Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019 15:43

Αν οι αγελάδες γίνουν ζέβρες δεν θα τις τσιμπούν οι μύγες

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Τα τσιμπήματα μυγών σε μια αγελάδα μπορούν να μειωθούν αν ζωγραφιστούν σε αυτήν ρίγες ώστε να μοιάζει με ζέβρα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η παρούσα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Plos One» έδειξε ότι η μεταμφίεση των αγελάδων σε ζέβρες μειώνει τα τσιμπήματα των μυγών καθώς αυτές δεν μπορούν να εντοπίσουν το ίδιο εύκολα την κίνηση ώστε να τσιμπήσουν το ζώο.

Ο Κέιθ Μπέιλες, ειδικός στην βιολογία για τις μύγες στον οργανισμό «CSIRO» της Αυστραλίας, εξηγεί ότι οι μύγες «ψάχνουν για μεγάλες, κινούμενες, σκουρόχρωμες μάζες».

Σε ό,τι αφορά τη μεθοδολογία της έρευνας αυτής, η διαδικασία διήρκεσε πέντε λεπτά για κάθε ζώο. Οι ερευνητές ζωγράφισαν λευκές ρίγες περίπου πλάτους τεσσάρων ή πέντε εκατοστών σε έξι έγκυες μαύρες αγελάδες από την Ιαπωνία. Οι ερευνητές ζωγράφισαν τις ρίγες με το χέρι και χρησιμοποίησαν λευκά βερνίκια που κυκλοφορούν στην αγορά και ξεβάφουν εύκολα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο τον Giardian, οι ίδιοι ζωγράφισαν σε δύο αγελάδες λευκές ρίγες, σε δύο μαύρες ρίγες ενώ τις άλλες δύο δεν τις ζωγράφισαν χρησιμοποιώντας τις ως ομάδα ελέγχου. Στη συνέχεια, η διαδικασία αυτή επαναλήφθηκε προκειμένου, σε μία περίοδο εννέα ημερών, κάθε αγελάδα να περάσει τρεις μέρες με λευκές ρίγες, τρεις μέρες βαμμένη μαύρη και τρεις μέρες χωρίς να έχει βαφτεί.

Μόνο 55 μύγες τσίμπησαν τις αγελάδες στις οποίες είχαν ζωγραφιστεί ρίγες, ενώ ο αριθμός αυτός ήταν 111 για τις μαύρες αγελάδες (στις οποίες είχαν ζωγραφιστεί μαύρες ρίγες) και 128 για τις αγελάδες της ομάδας ελέγχου.

Διαπιστώθηκε ότι οι μεταμφιεσμένες αγελάδες έκαναν κάθε 30 λεπτά περίπου 40 κινήσεις για να διώξουν τις μύγες συγκριτικά με τις 53 -54 τέτοιες κινήσεις των άλλων αγελάδων.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι μύγες τσιμπάνε επίσης λιγότερο άλογα τα οποία έχουν πάνω τους ριγέ καλύμματα ή άλλα παρόμοια υφάσματα.

Οι μύγες εμποδίζουν τις αγελάδες να βοσκήσουν, να φάνε και να κοιμηθούν, οδηγώντας τις να συνωστίζονται όλες μαζί για να τις αποφύγουν. Αυτό οδηγεί συχνά σε θερμοπληξία και τραυματισμούς.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι μύγες που τσιμπάνε είναι από τα πιο βλαβερά αρθρόποδα παράσιτα για τις αγελάδες παγκοσμίως, με το οικονομικό τους κόστος στον τομέα της κτηνοτροφίας στις ΗΠΑ να φτάνει τα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια (1,9 δισεκατομμύριο ευρώ) το χρόνο.

«Ίσως στο μέλλον να κριθεί αναγκαία η εύρεση τρόπων διατήρησης των ριγών στις αγελάδες κατά τους 3-4 μήνες που συνιστούν την εποχή που οι μύγες τσιμπάνε», προβλέπει η ερευνητική ομάδα.

Ο Μπέιλες εξηγεί ότι οι μύγες του Μαρτίου και άλλες μύγες που τσιμπάνε διαθέτουν υπερμεγέθη μάτια καθώς η όραση είναι ιδιαίτερα σημαντική ώστε να βρίσκουν ζώα για να τσιμπήσουν και να πίνουν το αίμα τους. «Βέβαια, οι μύγες εκτός από την όραση χρησιμοποιούν και την όσφρηση, οπότε οι ρίγες στις αγελάδες δεν εξαλείφουν εντελώς τα τσιμπήματα» εξηγεί ο Μπέιλες.

Οι ερευνητές φιλοδοξούν ότι μελλοντικές έρευνες , βασιζόμενες σε φυσιολογικά δεδομένα, θα διερευνήσουν το πώς λειτουργούν ακριβώς τα μάτια των μυγών και τι ακριβώς αυτές βλέπουν.

Πηγή: Newasbeast.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019 19:31

Σχετικά Άρθρα

  • ΗΠΑ: Αγρότης είναι πεπεισμένος πως εξωγήινοι επιτέθηκαν σε αγελάδα του
    σε Viral
    ΗΠΑ: Αγρότης είναι πεπεισμένος πως εξωγήινοι επιτέθηκαν σε αγελάδα του

    Ένας αγρότης από το Κολοράντο των ΗΠΑ είναι πεπεισμένος πως εξωγήινοι μπορεί να κρύβονται πίσω από μια επίθεση που δέχτηκε η αγελάδα, την οποία ο δράστης κατακρεούργησε.

    Το καλοκαίρι του 2023 στην κοιλάδα Σάντ Λούις του Κολοράντο, ένας κτηνοτρόφος με το όνομα Μάικ Ντουράν ανακάλυψε ότι μία από τις «αγαπημένες του αγελάδες» είχε εξαφανιστεί. Μετά από περαιτέρω έρευνα, βρήκε το ζώο νεκρό να κείτεται δίπλα σε ένα ποτάμι, αναφέρει η Daily Star.

    Μιλώντας στο ντοκιμαντέρ Weird or What, ο αγρότης εξήγησε τη στιγμή που βρήκε την αγελάδα νεκρή και αυτό που είδε στη συνέχεια, όπως λέει, τον σόκαρε.

    «Ήταν περίεργο - Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό με μαχαίρι»

    «Παρατήρησα ότι οι μαστοί της είχαν αφαιρεθεί και η περιοχή του γεννητικών οργάνων είχε επίσης κοπεί. Ήταν περίεργο γιατί δεν υπήρχε αίμα γύρω της και δεν υπήρχαν ίχνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Αυτή η παράξενη πράξη κτηνωδίας στην αγελάδα έκανε τον Ντουράν να πιστέψει πως δεν είχε γίνει από κάποιον άνθρωπο. Ισχυρίστηκε ότι τα κοψίματα της αγελάδας του «δεν ήταν κάτι που μπορείς να κάνεις με μαχαίρι».

    «Μοιάζει σαν να έχει κοπεί και καυτηριαστεί ταυτόχρονα, σαν να έχει κοπεί με λέιζερ», είπε. «Πιστεύω ότι δεν είναι κάτι από αυτόν τον κόσμο. Οι άνθρωποι μπορεί να με θεωρήσουν τρελό, αλλά πιστεύω ότι είναι πιθανό να είναι κάτι εξωγήινο», ισχυρίστηκε.

    Πώς φούντωσαν οι θεωρίες συνωμοσίας

    Η ακρωτηριασμένη αγελάδα του Ντουράν δεν ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση και δεν ήταν το πρώτο περιστατικό αυτού του τύπου που αναζωπύρωσε τις θεωρίες περί επιθέσεις εξωγήινων.

    Στις 19 Απριλίου 2023, το γραφείο του σερίφη της κομητείας Μάντισον εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τον «θάνατο και τον ακρωτηριασμό» έξι βοοειδών. Η είδηση κυκλοφόρησε γρήγορα και επικεντρώθηκε στις πιο περίεργες λεπτομέρειες, όπως το πώς στις αγελάδες αφαιρέθηκε με ακρίβεια η γλώσσα και μέρος της σάρκας των μάγουλών τους, χωρίς εμφανή σημάδια πάλης.

    Πηγή: ethnos.gr - Φωτογραφία: Freepik

  • Τραγικό συμβάν στην Μύκονο: Νεκρός οδηγός μηχανής μετά από σύγκρουση με αγελάδα
    Τραγικό συμβάν στην Μύκονο: Νεκρός οδηγός μηχανής μετά από σύγκρουση με αγελάδα

    Θρηνεί η τοπική κοινωνία της Μυκόνου, μετά τον θάνατο ενός 39χρονου οδηγού μοτοσικλέτας, ο οποίος έχασε τη ζωή του αφού η μηχανή του συγκρούστηκε με αγελάδα.

    Το θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε λίγο μετά τις 12 τα ξημερώματα της Κυριακής 26 Νοεμβρίου, στον επαρχιακό δρόμο Χώρας – Ανω Μεράς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Cyclades24, το βοοειδές πετάχτηκε ξαφνικά μπροστά στον οδηγό, με αποτέλεσμα ο αναβάτης να χάσει τον έλεγχο της μηχανής και να βρεθεί στο έδαφος.

    Ο 39χρονος διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας της Μυκόνου και παρά τις προσπάθειες των ιατρών, δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

    Υπό την Υποδιεύθυνση Αστυνομίας Μυκόνου σχηματίστηκε δικογραφία και διεξάγεται έρευνα τόσο για τις συνθήκες του δυστυχήματος, όσο και για τον ιδιοκτήτη του βοοειδούς.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Αποτρόπαιο θέαμα στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή αγελάδα επιπλέει στον Θερμαϊκό
    Αποτρόπαιο θέαμα στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή αγελάδα επιπλέει στον Θερμαϊκό

    Μια νεκρή αγελάδα εντόπισαν ψαράδες να επιπλέει στον Θερμαϊκό Κόλπο. Συγκεκριμένα, το ζώο εντοπίστηκε να επιπλέει ανοιχτά του Αγγελοχωρίου.


    Το κουφάρι της αγελάδας φαίνεται να επιπλέει στο νερό, ενώ είναι χαρακτηριστικά τα λόγια που ακούγονται στην αρχή του βίντεο για την έντονη δυσοσμία.

    Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν το νεκρό ζώο προέρχεται από τις πληγείσες και περιοχές της Θεσσαλίας.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Χάος σε αυτοκινητόδρομο της Αγγλίας με αγελάδα που έπεσε από φορτηγό - Βίντεο από το σημείο
    Χάος σε αυτοκινητόδρομο της Αγγλίας με αγελάδα που έπεσε από φορτηγό - Βίντεο από το σημείο

    Χάος προκάλεσε σε αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας στην Αγγλία μια αγελάδα που έπεσε από φορτηγό.

    Το ζώο έπεσε στην εσωτερική λωρίδα της διασταύρωσης 9 Μ6 που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Αγγλίας και ευτυχώς δεν συγκρούστηκε με κανένα αυτοκίνητο.

    Σύμφωνα με τη DailyMail, η αστυνομία ανέφερε πως ακόμη μια αγελάδα έπεσε ξανά από το φορτηγό 3 χιλιόμετρα παρακάτω με αποτέλεσμα να κλείσει ο αυτοκινητόδρομος για 90 λεπτά.

    Από την πτώση και τα δύο ζώα τραυματίστηκαν.

    Σημειώνεται πως το περιστατικό έγινε την 1η Αυγούστου, με βρετανικά μέσα να δημοσιεύουν βίντεο:

    Πηγή: ethnos.gr

  • Αφανίζεται η αγελαδοτροφία - Διαδοχικές μειώσεις στις τιμές γάλακτος
    Αφανίζεται η αγελαδοτροφία - Διαδοχικές μειώσεις στις τιμές γάλακτος

    Αρνητικές προοπτικές επιβίωσης του κλάδου της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας στην Ελλάδα

    Διαδοχικές μειώσεις στην τιμή προμήθειας του αγελαδινού γάλακτος από γαλακτοβιομηχανίες, που έφτασαν ακόμα μεσοσταθμικά σε πάνω από 10 λεπτά/λίτρο, έχουν επιβληθεί τους τελευταίους μήνες σε βάρος των κτηνοτρόφων, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους για την πορεία και τις αρνητικές προοπτικές επιβίωσης του κλάδου της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας στην Ελλάδα.

    Οι μειώσεις αυτές έγιναν με πρόσχημα τη μείωση των τιμών προϊόντων από αγελαδινό γάλα στο ράφι. «Την ίδια ώρα που με τρόπο μεθοδικό σχεδιάζεται και συντελείται το έγκλημα της εξόντωσης της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας «ελληνικές» γαλακτοβιομηχανίες επιχειρούν, διακινώντας την είδηση της μείωσης των τιμών προϊόντων τους από αγελαδινό γάλα στο ράφι. Μία μείωση, η οποία όμως προέρχεται και παρέχεται αποκλειστικά στις πλάτες του Έλληνα παραγωγού χωρίς οι γαλακτοβιομηχανίες να «βάζουν το χέρι στην τσέπη»», επισημαίνει χαρακτηριστικά η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ).

    Αυτή η κατάσταση έχει φέρει τον Έλληνα παραγωγό να βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πρωτόγνωρη κατάσταση και εξαναγκάζεται πλέον να πουλάει προς τις γαλακτοβιομηχανίες κάτω από το κόστος παραγωγής του.

    Συρρίκνωση και μαρασμός

    Η ήδη φθίνουσα ελληνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος, που μετά βίας πλέον επαρκεί προς κάλυψη του 1/3 της εγχώριας κατανάλωσης, απειλείται με ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση και μαρασμό. «Με τις πλάτες της ελληνικής πολιτείας οι «ελληνικές» γαλακτοβιομηχανίες σχεδιάζουν επιμελώς την εξαφάνιση του κλάδου ώστε να μπορούν ανενόχλητες να προβαίνουν σε ολοένα κι αυξανόμενη παραγωγή των προϊόντων τους από εισαγόμενα συμπυκνώματα, σταθεροποιητές, σκόνες κλπ», τονίζει η ΕΦΧΕ.

    Υπογραμμίζει δε, ότι αντικαθιστούν έτσι σχεδόν ολοκληρωτικά το φρέσκο ελληνικό γάλα και θυσιάζουν την ποιότητα ενός βασικού καταναλωτικού αγαθού πρώτης ανάγκης για την ελληνική οικογένεια στο βωμό της επίτευξης αυξημένου περιθωρίου κέρδους. «Η αδράνεια της ελληνικής πολιτείας εκτρέφει κι επιτρέπει φαινόμενα τρομακτικής αδιαφάνειας που οδηγούν στην εξαπάτηση του Έλληνα καταναλωτή που είναι αδύνατον να γνωρίζει πια τι καταναλώνει», τονίζει.

    Η ΕΦΧΕ καταλήγοντας σημειώνει ότι «ευελπιστούμε η ελληνική πολιτεία, η Βουλή και ο νέος υπουργός, που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, να δείξουν μεγαλύτερη ευαισθησία για ένα τόσο καίριο ζήτημα για τον Έλληνα καταναλωτή και για ολόκληρο τον ελληνικό πρωτογενή τομέα. Θα αποτρέψει έτσι την επιχειρούμενη εν μία νυκτί εξαφάνιση εις βάρος της ελληνικής οικονομίας παραγωγικών μονάδων και υποδομών που είναι αποτέλεσμα πολυετών κόπων και προσπαθειών στο βωμό της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων».

    Πηγή: In.gr
  • H Κίνα κλωνοποίησε τρεις «σούπερ αγελάδες», που παράγουν πολύ περισσότερο γάλα
    H Κίνα κλωνοποίησε τρεις «σούπερ αγελάδες», που παράγουν πολύ περισσότερο γάλα

    Επιστήμονες στην Κίνα κλωνοποίησαν με επιτυχία αγελάδες που παράγουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος από μια κανονική αγελάδα.

    Σύμφωνα με την κινεζική ταμπλόιντ The Global Times πρόκειται για κλώνους αγελάδων υψηλής παραγωγικότητας της ολλανδικής ράτσας Holstein Friesian, Γεννήθηκαν στην περιοχή Νινγκσιά της Κίνας, όπως αναφέρει τοπική εφημερίδα και εκτράφηκαν από επιστήμονες του Northwest University of Agricultural and Forestry Science and Technology, ενώ μπορούν να παράγουν έως και 18.000 λίτρα γάλακτος ετησίως και περίπου 100.000 λίτρα στη διάρκεια της ζωής τους.

    Ως μέτρο σύγκρισης μια «κανονική» αγελάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο παρήγαγε το 2021 8.206 λίτρα γάλα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων της Κίνας.

    Όπως ανέφερε η Ningxia Daily, λίγο πριν την Κινεζική Πρωτοχρονιά, τρία κλωνοποιημένα μοσχάρια δημιουργήθηκαν στην περιοχή Νινγκσιά. Μόνο πέντε από τις 10.000 κοινές ράτσες βοοειδών στην Κίνα μπορούν να παράγουν τόσο γάλα όσο μια «σούπερ αγελάδα», είπαν οι επιστήμονες στους Global Times και ο επικεφαλής του πρότζεκτ, Τζιν Γιαπίνγκ, είπε ότι η ομάδα του «μετενσάρκωσε» τις σούπερ αγελάδες για να βοηθήσει στην ενίσχυση της παραγωγής γάλατος στην Κίνα, που εισάγει από το εξωτερικό το 70% των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής.

    «Θα χρειαστούμε δύο έως τρία χρόνια για να δημιουργήσουμε ένα κοπάδι που θα αποτελείται από περισσότερες από χίλιες σούπερ αγελάδες, ως γερές βάσεις για να αντιμετωπίσουμε την εξάρτηση της Κίνας από τις ξένες αγελάδες γαλακτοπαραγωγής», είπε ο Τζιν στην εφημερίδα.

    Πηγή: Iefimerida.gr

  • Σοβαρός τραυματισμός κτηνοτρόφου από την... αγελάδα του
    Σοβαρός τραυματισμός κτηνοτρόφου από την... αγελάδα του

    Το ζώο αναστατώθηκε από την παρουσία του και κινήθηκε εναντίον του

    Θανατηφόρα λίγο έλειψε να γίνει μια αγελάδα για έναν κτηνοτρόφο, ο οποίος εκτελούσε εργασίες καθαρισμού σε στάβλο στην ευρύτερη περιοχή του Αμπελώνα της Λάρισας, το βράδυ της Πέμπτης. Το ογκώδες θηλαστικό φαίνεται ότι αναστατώθηκε από την παρουσία του εργαζόμενου, όταν αυτός μπήκε στο παχνί, και κινήθηκε απότομα αλλάζοντας θέση, με αποτέλεσμα να τον χτυπήσει και να τον ρίξει στο έδαφος.
    Στη συνέχεια τον ποδοπάτησε, με αποτέλεσμα ο άτυχος άνδρας να τραυματιστεί σοβαρά από το βάρος του ζώου. Όσοι βρίσκονταν μαζί του στον στάβλο, άκουσαν τις κραυγές πόνου του κτηνοτρόφου και τον απομάκρυναν αμέσως από το παχνί. Στη συνέχεια, κάλεσαν ασθενοφόρο το οποίο μετέφερε τον τραυματία στο εφημερεύον Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας για να του παρασχεθεί η απαιτούμενη ιατρική βοήθεια.
    Πηγή: protothema.gr
  • Λάρισα: Αγελάδα ποδοπάτησε άνδρα και τον έστειλε στο νοσοκομείο
    Λάρισα: Αγελάδα ποδοπάτησε άνδρα και τον έστειλε στο νοσοκομείο

    Ένα ασυνήθιστο περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης σε περιοχή της Λάρισας.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η τοπική onlarissa.gr, ένας άνδρας βρισκόταν σε στάβλο στην ευρύτερη περιοχή του Αμπελώνα, όταν κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες μία αγελάδα τον χτύπησε, ποδοπατώντας και τραυματίζοντάς τον.

    Οι παρευρισκόμενοι στο χώρο που αντιλήφθηκαν το συμβάν ειδοποίησαν αμέσως το ΕΚΑΒ, πλήρωμα του οποίου έσπευσε στο σημείο, παραλαμβάνοντας και μεταφέροντας τον τραυματισμένο άνδρα στο εφημερεύον Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας για να του παρασχεθεί η απαιτούμενη ιατρική βοήθεια.

    Πηγή: iefimerida.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο