Άκρως ανησυχητική μελέτη από πανεπιστήμιο του Περθ για την εξέλιξη των βακτηρίων και τη μεταφορά τους μέσω των πουλιών και των ζώων στον άνθρωπο - Μικρόβια ανθετικά στα αντιβιοτικά προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού και σήψη
Τα βακτήρια αυτά, είναι δυνατόν να εξαπλωθούν από τα πουλιά και τα ζώα στον άνθρωπο, αναφέρει η μελέτη που συντάχθηκε από μια ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο Murdoch του Περθ και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Αντιμικροβιακής Χημειοθεραπείας. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι γλάροι της Αυστραλίας έχουν μολυνθεί από «ανθεκτικά αντιμικροβιακά βακτήρια που προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις στους ανθρώπους, όπως λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και σήψη».
Από τα πτηνά που εξετάστηκαν στη μελέτη, πάνω από 20% βρέθηκαν να φέρουν βακτήρια ανθεκτικά σε αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα που στοχεύουν μικρόβια στο ανθρώπινο σύστημα. Βρήκαν επίσης πουλιά που φέρουν βακτήρια ανθεκτικά στην carbapanem, την κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων, όταν άλλα φάρμακα έχουν αποτύχει. Με άλλα λόγια, της τελευταίας άμυνας απέναντι στους ύπουλους αυτούς θαματηφόρους εχθρούς.
Η αντιμικροβιακή ανθεκτικότητα συμβαίνει όταν ορισμένοι μικροοργανισμοί αλλάζουν λόγω της έκθεσής τους σε φάρμακα, αναπτύσσοντας τελικά αντίσταση σε αυτά, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών και αντιμικροβιακών φαρμάκων έχει βοηθήσει στην αύξηση του ποσοστού αντοχής στα φάρμακα, αναφέρει ο ΠΟΥ, που συστήνει τη λακωνική χρήση τους και μόνο μετά από οδηγίες των γιατρών. Το θέμα, ωστόσο, έχει αρχίσει να ξεφεύγει από τα όρια, με αποτέλεσμα η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας να αναφέρει τη μικροβιακή αντοχή ως μία από τις 10 μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια υγεία το 2019.
Οι διατροφικές συνήθειες των γλάρων θα μπορούσαν να εξηγήσουν πώς μολύνθηκαν με αυτά τα αποκαλούμενα superbugs, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.
«Οι γλάροι θα μπορούσαν να αποκτήσουν αυτόν τον παθογόνο παράγοντα μέσω των ευκαιριακών τρόπων διατροφής τους, καθώςτρέφονται από τα ανθρώπινα αποβλήτα και στη συνέχεια μεταφέρουν αυτά τα ανθεκτικά βακτήρια σε τεράστιες αποστάσεις», δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και ιδιαίτερα στο Σίδνεϊ, όπου οι γλάροι αποτελούν... αξιοθέατο στα λιμανάκια που περιστοιχίζουν το Opera House, έχει λάβει πολύ σοβαρά την έκθεση, δίνοντας εντολή σε ειδικές ομάδες και σκύλους, να απομακρύνουν και να κυνηγήσουν τους γλάρους, ώστε να μην πλησιάζουν τις ακτές που βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι σε καθημερινή βάση.