Περιβάλλον

«Ταυτοποιήθηκαν» 200.000 ιοί στους ωκεανούς

«Ταυτοποιήθηκαν» 200.000 ιοί στους ωκεανούς

Η μεγάλη έρευνα του σκάφους «Τάρα» διευρύνει την κατανόηση των επιστημόνων για την εξέλιξη των μικροοργανισμών, αλλά και την κλιματική αλλαγή

Οι θαλάσσιοι ιοί είναι πολύ περισσότεροι από ό,τι νόμιζαν έως τώρα οι επιστήμονες. Μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα παγκόσμια «απογραφή» της οικολογικής ποικιλίας των ιών στους ωκεανούς της Γης, που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της τριετούς αποστολής του σκάφους «Τάρα», βρήκε σχεδόν 200.000 διαφορετικά είδη ιών, πολύ περισσότερα από τα 15.000 που ήσαν γνωστά από προηγούμενες ωκεανογραφικές μελέτες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή μικροβιολογίας Μάθιου Σάλιβαν του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Cell", δήλωσαν ότι τα νέα ευρήματα διευρύνουν την κατανόηση των επιστημόνων για διάφορα θέματα, από την εξέλιξη των μικροοργανισμών ως την κλιματική αλλαγή.

«Οι ιοί είναι αυτά τα μικροσκοπικά πράγματα που δεν μπορείς να τα δεις, αλλά επειδή είναι παρόντα σε τόσο τεράστιους αριθμούς, πράγματι παίζουν σημαντικό ρόλο. Αναπτύξαμε έναν χάρτη θαλάσσιας κατανομής τους, που θα βοηθήσει όποιον θέλει να μελετήσει πώς οι ιοί χειραγωγούν το οικοσύστημα. Υπάρχουν πολλά πράγματα στα ευρήματα μας που μας ξάφνιασαν», δήλωσε ο Σάλιβαν.

Μία από αυτές τις εκπλήξεις είναι ότι οι ιοί είναι οργανωμένοι σε πέντε διακριτές θαλάσσιες οικολογικές ζώνες, κάτι απρόσμενο δεδομένης της ρευστής φύσης των ωκεανών. Μια άλλη έκπληξη είναι ότι βρέθηκαν περισσότερα είδη ιών στον Αρκτικό ωκεανό, αντίθετα με άλλους μεγαλύτερους οργανισμούς που έχουν μεγαλύτερη βιοποικιλότητα κοντά στον Ισημερινό και μικρότερη κοντά στους πόλους.

Τα θαλάσσια δείγματα συλλέχθηκαν στη διάρκεια των ταξιδιών του σκάφους «Τάρα» σε πολλές γεωγραφικές περιοχές και σε διαφορετικά βάθη (έως 4.000 μέτρων), ενώ αναλύθηκαν από διαφορετικά επιστημονικά εργαστήρια σε διάφορες χώρες. Εκτός από τους ιούς, έγινε ανάλυση και για άλλα μικρόβια, όπως βακτήρια, για τα οποία θα υπάρξουν μελλοντικές ανακοινώσεις.

Η νέα μελέτη αναδεικνύει το ρόλο των θαλάσσιων μικροοργανισμών στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας. «Τα τελευταία 20 χρόνια μάθαμε ότι τα θαλάσσια μικρόβια έχουν σημαντική επίδραση στη Γη. Παράγουν πάνω από το μισό οξυγόνο που αναπνέουμε, μεταφέρουν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα στο βυθό των θαλασσών και αποτελούν περίπου το 60% της βιομάζας των ωκεανών, συνιστώντας το θεμέλιο της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας. Χωρίς τα μικρόβια η Γη, οι ωκεανοί της, ακόμη και τα ανθρώπινα σώματα μας, θα πάψουν να λειτουργούν», δήλωσε ο Σάλιβαν.

Όσο αυξάνεται το διοξείδιο του άνθρακα στην επιφάνεια των θαλασσών, τόσο αυξάνεται η οξίνιση των υδάτων. Όμως στο βαθμό που το διοξείδιο μετατρέπεται σε οργανικό άνθρακα και βιομάζα, βυθίζεται στα βάθη των ωκεανών, κάτι καλό για την αντιμετώπιση της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Οι ιοί των θαλασσών βοηθάνε πολύ σε αυτό, άρα και στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup