Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος, στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου αποτελεί, στο μεγαλύτερο τμήμα του, ένα από τα πλέον αδιατάρακτα παράκτια οικοσυστήματα στην Ελλάδα. Στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου και στην αμμώδη παραλία του, μήκους 44χλμ., αναπαράγεται ένας από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα (Caretta caretta) στη Μεσόγειο.
Η περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου αποτελεί προστατευόμενη περιοχή με όρους που περιγράφονται στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ Δ΄ 391/2018) και εντάσσεται στη χωρική αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου.
Για πάνω από 35 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ, Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας πραγματοποιεί πρόγραμμα καταγραφής της αναπαραγωγικής δραστηριότητας και προστασίας των φωλιών της Caretta caretta στις παραλίες του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
Η φετινή περίοδος ωοτοκίας στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, ξεκίνησε το Σάββατο 16 Μαΐου. Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν χνάρια στην άμμο, από δύο εξόδους θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta που έγιναν κατά τις νυχτερινές ώρες. Μετά από την εξέταση και των δύο χναριών από ερευνητή του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ, εξακριβώθηκε ότι σε ένα από αυτά, είχαν εναποτεθεί αυγά. Αυτό είναι κάτι συνηθισμένο καθώς οι χελώνες δεν δημιουργούν φωλιά σε κάθε τους έξοδο από τη θάλασσα. Για να αφήσουν αυγά στην παραλία, θα πρέπει όχι μόνο να είναι έτοιμες, αλλά και να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες στο σημείο της παραλίας που βγήκαν. Επίσης, φαίνεται ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και οι άνεμοι των τελευταίων ημερών, επίσπευσαν την έναρξης της ωοτοκίας για τη φετινή χρονιά.
Η φετινή έναρξη της ωοτοκίας στη χώρα μας, βρίσκει την ελληνική και παγκόσμια κοινωνία των ανθρώπων σε έντονη αναταραχή λόγω της πανδημίας του COVID-19. Οι λειτουργίες όμως της Φύσης δεν γνωρίζουν παύση και οι θαλάσσιες χελώνες πιστές στο ραντεβού τους, ξεκίνησαν να κάνουν τις φωλιές στις ελληνικές παραλίες, όπως κάνουν εδώ και αμέτρητα χρόνια.
Ο βιότοπος του νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου με τους φυσικούς αμμολόφους φιλοξενεί έναν εντυπωσιακό αριθμό φωλιών της Caretta caretta, διαχρονικά το δεύτερο μεγαλύτερο στη Μεσόγειο. Το μοναδικό αυτό παράκτιο οικοσύστημα συνεχίζεται στο βόρειο τμήμα του Κόλπου και στους υγρότοπους του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς. Οι συντονισμένες δράσεις του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου και του ΑΡΧΕΛΩΝ έχουν σκοπό την επιστημονική παρακολούθηση της θαλάσσιας χελώνας (caretta caretta) και την προστασία του είδους, στην περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
Το ξεκίνημα της ωοτοκίας στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, δημιουργεί την ανάγκη για αυξημένη προσοχή για τις ανθρώπινες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην παραλία ωοτοκίας. Ο Φορέας Διαχείρισης και ο ΑΡΧΕΛΩΝ υπενθυμίζει στους επισκέπτες αλλά και στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ότι η παρουσία βαρέων οχημάτων και τροχοφόρων στην παραλία, ο έντονος φωτισμός ή το άναμμα φωτιάς, τα έπιπλα θαλάσσης κατά τις νυχτερινές ώρες κ.ά. προκαλούν όχληση στην αναπαραγωγική δραστηριότητα του προστατευόμενου είδους.
Πληροφορίες:
Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου, Αλεξάνδρα Αναγνωστοπούλου, Δασολόγος ΦΔ, τηλ. 2693031939
ΑΡΧΕΛΩΝ, Γιάννης Χαλκιάς, Υπεύθυνος Προγράμματος Δυτικής Πελοποννήσου, τηλ:6932285817
Φωτογραφία από David Mark από το Pixabay
(Δελτίο Τύπου)