Περιβάλλον

Παγκόσμιος συνασπισμός για την προστασία της βιοποικιλότητας

Παγκόσμιος συνασπισμός για την προστασία της βιοποικιλότητας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Άγριας Ζωής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε στο Μονακό ένα νέο παγκόσμιο συνασπισμό για τη βιοποικιλότητα.

Με την εν λόγω εκστρατεία επικοινωνίας, η Επιτροπή ζητά την ενίσχυση της κινητοποίησης για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη προστασίας της βιοποικιλότητας.

Πριν από την κρίσιμη συνάντηση της 15ης Διάσκεψης Κορυφής για τη βιολογική ποικιλότητα τον Οκτώβριο του 2020, η Επιτροπή απευθύνεται σε όλα τα εθνικά πάρκα, ενυδρεία, βοτανικούς κήπους, ζωολογικούς κήπους, μουσεία επιστήμης και φυσικής ιστορίας για να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη φυσική κρίση.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας Virginijus Sinkevi?ius δήλωσε: «Η κρίση της βιοποικιλότητας αποτελεί σημαντικό στοιχείο της αλλαγής του κλίματος. Η προστασία και η αποκατάσταση της βιοποικιλότητας όχι μόνο θα διασώσουν τη φύση για τις μελλοντικές γενιές αλλά και θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και θα αποτρέψουν αρνητικές συνέπειες για το φαγητό, την υγεία και την οικονομία μας. Πρέπει επειγόντως να αναλάβουμε δράση σε παγκόσμιο επίπεδο, διαφορετικά, η μοναδική μας ευκαιρία να δούμε τη φύση είναι στους ζωολογικούς κήπους και τους βοτανικούς κήπους. Αυτή θα ήταν μια αποτυχία της ανθρωπότητας.

Με τις συλλογές τους, τα προγράμματα εκπαίδευσης και συντήρησης, τα εθνικά πάρκα, τα ενυδρεία, οι βοτανικοί κήποι, τα ζωολογικούς κήπους, τα μουσεία της επιστήμης και της φυσικής ιστορίας είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις δραματικές επιπτώσεις της κρίσης της βιοποικιλότητας. Η Επιτροπή ενθαρρύνει επίσης τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τις επιχειρήσεις, τους επιστήμονες και τους μεμονωμένους πολίτες να διαδραματίσουν το ρόλο τους στην ευαισθητοποίηση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα (CoP 15).

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου 15, τα 196 Μέρη της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιολογική Ποικιλότητα αναμένεται να υιοθετήσουν ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο για την προστασία και αποκατάσταση της φύσης, που είναι τόσο αναγκαίο όσο και η Συμφωνία του Παρισιού που επικεντρώνεται στην επείγουσα ανάγκη για το κλίμα. Μετά τη Διάσκεψη Κορυφής, το επίκεντρο του συνασπισμού για τη βιοποικιλότητα θα είναι οι συντονισμένες δράσεις με απτό αντίκτυπο που στοχεύουν στην κάμψη της καμπύλης της απώλειας της βιοποικιλότητας. Αυτή η πρωτοβουλία είναι συνεπής και πλήρως σύμφωνη με άλλες πρωτοβουλίες και συνασπισμούς, όπως ο συνασπισμός υψηλού φιλόδοξου με την Κόστα Ρίκα.

Ιστορικό

Ο παγκόσμιος συνασπισμός για τη βιοποικιλότητα θα συμπληρώσει τον εξαιρετικά επιτυχημένο συνασπισμό των «Παγκόσμιων ενυδρείων #ReadyToChange to #BeatPlasticPollution» που ξεκίνησε το 2017 και συγκέντρωσε περισσότερα από 200 ενυδρεία σε 41 χώρες για να αυξήσει την παγκόσμια ευαισθητοποίηση για τα απορρίμματα των θαλασσών.
Το ωκεανογραφικό μουσείο του Μονακό φιλοξένησε σήμερα μια τελετή που σηματοδότησε τόσο την εκτόξευση όσο και την παράδοση της κατεύθυνσης του συνασπισμού ενυδρείων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) στο πλαίσιο της εκστρατείας Clean Seas.

Αργότερα αυτό το μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει τη νέα στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα για την προστασία και αποκατάσταση της φύσης στην Ευρώπη, περιγράφοντας λεπτομερώς τη φιλοδοξία της ΕΕ για το CoP15 για τη βιοποικιλότητα. Μια σημαντική εκδήλωση δημόσιας δέσμευσης, η Πράσινη Εβδομάδα της ΕΕ, θα στοχεύσει επίσης στην κινητοποίηση της κοινωνίας για τη φύση και τη βιοποικιλότητα από τις 1-5 Ιουνίου 2020, με δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη και μια διάσκεψη στη Λισαβόνα και τις Βρυξέλλες.

Μια έκθεση 2019 της Διακυβερνητικής Πλατφόρμας Επιστημονικής Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστημάτων IPBES δείχνει ότι η φύση μειώνεται παγκοσμίως με ρυθμούς άνευ προηγουμένου στο ανθρώπινο ιστορικό. Ο ρυθμός εξαφάνισης ειδών επιταχύνεται, με έως και ένα εκατομμύριο είδη να αντιμετωπίζει την εξαφάνιση και με πιθανές σοβαρές επιπτώσεις στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι τα οικοσυστήματα δεν θα είναι πλέον σε θέση να υποστηρίξουν την ανθρωπότητα παρέχοντας νερό, τρόφιμα, καθαρό αέρα και ξυλεία και θα επηρεαστούν σοβαρά οι υπηρεσίες της επικονίασης, της ρύθμισης του κλίματος, του σχηματισμού του εδάφους και της ρύθμισης των πλημμυρών.

Πηγή: NeaPaseges.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup