Ο ελληνικός ουρανός θα «φωτιστεί» από το εντυπωσιακό φαινόμενο των διαττόντων - Γιατί φέτος ευνοείται η παρακολούθησή του
Η φετινή φθινοπωρινή «βροχή» των διαττόντων αστέρων Λεοντιδών θα κορυφωθεί το βράδυ της Δευτέρας 16 Νοεμβρίου και έως τα χαράματα της Τρίτης στο βόρειο ημισφαίριο, το οποίο περιλαμβάνει και την Ελλάδα.
Οι Λεοντίδες είναι μια μέσης έντασης βροχή διαττόντων, η οποία όμως κατά καιρούς εξελίσσεται σε εντυπωσιακή. Συνήθως δημιουργεί έως 15 «πεφταστέρια» ανά ώρα, αλλά κάθε περίπου 33 χρόνια εμφανίζει ένα περιοδικό αποκορύφωμα με εκατοντάδες ή και δεκάδες χιλιάδες μετέωρα την ώρα. Η πιο πρόσφατη θεαματική χρονιά τους ήταν το 2001. Επειδή στις 15 Νοεμβρίου φέτος υπάρχει Νέα Σελήνη, ο ουρανός θα είναι σκοτεινός και κατάλληλος για παρατήρηση, εφόσον δεν υπάρχουν σύννεφα.
Ο κομήτης θα πλησιάσει ξανά τη Γη το 2031. Καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, τα απομεινάρια του κομήτη συναντούν το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας, αναφλέγονται λόγω της τριβής και σχηματίζουν φωτεινές σφαίρες, γνωστές ως «πεφταστέρια» ή διάττοντες.