Περιβάλλον

Οικολογική Δυτ. Ελλάδα: Πράσινη δημαγωγία και άγρια ανάπτυξη - Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

Οικολογική Δυτ. Ελλάδα: Πράσινη δημαγωγία και άγρια ανάπτυξη - Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

Κάποτε ξέραμε ποιοι απειλούσαν το περιβάλλον. Τώρα όλοι μιλούν υπέρ. Βελτιώθηκε η κατάσταση; Ας δούμε μερικά γεγονότα.

  • Ενώ η διάβρωση ακτών οφείλεται στις κατασκευές πάνω στο κύμα και την απομάκρυνση των αδρανών υλικών από τα ποτάμια, Περιφέρεια και Δήμοι δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες αλλά εστιάζουν ολοένα περισσότερο σε σκληρές επεμβάσεις που δίνουν προσωρινές τοπικές λύσεις ενώ μεταθέτουν και επιδεινώνουν το πρόβλημα.
  • Στην Διαχείριση απορριμμάτων, δεν γίνεται καμία ουσιαστική κίνηση για περιορισμό του όγκου, διαχωρισμό, ανακύκλωση, κομποστοποίηση. Αντίθετα, Περιφέρεια και Δήμοι κομπάζουν για εργοστάσια που καταργούν την ανακύκλωση και αυξάνουν το κόστος. Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι παράνομες χωματερές σε ποτάμια και κοιλάδες.
  • Για τα οικοσυστήματα και τις προστατευόμενες περιοχές (Κυπαρισσιακό, Κοτύχι, Στροφυλιά, Μεσολόγγι-Ακαρνανικά, Χελμό-Βουραϊκό) οι μόνες χειροπιαστές κινήσεις από Περιφέρεια κι Δήμους είναι για να «παρακάμψουν» μέτρα προστασίας και να καλύψουν άγριες επεμβάσεις κοντόφθαλμων καιροσκόπων.
  • Πολύτιμα υδάτινα συστήματα όπως η Τριχωνίδα και ο Βουραϊκός δέχονται τεράστιες πιέσεις από ρύπανση και μπαζώματα και προσωρινά σώζονται επειδή διατηρούν ακόμη τον «βιολογικό καθαρισμό» που προσφέρει η φυσική παρόχθια βλάστηση – αυτή που σχεδιάζουν να καταστρέψουν με διάφορα έργα αναβάθμισης και αντιπλημμυρικά.
  • Ειδικά τα αντιπλημμυρικά έργα εξελίσσονται σε μια πρωτοφανή ασυδοσία με κάλυψη δήθεν «πολιτικής προστασίας». Δεκάδες χιλιόμετρα φυσικής βλάστησης καταστρέφονται αποτρέποντας τοπικά την φυσική υπερχείλιση αλλά επιταχύνονουν τη ροή του νερού και επιδεινώνουν το πρόβλημα στα κατάντη. Ταυτόχρονα, αποτελούν την τυπική δικαιολογία για «νόμιμη» επέμβαση στην κοίτη των ποταμών και εμπορία των αδρανών υλικών.
  • Το περιβόητο μεγάλο έργο της Εθνικής Οδού Πατρών-Πύργου σχεδιάζεται με πηγή αδρανών υλικών τα Μαύρα Βουνά, μέσα σε Εθνικό Πάρκο, με επίσημη κάλυψη της Περιφέρειας.
  • Η μόνη «ανάπτυξη» που αντιλαμβάνονται για την θάλασσα είναι οι απέραντες εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών.
  • Η αδράνεια των υπηρεσιών της Περιφέρειας επιτείνει το αδιέξοδο με τις άναρχα χωροθετημένες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων σε παρθένες φυσικές περιοχές, οι οποίες δίκαια προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις.
  • Ο πρωτογενής τομέας κυριαρχείται από την χημική, «πλαστική» και υδροβόρα γεωργία, χωρίς την παραμικρή πρόβλεψη βιωσιμότητας και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
  • Οι αστικές περιοχές χάνουν τους ανοιχτούς χώρους, ενώ πολύτιμα αστικά οικοσυστήματα απειλούνται από κακά σχεδιασμένα έργα εξωραϊσμού όπως στο Έλος της Αγυιάς και στο Χάραδρο.

Με αφορμή την 5η Ιουνίου, λοιπόν, Περιφέρεια και Δήμοι ας δείξουν έμπρακτα ότι κάνουν κάτι «για το περιβάλλον». Οι εποχές απαιτούν συνεπή περιβαλλοντική πολιτική, όχι πράσινες μεγαλοστομίες

Κώστας Παπακωνσταντίνου,

Περιφερειακός Σύμβουλος

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup