνείς διακρίσεις όλα αυτά τα χρόνια και νικητή τέσσερις φορές του «Σπάρταθλον» και την κα Μαρία Καρπαθάκη, Παγκοσμιονίκη στο TAEKWONDO, πρέσβειρα του #BEACTIVE, προπομπούς του Δρόμου του Ηρακλή αλλά και για την εξαιρετική συμβολή και στήριξή τους στο «Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας».

    Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τους δρομείς για την συμμετοχή τους στον φετινό αγώνα, τόνισε την οικουμενικότητα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας που σήμερα μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ, ενώ επεσήμανε την ανεκτίμητη αξία που προσδίδει η Αρχαία Ήλιδα στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη.

    Η τελετή έκλεισε με συναυλία της μουσικής μπάντας BANDA MORENA, οι οποίοι ξεσήκωσαν τους συμμετέχοντες.

    Στην είσοδο του Θεάτρου της Ήλιδας εκτέθηκαν έργα ζωγραφικής παιδιών της Ηλείας με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες από τη σχολή του κ. Kristo Defrim Hasa.

    Ο Δρόμος του Ίφιτου έγινε στο πλαίσιο των δράσεων του #BE ACTIVE.

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο δήμαρχος της Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, οι πρόεδροι των Τ.Δ. Αμαλιάδας Παναγιώτης Γιαννόπουλος και Ήλιδας Χρήστος Γουρδούμπας και οι αντιδήμαρχοι Άθλησης, Τουριστικής Προβολής και Νέας Γενιάς Γεώργιος Κράλλης, Τεχνικών Έργων, Υποδομών και Υδάτινων Πόρων Κωνσταντίνος Τσεριώνης, Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηλίας Ευσταθόπουλος, ο τ. βουλευτής Γιώργος Κοντογιάννης, ο Ολυμπιονίκης Γιώργος Τζελίλης, η Βαλκανιονίκης Αργυρούλα Γιαννικάκη, η Παγκοσμιονίκης Μαρία Χριστοφορίδη.

    Μέλη των RUN Amaliada έδωσαν το παρών προσφέροντας εθελοντικά τόσο κατά μήκος όλης της διαδρομής αλλά και τρέχοντας μαζί με τους νεαρούς δρομείς.

    Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκαν κεράσματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Αρχαίας Ήλιδας.

    Η πρόεδρος της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ κα Σοφία Χίντζιου – Κοντογιάννη καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους τόνισε: «Σήμερα που η Ελλάδα και η παγκόσμια κοινότητα ζει συνθήκες ανάλογες με εκείνες που ανάγκασαν τον Ίφιτο, τον βασιλιά της Ήλιδας, να προστρέξει στην Πυθία ρωτώντας πως θα ομονοήσουν οι Έλληνες, για να λάβει την προτροπή – χρησμό «τὸν Ὀλυμπικὸν ἀγῶνα ἀνανεώσασθαι», σήμερα παρά ποτέ, είναι αναγκαία η εφαρμογή της Εκεχειρίας ως ολυμπιακή αξία. Να θυμηθούμε ποια είναι αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν. Η Ολυμπιακή Φλόγα που θα ξεκινήσει από τον ιερό αυτό τόπο την Τρίτη να είναι αυτή που θα ενώσει και θα κάνει την παγκόσμια κοινότητα να ομονοήσει και όλοι οι δρομείς, οι διοργανωτές, οι εθελοντές, όλοι εμείς, με τις μικρές μας δυνάμεις στηρίζουμε το ταξίδι της αυτό».

    Τη Δευτέρα, στην Αρχαία Ολυμπία, στον χώρο του αρχαιολογικού μουσείου, ο Γιάννης Κούρος υπέγραψε στη «Διακήρυξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας» εκπροσωπώντας τους Δρομείς των Δρόμων Εκεχειρίας.

    Δυστυχώς λίγο πριν να λήξουν οι εκδηλώσεις και η γιορτή αυτή της Εκεχειρίας και της Ειρήνης συνέβη ένα τραγικό γεγονός. Ένας από τους δρομείς που συμμετείχαν και εφέτος στον Δρόμο της Εκεχειρίας λίγο πριν από το Πελόπιο κατέρρευσε. Άμεσα του παρεσχέθησαν πρώτες βοήθειες από τον γιατρό της διοργάνωσης που ακολουθούσε μαζί με τους Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού και ξεκίνησαν ΚΑΡΠΑ. Άμεσα έσπευσε και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το οποίο τον μετέφερε στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας. Δυστυχώς αν και οι γιατροί προσπάθησαν επίμονα, δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν στη ζωή.

    Και ενώ θα έπρεπε να είμαστε αισιόδοξοι που αυτές τις δύσκολες ημέρες για την ανθρωπότητα, μαζί με εκατοντάδες συνανθρώπους μας Έλληνες και ξένους, μεταφέραμε το μήνυμα της συναδέλφωσης και της ειρήνης, σε έναν δρόμο 50 χλμ. χωρίς αγωνιστικό χαρακτήρα, βιώνουμε την απέραντη θλίψη από την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, ενός Δρομέα της Εκεχειρίας…

    Τα μέλη της Συμπολιτείας Ολυμπίας εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για το τραγικό αυτό συμβάν και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας προς την οικογένεια του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

    Όλες οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας ΑΜΚΕ, συνδιοργανώνονται με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τους Δήμους Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (Α.Σ.Α.Ε.Δ.), συνεργαζόμενο φορέα υποστήριξης το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, με την υποστήριξη του #BE ACTIVE, τελούν υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού, του Παγκόσμιου Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM), της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (Δ.Ο.Α.), του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΕΘΝ.Ο.Α.), της Ένωσης Συμμετασχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες (Ε.Σ.Ο.Α.), του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (Σ.Ε.Ο.), τεχνική υποστήριξη το Πολεμικό Μουσείο, χορηγούς επικοινωνίας την ΕΡΤ, ΕΡΤ3, ΕΡΑ ΣΠΟΡ 101.8, ΕΡΤ ΠΥΡΓΟΥ, ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, τον ΠΣΑΤ, Running News.gr, OVI, apopseis.gr, Greekteachers, εθελοντική υποστήριξη Ε.Ε.Σ. Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Περιφερειακού Τμήματος Αμαλιάδας, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων - Πρόσκοποι Ηλιούπολης, Ε.Ο.ΠΥ.Δ. Βραχναίικων, RUN AMALIADA κ.α.

    Ευχαριστούμε θερμά την Ελληνική Αστυνομία για τη στήριξή της καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, τους γιατρούς μας, τον ΕΕΣ περιφερειακό τμήμα Πύργου και τον ΕΕΣ Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών, παράρτημα Αμαλιάδας που ήταν συνέχεια δίπλα στους δρομείς, παρέχοντας τους υγειονομική κάλυψη. Το Σώμα αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη και πιο ενεργή εθελοντική οργάνωση πρώτων βοηθειών, διάσωσης και ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα με τεράστια πείρα σε τέτοιες εκδηλώσεις και ήταν μεγάλη η ασφάλεια, η σιγουριά αλλά και η τιμή που στήριξαν και εφέτος τους δρομείς.

    Προσπαθώντας να κρατήσουμε ζωντανή στη μνήμη μας την ιστορία και τις αξίες του τόπου μας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους υποστηρικτές μας για τη στήριξη και συνδρομή τους η οποία συμβάλει τα μέγιστα στην προώθηση και επίτευξη του σκοπού μας: Λουξ, Εμφιαλωμένο νερό δίρφυς, AVANCE car rental, BEFON, ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ, DOLE, KTIMA BRINTZIKI, Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών (για τις εξαιρετικές σταφίδες), Καλομοίρης ΗΛΒΙΓΑΛ και τέλος την ΟΧΕ/ΒΑΑ στη χωρική ενότητα των Δήμων Πύργου, Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας, Πρόγραμμα «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΕΣΠΑ 2021-2027.

    ekex dromos 24 2

    ekex dromos 24 3

    ekex dromos 24 4

    ekex dromos 24 5

    ekex dromos 24 6

    ekex dromos 24 7

    ekex dromos 24 8

    ekex dromos 24 9

    ekex dromos 24 10

    ekex dromos 24 11

    ekex dromos 24 12

    ekex dromos 24 13

    ekex dromos 24 14

    ekex dromos 24 15

    ekex dromos 24 16

    ekex dromos 24 17

    ekex dromos 24 18

    ekex dromos 24 19

    ekex dromos 24 20

    ekex dromos 24 21

    ekex dromos 24 22

    ekex dromos 24 23

    ekex dromos 24 24

    ekex dromos 24 25

    ekex dromos 24 26

    ekex dromos 24 27

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ο Δήμος Ήλιδας τίμησε την Ολυμπιακή Εκεχειρία, συμμετέχοντας ενεργά στο Δρόμο Εκεχειρίας 2024 της “Συμπολιτείας Ολυμπίας”
    Ο Δήμος Ήλιδας τίμησε την Ολυμπιακή Εκεχειρία, συμμετέχοντας ενεργά στο Δρόμο Εκεχειρίας 2024 της “Συμπολιτείας Ολυμπίας”

    Για ακόμα μία χρονιά ο Δήμος Ήλιδας συμμετείχε ενεργά στον Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας που διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία κάθε χρόνιο, η «Συμπολιτεία Ολυμπίας».

    Ειδικότερα, πριν το Δρόμο Εκεχειρίας της Κυριακής, ο Δήμος συμμετείχε σε μια σειρά από παράλληλες δράσεις των διοργανωτών που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο, αρχής γενομένης με την λιτή αλλά γεμάτη συμβολισμούς τελετή στο Αγραπιδοχώρι Πηνείας, με την Συμβολική Εναπόθεση Οπλισμού στην Αρμάτοβα.

    Μετά το πέρας της μικρής τελετής δόθηκε η εκκίνηση του Δρόμου του Ηρακλή, ο οποίος διήλθε από τα χωριά Λάτα, Εφύρα, Ωραία, συναντώντας στην πορεία του τον κεντρικό άξονα του Μονοπατιού της Εκεχειρίας στην Κεραμιδιά και στη συνέχεια περνώντας από το χωριό Δάφνη κατέληξε στην Ήλιδα, σημείο στο οποίο τερμάτισαν και οι μικροί δρομείς του Δρόμου του Ιφίτου.

    Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, πραγματοποιήθηκε η επίσημη Τελετή Έναρξης του αγώνα στο ξύλινο θέατρο της Αρχαίας Ήλιδας, όπου έγιναν και οι απονομές αναμνηστικών μεταλλίων στους δρομείς των πρωινών δρόμων.

    Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι δρομείς που ήδη βρίσκονταν στην Ηλεία για τον δρόμο της Κυριακής, ενώ ακολούθησε συναυλία για όλους του παρευρισκόμενους.

    Ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τους δρομείς για την συμμετοχή τους στον φετινό αγώνα, τόνισε την οικουμενικότητα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας που σήμερα μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ, ενώ επεσήμανε την ανεκτίμητη αξία που προσδίδει η Αρχαία Ήλιδα στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη.

    Όσοι βρέθηκαν στο θέατρο της Αρχαίας Ήλιδας είχαν -μεταξύ άλλων- την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην έκθεση ζωγραφικής, με θέμα της Ολυμπιακή Εκεχειρία.

    dimos ilid dreke 2

    dimos ilid dreke 3

    dimos ilid dreke 4

    dimos ilid dreke 5

    dimos ilid dreke 6

    dimos ilid dreke 7

    dimos ilid dreke 8

    dimos ilid dreke 9

    dimos ilid dreke 10

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ανακοίνωση της Συμπολιτείας Ολυμπίας για την απώλεια του 61χρονου δρομέα
    Ανακοίνωση της Συμπολιτείας Ολυμπίας για την απώλεια του 61χρονου δρομέα

    Βιώνουμε απέραντη θλίψη

    Την βαθύτατη θλίψη τους εκφράζουν τα μέλη της Συμπολιτείας Ολυμπίας, για την απώλεια του 61χρονου δρομέα Πέτρου Καρκαμπούλια, που άφησε την τελευταία του πνοή στον Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, χθες το απόγευμα.

    Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: «Ένας από τους δρομείς που συμμετείχαν και εφέτος στο Δρόμο της Εκεχειρίας δεν βρίσκεται πια κοντά μας. Έσβησε στο Μονοπάτι της Εκεχειρίας για την Ειρήνη…. Και ενώ θα έπρεπε να είμαστε αισιόδοξοι που αυτές τις δύσκολες ημέρες για την ανθρωπότητα, μαζί με εκατοντάδες συνανθρώπους μας Έλληνες και ξένους, μεταφέραμε το μήνυμα της συναδέλφωσης και της ειρήνης, σε έναν δρόμο 50 χλμ. χωρίς αγωνιστικό χαρακτήρα, βιώνουμε την απέραντη θλίψη από την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, ενός δρομέα της Ειρήνης….

    dromeas 2

    Κατά τη διάρκεια του 9ου Δρόμου Εκεχειρίας από τη διοργανώτρια πόλη των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων Αρχαία Ήλιδα στον τόπο τέλεσή τους την Αρχαία Ολυμπία, έχασε τις αισθήσεις του. Λίγο πριν το Πελόπιο κατέρρευσε. Άμεσα του παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες από τον γιατρό της διοργάνωσης που ακολουθούσε ο οποίος μαζί με τους Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού ξεκίνησαν ΚΑΡΠΑ. Άμεσα έσπευσε και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το οποίο τον μετέφερε στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας. Δυστυχώς αν και οι γιατροί προσπάθησαν επίμονα, δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν στη ζωή.

    Τα μέλη της Συμπολιτείας Ολυμπίας εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για το τραγικό αυτό συμβάν και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας προς την οικογένεια του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

    dromeas 3

    Συγκλονισμένη με το τραγικό γεγονός δηλώνει στο ilialive.gr η πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας Σοφία Χίντζιου. «Είμαστε όλοι πολύ σοκαρισμένοι. Δεν γνώριζα τον δρομέα προσωπικά καθώς όπως ξέρετε οι συμμετοχές είναι εκατοντάδες. Πάντα υπάρχει ένα αυτοκίνητο «σκούπα», όπως το ονομάζουμε, που συνοδεύει τους δρομείς, ώστε να τους μεταφέρει στο λεωφορείο αν δεν μπορούν να συνεχίσουν. Τα παιδιά που ήταν στο αυτοκίνητο είχαν δει ότι ο δρομέας είχε μείνει αρκετά πίσω, φαινόταν ότι δεν αισθανόταν καλά. Του είπαν, και επέμεναν να τον μεταφέρουν με το αυτοκίνητο αλλά ο ίδιος δεν ήθελε για κανέναν λόγο να εγκαταλείψει τη διαδρομή. Τους απάντησε χαρακτηριστικά «εγώ θα συνεχίσω με δική μου ευθύνη». Λίγο μετά κατέρρευσε. Αμέσως του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Δεν χάθηκε καθόλου χρόνος. Το ασθενοφόρο ήρθε μόλις σε δύο λεπτά, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας, αλλά δυστυχώς κατέληξε… Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι. Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε εύκολα ένα τέτοιο περιστατικό. Στα 9 χρόνια που πραγματοποιείται ο Δρόμος της Εκεχειρίας, ουδέποτε έχουμε αντιμετωπίσει κάτι ανάλογο».

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch