Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2020 14:21

Λεοντίδες: «Βροχή» από εκατοντάδες μετέωρα το βράδυ της Δευτέρας

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Ο ελληνικός ουρανός θα «φωτιστεί» από το εντυπωσιακό φαινόμενο των διαττόντων - Γιατί φέτος ευνοείται η παρακολούθησή του

Η φετινή φθινοπωρινή «βροχή» των διαττόντων αστέρων Λεοντιδών θα κορυφωθεί το βράδυ της Δευτέρας 16 Νοεμβρίου και έως τα χαράματα της Τρίτης στο βόρειο ημισφαίριο, το οποίο περιλαμβάνει και την Ελλάδα.

Οι Λεοντίδες είναι μια μέσης έντασης βροχή διαττόντων, η οποία όμως κατά καιρούς εξελίσσεται σε εντυπωσιακή. Συνήθως δημιουργεί έως 15 «πεφταστέρια» ανά ώρα, αλλά κάθε περίπου 33 χρόνια εμφανίζει ένα περιοδικό αποκορύφωμα με εκατοντάδες ή και δεκάδες χιλιάδες μετέωρα την ώρα. Η πιο πρόσφατη θεαματική χρονιά τους ήταν το 2001. Επειδή στις 15 Νοεμβρίου φέτος υπάρχει Νέα Σελήνη, ο ουρανός θα είναι σκοτεινός και κατάλληλος για παρατήρηση, εφόσον δεν υπάρχουν σύννεφα.

Η βροχή των διαττόντων διαρκεί από τις 6 έως τις 30 Νοεμβρίου και φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό του Λέοντα, απ' όπου πήρε και το όνομά της. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τα σωματίδια της σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η ουρά του κομήτη 55Ρ/Τέμπλ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1865 και κάθε Νοέμβριο τα απομεινάρια του διασταυρώνονται με την τροχιά της Γης.

Ο κομήτης θα πλησιάσει ξανά τη Γη το 2031. Καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, τα απομεινάρια του κομήτη συναντούν το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας, αναφλέγονται λόγω της τριβής και σχηματίζουν φωτεινές σφαίρες, γνωστές ως «πεφταστέρια» ή διάττοντες.

temp
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2020 23:20

Σχετικά Άρθρα

  • Οι Διμορφίδες θα είναι η πρώτη βροχή διαττόντων που δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο
    Οι Διμορφίδες θα είναι η πρώτη βροχή διαττόντων που δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο

    Τα βραχώδη συντρίμμια που εκτοξεύτηκαν από τον μικροσκοπικό αστεροειδή Δίμορφο όταν το διαστημικό σκάφος DART της NASA έπεσε σκόπιμα πάνω του το 2022, θα μπορούσαν να αποτελέσουν την πρώτη βροχή διαττόντων που δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο, γνωστή ως Διμορφίδες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

    Η διαστημική υπηρεσία σχεδίασε την αποστολή DART (Double Asteroid Redirection Test), προκειμένου να πραγματοποιήσει μια πλήρους κλίμακας αξιολόγηση της τεχνολογίας εκτροπής αστεροειδών για λογαριασμό της πλανητικής άμυνας. Η NASA ήθελε να δει αν η πρόσκρουση ενός διαστημικού σκάφους σε έναν αστεροειδή με ταχύτητα 6,1 χιλιόμετρων ανά δευτερόλεπτο θα ήταν αρκετή για να αλλάξει την κίνηση του ουράνιου αντικειμένου στο διάστημα.

    Ούτε ο Δίμορφος ούτε ο μεγάλος διαστημικός βράχος γύρω από τον οποίο περιστρέφεται, γνωστός ως Δίδυμος, αποτελούν κίνδυνο για τη Γη. Παρόλα αυτά, το σύστημα των διπλών αστεροειδών ήταν ένας τέλειος στόχος για να δοκιμαστεί η τεχνολογία εκτροπής, επειδή το μέγεθος του Δίμορφου είναι συγκρίσιμο με αστεροειδείς που θα μπορούσαν να απειλήσουν τον πλανήτη μας.

    Τα επακόλουθα της σύγκρουσης

    Οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν επίγεια τηλεσκόπια για να παρακολουθήσουν τα επακόλουθα της σύγκρουσης για σχεδόν δύο χρόνια και διαπίστωσαν ότι το διαστημικό σκάφος DART άλλαξε όντως με επιτυχία τον τρόπο με τον οποίο κινείται ο Δίμορφος, μετατοπίζοντας την περίοδο περιφοράς του αστεροειδούς – τον χρόνο που χρειάζεται για να κάνει μια απλή περιστροφή γύρω από τον Δίδυμο – κατά περίπου 32 έως 33 λεπτά. Δείτε τη σύγκρουση όπως την κατέγραψε το DART στο παρακάτω βίντεο:

    Αλλά οι επιστήμονες εκτιμούν επίσης ότι η σκόπιμη σύγκρουση δημιούργησε σχεδόν 1 εκατομμύριο κιλά βράχων και σκόνης. Το πού ακριβώς στο διάστημα θα καταλήξει όλο αυτό το υλικό παρέμεινε ένα ανοιχτό ερώτημα.

    Τώρα, η νέα έρευνα υποδηλώνει ότι θραύσματα του Δίμορφου θα φτάσουν στην περιοχή της Γης και του Άρη μέσα σε μία έως τρεις δεκαετίες, με την πιθανότητα κάποια συντρίμμια να φτάσουν στον κόκκινο πλανήτη μέσα σε επτά χρόνια. Μικρά συντρίμμια θα μπορούσαν επίσης να φτάσουν στην ατμόσφαιρα της Γης μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Η σχετική μελέτη θα δημοσιευτεί στο περιοδικό Planetary Science Journal.

    «Για τα επόμενα 100 χρόνια τουλάχιστον»

    «Αυτό το υλικό θα μπορούσε να παράγει ορατά μετέωρα (κοινώς αποκαλούμενα πεφταστέρια) καθώς διεισδύουν στην ατμόσφαιρα του Άρη», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Eloy Peña Asensio, μεταδιδακτορικός ερευνητής της ομάδας έρευνας και τεχνολογίας για την αστροδυναμική του βαθέος διαστήματος στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου της Ιταλίας.

    «Μόλις τα πρώτα σωματίδια φτάσουν στον Άρη ή στη Γη, θα μπορούσαν να συνεχίσουν να φτάνουν κατά διαστήματα και περιοδικά για τουλάχιστον τα επόμενα 100 χρόνια, που είναι η διάρκεια των υπολογισμών μας».

    Τα συντρίμμια είναι μικρά, από σωματίδια τύπου κόκκων άμμου μέχρι θραύσματα που έχουν μέγεθος παρόμοιο με αυτό των smartphones, οπότε κανένα από αυτά δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Γη, δήλωσε ο Peña Asensio.

    «Θα διαλυθούν στην ανώτερη ατμόσφαιρα από την τριβή με τον αέρα», είπε. «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα το υλικό του Δίμορφου να φτάσει στην επιφάνεια της Γης».

    Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ταχύτερα κινούμενα σωματίδια θα μπορούσαν να φτάσουν στη Γη σε λιγότερο από 10 χρόνια. Οι Διμορφίδες θα είναι μια μικρή, αχνή βροχή διαττόντων, ωστόσο εύκολα αναγνωρίσιμη στη Γη, καθώς δεν θα συμπίπτει με καμία γνωστή βροχή μετεωριτών.

    «Αυτά τα μετέωρα θα είναι αργά κινούμενα, με την μέγιστη δραστηριότητα να αναμένεται τον Μάιο, θα είναι κυρίως ορατά από το νότιο ημισφαίριο, και θα φαίνεται να προέρχονται από κοντά στον αστερισμό του Ινδού».

    Με πληροφορίες από: NASA spacecraft collision may have created a meteor shower that will last for 100 years by Ashley Strickland, CNN

    Πηγή: Cnn.gr
  • «Βροχή» των Λεοντίδων αστέρων απόψε το βράδυ
    «Βροχή» των Λεοντίδων αστέρων απόψε το βράδυ

    Το βράδυ της Παρασκευής (17/11) προς τα ξημερώματα του Σαββάτου (18/11) θα κορυφωθεί η «βροχή» των Λεοντιδών αστέρων, «ζωγραφίζοντας» εντυπωσιακές εικόνες στον ουρανό.

    Οι Λεοντίδες είναι μία από τις πιο θεαματικές «βροχές» διαττόντων. Πήραν την ονομασία τους από τον αστερισμό του Λέοντα, καθώς τα μετέωρα αυτά φαίνονται ότι προέρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Λέοντα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

    Ισχυρές «καταιγίδες» Λεοντιδών σημειώθηκαν το 1833, 1866, 1966 και 1999 οπότε και σχετίσθηκαν με τη περιοδικότητα των 33 χρόνων του κομήτη.

    Οφείλονται στον κομήτη 55P/Tempel-Tuttle και εμφανίζεται κάθε χρόνο στα μέσα Νοεμβρίου με έξαρση τις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης Νοεμβρίου.

    Το θέαμα αυτό είναι αρκετά έντονο με την εμφάνιση μερικών δεκάδων διαττόντων κάθε ώρα.

    Καθώς η Γη περιστρέρεται γύρω από τον Ήλιο, τα απομεινάρια του κομήτη συναντούν το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας, αναφλέγονται λόγω της τριβής και σχηματίζουν φωτεινές σφαίρες, γνωστές ως «πεφταστέρια» ή διάττοντες ή μετέωρα.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Η φθινοπωρινή «βροχή» των διαττόντων Λεοντιδών θα κορυφωθεί απόψε και στην Ελλάδα
    Η φθινοπωρινή «βροχή» των διαττόντων Λεοντιδών θα κορυφωθεί απόψε και στην Ελλάδα

    Συνήθως φέρνει στον ουρανό της Γης έως 15 «πεφταστέρια» ανά ώρα

    Για μία ακόμη χρονιά η φθινοπωρινή «βροχή» των διαττόντων αστέρων Λεοντιδών θα κορυφωθεί το βράδυ της Πέμπτης 17 Νοεμβρίου και έως τα χαράματα της Παρασκευής στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η Ελλάδα.

    Οι Λεοντίδες είναι μια μέσης έντασης βροχή διαττόντων, η οποία όμως κατά καιρούς φαίνεται ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Συνήθως φέρνει στον ουρανό της Γης έως 15 «πεφταστέρια» ανά ώρα, αλλά κάθε περίπου 33 χρόνια εμφανίζει ένα περιοδικό αποκορύφωμα με εκατοντάδες ή και δεκάδες χιλιάδες μετέωρα την ώρα. Η πιο πρόσφατη θεαματική χρονιά ήταν το 2001.

    Η εν λόγω βροχή διαττόντων διαρκεί από τις 6 έως τις 30 Νοεμβρίου και φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό του Λέοντα, από όπου πήρε και το όνομά της. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τα σωματίδια της σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η ουρά του κομήτη 55Ρ/Τέμπλ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1865 και κάθε Νοέμβριο τα απομεινάρια του διασταυρώνονται με την τροχιά της Γης. Ο κομήτης θα πλησιάσει ξανά τη Γη το 2031.

    Καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, τα απομεινάρια του κομήτη συναντούν το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας, αναφλέγονται λόγω της τριβής και σχηματίζουν φωτεινές σφαίρες, γνωστές ως «πεφταστέρια» ή διάττοντες. Η παρατήρηση των διαττόντων είναι πάντα καλύτερη όταν γίνεται από κάποια σκοτεινή τοποθεσία.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Κορυφώνονται και στην Ελλάδα το βράδυ της Παρασκευής οι Ωριωνίδες, η φθινοπωρινή βροχή των διαττόντων
    Κορυφώνονται και στην Ελλάδα το βράδυ της Παρασκευής οι Ωριωνίδες, η φθινοπωρινή βροχή των διαττόντων

    Οι Ωριωνίδες, η βροχή από «πεφταστέρια» του φθινοπώρου, κορυφώνονται το βράδυ της Παρασκευής 21 Οκτωβρίου έως τα χαράματα του Σαββάτου στο βόρειο ημισφαίριο, το οποίο περιλαμβάνει και την Ελλάδα.

    Καθώς στις 25 Οκτωβρίου θα υπάρξει Νέα Σελήνη, το μικρό φεγγάρι θα αφήσει αρκετά σκοτεινό τον ουρανό, επιτρέποντας μια καλή παρατήρηση, αν δεν δεν υπάρξουν σύννεφα.

    Οι Ωριωνίδες είναι μια μέτριας έντασης βροχή διαττόντων αστέρων, που κάθε χρόνο εμφανίζονται από τις 2 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου. Οι καλύτερες ώρες για παρατήρηση είναι με κατεύθυνση προς την Ανατολή, λίγο μετά τα μεσάνυχτα και πριν την αυγή.

    Ονομάσθηκαν έτσι επειδή φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Ωρίωνα, ενώ στην πραγματικότητα δημιουργούνται από την «ουρά» που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ. Δεκάδες μετέωρα -συνήθως γύρω στα 20 την ώρα- εισέρχονται και καίγονται στην ατμόσφαιρα της Γης.

    Τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και συχνά κινούνται με μεγάλη ταχύτητα έως 67 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, αφήνοντας έντονα ίχνη στον ουρανό.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς