Περιβάλλον

Αντιμέτωπο με υψηλά επίπεδα εξάντλησης υδάτινων πόρων το 1/4 του παγκόσμιου πληθυσμού

Αντιμέτωπο με υψηλά επίπεδα εξάντλησης υδάτινων πόρων το 1/4 του παγκόσμιου πληθυσμού

Το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε χώρες, όπου η ζήτηση νερού απειλεί να ξεπεράσει την προσφορά. Σαράντα τέσσερις χώρες βρίσκονται υπό εξαιρετικά υψηλά ή υψηλά επίπεδα εξάντλησης υδάτινων πόρων

Δεκαεπτά χώρες που φιλοξενούν, σχεδόν, το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, αντιμετωπίζουν «εξαιρετικά υψηλά» επίπεδα εξάντλησης υδάτινων πόρων, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Η έκθεση, που παρουσίασε το Ινστιτούτο Παγκόσμιων Πόρων (WRI), κατέταξε τις χώρες, χρησιμοποιώντας 13 δείκτες υδρολογικού κινδύνου.

Στις 17 χώρες με τις χειρότερες επιπτώσεις, «η αρδευόμενη γεωργία, οι βιομηχανίες και οι δήμοι καταναλώνουν περισσότερο από το 80% της διαθέσιμης προσφοράς τους κατά μέσο όρο κάθε χρόνο», ανέφερε η WRI.

«Ένα τόσο στενό χάσμα ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση καθιστά τις χώρες ευάλωτες σε φαινόμενα, όπως η ξηρασία ή η αυξημένη απόσυρση νερού», ανέφερε η έκθεση, προειδοποιώντας ότι οι κοινότητες μπορούν, σύντομα, να φτάσουν στο «σημείο μηδέν».

Το Κατάρ, το Ισραήλ, ο Λίβανος, το Ιράν, η Ιορδανία, η Λιβύη, το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία, η Ερυθραία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Άγιος Μαρίνος, το Μπαχρέιν, η Ινδία, το Πακιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Ομάν και η Μποτσουάνα, «έφτιαξαν» το Top17 των χωρών της έκθεσης.

Δώδεκα από τις 17 «χειρότερες» χώρες βρίσκονται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, όπου η πίεση στους ήδη ανεπαρκείς υδάτινους πόρους, έχει επιδεινωθεί από τη ραγδαία αυξανόμενη ζήτηση και την κλιματική αλλαγή.

Η Ινδία βρέθηκε στη 13η θέση, στο κομμάτι της εξάντλησης υδάτινων πόρων, ωστόσο διαθέτει πληθυσμό τρεις φορές μεγαλύτερο από τον συνδυασμό των υπόλοιπων χωρών της έκθεσης. Η WRI δήλωσε ότι, εκτός από τους ποταμούς, τις λίμνες και τα ρέματα που χρησιμοποιούνται κατά κόρον, οι υπόγειοι υδάτινοι πόροι έχουν, ήδη, ξεπεράσει τα όριά τους, ώστε να παρέχουν νερό για άρδευση.

Άλλες 27 χώρες συγκροτούν την κατάταξη του «υψηλού υδατικού στρες».
Η έκθεση τόνισε ότι, ακόμη και σε χώρες με χαμηλά επίπεδα εξάντλησης υδάτινων πόρων, υπάρχουν περιπτώσεις υψηλής πίεσης. Συγκεκριμένα, ενώ η Νότια Αφρική και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατατάσσονται στην 48η και 71η θέση αντίστοιχα στον κατάλογο της WRI, οι επαρχίες Ουέστερν Κέιπ και Νέο Μεξικό έχουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα εξάντλησης πόρων.

TAGS:

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις