Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021 16:00

Εντατικούς ελέγχους για τη θήρα σε υγρότοπους ζητούν περιβαλλοντικές οργανώσεις μετά τους θανάτους πουλιών από μόλυβδο

Γράφτηκε από την

Εντατικοποίηση των ελέγχων για τη θήρα προκειμένου να σταματήσουν οι θάνατοι πουλιών από μόλυβδο, εξαιτίας της κατάποσης μολύβδινων σκαγιών, ζητούν η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Δράση για την Άγρια Ζωή και ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε κοινή τους ανακοίνωση, απευθύνουν με επιστολή τους, αίτημα προς τις αρμόδιες αρχές για ανάληψη άμεσης δράσης για την πάταξη της παράνομης χρήσης μολύβδινων σκαγιών για τη θήρα στους υγροτόπους προκειμένου να μην επαναληφθούν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον.

Ενδεικτικό της κατάστασης, σύμφωνα με τις οργανώσεις, είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταγραφεί τριάντα θάνατοι φοινικόπτερων, πολλά ακόμη εντοπίστηκαν σε άσχημη κατάσταση, ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν ακόμη περισσότερα νεκρά πουλιά που δεν έχουν εντοπιστεί μέσα στη βλάστηση και στους κολπίσκους των υγροτόπων.

«Στην Ελλάδα, η χρήση μολύβδινων σκαγιών στους υγροτόπους έχει απαγορευτεί ήδη από το 2013, ακριβώς λόγω της υψηλής τοξικότητας του μολύβδου και των σοβαρών επιπτώσεών του στην άγρια ζωή, αλλά και στην ανθρώπινη υγεία. Επιπλέον, τον περασμένο Νοέμβριο υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η καθολική απαγόρευση της χρήσης μολύβδινων σκαγιών στους ευρωπαϊκούς υγροτόπους, ανοίγοντας τον δρόμο για την πανευρωπαϊκή απαγόρευση της χρήσης ενός τόσο τοξικού παράγοντα για τη δημόσια υγεία, τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα», τονίζεται χαρακτηριστικά.

«Τα περισσότερα πουλιά έχουν εντοπιστεί στον Άγιο Μάμα και λίγα άτομα στην Επανομή, το Αγγελοχώρι και στη διαδρομή μεταξύ αυτών των υγροτόπων, καθώς τα πουλιά μετακινούνται μεταξύ αυτών των περιοχών για να τραφούν. Όλα τα φοινικόπτερα που φτάσανε στις εγκαταστάσεις μας για περίθαλψη είναι με συμπτώματα μολυβδίασης, ενώ τόσο οι νεκροψίες που έχουμε διεξάγει όσο και οι ακτινογραφίες, δείχνουν ότι έχουν καταπιεί σκάγια», αναφέρει η Πηνελόπη Καραγιάννη, ορνιθολόγος της εθελοντικής οργάνωσης Δράση για την Άγρια Ζωή.

Σύμφωνα μάλιστα με την πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, Αθηνά Παναγιώτου, «στον υγρότοπο του Αγίου Μάμα, κατέστη πέρυσι δυνατή για πρώτη φορά στην Ελλάδα η αναπαραγωγή φοινικόπτερων».

flamingko nekro ape2

Σκάγια στον πυθμένα

Ο μόλυβδος χρησιμοποιείται σε σκάγια και αλιευτικά εργαλεία εδώ και δεκαετίες, παρά τη γνωστή σοβαρή επίπτωση που έχει στην ανθρώπινη υγεία, τη φύση και την άγρια ζωή. Τα μολύβδινα σκάγια είναι ουσιαστικά μικρά σφαιρίδια που κατά την εκπυρσοκρότηση διασπείρονται. Εξαιτίας αυτού, μόνο ένας μικρός αριθμός σκαγιών εισέρχεται στο σώμα του θηράματος, με τα υπόλοιπα να καταλήγουν στο έδαφος ή τις υδάτινες επιφάνειες. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA) περίπου 21.000-27.000 τόνοι μολύβδου καταλήγουν στο περιβάλλον ετησίως από αυτή τη χρήση.

Τα σκάγια αυτά, που καταλήγουν στον πυθμένα των υγροτόπων ή στην επιφάνεια του εδάφους, καταναλώνονται στη συνέχεια από υδρόβια πουλιά, όπως οι κύκνοι, οι πάπιες, οι χήνες και τα φοινικόπτερα. Αυτό συμβαίνει διότι τα μπερδεύουν με χαλίκια, τα οποία συνηθίζουν να καταναλώνουν για τη διευκόλυνση της πέψης, ή με σπόρους. Ο ECHA εκτιμά ότι πάνω από ένα εκατομμύρια πουλιά πεθαίνουν ετησίως από την πρόσληψη μολύβδου.

«Το γεγονός ότι καταγράφονται συνεχώς περιστατικά νεκρών πουλιών εξαιτίας μολυβδίασης σημαίνει ότι ακόμα και σήμερα, οκτώ ολόκληρα χρόνια από την κατάργηση της χρήσης μολύβδινων σκαγιών στους υγροτόπους, υπάρχουν ακόμα κυνηγοί που τα χρησιμοποιούν παραβιάζοντας την εθνική νομοθεσία και αδιαφορώντας για τις εξελίξεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», τονίζει, από την πλευρά της, η υπεύθυνη πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Κωνσταντίνα Ντεμίρη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφίες που παραχώρησαν οι οργανώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021 11:15

Σχετικά Άρθρα

  • Σχεδόν 1.000 πουλιά σκοτώθηκαν πέφτοντας σε γυάλινο κτήριο του Σικάγο
    Σχεδόν 1.000 πουλιά σκοτώθηκαν πέφτοντας σε γυάλινο κτήριο του Σικάγο

    Το μεταναστευτικό ταξίδι είχε αιματηρή κατάληξη.

    «Ήταν σαν χαλί από νεκρά πουλιά κάτω από το παράθυρο» λέει ο ορνιθολόγος Ντέιβιντ Ουίλαρντ, ο πρώτος που είδε το μακάβριο θέαμα έξω από εκθεσιακό κέντρο στο Σικάγο.

    Συνολικά 963 μικρά μεταναστευτικά πτηνά σκοτώθηκαν πέφτοντας στα τζάμια του McCormick Place Lakeside Center διάρκεια μιας βροχερής μέρας την περασμένη Πέμπτη.

    «Στα 40 χρόνια που παρακολουθώ το γίnεται στο McCormick Place Lakeside Center δεν έχουμε ξαναδεί κάτι που πλησιάζει αυτές τις διαστάσεις» είπε στο Associated Press ο Ουίλαρντ, ο οποίος αν και συνταξιούχος φροντίζει τη συλλογή πουλιών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας «Φιλντς» του Σικάγο και ελέγχει τη γύρω περιοχή για νεκρά πτηνά.

    «Μια συνηθισμένη νύχτα θα είχαμε μηδέν έως 15 [νεκρά] πουλιά. Ήταν μια σοκαριστική απόκλιση από ό,τι είχαμε συνηθίσει» είπε.

    Το σβήσιμο των φώτων είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να αποφευχθούν οι συγκρούσεις.

    Το πρόβλημα της πρόσκρουσης πτηνών είναι γνωστό σε κάθε αμερικανική πόλη. Μελέτη της αμερικανικής Υπηρεσίας Ιχθύων και Άγριας Ζωής εκτιμούσε το 2014 ότι 365 έως 988 εκατομμύρια πτηνά σκοτώνοντας πέφτοντας σε κτήρια κάθε χρόνο.

    Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για μικρά μεταναστευτικά πτηνά που πετούν στη διάρκεια της νύχτας για να αποφύγουν τους θηρευτές και τις ατμοσφαιρικές αναταράξεις. Τα είδη αυτά συχνά προσανατολίζονται με βάση τα άστρα και μπερδεύονται από τα νυχτερινά φώτα.

    Στο Σικάγο, τα εκατοντάδες πτηνά που βρέθηκαν νεκρά, συνολικά 33 διαφορετικά είδη φαίνεται ότι έπεσαν θύματα ενός συνδυασμού παραγόντων: η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών τα είχε εμποδίσει να ξεκινήσουν το μεταναστευτικό ταξίδι προς το νότο, μέχρι που ένας ούριος βόρειος άνεμος εμφανίστηκε για να δώσει το σήμα της εκκίνησης την περασμένη Πέμπτη.

    Η πρωινή βροχή ανάγκασε τα σμήνη να κατέβουν σε πιο χαμηλό ύψος και να πέσουν τελικά στα παράθυρα του τριώροφου κτηρίου.

    Επιπλέον, τα φώτα είχαν μείνει αναμμένα εκείνο το βράδυ λόγω έκθεσης που πραγματοποιούταν στο συνεδριακό κέντρο.

    Το σβήσιμο των φώτων μέχρι τις πρωινές ώρες είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να αποφευχθούν οι συγκρούσεις.

    Ουρανοξύστες στη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη και περίπου 50 ακόμα πόλεις στις ΗΠΑ και τον Καναδά συμμετέχουν στο εθελοντικό πρόγραμμα «Τα Φώτα Σβήνουν», το οποίο λάνσαρε το 1999 η ορνιθολογική εταιρεία «Όντομπον».

    Εκπρόσωπος του McCormick Place δήλωσε ότι το εκθεσιακό κέντρο συμμετέχει στο πρόγραμμα και σβήνει τα φώτα όταν δεν χρειάζονται. Διατηρεί επίσης καταφύγιο πτηνών έκτασης 24 στρεμμάτων.

    Το 2020, το δημοτικό συμβούλιο του Σικάγο ενέκρινε νέους κανόνες που επιβάλλουν τη λήψη μέτρων για την προστασία των πτηνών σε νέα κτήρια, όπως την τοποθέτηση ειδικών σημάνσεων στα τζάμια. Μέχρι σήμερα όμως οι κανόνες δεν έχουν τεθεί σε ισχύ.

    «Είναι ένα παράξενο κτήριο» σχολίασε ο Ουίλαρντ για το εκθεσιακό κέντρο. «Όταν χτίστηκε, ο κόσμος δεν λάμβανε υπόψη την ασφάλεια των πτηνών. Ακόμα δεν την λαμβάνουν υπόψη στην αρχιτεκτονική».

    Πηγή: In.gr
  • Σε ύφεση η γρίπη των πτηνών στην άγρια ορνιθοπανίδα της Πρέσπας
    Σε ύφεση η γρίπη των πτηνών στην άγρια ορνιθοπανίδα της Πρέσπας

    Σε επιφυλακή για την γρίπη των πτηνών εξακολουθούν να βρίσκονται οι επιστήμονες της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών μετά και την ολοκλήρωση της επιχείρησης περισυλλογής εκατοντάδων νεκρών αργυροπελεκάνων.

    «Μέχρι στιγμής, το φαινόμενο στη Μικρή Πρέσπα δείχνει να επιβραδύνεται ενώ δεν υπάρχουν κρούσματα θανάτωσης από γρίπη Η5Ν1 σε νέες αφίξεις πουλιών» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών, Μυρσίνη Μαλακού εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν υπάρξουν άλλα περιστατικά.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, στις 24 Μαρτίου οπότε και ολοκληρώθηκε η μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης νεκρών αγυροπελεκάνων, συλλέχθηκαν 1143 πουλιά. Παράλληλα, το δίκτυο συνεργατών και εθελοντών της Εταιρίας, κατέγραψε 300 θανάτους αργυροπελεκάνων σε ακόμη 9 υγροτόπους της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας. Η επιχείρηση συνεχίζεται με την επιτήρηση της περιοχής για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση τυχόν νέων κρουσμάτων.

    «Ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε πλέον περιστατικά Η5Ν1 καθώς, παρακολουθώντας τις αποικίες στη Μικρή Πρέσπα, δεν βλέπουμε μέχρι στιγμής νεκρά πουλιά. Επίσης, από την πλευρά της λίμνης στην Αλβανία, εντοπίστηκαν μόλις 3 νεκρά πουλιά» υπογράμμισε η κ. Μαλακού.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Μυστήριο με εκατοντάδες νεκρά πουλιά που έπεσαν από τον ουρανό
    Μυστήριο με εκατοντάδες νεκρά πουλιά που έπεσαν από τον ουρανό

    Απάντηση στον μυστηριώδη θάνατο εκατοντάδων αποδημητικών πτηνών προσπαθούν να δώσουν οι επιστήμονες, τα οποία έπεσαν από τον ουρανό στην επαρχία Τσιουάουα στο Μεξικό.

    Το περιστατικό συνέβη στις 7 Φεβρουαρίου και καταγράφηκε σε βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως στα κοινωνικά μέσα.

    Οι πολίτες κάλεσαν την αστυνομία, η οποία εντόπισε περίπου εκατό νεκρά πουλιά στο δρόμο, αναφέρουν μεξικανικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα πτηνά έπεσαν γύρω στις πέντε το πρωί.

    Πρόκειται για ένα είδος κιτρινοκέφαλου κοτσιφιού, που ζει στα βόρεια του Καναδά και ο οποίος πέρασε το χειμώνα στο Μεξικό ως μετανάστης. Η αστυνομία κάλεσε κτηνιάτρους και ζωολόγους, οι οποίοι παρουσίασαν αρκετές πιθανές θεωρίες για το τι συνέβη, αλλά καμία δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πουλιά θα μπορούσαν να είχαν πεθάνει λόγω εισπνοής δηλητηριωδών αερίων από μια κοντινή μονάδα θέρμανσης ή από ισχυρή ηλεκτροπληξία εάν στέκονταν σε ηλεκτρικό καλώδιο.

    Κάποια μέσα ενημέρωσης εκτός Μεξικού έχουν παρουσιάσει τη θέση ότι τα εν λόγω πτηνά δέχθηκαν επίθεση από σμήνος άλλων πουλιών, χάθηκε ο συντονισμός και συγκρούστηκαν μεταξύ τους.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Μυστήριο στην Ουαλία με εκατοντάδες νεκρά πουλιά
    Μυστήριο στην Ουαλία με εκατοντάδες νεκρά πουλιά

    Μία ώρα πριν κάτοικοι τα είχαν δει να πετούν στον ουρανό

    Ένα παράξενο περιστατικό αντίκρισαν το χθες το βράδυ κάτοικοι της Ουαλίας που θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πώς αν ζούσε σήμερα ο Άλφρεντ Χίτσκοκ θα έδινε... συνέχεια στη θρυλική ταινία ''Τα Πουλιά''. Κι αυτό γιατί εκατοντάδες πουλιά βρέθηκαν νεκρά στον δρόμο παρόλο που αυτόπτες μάρτυρες τα είδαν να πετούν στον ουρανό μία ώρα πριν ''προσγειωθούν'' στο έδαφος.

    “Έμοιαζαν σαν να έπεσαν νεκρά από τον ουρανό”, έτσι περιέγραψε στα Μέσα το μυστηριώδες περιστατικό ένα ζευγάρι Ουαλών που εντόπισε πρώτο τα άψυχα πτηνά και ειδοποίησε αμέσως την αστυνομία προκειμένου να διερευνήσει το περιστατικό.

    Ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχει δοθεί ξεκάθαρη απάντηση για τον μαζικό θάνατο των πτηνών. Παρόλα αυτά η αστυνομία της Ουαλίας με σχετική ανάρτηση στο Τwitter έκανε γνωστό πως ίσως έχει φτάσει στη λύση του μυστηρίου. Όμως βρίσκεται εν αναμονή των αποτελεσμάτων των τοξικολογικών εξετάσεων και του ιατροδικαστικού πορίσματος από τη νεκροψία/νεκροτομή που διενεργήθηκε και δεν σκοπεύει να προβεί ακόμη σε επίσημες ανακοινώσεις.

    Την ίδια ώρα στο μικροσκόπιο έχει μπει μαρτυρία που αναφέρει ότι αρκετά χρόνια πριν ένα αντιστοιχό περιστατικό είχε συμβεί στην ίδια ακριβώς περιοχή.

    Το μυστήριο προκάλεσε το ενδιαφέρον των χρηστών του Twitter που δίνουν τη δική τους εκδοχή για τον μαζικό θάνατο των πτηνών. Κάποιοι που πιστεύουν σε προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες μιλούν για ''σημάδι'' ενώ κάποιοι πιο ψύχραιμοι εικάζουν πως δηλητηριάστηκαν από κάποια τοξική τροφή. Υπάρχουν όμως κι αυτοί που διερωτόνται αν στην περιοχή ''Anglesey'' έχουν εγκατασταθεί τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς, το 5G δηλαδή.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ