Κυριακή, 05 Ιουλίου 2020 10:02

Η παγκόσμια μάχη κατά των ρυπογόνων πλαστικών στην εποχή της πανδημίας

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Από την οπισθοφυλακή, η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά των πλαστικών μιας χρήσης, με την πρόσφατη απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη να επισπεύσει κατά έναν χρόνο την εφαρμογή του νομοσχεδίου που ανταποκρίνεται στην ευρωπαϊκή οδηγία που τα απαγορεύει. Στην εποχή της πανδημίας, που χαρακτηρίζεται από προσωρινή τουλάχιστον επιστροφή σ' αυτού του είδους τα πλαστικά με τη μορφή μασκών, γαντιών και συσκευασιών, η χώρα μας καθίσταται έτσι η πρώτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εναρμονίζει έναν χρόνο νωρίτερα τη νομοθεσία της με την κοινοτική οδηγία για τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον, που έχει προθεσμία εφαρμογής τον Ιούλιο του 2021.

Το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον εκτιμά ότι πάνω από 8,3 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού έχουν παραχθεί σε παγκόσμια κλίμακα από την αρχή των ετών του 1950. Τι συμβαίνει όμως αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο μ' αυτά τα προϊόντα, που ρυπαίνουν μακροχρόνια το περιβάλλον και σε ποσοστό 80% καταλήγουν στη θάλασσα θέτοντας σε κίνδυνο τη θαλάσσια ζωή;

Μια «πληγή» που επέστρεψε λόγω πανδημίας

Είτε με τη μορφή της μάσκας είτε με εκείνη της συσκευασίας χωριστά για κάθε φρούτο ή λαχανικό, το πλαστικό μιας χρήσης επέστρεψε χάρη στην κρίση της Covid-19, προς μεγάλη απογοήτευση των υπερασπιστών του περιβάλλοντος. Οι αναλυτές εκτιμούν ωστόσο πως η επιστροφή αυτή θα είναι μόνο προσωρινή.

Τον Ιούνιο, η Καλιφόρνια ήρε για δύο μήνες την απαγόρευση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης. Στη Σαουδική Αραβία, τα εμπορικά κέντρα επιβάλλουν στους πελάτες τους τη χρήση γαντιών μιας χρήσης. Στα μέσα Μαρτίου, το γαλλικό συνδικάτο της βιομηχανίας των πλαστικών επισήμαινε σε ανακοίνωσή του πως «χωρίς πλαστικά μιας χρήσης, δεν θα έχετε πια συσκευασίες για να προστατεύετε τα τρόφιμά σας από τα μικρόβια». Στις 20 Μαρτίου, το αμερικανικό λόμπι Plastics Industry Association ζήτησε η λειτουργία της βιομηχανίας των πλαστικών να χαρακτηρισθεί «ουσιώδους σημασίας» στην περίοδο του lockdown.

«Τα πλαστικά μιας χρήσης είναι ζήτημα ζωής και θανάτου» στα νοσοκομεία, έγραφε τότε ο πρόεδρος αυτού του λόμπι, ο Τόνι Ραντοσέφσκι. Εγκωμίαζε επίσης τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης «που προστατεύουν τους εργαζομένους των σούπερ-μάρκετ και τους καταναλωτές απ' όλα αυτά που σέρνονται στις σακούλες πολλαπλών χρήσεων».

Εντούτοις, το πλαστικό δεν προσφέρει απόλυτη προστασία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το πλύσιμο των χεριών είναι αποτελεσματικότερο από τα γάντια. Επίσης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική επιθεώρηση New England Journal of Medicine, ο νέος κορονοϊός ανιχνεύεται για δύο μέχρι τρεις ημέρες στο πλαστικό, ενώ μόνο 24 ώρες στο χαρτί. Και ενώ τα πλαστικά μιας χρήσης μπορεί να είναι αναντικατάστατα στην ιατρική, δεν αποτελούν την απάντηση για την καθημερινή ζωή. Η Κένυα το κατανόησε και απαγόρευσε από τον Ιούνιο στις προστατευμένες ζώνες της όλα τα πλαστικά μιας χρήσης, μεταξύ των οποίων τα πλαστικά μπουκάλια νερού.

Σκουπίδια

Ωστόσο μάσκες και γάντια μιας χρήσης κατακλύζουν πλέον πεζοδρόμια και παραλίες από το Χονγκ Κόνγκ μέχρι τη Γάζα. Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) επισημαίνει πως το 2019 είχε ήδη υπολογίσει σε 600.000 τόνους την ποσότητα των πλαστικών που απορρίπτονται στη Μεσόγειο, από τους οποίους το 40% το καλοκαίρι. «Η πολιτιστική μάχη εναντίον του πλαστικού μιας χρήσης έμοιαζε να έχει κερδηθεί. Σήμερα όμως άνοιξε μια ρωγμή, θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πιέρ Κανέ του γαλλικού παραρτήματος του WWF. Η πλαστική μάσκα μιας χρήσης είναι ένα ακόμη βάρος που αφήνουμε στις μελλοντικές γενιές.

Στο Χονγκ Κονγκ, τα πέντε είδη πλαστικών που βρίσκονται συχνότερα στις παραλίες είναι μπουκάλια, συσκευασίες από πολυστυρένιο, αναπτήρες, καλύμματα ποτηριών και καλαμάκια. Τώρα είναι και οι μάσκες μιας χρήσης, που βλέπει κανείς να επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας, κατά μήκος των παραλιών και της ακτογραμμής. Πρόσφατα οικολόγοι μάζεψαν 70 μάσκες σε μια παραλία 100 μέτρων. Μια εβδομάδα μετά, βρήκαν άλλες 30 μάσκες.

Μέχρι την Ανταρκτική

Μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού από τα πλαστικά μιας χρήσης, που καταλήγουν στα σκουπίδια, έχουν διεισδύσει σε όλους τους ωκεανούς του πλανήτη, μέχρι και την Ανταρκτική.

Επιστήμονες ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα πως βρήκαν κομμάτια πολυστυρενικού πλαστικού στα εντόσθια κολλέμβολων, μικροσκοπικών χερσαίων αρθρόποδων. Σωματίδια πλαστικού έχουν ήδη ανακαλυφθεί σε οργανισμούς που ζουν στις τέσσερις άκρες των ωκεανών, μέχρι την άβυσσο στις Μαριάννες, το πιο βαθύ γνωστό σημείο του πλανήτη. Αλλά δεν είναι μόνον η θαλασσα. Οι ακτές της νήσου του Βασιλιά Γεώργιου στην Ανταρκτική είναι από τις πιο μολυσμένες της ηπείρου αυτής εξαιτίας της παρουσίας εκεί σταθμών επιστημονικής έρευνας, στρατιωτικών υποδομών, ακόμη και τουριστών -- παρουσία που συνοδεύεται από άφθονα πλαστικά μιας χρήσης.

Στις περιοχές αυτές, οι ερευνητές υπογραμμίζουν το πρόβλημα που δημιουργείται ειδικά από το πολυστυρένιο, η πορώδης επιφάνεια του οποίου επιτρέπει την εγκατάσταση φυκιών και λειχηνών, που αποτελούν την τροφή ζωικών ειδών, τα οποία καταπίνουν μαζί και το πλαστικό. Έτσι το πλαστικό έχει καταφέρει να μπει και σε μια από τις πιο απομακρυσμένες τροφικές αλυσίδες του πλανήτη. Τα αποτελέσματα της κατάποσης μικροπλαστικών από τα ζώα, θαλάσσια ή χερσαία, δεν είναι ακόμη γνωστά και οι σχετικές έρευνες συνεχίζονται.

Φόρος στα μη ανακυκλώσιμα πλαστικά: ναι στην Ισπανία, η ΕΕ το εξετάζει

Η Μαδρίτη έχει στόχο να συγκεντρώνει περισσότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο χάρη σε έναν νέο φόρο στις μη ανακυκλώσιμες πλαστικές συσκευασίες, τον οποίο ανακοίνωσε στις αρχές Ιουνίου η υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Τερέσα Ριμπέρα. Ο νέος φόρος είναι 0,45 ευρώ ανά κιλό συσκευασίας και περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση ώστε να ανταποκριθεί στον ευρωπαϊκό στόχο της σταδιακής εξάλειψης των πλαστικών μιας χρήσης μέχρι το 2021. Ο νέος νόμος δεν έχει περάσει ακόμη από το κοινοβούλιο, κάτι που μπορεί να αποτελέσει μια μακρόχρονη διαδικασία. Όμως, αν ίσχυε το 2017, δηλαδή την πιο πρόσφατη χρονιά για την οποία υπάρχουν δεδομένα, θα απέφερε στο ισπανικό δημόσιο ταμείο 724 εκατομμύρια ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της, εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει έναν φόρο στα μη ανακυκλώσιμα πλαστικά απορρίμματα για να χρηματοδοτήσει το ποσό των 750 δισεκ. ευρώ που θα διοχετεύσει στα 27 κράτη μέλη της για να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο η προοπτική αυτή δεν αρέσει σε όλους. Την έχει ήδη απορρίψει ο Γιόαχιμ Λανγκ, ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI).

Κένυα: απαγόρευση όλων των πλαστικών μιας χρήσης

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για το Περιβάλλον, η Κένυα αοπαγόρευσε τον περασμένο μήνα όλα τα πλαστικά μιας χρήσης --όπως μπουκάλια νερού ή καλαμάκια-- στα εθνικά πάρκα, τις παραλίες, τα δάση και άλλες προστατευόμενες ζώνες στην επικράτειά της. Το μέτρο είχε ανακοινωθεί πριν από έναν χρόνο και η έναρξη της ισχύος του επιβεβαιώθηκε από τον υπουργό Τουρισμού με επιστολή που έστειλε στις αρχές Ιουνίου στους κενυάτες βιομηχάνους. Η αφρικανική αυτή χώρα, που πριν από την πανδημία υποδεχόταν κάθε χρόνο δύο εκατομμύρια τουρίστες, έχει απαγορεύσει εδώ και τρία χρόνια τις πλαστικές σακούλες, μια απαγόρευση που είναι από τις αυστηρότερες στον κόσμο. Εδώ, όπως και αλλού, μπουκάλια, καπάκια, καλαμάκια και άλλα καλύμματα από πλαστικό χρησιμοποιούνται μόνο μια φορά και μετά απορρίπτονται, με αποτέλεσμα η Κένυα να πλήττεται από την ρύπανση του πλαστικού, που εκτός του ότι αλλάζει το τοπίο, πνίγει χελώνες, ζώα κτηνοτροφίας ή πουλιά.

Ιαπωνία: φόρος στις πλαστικές σακούλες

Την 1η Ιουλίου, τα εμπορικά καταστήματα στην Ιαπωνία άρχισαν να χρεώνουν τις πλαστικές σακούλες. Τα καταστήματα, όπως τα «κονμπίνι», τα πανταχού παρόντα ιαπωνικά μίνι-μάρκετ, είναι ελεύθερα να καθορίζουν την τιμή για τις σακούλες αυτές. Και παρόλο που η τιμή που χρεώνουν είναι συμβολική, γύρω στα 3 γεν (λιγότερο από 3 λεπτά του ευρώ), οι έρευνες δείχνουν πως το μέτρο αναμένεται ότι θα έχει αποτέλεσμα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως στόχος της χρέωσης για τις πλαστικές σακούλες είναι να ενθαρρυνθούν οι Ιάπωνες να το σκεφτούν δύο φορές αν η σακούλα είναι αληθινά απαραίτητη γι' αυτούς και να επανεξετάσουν τον τρόπο ζωής τους σε μια χώρα η οποία κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως στην παραγωγή πλαστικού κατά κεφαλήν, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Photo by Volodymyr Hryshchenko on Unsplash

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Ιουλίου 2020 12:42

Σχετικά Άρθρα

  • Ακόμη και στον αέρα που εκπνέουν τα δελφίνια βρέθηκαν μικροπλαστικά
    Ακόμη και στον αέρα που εκπνέουν τα δελφίνια βρέθηκαν μικροπλαστικά

    Οι επιστήμονες βρήκαν μικροπλαστικά στον αέρα που εκπνέουν τα άγρια δελφίνια, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα θαλάσσια θηλαστικά όχι μόνο καταπίνουν, αλλά και εισπνέουν τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια.

    Πρόκειται για την πρώτη επιβεβαίωση ότι τα δελφίνια, όπως και οι άνθρωποι, μπορούν να αναπνέουν αυτά τα σωματίδια, σημειώνει ο Independent.

    Οι ερευνητές από το Κολέγιο του Τσάρλεστον στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ συνέλεξαν δείγματα αέρα από άγρια ρινοδέλφινα στον κόλπο της Σαρασότα στη Φλόριντα και στον κόλπο Μπαρατάρια στη Λουιζιάνα. Τα δελφίνια αιχμαλωτίστηκαν προσωρινά για αξιολογήσεις υγείας, κατά τη διάρκεια των οποίων οι επιστήμονες συνέλεξαν τον εκπνεόμενο αέρα από τον φυσητήρα τους.

    Και τα 11 δελφίνια που εξετάστηκαν εμφάνισαν ίχνη μικροπλαστικών στην αναπνοή τους, συμπεριλαμβανομένων ινών από ρούχα και θραυσμάτων από κοινά πλαστικά, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS One την Τετάρτη (16/10).

    «Αυτό αποδεικνύει αυτό που έχουν διαπιστώσει και άλλοι ερευνητές, ότι τα μικροπλαστικά που μεταφέρονται με τον αέρα βρίσκονται παντού, ανεξάρτητα από την αστικοποίηση και την ανάπτυξη», δήλωσε η Miranda Dziobak του Κολλεγίου του Τσάρλεστον.

    Τα σωματίδια που βρέθηκαν περιλάμβαναν μια ποικιλία πλαστικών πολυμερών, όπως ο πολυεστέρας και το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως σε ρούχα και πλαστικά μπουκάλια.

    «Διαπιστώσαμε ότι πολλά από τα πλαστικά που εισέπνεαν τα δελφίνια ήταν από πολυεστέρα, είναι ένα από τα πιο κοινά πολυμερή που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των ρούχων που φοράμε», δήλωσαν οι ερευνητές. «Τα σωματίδια αποβάλλονται συνεχώς από τα πολυεστερικά ρούχα μας κάθε φορά που τα φοράμε και ειδικά όταν τα ρούχα πλένονται».

    Πιο ευάλωτα στα μικροπλαστικά τα δελφίνια

    Τα μικροπλαστικά, που συνήθως έχουν μέγεθος μικρότερο από 5 χιλιοστά, είναι ήδη γνωστό ότι μολύνουν τα πάντα στο περιβάλλον μας και έχουν βρεθεί σε ανθρώπινα όργανα όπως οι πνεύμονες (όπου έχει διαπιστωθεί ότι προκαλούν βλάβες και φλεγμονές), ο εγκέφαλος, και τα ανδρικά γεννητικά όργανα, ενώ πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι έχουν περάσει και στο σπέρμα των περισσότερων ανδρών.

    Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα τρόφιμα και το νερό είναι οι κύριες πηγές πρόσληψης μικροπλαστικών. Πιο πρόσφατα, όμως, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι μπορούν και να εισπνέουν μικροπλαστικά από τον αέρα.

    Τα δελφίνια, με τη μεγάλη χωρητικότητα των πνευμόνων τους και τις βαθιές αναπνοές τους, μπορεί να είναι πιο ευάλωτα στα μικροπλαστικά, προειδοποίησαν οι επιστήμονες.

    «Μας προβληματίζει αυτό που βλέπουμε επειδή τα δελφίνια έχουν μεγάλη πνευμονική χωρητικότητα και παίρνουν πολύ βαθιές αναπνοές, οπότε ανησυχούμε για το τι μπορεί να κάνουν αυτά τα πλαστικά στους πνεύμονές τους», δήλωσαν οι ερευνητές.

    Αν και η μελέτη είναι προκαταρκτική, οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους εγείρουν ανησυχίες σχετικά με το πόσο διαδεδομένη μπορεί να είναι η έκθεση σε μικροπλαστικά στα θαλάσσια περιβάλλοντα, ακόμη και για τα ζώα που ζουν μακριά από τα αστικά κέντρα.

    Ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα εμπνεύσουν περαιτέρω μελέτες για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων των εισπνεόμενων μικροπλαστικών στην υγεία των δελφινιών και άλλων θαλάσσιων και ανθρώπινων οργανισμών.

    Πηγή: Cnn.gr

  • «Πνιγήκαμε» στα πλαστικά – 220 εκατομμύρια τόνοι θα παραχθούν σε ένα έτος
    «Πνιγήκαμε» στα πλαστικά – 220 εκατομμύρια τόνοι θα παραχθούν σε ένα έτος

    Τα πλαστικά μαζί με το διοξείδιο του άνθρακα μολύνουν με τον πιο επιδραστικό τρόπο τον πλανήτη προκαλώντας βλάβες στο οικοσυστήματα όσο και στην υγεία του ανθρώπου.

    Με τα πλαστικά απόβλητα που παράγονται να ξεπερνούν την ικανότητα των συστημάτων διαχείρισης άκρως ανησυχητικό είναι ότι περισσότεροι από 220 εκατομμύρια τόνοι θα παραχθούν μόνο το 2024. Η τάση παρατηρείται από το 2021 με σταθερή αύξηση των πλαστικών αποβλήτων κατά σχεδόν 10%. Ο παγκόσμιος μέσος όρος ανά άτομο κάτοικο φέτος θα ανέλθει στα 28 κιλά.

    Το πλαστικό δημιουργεί μία ολιστική ρύπανση που ξεκινά από την αρχή της ζωής του, όταν τα εργοστάσια που το κατασκευάζουν παράγουν αέρια θερμοκηπίου, όσο και στο τέλος της ζωής του, όταν ρυπαίνει τον φυσικό κόσμο και εισέρχεται με πολλούς τρόπους αόρατα στον ανθρώπινο οργανισμό μολύνοντας τον.

    Καμία χώρα του πλανήτη δεν είναι αθώα στην παραγωγή πλαστικών αποβλήτων

    Η ελβετική ΜΚΟ Earth Action δημοσίευσε μια έκθεση που αποκαλύπτει ότι το 66% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές όπου τα πλαστικά απόβλητα έχουν ήδη υπερβεί την τοπική ικανότητα διαχείρισης. Η έκθεση έρχεται πριν από τον τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων τον Νοέμβριο, στη Νότια Κορέα, με στόχο την ανάπτυξη μιας διεθνούς νομικά δεσμευτικής συνθήκης για τη ρύπανση από τα πλαστικά.

    70 εκατ. τόνοι πλαστικών θα καταλήξουν στη φύση

    Σύμφωνα με την έκθεση μόλις 12 χώρες ευθύνονται για το 60% της κακοδιαχείρισης πλαστικών αποβλήτων παγκοσμίως, με τις πέντε πρώτες να είναι η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, η Βραζιλία και το Μεξικό.

    Στις τεράστιες ποσότητες πλαστικών σκουπιδιών θα προστεθούν άλλοι 220 εκατ. τόνοι. Τα συστήματα διαχείρισης και ανακύκλωσης πλαστικών θα μπορέσουν να απορροφήσουν 150 εκατ. από τους 220 εκατ. τόνους της νέας «σοδειάς» πλαστικών σκουπιδιών και οι υπόλοιποι 70 εκατ. τόνοι θα καταλήξουν στη φύση, μια ποσότητα εξαιρετικά μεγάλη και αρκετά επιβλαβής για το οικοσύστημα και τον άνθρωπο.

    Η φετινή έκθεση για την «Ημέρα Υπέρβασης των Πλαστικών» συνυπολόγισε στην ανάλυσή της και τα πλαστικά απόβλητα από την κλωστοϋφαντουργία και τα οικιακά απορρίμματα.

    Παρά τη βελτίωση των πρακτικών διαχείρισης η συνολική ποσότητα των κακοδιαχειριζόμενων πλαστικών αποβλήτων παραμένει λίγο-πολύ αμετάβλητη λόγω της αυξανόμενης παραγωγής κάθε χρόνο.

    Αλλαγή τώρα, πριν να είναι αργά

    Η Earth Action έχει προειδοποιήσει ότι οι όποιες βελτιώσεις στην ικανότητα διαχείρισης των πλαστικών αποβλήτων συχνά ξεπερνιούνται από την αύξηση της παραγωγής πλαστικών.

    Οι ελπίδες ότι η ανακύκλωση θα αποτελέσει «λύση στην κρίση» είναι θεμελιωδώς λανθασμένη αναφέρει η ΜΚΟ. «Η αναγκαιότητα της αλλαγής θεμελιώνεται στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας μας, αλλά συχνά παραβλέπεται ο κίνδυνος της αδράνειας των επιχειρήσεων με τον πλανήτη να πέφτει θύμα αυτής της κρίσης», διαβάζουμε στην έκθεση.

    Η Earth Action συνεργάζεται με διεθνείς επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των πλαστικών μέσω των αλυσίδων εφοδιασμού τους και να τις συμβουλεύσει σχετικά με τη μετάβαση σε κυκλικά επιχειρηματικά μοντέλα.

    Πηγή: In.gr
  • Οι καταστροφικές συνέπειες του πλαστικού στην υγεία και το περιβάλλον: Γιατί δεν βοηθά ούτε η ανακύκλωση
    Οι καταστροφικές συνέπειες του πλαστικού στην υγεία και το περιβάλλον: Γιατί δεν βοηθά ούτε η ανακύκλωση

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πλαστικά έχουν προσφέρει τεράστια οφέλη τον τελευταίο αιώνα, προωθώντας την τεχνολογική καινοτομία, μεταμορφώνοντας την υγειονομική περίθαλψη και τροφοδοτώντας την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, αυτή η πρόοδος έχει μεγάλο κόστος για την ανθρωπότητα.

    Οι δυσμενείς συνέπειες για το περιβάλλον αλλά και την υγεία μας

    Η υπερβολική εξάρτησή μας από τα πλαστικά έχει δυσμενείς συνέπειες για το περιβάλλον. Από την εξόρυξη και τη μεταφορά των ορυκτών καυσίμων που απαιτούνται για την παραγωγή τους, μέσω της παραγωγικής διαδικασίας, μέχρι την καθημερινή χρήση και απόρριψή τους, κάθε στάδιο του κύκλου ζωής των πλαστικών συνεπάγεται με ρύπανση.

    Η πλαστική ρύπανσηθέτει σε κίνδυνο την άγρια ζωή, βλάπτει τα οικοσυστήματα και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. Τα μικροπλαστικά, μαζί με τις τοξικές χημικές ουσίες που περιέχουν, βρίσκονται στον αέρα που αναπνέουμε, στα τρόφιμα που τρώμε και μπορούν να απορροφηθούν μέσω του δέρματος.

    Επίσης, τα πλαστικά απόβλητα συσσωρεύονται στους ωκεανούς, τα ποτάμια και τις λίμνες και επιβλαβή χημικά μολύνουν το έδαφος, διαταράσσοντας τα φυτά. Ενώ οι πλήρεις επιπτώσεις των νανοπλαστικών στην ανθρώπινη υγεία παραμένουν ανεξερεύνητες, είναι σαφές ότι οι ευάλωτες ομάδες - τα παιδιά, οι γυναίκες, οι φτωχές κοινότητες και οι εργαζόμενοι στην παραγωγή πλαστικών, τη διαχείριση αποβλήτων και την ανακύκλωση - φέρουν το κύριο βάρος αυτών των κινδύνων.

    Η τρέχουσα συζήτηση, ιδίως όσον αφορά τα πλαστικά μιας χρήσης, επικεντρώνεται συχνά στην απόρριψη, προκαλώντας εκκλήσεις για λύσεις όπως η ανακύκλωση. Αλλά δεν υπάρχουν πραγματικά «ασφαλή πλαστικά» και οι ετικέτες των προϊόντων που ισχυρίζονται το αντίθετο είναι παραπλανητικές και συγκαλύπτουν τη ζημιά που προκαλείται από την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία αντιπροσωπεύει το 99% του παγκόσμιου πλαστικού, αναφέρει το Project Syndicate.

    Η παραγωγή πλαστικού συνεχίζει να αυξάνεται

    Οι τοξίνες που απελευθερώνονται κατά την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων είναι γνωστό ότι βλάπτουν το δέρμα, τα μάτια και το αναπνευστικό, νευρικό και γαστρεντερικό σύστημα, καθώς και το συκώτι και τον εγκέφαλο.

    Επίσης, η παραγωγή πλαστικού δεν αποτελεί μόνο άμεση απειλή για την ανθρώπινη υγεία, αλλά και σημαντικό παράγοντα της κλιματικής αλλαγής, καθώς αντιπροσωπεύει περίπου το 3-8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

    Ωστόσο, παρά τους υπαρξιακούς κινδύνους που θέτει η κλιματική κρίση, η παραγωγή πλαστικού συνεχίζει να αυξάνεται κατακόρυφα. Οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ υποδηλώνουν ότι, εάν οι τρέχουσες τάσεις διατηρηθούν, η παγκόσμια χρήση πλαστικού - και τα απόβλητα που δημιουργεί - θα μπορούσαν να τριπλασιαστούν σχεδόν μέχρι το 2060. Τα μισά από αυτά τα απόβλητα αναμένεται να καταλήξουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, ενώ λιγότερο από το 20% θα ανακυκλωθεί.

    Καμία πρόοδος με τα ανακυκλωμένα πλαστικά

    Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα ανακυκλωμένα πλαστικά φαίνεται να αντιπροσωπεύουν μόλις το 12% της συνολικής χρήσης πλαστικών το 2060, ενώ η διαρροή πλαστικών στο περιβάλλον πρόκειται να διπλασιαστεί, φθάνοντας τα 44 εκατομμύρια τόνους ετησίως, με καταστροφικές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία και τα φυσικά οικοσυστήματα. Εάν πραγματοποιηθούν τα σχέδια επέκτασης της βιομηχανίας, η παραγωγή πλαστικών θα μπορούσε να καταναλώσει το 31% του εναπομείναντος προϋπολογισμού άνθρακα του πλανήτη για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5° Κελσίου.

    Αυτή η αύξηση της παραγωγής είναι όλο και περισσότερο αναντίστοιχη με τις προβλέψεις για τη μελλοντική ζήτηση. Σύμφωνα με μια μελέτη, η παγκόσμια παραγωγή πλαστικών όπως το πολυπροπυλένιο μπορεί να χρειαστεί να μειωθεί κατά 18 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2030, λόγω της μειωμένης ζήτησης από την Κίνα και άλλες χώρες.

    Στην πραγματικότητα, οι πετροχημικές εταιρείες ήδη παλεύουν με ένα παγκόσμιο πλεόνασμα - ένα ακόμη παράδειγμα της αποτυχίας των δυνάμεων της αγοράς να αποδώσουν αποτελεσματικά ή ακόμη και λογικά αποτελέσματα. Με τις εταιρείες να δέχονται αυξανόμενες πιέσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ο διπλασιασμός της παραγωγής πλαστικών με βάση τα ορυκτά καύσιμα φαίνεται όχι μόνο απερίσκεπτος αλλά και οικονομικά κοντόφθαλμος. Παρόλα αυτά, μια πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης διαπίστωσε ότι ακόμη και εν όψει πιθανών υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας, οι μεγαλύτερες πετροχημικές εταιρείες του κόσμου «πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις που κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση».

    Μόνη λύση μια ισχυρή παγκόσμια συνθήκη

    Δεδομένων των διακυβευμάτων, είναι σαφές ότι η μείωση της κατανάλωσης πλαστικών από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για την προστασία της ανθρώπινης υγείας, του περιβάλλοντος και του πλανήτη. Καθώς η Διακυβερνητική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για την Πλαστική Ρύπανση πλησιάζει στην τελική της συνεδρίαση στο Μπουσάν, οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη σύναψη μιας παγκόσμιας συνθήκης για τον τερματισμό της πλαστικής ρύπανσης πρέπει να αντιμετωπίσουν την επείγουσα ανάγκη περιορισμού της παραγωγής.

    Δυστυχώς, όπως συμβαίνει με πολλές διεθνείς διαπραγματεύσεις, η αντίσταση ισχυρών συμφερόντων μπορεί να εμποδίσει τη συμπερίληψη βασικών μέτρων στην τελική συμφωνία.

    Η συνεδρίαση της Επιτροπής τον Απρίλιο στην Οτάβα ήταν μια τέτοια περίπτωση, αποκαλύπτοντας βαθιές διαιρέσεις σχετικά με βασικές στρατηγικές. Το πιο αμφιλεγόμενο θέμα ήταν η πρόταση για την επιβολή ανώτατου ορίου στην παγκόσμια παραγωγή πλαστικών, η οποία αντιμετώπισε την έντονη αντίδραση των κατασκευαστών πλαστικών, των χωρών υποδοχής τους και των παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

    Αυτές οι ομάδες συμφερόντων τάχθηκαν υπέρ μιας στενότερης προσέγγισης, επικεντρωμένης στην ανακύκλωση. Ορισμένα κράτη με πετρέλαιο υποστήριξαν μάλιστα ότι η συνθήκη θα έπρεπε να καλύπτει μόνο τη διαχείριση των αποβλήτων. Σίγουρα, η ανακύκλωση είναι απαραίτητη. Αλλά δεν μπορεί να επιτύχει τις αναγκαίες μειώσεις στην παραγωγή και την κατανάλωση πλαστικού, ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της ρύπανσης από πλαστικό στην ανθρώπινη υγεία. Ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, χωρίς ευρύτερα μέτρα για τον έλεγχο της παραγωγής, η ρύπανση θα συνεχίσει να αυξάνεται, προκαλώντας σοβαρές κρίσεις υγείας, επιδεινώνοντας την περιβαλλοντική υποβάθμιση και επιταχύνοντας την υπερθέρμανση του πλανήτη.

    Όπως είναι φυσικό, τα λόμπι της βιομηχανίας πιέζουν για μια μη δεσμευτική διεθνή συνθήκη για τα πλαστικά χωρίς σαφή νομική εντολή και εκτελεστές δεσμεύσεις.

    Εάν τα λόμπι της βιομηχανίας καταφέρουν να αποδυναμώσουν τη συνθήκη για τα πλαστικά αποκλείοντας τα όρια παραγωγής ή καθιστώντας τις διατάξεις της μη δεσμευτικές, θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

    Καθώς η κλιματική κρίση επιδεινώνεται, η μείωση της ρύπανσης από τα πλαστικά δεν ήταν ποτέ πιο επείγουσα, γι' αυτό και οι διαπραγματεύσεις για μια παγκόσμια συνθήκη έχουν αποκτήσει τόσο μεγάλη δυναμική. Αλλά οι διαπραγματεύσεις αξίζουν πολύ μεγαλύτερη προσοχή και συμμετοχή του κοινού. Για να εξασφαλίσουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον, θα πρέπει να πιέσουμε τις κυβερνήσεις να δεσμευτούν σε μια διεθνή συμφωνία που θα περιορίζει και τελικά θα μειώνει την παραγωγή και τη χρήση πλαστικού.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πώς τα μικροπλαστικά φθάνουν στον εγκέφαλο μέσα από τις μύτες μας
    Πώς τα μικροπλαστικά φθάνουν στον εγκέφαλο μέσα από τις μύτες μας

    Μικροσκοπικά πλαστικά θραύσματα και ίνες βρέθηκαν στον ιστό της μύτης ανθρώπινων πτωμάτων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

    Οι ίνες και τα κομμάτια μικροπλαστικών ανακαλύφθηκαν στον οσφρητικό βολβό, το τμήμα της μύτης που είναι υπεύθυνο για την ανίχνευση των οσμών και βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου.

    «Από τη στιγμή που υπάρχουν σε αυτό το σημείο, μπορεί να υπάρξει μετατόπιση σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου», δήλωσε στο CNNi ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Luís Fernando Amato-Lourenço, μεταδιδακτορικός ερευνητής μικροπλαστικών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

    Λόγω του μικρότερου μεγέθους και του σχήματός τους, πρόσθεσε ο Amato-Lourenço, τα σωματίδια είναι πιο πιθανό, σε σχέση με τις ίνες, να παρακάμψουν τα κύτταρα της μικρογλοίας στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, τη μεμβράνη που προστατεύει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό από πολλές βλαβερές ουσίες.

    Εισβολή μικροπλαστικών σε όλο το σώμα

    Ένας καταιγισμός πρόσφατων μελετών έχει εντοπίσει μικροπλαστικά και νανοπλαστικά στον ανθρώπινο εγκεφαλικό ιστό, στους όρχεις και στο πέος, στο ανθρώπινο αίμα, στο σπέρμα των ανδρών, στους ιστούς των πνευμόνων και του ήπατος, στα ούρα και στα κόπρανα, στο μητρικό γάλα και στον πλακούντα.

    Τα μικροπλαστικά είναι θραύσματα πολυμερών που μπορεί να κυμαίνονται από 5 χιλιοστά έως 1 μικρόμετρο (εκατομμυριοστό του μέτρου ή χιλιοστό του χιλιοστού). Οτιδήποτε μικρότερο είναι νανοπλαστικό που πρέπει να μετρηθεί σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου.

    Τέτοια μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να εισβάλουν σε μεμονωμένα κύτταρα και ιστούς σε σημαντικά όργανα, λένε οι ειδικοί, διακόπτοντας ενδεχομένως τις κυτταρικές διεργασίες και εναποθέτοντας χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, όπως δισφαινόλες, φθαλικές ενώσεις, υπερφθοροαλκυλικές και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS), και βαρέα μέταλλα.

    Πολυπροπυλένιο στους οσφρητικούς βολβούς

    Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (16/9) στο περιοδικό JAMA Network Open, βρήκε μικροπλαστικά στους οσφρητικούς βολβούς, σε οκτώ από τα 15 πτώματα που κυμαίνονταν σε μέγεθος από 5,5 μικρόμετρα 26,4 μικρόμετρα.

    Πρόκειται για διαστάσεις «πολύ μικρότερες από εκείνες πολλών άλλων μελετών που έχουν προσδιορίσει την παρουσία μικροπλαστικών σε ανθρώπινα όργανα, όπως ο πλακούντας, τα νεφρά, το συκώτι κ.λπ.», δήλωσε ο Amato-Lourenço.

    Η μελέτη δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει την πηγή έκθεσης ή γιατί κάποιοι από τους αποθανόντες μπορεί να είχαν ενδείξεις πλαστικού στη μύτη τους, ενώ άλλοι όχι. «Αυτό που γνωρίζουμε από δημοσιευμένες μελέτες είναι ότι όταν υπάρχει τοπική φλεγμονή του βλεννογόνου, μπορεί να είναι πιο εύκολο για τα μικροπλαστικά να διεισδύσουν», δήλωσε ο Amato-Lourenço.

    Το πολυπροπυλένιο ήταν το κυρίαρχο πλαστικό που βρέθηκε στους οσφρητικούς βολβούς των πτωμάτων. Ένα από τα ευρέως χρησιμοποιούμενα πλαστικά, το πολυπροπυλένιο θεωρείται γενικά ασφαλές για ανθρώπινη χρήση. Ωστόσο, μια μελέτη του Απριλίου του 2023 διαπίστωσε ότι τα μικροπλαστικά από πολυπροπυλένιο φάνηκε να επιταχύνουν την πρόοδο του καρκίνου του μαστού.

    Με πληροφορίες από: Microplastics found in nose tissue at base of brain, study says by Sandee LaMotte, CNN

    Πηγή: Cnn.gr

  • Καλαματιανός: Πυροτεχνήματα δίχως ουσία οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη δημόσια εκπαίδευση
    Καλαματιανός: Πυροτεχνήματα δίχως ουσία οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη δημόσια εκπαίδευση

    Εν μέσω μαζικών συγχωνεύσεων τμημάτων, με σχολικές τάξεις ακόμα και των 28 μαθητών, με άλυτο το πρόβλημα της στέγασης και της μετακίνησης των εκπαιδευτικών, η κυβέρνηση επιδίδεται ξανά σε επικοινωνιακές φιέστες, προκειμένου να αποπροσανατολίσει από τα τεράστια ζητήματα που αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα.

    Πλέον, δεν μπορεί να εξαπατήσει καμία και κανέναν. Δεν μπορεί να παραπλανήσει, όταν βαπτίζει ως διορισμούς νέων εκπαιδευτικών την κατάργηση οργανικών θέσεων από τη μια βαθμίδα και τη μεταφορά τους σε άλλη ή την κάλυψη μόνο των αποχωρήσεων-συνταξιοδοτήσεων.

    Δεν μπορεί με πρόσχημα το ψηφιακό φροντιστήριο να απεργάζεται την υποκατάσταση της δια ζώσης διδασκαλίας και της φυσικής παρουσίας στην τάξη.

    Δεν μπορεί να προωθεί τις αυτόνομες τάξεις, αντί να προσλαμβάνει εκπαιδευτικούς ή να φροντίζει τουλάχιστον για τη μεταφορά των μαθητών στην πλησιέστερη σχολική μονάδα.

    Δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι η σχολική βία θα καταπολεμηθεί μόνο με πλατφόρμες και ποινολόγια.

    Δεν μπορεί η λειτουργία των σχολείων να βασίζεται πάνω στην αυστηροποίηση των παιδαγωγικών και πειθαρχικών μέτρων, ούτε στην τιμωριτική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

    Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα με τα κινητά τηλέφωνα, πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σοβαρό. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης θα μείνουν ουσιαστικά στα χαρτιά, εάν δεν εμπλακούν σε συζητήσεις οι ίδιοι οι μαθητές, οι μαθήτριες, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, ώστε να υπάρξει μια πολύμορφη αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Εμείς επιμένουμε ότι είναι αναγκαία η αύξηση πόρων στη δημόσια εκπαίδευση. Χρειάζονται πραγματικές και επαρκείς προσλήψεις εκπαιδευτικών. Σήμερα το εκπαιδευτικό μας σύστημα λειτουργεί με σχεδόν 40% αναπληρωτές, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 5%. Χρειάζεται στήριξη του Έλληνα εκπαιδευτικού, ιδίως σε συνθήκες γενικευμένης ακρίβειας και στεγαστικής κρίσης. Επίσης, τονίζουμε ότι απαιτείται ουσιαστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που βιώνουν από πρώτο χέρι τα φαινόμενα σχολικής βίας και αξιοποίηση όλων των σύγχρονων παιδαγωγικών μεθόδων και εργαλείων. Η δημόσια εκπαίδευση έχει ανάγκη από πραγματική ενίσχυση και όχι από πυροτεχνήματα, όπως η κυβέρνηση αρέσκεται να αναλώνεται.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Η Lego αντικαθιστά το πετρέλαιο στα τουβλάκια με ακριβότερο, ανανεώσιμο υλικό – Απορροφά το κόστος
    Η Lego αντικαθιστά το πετρέλαιο στα τουβλάκια με ακριβότερο, ανανεώσιμο υλικό – Απορροφά το κόστος

    Η εταιρεία παιχνιδιών Lego ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούνται για να κατασκευαστούν τα τουβλάκια της με πιο ακριβά ανανεώσιμα και ανακυκλωμένα πλαστικά, καθώς οι πωλήσεις και τα κέρδη της αυξήθηκαν κατακόρυφα.

    Η δανέζικη εταιρεία ανέφερε ότι τα κέρδη για το πρώτο εξάμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 26% σε 8,1 δισεκατομμύρια κορώνες (1,086 δισεκατομμύρια ευρώ). Οι πωλήσεις σε καταναλωτές αυξήθηκαν κατά 14%, ξεπερνώντας σημαντικά τις επιδόσεις της ευρύτερης βιομηχανίας παιχνιδιών.

    Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της Lego έρχονται σε μια περίοδο που οι πωλήσεις παιχνιδιών παγκοσμίως πέφτουν, καθώς οι καταναλωτές περιορίζουν τις μη απαραίτητες δαπάνες. Η Hasbro ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου έτους ότι σχεδιάζει να μειώσει το 20% του εργατικού δυναμικού της εξαιτίας της ύφεσης των πωλήσεων.

    Ανανεώσιμη ρητίνη αντί για πετρέλαιο

    Η Lego, η οποία πουλάει δισεκατομμύρια πλαστικά τουβλάκια ετησίως, έχει δοκιμάσει πάνω από 600 διαφορετικά υλικά για να αναπτύξει ένα καινούργιο, που θα αντικαταστήσει πλήρως τα τουβλάκια που κατασκευάζονται με βάση το πετρέλαιο μέχρι το 2030, αλλά με περιορισμένη επιτυχία.

    Τώρα, η εταιρεία στοχεύει να μειώσει σταδιακά την περιεκτικότητα σε πετρέλαιο στα τούβλα της, πληρώνοντας έως και 70% περισσότερο για πιστοποιημένη ανανεώσιμη ρητίνη.

    «Αυτό σημαίνει σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής για ένα τουβλάκι Lego», δήλωσε διευθύνων σύμβουλος της Lego, Νιλς Κρίστιανσεν, στο πρακτορείο Reuters.

    Ο ίδιος δήλωσε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να διασφαλίσει ότι πάνω από το 50% της ρητίνης που χρειάζεται το 2026 θα είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με τη μέθοδο ισοζυγίου μάζας, έναν ελεγχόμενο τρόπο για την ανίχνευση βιώσιμων υλικών μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού. Το ποσοστό πιστοποιημένης ρητίνης που χρησιμοποιεί η Lego αυτή τη στιγμή είναι 30%.

    Απορρόφηση του επιπλέον κόστους

    Η εταιρεία στοχεύει να κατασκευάζει όλα τα προϊόντα της από ανανεώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά μέχρι το 2032. Θα απορροφήσει προς το παρόν το πρόσθετο κόστος με την ελπίδα ότι η επένδυσή της θα ωθήσει τις εταιρείες που παρασκευάζουν αυτά τα υλικά να αυξήσουν τις ποσότητες.

    «Είναι προνόμιο να μπορούμε να πληρώνουμε επιπλέον για τις πρώτες ύλες χωρίς να χρειάζεται να χρεώνουμε επιπλέον τους πελάτες», δήλωσε ο Κρίστιανσεν στο CNNi. «Δεν θεωρούμε τους καταναλωτές έτοιμους να αναλάβουν το κόστος».

    Στην αγορά υπάρχει πλεόνασμα φθηνού παρθένου πλαστικού, λόγω των επενδύσεων των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών στα πετροχημικά. Η βιομηχανία πετρελαίου ποντάρει πολλά στα πλαστικά για τις επόμενες δεκαετίες.

    Οι προμηθευτές της Lego χρησιμοποιούν βιολογικά απόβλητα, όπως το μαγειρικό λάδι ή το λίπος από τη βιομηχανίας τροφίμων, καθώς και ανακυκλωμένα υλικά για να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα στην παραγωγή πλαστικού.

    Από ορυκτά καύσιμα το 90% των πλαστικών

    Περίπου το 90% του συνόλου των πλαστικών κατασκευάζεται από ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με το λόμπι PlasticsEurope.

    Η αγορά ανακυκλωμένου ή ανανεώσιμου πλαστικού βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο, εν μέρει επειδή οι περισσότερες διαθέσιμες πρώτες ύλες χρησιμοποιούνται για επιδοτούμενο βιοντίζελ, το οποίο αναμιγνύεται στα καύσιμα μεταφοράς.

    Σύμφωνα με τη Neste, τον μεγαλύτερο παραγωγό ανανεώσιμων πρώτων υλών στον κόσμο, το πλαστικό με βάση τα ορυκτά υλικά κοστίζει περίπου το μισό ή το ένα τρίτο της τιμής των βιώσιμων επιλογών.

    Η ανταγωνίστρια εταιρεία παιχνιδιών Hasbro έχει αρχίσει να συμπεριλαμβάνει φυτικά ή ανακυκλωμένα υλικά σε ορισμένα παιχνίδια, χωρίς όμως να θέτει σταθερούς στόχους όσον αφορά τη χρήση πλαστικού. Η Mattel σχεδιάζει να χρησιμοποιεί μόνο ανακυκλωμένα, ανακυκλώσιμα ή βιολογικής προέλευσης πλαστικά σε όλα τα προϊόντα της μέχρι το 2030.

    Με πληροφορίες από: Lego plans to ditch oil in its bricks for pricier renewable plastic as profits surge, Reuters and Hanna Ziady

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Τα μικροπλαστικά εισβάλλουν στον εγκέφαλό μας
    Τα μικροπλαστικά εισβάλλουν στον εγκέφαλό μας

    Πολυαιθυλένιο και άλλα πλαστικά περνούν στον εγκέφαλο μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

    Μικροσκοπικά σωματίδια από κάθε είδους πλαστικά ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και σφηνώνονται στον εγκέφαλο, προειδοποιεί νέα μελέτη, με τις συγκεντρώσεις των μικροπλαστικών να δείχνει να αυξάνεται με ταχύ ρυθμό.

    Αν και μέχρι στιγμής παραμένει ασαφές ποιες μπορεί να είναι οι επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία, τα ευρήματα εγείρουν ανησυχία για τα μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικών που αναπνέουμε στον αέρα, τρώμε με τα τρόφιμα και πίνουμε στο νερό. Προηγούμενες μελέτες ανίχνευαν μικροπλαστικά σε όλους τους ιστούς που εξετάστηκαν, συμπεριλαμβανομένου του πλακούντα.

    «Οι συγκεντρώσεις που είδαμε στον εγκεφαλικό ιστό υγιών ανθρώπων, οι οποίοι είχαν μέση ηλικία γύρω στα 45 ή 50 έτη, ήταν 4.800 μικρογραμμάρια ανά γραμμάριο ιστού, ή 0,5% κατά βάρος» δήλωσε στο CNN ο Μάθιου Κάμπεν του Πανεπιστημίου του Νιου Μέξικο στο Αλμπουκέρκι, επικεφαλής της μελέτης, η οποία δεν έχει ακόμα υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο και είναι διαθέσιμη ως προδημοσίευση.

    Τα πλαστικά νανοσωματίδια περνούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, το φυσικό φράγμα που απομονώνει τον εγκέφαλο από την υπόλοιπη κυκλοφορία του αίματος.

    «Συγκριτικά με δείγματα από νεκροψίες το 2016, η αύξηση [το 2024] είναι περίπου 50%» είπε. «Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλός μας είναι σήμερα 99,5% εγκέφαλος και το υπόλοιπο πλαστικό».

    Οι ερευνητές ανίχνευσαν μάλιστα 7 με 30 φορές περισσότερα μικροπλαστικά στον εγκέφαλο συγκριτικά με πτωματικά δείγματα ήπατος και νεφρών.

    Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δείγματα εγκεφάλου, ήπατος και νεφρού από 92 άτομα που υποβλήθηκαν σε νεκροψία για να προσδιοριστούν τα αίτια θανάτου το 2016 και το 2024. Τα δείγματα εγκεφάλου προέρχονταν από τον μετωπιαίο λοβό, ο οποίος συνδέεται με ανώτερες νοητικές λειτουργίες και πλήττεται περισσότερο από την Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.

    «Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μας, πιστεύουμε ότι ο εγκέφαλος τραβά τα μικρότερα νανοσωματίδια, ας πούμε 100 με 200 νανόμετρα σε μήκος, ενώ κάποια από τα μεγαλύτερα σωματίδια που έχουν μήκος ένα με πέντε μικρόμετρα πηγαίνουν στο συκώτι και τους νεφρούς» ανέφερε ο Κάμπεν.

    Επισήμανε ακόμα ότι τα πλαστικά νανοσωματίδια περνούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, το φυσικό φράγμα που απομονώνει τον εγκέφαλο από την υπόλοιπη κυκλοφορία του αίματος.

    Επιπλέον, τα πλαστικά έχουν την τάση να συγκεντρώνονται σε λιπαρές ουσίες, οι οποίες αντιστοιχούν στο 60% του εγκεφάλου κατά βάρος.

    Το πιο συνηθισμένο πλαστικό στα δείγματα της μελέτης, ειδικά στα δείγματα εγκεφάλου, ήταν το πολυαιθυλένιο, το οποίο χρησιμοποιείται σε πλαστικές σακούλες, φιάλες και μεμβράνες.

    Το πολυαιθυλένιο ήταν επίσης το πιο κοινό πλαστικό σε δείγματα από όρχεις ανθρώπου και σκύλου σε φετινή μελέτη της ομάδας του Κάμπεν.

    Πηγή: In.gr
  • Κολυμπώντας παρέα με τα πλαστικά
    Κολυμπώντας παρέα με τα πλαστικά

    Καμπανάκι από τους ειδικούς για τη ρύπανση των θαλασσών - Τι ισχύει για την Ελλάδα και πώς τα μικροπλαστικά καταλήγουν στο... στομάχι μας

    Για τον περισσότερο κόσμο, η Μεσόγειος είναι ο ιδανικός προορισμός για διακοπές. Οι εικόνες που είναι ταυτισμένες με αυτόν τον προορισμό είναι καταγάλανα νερά, απέραντες παραλίες και μαγευτικά μέρη.

    Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν είναι πλέον έτσι εξαιτίας της πλαστικής ρύπανσης. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, στη Μεσόγειο καταλήγουν κάθε χρόνο 570.000 τόνοι πλαστικού. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως είναι σαν να ρίχνουμε στη θάλασσα 33.800 πλαστικά μπουκάλια το λεπτό (!).

    Και η πλαστική ρύπανση αναμένεται πως θα συνεχίσει να αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, ενώ η παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων στην περιοχή υπολογίζεται ότι θα τετραπλασιαστεί έως το 2050.

    Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα μικροπλαστικά βρίσκονται πλέον παντού, με αποτέλεσμα όλοι οι άνθρωποι να είμαστε εκτεθειμένοι στην πλαστική ρύπανση (!). Μάλιστα, εκτιμάται πως καθένας από εμάς καταπίνει χωρίς να το γνωρίζει ποσότητες πλαστικού με τη μορφή μικροπλαστικών…

    68 κιλά πλαστικών κατά κεφαλήν…

    Οπως προκύπτει, η Ελλάδα παράγει περίπου 700.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων ετησίως ή 68 κιλά πλαστικών κατά κεφαλήν.

    Η εισροή τουριστών στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας αυξάνει την παραγωγή απορριμμάτων έως και 26% κατά την περίοδο αιχμής, ενώ μόλις το 8% των πλαστικών απορριμμάτων ανακυκλώνεται…

    Εκτιμάται πως κάθε χρόνο διαρρέουν στο περιβάλλον σχεδόν 40.000 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων. Από αυτά, 11.500 τόνοι καταλήγουν στις ελληνικές θάλασσες και σχεδόν το 70% αυτών των πλαστικών απορριμμάτων ρυπαίνει κάθε χρόνο τις ελληνικές ακτές.

    Η ελληνική οικονομία υπολογίζεται πως χάνει περίπου 26 εκατομμύρια ετησίως εξαιτίας της πλαστικής ρύπανσης, καθώς αυτή επηρεάζει την τουριστική, τη ναυτιλιακή αλλά και την αλιευτική οικονομία.

    Οι επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων

    Σύμφωνα με τελευταία έρευνα του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση, πάνω από το 87% της Μεσογείου, που εκτείνεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό έως την Αφρική, την Ευρώπη και την Ασία, είναι μολυσμένο με μικροπλαστικά και άλλους ρύπους, συμπεριλαμβανομένων τοξικών μετάλλων και βιομηχανικών χημικών.

    Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ρύπανση των υδάτων συνδέεται με 1,4 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα για τα 150 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου και τα 270 εκατομμύρια τουρίστες που έλκονται από αυτά τα νερά κάθε χρόνο.

    Η εκτεταμένη ρύπανση από πλαστικά ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία λόγω της συσσώρευσης ανθεκτικών χημικών ουσιών ( PFAS / υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες).

    Οι μεγαλύτεροι ρυπαντές

    Με βάση τα όσα αναφέρονται στην έρευνα, ο μεγαλύτερος ρυπαντής είναι η Αίγυπτος με 0,25 εκατομμύρια τόνους πλαστικού να καταλήγουν στη Μεσόγειο. Ακολουθεί η Τουρκία, με 0,11 εκατομμύρια τόνους και η Ιταλία με 0,04 εκατομμύρια τόνους πλαστικού στη μολυσμένη θάλασσα. Ολες αυτές οι ποσότητες αποτελούν μέρος των 1,9 εκατομμυρίων πλαστικών θραυσμάτων ανά τετραγωνικό μέτρο που εντοπίζονται στη Μεσόγειο.

    Κίνδυνος για πουλιά και ψάρια

    Και δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που επηρεάζονται από την πλαστική ρύπανση: με βάση την έρευνα, παγκοσμίως 344 είδη έχουν βρεθεί παγιδευμένα σε πλαστικά. Μάλιστα, στην ευρύτερη περιοχή μας, στη Μεσόγειο, 134 είδη πέφτουν θύματα της κατάποσης πλαστικών.

    Σήμερα, 90% των θαλασσοπουλιών έχουν κάποιο μικρό κομμάτι πλαστικών στο στομάχι τους (το 1960 το ποσοστό αυτό ήταν 5%), ενώ μέχρι το 2050 αυτό το ποσοστό, αν δεν αλλάξει κάτι, μπορεί να αγγίξει το 99% (!).

    Είναι κοινό μυστικό πως τα πλαστικά πνίγουν τον πλανήτη και απειλούν τη ζωή… Κατά τους ειδικούς της περιβαλλοντικής οργάνωσης, το 18% των τόνων και των ξιφιών έχουν πλαστικά σκουπίδια στο στομάχι τους (κυρίως σελοφάν και ΡΕΤ,) όπως και το 17% του είδους γαλέου Galeus melastomus στα Νησιά των Βαλεαρίδων.

    Παραμένει στο περιβάλλον για εκατοντάδες χρόνια

    Οπως επισημαίνουν από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF, το πλαστικό είναι ένα υλικό με ιδιαίτερα προβληματικές ιδιότητες. Είναι ελαφρύ κι άρα παρασύρεται εύκολα. Είναι ανθεκτικό κι άρα δεν αποσυντίθεται στο φυσικό περιβάλλον, παραμένοντας εκεί για δεκάδες ή εκατοντάδες χρόνια.

    Και γιατί είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα; Επειδή, όπως λένε από την περιβαλλοντική οργάνωση, πέρα του ότι το πλαστικό είναι ένα υλικό με προβληματικές ιδιότητες, είναι επίσης ένα υλικό για το οποίο δεν έχουν δοθεί λύσεις για την αποτελεσματική διαχείρισή του.

    Τα πλαστικά είναι κυριολεκτικά παντού: στο έδαφος, στα ποτάμια, στις θάλασσες και κατ’ επέκταση στην τροφική αλυσίδα, με τον καθένα μας να καταναλώνει ακούσια πέντε γραμμάρια μικροπλαστικών την εβδομάδα.

    Κατά τους ειδικούς, η ανεξέλεγκτη παραγωγή πλαστικού όχι μόνο βυθίζει τις πόλεις και τη φύση μας στα πλαστικά, αλλά συμβάλλει και στην επιδείνωση της τριπλής πλανητικής κρίσης: της κλιματικής αλλαγής, της ρύπανσης και της απώλειας της βιοποικιλότητας.

    2+1 παράγοντες που εντείνουν την πλαστική ρύπανση

    Σύμφωνα με τη WWF Ελλάς, η πλαστική ρύπανση εντείνεται, μεταξύ άλλων, επειδή:

    – Οι μεσογειακές επιχειρήσεις διαθέτουν κάθε χρόνο στην αγορά 38 εκατομμύρια τόνους πλαστικών προϊόντων, αλλά η συνδρομή τους στη διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων που παράγονται δεν είναι ακόμα αποτελεσματική. Επιπλέον, λόγω του χαμηλού κόστους του «παρθένου» πλαστικού, δεν επενδύουν στον σχεδιασμό νέων προϊόντων που βασίζονται στην επαναχρησιμοποίηση, μείωση ή και αντικατάσταση του «παλιού» πλαστικού.

    – Οι παράκτιες δραστηριότητες ευθύνονται για τη μισή ποσότητα του πλαστικού που εισέρχεται στη Μεσόγειο κάθε μέρα, ενώ, όπως σημειώνει η έρευνα, κάθε χιλιόμετρο ακτογραμμής συσσωρεύει πάνω από 5 κιλά πλαστικών. Στις παράκτιες περιοχές με τα μεγαλύτερα ποσοστά ρύπανσης περιλαμβάνονται δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, όπως η Βαρκελώνη, το Τελ Αβίβ, η Βαλένθια, ο κόλπος της Μασσαλίας και οι ακτές της Βενετίας, ενώ την πρωτιά στη ρύπανση από πλαστικά απορρίμματα καταλαμβάνει η τουρκική Κιλικία.

    – Τα προβλήματα στη διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων στη Μεσόγειο επιδεινώνονται σημαντικά και από τον τουρισμό, σύμφωνα με την έκθεση, δεδομένου ότι οι τουρίστες την περίοδο του καλοκαιριού αυξάνουν την παραγωγή απορριμμάτων κατά 30% σε πολλές παράκτιες περιοχές της Μεσογείου. Ειδικότερα, στην Ελλάδα ο τουρισμός αυξάνει τα πλαστικά απορρίμματα κατά 26% τη θερινή περίοδο, επιφέροντας κόστος διαχείρισης της τάξης των 4-8 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως τα θαλάσσια απορρίμματα κοστίζουν στους τομείς του τουρισμού, της αλιείας και της ναυτιλίας περίπου 641 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

    Ενα παγκόσμιο πρόβλημα

    Πρόσφατη μελέτη του αμερικανικού γραφείου της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace («Circular Claims Fall Flat Again») αναφέρει πως το 2021 τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ δημιούργησαν περίπου 51 εκατομμύρια τόνους πλαστικών σκουπιδιών, από τα οποία ανακυκλώθηκαν μόλις οι 2,4 εκατομμύρια τόνοι (!).

    Στη μελέτη αναφέρεται μεταξύ άλλων πως η ανακύκλωση πλαστικού έχει καθοδική πορεία, αφού μειώθηκε κατά 5%-6% το 2021, ενώ το 2014 ήταν 9,5% και το 2018 ήταν 8,7%. Στην ερώτηση γιατί συνέβη αυτό, οι συντάκτες απαντούν πως οφείλεται στην απαγόρευση εισαγωγής πλαστικών αποβλήτων που επέβαλε η Κίνα το 2018!

    Σημειώνεται πως μέχρι τότε οι ΗΠΑ (αλλά και πολλές άλλες χώρες) εξήγαν εκατομμύρια τόνους πλαστικών σκουπιδιών στην Κίνα και προσμετρούσαν τις εξαγωγές αυτές ως «ανακύκλωση», παρόλο που μεγάλο μέρος τους απλά κατέληγε στα σκουπίδια ή καιγόταν…

    Τώρα, μετά την κίνηση της Κίνας να μη δέχεται άλλα πλαστικά σκουπίδια, αυτά καταλήγουν στην Αφρική και σε διάφορες άλλες ασιατικές χώρες. Σε έκθεση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το πώς η πλαστική ρύπανση – και κατ’ επέκταση η παραγωγή πλαστικού – έχει δυσανάλογες επιπτώσεις σε περιθωριοποιημένες κοινότητες και χώρες, επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως αυτές οι χώρες βιώνουν υψηλά επίπεδα περιβαλλοντικής αδικίας, ενώ ταυτόχρονα ήταν πιο πιθανό να περιλαμβάνουν έγχρωμους πολίτες.

    Γιατί αποτυγχάνει η ανακύκλωση του πλαστικού…

    Εύλογα τίθεται το ερώτημα: Γιατί αποτυγχάνει η ανακύκλωση του πλαστικού; Στην έκθεση του αμερικανικού γραφείου της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace αναφέρεται πως αποτυγχάνει, μεταξύ άλλων, επειδή τα πλαστικά απορρίμματα είναι εξαιρετικά δύσκολο να συλλεχθούν, κι αυτό εξαιτίας της τεράστιας ποσότητας πλαστικού που μας κατακλύζει από παντού. Επιπλέον, τα πλαστικά απορρίμματα χρειάζονται διαλογή πριν ανακυκλωθούν, άρα ακόμα κι αν συλλέγονταν θα ήταν αδύνατο να γίνει διαλογή σε τρισεκατομμύρια πλαστικά απορρίμματα.

    Σύμφωνα με επιστήμονες της περιβαλλοντικής οργάνωσης, πέρα από τους καταναλωτές και την πολιτεία (συστήματα ανακύκλωσης κ.ά.), σημαντικός παράγοντας αποτυχίας του συστήματος είναι ότι οι παραγωγοί της πλαστικής ρύπανσης, της πλαστικής συσκευασίας μίας χρήσης, δεν έχουν την υποχρέωση να παρακολουθούν τον κύκλο ζωής των προϊόντων τους.

    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch