«Η πράσινη καινοτομία και τεχνολογία είναι πεδίο δόξης λαμπρό για την Ελλάδα. Η χώρα μας έχει τα μυαλά, έχει όλες τις δυνατότητες να γίνει πρωτοπόρα σε πράσινες τεχνολογίες». Αυτό δήλωσε ο υπουργός ΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης χαιρετίζοντας τον διαγωνισμό καινοτομίας Greenathon |AI4good Challenge, που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).
Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, αυτό που χρειάζεται είναι «να οργανωθούμε», καθώς όπως είπε, η προώθηση των πράσινων τεχνολογιών και της καινοτομίας είναι αυτό που «θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στην κοινωνία και την οικονομία μας στο αύριο». «Αυτό αποτελεί και μία από τις βασικές προτεραιότητες του ΥΠΕΝ», ανέφερε χαρακτηριστικά o υπουργός. Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε, ότι «η πράσινη ανάκαμψη είναι στον πυρήνα του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης της ΕΕ, καθώς το 37,5% των πόρων διατίθενται σε πράσινες δράσεις».
«Δεν είμαστε απλά θεατές στο ΥΠΕΝ, αλλά θέλουμε να είμαστε παρόντες σε αυτή την προσπάθεια για την ευρύτερη δυνατή χρήση των πράσινων τεχνολογιών», επεσήμανε ο ΥΠΕΝ. Ειδικότερα αναφέρθηκε στα "πράσινα" δίκτυα και την προσπάθεια του ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, ενώ όπως είπε «θα κατευθύνουμε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης προς αυτήν την κατεύθυνση».
Επιπλέον, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και τα κίνητρα του ΥΠΕΝ για την κατασκευή μπραταριών και άλλων εξαρτημάτων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς αναμένεται να προσδώσουν σημαντική προστιθέμενη αξία στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, όπως είπε. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για τη διαχείριση απορριμμάτων, την κυκλική οικονομία, την πρωτοβουλία για την κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης, ενώ επεσήμανε το γεγονός ότι ήδη σε διαβούλευση βρίσκεται το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση. «Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για καινοτόμες πράσινες εφαρμογές, που ως ΥΠΕΝ θα αγκαλιάσουμε και θα στηρίξουμε», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ΟΦΥΠΕΚΑ και το ρόλο που θα διαδραματίσει στην προώθηση των πράσινων τεχνολογιών για την προστασία της βιοποικιλότητας.
«Πρόκειται για ένα τεράστιο πεδίο οικονομικής δραστηριότητας με τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας», δήλωσε απ΄ την πλευρά του ο κ. Ν. Ταγαράς υφυπουργός Περιβάλλοντος αναφερόμενος στις πράσινες καινοτομίες και τεχνολογίες. Όπως είπε, στα 227 δισ. ευρώ φθάνει ο κύκλος εργασιών στην Ε.Ε., ενώ απασχολεί 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους.
Ο κ. Ταγαράς χαρακτήρισε ως σημαντική τομή την ίδρυση του ΟΦΥΠΕΚΑ, για την αξιοποίηση και ανάδειξη όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας, καθώς, όπως είπε, «κάθε καινοτόμος ιδέα είναι απαραίτητη για τη χώρα μας», και αναφέρθηκε στην προώθηση του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών.
Όπως δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, σκοπός του διαγωνισμού καινοτομίας Greenathon|AI4GoodChallenge -που γίνεται για πρώτη φορά- είναι να δοθεί η δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ακαδημαϊκοί, ερευνητές και φοιτητές των Ελληνικών Πανεπιστημίων ή πολίτες) αλλά και σε νομικές οντότητες (δημοσίου ή ιδιωτικού χαρακτήρα) να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία τους και να προτείνουν λύσεις σε σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να προτείνουν λύσεις αξιοποιώντας τόσο την τεχνογνωσία τους όσο και τις βάσεις ανοιχτών δεδομένων (οpen data) των διευθύνσεων του Υπουργείου στις εξής 6 θεματικές ενότητες:
1. Προστασία θαλάσσιας ζωής
2. Προστασία Δασών
3. Διαχείριση Υδάτων
4. Ατμοσφαιρική Ρύπανση
5. Κλιματική Αλλαγή
6. Κυκλική Οικονομία
Η ανταπόκριση των συμμετεχόντων ήταν μεγάλη καθώς έχουν λάβει μέρος από τον Σεπτέμβριο πάνω από 100 ομάδες με επιστήμονες από πολλούς διαφορετικούς τομείς από μηχανικούς μέχρι και δικηγόρους. Από αυτές, οι 30 πέρασαν στην επόμενη φάση, υποβάλλοντας την τελική υποβολή της ιδέας τους.
Στους τρεις νικητές, θα δοθούν χρηματικά έπαθλα. Ωστόσο, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, το σημαντικότερο για όλους τους συμμετέχοντες, είναι η δυνατότητα που τους προσφέρεται οι λύσεις τους να υιοθετηθούν από το υπουργείο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ