Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020 10:54

Παπακωνσταντίνου: Τεράστιο παράδειγμα διάβρωσης των ακτών η Ηλεία

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Τι είπε από τον Πύργο ο επικεφαλής της Οικολογικής Δυτ. Ελλάδας για διάβρωση ακτών και επαναπλημμυρισμό λίμνης Μουριάς

Ως ένα τεράστιο παράδειγμα διάβρωσης των ακτών παρουσίασε την Ηλεία ο επικεφαλής της Οικολογικής Δυτ. Ελλάδας Κώστας Παπακωνσταντίνου κατά την επίσκεψή του στον Πύργο την Κυριακή. Ο περιφερειακός σύμβουλος επισκέφθηκε το σύλλογο φίλων της λίμνης Μουριάς και συζήτησε μαζί τους το θέμα του επαναπλημμυρισμού της περιοχής, κίνηση που χαρακτήρισε ως μονόδρομο.

filoi mourias 1

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη από τοπικούς φορείς για την λίμνη Μουριάς και σημείωσε ότι “… βρισκόμαστε σε μία καμπή όχι μόνο στην Δυτική Ελλάδα αλλά παγκόσμια οπότε αντιλαμβάνονται όλοι ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης και τα δημόσια έργα δεν πρέπει να είναι όπως παλιά. Σκληρά αντιπλημμυρικά, δρόμοι λιμάνια. Εκείνο που χρειάζεται πλέον είναι έργα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος. Στην περιοχή μας υπάρχουνε δύο πάρα πολύ σοβαρά έργα, τα οποία είναι προτεραιότητα σε εθνικό επίπεδο και σίγουρα μπορούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση πανευρωπαϊκή. Το ένα είναι φυσικά ο επαναπλημμυρισμός της λίμνης Μουριάς, σε όλη της την έκταση ή σε όσο γίνεται μεγαλύτερη και το άλλο είναι η προστασία των ακτών της Ηλείας”.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της διάβρωσης των ακτών της Ηλείας τόνισε ότι “…είναι εντελώς εκτεθειμένες σε αυτά τα νέα καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος προστασίας. Να ενισχυθούν οι ακτές της Ηλείας. Έχουμε τεράστιο πρόβλημα διάβρωσης και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πρέπει οπωσδήποτε να το αντιμετωπίσει. Και το αντιμετωπίζεις πρώτα ξεκινώντας από αυτόν που δημιουργεί την διάβρωση. Που βρίσκονται όλα αυτά τα υλικά που λείπουν από τις ακτές της Ηλείας; Υπάρχει ένα συγκεκριμένο μέρος. Βρίσκονται στο φράγμα του Αλφειού. Αν πάτε στο φράγμα του Αλφειού κοντά στην Αρχαία Ολυμπία, θα δείτε ότι χιλιάδες τόνοι στερεών υλικών τα οποία θα κατέληγαν στις παραλίες της Ηλείας, έχουν εγκλωβιστεί εκεί μέσα. Δεν μπορούμε να αφήνουμε εκατοντάδες χιλιάδες υλικών τα οποία προορίζονταν για την παραλία να είναι εγκλωβισμένα στο φράγμα. Πρέπει λοιπόν η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να βάλει προτεραιότητα να αποκαταστήσει αυτό το τεράστιο πρόβλημα γιατί αν όλα αυτά τα υλικά δεν φύγουν από το φράγμα και δεν βρεθούν στις ακτές το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών της Ηλείας θα είναι τεράστιο και τα προβλήματα θα είναι πλέον θανάσιμα για την παράκτια ζώνη της Ηλείας” εξήγησε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Papakonstantinou

Μιλώντας ευρύτερα για το θέμα της διάβρωσης των ακτών της Ηλείας, ο επικεφαλής της “Οικολογικής Δυτ. Ελλάδας δήλωσε ότι “… η Ηλεία είναι όλη ένα τεράστιο παράδειγμα διάβρωσης. Όλος ο Κυπαρισσιακός μέχρι το Κατάκολο, έχει τεράστιο πρόβλημα διάβρωσης, εξακολουθεί να έχει πρόβλημα διάβρωσης και η βόρεια Ηλεία γιατί το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με τα φερτά του Πηνειού, τα οποία έχουν κρατηθεί στο φράγμα. Στη βόρεια Ηλεία έχουμε το επιπλέον πρόβλημα ότι έχουν γίνει οι κατασκευές πάνω στην άμμο στην παραλία, ειδικά το αλιευτικό καταφύγιο Λεχαινών, αποτελεί ένα παγκόσμιο παράδειγμα λάθους κατασκευής, το οποίο σε λιγότερο από 10 χρόνια από την κατασκευή του έχει συσσωρεύσει γύρω του στρέμματα ολόκληρα παραλίας, τα οποία φυσικά λείπουν από τις υπόλοιπες παραλίες της Ηλείας” είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και συνέχισε “Αυτά είναι έργα εντελώς άστοχα, που κάκιστα έχουν χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους. Η Περιφέρεια λοιπόν Δυτικής Ελλάδας πρέπει να βάλει στόχο την προστασία των ακτών της Ηλείας, στις ακτές της Ηλείας μπορούν να εφαρμοστούν κάποιες μέθοδοι που δεν μπορούν να εφαρμοστούν για παράδειγμα στον βαθύ Κορινθιακό κόλπο, δηλαδή μπορεί να γίνει αναπλήρωση ακτής με υλικό που υπάρχει από βαθιά. Οι τεχνολογίες υπάρχουν αλλά χρειάζεται πολιτική βούληση. Και αυτό που εμείς σαν οικολογικός χώρος, τονίζουμε είναι ότι, ότι και να κάνει η περιφέρεια με σκληρά μόνο αντιπλημμυρικά έργα ή με διάφορα τοιχεία που προστατεύουν την ακτή, δεν πρόκειται να δοθεί λύση. Λύση δίνεται σταματώντας την αιτία που το προκαλεί. Και στην Ηλεία οι αιτίες που προκαλούν την διάβρωση των ακτών, είναι ότι τα φερτά υλικά έχουν κρατηθεί στα φράγματα, συν μερικά τρομερά άσκοπα σκληρά έργα πάνω σε αυτές τις μαλακές αμμώδης ακτές, όπως τα αλιευτικά καταφύγια. Αυτά λοιπόν πρέπει να αλλάξουν”.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε ως ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα της διάβρωσης των ακτών, που θα μπορούσαν να δουν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιληφθούν την έκταση του φαινομένου, την περιοχή της Σπιάντζας. “… Να δουν ότι μία ολόκληρη σειρά από σπίτια έχουν χαθεί. Αυτή είναι μία προφανής επίπτωση. Δηλαδή χάνονται περιουσίες. Δεν λέμε τώρα αν είναι νόμιμες ή όχι, κατά τη γνώμη μου κάκιστα υπάρχουν εκεί, όμως αυτή είναι η πρώτη επίπτωση αλλά η μεγαλύτερη επίπτωση είναι ότι πλέον οι ακτές είναι ανυπεράσπιστες σε σοβαρά καιρικά φαινόμενα, όταν η ακτή της Ηλείας έχει συρρικνωθεί κατά δεκάδες μέτρα, σε ορισμένα σημεία έχει συρρικνωθεί και πάνω από 100 μέτρα, αυτό είναι προφανές ότι ένας ισχυρός δυτικός καιρός, ειδικά με αυτά τα φαινόμενα που πλέον περιμένουμε να γίνονται κάθε φθινόπωρο, είναι εντελώς ανοχύρωτη. Δεν θα αργήσει να έρθει η μέρα που θα δούμε τη θάλασσα να εισβάλει μέσα, να πλημμυρίζουν με θαλασσινό νερό πλέον, χιλιάδες στρέμματα πεδινής Ηλείας και τότε θα καταλάβουμε τι μεγάλο λάθος έχουμε κάνει, που δεν προστατεύουμε τις ακτές και δεν ξαναφτιάχνουμε τις λίμνες. Γιατί το έχουμε πει πολλές φορές και είναι ευκαιρία να το ξαναπούμε αυτό, ότι το να αποκαταστήσει κανείς την λίμνη της Μουριάς, δεν είναι μόνο για να φτιάξουμε ένα οικοσύστημα για την άγρια φύση, αν έχεις γλυκό νερό πριν τη θάλασσα αυτομάτως προστατεύεις, όλη την παράκτια ζώνη της Ηλείας από την εισροή του θαλασσινού νερού, που θα είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στο μέλλον. Πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε ότι κάνοντας αυτά τα έργα, θωρακίζουμε την βιωσιμότητα της Ηλείας. Κι εμείς λέμε πάντοτε ως οικολογικός χώρος, ότι τα καλύτερα αναπτυξιακά έργα είναι αυτά που προστατεύουν το φυσικό σου κεφάλαιο. Αν δε, ξεκινήσεις από αυτό με σκληρά δήθεν έργα, δεν πετυχαίνεις τίποτα και έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα. Κάνεις ακόμα πιο επικίνδυνες τις επιπτώσεις από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που ολοένα γίνονται και πιο συχνά” κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Sidirokastritis

Ο αντιπρόεδρος της Τ.Κ. Πύργου Σπύρος Σιδηροκαστρίτης, από την πλευρά του σημείωσε ότι “… η παρουσία του Κώστα Παπακωνσταντίνου είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί είναι βαθύς γνώστης του τι συμβαίνει στην περιοχή μας και είμαστε σε μία συνεχή επαφή. Μας βοηθάει πάρα πολύ σε αυτό. Επί της ουσίας το πρόβλημα στην περιοχή μας είναι ότι δεν έχει γίνει μία σοβαρή σοβαρή διαβούλευση όλα αυτά τα χρόνια για το περιβαλλοντικό της μέλλον. Εμείς σαν σύλλογος διεκδικούμε κι από τον Δήμο αλλά και από την Περιφέρεια να βάλει τις βάσεις, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαβούλευση. Νομίζω ότι όλοι οι φορείς, πρέπει να κάτσουν μαζί σε ένα τραπέζι και να χαράξουν μία πορεία για την περιβαλλοντική αποκατάσταση του τόπου μας. Η πόλη μας έχει πάρα πολλές ανάγκες περιβαλλοντικές. Ο ποταμός Αλφειός και η περιοχή της Μουριάς, ήταν ένας φυσικός παράδεισος. Κάθε πόλη πρέπει να σεβαστεί το φυσικό της περιβάλλον και σε αυτό να βασιστεί για την ανάπτυξη της”.

Davos

Ο πρόεδρος του φυσιολατρικού συλλόγου λίμνης Μουριάς και Αλφειού ποταμού, Θεόδωρος Δάβος καλωσόρισε τον κ. Παπακωνσταντίνου και ανέφερε πως “… είναι ο μόνος περιφερειακός σύμβουλος και το λέω με όλη την έννοια της λέξεως, που θέτει κάθε φορά το θέμα της λιμνοθάλασσας Μουριάς. Είναι επιτακτική ανάγκη το οικοσύστημα αυτό μαζί με τον Αλφειό μας, να λειτουργήσει γιατί το μικροκλίμα της περιοχής θα αλλάξει αλλά όπως είπε και ο Κώστας τα νερά ήδη έχουν αρχίσει και υφαλμυρώνονται προς τα βόρεια, λόγω έλλειψης της λιμνοθάλασσας Μουριάς. Εμείς τους ευχαριστούμε που ήρθαν και ευχόμαστε να μεταφέρουν στον κύριο περιφερειάρχη την αγωνία της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο”.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020 12:41

Σχετικά Άρθρα

  • Δυτ. Ελλάδας: Έξι συλλήψεις και συνολικά δεκατέσσερις δικογραφίες για ενδοοικογενειακή βία - Μια περίπτωση στην Ηλεία
    Δυτ. Ελλάδας: Έξι συλλήψεις και συνολικά δεκατέσσερις δικογραφίες για ενδοοικογενειακή βία - Μια περίπτωση στην Ηλεία

    Ακόμα και τις άγιες ημέρες του Πάσχα, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είναι πολλά και πραγματικά συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία στην κοινωνία για την κατάσταση που επικρατεί.

    Από τους αστυνομικούς Υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας, Ηλείας, Ακαρνανίας και Αιτωλίας συνελήφθησαν έξι άτομα και σχηματίσθηκαν συνολικά δεκατέσσερις δικογραφίες για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας στη Δυτική Ελλάδα.

    Ειδικότερα
    Α) Στην Πάτρα
    1. Συνελήφθη, προχθές το βράδυ, ένας άνδρας, τον οποίο κατήγγειλε η μητέρα του, διότι την απείλησε λεκτικά.
    2. Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, μια γυναίκα, την οποία κατήγγειλε ο πρώην σύζυγός της, διότι χτύπησε τα δυο ανήλικα τέκνα τους, ηλικίας 9 και 4 ετών και τα απείλησε φραστικά.
    3. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός άνδρα, τον οποίο κατήγγειλε η εν διαστάσει συζύγος του για ενδοοικογενειακή απειλή και ενδοοικογενειακή βία.

    Β) Στην Αιγιάλεια
    4. (Σε συνέχεια του από 2-5-2024 Δελτίου Τύπου για Ενδοοικογενειακή Βία) Συνελήφθη προχθές το μεσημέρι, ένας άνδρας, σε βάρος του οποίου είχε σχηματιστεί δικογραφία, για ενδοοικογενειακή βία. Τον κατηγορούμενο είχε καταγγείλει η αδερφή του, για λεκτική απειλή.

    Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του κατηγορούμενου οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν :
    • (2) κυνηγητικά όπλα
    • (1) φλόμπερ μονόκαννο
    • (1) κυνηγετική καραμπίνα
    • (1) αεροβόλο όπλο,
    • (1) αυτοσχέδιο μαχαίρι
    • (1) ξιφολόγχη
    • (2) κουτιά άκαπνης πυρίτιδας,
    • (7) σφαίρες
    • (1) βλήμα και
    • (1) εργαλείο ανατροφοδότησης φυσιγγίων
    5. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός άνδρα, τον οποίο κατήγγειλε η πρώην σύντροφός του, για ενδοοικογενειακή παράνομη βία και απειλή.
    6. Συνελήφθη, χθες το απόγευμα, ένας άνδρας, διότι χτύπησε στο πρόσωπο και απείλησε φραστικά τη σύζυγό του.

    Γ) Στη Δυτική Αχαία
    7. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός άνδρα, τον οποίο κατήγγειλε η κουνιάδα του, διότι την απείλησε φραστικά.

    Δ) Σε περιοχή του Δήμου Ανδρίτσαινας Κρεστένων
    8. Συνελήφθη, χθες τα ξημερώματα, ένας άνδρας, τον οποίο κατήγγειλε η πρώην συμβία του, διότι την απείλησε τηλεφωνικά, προκαλώντας της τρόμο και ανησυχία. Κατά την σύλληψή του ο κατηγορούμενος αντιστάθηκε ασκώντας βία στους αστυνομικούς.

    Ε) Στο Αγρίνιο
    9. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος μιας γυναίκας, την οποία κατήγγειλε ο πατέρας της, διότι του προκάλεσε σωματικές βλάβες και τον απείλησε λεκτικά.
    10.Συνελήφθη, χθες αργά το βράδυ, ένας άνδρας, τον οποίο κατήγγειλε η πρώην συντροφός του και η μητέρα της για ενδοοικογενειακή βία, εξύβριση, σωματική βλάβη, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση του νόμου περί όπλων. Σε αστυνομικό έλεγχο που ενήργησαν οι αστυνομικοί στον κατηγορούμενο βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε ένα αναδιπλούμενο μαχαίρι.

    ΣΤ) Σε περιοχή του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας
    11.Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος μιας γυναίκας, την οποία κατήγγειλε ο γιός της, για ενδοοικογενειακή παράνομη βία και απειλή μέσω τηλεφώνου.
    12. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός άνδρα, τον οποίο κατήγγειλε η εν διαστάσει συζύγος του, διότι της προκάλεσε σωματικές βλάβες και την απείλησε, κρατώντας ένα μαχαίρι.

    Ζ) Στο Μεσολόγγι
    13. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός άνδρα, τον οποίο κατήγγειλε η πρώην συντρόφος του, για ενδοοικογενειακή βία, απειλή (μέσω εμμονικής παρενοχλητικής συμπεριφοράς) και εξύβριση.
    14. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός άνδρα, τον οποίο κατήγγειλε η πρώην συντρόφος του, για ενδοοικογενειακή βία, απειλή και εξύβριση, πράξεις που έλαβαν χώρα έξω από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

    Φωτογραφία: Freepik/EyeEm

  • «SOS» για τις ελληνικές ακτές, σε 30 χρόνια δεν θα υπάρχουν – Τι είναι το φαινόμενο διάβρωσης των ακτών
    «SOS» για τις ελληνικές ακτές, σε 30 χρόνια δεν θα υπάρχουν – Τι είναι το φαινόμενο διάβρωσης των ακτών

    Δυσοίωνες εκτιμήσεις για αύξηση της στάθμης των υδάτων κατά 30 εκατοστά ως το 2050 - Καθηγητής του ΑΠΘ εξηγεί τι θα συμβεί με τις θάλασσες και τις υποδομές τις επόμενες δεκαετίες

    «Μεγάλο μέρος των ακτών ολόκληρης της χώρας, έτσι όπως τις ξέρουμε, σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει». Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ. εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που επιδειώνει το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών που μας απασχολεί ήδη εδώ και 30 χρόνια.

    Γιατί οι παραλίες που ξέρουμε δεν θα υπάρχουν το 2050

    Οι επιστήμονες περιμένουν πως μέσα στις επόμενες δεκαετίες το πρόβλημα της διάβρωσης θα επιδεινωθεί και το πλάτος των παραλιών θα μειωθεί. Τα προβλήματα που θα προκύψουν θα έχουν άμεσο αντίκτυπο την τουριστική ανάπτυξη της χώρας, αλλά και προβλήματα με τις πλημμύρες, καθώς στο πιο αισιόδοξο σενάριο θα υπάρξει αύξηση της στάθμης της θάλασσας 30 εκατοστά μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, δηλαδή ως το 2050.

    Η διάβρωση των ακτών και οι επιπτώσεις στις υποδομές

    Η διάβρωση των ακτών είναι ουσιαστικά η μη αναστρέψιμη οπισθοχώρηση της ακτογραμμής. Οφείλεται σε παράκτιες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις (π.χ. λιμενικά έργα, οικιστική δόμηση ή και ανάπτυξη αργοτικής γης) που εμποδίζουν την άμμο από το να επεκταθεί στην ενδοχώρα, να πλησιάσει δηλαδή τις ακτές για να δημιουργηθούν οι νέες παραλίες, ως ο φυσικός τρόπος δημιουργίας των παραλιών.

    Σε αυτή τη νέα καtάσταση, οι κυματισμοί που θα είναι πλέον πιο κοντά στα κτίρια θα καταστρέφουν τους τοίχους και έτσι θα προκαλούνται οι λεγόμενες αστοχίες σε έργα και υποδομές με πιθανή κατάρρευσή τους.

    Οι παραλίες της Κρήτης που κινδυνεύουν

    Σύμφωνα με τον Θεοφάνη Καραμπά, καθηγητή Παράκτιας Μηχανικής και Τεχνικών Προστασίας Ακτών, -αναφερόμενος στις ακτέςτης Κρήτης- μια από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι η αύξηση της στάθμης της θάλασσας και παράλληλα η αύξηση του ύψους των κυματισμών που συνεπάγεται μεγαλύτερη διαβρωτική ικανότητα. Επομένως τα προβλήματα που υπάρχουν ήδη σε πολλά σημεία, κυρίως στα Χανιά, στην Κίσαμο, στον Τσούτσουρο, στη Σητεία, στο Ρέθυμνο, αναμένεται τα επόμενα χρόνια να επιδεινωθούν και να οδηγήσουν σε μείωση του πλάτους των παραλιών.

    Ειδικά οι παραλίες με μικρό πλάτος, όπως στον Πλατανιά και στην Κίσαμο της Κρήτης, θα καταστραφούν όταν θα φουσκώσει η θάλασσα μισό μέτρο, εκτίμησε ο καθηγητής.

    Όπως είπε ο κ. Καραμπάς το φαινόμενο αυτό δεν θα έχει επίπτωση μόνο στην τουριστική ανάπτυξη αλλά και στις πλημμύρες από τα κύματα και την ανύψωση της θάλασσας. Η θάλασσα όπως είπε ήδη φούσκωσε 10 εκατοστά τα τελευταία 30 χρόνια και αναμένεται να φουσκώσει επιπλέον 10 εκατοστά τα επόμενα 20 χρόνια, τονίζοντας ότι αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο καθώς υπάρχουν και δυσμενείς εκτιμήσεις που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος των ακτών έτσι όπως τις ξέρουμε σε 20-30 χρόνια δεν θα υπάρχει, θα είναι πολύ μειωμένες ή και εξαφανισμένες σε κάποιες περιπτώσεις.

    Οι λύσεις του προβλήματος

    Ο κ. Καραμπάς ανέφερε ότι υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης της διάβρωσης των ακτών, με την κατασκευή παράκτιων έργων παράλληλων στην ακτή ώστε να μειωθεί η δράση του κυματισμού και με την τεχνητή αναπλήρωση, δηλαδή τη μεταφορά άμμου από τα βαθύτερα νερά προς τα έξω ώστε να σχηματιστεί παραλία και στις περιπτώσεις που η παραλία είναι 2-3 μέτρα, να γίνει 20-30 μέτρα.

    Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο ημερίδας για την παράκτια και θαλάσσια ρύπανση που πραγματοποιήθηκε στο ΚΑΜ, από τον ΟΑΚ ΑΕ στο πλαίσιο του Διαπεριφερειακού Σχεδίου Συνεργασίας «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές και Αλιεία», CLLD/LEADER Αλιείας.

    Πηγή: In.gr
  • Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα στις Περιφερειακές εκλογές του 2023
    Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα στις Περιφερειακές εκλογές του 2023

    Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα ευχαριστεί τους πολίτες που την εμπιστεύτηκαν σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και εξασφάλισαν επί 13 χρόνια την συνεχή παρουσία της Πολιτικής Οικολογίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

    Αυτή η διακριτή παρουσία θα ανασταλεί κατά την επόμενη πενταετία καθώς δεν μπορούμε να λάβουμε μέρος στις εκλογές του 2023. Τα σημερινά προβλήματα συγκρότησης του πολιτικού οικολογικού χώρου μας έχουν επηρεάσει καθοριστικά.

    Η δράση μας δεν σταματά. Ως άτομα είμαστε πάντα στον χώρο των περιβαλλοντικών οργανώσεων, της εκπαίδευσης, των κινημάτων, της επιστήμης, του ακτιβισμού.

    Η ανάγκη παρέμβασης στο Περιφερειακό Συμβούλιο παραμένει, καθώς τα επόμενα πέντε χρόνια είναι κρίσιμα για την βιωσιμότητα της Δυτικής Ελλάδας, ενώ δεν μπορούμε να ανεχτούμε τον σφετερισμό του οικολογικών θέσεων και την διαφαινόμενη κατασπατάληση πόρων – ιδιαίτερα από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης- σε δράσεις κατ’ επίφαση «πράσινες», χωρίς συνεπή περιβαλλοντική πολιτική και συχνά εις βάρος της βιοποικιλότητας.

    Επιθυμούμε την δυνατότητα θεσμικής παρέμβασης στο ερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο μέσω συνεργασίας. Ευχαριστούμε τους φίλους που μας πρότειναν τέτοια συνεργασία, ωστόσο είναι αδύνατο να συμπορευτούμε με τις Παρατάξεις που διακατέχονται από την τρέχουσα «αναπτυξιακή» νοοτροπία καταλήστευσης των φυσικών πόρων, προσωρινής οικονομικής μεγέθυνσης ασχέτως κόστους και καταστροφικών για τα οικοσυστήματα έργων.

    Η μόνη παράταξη στο Περιφερειακό Συμβούλιο που έχει σταθερά στηρίξει με ειλικρίνεια τις δικές μας θέσεις είναι η Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας. Παρά την διαφορετική ιδεολογική μας αφετηρία και τις διαφωνίες στα πρώτα χρόνια, κρίνουμε ότι σταδιακά κατάλαβαν ότι η Οικολογία δεν είναι συμπλήρωμα αλλά θεμέλιο κάθε σχεδιασμού και κάθε δράσης. Στην απερχόμενη Επιτροπή Περιβάλλοντος -στην οποία δεν συμμετείχαμε- ο Κώστας Κούστας είχε συχνά ενστερνιστεί και παρουσιάσει τις δικές μας προτάσεις. Ο Βασίλης Χατζηλάμπρου, πέρα από την αποδεδειγμένη συνέπειά του, ήταν ο μόνος επικεφαλής Παράταξης που στις τοποθετήσεις του είχε επανειλημμένα αποδεχτεί τις δικές μας απόψεις.

    Στηρίζουμε την Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας με μία υποψηφιότητα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και αναμένουμε να υποστηρίξει την ειλικρινή περιβαλλοντική πολιτική και να υπερασπιστεί το φυσικό περιβάλλον στην Δυτική Ελλάδα.

    Φυσικά, στηρίζουμε και ευχόμαστε κάθε επιτυχία και στις φίλες και τους φίλους που παλαιότερα είχαν στελεχώσει τα ψηφοδέλτιά μας και τώρα συμμετέχουν σε σχήματα στις Δημοτικές Εκλογές.

    Οι εν ενεργεία και πρώην Περιφερειακοί Σύμβουλοι

    Κυριάκος Γαλάνης

    Κώστας Παπακωνσταντίνου

    Βασίλης Κουμπούρας

    (Δελτίο Τύπου)

  • Οικολογική Δυτική Ελλάδα: Αιωνία η μνήμη του Γιάννη Δημητρίου
    Οικολογική Δυτική Ελλάδα: Αιωνία η μνήμη του Γιάννη Δημητρίου

    Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ αποχαιρετά με οδύνη το μέλος της Γιάννη Δημητρίου, που έφυγε από τη ζωή.

    Ο Γιάννης Δημητρίου υπήρξε διακεκριμένος εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και συνεπές και πολύτιμο στέλεχος της παράταξης, δραστήριος υποψήφιός της στην Αιτωλοακαρνανία, σε όλες τις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και σε ψηφοδέλτια βουλευτικών εκλογών του οικολογικού χώρου.

    Συλλυπούμεθα θερμά τους οικείους του.

    Αιωνία του η μνήμη.

    Ο περιφ. Σύμβουλος Κυριάκος Γαλάνης και οι συνυποψήφιοί του.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Οικολογική Δυτική Ελλάδα: "Νίπτει της χείρας" η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την ορθή αποκατάσταση της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου!
    Οικολογική Δυτική Ελλάδα: 

    Η επερώτηση της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας

    Με «πέταμα της μπάλας στην εξέδρα» ισοδυναμεί η απάντηση που έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Λ. Δημητρογιάννης στον περιφερειακό σύμβουλο της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Κυριάκο Γαλάνη, ο οποίος ανέπτυξε, στο Περιφερειακό συμβούλιο της 11ης Ιουλίου την σχετική με την επιστημονικά ορθή διαχείριση της λουρονησίδας του Κοτυχίου επερώτησή του.

    Συγκεκριμένα, στο ερώτημα του κ. Γαλάνη «Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε και με ποιο χρονοδιάγραμμα ώστε η υλοποίηση της Μελέτης να ενταχθεί στο πρόγραμμα Έργων της Περιφέρειας και να εκτελεσθεί επιτέλους, προς όφελος του Εθνικού μας Πάρκου, της αλιείας αλλά και της εικόνας και του κύρους της Περιφέρειας;» ο κ. Δημητρογιάννης ισχυρίστηκε ότι η Περιφέρεια δεν έχει (!) την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που από το 2015 έχει συντάξει το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, ώστε να αποτελέσει αυτή βάση ενός έργου μόνιμης ενίσχυσης της λουρονησίδα απαραίτητης για τηνοπικολογική ισορροπία και την αλιευτική αξιοποίηση του Κοτυχίου, αντί των γνωστών πρακτικών ρίψης μπάζων και ογκολίθων.

    Ο κ. Δημητρογιάννης φαίνεται ότι ξέχασε το δελτίο τύπου της ΠΔΕ όπου διατυμπανίζονταν η κατάληξη της πρόσφατης διαδικτυακής συνάντησης στις 8-2-2022, την οποία οργάνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασιλόπουλος και για την οποία η ανακοίνωση της Περιφέρειας, μεταξύ άλλων ανέφερε:

    《Ένα έργο που είχε «βαλτώσει» για παραπάνω από μια δεκαετία, απειλώντας την υπόσταση της Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, ενεργοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσω της Προγραμματικής Σύμβασης που επίκειται να υπογράψει με το Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς, με στόχο την εκτέλεση του έργου αποκατάστασης της λουρονησίδας της Λιμνοθάλασσας. …Το έργο έμεινε της «καλένδες» και χάρη στο ενδιαφέρον και την άμεση ανταπόκριση της παρούσας Περιφερειακής Αρχής στην πρόσκληση του Φορέα, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι ενέργειες για την υπογραφή - το ταχύτερο δυνατό - της Προγραμματικής Σύμβασης. …Μολονότι ο Φορέας είχε ολοκληρώσει τις απαιτούμενες ενέργειες (εκτίμηση και καταγραφή της κατάστασης, πρόταση μέτρων για την αποκατάσταση, οριοθέτηση αιγιαλού, εξασφάλιση χρηματοδότησης) πριν από χρόνια, το έργο δεν προχώρησε, αφού παρά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης με την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η προκήρυξη για την εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν έγινε ποτέ. Το έργο έμεινε της «καλένδες» και χάρη στο ενδιαφέρον και την άμεση ανταπόκριση της παρούσας Περιφερειακής Αρχής στην πρόσκληση του Φορέα, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι ενέργειες για την υπογραφή - το ταχύτερο δυνατό - της Προγραμματικής Σύμβασης.》

    Στη συνέχεια μάθαμε ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας έφερναν αντιρρήσεις για να μην αυξηθεί ο φόρτος με ένα ακόμη έργο!. Φαίνεται πως καλά και επείγοντα έργα στην περιφέρειά μας είναι μόνο οι οδοποιίες.

    Επειδή για μας τα περιβαλλοντικά έργα, σαν το συζητούμενο, έχουν άμεση προτεραιότητα ώστε να συμβάλλουν στην ανάσχεση της μείωσης της βιοποικιλότητας και των πόρων και της κλιματικής κρίσης, τονίζουμε ότι:

    -Είναι καιρός να τεθεί τέρμα στα προσχήματα και τις φαιδρές δικαιολογίες και να προγραμματιστεί το έργο. Εκ νέου αυθαίρετες ρίψεις μπάζων και ογκολίθων είναι αδιανόητες.

    -ΟΦΥΠΕΚΑ, Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης και Περιφέρεια Δ. Ελλάδας οφείλουν άμεσα να συνεργαστούν για να προγραμματιστεί και να ΓΙΝΕΙ το έργο όπως πρέπει, με την πρωτοβουλία και τον συντονισμό να ανήκει στην ευθύνη της Περιφέρειας.

    Από την πλευρά μας, ας έχουν υπόψη όλοι ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα, ώστε ό,τι καλό έχει γίνει μέχρι τώρα (Μελέτη ΕΛΚΕΘΕ, οριοθέτηση Κοτυχίου, ένταξη του έργου από τον Φορέα Διαχείρισης στο ΕΣΠΑ για την χρηματοδότησή του), να μην πάει χαμένο.

    Παρακάτω παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της επερώτησης της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Κύριοι Αντιπεριφερειάρχες,

    Όπως γνωρίζετε η Λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου στην Ηλεία είναι ο σημαντικότερος υγρότοπος του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου, Στροφυλιάς, Κυπαρισσιακού. Πλέον της σημασίας του για την άγρια ζωή σε αυτόν στηρίζεται και αξιοσημείωτη αλιευτική δραστηριότητα.

    Τόσο η πρώτη του λειτουργία (χώρος διαβίωσης σπάνιων και προστατευόμεων πτηνών και άλλων ειδών άγριας ζωής) όσο και η δεύτερη (αλιευτική δραστηριότητα φυσικού ιχθυοτροφείου) απειλούνται από την καταστροφή από ακραίες καιρικές συνθήκες της λουρονησίδας που το διαχωρίζει από την θάλασσα, .

    Η αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού έχει επανηλλειμένα στο παρελθόν αντιμετωπιστεί με ρίψη μπάζων και ογκολίθων, χωρίς οποιαδήποτε μελέτη, πράγμα αντίθετο με την περιβαλλοντική νομμοθεσία πο επιβάλλει μελέτη για οποιαδήποτε επέμβαση σε προστατευόμενη περιοχή.

    Ο πρώην Φορέας Διαχείρισης, μετά από πρόταση και αγώνες περιβαλλοντικών οργανώσεων, προκάλεσε την διεξαγωγή Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. η οποία είναι έτοιμη από το 2015 και εκκρεμεί η εκτέλεσή της. Επίσης ξεπέρασε και το άλλο εμπόδιο αυτό της νόμιμης οριοθέτησης του λιμνοθάλασσας, έχοντας ήδη ολοκληρώσει αυτή από το 2017 ολοκληρώσει αυτήν.

    Παραταύτα η Αντιπεριφέρεια Ηλείας δεν έχει θέσει σε προτεραιότητα την υλοποίηση της Μελέτης αυτής, παρότι και φέτος είχαμε μερική καταστροφή της λουρονησίδας, παρά τις δημόσιες υποσχέσεις της προς περιβαλλοντικές οργανώσεις που ανέδειξαν για πολλοστή φορά τη σημασία του θέματος..

    Ερωτάσθε: Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε και με ποιο χρονοδιάγραμμα ώστε η υλοποίηση της Μελέτης να ενταχθεί στο πρόγραμμα Έργων της Περιφέρειας και να εκτελεσθεί επιτέλους, προς όφελος του Εθνικού μας Πάρκου, της αλιείας αλλά και της εικόνας και του κύρους της Περιφέρειας;

    oikologiki dyt ellada kotuxi 2

    oikologiki dyt ellada kotuxi 3

    Κυριάκος Γαλάνης

    Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτ. Ελλάδας

    (Δελτίο Τύπου)

  • Οικολογική Δ. Ελλάδα: Η Περιφέρεια οφείλει να ανακαλέσει τις παράτυπες αποφάσεις αδειοδότησης αιολικών σταθμών στην Αιτωλοακαρνανία
    Οικολογική Δ. Ελλάδα: Η Περιφέρεια οφείλει να ανακαλέσει τις παράτυπες αποφάσεις αδειοδότησης αιολικών σταθμών στην Αιτωλοακαρνανία

    Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μέσω του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π.Ε. Αιτωλ/νίας, φαίνεται ότι συμβάλλει σε μία σοβαρή θεσμική παρατυπία που αφορά την εγκατάσταση μεγάλων Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά. Με επείγουσα επιστολή της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, αποκαλύπτεται ότι:

    • Ενώ στα Ακαρνανικά σχεδιάζονται ΑΣΠΗΕ συνολικά άνω των 35 ανεμογεννητριών, αυτοί αδειοδοτούνται ως πολλοί «διαφορετικοί» ΑΣΠΗΕ, στην πλειονότητά τους της μιας ανεμογεννήτριας ο καθένας (περίπου 15 αφορούν μικρές ενεργειακές κοινότητες). Με την εμφανή κατάτμηση παρακάμπτεται η Νομοθεσία, αφού μια μεμονωμένη ανεμογεννήτρια θεωρείται έργο κατηγορίας Β και απαλλάσσεται από Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δημόσια διαβούλευση και ανάρτηση στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο. Έτσι επιχειρείται να περάσει «αθόρυβα» ένα ισοπεδωτικό έργο στο κέντρο μιας από τις πιο σημαντικές περιοχές για απειλούμενα αρπακτικά πουλιά στην Ελλάδα.
    • Το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Π.Ε. Αιτωλ/νίας, αντί να υπερασπιστεί τη νομιμότητα και το φυσικό περιβάλλον, γίνεται ουσιαστικά συνεργός, προχωρώντας στις πρώτες μαζικές εγκρίσεις παρακάμπτοντας τον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης Μεσολογγίου - Ακαρνανικών και αποκρύβοντας στοιχεία.

    gupas oikologoi 2

    Αναλύοντας τις παράτυπες μεθοδεύσεις και τεκμηριώνοντας ότι το συνολικό έργο είναι καταστροφικό για την βιοποικιλότητα, η Ορνιθολογική ζητά την ανάκληση των αποφάσεων Υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις για τα έργα:

    1. «Αιολικό Πάρκο Ισχύος 4,8 MW της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΟΡΕΑΣ ΣΥΝ Π.Ε. στην θέση ¨ΚΟΡΦΟΥΛΑ¨, Τ.Κ ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙΟΥ, Δ.Ε. ΑΛΥΖΙΑΣ, του δήμου ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ Π.Ε. Αιτ/νιας, της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας» (Α.Π.: ΠΔΕ/ΔΠΧΣ/330426/6445, 26.11.2021)

    2. «Αιολικό Πάρκο Ισχύος 4,8 MW της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΟΡΕΑΣ ΣΥΝ Π.Ε. στην θέση ¨ΑΜΑΛΙΑΡΗ¨, Δ.Κ ΚΑΤΟΥΝΑΣ,Δ.Ε. ΜΕΔΕΩΝΟΣ, του δήμου ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ, Π.Ε. Αιτ/νιας, της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας» (Α.Π.: ΠΔΕ/ΔΠΧΣ/330520/6450, 26.11.2021)

    3. «Αιολικό Πάρκο Ισχύος 4,8 MW της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΣΥΝ Π.Ε. στην θέση ¨ΠΥΡΓΟΣ¨, Τ.Κ ΘΥΡΙΟΥ,Δ.Ε. ΑΝΑΚΤΟΡΙΟΥ, του δήμου ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ, Π.Ε. Αιτ/νιας, της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας» (Α.Π.: ΠΔΕ/ΔΠΧΣ/320816/6291, 22.12.2021)

    4. «Αιολικό Πάρκο Ισχύος 4,8 MW της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΥΡΟΣ ΣΥΝ Π.Ε. στην θέση ¨ΒΑΜΒΑΚΑΣ¨, Τ.Κ ΒΑΡΝΑΚΑ, Δ.Ε. ΑΛΥΖΙΑΣ, του δήμου ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ, Π.Ε. Αιτ/νιας, της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας» (Α.Π.: ΠΔΕ/ΔΠΧΣ/382699/7233, 22.12.2021)

    5. «Αιολικό Πάρκο Ισχύος 4,8 MW της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΣΥΝ Π.Ε. στην θέση ¨ΠΕΡΓΑΝΤΗ¨, Δ.Κ ΤΡΥΦΟΥ,Δ.Ε. ΜΕΔΕΩΝΟΣ, του δήμου ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ, Π.Ε. Αιτ/νιας, της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας» (Α.Π.: ΠΔΕ/ΔΠΧΣ/382655/7230, 22.12.2021)

    6. «Αιολικό Πάρκο Ισχύος 4,8 MW της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΣΥΝ Π.Ε. στην θέση ¨ΚΟΚΚΙΝΑΣ¨, Δ.Ε. ΜΕΔΕΩΝΟΣ, του δήμου ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ, Π.Ε. Αιτ/νιας, της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας»

    gupas oikologoi 3

    Θυμίζουμε ότι στα Ακαρνανικά διαβιεί ο πιο σημαντικός πληθυσμός Γυπών στην ηπειρωτική Ελλάδα – κάτι που επιβεβαιώνεται και με την δορυφορική παρακολούθηση των πουλιών. Αυτονόητο είναι ότι και η Οικολογική Δυτική Ελλάδα ζητά με επερώτησή της από τον Αντιπεριφερειάρχη περιβάλλοντος κ Δημητρογιάννη να ορίσει την διαδικασία ανάκλησης των αποφάσεων.

    Εννοείται ότι στηρίζουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όχι όμως τις μεθοδεύσεις που δυσφημούν τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων και απειλούν σπάνια είδη και προστατευόμενες περιοχές, παρακάμπτοντας τη Νομοθεσία και εξαπατώντας την Πολιτεία..

    Κώστας Παπακωνσταντίνου

    Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτ. Ελλάδας

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κοτύχι: "Έσπασε" η λουρονησίδα της λιμνοθάλασσας - Τεράστια η καταστροφή
    Κοτύχι:

    Αναμενόμενο ήταν υπό τις συνθήκες που επικρατούν - τόσο τις καιρικές όσο και τις "δομικές" - να σπάσει η λουρονησίδα στη λιμνοθάλασσά του Κοτυχίου. Μετά τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις στον κάμπο και κυρίως στη ζώνη Λεχαινών - Βουπρασίας, όπου όλα τα όμβρια καταλήγουν στο λιμνοθάλασσα, η επιβάρυνση ήταν τεράστια και ο όγκος του νερού πλέον έσπασε τη μικρή ζώνη που χώριζε από τη θάλασσα και πλέον ψάρια και χέλια της ιχθυοκαλλιέργειας φεύγουν από τη λίμνη στο πέλαγος.

    Με ανάρτησή του ο επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας Κώστας Παπακωνσταντίνου τοποθετήθηκε στο θέμα αποδίδοντας ευθύνες σε αυτούς που τις έχουν για την καταστροφή αυτή...

    "Σπασμένη η λουρονησίδα στο Κοτύχι. Τα νερά φεύγουν ελεύθερα στο Ιόνιο, μαζί τους μάλλον και χιλιάδες κέφαλοι, λαβράκια και άλλα ψάρια για τα οποία η μόνη οδός επιστροφής στην θάλασσα ήταν μέσω των ιχθυοσυλληπτικών εγκαταστάσεων στην μπούκα.

    Προφανώς αυτό είναι ζημιά για τους αλιείς - οι οποίοι όμως έχουν ευθύνη, μαζί με την Περιφέρεια, για την κατάντια της λουρονησίδας. Από άλλοτε φαρδιά παραλία με αμμόλοφους και αμμουδιά όπου φώλιαζαν θαλάσσιες χελώνες, κατέληξε μια ισχνή εύθραυστη ζώνη λόγω των παρεμβάσεων στις παραλίες της Ηλείας και της εμμονής σε σκληρά έργα δήθεν ενίσχυσης (που ενισχύουν ένα μέρος και επιδεινώνουν Χ10 το πρόβλημα παρακάτω).

    Το αστείο όμως είναι πως θα χρησιμοποιηθούν πάλι περιβαλλοντικοί πόροι για να ρίξουν μπάζα, να δώσουν μια προσωρινή λύση, και να χειροτερέψουν όλα λίγο αργότερα, λίγο πιο πέρα"
  • Οικολογική Δυτ. Ελλάδα: Με τι υλικά θα γίνει η «Πατρών - Πύργου»;
    Οικολογική Δυτ. Ελλάδα: Με τι υλικά θα γίνει η «Πατρών - Πύργου»;

    Είναι δυνατόν ένα σοβαρό έργο να στηρίζεται σε παράνομα υλικά από κλειστό λατομείο σε προστατευόμενη περιοχή;

    Όσοι δεν νοιάζονται για την γελοιοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την καταστροφή της φύσης ας προβληματιστούν, τουλάχιστον, από το πόσο επισφαλές γίνεται το έργο της Ολυμπίας Οδού.

    Τα ξαναλέμε όσο γίνεται πιο απλά:

    • Τα λεγόμενα λατομεία Αράξου στα «Μαύρα Βουνά», προστατευόμενη Ζώνη Α του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς-Κυπαρισσιακού, έχουν κλείσει από το 2011.
    • Βρέθηκε, ωστόσο, «παραθυράκι»: Οι εργασίες «αποκατάστασης και διαμόρφωσης» του χώρου, κατά την διάρκεια των οποίων το υλικό που θα εξορυχτεί (π.χ. κατά το άνοιγμα λάκκων για φυτεύσεις ή κατά την επαναφορά πρανών σε φυσική μορφή) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έργα.
    • Το «παραθυράκι» έγινε … «μπαλκονόπορτα» και με αυτό το υλικό η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σχεδιάζει να τροφοδοτήσει τα μεγάλα έργα όπως την «Πατρών – Πύργου».

    Μια ανατολίτικη κουτοπονηριά, λοιπόν, είναι η επίσημη πολιτική για τα μεγάλα έργα. Το επιχείρημα της Περιφέρειας ότι χρειαζόμαστε υλικά και δεν βρίσκουμε λατομικές ζώνες στην Αχαΐα είναι, εκτός από επίσημη παραδοχή της λαθροχειρίας, αστήρικτο και δείχνει έλλειψη πολιτικής βούλησης. Ακόμη και εάν ίσχυε, η Νομοθεσία (για εθνικής σημασίας έργα και ο 4512/2018) προβλέπει άλλες λύσεις και όχι την κοροϊδία των δήθεν έργων «αποκατάστασης».

    latomeia aug1

    Ενώ περιμέναμε να τελειώσει αυτή η κατάσταση το 2020, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κρατά ανοικτά τα λατομεία έως το 2023 και, μάλιστα, εξετάζει την νομιμοποίησή τους! Αντί, δηλαδή, να βρει νέα λατομική ζώνη, δίνει την χαριστική βολή, υποχωρώντας στις πιέσεις εργολάβων και εταιριών για λατομεία σε βολική δημόσια γη.

    Η κατεδάφιση των Μαύρων Βουνών είναι πλέον ορατή από παντού και, με δεδομένη την καταδίκη της χώρας για ανεπαρκή προστασία των περιοχών Natura-2000 και τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις ενόψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου, το έγκλημα δεν μπορεί να καλύπτεται συνεχώς.

    latomeia aug3

    Τελευταία ευκαιρία είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να ορίσει νέα λατομική ζώνη στην Αχαΐα και να σώσει την κατάσταση. Αλλιώς θα ευθύνεται για όσα ακολουθήσουν.

    Κώστας Παπακωνσταντίνου,

    Περιφερειακός σύμβουλος

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς