Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2020 15:12

Έρευνα: Όσο μεγαλύτερη είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος των ηλικιωμένων για άνοια και Αλτσχάιμερ

Γράφτηκε από την

'Αλλη μια επιστημονική μελέτη συσχετίζει το βαθμό ρύπανσης του αέρα με την πιθανότητα να εμφανίσει ένας ηλικιωμένος Αλτσχάιμερ ή γενικότερα άνοια. Η αμερικανική έρευνα δείχνει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση σε μια περιοχή, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος εμφάνισης στον εγκέφαλο των πλακών της πρωτεΐνης βήτα-αμυλοειδούς, που αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιλ Ραμπινοβίτσι του Τμήματος Νευρολογίας και του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών Weill του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό νευρολογίας "JAMA Neurology", ανέλυσαν απεικονιστικές εξετάσεις ποζιτρονικής τομογραφίας (ΡΕΤ) 18.178 ατόμων με μέση ηλικία 75 ετών. Όλοι είχαν άνοια ή ήπια γνωστική διαταραχή (συχνά μια πρόδρομη κατάσταση της άνοιας) και τα αποτελέσματα της εξέτασης ΡΕΤ καθενός ατόμου συσχετίστηκαν με το επίπεδο ρύπανσης του αέρα στον τόπο διαμονής του (με βάση τα μικροσωματίδια ΡΜ2,5 και το όζον).

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έμεναν στα μέρη με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση, είχαν κατά μέσο όρο 10% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν πλάκες αμυλοειδούς στον εγκέφαλο τους, σε σχέση με όσους ζούσαν στις περιοχές με την μικρότερη ρύπανση. Η μελέτη έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες που δείχνουν ότι η ρύπανση του αέρα από αυτοκίνητα, εργοστάσια, πυρκαγιές, τζάκια και άλλες πηγές ρύπων αποτελεί παράγοντα κινδύνου για άνοια, όπως το κάπνισμα, ο διαβήτης, το πολύ αλκοόλ, ο τραυματισμός στο κεφάλι κ.α.

«Η νέα μελέτη παρέχει πρόσθετες ενδείξεις σε μια συνεχώς διογκούμενη και συγκλίνουσα ιατρική βιογραφία, η οποία περιλαμβάνει από έρευνες σε ζώα έως επιδημιολογικές μελέτες και η οποία δείχνει ότι η ρύπανση του αέρα αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια», δήλωσε ο δρ Ραμπινοβίτσι.

«Η συχνή έκθεση ενός ανθρώπου στη διάρκεια της καθημερινής ζωής του ακόμη και σε επίπεδα σωματιδίων ΡΜ2,5 που θεωρούνται φυσιολογικά, μπορούν να συμβάλλουν στην πρόκληση χρόνιας φλεγμονώδους αντίδρασης.

Με το πέρασμα του χρόνου, αυτό μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην υγεία του εγκεφάλου με διάφορους τρόπους και, μεταξύ άλλων, να οδηγήσει στη συσσώρευση πλακών αμυλοειδούς», πρόσθεσε ο νευρολόγος δρ Λεονάρντο Ιακαρίνο του ίδιου πανεπιστημίου.

Σημειωτέον ότι το 40% των εξετάσεων ΡΕΤ δεν έδειξαν πλάκες αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, συνεπώς αφορούσαν άλλες μορφές άνοιας πέρα από τη νόσο Αλτσχάιμερ, όπως μετωποκροταφική ή αγγειακή άνοια, οι οποίες δεν συνοδεύονται από την ύπαρξη των ίδιων εγκεφαλικών πλακών αμυλοειδούς.

Στη μελέτη συμμετείχε ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Κωνσταντίνος Γκατσώνης του Τμήματος Βιοσταστιτικής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ 'Αϊλαντ.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
https://jamanetwork.com/journals/jamaneurology/article-abstract/2773645

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2020 10:39

Σχετικά Άρθρα

  • Η ατμοσφαιρική ρύπανση αλλάζει τη δομή του παιδικού εγκεφάλου
    Η ατμοσφαιρική ρύπανση αλλάζει τη δομή του παιδικού εγκεφάλου

    Η πρώτη μελέτη που παρακολούθησε την επίδραση της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση από την εμβρυϊκή ζωή ως και την εφηβεία έδειξε αλλαγές στη μικροδομή της λευκής ουσίας του εγκεφάλου.

    H ατμοσφαιρική ρύπανση «δηλητηριάζει» τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη – δεν είναι τυχαίο ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) την αναγνωρίζει, σε συνδυασμό με τη «στενά συνδεδεμένη» μαζί της κλιματική αλλαγή, ως τη μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία στον 21ο αιώνα. Εκτιμάται ότι μόνο το 2021 η έκθεση στη ρύπανση της ατμόσφαιρας προκάλεσε περί τα 8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως – εκ των οποίων 700 χιλιάδες αφορούσαν παιδιά κάτω των πέντε ετών.

    Τώρα μια νέα μελέτη ειδικών του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Υγεία της Βαρκελώνης (ISGlobal) η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Research» δείχνει πως η ατμοσφαιρική ρύπανση «πλήττει» τον παιδικό εγκέφαλο.

    Αλλαγές που επιμένουν καθ’όλη την εφηβεία

    Συγκεκριμένα, με βάση τη μελέτη, η έκθεση σε ορισμένους ατμοσφαιρικούς ρύπους όπως τα αιωρούμενα μικροσωματίδια PM2.5 (τα οποία θεωρούνται οι πιο επικίνδυνοι ρύποι καθώς λόγω της πολύ μικρής διαμέτρου τους διεισδύουν βαθιά στους πνεύμονες) αλλά και τα οξείδια του αζώτου (NOx) κατά την εμβρυϊκή ζωή αλλά και την παιδική ηλικία συνδέεται με αλλαγές στη δομή της λευκής ουσίας του εγκεφάλου – αλλαγές μάλιστα ορισμένες εκ των οποίων «επιμένουν» και καθ’όλη την εφηβεία.

    Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση με στόχο την προάσπιση της υγείας ολόκληρου του πληθυσμού και κυρίως των εγκύων και των παιδιών.

    Η έκθεση σε ορισμένους ατμοσφαιρικούς ρύπους όπως τα PM2.5 και τα NOx συνδεόταν με διαφορές στην ανάπτυξη της λευκής ουσίας.

    Η λευκή ουσία του εγκεφάλου είναι το δίκτυο των νευρικών ινών που βρίσκεται κάτω από το εξωτερικό στρώμα της φαιάς ουσίας. Αφορά τους νευράξονες που συνδέουν τους νευρώνες μεταξύ τους και επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου. Επί μακρόν εθεωρείτο… δευτερευούσης σημασίας σε σχέση με τη φαιά ουσία, ωστόσο έχει πλέον αποδειχθεί ότι παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου καθώς εμπλέκεται άμεσα στη μάθηση και στην εύρυθμη εγκεφαλική λειτουργία.

    Οι περιορισμοί των υπαρχουσών μελετών

    Ολοένα και περισσότερα ερευνητικά στοιχεία μαρτυρούν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επιδρά στη νευρική ανάπτυξη των παιδιών. Πρόσφατες μελέτες που βασίστηκαν σε απεικονιστικές τεχνικές εξέτασαν την επίδραση των ατμοσφαιρικών ρύπων στη λευκή ουσία του εγκεφάλου, χωρίς την οποία δεν υπάρχει σωστή επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών περιοχών. Ωστόσο οι μελέτες μέχρι σήμερα είχαν περιορισμούς καθώς δεν ήταν μακροπρόθεσμες – δεν παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες καθ’όλη την παιδική ηλικία τους.

    Η νέα μακροπρόθεσμη μελέτη

    «Εμείς παρακολουθήσαμε τους συμμετέχοντες σε όλη την παιδική ηλικία και περιλάβαμε δύο νευροαπεικονιστικές εξετάσεις για το κάθε παιδί, γεγονός που ρίχνει νέο φως σχετικά με το αν η επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη λευκή ουσία παραμένει, μειώνεται ή αυξάνεται» ανέφερε η ερευνήτρια του ISGlobal Μόνικα Γκούξενς.

    Εκτίμηση για έκθεση σε 14 διαφορετικούς ατμοσφαιρικούς ρύπους

    Συγκεκριμένα οι ερευνητές περιέλαβαν στη μελέτη τους περισσότερα από 4.000 παιδιά τα οποία παρακολουθούνταν από τη γέννησή τους στο πλαίσιο της μελέτης Generation R Study στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Εκτίμησαν το μέγεθος της έκθεσης σε 14 διαφορετικούς ατμοσφαιρικούς ρύπους κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής και της παιδικής ηλικίας, με βάση τον τόπο κατοικίας της κάθε οικογένειας.

    Σε ό,τι αφορούσε 1.314 παιδιά χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από δύο απεικονίσεις του εγκεφάλου – μία που διεξήχθη σε ηλικία 10 ετών και μια δεύτερη που διεξήχθη σε ηλικία περίπου 14 ετών – προκειμένου να φανεί αν υπήρχαν αλλαγές στη μικροδομή της λευκής ουσίας του εγκεφάλου.

    Εμμένουσα επίδραση στην κλασματική ανισοτροπία

    Από την ανάλυση προέκυψε ότι η έκθεση σε ορισμένους ατμοσφαιρικούς ρύπους όπως τα PM2.5 και τα NOx συνδεόταν με διαφορές στην ανάπτυξη της λευκής ουσίας. Συγκεκριμένα η μεγαλύτερη έκθεση σε PM2.5 κατά την κύηση καθώς και η μεγαλύτερη έκθεση σε PM2.5, PM10, PM2.5-10 και NO x κατά την παιδική ηλικία σχετιζόταν με χαμηλότερα επίπεδα ενός δείκτη που ονομάζεται κλασματική ανισοτροπία (FA) και ο οποίος αφορά πώς διαχέονται τα μόρια του νερού μέσα στον εγκέφαλο. Στον πιο ώριμο εγκέφαλο το νερό ρέει περισσότερο προς μία κατεύθυνση παρά προς όλες τις κατευθύνσεις.

    Η σύνδεση μεταξύ των χαμηλότερων επιπέδων FA και των ατμοσφαιρικών ρύπων φάνηκε να παραμένει καθ’όλη την εφηβεία, μαρτυρώντας μακροπρόθεσμη επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ηταν χαρακτηριστικό ότι κάθε αύξηση του επιπέδου έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση αντιστοιχούσε σε μεγαλύτερη από πεντάμηνη καθυστέρηση στην ανάπτυξη της FA.Αλλαγές στη μυελίνη, νευροφλ

    εγμονή, οξειδωτικό στρες

    «Εκτιμούμε ότι η μικρότερη FA είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα αλλαγών στη μυελίνη, που είναι το προστατευτικό περίβλημα γύρω από τους νευρώνες και δεν οφείλεται στη δομή των νευρικών ινών» σημείωσε η Μισέλ Κούστερς, ερευνήτρια του ISGlobal και πρώτη συγγραφέας της μελέτης.

    Παρότι δεν είναι πλήρως κατανοητό πώς οι ατμοσφαιρικοί ρύποι επιδρούν στη μυελίνη, πιθανώς η είσοδος μικροσωματιδίων απευθείας στον εγκέφαλο ή η παραγωγή φλεγμονωδών ουσιών από τον οργανισμό εξαιτίας της εισόδου των ρύπων στους πνεύμονες, να είναι οι «υπαίτιες» για αυτή τη σύνδεση. Το αποτέλεσμα αυτών των διαδικασιών είναι η νευροφλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και τελικώς ο θάνατος των νευρώνων, όπως έχουν δείξει πολυάριθμες μελέτες σε ζώα.

    Επιδράσεις που μειώνονται με την πάροδο του χρόνου

    Η μελέτη έδειξε επίσης ότι ορισμένοι ρύποι συνδέονταν με αλλαγές σε έναν άλλο δείκτη της λευκής ουσίας που ονομάζεται μέση διαχυτικότητα (ΜD) – ο δείκτης αυτός αντικατοπτρίζει τη συνοχή της λευκής ουσίας και τείνει να μειώνεται όσο ωριμάζει ο εγκέφαλος. Η μεγαλύτερη έκθεση σε ρύπους όπως τα PM2.5 κατά την εγκυμοσύνη φάνηκε να συνδέεται αρχικώς με υψηλότερη MD – ο δείκτης όμως μειωνόταν ταχέως καθώς τα παιδιά μεγάλωναν. Το γεγονός αυτό μαρτυρεί ότι κάποιες από τις επιδράσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον παιδικό εγκέφαλο μειώνονται με την πάροδο του χρόνου.

    Σημαντική επίπτωση σε επίπεδο πληθυσμού

    Συνολικά πάντως τα ευρήματα αυτά μαρτυρούν ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση τόσο κατά την εγκυμοσύνη όσο και νωρίς στη ζωή των παιδιών μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιδράσεις στη λευκή ουσία του εγκεφάλου τους. «Ακόμη και αν το μέγεθος της επίδρασης είναι μικρό μπορεί να είναι άκρως σημαντικό σε επίπεδο πληθυσμού» υπογράμμισε η Γκούξενς.

    Απαιτούνται αυστηρότερα ευρωπαϊκά όρια

    Το σημαντικότερο όλων ήταν ότι τα ευρήματα αυτά αφορούσαν παιδιά που είχαν εκτεθεί σε συγκεντρώσεις PM 2.5 και PM 10 οι οποίες ήταν κάτω από αυτές που έχει θέσει ως όρια η Ευρωπαϊκή Ενωση (σύμφωνα με την ΕΕ ετήσιο ανεκτό όριο για τη δημόσια υγεία είναι τα 25 μg/m3 για τα PM 2.5 και τα 50 μg/m³ για τα ΡΜ10). «Η μελέτη μας ενισχύει την άποψη ότι απαιτούνται πιο αυστηρές ευρωπαϊκές οδηγίες για την ατμοσφαιρική ρύπανση, οι οποίες αναμένεται να εγκριθούν σύντομα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» κατέληξε η Γκούξενς.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RAJAT GUPTA
  • Μελέτη: Έλλειψη πρασίνου και ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνονται για αναπνευστικές παθήσεις
    Μελέτη: Έλλειψη πρασίνου και ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνονται για αναπνευστικές παθήσεις

    Η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και η έλλειψη πρόσβασης σε χώρους πρασίνου, θεωρούνται δύο από τις αιτίες που προκαλούν αναπνευστικές παθήσεις στους ανθρώπους οι οποίοι φτάνουν μέχρι του σημείου να νοσηλευτούν.

    Το παραπάνω διαπιστώνει μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, στη Βιέννη, συνηγορώντας ουσιαστικά σε προηγούμενες έρευνες οι οποίεες συνέδεαν την ατμοσφαιρική ρύπανση με την αύξηση των αναπνευστικών παθήσεων και την πρόσβαση σε πάρκα με μείωση των παθήσεων αυτών.

    Όμως λιγότερα είναι γνωστά για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο αναπνευστικό σύστημα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Σανσάν Ξου από το Τμήμα Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν στη Νορβηγία, εξέτασαν δεδομένα για 1.644 άτομα από πέντε χώρες της βόρειας Ευρώπης και αξιολόγησαν τη συσχέτιση μεταξύ της αναπνευστικής υγείας και της μακροχρόνιας έκθεσης την περίοδο 1990-2000 σε αιωρούμενα σωματίδια, διοξείδιο του αζώτου, μαύρο άνθρακα, καθώς και βλάστηση

    Μπορεί η βόρεια Ευρώπη να έχει σχετικά χαμηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ωστόσο οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αιωρούμενα σωματίδια, ο μαύρος άνθρακας και το διοξείδιο του αζώτου αυξάνουν στον πληθυσμό τον κίνδυνο νοσηλείας για αναπνευστικές παθήσεις.

    Αντίθετα, το πράσινο συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας για το αναπνευστικό σύστημα, αν και συνδέθηκε επιπλέον με αυξημένο αριθμό επισκέψεων στα επείγοντα περιστατικά, ιδίως όταν εξετάζεται η συνύπαρξη αλλεργικής ρινίτιδας.

    «Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί επίμονη φλεγμονή και οξειδωτικό στρες στο αναπνευστικό σύστημα.

    Αυτές οι επιβλαβείς διαδικασίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την επιδείνωση των χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων, οι οποίες μπορεί να κλιμακωθούν σε σοβαρά επεισόδια υγείας που απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη.

    Είναι, επίσης, πιθανό ότι η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη ανοχή ή αυξημένη ευαισθησία σε αυτούς τους ρύπους, εξηγώντας γιατί ακόμη και μέτρια ή χαμηλά επίπεδα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία σε ορισμένους πληθυσμούς», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια.

    Σε δεύτερη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο, διαπιστώθηκε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση που σχετίζεται με την κίνηση στους δρόμους συνδέεται στενά με την εξέλιξη του άσθματος σε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σάμουελ Κάι από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Υγείας και Βιωσιμότητας του Πανεπιστημίου του Λέστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξέτασαν δεδομένα για 46.832 συμμετέχοντες με άσθμα από τη βρετανική βάση δεδομένων «UK Biobank».

    Τα επίπεδα δύο κύριων ατμοσφαιρικών ρύπων, σωματιδίων και διοξειδίου του αζώτου, εκτιμήθηκαν για την διεύθυνση κατοικίας κάθε συμμετέχοντα. Επίσης, υπολογίστηκε για κάθε συμμετέχοντα ένα γενετικό σκορ κινδύνου, με βάση τα γενετικά χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου και την πιθανότητα εμφάνισης άσθματος και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

    Διαπιστώθηκε ότι για κάθε δέκα μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο υψηλότερης έκθεσης σε αιωρούμενα σωματίδια, ο κίνδυνος εμφάνισης χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας ήταν 56% υψηλότερος για τους ασθενείς με άσθμα.

    Επίσης, τον κίνδυνο αυξάνει και η υψηλότερη έκθεση σε διοξείδιο του αζώτου, αλλά εάν τα άτομα έχουν και μέτριο ή υψηλό γενετικό κίνδυνο, τότε είναι πολύ υψηλότερος και ο κίνδυνος ώστε η αυξημένη έκθεση σε διοξείδιο του αζώτου να προκαλέσει χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Η υπογονιμότητα συνδέεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση και την ηχορύπανση
    Η υπογονιμότητα συνδέεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση και την ηχορύπανση

    Η υπογονιμότητα επηρεάζει ένα στα επτά ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν

    Η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση από μικροσωματίδια PM2.5 φαίνεται να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο υπογονιμότητας στους άνδρες, ενώ ο θόρυβος από την κυκλοφορία στους δρόμους με υψηλότερο κίνδυνο υπογονιμότητας στις γυναίκες άνω των 35 ετών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The BMJ».
    Η υπογονιμότητα επηρεάζει ένα στα επτά ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν. Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα για 526.056 άνδρες και 377.850 γυναίκες ηλικίας 30-45 ετών, που διέμεναν στη Δανία μεταξύ 2000 και 2017. Υψηλό ποσοστό των συμμετεχόντων προσπαθούσαν ενεργά να συλλάβουν και συνεπώς διέτρεχαν κίνδυνο διάγνωσης υπογονιμότητας. Εξαιρέθηκαν τα άτομα με υφιστάμενη διάγνωση υπογονιμότητας. Στην έρευνα υπολογίστηκαν οι μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις PM2.5 και τα επίπεδα θορύβου από την οδική κυκλοφορία μέσω της διεύθυνσης διαμονής κάθε συμμετέχοντα.
    Η έκθεση σε υψηλότερα μέσα επίπεδα PM2.5 κατά 2,9 μg/m3 σε διάστημα πέντε ετών συσχετίστηκε με 24% αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας σε άνδρες ηλικίας 30-45 ετών, αλλά όχι με κίνδυνο υπογονιμότητας σε γυναίκες. Επιπλέον, η έκθεση σε υψηλότερα μέσα επίπεδα θορύβου από την οδική κυκλοφορία κατά 10,2 ντεσιμπέλ σε διάστημα πέντε ετών συσχετίστηκε με 14% αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας σε γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών. Ο θόρυβος δεν συσχετίστηκε με υπογονιμότητα στις νεότερες γυναίκες. Αντίστοιχα, στους άνδρες, ο θόρυβος συσχετίστηκε με μικρό αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας στην ηλικιακή ομάδα 37-45 ετών, αλλά όχι στα άτομα κάτω των 37 ετών.
    Οι κίνδυνοι αυτοί ήταν ίδιοι σε άτομα που ζουν σε αγροτικές, περιαστικές και αστικές περιοχές, καθώς και σε άτομα όλων των κοινωνικοοικονομικών επιπέδων.
    Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, οπότε δεν μπορεί να διαπιστωθεί η αιτία και επισημαίνουν ότι εάν τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν σε μελλοντικές μελέτες, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καθοδήγηση στρατηγικών για τη ρύθμιση του θορύβου και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ώστε να προστατευθεί ο γενικός πληθυσμός.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Έρευνα: Τα πυροτεχνήματα προκαλούν αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
    Έρευνα: Τα πυροτεχνήματα προκαλούν αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

    Το 2023 στο πλαίσιο του σόου που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη για τον εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκαν περίπου 60.000 πυροτεχνήματα, τα οποία προσέφεραν ένα εντυπωσιακό θέαμα πάνω από τον ποταμό East River του Μανχάταν.

    Ωστόσο, ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα των ατμοσφαιρικών ρύπων στην πόλη ήταν πολλαπλάσια τις ώρες μετά το σόου από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν όταν ο καπνός από πυρκαγιά στον Καναδά είχε καλύψει την περιοχή έναν μήνα πριν.

    Μια ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής επιστήμονες του ιατρικού κέντρου NYU Langone Health, μέτρησε την ποιότητα του αέρα λίγο πριν και μετά την εκδήλωση της 4ης Ιουλίου. Όπως εντόπισαν στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology», τα μικροσκοπικά σωματίδια επικίνδυνων μετάλλων και οργανικών ενώσεων έφτασαν στο μέγιστο τα 3.000 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο σε ένα σημείο δειγματοληψίας αέρα κοντά στο σόου και ξεπέρασαν τα 1.000 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο σε δύο άλλες κοντινές τοποθεσίες.

    Συγκριτικά, η μέση ημερήσια συγκέντρωση μικροσωματιδίων στη Νέα Υόρκη είναι 15 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο και έφτασε τα 460 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο από τον καπνό της πυρκαγιάς στον Καναδά τον Ιούνιο του 2023.

    Επίσης, διαπίστωσαν ότι η ποιότητα του αέρα χρειάστηκε αρκετές ώρες για να επανέλθει στα βασικά επίπεδα στις περισσότερες τοποθεσίες δειγματοληψίας, με εκείνες που βρίσκονταν πιο κοντά στο σόου να χρειάζονται έως και δώδεκα ώρες. Εκτός από την αύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων, εντοπίστηκε ότι και τα δείγματα νερού που συλλέχθηκαν από τον ποταμό East River είχαν υπερδιπλάσια επίπεδα μετάλλων, όπως ο μόλυβδος, το νικέλιο και το αντιμόνιο, που χρησιμοποιούνται μερικές φορές για να δώσουν στα πυροτεχνήματα τα ζωντανά τους χρώματα.

    Σε προηγούμενη μελέτη, οι ερευνητές είχαν δείξει ότι η έκθεση των πνευμόνων σε τέτοιες εκπομπές μπορεί να οδηγήσει σε οξείδωση, μια χημική διαδικασία στο σώμα που μπορεί να βλάψει ή ακόμα και να σκοτώσει τα κύτταρα.

    «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι μεγάλες επιδείξεις πυροτεχνημάτων μπορούν να δημιουργήσουν μια προσωρινή αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία τόσο των ανθρώπων όσο και του περιβάλλοντος», σημειώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

    Πηγή: Cnn.gr
  • H ατμοσφαιρική ρύπανση υπεύθυνη για 1 στους 14 θανάτους στην Ινδία
    H ατμοσφαιρική ρύπανση υπεύθυνη για 1 στους 14 θανάτους στην Ινδία

    Έρευνα σε δέκα πόλεις αποδίδει το 7% των θανάτων στα αιωρούμενα σωματίδια PM2.

    Περισσότερο από 7% όλων των θανάτων στις δέκα μεγαλύτερες πόλεις της Ινδίας συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, προκύπτει από νέα μεγάλη μελέτη, με τους ερευνητές να κάνουν έκκληση για τη σωτηρία δεκάδων χιλιάδων ζωών το χρόνο.

    Οι ινδικές πόλεις που μαστίζονται από το νέφος, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Νέο Δελχί, συγκαταλέγονται στις πρώτες πόλεις παγκοσμίως σε επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

    Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής ινδούς επιστήμονες εξέτασε τα επίπεδα των καρκινογόνων μικροσωματιδίων PM2. στις πόλεις Αχμενταμπάντ, Μπενγκαλούρου, Τσενάι, Δελχί, Χιντεραμπάντ, Καλκούτα, Μουμπάι, Πούνε, Σίμλα και Βαρανάσι.

    Από το 2008 ως το 2019, περισσότεροι από 33.000 θάνατοι ετησίως μπορούν να αποδοθούν σε μεγαλύτερη από το επιτρεπτό όριο των 15 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο, όπως ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

    Το νούμερο αντιστοιχεί στο 7,2% των καταγεγραμμένων θανάτων εκείνη την περίοδο, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση The Lancet Planetary Health.

    Η χειρότερη κατάσταση παρατηρήθηκε στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί με 12.000 θανάτους-τον χρόνο, ή 11,5% του συνόλου.

    Ακόμη και σε πόλεις όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν θεωρείται τόσο σοβαρή, όπως το Μουμπάι, η Καλκούτα και η Τσενάι, τα ποσοστά θανάτων είναι υψηλά.

    Η ισχύουσα σύσταση στη χώρα είναι 60 μικρογραμμάρια PM2.5 ανά κυβικό μέτρο, τέσσερις φορές υψηλότερο από τις συστάσεις του ΠΟΥ.

    Η μείωση και η επιβολή του ορίου «θα σώζει δεκάδες χιλιάδες ζωές ετησίως» ο Τζόελ Σβαρτς του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, μέλος της ομάδας.

    Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η πλειονότητα των ανθρώπων στη Γη εκτίθεται σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή νόσο, καρκίνο του πνεύμονα και άλλες νόσους του αναπνευστικού.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RAJAT GUPTA
  • Δήμος Αρχ. Ολυμπίας: Τοποθέτηση Δικτύου Μέτρησης Αιωρούμενων Σωματιδίων με Αισθητήρες Χαμηλού Κόστους
    Δήμος Αρχ. Ολυμπίας: Τοποθέτηση Δικτύου Μέτρησης Αιωρούμενων Σωματιδίων με Αισθητήρες Χαμηλού Κόστους

    Στο Λύκειο Πελοπίου τοποθετήθηκε το Δίκτυο Μέτρησης Αιωρούμενων Σωματιδίων με Αισθητήρες Χαμηλού Κόστους, το οποίο μετρά και παρέχει πληροφορίες για τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

    Την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024, ο Καθηγητής κ. Σπύρος Πανδής, του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών επισκέφθηκε το Γενικό Λύκειο Πελοπίου και την Αρχαία Ολυμπία με σκοπό την τοποθέτηση Ανιχνευτών Μικροσωματιδίων.

    Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος του Πανεπιστημίου Πατρών που στοχεύει στην παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα και στην καταγραφή των επιπέδων Μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Οι ανιχνευτές επιτρέπουν τη συλλογή πολύτιμων δεδομένων που θα συμβάλλουν στην προστασία της ανθρώπινης υγείας, του περιβάλλοντος αλλά και των μνημείων της Αρχαίας Ολυμπίας.

    Ακολούθησε επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία και συνάντηση με αρμόδιους φορείς, όπου ο κ. Πανδής παρουσίασε το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου και έγινε μια πρώτη αυτοψία στο χώρο, όπου μπορεί να τοποθετηθεί σύνθετη δέσμη ανιχνευτών μικροσωματιδίων και χημικών ουσιών της ατμόσφαιρας.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Πανδή, «το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας κάνουν μια προσπάθεια εξωστρέφειας στο να μπορέσουμε να δούμε την κατάσταση του αέρα που αναπνέουμε, καθώς μας ενδιαφέρει τόσο η υγεία των κατοίκων όσο και η προστασία των μνημείων σε αυτή την μοναδική περιοχή για την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Εδώ, λοιπόν, καταφέρνουμε την συνεργασία τόσο της Πανεπιστημιακής κοινότητας όσο και του Εκπαιδευτικού συστήματος. Ήδη εγκαταστήσαμε έναν αισθητήρα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Λύκειο Πελοπίου και γυρίζουμε από τον Αρχαιολογικό χώρο, όπου και αυτός παρουσιάζει ιδιαιτερότητες και χρειάζεται προστασία. Όλα αυτά γίνονται σε συνεργασία με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, ώστε να καλύψουμε όλους τους 4 πυλώνες: Πανεπιστήμιο, Εκπαίδευση, Πολιτιστική Κληρονομιά και Τοπική Αυτοδιοίκηση».

    Ο Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Πελοπίου, κ. Γιώργος Μπίρμπας, Δρ. Χημικός, δήλωσε: «Σήμερα υποδεχόμαστε στο Γενικό Λύκειο Πελοπίου τον κ. Πανδή, Καθηγητή στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και Συνεργαζόμενου Καθηγητή του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Η παρουσία του κ. Πανδή και της κας Ματραλή, μέλους της ίδιας ερευνητικής ομάδας, είναι τιμητική για το σχολείο. Ο κ. Πανδής είναι κορυφαίος Επιστήμονας και Ερευνητής, με πολυσχιδές έργο και ξεχωριστές διακρίσεις. Μεταξύ άλλων έχει τιμηθεί για την εξαιρετική του έρευνα με το βραβείο Ladd και για την εξαιρετική του διδασκαλία με το βραβείο Tear. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην πειραματική και θεωρητική μελέτη της κλιματικής αλλαγής και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που αποτελούν κρίσιμα ζητήματα, παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

    »Σε μια περίοδο που έχει ουσιαστικά ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος για την κλιματική κρίση, η τοποθέτηση αισθητήρων μικροσωματιδίων στο σχολείο, αποτελεί μια ξεχωριστή προσφορά. Επιτρέπει στη σχολική κοινότητα την καινοτόμο, βιωματική και ολιστική προσέγγιση σε ζητήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, με προφανή οφέλη στην καλλιέργεια της κριτικής και αναλυτικής σκέψης των παιδιών. Επίσης, επιτρέπει την προσθήκη ενός σημαντικού πλέγματος προστασίας της ευρύτερης Κοινωνίας που σχετίζεται καθοριστικά, με ζητήματα προάσπισης της υγείας και διαφύλαξης της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Αρχαίας Ολυμπίας.

    »Σημειώνεται ότι ο είναι η 2η φορά που τοποθετούνται αισθητήρες μικροσωματιδίων από τον κ. Πανδή σε σχολεία της περιοχής μας. Προηγήθηκε η τοποθέτησή τους στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου. Επιδίωξη αποτελεί η ακόλουθη εγκατάσταση, περισσότερο σύνθετων εκδοχών τους, με αυξημένες δυνατότητες, καταρχάς στην Αρχαία Ολυμπία και η εδραίωση περισσότερο μόνιμων δεσμών, της τοπικής Κοινωνίας με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα».

    Από την πλευρά του, ο Υποδιευθυντής του σχολείου, κ. Στυλιανός Γιαννακέας, ανέφερε: «Η συμμετοχή του Σχολείου μας σε καινοτόμα προγράμματα όπως αυτό του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, που στοχεύει στην παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα και στην καταγραφή των επιπέδων των μικροσωματιδίων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, είναι μέρος της στρατηγικής μας να προσφέρουμε στους μαθητές μας μια ολοκληρωμένη και σύγχρονη εκπαίδευση. Μέσω αυτών των πρωτοβουλιών, οι μαθητές μας δεν αποκτούν μόνο θεωρητικές γνώσεις αλλά συμμετέχουν ενεργά σε πραγματικά επιστημονικά έργα, καλλιεργώντας έτσι την κριτική τους σκέψη και την περιβαλλοντική τους συνείδηση. Αυτές οι πρωτοβουλίες στοχεύουν στο να εφοδιάσουν τους μαθητές μας με τις δεξιότητες που απαιτούνται στον 21ο αιώνα και να τους προετοιμάσουν για τις προκλήσεις του μέλλοντος».

    Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Αντώνης Χρυσανθακόπουλος, δήλωσε: «Ο διάλογος για την κλιματική κρίση-αλλαγή και την ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελούν τα φλέγοντα και επίκαιρα ζητήματα της παγκόσμιας κοινότητας. Μέσα στο σχολικό περιβάλλον, μια καινοτόμος, βιωματική και ολιστική προσέγγιση των ζητημάτων της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, έχει επιπρόσθετη αξία στην καλλιέργεια της κριτικής και αναλυτικής σκέψης των παιδιών. Επίσης, συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση σε ζητήματα προάσπισης της υγείας και διαφύλαξης αυτής, καθώς και προστασίας του συνόλου της Κοινωνίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αρχαίας Ολυμπίας.

    »Η νέα Δημοτική Αρχή στέκεται αρωγός στο ερευνητικό προγράμματα του Πανεπιστημίου Πατρών που στοχεύει στην παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα και στην καταγραφή των επιπέδων Μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Επίσης, στοχεύει στη δημιουργία μόνιμων δεσμών της τοπικής Κοινωνίας με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα. Ευχαριστούμε, λοιπόν, τον Διευθυντή του Γενικού Λυκείου Πελοπίου, κ. Γιώργο Μπίρμπα και το διδακτικό προσωπικό, καθώς και τον καθηγητή κ. Πανδή του Πανεπιστήμιου Πατρών».

    Σημειώνεται ότι με τον κ. Πανδή προσήλθε στο σχολείο και ακολούθως στην Αρχαία Ολυμπία, η κα Ματραλή Αγγελική, Υποψήφια Διδάκτωρ στο Τμήμα των Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

    olumpia somatidia metriseis 2

    olumpia somatidia metriseis 3

    olumpia somatidia metriseis 4

    olumpia somatidia metriseis 5

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τουλάχιστον 13.000 θάνατοι από ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ελλάδα
    Τουλάχιστον 13.000 θάνατοι από ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ελλάδα

    Η ρύπανση του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή επιδεινώνουν την υγεία όλων, επιβαρύνουν όμως πολύ περισσότερο τους χρόνιους ασθενείς και το σύστημα υγείας

    Πάνω από 13.000 θάνατοι προκλήθηκαν το 2021 στην Ελλάδα εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια, διοξείδιο του αζώτου ή συγκεντρώσεις όζοντος, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (European Environment Agency).

    Την ίδια στιγμή, τα αποτσίγαρα των παραδοσιακών τσιγάρων είναι το πιο συχνό σκουπίδι παγκοσμίως και οι μπαταρίες λιθίου των ηλεκτρονικών τσιγάρων αποτελούν μία συχνή αιτία πυρκαγιών στην Καλιφόρνια, καθώς τα δύο τρίτα των νέων χρηστών τα πετούν σε κοινούς οικιακούς κάδους.

    Τα στοιχεία αυτά παρέθεσε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), η οποία σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό, το Σάββατο 1 Ιουνίου 2024, στην Καρδίτσα.

    Η καλλιέργεια καπνού και η παραγωγή τσιγάρων έχει μεγάλες απαιτήσεις σε πόρους, όπως γη, νερό και μεγάλο οικονομικό αποτύπωμα

    Στόχος της δράσης ήταν αφενός η ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και της Πολιτείας σχετικά με την ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των κατοίκων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μιας περιοχής της χώρας μας που δοκιμάστηκε πρόσφατα.

    Ο Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας για τη Διακοπή του Καπνίσματος, την Προαγωγή της Υγείας και την Κλιματική Αλλαγή της ΕΠΕ, Πνευμονολόγος Νικόλαος Αθανασίου, αναφερόμενος στα στοιχεία που έδωσε πέρυσι το European Environment Agency για τη θνησιμότητα στην Ελλάδα το 2021 επεσήμανε ότι:

    • 9.990 θάνατοι οφείλονταν σε έκθεση σε συγκεντρώσεις PM2,5 πάνω από το κατευθυντήριο επίπεδο του WHO των 5μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα)
    • 2.110 θάνατοι οφείλονταν σε έκθεση σε συγκεντρώσεις NO2 πάνω από το κατευθυντήριο επίπεδο του WHO των 10μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα)
    • 1.120 θάνατοι οφείλονταν σε βραχυπρόθεσμη έκθεση σε συγκεντρώσεις Ο3 πάνω από 70μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα).

    Καθώς η ίδια έκθεση επισημαίνει την επιδείνωση της νοσηρότητας ασθενών με χρόνια νοσήματα, αλλά και το κόστος της περίθαλψης, ο κ. Αθανασίου τόνισε πως «αναμένουμε σημαντική επιδείνωση λόγω της περιβαλλοντικής καταστροφής και των πυρκαγιών που έχουν συμβεί τα τελευταία έτη στη χώρα μας.

    Ως Ομάδα Εργασίας της ΕΠΕ υποστηρίζουμε την ανάληψη περισσότερων μέτρων στη χώρα μας προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα. Η αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας με βάση τις επικαιροποιημένες Οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ, 2021) για την ατμοσφαιρική ρύπανση θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε. Ο καθαρός αέρας είναι δικαίωμα όλων».

    Από την πλευρά της, η Συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας για τη Διακοπή του Καπνίσματος, την Προαγωγή της Υγείας και την Κλιματική Αλλαγή της ΕΠΕ, Πνευμονολόγος Ζαφειρία Μπαρμπαρέσσου, στάθηκε στο αποτύπωμα της παραγωγής και κατανάλωσης καπνού στο περιβάλλον.

    Όπως είπε, «η παραγωγή καπνού είναι μια παγκόσμια βιομηχανία, που περιλαμβάνει εκτεταμένες διαδικασίες καλλιέργειας, παραγωγής και διανομής. Η καλλιέργεια του καπνού και η παραγωγή των τσιγάρων έχει μεγάλες απαιτήσεις σε πόρους, όπως γη, νερό και μεγάλο οικονομικό αποτύπωμα. Και όλα αυτά για ένα προϊόν που σκοτώνει τους μισούς από τους χρήστες του και που δεν είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας.

    Τα οικοσυστήματα διαταράσσονται λόγω της αποψίλωσης των δασών, της υποβάθμισης του εδάφους, της μόλυνση του αέρα και του νερού. Σημαντικό ζήτημα είναι, επίσης, η έλλειψη προγραμμάτων διαχείρισης των απορριμμάτων των καπνικών προϊόντων. Ειδικότερα, τα αποτσίγαρα των παραδοσιακών τσιγάρων είναι το πιο συχνό σκουπίδι παγκοσμίως. Τα φίλτρα των τσιγάρων όμως δεν έχουν καμία προστατευτική επίδραση στην υγεία των καπνιστών. Βρίσκονται εκεί για να βελτιώσουν την εμπειρία του καπνίσματος και για να κάνουν πιο πιθανό ένας νέος να τα χρησιμοποιήσει ανοίγοντας ένα πακέτο τσιγάρα. Επιπλέον η απόρριψη των ηλεκτρονικών και θερμαινόμενων καπνικών προϊόντων ενέχει κινδύνους για τη μόλυνση του περιβάλλοντος και την πρόκληση πυρκαγιών. Οι μπαταρίες λιθίου από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν καταγραφεί ως μία συχνή αιτία πυρκαγιών στην Καλιφόρνια, όπου τα δύο τρίτα των νέων χρηστών τα απορρίπτουν σε κοινούς οικιακούς κάδους. Για να μετριαστεί η επίδραση της αλυσίδας παραγωγής και κατανάλωσης του καπνού είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν στρατηγικές ρύθμισης των προϊόντων του καπνού και της καπνοβιομηχανίας.

    Χρειαζόμαστε εκπαίδευση και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού, όπως και οργανωμένα προγράμματα περισυλλογής των απορριμμάτων του καπνού και ανακύκλωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Η υγεία του πλανήτη μας είναι στα χέρια μας. Κάνοντας μικρές, βιώσιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, μπορούμε να συμβάλουμε στην αποκατάσταση της υγείας του πλανήτη μας, προστατεύοντας την υγεία μας και δημιουργώντας έναν καλύτερο κόσμο για τις μελλοντικές γενιές».

    Ημέρα Περιβάλλοντος

    Στις 5 Ιουνίου 2024, φορείς σε όλο τον κόσμο θα τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, μια ετήσια εκδήλωση αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και την προώθηση δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Το φετινό μήνυμα «Η γενιά μας θα αποκαταστήσει τη Γη», επιδιώκει να ενισχύσει τις προσπάθειες για μία πιο συνειδητή γενιά σε σχέση με το περιβάλλον και την ανάγκη λήψης μέτρων για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, τόσο στο περιβάλλον όσο και στην υγεία.

    Η Ομάδα Εργασίας για τη Διακοπή του Καπνίσματος, την Προαγωγή της Υγείας και την Κλιματική Αλλαγή της ΕΠΕ σημειώνει ότι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μια υπενθύμιση ότι όλοι μπορούμε να συμβάλουμε στην αποκατάσταση του πλανήτη μας. Αναλαμβάνοντας συλλογική δράση, μπορούμε να αποκαταστήσουμε τη ζημιά και να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο και υγιές μέλλον.

    Ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει πολλές περιβαλλοντικές προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η αποψίλωση των δασών, η ρύπανση και η απώλεια της βιοποικιλότητας. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν αλλοιώσει περίπου το 75% της χερσαίας επιφάνειας της Γης, οδηγώντας σε άνευ προηγουμένου περιβαλλοντική υποβάθμιση.

    Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο εμφανείς, με πιο συχνά και έντονα καιρικά φαινόμενα, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η απώλεια της βιοποικιλότητας αποτελεί επίσης σημαντική απειλή, καθώς υπονομεύει την ανθεκτικότητα των οικοσυστημάτων και επηρεάζει την υγεία μας.

    Κλιματική αλλαγή

    O Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης, τόνισε: «Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα μέρος πλέον της καθημερινότητάς μας. Οι αλλαγές στο περιβάλλον έχουν μια σημαντική επίδραση στα αναπνευστικά νοσήματα. Η επίδραση αυτή φαίνεται όμως να αφορά σε μεγάλο ποσοστό ανθρώπους με χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό status. Η αύξηση της θερμοκρασίας, οι φωτιές και οι πλημμύρες επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητα των ασθενών με βρογχικό άσθμα και ΧΑΠ, αυξάνοντας τη χρήση των δομών υγείας. Παράλληλα, η έκθεση των παιδιών με τις κατάλληλες υποκείμενες παραμέτρους οδηγεί πολλές φορές στην ανάπτυξη νοσημάτων όπως το βρογχικό άσθμα. Αναρωτιέται κανείς λοιπόν: ποια θα ήταν τα μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν; Ας σταθούμε σε ένα από αυτά, που είναι η πρόσβαση σε δομές υγείας, ανθρώπων με κοινωνική ανισότητα».

    Προτεραιότητα για την υγεία το περιβάλλον

    Συνοψίζοντας τα μηνύματα της δράσης η Παρασκευή Κατσαούνου, Μέλος Δ.Σ. της ΕΠΕ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στη Μονάδα Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, Α΄ ΚΕΘ του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός», σημείωσε ότι: «Η κλιματική κρίση θέτει νέες προτεραιότητες στη ζωή μας και είναι πια απόλυτη ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε όλοι και ο καθένας μας προσωπικά την ατομική μας ευθύνη απέναντι στα ζητήματα του περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας. Ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός είναι απαραίτητος για να μειωθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Ωστόσο, είναι σημαντικό αφενός να υπάρχει εκπαίδευση των επιστημόνων και των πολιτών επ’ αυτού και αφετέρου η Πολιτεία να εφαρμόζει τις αρχές του. Η κλιματική αλλαγή αφορά άμεσα τους Πνευμονολόγους, καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει σημαντικές επιπτώσεις σε νοσήματα όπως η ΧΑΠ, ο καρκίνος του πνεύμονα και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού».

    Πηγή: In.gr
  • Ανεξέλεγκτη η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα, απαντάει η Κομισιόν σε ερώτηση του Πέτρου Κόκκαλη
    Ανεξέλεγκτη η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα, απαντάει η Κομισιόν σε ερώτηση του Πέτρου Κόκκαλη

    “Συνεχείς και συστηματικές υπερβάσεις της οριακής τιμής για το διοξείδιο του αζώτου” αναφέρει η Κομισιόν σε απάντηση γραπτής ερώτησης του Πέτρου Κόκκαλη, σύμφωνα και με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ποιότητα του αέρα στην Αθήνα. Και συνεχίζει, διαπιστώνοντας “μη θέσπιση κατάλληλων μέτρων, ώστε η περίοδος υπέρβασης να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη”, αλλά και κανένα σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του προβλήματος, παρότι έχουν παρέλθει 15 μήνες από τις δικαστικές αποφάσεις.

    Η Κομισιόν επιβεβαιώνει την αδράνεια της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με την ποιότητα του αέρα στην Αθήνα. Αδράνεια που στην συγκεκριμένη περίπτωση θα έχει βέβαιο ανθρώπινο κόστος, αφού είναι αποδεδειγμένη η σχέση κακής ποιότητας του αέρα και των δεινών επιπτώσεων για την ανθρώπινη υγεία. Είναι μία τραγική αδράνεια, δεδομένης και της συνεχούς υποβάθμισης του ΕΣΥ από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που εσχάτως ιδιωτικοποιεί με πρόταση νόμου ακόμα και τη διάθεση αίματος.

    Παράλληλα, η Κομισιόν επαληθεύει τα στοιχεία του ευρωβουλευτή για την βεβαρημένη κατάσταση της ποιότητας αέρα στην πρωτεύουσα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, οι οποίες υπερέβησαν την ημερήσια οριακή τιμή που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, «σε δύο από τα τελευταία πέντε έτη για τα οποία υποβλήθηκαν δεδομένα».

    Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, η έκθεση των πολιτών σε ατμοσφαιρικούς ρύπους ευθύνεται για 13.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο!

    Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων και Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ, Πέτρος Κόκκαλης, υπήρξε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη νέα οδηγία για την ποιότητα αέρα στην ΕΕ, που φέρνει αυστηρότερα όρια για τους κύριους ατμοσφαιρικούς ρύπους και θα διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών στην δικαιοσύνη για παραλείψεις, λάθη και καθυστερήσεις των αρμόδιων αρχών κατά την εφαρμογή της οδηγίας και θεσπίζει το δικαίωμα σε αποζημίωση στις περιπτώσεις όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί βλάβες στην υγεία των πολιτών.

    Ο Πέτρος Κόκκαλης δήλωσε πως “η κυβέρνηση επιμένει να αγνοεί τα προβλήματα των πολιτών, ακόμα και όταν αποτελούν θανάσιμη απειλή, κατά παράβαση της νομοθεσίας, του καθήκοντος για την προστασία των πολιτών, και των επιταγών της ανθρωπιάς και της επιστήμης.”

    Η σχετική ερώτηση και απάντηση θα κοινοποιηθούν στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αδρανεί παρά τη σοβαρότητα του θέματος και τις ευθύνες που προκύπτουν μετά και τις δικαστικές αποφάσεις από τις αρχές του 2023.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ