Περιβάλλον

Περιβαλλοντικές οργανώσεις: Αναγκαία η επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τα Κέντρα Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας

Περιβαλλοντικές οργανώσεις: Αναγκαία η επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τα Κέντρα Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας

Την επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει η επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου των Κέντρων Περίθαλψης Ειδών 'Αγριας Πανίδας (ΚΕ.Π.Ε.Α.Π.), έτσι όπως έχει ξεκινήσει με τη σύσταση ειδικής επιτροπής, ώστε να ενσωματώσει τα νέα δεδομένα, όπως προκύπτουν από το νέο Χωροταξικό νόμο, τονίζουν με ανακοίνωσή τους οκτώ περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Όπως υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους, «πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνουν τα επόμενα αναγκαία βήματα ώστε τα ΚΕ.Π.Ε.Α.Π. να μπορέσουν να λάβουν τις απαιτούμενες άδειες και να λειτουργήσουν σωστά, με την ουσιαστική υποστήριξη της πολιτείας. Τις προτάσεις μας για τις απαραίτητες αλλαγές και συμπληρώσεις της νομοθεσίας σχετικά με το θέμα αυτό έχουμε θέσει υπόψη του ΥΠΕΝ και προσδοκούμε συνεργασία του ΥΠΕΝ με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να γίνουν πραγματικότητα στο άμεσο μέλλον. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει η Ελλάδα να εκπληρώσει επαρκώς τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις της ως προς την περίθαλψη της άγριας πανίδας».

Προσθέτουν επίσης, ότι ένα πρώτο βήμα για την κάλυψη του υφιστάμενου νομικού κενού ως προς τη λειτουργία των Κέντρων Περίθαλψης Ειδών 'Αγριας Πανίδας (ΚΕ.Π.Ε.Α.Π.) έγινε με την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» από τη Βουλή των Ελλήνων. Για πρώτη φορά προβλέπεται ειδική χρήση γης για τα ΚΕ.Π.Ε.Α.Π. (χρήση 36Α) και ορίζεται σε ποιες κατηγορίες γενικών χρήσεων γης μπορεί αυτή να χωροθετηθεί.
Καθώς, όπως τονίζουν, με την πρόβλεψη χωροθέτησης που νομοθετήθηκε διαχωρίζονται για πρώτη φορά τα ΚΕ.Π.Ε.Α.Π., όπου άγρια ζώα τραυματισμένα, άρρωστα ή εγκαταλειμμένα, περιθάλπονται για ορισμένο διάστημα με σκοπό την επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον, από τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, που επιτελούν έναν τελείως διαφορετικό σκοπό, αυτόν της εκτροφής και εμπορίας των ζώων.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, οι συνυπογράφοντες μη κερδοσκοπικοί φορείς σημειώνουν: «φέρουμε σε πέρας την περίθαλψη μεγάλου αριθμού τραυματισμένων, άρρωστων και εγκαταλελειμμένων άγριων ζώων στην

Ελλάδα εδώ και περίπου 3 δεκαετίες. Συνεργαζόμαστε με τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας και έχουμε κερδίσει μεγάλη αποδοχή και υποστήριξη από την ελληνική κοινωνία. Το έργο μας συμβάλει σημαντικά στην προστασία της βιοποικιλότητας στο σύνολό της καθώς και στη διατήρηση των απειλούμενων και προστατευόμενων ειδών, στα οποία ανήκουν πολλά από τα ζώα που φθάνουν στα Κέντρα Περίθαλψης».

Οι φορείς:
ΑΛΚΥΟΝΗ, ΑΝΙΜΑ, ΑΡΙΩΝ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΧΕΛΩΝ, MOm, Δράση για την 'Αγρια Ζωή, Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup