Εκπρόσωποι της Greenpeace Ελλάς, θέλοντας να ενημερώσουν τους κατοίκους περιοχών για τη βλάβη που θα υποστεί το περιβάλλον τους από την ενδεχόμενη πραγματοποίηση των σχεδιαζόμενων εξορύξεων υδρογονανθράκων σε όλο το Ιόνιο, Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία, Δυτ. Πελοπόννησο και Κρήτη, επισκέφτηκαν την περιοχή μας το Σάββατο 1 Αυγούστου. Συγκεκριμένα, μαζί με εκπροσώπους της «Περιβαλλοντικής Δράσης Ηλείας» μετέβησαν στην ακτή πλησίον του βιολογικού καθαρισμού Κατακόλου όπου σχεδιάζονται να γίνουν οι εγκαταστάσεις για την άντληση των Υ/Α, για να μεταφέρουν το μήνυμά τους.
Ακολούθως μετέβησαν στην κεντρική πλατεία του Πύργου για να ενημερώσουν τους πολίτες για τη μεγάλη περιβαλλοντική υποβάθμιση που θα υποστεί η ευρύτερη περιοχή, όντας η πρώτη γεώτρηση από τις εκτενείς σχεδιαζόμενες εξορύξεις και οι οποίες θα μετατρέψουν τις γραφικές περιοχές μας από τουριστικές - αγροτικές σε βαριές βιομηχανικές ζώνες.
Ενημέρωσαν ακόμα για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής από την ενδεχόμενη λειτουργία του έργου αφού δεδομένα αύξησης των κρουσμάτων καρκίνου έχουν αποδεδειγμένα παρατηρηθεί σε όλες τις χώρες που έγιναν αντλήσεις κοντά σε κατοικημένες περιοχές (Capezzone et al. 2014 Μπασιλικάτα Ιταλίας, McKenzie et al., ΗΠΑ 2019 κ.ά.). Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) συστήνει την αποφυγή τους κοντά σε κατοικημένες περιοχές.
Οι «μικροδιαρροές», που λέγονται και πετρελαιοκηλίδες ρουτίνας, είναι σύνηθες και αναπόφευκτο φαινόμενο των εξορύξεων υδρογονανθράκων ακόμα και στη Νορβηγία, όπου οι προδιαγραφές ασφαλείας είναι οι υψηλότερες και οι μελέτες κατατίθενται ολοκληρωμένες και όχι αποσπασματικά όπως στην περίπτωση του Κατακόλου. Κατά την άντληση δε του αργού πετρελαίου, με όποια μέθοδο και αν χρησιμοποιηθεί, συναντλούνται και εξάγονται πλήθος αερίων τοξικών ρύπων με γνωστή τη μεταλλαξιογόνο δράση αυτών, ιδιαίτερα στον πνεύμονα, στον προστάτη και τους μαστούς. Σύμφωνα με την κατατιθέμενη περιβαλλοντική μελέτη τα αέρια αυτά θα επιστρέφουν στο κοίτασμα χωρίς να γνωρίζουμε όμως αν κατά την περίπλοκη αυτή διαδικασία θα υπάρχουν διαρροές ή ατυχήματα.
Ευνόητος ο κίνδυνος που διατρέχουν τα υπόλοιπα έμβια όντα πόσο μάλλον δε, όταν οι εν λόγω δραστηριότητες πραγματοποιούνται εντός ή πλησίον προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000, όπως στην περιοχή του Κατακόλου. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών μάλιστα συστήνει να απαγορευτούν οι εξορύξεις σε προστατευόμενες περιοχές λόγω της επικίνδυνης μείωσης της βιοποικιλότητας.
Τα προβλεπόμενα έσοδα και οικονομικά οφέλη που προβάλλουν είναι ασήμαντα ακόμα και με κάποιες άμεσες ή έμμεσες θέσεις εργασίες που θα προκύψουν αφού οι εξορύξεις Υ/Α αποτελούν βαριά βιομηχανική δραστηριότητα που υποβαθμίζει την περιοχή και επηρεάζει αρνητικά το περιβάλλον και άρα τον τουρισμό, τις παραγωγικές δραστηριότητες και τις αξίες των ακινήτων. Σε ενδεχόμενο μάλιστα ατύχημα, το οποίο στατιστικά είναι δυνατόν να συμβεί και μάλιστα στην πιο σεισμογενή περιοχή της Ευρώπης, η καταστροφή θα είναι ολέθρια.
Τέλος, το ερώτημα γιατί όλο και περισσότερες χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Δανία, η Πορτογαλία, κ.ά., έχουν ανακοινώσει πως δεν εγκρίνουν καμία νέα άδεια για έρευνα και εξόρυξη Υ/Α ή έχουν καταψηφίσει σχετικές συμβάσεις, είναι ήδη απαντημένο από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα (2016): Με αυτήν οι λαοί της Ευρώπης αποφασίσαμε για το μέλλον μας να είναι καθαρό από εξορύξεις και καύσεις ανθράκων ώστε να προλάβουμε τις δυσμενείς εξελίξεις στο κλίμα και τη βιωσιμότητα της επόμενης γενιάς, δηλαδή των παιδιών μας.
(Δελτίο Τύπου)