Περιβάλλον

Γλάροι «δολοφόνοι» στην Αυστραλία

Γλάροι «δολοφόνοι» στην Αυστραλία

Άκρως ανησυχητική μελέτη από πανεπιστήμιο του Περθ για την εξέλιξη των βακτηρίων και τη μεταφορά τους μέσω των πουλιών και των ζώων στον άνθρωπο - Μικρόβια ανθετικά στα αντιβιοτικά προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού και σήψη

Η μόλυνση του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των θαλασσών εγκυμονεί τους πιο ύπουλους κινδύνους για τον άνθρωπο. Στη λογική «ότι δίνεις σου επιστρέφεται», η φύση φέρεται να βρήκε τρόπους πέρα από κάθε φαντασία, αλλά άκρως δολοφονικούς, να εκδικηθεί τον άνθρωπο, εξαιτίας της έλλειψης σεβασμού απέναντί της. Μέσω της μόλυνσης, έχουν δημιουργηθεί μικρόβια εξαιρετικά ανθεκτικά στα αντιβιοτικά που έχουμε στη «φαρέτρα» μας σήμερα, τα οποία μεταφέρονται μέσω των οργανισμών που έρχονται σε επαφή με τη θάλασσα, όπως λόγου χάρη οι γλάροι. Έρευνα στην Αυστραλία, απέδειξε ότι οι πανέμορφοι γλάροι που κατακλύζουν τις ακτές και τα λιμάνια της αχανούς χώρας, μεταφέρουν μικρόβια άκρως ανθεκτικά στα φάρμακα, προκαλώντας σοβαρότατες, έως και θανατηφόρες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, καθώς και σήψη.

Τα βακτήρια αυτά, είναι δυνατόν να εξαπλωθούν από τα πουλιά και τα ζώα στον άνθρωπο, αναφέρει η μελέτη που συντάχθηκε από μια ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο Murdoch του Περθ και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Αντιμικροβιακής Χημειοθεραπείας. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι γλάροι της Αυστραλίας έχουν μολυνθεί από «ανθεκτικά αντιμικροβιακά βακτήρια που προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις στους ανθρώπους, όπως λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και σήψη».

Από τα πτηνά που εξετάστηκαν στη μελέτη, πάνω από 20% βρέθηκαν να φέρουν βακτήρια ανθεκτικά σε αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα που στοχεύουν μικρόβια στο ανθρώπινο σύστημα. Βρήκαν επίσης πουλιά που φέρουν βακτήρια ανθεκτικά στην carbapanem, την κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων, όταν άλλα φάρμακα έχουν αποτύχει. Με άλλα λόγια, της τελευταίας άμυνας απέναντι στους ύπουλους αυτούς θαματηφόρους εχθρούς.

Η αντιμικροβιακή ανθεκτικότητα συμβαίνει όταν ορισμένοι μικροοργανισμοί αλλάζουν λόγω της έκθεσής τους σε φάρμακα, αναπτύσσοντας τελικά αντίσταση σε αυτά, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών και αντιμικροβιακών φαρμάκων έχει βοηθήσει στην αύξηση του ποσοστού αντοχής στα φάρμακα, αναφέρει ο ΠΟΥ, που συστήνει τη λακωνική χρήση τους και μόνο μετά από οδηγίες των γιατρών. Το θέμα, ωστόσο, έχει αρχίσει να ξεφεύγει από τα όρια, με αποτέλεσμα η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας να αναφέρει τη μικροβιακή αντοχή ως μία από τις 10 μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια υγεία το 2019.
«Η αντιμικροβιακή αντοχή - η ικανότητα των βακτηρίων, των παρασίτων, των ιών και των μυκήτων να αντισταθούν σε αυτά τα φάρμακα - απειλεί να μας στείλει πίσω σε μια εποχή που δεν μπορούσαμε εύκολα να θεραπεύσουμε λοιμώξεις όπως η πνευμονία, η φυματίωση, η γονόρροια και η σαλμονέλωση. Επίσης, οι ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων θα μπορούσε να υπονομεύσει σοβαρά τη διαδικασία της χειρουργικής επέμβασης και διαδικασίες όπως η χημειοθεραπεία για τους καρκινοπαθείς», δηλώνει ο ΠΟΥ.

Οι διατροφικές συνήθειες των γλάρων θα μπορούσαν να εξηγήσουν πώς μολύνθηκαν με αυτά τα αποκαλούμενα superbugs, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

«Οι γλάροι θα μπορούσαν να αποκτήσουν αυτόν τον παθογόνο παράγοντα μέσω των ευκαιριακών τρόπων διατροφής τους, καθώςτρέφονται από τα ανθρώπινα αποβλήτα και στη συνέχεια μεταφέρουν αυτά τα ανθεκτικά βακτήρια σε τεράστιες αποστάσεις», δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και ιδιαίτερα στο Σίδνεϊ, όπου οι γλάροι αποτελούν... αξιοθέατο στα λιμανάκια που περιστοιχίζουν το Opera House, έχει λάβει πολύ σοβαρά την έκθεση, δίνοντας εντολή σε ειδικές ομάδες και σκύλους, να απομακρύνουν και να κυνηγήσουν τους γλάρους, ώστε να μην πλησιάζουν τις ακτές που βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι σε καθημερινή βάση.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup