Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019 15:19

Κουνούπια: Πώς τα... ενοχλητικά έντομα άλλαξαν τον κόσμο μας

Γράφτηκε από

Τα κουνούπια είναι ένας… πονοκέφαλος για τους πάντες σε ανοιχτούς ή κλειστούς χώρους. Αυτό δεν είναι τίποτα βέβαια μπροστά στους πολύ χειρότερους και συχνά θανατηφόρους κινδύνους που «κουβαλάνε».

Για παράδειγμα, λέγεται πως ένας βασικός λόγος που η νικηφόρα στρατιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου αναγκάσθηκε να διακόψει την εκστρατεία της έως τη μακρινή Ινδία, ήταν ο αποδεκατισμός της από την ελονοσία που μετέφεραν μολυσμένα κουνούπια.

Ένα νέο σημαντικό βιβλίο του Καναδού ιστορικού Τίμοθι Γουάινγκαρντ του Πανεπιστημίου MESA του Κολοράντο, με τίτλο «Κουνούπι: Μια ανθρώπινη ιστορία του πιο φονικού θηρευτή μας» (εκδόσεις Dutton 2019), παρουσιάζει αναλυτικά την συχνά κρυφή αλλά μεγάλη επίπτωση που είχαν στην ανθρώπινη ιστορία οι διάφορες ασθένειες που μετέφεραν τα κουνούπια. Εκτιμάται ότι αυτά έχουν σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους στην παγκόσμια ιστορία από κάθε άλλη μεμονωμένη αιτία.

Ο Γουάινγκαρντ υποστηρίζει ότι εξαιτίας των μολυσμένων κουνουπιών έχουν πεθάνει περίπου 52 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή σχεδόν οι μισοί από όλους τους ανθρώπους που έχουν ζήσει στη Γη μέχρι σήμερα. Γι' αυτό, αποκαλεί τα κουνούπια «τον κορυφαίο θηρευτή μας», «τον καταστροφέα των κόσμων» και «τον υπέρτατο παράγοντα της ιστορικής αλλαγής».

Το βασικό μήνυμα του βιβλίου είναι ότι τα ταπεινά κουνούπια μπορεί να μην γεμίζουν το μάτι με το μέγεθος τους, αλλά στην πραγματικότητα έχουν αποδειχθεί ικανά να αλλάξουν την πορεία των ιστορικών γεγονότων, ακόμη και να σώσουν ή να γκρεμίσουν ολόκληρες αυτοκρατορίες.

Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι πέθαιναν κατά χιλιάδες εξαιτίας των κουνουπιών και ο Ιπποκράτης προσπαθούσε να δώσει μια εξήγηση και να βρει θεραπεία για τις μεταδοτικές ασθένειες τους. Αλλά έπρεπε να φθάσει το τέλος του 19ου αιώνα για να επιβεβαιωθεί επιστημονικά ότι πίσω από νόσους όπως η ελονοσία κρύβονται τα κουνούπια. Έως τότε οι περισσότεροι άνθρωποι πίστευαν ότι κάτι έφταιγε στον αέρα γύρω τους.

Συχνά οι νεκροί από τα κουνούπια ήταν πολύ πιο αποφασιστικής σημασίας από ό,τι οι νεκροί στα πεδία των μαχών για την κατάκτηση ή τη σωτηρία μιας περιοχής, αφού οι ασθένειες των κουνουπιών σκοτώνουν καλύτερα αυτούς που δεν έχουν αποκτήσει την παραμικρή ανοσία, άρα τους επιδρομείς από μακρινά μέρη.

Έβαλαν φρένο σε κατακτητές

Δεν ήταν μόνο ο Μέγας Αλέξανδρος, αλλά και ο Τζέγκις Χαν, οι Μογγόλοι του οποίου επίσης αποδεκατίστηκαν στις ουγγρικές πεδιάδες, όταν οι υγρές συνθήκες του 1241 είχαν πολλαπλασιάσει τα κουνούπια με ελονοσία. Κάπως έτσι, η Νότια Ευρώπη σώθηκε από τη μογγολική επιδρομή. Ανάλογο «φιάσκο» έπαθε αργότερα ο εγγονός του Κουμπλάι Χαν κατά την επιδρομή του στη Νότια Κίνα και στο Βιετνάμ, ενώ τα κουνούπια έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και στην τελική κατάρρευση του αρχαίου πολιτισμού των Χμερ στην Καμπότζη.

Πολύ νωρίτερα, 40.000 Ρωμαίοι στρατιώτες είχαν πεθάνει από μολυσμένα κουνούπια, όταν προσπάθησαν -μάταια τελικά- να επεκτείνουν την αυτοκρατορία τους στη Σκωτία. Αλλά αργότερα τα κουνούπια έσωσαν τους Ρωμαίους, όταν θέρισαν το στρατό του Αννίβα, που είχε εισβάλει στην Ιταλία. Οι πλούσιοι Ρωμαίοι είχαν αποκτήσει τη συνήθεια να χτίζουν τα σπίτια τους ψηλά σε λόφους για να αποφεύγουν τα κουνούπια, μια συνήθεια που διατηρήθηκε ανά τους αιώνες μέχρι σήμερα.

Τον Μεσαίωνα οι ασθένειες των κουνουπιών σκότωσαν περίπου το ένα τρίτο των Ευρωπαίων Σταυροφόρων που είχαν εισβάλει στην «ιερή» Μέση Ανατολή. Η πιο δραματική κατάκτηση με τη βοήθεια των κουνουπιών ήταν αναμφίβολα αυτή του Νέου Κόσμου από τους διαδόχους του Κολόμβου, οι οποίοι έφεραν με τα πλοία μαζί τους τα κουνούπια και τις ασθένειες τους, απέναντι στις οποίες οι ντόπιοι δεν είχαν καμία ανοσία. Έως τότε στην Αμερική υπήρχαν πολλά κουνούπια, αλλά δεν ήταν φορείς μεταδοτικών ασθενειών. Οι μαζικοί θάνατοι των Αζτέκων και των άλλων πολιτισμών από τις νόσους των κουνουπιών ήσαν σε μεγάλο βαθμό «αόρατοι» στα μάτια των εισβολέων Ισπανών, πράγμα που οδήγησε στο μύθο της «άδειας» ηπείρου.

Μερικούς αιώνες μετά, στο τέλος του 16ου και στις αρχές του 17ου αιώνα, τα κουνούπια και οι μεταδοτικές αρρώστιες τους έβαλαν «φρένο» στον αποικισμό της Κεντρικής Αφρικής από τους Ευρωπαίους αποικιοκράτες, ενώ ο διάσημος Άγγλος καπετάνιος και δουλέμπορος σερ Φράνσις Ντρέικ ήταν ένα από τα θύματα των κουνουπιών και της ελονοσίας το 1596. Στο μεταξύ, το δουλεμπόριο και οι πρώτοι Αφρικανοί σκλάβοι έφεραν στο Νέο Κόσμο ακόμη περισσότερα κουνούπια, παράσιτα και θάνατο (μεταξύ άλλων, αποδεκατίσθηκαν και οι πρώτοι Ευρωπαίοι άποικοι στην Αμερική και στην Καραϊβική).

Ένωσαν τη Βρετανία

Το 1698 μια αποτυχημένη αποστολή με πέντε πλοία της Εταιρείας της Σκωτίας στον Παναμά, η οποία κατέληξε σε σκέτη καταστροφή εξαιτίας του κίτρινου πυρετού και της ελονοσίας που μετέδωσαν τα κουνούπια στους Σκωτσέζους αποίκους και εμπόρους, είχε μια απρόσμενη επίπτωση: εξαιτίας του τεράστιου χρέους που συσσώρευσαν οι Σκωτσέζοι μετά την υπερατλαντική αποτυχία τους, αναγκάσθηκαν να αποδεχθούν την ένωση με την Αγγλία. Τελικά, τα κουνούπια μάλλον έβαλαν το χεράκι τους για τη δημιουργία της Μεγάλης Βρετανίας!

Αργότερα, τα κουνούπια βοήθησαν τους Αμερικανούς να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους, κάνοντας δύσκολη τη ζωή του αγγλικού στρατού που είχε έλθει από την Ευρώπη, ενώ κάτι παρόμοιο συνέβη με τους επαναστάτες της Λατινικής Αμερικής στον αγώνα ανεξαρτησίας τους κατά των Ισπανών. Από τον Σαλαντίν εναντίον των Σταυροφόρων μέχρι το Ναπολέοντα και τους Ναζί, διάφοροι στρατηγοί είχαν την ιδέα να χρησιμοποιήσουν τα κουνούπια ως όπλο κατά των αντιπάλων.

Στον 20ό αιώνα το DDT αποτέλεσε βασικό όπλο κατά των κουνουπιών και για την αντιμετώπιση της ελονοσίας σε διάφορα μέρη του κόσμου, αλλά όχι στην ίδια την Αφρική, όπου το κλίμα ευνοεί την αναπαραγωγή και την εξάπλωση των κουνουπιών και των ασθενειών τους. Πιο πρόσφατα τα κουνούπια μεταφέρουν στη Δύση άλλες ασθένειες όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο οποίος π.χ. εισέβαλε στη Νέα Υόρκη το 1999 με τη βοήθεια των κουνουπιών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το «New Yorker» και το «Science», νέα εντομοκτόνα αντικατέστησαν το DDT, ενώ στην εποχή μας οι επιστήμονες αναπτύσσουν νέα βιολογικά όπλα (π.χ. γενετική τροποποίηση των κουνουπιών), καθώς και εμβόλια. Η στόχευση είναι πια όχι τόσο να εξολοθρευθούν τα ίδια τα κουνούπια, κάτι καθόλου εύκολο, αλλά να μειωθεί η ικανότητά τους να μεταφέρουν ιούς και παράσιτα και, παράλληλα, να υπάρχουν πιο αποτελεσματικά φάρμακα είτε για πρόληψη είτε για θεραπεία.

Παρόλα αυτά, τα κουνούπια συνεχίζουν να σκοτώνουν πάνω από 800.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, κυρίως στην Αφρική. Η παγκοσμιοποίηση, που διευκολύνει τα ταξίδια και το διασυνοριακό εμπόριο, παίζει καθοριστικό ρόλο, επεκτείνοντας τις επιπτώσεις των κουνουπιών πολύ πέρα από τους τροπικούς και φέρνοντας στο προσκήνιο διάφορες μεταδοτικές ασθένειες (π.χ. δάγκειος πυρετός, τσικουνγκούνια, Ζίκα).

Παράλληλα, η κλιματική αλλαγή διευρύνει την ακτίνα δράσης των κουνουπιών σε ολοένα βορειότερα γεωγραφικά πλάτη. Μια πρόσφατη μελέτη εκτιμά ότι μέσα στα επόμενα χρόνια ένα δισεκατομμύριο περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν εκτεθεί σε μεταδοτικές από τα κουνούπια ασθένειες.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019 12:00

Σχετικά Άρθρα

  • Π.Ε. Ηλείας: Ανακοίνωση διενέργειας ψεκασμού ULV στον Άγιο Γεώργιο Ανδραβίδας -Κυλλήνης
    Π.Ε. Ηλείας: Ανακοίνωση διενέργειας ψεκασμού ULV στον Άγιο Γεώργιο Ανδραβίδας -Κυλλήνης

    Συνεχίζεται το έργο καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

    Στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την προστασία του πληθυσμού αλλά και καταπολέμησης του ιού του Δυτικού Νείλου, η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας ενημερώνουν ότι σήμερα, Πέμπτη, 19-09-2024, από τις 22:00 και έπειτα θα πραγματοποιηθεί εκνέφωση υπέρμικρου όγκου (ULV) στον οικισμό του Αγίου Γεωργίου του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης για την αντιμετώπιση του πληθυσμού ακμαίων κουνουπιών από ειδικό συνεργείο.

    H εφαρμογή αυτή θα πραγματοποιηθεί υπό την επίβλεψη των αρμοδίων της Περιφέρειας και σε συνεργασία με το Δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης, με τρόπο και σκευάσματα που δεν εγκυμονούν κινδύνους για τους ανθρώπους και τα ζώα, και δεν έχουν καμία απολύτως υπολειμματική δράση.

    Κατά τη διάρκεια του ψεκασμού:

    Απομακρύνετε τα μελισσοσμήνη από την περιοχή

    Απομακρύνετε εκτεθειμένα είδη οικιακής χρήσης (π.χ. παιχνίδια)

    Μαζέψτε τα απλωμένα ρούχα

    Κλείστε τα κλιματιστικά σας

    Για τη διάρκεια του ψεκασμού μείνετε σε εσωτερικούς χώρους

    Μην προσπαθείτε να συνομιλήσετε με τον οδηγό του ψεκαστικού

    Μην κυκλοφορείτε κατά τη διάρκεια του ψεκασμού και μην παρεμποδιζετε το όχημα

    Για οποιαδήποτε πληροφορία απευθύνεστε στη Δνση Δημόσιας Υγείας (2613-620716, 2613-620762, 2613-620763) ή στο 6974755202.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ψαλτοπούλου για ιό του Δυτικού Νείλου: Έχει γίνει ενδημικό νόσημα στη χώρα μας
    Ψαλτοπούλου για ιό του Δυτικού Νείλου: Έχει γίνει ενδημικό νόσημα στη χώρα μας

    Οι θάνατοι αφορούν κυρίως άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

    Στην επιτακτική ανάγκη προστασίας, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες, από τον ιό του Δυτικού Νείλου αναφέρθηκε η παθολόγος και Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η οποία μιλώντας στην «ΕΡΤ» προειδοποίησε για την ανησυχητική αύξηση των περιστατικών του ιού στην Ελλάδα και τις συνέπειές της.
    «Μετά από έναν ήπιο χειμώνα και αυξημένες θερμοκρασίες τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, έχουμε καταγράψει 17 θανάτους και πάνω από 100 περιστατικά με επιπτώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα», ανέφερε η ειδικός, προσθέτοντας ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει μετατραπεί σε ενδημικό νόσημα στη χώρα μας και στη Νότια Ευρώπη.
    Αναγκαία τα αντικουνουπικά

    «Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε αντικουνουπικά μέσα, ειδικά το βράδυ» δήλωσε η κα Ψαλτοπούλου η οποία αναφέρθηκε στο πως η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει στην αυξημένη μεταδοτικότητα της νόσου.

    Όπως είπε τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προβλήματα υγείας είναι οι πιο ευάλωτοι: «Το 80% των προσβεβλημένων δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα, ενώ το 20% έχει ήπια συμπτώματα. Ωστόσο, οι θάνατοι αφορούν κυρίως άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω». Επίσης, οι εγκυμονούσες και τα παιδιά θα πρέπει να προστατεύονται.

    Αναφερόμενη στον κορονοϊό η καθηγήτρια Επιδημιολογίας τόνισε ότι υπάρχουν εβδομαδιαίως 35 με 40 θάνατοι. Όσον αφορά στο εμβόλιο της γρίπης υπενθύμισε ότι η χορήγησή του θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

    «Χρειάζεται προσοχή, ειδικά για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες. Ο ιός είναι εδώ και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα», κατέληξε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ιός Δυτικού Νείλου: 16 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα – 140 συνολικά από την αρχή του 2024
    Ιός Δυτικού Νείλου: 16 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα – 140 συνολικά από την αρχή του 2024

    Σε δεκαέξι ανέρχονται νέα κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ενώ έχουν καταγραφεί επίσης τέσσερα εισαγόμενα κρούσματα και δύο ακόμη διερευνώνται.

    17 νεκροί από τον ιό

    Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ από την αρχή του 2024 και μέχρι τις 04/09/2024 (ώρα 13.00), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 140 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 104 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 36 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

    Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν 16 νέα εγχώρια κρούσματα. Έχουν καταγραφεί, επίσης, τέσσερα εισαγόμενα κρούσματα της λοίμωξης σε ασθενείς που εκτέθηκαν σε άλλες χώρες του εξωτερικού (τρία στην Αλβανία και ένα στην Αυστρία), τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην περαιτέρω ανάλυση. Για δύο ακόμη κρούσματα, με σύνθετο ιστορικό ταξιδιών, εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διερεύνησης σχετικά με το εάν πρόκειται για εισαγόμενα ή εγχώρια κρούσματα (τα οποία, επίσης, δεν περιλαμβάνονται στην περαιτέρω ανάλυση). Έχουν καταγραφεί 17 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων: 85 έτη, εύρος: 61 - 92 έτη).

    Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, μέχρι χθες, 4 Σεπτεμβρίου 2024, νοσηλεύονταν σε κλινικές εκτός ΜΕΘ 5 άτομα και σε ΜΕΘ 8. Εξιτήριο από το νοσοκομείο είχαν πάρει 99 άτομα.

    Ιός Δυτικού Νείλου - στοιχεία ΕΟΔΥ

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Διενέργεια ψεκασμού ULVστη Νέα Μανολάδα από την Π.Ε. Ηλείας - Στόχος η καταπολέμηση του ιού του Δυτικού Νείλου
    Διενέργεια ψεκασμού ULVστη Νέα Μανολάδα από την Π.Ε. Ηλείας - Στόχος η καταπολέμηση του ιού του Δυτικού Νείλου

    Στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την προστασία του πληθυσμού αλλά και καταπολέμησης του ιού του Δυτικού Νείλου, η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας ενημερώνουν πως την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024, από τις 10 μ.μ. και έπειτα θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας εκνέφωση υπέρμικρου όγκου (ULV) στον οικισμό για την αντιμετώπιση του πληθυσμού ακμαίων κουνουπιών από ειδικό συνεργείο.

    Η εφαρμογή αυτή, θα πραγματοποιηθεί υπό την επίβλεψη των αρμοδίων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης με τρόπο και σκευάσματα που δεν εγκυμονούν κινδύνους για τους ανθρώπους και τα ζώα και δεν έχουν καμία απολύτως υπολειμματική δράση.

    Κατά την διάρκεια του ψεκασμού:

    • Απομακρύνετε μελισσοσμήνη από την περιοχή
    • Απομακρύνετε εκτεθειμένα είδη οικιακής χρήσης (π.χ. παιχνίδια)
    • Μαζέψτε τα απλωμένα ρούχα
    • Κλείστε τα κλιματιστικά σας
    • Για την διάρκεια του ψεκασμού, μείνετε σε εσωτερικούς χώρους
    • Μην προσπαθείτε να μιλήσετε με τον οδηγό του ψεκαστικού
    • Μην κυκλοφορείτε κατά την διάρκεια του ψεκασμού και μην παρεμποδίζετε το όχημα.

    Για οποιαδήποτε πληροφορία, απευθύνεστε στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας (2613620716,2613620762,2613620763) ή στο 6974755202.

    «Η Π.Ε. Ηλείας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και τον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης παραμένουν σε συνεχιζόμενη εγρήγορση και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών και την εξάλειψη του κινδύνου μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου.

    Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων πρόληψης και απόκρισης, την ερχόμενη Παρασκευή, ειδικό συνεργείο υπό την επίβλεψη αρμοδίων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, θα προβεί στην διενέργεια ψεκασμού ULV στη Νέα Μανωλάδα για την αντιμετώπιση του του πληθυσμού ακμαίων κουνουπιών.

    Υπογραμμίζουμε πως η συγκεκριμένη διαδικασία δεν εγκυμονεί κινδύνους για τους ανθρώπους και τα ζώα και δεν αφήνει υπολείμματα. Ωστόσο για την ασφάλεια του γενικού πληθυσμού και την όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή, παρακαλούνται οι πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα που υποδείχθηκαν από τους ειδικούς», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Π.Ε. Ηλείας: Ανακοίνωση διενέργειας ψεκασμού ULV στη Νέα Μανωλάδα
    Π.Ε. Ηλείας: Ανακοίνωση διενέργειας ψεκασμού ULV στη Νέα Μανωλάδα

    Στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την προστασία του πληθυσμού αλλά και καταπολέμησης του ιού του Δυτικού Νείλου, η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας ενημερώνουν πως την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024, από τις 10 μ.μ. και έπειτα θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας εκνέφωση υπέρμικρου όγκου (ULV) στον οικισμό για την αντιμετώπιση του πληθυσμού ακμαίων κουνουπιών από ειδικό συνεργείο.

    Η εφαρμογή αυτή, θα πραγματοποιηθεί υπό την επίβλεψη των αρμοδίων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης με τρόπο και σκευάσματα που δεν εγκυμονούν κινδύνους για τους ανθρώπους και τα ζώα και δεν έχουν καμία απολύτως υπολειμματική δράση.

    Κατά την διάρκεια του ψεκασμού:

    • Απομακρύνετε μελισσοσμήνη από την περιοχή
    • Απομακρύνετε εκτεθειμένα είδη οικιακής χρήσης (π.χ. παιχνίδια)
    • Μαζέψτε τα απλωμένα ρούχα
    • Κλείστε τα κλιματιστικά σας
    • Για την διάρκεια του ψεκασμού, μείνετε σε εσωτερικούς χώρους
    • Μην προσπαθείτε να μιλήσετε με τον οδηγό του ψεκαστικού
    • Μην κυκλοφορείτε κατά την διάρκεια του ψεκασμού και μην παρεμποδίζετε το όχημα.

    Για οποιαδήποτε πληροφορία, απευθύνεστε στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας (2613620716,2613620762,2613620763) ή στο 6974755202.

    «Η Π.Ε. Ηλείας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και τον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης παραμένουν σε συνεχιζόμενη εγρήγορση και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών και την εξάλειψη του κινδύνου μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου.

    Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων πρόληψης και απόκρισης, την ερχόμενη Παρασκευή, ειδικό συνεργείο υπό την επίβλεψη αρμοδίων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, θα προβεί στην διενέργεια ψεκασμού ULV στη Νέα Μανωλάδα για την αντιμετώπιση του του πληθυσμού ακμαίων κουνουπιών.

    Υπογραμμίζουμε πως η συγκεκριμένη διαδικασία δεν εγκυμονεί κινδύνους για τους ανθρώπους και τα ζώα και δεν αφήνει υπολείμματα. Ωστόσο για την ασφάλεια του γενικού πληθυσμού και την όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή, παρακαλούνται οι πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα που υποδείχθηκαν από τους ειδικούς», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κουνούπια – Ιός Δυτικού Νείλου: Κρούσματα μέχρι τον Δεκέμβριο – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
    Κουνούπια – Ιός Δυτικού Νείλου: Κρούσματα μέχρι τον Δεκέμβριο – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

    Ο παράγοντας της κλιματικής αλλαγής αποδεικνύεται καθοριστικός, καθώς τα κοινά κουνούπια που μεταδίδουν τον ιό του Δυτικού Νείλου, παρότι έχουν μειωθεί δραστικά, παραμένουν δραστήρια και τους χειμερινούς μήνες

    Μέχρι και τον Δεκέμβριο θα συνεχίζεται η… μάχη με τα κουνούπια στη χώρα μας και ιδίως με τον ιό του Δυτικού Νείλου που μεταδίδουν, προκαλώντας σοβαρή λοίμωξη σε ηλικιωμένους και ευάλωτους.

    Έχοντας τα δεδομένα από τους δύο «καυτούς», θερινούς μήνες -Ιούλιο και Αύγουστο-, οι αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές εκτιμούν πως η έξαρση του τελευταίων εβδομάδων με δεκάδες κρούσματα βαριάς λοίμωξης λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου καθώς και θανάτους, μαρτυρά την κορύφωση της επιδημίας. Ωστόσο, η αποδρομή αναμένεται να έχει διάρκεια, με περίπου 10 με 15 κρούσματα την εβδομάδα, τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες.

    Εφέτος, κατά τους ειδικούς, κυκλοφορεί μόλις το 30% των κουνουπιών σε σύγκριση με τους αντίστοιχους πληθυσμούς το 2018, αλλά είναι πιο επιθετικά και πιο μολυσματικά. Τα κουνούπια μολύνονται από πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό.

    Ο παράγοντας της κλιματικής αλλαγής αποδεικνύεται καθοριστικός, καθώς τα κοινά κουνούπια που μεταδίδουν τον ιό του Δυτικού Νείλου, παρότι έχουν μειωθεί δραστικά, παραμένουν δραστήρια πλέον και τους χειμερινούς μήνες.

    Ελληνική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet και πραγματοποιήθηκε στην Αττική αναφέρει ότι για πρώτη φορά τα ενήλικα κουνούπια-τίγρεις (κοινά κουνούπια) ήταν ενεργά κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου (Δεκέμβριος 2022-Ιανουάριος 2023), ενώ ανιχνεύτηκαν και σε σχετικά μεγάλους αριθμούς. Τις προηγούμενες περιόδους ήταν δραστήρια στην Αττική από τον Μάιο έως τις αρχές Δεκεμβρίου, με κορύφωση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ συγκριτικά μικρός αριθμός ανιχνευόταν και τον Δεκέμβριο. Αυτό που παραμένει άδηλο, προς το παρόν, είναι αν τα… χειμερινά κουνούπια μπορεί να οδηγήσουν και σε μεταδόσεις τού ιού του Δυτικού Νείλου και συνεπώς σε μολύνσεις και τους συγκεκριμένους μήνες. Πάντως, στην Ευρώπη καταγράφηκε εφέτος το πιο πρώιμο κρούσμα στις αρχές Μαρτίου στην Ισπανία, και αφορούσε σε ανήλικο.

    Η εικόνα στην Ελλάδα

    Την εφετινή περίοδο, που ξεκίνησε τέλος του περασμένου Ιουνίου έχουν καταγραφεί 124 σοβαρά κρούσματα της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 15 θανατηφόρα. Ο Ιούλιος έκλεισε με 33 κρούσματα και 6 θανάτους. Μέσα στον Αύγουστο, όμως, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 73% και οι θάνατοι κατά 60%. Εως και την περασμένη Παρασκευή 16 ασθενείς νοσηλεύονταν, εκ των οποίων οι 10 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Κατά κύριο λόγο οι ασθενείς που νοσούν σοβαρά είναι ηλικιωμένοι ή/και ευάλωτοι, ωστόσο εφέτος αναφέρθηκε και νοσηλευόμενος μόλις 4 χρόνων. Η λοίμωξη γενικά είναι ήπια, ωστόσο στη σοβαρή μορφή της εκδηλώνονται επιπλοκές από το κεντρικό νευρικό σύστημα, συνήθως εγκεφαλίτιδα και μηνιγγίτιδα.

    «Η επιμήκυνση της καλοκαιρίας έδειξε από τον περασμένο χρόνο ότι τα κουνούπια θα μας ακολουθούν και τους φθινοπωρινούς μήνες. Πέρυσι είχαμε κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου ως τις αρχές Νοεμβρίου, εφέτος ίσως έχουμε όλο τον Νοέμβριο. Ομως εφέτος γίνεται καλύτερη και πιο στοχευμένη επιτήρηση, άρα και διαχείριση, ανά περιφερειακή ενότητα με ειδικά μοντέλα που έχει αναπτύξει ο Οργανισμός», λέει μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλίας και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγεία, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

    Το 2010 και το 2018 είναι δύο χρονιές που στοιχειώνουν τις υγειονομικές αρχές σε ό,τι αφορά τον ιό του Δυτικού Νείλου. Το 2010 καταγράφηκε για πρώτη φορά επιδημία, με 262 βαριά περιστατικά και 35 θανάτους. Το 2018 αποτυπώθηκε μια βαριά επιδημιολογική εικόνα, με 317 κρούσματα και 51 θανάτους, αριθμοί που κατατάσσουν το έτος στην αρνητική πρωτιά όλης της 15ετίας.

    Ο χάρτης των κρουσμάτων

    Σε κλοιό κουνουπιών και μεταδόσεων βρίσκονται τώρα οικισμοί σε 51 δήμους της χώρας, σε 23 περιφερειακές ενότητες, και συγκεκριμένα στις εξής: Λάρισας, Καρδίτσας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Χαλκιδικής, Πέλλας, Σερρών, Κιλκίς, Ημαθίας, Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Θάσου, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αργολίδας, Νοτίου Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης. Σημειωτέον ότι επιδημία καταγράφεται επίσης σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Κροατία, Κόσοβο, Αλβανία και Σερβία (πηγή ECDC).

    «Η Θεσσαλία και η Κεντρική Μακεδονία, άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο, βρίσκονταν στις περιοχές με κυκλοφορία κουνουπιών. Ωστόσο, εφέτος μπήκε στον χάρτη και η Δυτική Ελλάδα. Εχουν αναφερθεί 17 βαριά κρούσματα της λοίμωξης», λέει ο βιολόγος, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταπολέμησης Κουνουπιών (EMCA), Σπύρος Μουρελάτος. Με δεδομένο ότι σε κάθε κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 επιμολυσμένα άτομα με ήπια συμπτώματα ή τελείως ασυμπτωματικά (επιδημιολογική μελέτη του 2010), προκύπτει ότι στη Δυτική Ελλάδα έχουν μολυνθεί περίπου 2.380 άτομα. Συνολικά, «θύματα» των μολυσμένων κουνουπιών είναι περίπου 17.360 άτομα στις πληγείσες περιοχές.

    «Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ λίγα άτομα (περίπου το 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν νευρο-διεισδυτική νόσο, δηλαδή αυτή που θα χτυπήσει τον εγκέφαλο, όπως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα. Ατομα μεγαλύτερης ηλικίας, 60-65 και άνω, κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, όπως και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Σε κάθε περίπτωση η προστασία από τα κουνούπια είναι σημαντική ώστε να μειωθεί το ενδεχόμενο του τσιμπήματος και της πιθανής μόλυνσης», εξηγεί ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.

    Τα μέτρα προφύλαξης

    Όλοι πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα για να αποφεύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών αλλά και για να μειώνουμε τα σημεία που αφήνουν τα αβγά τους γύρω μας (σπίτι, αυλή, χωράφι), επισημαίνει ο ΕΟΔΥ.

    Ειδικότερα, τα ατομικά μέτρα προστασίας περιλαμβάνουν:

    -Κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα, πχ μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα

    -Εντομοαπωθητικά σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα , εγκεκριμένα και με αποτελεσματικές δραστικές ουσίες

    – Κουνουπιέρα κατά τον ύπνο ιδίως σε βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους, έγκυες, πάσχοντες

    -Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα, που ελκύει τα κουνούπια

    Μέτρα πρόληψης στο σπίτι, τα οποία περιλαμβάνουν:

    -Σήτες σε πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού

    -Ανεμιστήρες (ιδίως οροφής) ή κλιματιστικά

    -Εντομοκτόνα – εντομοαπωθητικά χώρου

    -Απομάκρυνση στάσιμου νερού, πχ σε γλάστρες.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Κουνούπια: Μεταδίδουν 6 δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες – Τι ισχύει για τη συλλοίμωξη με δυο ιούς
    Κουνούπια: Μεταδίδουν 6 δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες – Τι ισχύει για τη συλλοίμωξη με δυο ιούς

    Ενημερωθείτε για τα συμπτώματα και την πιθανότητα μόλυνσης με παραπάνω από έναν ιούς με ένα μόνο τσίμπημα - Τι ισχύει για τα τσιμπούρια

    Τα κουνούπια μονοπωλούν την επικαιρότητα. Χθες, οι υγειονομικές αρχές της πολιτείας Νιου Χάμσιρ στις βορειοανατολικές ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον θάνατο ενός άνδρα από εγκεφαλίτιδα ιπποειδών της ανατολικής Αμερικής (Eastern Equine Encephalitis, EEE), μια σπάνια ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια. δεν είναι απλώς ένα ενοχλητικό καλοκαιρινό φαινόμενο που διακόπτει το μπάρμπεκιου σας.

    «Πραγματικά ένιωσα σαν να με χτύπησε φορτηγό […] Μακράν, αυτή είναι η χειρότερη ασθένεια που έχω περάσει ποτέ» δήλωσε ο επικεφαλής επί 38 έτη του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου για την Αλλεργία και τα Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΝΙΑΙD), γνωστός παγκοσμίως από τη διαχείριση της πανδημίας κορωνοϊού, Δρ Άντονι Φάουτσι, για τη λοίμωξή του με τον ιό του Δυτικού Νείλου.

    Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου από την αρχή του 2024 ανέρχονται σε 15, ενώ μέσα σε μια εβδομάδα καταγράφηκαν τρεις νέοι θάνατοι και άλλα 24 κρούσματα. Μέχρι χθες, 28 Αυγούστου, είχαν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 124 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης στην Ελλάδα. Από αυτά, τα 95 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 29 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

    Τα κουνούπια ως διαβιβαστές μπορούν να μεταδώσουν σοβαρές ασθένειες, εκ των οποίων πολλές δυνητικά θανατηφόρες, που δεν γνωρίζουν σύνορα και επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, προκαλώντας σημαντική επιβάρυνση στη δημόσια υγεία.

    1. Ελονοσία

    Η ελονοσία είναι μία από τις πιο διαδεδομένες ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια, και συγκεκριμένα από τα θηλυκά κουνούπια του είδους Anopheles. Τα συμπτώματα της ελονοσίας περιλαμβάνουν πυρετό, κεφαλαλγία και ρίγη, που εμφανίζονται 10 έως 15 ημέρες μετά το τσίμπημα. Η ελονοσία μπορεί να είναι θανατηφόρα, και κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 247 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως. Αν και υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες και ένα εμβόλιο πολλαπλών δόσεων, τα παράσιτα της ελονοσίας (πλασμώδιο) μπορούν να αναπτύξουν ανθεκτικότητα σε ανθελονοσιακά φάρμακα, καθιστώντας τη νόσο δύσκολη στην αντιμετώπιση.

    2. Ιός του Δυτικού Νείλου

    Ο ιός του Δυτικού Νείλου μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πυρετό, κεφαλαλγία, δυσκαμψία του αυχένα, τρόμος (τρέμουλο) και μυϊκή αδυναμία. Ωστόσο, περίπου το 80% των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Οι σοβαρότερες μορφές της νόσου, όπως η εγκεφαλίτιδα ή η μηνιγγίτιδα, εμφανίζονται σε περίπου 1 στους 150 περιστατικά και είναι πιο συχνές σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή σε άτομα άνω των 60 ετών.

    3. Δάγκειος πυρετός

    Ο δάγκειος πυρετός είναι μια ιογενής λοίμωξη που ενδημεί σε 100 χώρες και προκαλεί 390 εκατομμύρια μολύνσεις ετησίως. Αν και συνήθως προκαλεί ήπια νόσο, σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να συνοδεύεται από έντονους πονοκεφάλους, μυαλγίες και αρθραλγίες, υψηλό πυρετό, ναυτία, κόπωση, έντονους κοιλιακούς πόνους, έμετος και σπανιότερα να οδηγήσει σε θάνατο. Ο δάγκειος πυρετός μεταδίδεται με τα κουνούπια Aedes aegypti, είναι γνωστά για την προσαρμοστικότητα τους στο αστικό περιβάλλον.

    4. Ιός Ζίκα

    Ο ιός Ζίκα συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά μπορεί να προκαλέσει μυϊκούς και αρθρικούς πόνους, κεφαλαλγία, πυρετό, εξάνθημα και επιπεφυκίτιδα. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τις εγκύους, καθώς μπορεί να προκαλέσει αποβολή, πρόωρο τοκετό ή συγγενείς ανωμαλίες, όπως μικροκεφαλία, στα νεογνά. Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται κυρίως μέσω των κουνουπιών Aedes, αλλά μπορεί να μεταδοθεί και μέσω σεξουαλικής επαφής.

    5. Κίτρινος πυρετός

    Ο κίτρινος πυρετός προκαλείται από τα κουνούπια Aedes και Haemogogus. Μπορεί να προκαλέσει κεφαλαλγία, πυρετό, μυαλγία και ναυτία. Η διάγνωσή του είναι δύσκολη και συχνά συγχέεται με άλλες ασθένειες, όπως η ελονοσία και η ιογενής ηπατίτιδα. Υπάρχει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο και υποστηρικτικές θεραπείες, αλλά η ασθένεια παραμένει σημαντική απειλή στις τροπικές περιοχές της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής.

    6. Ιός Τσικουνγκούνια

    Η λοίμωξη από τον ιό Τσικουνγκούνια είναι μια νόσος που, πριν από το 2013, ήταν κυρίως διαδεδομένη στην Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη και τα Νησιά του Ειρηνικού. Από τότε έχει εξαπλωθεί στις ΗΠΑ μέσω του Καραϊβικού, και έχουν καταγραφεί πάνω από δύο εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως. Οι κυριότεροι διαβιβαστές είναι τα κουνούπια Aedes albopictus και Aedes aegypti.

    Ταυτόχρονη λοίμωξη από δύο ιούς

    Μελέτη του 2017 έδειξε ότι τα κουνούπια μπορούν να μολύνουν ανθρώπους με περισσότερους από έναν ιούς σε ένα μόνο τσίμπημα. Συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί ότι τα κουνούπια μπορούν να μεταδώσουν ταυτόχρονα τους ιούς Ζίκα τον ιό Τσικουνγκούνια.

    Σύμφωνα με τον Δρα Pritish Tosh, ειδικό στις λοιμώδεις νόσους από τη Mayo Clinic, τα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό του κίτρινου πυρετού, όπως το Aedes aegypti, μπορούν επίσης να μεταδώσουν και άλλες ιογενείς ασθένειες, όπως Ζίκα και Τσικουνγκούνια. Η γεωγραφική εξάπλωση αυτού του είδους κουνουπιού, καθώς και το αν οι ιοί αυτοί είναι ενδημικοί σε μια συγκεκριμένη περιοχή, είναι κρίσιμοι παράγοντες για το αν το κουνούπι μπορεί να μεταφέρει έναν, δύο ή και τρεις διαφορετικούς ιούς.

    Συνήθως, σημειώνει ο ειδικός, αν κάποιος πρόκειται να μολυνθεί από μια ασθένεια που μεταδίδεται από κουνούπια, θα οφείλεται το πιθανότερο σε έναν μόνο ιό. Ωστόσο, δεν αναιρείται η δυνατότητα συλλοίμωξης, δηλαδή ταυτόχρονη μόλυνση με περισσότερους από έναν ιούς.

    Παρόμοια φαινόμενα συλλοίμωξης έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες ασθένειες που μεταδίδονται από έντομα, όπως με τα τσιμπούρια (κρότωνες) που μπορούν να μεταδώσουν ταυτόχρονα νόσο Lyme, αναπλάσμωση και μπαμπεσίωση. Συνήθως, η μόλυνση γίνεται από έναν ιό ή μικροοργανισμό, αλλά δεν αποκλείεται η συλλοίμωξη από έναν μόνο φορέα, είτε πρόκειται για τσιμπούρι είτε για κουνούπι.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Άνδρας στις ΗΠΑ πέθανε από σπάνια ασθένεια που μεταδίδουν τα κουνούπια - Ποια είναι τα συμπτώματα
    Άνδρας στις ΗΠΑ πέθανε από σπάνια ασθένεια που μεταδίδουν τα κουνούπια - Ποια είναι τα συμπτώματα

    Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στις βορειοανατολικές ΗΠΑ εξαιτίας της εγκεφαλίτιδας ιπποειδών της ανατολικής Αμερικής (Eastern Equine Encephalitis, EEE), σπάνιας ασθένειας η οποία μεταδίδεται από τα κουνούπια, ανακοίνωσαν οι τοπικές υγειονομικές αρχές χθες Τρίτη 27/08.

    Το υπουργείο Υγείας της πολιτείας Νιου Χάμσαιρ ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ότι επρόκειτο για ενήλικο πρόσωπο από την πόλη Χάμστεντ, χωρίς να διευκρινίσει ούτε την ηλικία, ούτε το φύλο του. Εισήχθη σε νοσοκομείο λόγω σοβαρής επιδείνωσης της κατάστασης του κεντρικού νευρικού συστήματός του και πέθανε εξαιτίας επιπλοκών της ασθένειας.

    «Η πιο πρόσφατη γνωστή μόλυνση ανθρώπου από τον ιό της εγκεφαλομυελίτιδας του ίππου τύπου ανατολικής Αμερικής στο Νιου Χάμσαιρ ανάγεται στο 2014», όταν το υπουργείο Υγείας είχε καταγράψει «τρία κρούσματα», τα δύο από τα οποία είχαν αποτέλεσμα «τον θάνατο» των ασθενών, συνέχισε.

    Ο θάνατος καταγράφεται με φόντο την εντεινόμενη ανησυχία στις βόρειες ΗΠΑ για τον αυξανόμενο κίνδυνο εξάπλωσης της EEE, ο επιπολασμός της οποίας επιτείνεται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

    Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η Μασαχουσέτη, πολιτεία που γειτονεύει με το Νιου Χάμσαιρ, ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα της EEE φέτος εκεί, σε έναν ογδοντάχρονο.

    Τα συμπτώματα

    Σύμφωνα με τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών (CDC), την κυριότερη υπηρεσία δημόσιας υγείας των ΗΠΑ, τα συμπτώματα του ιού της εγκεφαλίτιδας των ιπποειδών της ανατολικής Αμερικής είναι ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, ο εμετός, η διάρροια, οι αλλαγές της συμπεριφοράς και η υπνηλία.

    Μπορεί να προκαλέσει επίσης πολύ σοβαρά νευρολογικά προβλήματα.

    Σχεδόν το 30% των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον ιό πεθαίνει, ενώ πολλοί από τους ασθενείς έχουν μακρόχρονα επακόλουθα, σωματικά και διανοητικά. Τα ηλικιακά φάσματα του πληθυσμού που θεωρείται πως διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι αυτά κάτω των 15 και άνω των 50 ετών.

    Οι υγειονομικές αρχές συμβουλεύουν τους πολίτες να χρησιμοποιούν αντικουνουπικά, να φορούν ρούχα που τους προστατεύουν σε εξωτερικούς χώρους και να μην αφήνουν να λιμνάζει νερό κοντά σε σπίτια, ώστε να μην διευκολύνεται η αναπαραγωγή των κουνουπιών.

    Έκθεση της ένωσης Climate Central που είχε δημοσιοποιηθεί το 2023 τόνιζε πως ο αριθμός των «ημερών των κουνουπιών», όταν δηλαδή οι θερμές και υγρές μετεωρολογικές συνθήκες είναι ιδεώδεις για το συγκεκριμένο έντομο, αυξήθηκε σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα.

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ