Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα επόµενα χρόνια τα φαινόµενα της ερυθράς παλίρροιας και του ευτροφισµού θα ενταθούν τόσο σε διάρκεια όσο και σε ένταση
Με κόκκινο χρώμα «βάφτηκαν» τα νερά του Θερμαϊκού κόλπου στη Θεσσαλονίκη, καθώς το φαινόμενο της «ερυθράς παλίρροιας» έκανε και πάλι την εμφάνισή του στο παραλιακό μέτωπο της πόλης από το πρωί της Τρίτης.
Πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο παρατηρείται στα αβαθή κυρίως νερά του Θερμαϊκού που κάνει τον κύκλο του. Προς το παρόν υπάρχουν έντονες κόκκινες φυσσαλίδες και αφροί κατά μήκος της Νέας παραλίας στο ύψος των ομπρελών του Ζογγολόπουλου.
Το φαινόμενο του ευτροφισμού, της παροχής, δηλαδή, πλεονάζουσας «τροφής» και της υπερανάπτυξης των φυκιών παρουσιάζεται ολοένα και πιο συχνά στο Θερμαϊκό κόλπο το τελευταίο διάστημα και όχι μόνο άνοιξη και φθινόπωρο όπως παλιότερα. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες τα κόκκινα νερά του Θερμαϊκού προκύπτουν από τη ραγδαία ανάπτυξη μονοκύτταρων φωτοσυνθετικών οργανισμών που κατατάσσονται στο φυτοπλαγκτόν και δημιουργείται κάθε φορά που δεν φυσάει ο Βαρδάρης και δεν ανανεώνονται τα νερά του κόλπου ενώ μόνιμο μειονέκτημα αποτελεί ότι ο κόλπος είναι κλειστός.
«Το σημαντικότερο αίτιο που δημιουργείται το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι ο ευτροφισμός. Πρόκειται για ένα πρωτόζωο που καταναλώνει τον φυτοπλαγκτόν. Δηλαδή έχει προηγηθεί αύξηση του φυτοπλαγκτού και πολλαπλασιάζεται. Είναι ένας οργανισμός που έχει εγκατασταθεί πολύ καλά στον όρμο της Θεσσαλονίκης, στο Θερμαϊκό τον εσωτερικό και λόγω του εύτροφου χαρακτήρα του επανέρχεται όταν επικρατούν συνθήκες νηνεμίας» δήλωσε στο ethnos.gr η Μαρία Μουστάκα καθηγήτρια Βιολογίας του ΑΠΘ η οποία παρακολουθεί εδώ και χρόνια τα νερά του Θερμαϊκού κόλπου και πρόσθεσε: «Ο οργανισμός αυτός δεν παύει να υπάρχει όταν δεν είναι κόκκινο το νερό. Υπάρχει αλλά όταν είναι πιο στάσιμα τα νερά τότε φαίνεται, γιατί συγκεντρώνεται στην επιφάνεια και πολλοί από αυτούς τους οργανισμούς είναι και νεκροί. Είναι το τελικό στάδιο στη ζωή τους».
Πηγή: Ethnos.gr