Τρίτη, 28 Απριλίου 2020 15:50

Μόλις λίγων ημερών ζαρκαδάκι με σπασμένο πόδι μεταφέρθηκε στον «Αρκτούρο»

Γράφτηκε από
Ad Slot

Μόλις λίγων ημερών ζαρκάδι, με κομμάτια ακόμη στο σώμα του από τον ομφάλιο λώρο, βρέθηκε με σπασμένο το πόδι στο Πάικο και μεταφέρθηκε άμεσα σε εγκαταστάσεις του «Αρκτούρου», καθώς οι πιθανότητες, για ένα άγριο ζώο, επιβίωσης στο δάσος με τέτοιο τραυματισμό, είναι μηδαμινές.

Ο μικρός «Θωμάς», όπως ονομάστηκε το ζαρκαδάκι επειδή εντοπίστηκε την Κυριακή του Θωμά, μεταφέρθηκε αρχικά από δύο κυνηγούς στα Γιαννιτσά, στο κτηνιατρείο του Γιάννη Ρίντη, ο οποίος με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Κτηνιατρικής Νατάσας Κομνηνού, περιέθαλψε το άγριο ζώο.

zarkadaki ape2

«Μου το έφεραν δύο κυνηγοί, οι οποίοι είχαν πάει για εκπαίδευση τα σκυλιά τους στο Πάικο και μύρισαν το ζαρκάδι. Όταν πλησίασαν οι κυνηγοί και απομάκρυναν τα σκυλιά τους, είδαν ότι το μικρό ήταν τραυματισμένο και η μάνα του το παρακολουθούσε ανήμπορη, λίγα μέτρα μακρύτερα. Το τύλιξαν σε μια κουβέρτα και μου το έφεραν γιατί το ζώο, μ' αυτό το κάταγμα, στο πίσω του πόδι, ήταν καταδικασμένο να πεθάνει», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ρίντης προσθέτοντας ότι το τραύμα ήταν εμφανές ότι προέρχονταν από σπάσιμο-«προφανώς κάπου πιάστηκε το μωρό»- και όχι από δάγκωμα. Αφού επικοινώνησε στη συνέχεια με τον «Αρκτούρο», το ζαρκαδάκι μεταφέρθηκε στον Αετό Φλώρινας, προκειμένου να αναρρώσει και, αν όλα πάνε καλά, να επανενταχθεί όποτε κριθεί ότι είναι έτοιμο.

Όπως διαπιστώθηκε στο κτηνιατρείο του «Αρκτούρου», το ζωάκι ζυγίζει μόλις 1,5 κιλό, είναι περίπου μίας εβδομάδας και έφερε ακόμη πάνω του κομμάτια από τον ομφάλιο λώρο. Αν και το κάταγμα είναι σε δύσκολο σημείο και έχει τοποθετηθεί ήδη νάρθηκας, εντούτοις οι αρμόδιοι πιστεύουν ότι το ζαρκαδάκι θα μπορέσει να ξανασταθεί στα πόδια του και να «δέσει» γρήγορα το οστό. Προς το παρόν, θα παραμείνει στη φροντίδα του «Αρκτούρου», πίνοντας με λαιμαργία το κατσικίσιο γάλα που το ταϊζουν και κάνοντας ...παρέα στα χνουδωτά «αρκουδάκια» της περιβαλλοντικής οργάνωσης!

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Παραχωρήθηκε Φωτογραφία από τον «Αρκτούρος» και φωτογραφία του κτηνίατρου κ. Ρίντη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Απριλίου 2020 11:51

Σχετικά Άρθρα

  • Γιατί οι λύκοι εμφανίζονται όλο και συχνότερα σε κατοικημένες περιοχές; Ο «Αρκτούρος» εξηγεί
    Γιατί οι λύκοι εμφανίζονται όλο και συχνότερα σε κατοικημένες περιοχές; Ο «Αρκτούρος» εξηγεί

    Η εξοικείωση με τον άνθρωπο, με αποτέλεσμα να μην αισθάνονται ιδιαίτερη απειλή αλλά και το γεγονός ότι βρίσκουν τροφή σε κατοικημένες περιοχές, είναι οι βασικές αιτίες που πλέον ολοένα και συχνότερα λύκοι κατεβαίνουν σε χωριά, τα οποία βρίσκονται ακόμα και λίγα χιλιόμετρα έξω από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ethnos.gr o υπεύθυνος επικοινωνίας του «Αρκτούρου», Πάνος Στεφάνου.

    Τελευταίο κρούσμα η κάθοδος αγέλης λύκων στην Βαρυπόμπη, η οποία έρχεται να προστεθεί σε αντίστοιχη επίσκεψη πριν από λίγους μήνες στην Επανομή, έξω από τη Θεσσαλονίκη.

    Κατά τον κ. Στεφάνου, αυτό που πρέπει να κάνει ο άνθρωπος, σε περίπτωση που βρεθεί αντιμέτωπος με έναν ή περισσότερους λύκους, είναι να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να προσπαθήσει να απομακρυνθεί ήρεμα, χωρίς να τους προκαλέσει.

    Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι τα τελευταία χρόνια εκτιμάται ότι σημειώθηκε μία μικρή αύξηση του πληθυσμού των λύκων στη χώρα μας, συνέπεια και της αυστηρότερης νομοθεσίας για την προστασία των συγκεκριμένων ζώων, με αποτέλεσμα σήμερα να υπολογίζονται σε περίπου εφτακόσια με χίλια άτομα.

    Κατεβαίνουν από την Πάρνηθα

    Κατά τον κ. Στεφάνου, δεν είναι η πρώτη φορά που έχει εντοπιστεί λύκος στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυπόμπης και του Αγίου Στεφάνου, αφού οι συγκεκριμένες περιοχές γειτνιάζουν με την Πάρνηθα, όπου διαβεί ικανός αριθμός λύκων.

    «Δεν αποτελεί παράδοξο γεγονός η εμφάνιση λύκων στην Βαρυπόμπη και την ευρύτερη περιοχή. Έχουμε ξαναδεί λύκους σε αυτά τα μέρη, αφού κατεβαίνουν από την Πάρνηθα. Λύκοι κατεβαίνουν σε κατοικημένες περιοχές και μάλιστα πολύ κοντά σε μεγάλες πόλεις, διότι πλέον αισθάνονται μία εξοικείωση με τον άνθρωπο. Έχουν συνηθίσει την ανθρώπινη παρουσία, αφού πλέον βλέπουν συχνότερα πεζοπόρους στα δάση και τα ζώα δεν αισθάνονται την ίδια απειλή σε σχέση με το παρελθόν. Άλλωστε, δεν υπάρχει πλέον ξεκάθαρος διαχωρισμός των περιοχών που διαβιεί ο λύκος με αυτές που ζουν άνθρωποι, αφού έχουν επεκταθεί οι οικιστικές περιοχές αλλά και η ανθρώπινη δραστηριότητα στα δάση. Επίσης, τα ζώα έχουν μάθει ότι μπορούν να βρουν τροφή σε κατοικημένες περιοχές. Η επανάληψη εμφάνισης λύκου στην ίδια κατοικημένη περιοχή σημαίνει ότι εκεί βρίσκουν τροφή και την επισκέπτονται», αναφέρει στο ethnos.gr o κ. Στεφάνου.

    «Δεν υπάρχουν περιστατικά επίθεσης λύκου σε άνθρωπο»

    Κατά τον ίδιο, αν και ο λύκος αποτελεί ζώο της άγριας πανίδας, δεν επιτίθεται χωρίς λόγο στον άνθρωπο και γι΄ αυτό δεν έχουν καταγραφεί περιπτώσεις επίθεσης τουλάχιστον στη χώρα μας.

    «Η συμπεριφορά του λύκου απέναντι στον άνθρωπο δεν είναι επιθετική. Άλλωστε, ο άνθρωπος δεν αποτελεί τροφή για τα συγκεκριμένα ζώα. Έχουν καταγραφεί μόνο δύο περιπτώσεις τα τελευταία τρία χρόνια στη χώρα μας τραυματισμού ανθρώπου από αρκούδα, επειδή οι τραυματίες βρέθηκαν στο βιότοπο των ζώων, τα οποία αιφνιδιάστηκαν και ήθελαν απλώς να απωθήσουν τους ανθρώπους. Οι αρκούδες είναι μεγαλόσωμα ζώα και αν ήθελαν να κάνουν κακό στους ανθρώπους, θα τους είχαν σκοτώσει. Επίθεση λύκου σε άνθρωπο δεν έχει καταγραφεί τουλάχιστον εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας», τονίζει ο κ. Στεφάνου.

    Σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί αντιμέτωπος με μεμονωμένο λύκο ή με αγέλη ο υπεύθυνος επικοινωνίας του «Αρκτούρου» σημειώνει ότι δεν πρέπει να εξαγριώσει τα ζώα.

    «Δεν πρέπει να πλησιάσουμε τα ζώα αλλά με ψυχραιμία να απομακρυνθούμε. Ένας μεμονωμένος λύκος ή μία αγέλη λύκων δε θα επιτεθεί χωρίς λόγο σε κάποιον κυνηγό, κτηνοτρόφο ή περιπατητή. Γι' αυτό το σημαντικότερο είναι να μην προκαλέσουμε το ζώο. Το πιθανότερο είναι ο λύκος να απομακρυνθεί από μόνος του και να παρακολουθεί τον άνθρωπο από απόσταση. Επίσης, σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να επιχειρήσουμε να τρέψουμε το ζώο ή τα ζώα σε φυγή», σημειώνει ο κ. Στεφάνου.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Μεταλλάξεις κορονοϊού: Αύξηση κρουσμάτων των παραλλαγών «Eris» και «Αρκτούρος» - Πρώτη παραμένει η «Kraken»
    Μεταλλάξεις κορονοϊού: Αύξηση κρουσμάτων των παραλλαγών «Eris» και «Αρκτούρος» - Πρώτη παραμένει η «Kraken»

    Δείτε τους πίνακες του ΕΟΔΥ με τα νέα στοιχεία για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού.

    Τα νέα δεδομένα για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού που κυκλοφορούν στη χώρα μας καταγράφει η νέα εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ.

    Όπως αναφέρεται στην έκθεση, από τις εβδομάδες 23-24 του 2022 έως και την εβδομάδα 39 του 2023, αναλύθηκαν γονιδιωματικά συνολικά 21.000 στελέχη.

    Από την εβδομάδα 25/2023 και μετά όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκουν στην υποπαραλλαγή ΒΑ.2 (Διάγραμμα 16).

    Την εβδομάδα 38, η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (Kraken) (38%) ακολουθούμενη από την EG.5 (Eris) (28%) και της ΧΒΒ.1.16 (Αρκτούρος) (27%) (Διάγραμμα 17).

    Έχουν καταγραφεί συνολικά 19 θετικά δείγματα της υπο-παραλλαγής BA.2.86 (Pirola), με ημερομηνίες λήψης δείγματος από 5 έως 19 Σεπτεμβρίου.

    Τα δεδομένα που παρουσιάζονται αφορούν σε δείγματα με ημερομηνία λήψης έως και 28/09/2023.

    Οι πίνακες του ΕΟΔΥ

    metal_12_10_1_77eb3.jpg

    metal_12_10_2_89576.jpg

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Μεταλλάξεις κορονοϊού: Κυρίαρχη με 80% η «Kraken» - Τι γίνεται με την «Αρκτούρος»
    Μεταλλάξεις κορονοϊού: Κυρίαρχη με 80% η «Kraken» - Τι γίνεται με την «Αρκτούρος»

    Δείτε τους πίνακες του ΕΟΔΥ με τα νέα στοιχεία για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού.

    Τα νέα δεδομένα για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού που κυκλοφορούν στη χώρα μας καταγράφει η νέα εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ.

    Όπως αναφέρεται στην έκθεση, από τις εβδομάδες 09-10 του 2022, που επικράτησε πλήρως το στέλεχος Όμικρον, έως και τις εβδομάδες 21-22 του 2023, αναλύθηκαν γονιδιωματικά συνολικά 22.327 στελέχη.

    Το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 λειτουργεί υπό το συντονισμό του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) του ΕΟΔΥ.

    Κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στις υποπαραλλαγές ΒΑ.2 και ΒΑ.5 της Όμικρον, με τη ΒΑ.2 να υπερτερεί από την εβδομάδα 9 και μετά (Διάγραμμα 16).

    Την εβδομάδα 20 η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (80%),ακολουθούμενη από την XBB.1.16 γνωστή και ως «Αρκτούρος» (14%) (Διάγραμμα 17).

    Τα δεδομένα που παρουσιάζονται αφορούν σε δείγματα με ημερομηνία λήψης έως και 25/05/2023.

    Δείτε τους σχετικούς πίνακες του ΕΟΔΥ

    μετάλλαξη Κένταυρος, κορονοϊός, λύματα, ΕΟΔΥ, κρούσματα, κρούσματα σήμερα, BQ1, BQ1.1, κενταυρος, kraken, Αρκτουρος

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Μεταλλάξεις κορονοϊού: Στα ύψη παραμένει η «Kraken» - Στο 14% η «Αρκτούρος»
    Μεταλλάξεις κορονοϊού: Στα ύψη παραμένει η «Kraken» - Στο 14% η «Αρκτούρος»

    Δείτε τους πίνακες του ΕΟΔΥ με τα νέα στοιχεία για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού.

    Τα νέα δεδομένα για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού που κυκλοφορούν στη χώρα μας καταγράφει η νέα εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ.

    Όπως αναφέρεται στην έκθεση, από τις εβδομάδες 09-10 του 2022, που επικράτησε πλήρως το στέλεχος Όμικρον, έως και τις εβδομάδες 19-20 του 2023, αναλύθηκαν γονιδιωματικά συνολικά 22.319 στελέχη.

    Κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στις υποπαραλλαγές ΒΑ.2 και ΒΑ.5 της Όμικρον, με τη ΒΑ.2 να υπερτερεί από την εβδομάδα 9 και μετά (Διάγραμμα 16).

    Την εβδομάδα 19 η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 ή αλλιώς «Kraken» (83%), ακολουθούμενη από την XBB.1.16 γνωστή και ως «Αρκτούρος» (14%). (Διάγραμμα 17).

    Τα δεδομένα που παρουσιάζονται αφορούν σε δείγματα με ημερομηνία λήψης έως και 21/05/2023.

    Δείτε τους σχετικούς πίνακες του ΕΟΔΥ

    μετάλλαξη Κένταυρος, κορονοϊός, λύματα, ΕΟΔΥ, κρούσματα, κρούσματα σήμερα, BQ1, BQ1.1, κενταυρος, kraken, Αρκτουρος

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Μετάλλαξη «Αρκτούρος»: Αυτά είναι τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής του κορονοϊού
    Μετάλλαξη «Αρκτούρος»: Αυτά είναι τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής του κορονοϊού

    Το νέο σύμπτωμα της μετάλλαξης Αρκτούρος που παρατηρείται σε παιδιά.

    Παρούσα είναι πλέον και στην Ελλάδα η νέα μετάλλαξη Αρκτούρος του κορονοϊού, η οποία μεταδίδεται ραγδαία και προκαλεί ανησυχία σε περιοχές της Ινδίας.

    Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό, έχουν καταγραφεί πλέον πέντε κρούσματα στη χώρα μας.

    Η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον που ονομάστηκε «Αρκτούρος», ή αλλιώς XBB.1.16, ανάγκασε το υπουργείο Υγείας της Ινδίας να ξεκινήσει εικονικές ασκήσεις προκειμένου να δει εάν τα νοσοκομεία είναι κατάλληλα προετοιμασμένα για να χειριστούν μια πιθανή εισροή ασθενών.

    Πρόκειται για μία από τις περισσότερες από 600 υποπαραλλαγές της Όμικρον, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο. Παρακολουθείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

    Το νέο σύμπτωμα της μετάλλαξης «Αρκτούρος»

    «Μέχρι στιγμής η ασθένεια που έχουμε δει είναι η ίδια, ενώ πλέον τα παιδιά εμφανίζουν και το σύμπτωμα με τα ροζ μάτια», δήλωσε η Δρ. Aileen Marty, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

    Το νέο σύμπτωμα εκτός από τον υψηλό πυρετό συμβαίνει επειδή ο κορονοϊός συνεχίζει να εξελίσσεται όσο περισσότερο εξαπλώνεται. Ο συγκεκριμένος ιός, συνεχίζει δηλαδή να προσπαθεί να προσαρμόζεται και να «βελτιώνεται» ώστε να καταφέρει να επιβιώσει.

    Οι ειδικοί στις μολυσματικές ασθένειες απέδωσαν το σύμπτωμα του ροζ ματιού σε έναν νέο επίμονο εχθρό την μετάλλαξη «Αρκτούρος».

    Παιδίατροι στην Ινδία εκφράζουν ανησυχία για συμπτώματα του ιού που πρώτη φορά παρουσιάζονται σε ανήλικα παιδιά και προκαλούν προβλήματα στα μάτια τους. Συνήθως, τα παιδιά έρχονται με απλές αναπνευστικές λοιμώξεις, βήχα, κρυολόγημα και πυρετό, και όταν ελέγχονται αποδεικνύονται θετικά».

    Τα συμπτώματα αυτής της υποπαραλλαγής στα παιδιά είναι:

    • Υψηλός πυρετός
    • Βήχας
    • Κνησμώδης επιπεφυκίτιδα ή ροζ μάτι χωρίς πύον αλλά με κολλώδη μάτια
    • Ρινική έκκριση

    Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οφθαλμών Truhlsen της Nebraska Medicine, τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας περιλαμβάνουν:

    • Δάκρυα ή υγρά μάτια,
    • ερυθρότητα,
    • πρήξιμο,
    • πόνο ή ερεθισμό,
    • κνησμό,
    • εκκρίσεις.
    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Ροζ μάτια: Το νέο σύμπτωμα του κορονοϊού στα παιδιά
    Ροζ μάτια: Το νέο σύμπτωμα του κορονοϊού στα παιδιά

    Το σύμπτωμα του Αρκτούρου, της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού.

    Μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν «ροζ» μάτια αντιμετωπίζουν τα παιδιά που νοσούν με κορονοϊό, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα του Healthstat.gr.

    Η ιογενής λοιμώδης νόσος πίσω από την πανδημία του κορωνοϊού, αν και δεν αποτελεί πλέον παγκόσμια έκτακτη ανάγκη, εξακολουθεί να απειλεί όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

    «Μέχρι στιγμής η ασθένεια που έχουμε δει είναι η ίδια, ενώ πλέον τα παιδιά εμφανίζουν και το σύμπτωμα με τα ροζ μάτια», δήλωσε η Δρ. Aileen Marty, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

    Το νέο σύμπτωμα εκτός από τον υψηλό πυρετό συμβαίνει επειδή ο κορονοϊός συνεχίζει να εξελίσσεται όσο περισσότερο εξαπλώνεται. Ο συγκεκριμένος ιός, συνεχίζει δηλαδή να προσπαθεί να προσαρμόζεται και να «βελτιώνεται» ώστε να καταφέρει να επιβιώσει.

    Οι ειδικοί στις μολυσματικές ασθένειες απέδωσαν το σύμπτωμα του ροζ ματιού σε έναν νέο επίμονο εχθρό την μετάλλαξη «Αρκτούρος».

    Η νέα παραλλαγή «Αρκτούρος» είναι μια ακόμη εξέλιξη της Όμικρον και σύμφωνα με τους ερευνητές «βλέπουμε ορισμένα από τα συμπτώματα που περιγράφονται με την επιπεφυκίτιδα τα οποία είναι περισσότερο στο εξωτερικό μέρος του ματιού».

    Πιο πρόσφατα, ο «Ακρτούρος», αποτελούσε ένα στα 10 κρούσματα COVID στη χώρα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

    Οι ομοσπονδιακές κατευθυντήριες γραμμές επιτρέπουν σε όσους αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσο, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω, να λαμβάνουν μια επιπλέον δόση μιας ενημερωμένης έκδοσης της αναμνηστικής δόσης Pfizer ή Moderna.

    Το τέταρτο εμβόλιο, ένα δεύτερο αναμνηστικό, επιτρέπεται τουλάχιστον δύο έως τέσσερις μήνες μετά τον πρώτο αναμνηστικό, το οποίο ακολουθεί τα δύο εμβόλια που απαιτούνται για τον αρχικό εμβολιασμό, σύμφωνα με τις οδηγίες.

    Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Βρετανία: Η μάσκα επιστρέφει στα Μέσα Μεταφοράς - Φόβοι των επιδημιολόγων για έξαρση λόγω «Αρκτούρου»
    Βρετανία: Η μάσκα επιστρέφει στα Μέσα Μεταφοράς - Φόβοι των επιδημιολόγων για έξαρση λόγω «Αρκτούρου»

    Η εξάπλωση της υποπαραλλαγής του κορωνοιού, «Αρκτούρου» στην Βρετανία έχει προκαλέσει συναγερμό στης υγειονομικές αρχές.

    Όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ στην «Γηραιά Αλβιόνα» οι επιστήμονες ζητούν από τους πολίτες να φορούν οπωσδήποτε μάσκα προστασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς η υποπαραλλαγή έχει αρχίσει να ανεβαίνει σε κρούσματα στη χώρα.

    Καθημερινά εντοπίζονται τουλάχιστον 40 κρούσματα και σύμφωνα με την Daily Mail υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι ο αριθμός σύντομα θα αυξηθεί δραματικά. Ηδη μάλιστα υπάρχουν και πέντε θύματα στα οποία εντοπίστηκε η υποπαραλλαγή.

    Ηδη οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν δεχτεί κρούσεις να εντατικοποιηθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού στους πολίτες, ενώ οι ειδικοί σημειώνουν πως μπορεί ο «Αρκτούρος» να είναι πιο ήπιος, ωστόσο εξαπλώνεται εύκολα.

    Ο καθηγητής Π. Γκρίφιν του πανεπιστημίου του Λιντς, προτρέπει τους πολίτες να κάνουν τεστ με την «παραμικρή αφορμή αν είναι αναγκαίο», ενώ ζητά από κυβέρνηση και υπαλλήλους μπαίνουν σε απομόνωση αν δεν νιώθουν καλά.

    «Αυτό ίσως μοιάζει με πισωγύρισμα στα περσινά, αλλά η αλήθεια είναι πως ο ιός συνεχίζει να κάνει κακό και υπάρχει κόσμος που υποφέρει» ανέφερε.

    «Αν δεν δράσει άμεσα η κυβέρνηση, άτομα με νοσήματα θα πρέπει να πάρουν προληπτικά μέτρα και ιδανικά να αποφεύγουν επαφές με άλλους» πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο «Αρκτούρος» εντοπίζεται σε ποσοστό 2.3% των κρουσμάτων στην Βρετανία, όπου μόνο στα βορειοανατολικά δεν έχει βρεθεί κάποια περίπτωση νόσηση της υποπαραλλαγής.

    Ανεπίσημα νούμερα κάνουν λόγο για 70.000 κρούσματα covid-19 σε καθημερινή βάση τις τελευταίες εβδομάδες. Παρά την ανησυχία πάντως για την εξάπλωση του «Αρκτούρου» , οι ειδικοί σχολιάζουν πως δεν «συντρέχει λόγος για πανικό».

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ANDY RAIN

  • Μετάλλαξη Αρκτούρος: Πέντε θάνατοι και ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στη Βρετανία
    Μετάλλαξη Αρκτούρος: Πέντε θάνατοι και ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στη Βρετανία

    Περίπου 65.000 Βρετανοί μολύνονται κάθε μέρα από τη μετάλλαξη Αρκτούρος.

    Συνολικά πέντε θάνατοι έχουν καταγραφεί στη Βρετανία εξαιτίας της μετάλλαξης Αρκτούρος, το νέο στέλεχος του κορονοϊού που εξαπλώθηκε ραγδαία στην Ινδία.

    Η εν λόγω παραλλαγή, που θεωρείται η πιο μολυσματική μέχρι τώρα, ανησυχεί σοβαρά την Ινδία, με τον αριθμό των κρουσμάτων να έχει «εκτροχιαστεί», φτάνοντας 90 φορές πάνω από όταν πρωτοξεμφανίστηκε στη χώρα, πριν από δύο μήνες.

    Ορισμένες από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο έχουν ήδη επαναφέρει τις υποχρεωτικές μάσκες προσώπου για να ελέγξουν την ταχεία εξάπλωσή της.

    Οι επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), εντόπισαν 135 του στελέχους, το οποίο έφτασε για πρώτη φορά στη Βρετανία στα μέσα Φεβρουαρίου.

    Ωστόσο, ο αριθμός των κρουσμάτων - με βάση τη γονιδιωματική επιτήρηση - ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς μόνο ένα κλάσμα των δειγμάτων ελέγχεται τώρα διεξοδικά.

    Τα δεδομένα επιτήρησης δείχνουν ότι το στέλεχος, που ονομάζεται επιστημονικά XBB.1.16, αποτελεί περίπου το 2,3% εκατό των νέων περιπτώσεων.

    Ξεχωριστά ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 65.000 Βρετανοί μολύνονται κάθε μέρα, ενώ μόνο σε μία περιοχή δεν έχει ακόμα εμφανιστεί, βορειοανατολικά.

    Οι αξιωματούχοι του UKHSA δήλωσαν ότι η παραλλαγή Αρκτούρος, ήταν μεταξύ των «πιο ανταγωνιστικών» στελεχών κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Πάμτως, οι ειδικοί επιμένουν ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως το στέλεχος αυτό είναι πιο σοβαρό από τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν.

    Η μετάλλαξη έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής σε πάνω από 34 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Σιγκαπούρης, της Αυστραλίας και του Καναδά.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ ANDY RAIN
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch