Για ποιον λόγο κήρυξαν τον πλανήτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Εκτός κι αν αλλάξουμε άμεσα ρότα και αναθεωρήσουμε τον ίδιο τον τρόπο ζωής μας, μας περιμένει «ανείπωτος ανθρώπινος πόνος».
Και μάλιστα θα είναι αναπόφευκτος, όπως μας λέει μια νέα μελέτη που υπογράφουν πάνω από 11.000 επιστήμονες από 153 χώρες.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «BioScience», υποδεικνύει πως τα μέτρα που έχουν παρθεί δεν είναι αρκετά για να αποσοβηθεί η «κλιματική έκτακτη ανάγκη», γι’ αυτό και η συμμαχία των επιστημόνων θεωρεί χρέος να «προειδοποιηθεί ρητά η ανθρωπότητα για τις καταστροφικές απειλές».
«Παρά τα 40 χρόνια μεγάλων διεθνών διαπραγματεύσεων, συνεχίζουμε να κάνουμε τις δουλειές όπως συνήθως και αποτύχαμε να αντιπαρατεθούμε με την κρίση. Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ και επιταχύνεται γρηγορότερα απ’ όσο περίμεναν οι επιστήμονες».
Η ομάδα των επιστημόνων καλεί σε «δραστικούς μετασχηματισμούς στους τρόπους που η παγκόσμια κοινωνία δουλεύει και αλληλεπιδρά με τα φυσικά οικοσυστήματα», προτείνοντας να επικεντρωθούμε στην αλλαγή του τρόπου που παράγουμε την ενέργειά μας, να μειώσουμε τους ρύπους, να προστατεύσουμε τη φύση, να αλλάξουμε τις μεθόδους αγροτικής παραγωγής και να σταθεροποιήσουμε τον παγκόσμιο πληθυσμό.
Αν τα κάνουμε αυτά και μάλιστα άμεσα, μπορούμε να μειώσουμε την παγκόσμια υπερθέρμανση κατά 50% στις επόμενες λίγες δεκαετίες. Αν όχι, μας περιμένει «ανείπωτος ανθρώπινος πόνος»…
Πηγή: Newsbeast.gr